Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-kopiowanie-gier-ps2-54391/)

LunarRed 31.08.2005 13:25

Mam problem , ostatnimi czasy wpadlo mi w rece orginalne gran turismo 4 .Tak jak zawsze zrobilem obraz plyty Alkoholem i sie zdziwilem.Obraz zamiasta ważyc 3.09 Gb mial objetość 5.7Gb i oprocz pliku standardowego 4.4 .mdf pojawil mi sie jeszcze jeden dodatkowy 1.3Gb .mdO.
Co spowodowalo że podejmując próbe nagrania obrazu na plyte okazuje sie że jest on za duzy by sie zmiescic na standardowym DVD.
Natomiast jesli przekopiowalem pliki gry do folderu zajmowaly one normalnie 3.09 Gb.

Może więc ktoś wie w jaki sposob nagrac takie .iso
I czy mozna pliki gry skopiowane do folderu zamienic na obraz (ale w ten sposob pewnie gra by nie ruszyla, tak jak to bylo w psOne)

Desden 31.08.2005 13:59

Masz dwa warianty:
Albo kupisz płyte DVD9 za ponad 20zł i spatchujesz uprzednio obraz przed wypaleniem, albo zrobisz sobie rippa własno ręcznie z filmikami lub bez jak wolisz, a wtedy wejdzie i będzie ci śmigać ;)

Berion 31.08.2005 15:27

Cytat:

Napisany przez LunarRed
[...] Obraz zamiasta ważyc 3.09 Gb [...]

A czemu niby 3.09GB ???

Cytat:

Napisany przez LunarRed
[...] mial objetość 5.7Gb [...]

Obraz zrzucony z jednej bądź dwu warstw GT4 będzie tyle ważyć. To jest normalne... Nigdy nie spotkałeś się z DVD DL (DVD9) ???

Cytat:

Napisany przez LunarRed
[...] i oprocz pliku standardowego 4.4 .mdf pojawil mi sie jeszcze jeden dodatkowy 1.3Gb .mdO. [...]

XD Jakie 4.4? XD Jeśli już to 3.9GB. Najwyraźniej masz system plików FAT32, który nie obsługuje plikiów większych niż 3.9 dlatego A120% podzielił Ci obraz. Spokojnie... To jest normalne.

Czyli powstały: *.mdf/*.mds/*.md0

Cytat:

Napisany przez LunarRed
[...] Co spowodowalo że podejmując próbe nagrania obrazu na plyte okazuje sie że jest on za duzy by sie zmiescic na standardowym DVD.
Natomiast jesli przekopiowalem pliki gry do folderu zajmowaly one normalnie 3.09 Gb. [...]

Są dwie możliwości:
Albo masz obraz z dwu warstw i "wypakowałeś" tylko z jednej.
Albo masz obraz z jednej warstwy.

Można te pliki poskładać napowrót do iso. Jest w tutorialu... Tyle, że... ...

GT4 ma specyficzny Media Check. Zostaje Ci albo zrobić DVD9RIP (progs Sonix'a), albo złożyć te pliki do kupy uwzględniając level break, s'patch'ować Toxix'iem i wypalić na DVD9.

Cytat:

Napisany przez LunarRed
[...] ale w ten sposob pewnie gra by nie ruszyla, tak jak to bylo w psOne)

Z PSX'em to zależy od wielu czynników itp... To już inna bajka... ...

PS: Zmień podpis! Nie za duży?

LunarRed 31.08.2005 23:21

Wielkie dzieki teraz napewno cos wykombinuje.

P.S. Teraz pdpis pasuje

Berion 31.08.2005 23:23

Cytat:

Napisany przez LunarRed
Wielkie dzieki teraz napewno cos wykombinuje.

P.S. Teraz pdpis pasuje

tak :)

Kabosh 10.09.2005 10:46

ja tego nie rozumiem normalnie da sie kopiować gry na ps2 potrzeba tylko dobrego nośnika aby nie rozwalić lasera TDK bądź verbatim mam nagrywarke liteon nazwa tego cudownego sofciku jak mowice to alcohol 120% i wszytsko leci jak trza wiekszy problem juz z dyskiem do ps2 ktory tez mam bo jakies 10% wszytskich gier trzeba patchować ale ja nie mam z tym problemu pozdro jak ktos ma jakies pytania to gg 6747605

Kabosh 10.09.2005 10:54

Cytat:

Napisany przez LunarRed
Mam problem , ostatnimi czasy wpadlo mi w rece orginalne gran turismo 4 .Tak jak zawsze zrobilem obraz plyty Alkoholem i sie zdziwilem.Obraz zamiasta ważyc 3.09 Gb mial objetość 5.7Gb i oprocz pliku standardowego 4.4 .mdf pojawil mi sie jeszcze jeden dodatkowy 1.3Gb .mdO.
Co spowodowalo że podejmując próbe nagrania obrazu na plyte okazuje sie że jest on za duzy by sie zmiescic na standardowym DVD.
Natomiast jesli przekopiowalem pliki gry do folderu zajmowaly one normalnie 3.09 Gb.

Może więc ktoś wie w jaki sposob nagrac takie .iso
I czy mozna pliki gry skopiowane do folderu zamienic na obraz (ale w ten sposob pewnie gra by nie ruszyla, tak jak to bylo w psOne)

Potrzebny ci potrzebny chip z tego co słyszałem to ta gra wchodzi dopiero od rippera 3.2 i nie spotkałem sie z "duza " konsola zeby ta gra dzialalo bo poprostu nieobsluguja ale jesli masz ps2 two to nie powinno byc problemu jescze jest jedna alternatywa niedawno wyszla wersja tej gry na dvd5 czyli na zwykla dvd mozesz ja capnac przez torrent pozdro

Berion 10.09.2005 13:00

Cytat:

Napisany przez Kabosh
Potrzebny ci potrzebny chip z tego co słyszałem to ta gra wchodzi dopiero od rippera 3.2 i nie spotkałem sie z "duza " konsola zeby ta gra dzialalo bo poprostu nieobsluguja ale jesli masz ps2 two to nie powinno byc problemu [...]

Guzik prawda :P Zatem spotkałeś się teraz pierwszy raz :D

Wersja konsoli nie ma absolutnie żadnego zaczenia (podobnież jak mod-chip). Natomiast jeśli chodzio kopię na DL to tylko na mod'ach, które "obsługują" takie płyty.

Cytat:

jeszcze jest jedna alternatywa niedawno wyszla wersja tej gry na dvd5 czyli na zwykla dvd mozesz ja capnac przez torrent pozdro
To nie jest "wersja gry" XD Tylko zwykły RIP, który można sobie samemu zrobić.

Desden 10.09.2005 22:14

Cytat:

Napisany przez Kabosh
...jescze jest jedna alternatywa niedawno wyszla wersja tej gry na dvd5 czyli na zwykla dvd mozesz ja capnac przez torrent pozdro

Jak chapniesz z torrenta to nie zagwarantuje ci ta siec p2p, ze gra bedzie cacy.

Thalib 18.09.2005 00:08

Problem z wypalaniem gier na ps2

Witam.
Mam problem z Litkiem SOHW-832S.
Jaki bios jest najlepszy do wypalania gier na PS2? Testowalem różne biosy i na wiekszosci odsetek płyt które sie nie bootują przekracza 50%. Nagrywalem na nosnikach: z tanich tylko esperanzy bo je swietnie moja konsola czyta oraz verbatim.
Biosy na któych próbowałem to: VSOA, VSOB, VSOE, VSOG. Na kazdym kolejnym jest tylko gorzej :/
Moze mi ktoś poleci najlepszy bios do tej spawary?

Berion 18.09.2005 10:14

@Thalib
Nie graj na Esperanzach; to tak na wstępie :)
DES:esperazny zawsze dobrze chodziły nie wiem @Berion jaką wielką krzywde ci w życiu zrobiły,ale umnie jak i mojich znajomych od 3-4 lat się swietnie sprawują;p

Co Litka to nie wiem... To, że kopie się Tobie nie bootują wcale nie musi oznaczać, że to wina Liteona. Spróbuj kilka razy (eject), PS2 często wybrzydza, szczególnie jeśli laser nie jest "pierwszej młodości". Mnie też się czasem zdarza, że kopia "wchodzi" za drugim/trzecim razem. Wypalaj na Verbatimach... Może plusy będą się lepiej spisywać ???

Thalib 18.09.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez Berion
@Thalib
Nie graj na Esperanzach; to tak na wstępie :)

Co Litka to nie wiem... To, że kopie się Tobie nie bootują wcale nie musi oznaczać, że to wina Liteona. Spróbuj kilka razy (eject), PS2 często wybrzydza, szczególnie jeśli laser nie jest "pierwszej młodości". Mnie też się czasem zdarza, że kopia "wchodzi" za drugim/trzecim razem. Wypalaj na Verbatimach... Może plusy będą się lepiej spisywać ???

Hmm. Jak nagrywałem na pożyczonej od kumpla LG GSA-4163B oraz na Pioneer DVR-110D (bios 1.08) to 100% płyt chodziło bez wiekszych oporów na konsolce więc podejrzewam że jednak problem tkwi w Litku. Druga sprawa to to ze mój Litek jest niekompatybilny z innymi nagrywarkami dvd, m.in NEC ND-3500A, wczesniej wspomniany LG, Teac DV-W50E. W tej chwili jestem na etapie testowania biosów od codegaysów. Mecze na razie VS01.
A co do esperanz to niektóre gry mam juz ponad 2 lata nagrane na nich i bez problemu chodza, konsola tez specjalnie niepokojacych odglosów nie wydaje przy ich czytaniu.
Jesli chodzi o niebootujace sie plyty to na verbatimach nie chcialo mi sie odpalac ponad 30% nagranych gier. To niestety jest duzy odsetek śmieci :/

Berion 19.09.2005 10:39

Cytat:

Napisany przez Thalib
[...] Druga sprawa to to ze mój Litek jest niekompatybilny z innymi nagrywarkami dvd, m.in NEC ND-3500A, wczesniej wspomniany LG, Teac DV-W50E. [...]

Co to znaczy "niekompatybilny z innymi nagrywarkami"? ??? Wypalonych płyt przez Litka nie czytają inne nagrywarki? WT?
Nie wiem odkąd masz tą palarkę, ale ja bym na Twoim miejscu ją zareklamował. Taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca... ... :O

Desden 19.09.2005 13:18

mój kolega ma litka nie pamietam który model,ale czasem jak wypalisz obraz maz lipe tzn. masz całkowicie pusta płyte i jest zonk!mowa o dvd-r ;)
Hmm ja bym doradził wymienic na LG, chyba ze masz troszke kasy to dopłac ruznice miedzy litkiem a np.neciem czy plextorem.

Thalib 19.09.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez Berion
Co to znaczy "niekompatybilny z innymi nagrywarkami"? ??? Wypalonych płyt przez Litka nie czytają inne nagrywarki? WT?
Nie wiem odkąd masz tą palarkę, ale ja bym na Twoim miejscu ją zareklamował. Taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca... ... :O

Mam Litka juz ponad rok. No niestety nie wszystkie płyty wypalone na mojej nagrywarce są widziane w w/w nagrywarkach. Jedyna nagrywara która nie ma wiekszych problemów to Pioneer DVR-110D. A prawdziwe schody sie zaczeły jak zmieniałem biosa na nowsze począwszy od VSOA. Myślałem że to coś zmieni ale było tylko gorzej. W końcu forum podsunęło mi pomysł zeby przetestować biosy od Codegays ale to zajmie mi troche czasu.

Cytat:

Napisany przez Desden
mój kolega ma litka nie pamietam który model,ale czasem jak wypalisz obraz maz lipe tzn. masz całkowicie pusta płyte i jest zonk!mowa o dvd-r ;)
Hmm ja bym doradził wymienic na LG, chyba ze masz troszke kasy to dopłac ruznice miedzy litkiem a np.neciem czy plextorem.

Mi sie nie zdarzyło żeby płyta wypalona na Litku była pusta. Wszystkie nagrane przez siebie płyty czyta OK.
Ostatnio postanowiłem kupić drugą nagrywarę. Wczoraj zainwestowałem w Pioneera 110D. Jak na razie pali jak burza i wszystko bez probelmu chodzi w konsolce 8 )

DES:pamietajmy o edycji postów ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:28.