Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

loki7777 07.12.2005 10:50

Chyba ze to dvd9:) i chyba caly czas kolega to drazy, a Ty go zle zrozumiales, pewnie chodzi mu o narzedzie toxica, ktore skompresuje lub obetnie ten obraz do dvd5, ale moze i ja zle zrozumialem:)

Berion 07.12.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez loki7777
Chyba ze to dvd9:) i chyba caly czas kolega to drazy, a Ty go zle zrozumiales, pewnie chodzi mu o narzedzie toxica, ktore skompresuje lub obetnie ten obraz do dvd5, ale moze i ja zle zrozumialem:)

No tak, ale Gradiusy i Fifa na pewno nie są na DVD9 :) Hmm...

rafalcho 07.12.2005 11:04

Witam,

Tak jak napisałem w pierwszym swoim poście, jestem świeży jak "ciepłe bułeczki z piekarnii" i za bardzo nie wiem o co Wam chodzi ....... ;(

@Berion

Skąd wziąść i jak wgrać ASPI ??? i ustawić nagrywarę na DMA ???

@loki777

jak sprzwdzić, czy to DVD9, nie wiem co to narzędzie toxica i nie wiem co to DVD5 ???

Sorka za moje "lamerstwo", ale "nikt nie jest doskonały" i cały czas się uczę więc jeszcze raz proszę o wyrozumiałość i dziękuje za chęć niesienia pomocy ;)

Będę dalej "walczył" z tematem jak wróce po południu do domku ;) :pisze:

pozdrowionka z pochmurnej i deszczowej Łodzi ....

loki7777 07.12.2005 11:12

@berion - spoko, poczytamy zobaczymy:)Nie chodzi o to czy fifka na dvd 5 czy nie tylko co kolega ma.
@rafalcho najlepiej narzedziem z pakietu nero lub jakims innym - anydvd tez sie nada(chyba)

Berion 07.12.2005 11:21

Cytat:

Napisany przez rafalcho
[...] Skąd wziąść i jak wgrać ASPI ??? i ustawić nagrywarę na DMA ??? [...]

ForceASPI

A jeśli chodzi o DMA to (WinXP):
ControlPanel/AdministrativeTools/ComputerManagement/DeviceManager/IDE ATA/ATAPI controllers/ wybierasz IDE i zmieniasz z PIO na DMA (jeśli nie masz ustawione).

Hmm... Chyba tutaj :zawstydz: . Już nie pamiętam - dawno temu to robiłem.

Jeśli chodzi o DVD5/9 (czyli SL/DL) (DS - na konsole nie uświadczysz) to będzie krótko: DVD5 - jednostronna jadnowarstwowa (~4.3GB) i DVD9 - jednostronna dwuwarstwowa (~8.7GB).

Do gier na DL mile widziany jest ToxicPatcher (przy GT4 obowiązkowy - ponieważ mediacheck sprawdza czy jest to nośnik OTP czy PTP).

rafalcho 09.12.2005 00:24

Witam,

A podasz mi link do ASPI ???

Sprawa 2

Wszedłem w Panel Sterowania/Sytstem/Sprzęt/Menadzer Urządzeń i ........... co mam dalej zrobić ??

Sprawa 3

Próbowałem zrobić jeszcze kopię bezpieczeństwa gry GRADIUS III i IV - Clonem CD, ale po wszytaniu i utworzeniu obrazu napisał mi komunikat :

Żródłowy plik z obrazem jest zbyt duży dla docelowego CD

wymagazne miejsce 493 MB

Wybierz sposób jak chcesz postępować dalej

- Wypróbuj OverBurning
- Zapisuj aż do końca tego Medium

Najpierw wybrałem OVERBURNING i ... napisał mi komunukat , że INVALID PARAMETER

poźniej jeszcze raz wybrałem nagrywanie do końca i po sekundzie pojawił sioę napis, ze już skończył ........ ;)

Coś dziwnego, ale może KONAMI nie życzy robienia sobie "kopii bezpieczeństwa" ;)

pozdarwiam

rafalcho

Desden 09.12.2005 02:15

Cytat:

Napisany przez rafalcho
Witam,

A podasz mi link do ASPI ???

Raz i dwa
Cytat:

Sprawa 2

Wszedłem w Panel Sterowania/Sytstem/Sprzęt/Menadzer Urządzeń i ........... co mam dalej zrobić ??
No przeginasz! przecierz pisze jak byk->"(kontrolery)/IDE ATA/ATAPI controllers/ wybierasz IDE i zmieniasz z PIO na DMA (jeśli nie masz ustawione)."

Cytat:

Sprawa 3

Próbowałem zrobić jeszcze kopię bezpieczeństwa gry GRADIUS III i IV - Clonem CD, ale po wszytaniu i utworzeniu obrazu napisał mi komunikat :

wymagazne miejsce 493 MB

- Wypróbuj OverBurning

poźniej jeszcze raz wybrałem nagrywanie do końca i po sekundzie pojawił sioę napis, ze już skończył ........ ;)

Coś dziwnego, ale może KONAMI nie życzy robienia sobie "kopii bezpieczeństwa" ;)
Jizuss! :niepow:

Berion 09.12.2005 13:39

Cytat:

Napisany przez rafalcho
[...] Próbowałem zrobić jeszcze kopię bezpieczeństwa gry GRADIUS III i IV - Clonem CD, ale po wszytaniu i utworzeniu obrazu napisał mi komunikat :

wymagazne miejsce 493 MB

- Wypróbuj OverBurning

pozdarwiam

rafalcho

Ja już nic z tego nie rozumiem. Pierwsza rzecz: na jakim nośniku są gry, które chcesz skopiować? Jeśli DVD zajrzyj do tutoriala, jeśli CD... zgadnij :D

Druga sprawa:
To musi być czysta płyta -> CD-R 700MB / DVD-+R (SL/DL - zależy co chcesz nagrać).

Overburning jest absolutnie zbedny przy kopiowaniu gier na jakąkolwiek konsole.

Dante77 12.12.2005 19:29

// [regulamin] - dop.Berion

P.S. Jestem zupełnie nowy w wypalaniu gier na PS2 więc proszę w miarę jasno ;)

zYxMa 12.12.2005 19:38

Zaznacz wszystkie te pliki i wypakuj do jednego katalogu

Dante77 12.12.2005 21:11

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Zaznacz wszystkie te pliki i wypakuj do jednego katalogu

AAAA potem???

Kinta_Kunte 13.12.2005 11:21

Z tego co się orientuję sporo ludzi ma ten sam problem z nagrywaniem co ja, mianowicie po bootowaniu płytki na ekranie pojawia się napis z logo i dalej ekran jest czarny (w moim przypadku przez chwilkę widać informacje że gra się wczytuje),,,,Lecz nie to mnie najbardziej irytuje;). Piecze nad forum sprawuje dwóch "znawców' (udzielają się również na innych forach) którzy nie potrafią w konkretny sposób doradzić potrzebującym co mają zrobić dalej...Najczęściej doradzają nagrywanie na innych płytkach, a jak ludzie piszą że to nie skutkuje to milczą. Moim zdaniem przyczyną jest niedostatecznej jakości nagrywarka (tak, chodzi mi właśnie o Liteon'y((w większości przypadków))),,,a przekonał mnie do tego znajomy sprzedawca który posiadał już kilka różnych modeli nagrywarek.PoZdRo Dla "ZnaWcÓw" ||

Berion 13.12.2005 11:40

Cytat:

Napisany przez Kinta_Kunte
[...] Lecz nie to mnie najbardziej irytuje;). Piecze nad forum sprawuje dwóch "znawców' (udzielają się również na innych forach) którzy nie potrafią w konkretny sposób doradzić potrzebującym co mają zrobić dalej [...]

Dzięki, to mnie iście dowartościowało :)

...

Cytat:

[...] Najczęściej doradzają nagrywanie na innych płytkach, a jak ludzie piszą że to nie skutkuje to milczą. Moim zdaniem przyczyną jest niedostatecznej jakości nagrywarka (tak, chodzi mi właśnie o Liteon'y((w większości przypadków))),,,a przekonał mnie do tego znajomy sprzedawca który posiadał już kilka różnych modeli nagrywarek.PoZdRo Dla "ZnaWcÓw" ||
Tak się jednak składa iż ilość błędów jest determinowana NIE TYLKO przez jakość nagrywarki (tudzież jej bios - ale na ten temat się nie wypowiadam). Na markowych nośnikach problem jeśli nie znika to na pewno jest znacznie mniejszy. Co jeśli dana nagrywarka nie lubi np. Verbatimów od MCC (Ke?) użyć TDK, a może jest to kwestia "+"/"-"? Może jest to kwestia "upodobań" konsoli do plusów etc... Trzeba pomyśleć i poprubować. Ja też nie raz zmarnowałem sporo płyt.

Taka jest PS2 - czarna jak dżuma i wybredna jak krowa. ;)

Pozdro - a jakże :)

PS: Nie obrażam się - podaj przykład.

loki7777 13.12.2005 12:01

Sorki ale skoro kolo jest taki oczytany, to moze znajdzie sobie odpowiedz na swoje pytanie na innym forum.Po pierwsze kazda konsola jest inna (tu ps2), kazda plyta, nagrywarka i bios, wiele ludzi nagrywa z powodzeniem na lite-onie i szukani przyczyny tylko w nagrywarce jest bledne, a skoro sprzedawca powiedzial ci co robic, to moze twoj guru wypali ci dobrze plytki

CYMER 18.12.2005 12:07

witam sciagnolem gre na ps2 i nie wiem jak wrzucic ja na plyte nie jest zadnym obrazem tylko bylo spakowane rarem po rozpakowaniu jest wiele plikow.pomozcie!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:49.