Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

PLPynton 20.11.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez Desden
@PLPynton żeby używać modu coffe na ps2, nie trzeba zmieniać ... http://ps2savetools.com/

Wiem ale ... nie przerobie konsoli. Tu tego nikt nie robi, zbyt tanie (relat.) sa oryginaly wiec nie ma popytu... Wiem ze zmieniam watek, ale czy ktos probowal sie laczyc z konsola po TCP lub USB terminalem z PC'ta? I co nie wyszlo? A moze czytnik kart pamieci do PS2 istnieje, bo to by calkowicie ulatwialo sprawe w takim przypadku. Ewentualnie spec. I\O memorki?
btw gdzie jest ten tutorial jesli moge.

P.S. Nie chodzi mi o sam ten mod ale tez o wszelakie mody to GTA czy innych gier (powiedzmy takie podrasowane GTASA: od regul po modele czy nowe\inne misje). Jesli wiesz to prosze przekieruj mnie gdzies gdzie znajde odpowiedz na zasadnicze jak przerobic ten image zeby dzialal po wypaleniu. Dziekuje.

Berion 20.11.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez PLPynton
Wiem ale ... nie przerobie konsoli. Tu tego nikt nie robi, zbyt tanie (relat.) sa oryginaly wiec nie ma popytu [...]

??? Masz Swapa? Przecież odpala progsy...

Cytat:

[...]
... Wiem ze zmieniam watek, ale czy ktos probowal sie laczyc z konsola po TCP lub USB terminalem z PC'ta? I co nie wyszlo? A moze czytnik kart pamieci do PS2 istnieje, bo to by calkowicie ulatwialo sprawe w takim przypadku. Ewentualnie spec. I\O memorki? [...]
Tak, po to jest np. execftp

nie ma (chyba).

Cytat:

[...]
btw gdzie jest ten tutorial jesli moge. [...]
http://forum.cdrinfo.pl/forumdisplay.php?f=36

Cytat:

[...] P.S. Nie chodzi mi o sam ten mod ale tez o wszelakie mody to GTA czy innych gier (powiedzmy takie podrasowane GTASA: od regul po modele czy nowe\inne misje). Jesli wiesz to prosze przekieruj mnie gdzies gdzie znajde odpowiedz na zasadnicze jak przerobic ten image zeby dzialal po wypaleniu. Dziekuje.
Powtórzę po Desdenie. Coffe działa TYLKO po modyfikacji save'a z gry,nie obrazu.

PLPynton 20.11.2005 13:41

Dzieki za wsparcie.
Nie mam Swapa, wiec zamawiam. Fakt, niepotrzebnie rozbieralem konsole.
btw jak i Partick przerabialem skrypt gry, a save to byl gdzies pozniej. Aj, nie chodzilo mi o save'a ale o przerobienie gry.
Klaryfikacja: ja nie pytam co przerobic zeby to durne kaffee dzialalo (skrypt to juz mam dawno gotowy wraz z pelna masa innych modyfikacji) ale jak wygenerowac ten podrasowany powiedzmy ISO tak zeby po wypaleniu nie bylo problemow z odczytem w konsoli. Bo jesli zamowie Swapa to na pewno ten moj iso poleci?
Pzdr

Desden 20.11.2005 14:18

@PLPynton załóz temat i napisz co cię dręczy,chcesz uruchmic mod coffe przy uzyciu GTA :SA na ps2?To juz wyjasniłem w skrócie...

Cytat:

...btw jak i Partick przerabialem skrypt gry...
wtf?Jaki Patrick?Co do skryptu...załóż temat,powoli i spokojnie napisz co potrzebujesz to ci odpiszemy ;)

PLPynton 20.11.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez Desden
@PLPynton załóz temat i napisz co cię dręczy,chcesz uruchmic mod coffe przy uzyciu GTA :SA na ps2?To juz wyjasniłem w skrócie...

wtf?Jaki Patrick?Co do skryptu...załóż temat,powoli i spokojnie napisz co potrzebujesz to ci odpiszemy ;)

zalozylem oddzielny temat.

wyjasnienie: PatrickW to ksywa robocza autora modu hot coffee dla wersji PC. Byla to zmiana na skrypcie gry w ktorym to po prostu pewne opcje zostaly umyslnie pominiete przez jej autorow. Wielu ludzi w ten sposob wlasnie modyfikowalo to i owo m.in. w GTA. Pozniej powstaly wersje dla leniwych czyli save games z odblokowanym tym i owym (najpierw PC a pozniej i dla PS2 poniewaz obie wersje nie roznia sie prawie w ogole). Z racji ze w save game nie wiele da sie zmienic jesli chodzi o wyglad samej gry postanowilem podmienic czesc plikow gry dla uzyskania ciekawszych efektow niz save'm. Pomysl jest niezbyt znany poniewaz kazdy kto kombinowal to w wersjach PC bo wiadomo - latwiej i szybciej i taniej.
A ja utknalem na wypalaniu takiej przerobki na PS2- na temacie wypalania plyt dla PS2 to sie niestety w ogole nie znam (poza kopiowaniem oczywiscie).

Desden 20.11.2005 16:48

Cytat:

Napisany przez PLPynton
Pozniej powstaly wersje dla leniwych czyli save games z odblokowanym tym i owym (najpierw PC a pozniej i dla PS2 poniewaz obie wersje nie roznia sie prawie w ogole).

Sam mod coffe wyszedł jakoś napoczątku lipca dla ps2 i zawierał tylko na tą platworme zdjęcie cenzury-puźniej doszły PC i xbox w GTAcensorze...
Zresztą z action replayem tez mozna grac w to,bez kombinacji z sejwem ;]

toporek18 21.11.2005 23:19

Witam wszystkich.

Moj kumpel ma jakas ps2. nie wiem jaka to wersja. (two, slim czy normalna) I jest jeszcze nie przerobiona.

Przeczytalem wybiurczo ten temat (nie da sie chyba calego bo to ponad 90 stron :| ) no i doczytalem sie o jakim kopiowaniu plyt psx i ps2.

Mam pytanie czy tak kopiowane plyty chodza na nie przerobionym ps2?
Bo jak skopiuje oryginalna psx w alkocholu 120% z profilem playstation na cdr to raczej bez przerobki konsolki sie nie obejdzie? dobrze mysle?

Ale jesli by zrobic kopie org gry z ps2 (na DVD) w alkoholu 120% z profilem playstation 2 (czyli chyba wraz z subkanalami) i dodatkowo nagrac DVD+R ze zmienionym bitsetingiem na DVD-ROM to czy taka plyta odpali na nie przerobionej konsolce?

No i na koniec jesli juz trzeba przerobic konole to jak najlepiej to zrobic? Jakiego mod chipa uzyc??

Przepraszam za te pytania ale jest juz pozno i nie chce mi sie szukac tego w nieskaczonosc. ;)

Berion 21.11.2005 23:42

Cytat:

Napisany przez toporek18
Witam wszystkich.

Moj kumpel ma jakas ps2. nie wiem jaka to wersja. (two, slim czy normalna) I jest jeszcze nie przerobiona. [...]

PSTwo to potoczna nazwa Slima. Ot na wzór PSX->PSOne. Chąc modować musisz dokładnie określić jaki model posiadasz... Pierwsza rzecz to sprawdź numerek (SCPH-ile?) itd...

Cytat:

[...] Przeczytalem wybiurczo ten temat (nie da sie chyba calego bo to ponad 90 stron :| ) no i doczytalem sie o jakim kopiowaniu plyt psx i ps2. [...]
Tylko masohista przeczyałby cały. Dlatego wyedytowałem pierwszy post, w którym podałem link do tutoriali.

Cytat:

[...] Mam pytanie czy tak kopiowane plyty chodza na nie przerobionym ps2? [...]
Nie...

Można ewentualnie kupić SwapMagic i podmiebniać płyty, ale to jest mordęga. Jest ubogi itd... było już to wałkowane wiele razy.

Cytat:

[...] Bo jak skopiuje oryginalna psx w alkocholu 120% z profilem playstation na cdr to raczej bez przerobki konsolki sie nie obejdzie? dobrze mysle? [...]
Dobrze :)

Cytat:

[...] Ale jesli by zrobic kopie org gry z ps2 (na DVD) w alkoholu 120% z profilem playstation 2 (czyli chyba wraz z subkanalami) i dodatkowo nagrac DVD+R ze zmienionym bitsetingiem na DVD-ROM to czy taka plyta odpali na nie przerobionej konsolce? [...]
- przy DVD nie ma wyboru profili
- bitsetting nic Ci nie da

No niestety to nie jest takie proste...

Cytat:

[...] No i na koniec jesli juz trzeba przerobic konole to jak najlepiej to zrobic? Jakiego mod chipa uzyc??

Przepraszam za te pytania ale jest juz pozno i nie chce mi sie szukac tego w nieskaczonosc. ;)
Hmm... to zależy od Twojego modelu konsoli. Ze Slimami to jest pewne ryzyko... Są to PS2 zubożone o pewne układy i wraz z modem potrzeba szeregu zabezpieczeń.

Najlepszy modchip to DMS4 - drogi i raczej nie dostępny w Polsce. Ewentualnie Ripper 2/3.x.

Broń Boże Modbo!

Desden 21.11.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez toporek18
Witam wszystkich.
Moj kumpel ma jakas ps2. nie wiem jaka to wersja. (two, slim czy normalna) I jest jeszcze nie przerobiona.

Powiedz mu, że Mikołaj się zbliża :D

Cytat:

Przeczytalem wybiurczo ten temat (nie da sie chyba calego bo to ponad 90 stron :| ) no i doczytalem sie o jakim kopiowaniu plyt psx i ps2.
Szkoda że tylko ten temat ;/

Cytat:

Mam pytanie czy tak kopiowane plyty chodza na nie przerobionym ps2?
Bo jak skopiuje oryginalna psx w alkocholu 120% z profilem playstation na cdr to raczej bez przerobki konsolki sie nie obejdzie? dobrze mysle?
Niekoniecznie,ale wypadało by mieć w dzisiejszych czasach.
Cytat:

Ale jesli by zrobic kopie org gry z ps2 (na DVD) w alkoholu 120% z profilem playstation 2 (czyli chyba wraz z subkanalami) i dodatkowo nagrac DVD+R ze zmienionym bitsetingiem na DVD-ROM to czy taka plyta odpali na nie przerobionej konsolce?
Musisz przerobić lub mieć możliwośc korzystania z kopii, inaczej sie nie da-tak na sucho...

Cytat:

No i na koniec jesli juz trzeba przerobic konole to jak najlepiej to zrobic? Jakiego mod chipa uzyc??
Zdecydowanie TAK!Najlepiej chipem Ripper3.x lub użyć metody "bez przerabiania" konsoli ze: swap magiciem lub z hdloaderem-można jechać z HHD w konsoli do v11 te grube,ale to troche kosztowne...
Cytat:

Nawet nie musiałes:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54333&page=1
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=54241

Pozdrawiam Desden ;)

rafalcho 06.12.2005 22:00

KOPIA BEZPEICZEŃSTWA dla gier większych niz 4,7 GB

Witam Wszystkich,

Jestem tutaj świeży jak "bułeczki z piekarni" ;-)

Mój syn zaczął dobierać się do PS2 i giercować na niej, ale ........... zaczął się kłopot z porysowanymi płytkami.

Wykonałem już kilka "kopii bezpieczeństwa", ale pojawił się problem z gierkami, które mają więcej niż 4,7 GB. Być może się powtarzam, ale mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone.

Proszę o podanie wskazówek, co mam zrobić, aby utworzyć "kopię bezpeiczeństwa" ........ takiej płytki.

Alcohol normalnie oczywiście tworzy obraz i ........ oczekuje na płytkę. Wkładam płytję DVD-R i ............ nic, zegar chodzi, ale nic sie nie dzieje ;-(

Sorka dla wszystkich za (być może) powtarzanie się z tematem.

Pozdarwiam

rafalcho

Berion 06.12.2005 22:17

@rafalcho
Mało szczegółów...

A120% się wykłada? Hmm... jaki komunikat dostajesz (log)

Jakie płyty, nagrywarka etc...

rafalcho 06.12.2005 23:27

Cytat:

Napisany przez Berion
@rafalcho
Mało szczegółów...

1*A120% się wykłada? Hmm... jaki komunikat dostajesz (log)

2*Jakie płyty, nagrywarka etc...

Ad. 1 Nie, wszystko OK, przygotowuje obraz, prosi o czystą płytę , wrzucam do napędu i ......... cisza, odlicza czas ale nie rozpoczyna nagrywania. Nie pisze nic w stylu : "za mało miejscja na płycie" sprawdziłem ile ma oryginał i ma prawie 5 GB, więc wydaje mi się, że tutaj leży problem ......... ale ni epotrafię sobie z tym poradzić.

Ad. 2 Nagrywarka - LiteOn 1633 ze zmienionym biosem , a co do płyt to używam TDK x8 DVD-R, wypalam je x4. Inne gry, które posiadam i mają mniejszą wielkość (w okolicach 4 GB) bez problemu "poszły" i zrobiłem kopie zapasowe (i młody już może katować PS2;-)

Dzięki za błyskawiczną reakcję i pozdrawiam

rafalcho

Desden 07.12.2005 01:08

Tylko nie mów że to GranTurismo4 masz :D

rafalcho 07.12.2005 06:58

Witam,

Nie, gra której "kopię bezpeeczeństwa" chce zrobić to : GRADIUS III i IV

Nie próbowałem jeszcze zrobić "kopii bezp." dla FIFA 06 (ostatnio tylko w to mój młody katuje ;-)

Pozdarwiam

rafalcho

Berion 07.12.2005 10:39

@rafalcho
Prawdę powiedziawszy to nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje. Spróbuj DVDDecryptera (może wersja "spirytu", której używasz jest jakaś felerna?).

Jeśli DVDDec. zrobi to samo i nie dostaniesz żadnego log-a, proponuję...hmm...

Wgrać ASPI i ustawić nagrywarę na DMA (jeśli jeszcze nie masz - ale to tak poza konkursem, bo z Twoim problemem to raczej nie ma nic wspólnego).

W każdym bądź razie w ten sposób wykluczysz wadliwe działanie programu. Napisz czy coś Ci to dało i będziemy dalej kombinować...

Sprawa druga:
Nie ma gry na PS2, która zajmuje więcej niż 4.7GB (DVD5) (waga obrazu nie jest równa wadze plików).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:49.