Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   problem z gran turismo 4 (https://forum.cdrinfo.pl/f104/problem-gran-turismo-4-a-50950/)

szczuru 20.09.2005 08:56

Tutorial - Jak Dobrze nagrać Gran Turismo-4 (DVD9)

Ten Tutorial/Opis Został utworzony Jedynie w Celach EDUKACYJNYCH

Potrzebne rzeczy:
  • Gran Turismo 4 :D (Ja uzywam wersji sklepowej taka którą można kupić w Polsce [wersja PAL]
    Toxic Dual Layer Patcher - ściągać z www.alucard.cc
    DVD Decrypter - ściągać z www.dvddecrypter.com
    Płyte DVD DWUWARSTWOWĄ w systemie + (DVD+R DL)
    Nagrywarke DVD Obsługującą Nagrywanie Płyt Dwuwarstwowych

1.Tworzymy ISO Programem DVD Decrypter
2.Uruchamiamy Program "Toxic Dual Layer Patcher" i Patchujemy Plik ISO z Gran Turismo 4 (jeśli wszystko poszło OK to powinno sie wyświetlić "OK")
3.W Programie "DVD Decrypter" W Głównym Oknie Programu Mamy Ikonke z Małą Książeczką Klikamy na nią wybieramy Producenta Swojej Nagrywarki i w pierwszej Liście Wybieramy "DVD+R\R DL" a w Drugim "DVD-ROM" i Klikamy "Change"
4.Jeżli zmiana tkz. "Book Type" (Mała Książeczka) Nie przyniósł Błędów to mozemy śmiało Nagrywać Płytę w "DVD Decrypter" ale UWAGA NAGRYWAĆ MUSIMY Z PRĘDKOŚCIĄ x2 (lub x2,4)

Możesz się teraz cieszyć działającą Kopią zapasową Swojego GT4

UWAGA!
Kopia Nie działa Z narzędziami Typu "Swap Magic"
Kopia Zapasowa Działa na 100% na konsola o następującej Konfiguacji:
V3 z modchipem DMS3
V4 z modchipem DUO2SE
V5 z modchipem Ripper IV
V5 z modchipem Neo Bright
V7 z modchipem Neo Bright
V9 z modchipem Ripper IV
V9 z modchipem DUO2SE
V9 z modchipem Crystal
V7 z modchipem Crystal
V12 z modchipem Crystal
Nie działa natomiast na V9 z modchipem Ripper 3.1

Jak Rozróżnić wersje Konsol Playstation-2 Macie Opisane:
TUTAJ

Bezpośrednie Linki Do Wymaganych Plików:
DVD Decrypter
Toxic Dual Layer Patcher

Berion 20.09.2005 11:07

Osobiście przygotowuję tutorial na temat GT4. Zrobimy tak:

Żeby się nie zmarnowało co napisałeś to przepiszę (fullDVD), a od siebie dodam jak zrobić RIP idealny (czyli nie wyrzucać niczego) :)

szczuru 20.09.2005 11:14

Berion, OK ale nie wiem czy wiesz że jeśli robisz DVD Ripa (tzn GT4 na DVD5) to żeby go uruchomić potrzebny jest zapisany save na memorce z GT4 ja osobiście rozwiązałem po części ten problem zrobiłem tak:

Na płytce nagrałem:
Multiloader,w którym wybieramy Gran Turismo 4 lub Launcher ELF'a, którym możemy skopiować save (który także jest nagrany na tym samym DVD) na memorke.

====
BTW. może by przenieść ten tutorial do działu tutoriale?

Berion 20.09.2005 11:18

Drobne sprostowanie:
GT4 jak i DVD5RIP działają na każdym modelu z każdym modem (nie wiem jak z AR2/NEO) :). Z tego co wiem to Slimy mają problemy z downsamplowanymi *.pss'ami (hi Kriss). A tak to wszystko lotto :)

Nie wiem skąd masz takie info ???

Druga sprawa:
Nie wiem czy jest sens przenosić -> PM/GG

PS: Ripper 4 NIE ISTNIEJE :) - to jest podróbka

szczuru 20.09.2005 14:47

Berion, Dlatego napisałem Ripper IV :)

A Info o Save'ie to chyba miałem przestarzałe informacje gdyż ja miałem do czynienia jeszcze z pierwszymi Ripami GT4 gdzie był dostępny tylko Arcade Mode i potrzebny był save...

A co do DVD5Rip Robionego Toolem, który stworzył bodajrze Sonix jeszcze nie miałem do czynienia (tzn nie zrobiłem ripa :P)

Desden 20.09.2005 18:23

Nie trzeba zadnego sejwa,wkazdym badz razie narzedziami od sonixa nie trzeba.
Zdrugiej strony tutorial na patchowanie jest tego typu: "być albo nie być",bo dla kogoś kto ma wydac te 15zł na płyte czy 2-3zł robi raczej ruznice ;)
Jak i sama prostota, wiec do dnia dzisiejszego,nie było sensu pisac obsługe narzedziem od toxica ;)
Zreszta juz było kilka razy podawane źrodło do modchipów działających z owym backupem DVD9,jak i sam proces patchownia :D
Tutek jest oki.chociarz wyzwaniem byłaby już niestety niekonwencjonalna czy powiedzienie ekonomiczno-przestarzała, metoda tolboya :D

M@X 20.09.2005 23:37

Bezstratny rip utilem Sonixa robilem - dziala bez save'a, tylko skzoda ze downsampling plikow odbywa sie przez ReJig a nie przez CCE :-(. Do Twojej listy dzialajacych kopii DVD9 dorzucam PS2 V4 z chipem Mars II.

modoc 27.09.2005 20:50

http://torrenty.org/templates/torren...39591469480890

podobno ta wersja działa bez problemu na swap magicu co słyszeliście o tym i czy to prawda

Berion 27.09.2005 20:53

Cytat:

Napisany przez modoc
http://torrenty.org/templates/torren...39591469480890

podobno ta wersja działa bez problemu na swap magicu co słyszeliście o tym i czy to prawda

Nie mam pojęcia ??? Nie ściągam z sieci :P Wolę zrobić sam:
Raz, że pewny obraz
Dwa, szkoda czasu
Trzy, regulamin :P

PS: Pewnie jakiś shit. Strasznie mało waży :|

szczuru 28.09.2005 14:08

Berion, to jest na 99% pierwszy rip GT4 (ten, o którym pisałem że wymaga save'a). Rip ten jest do dupy Sam Arcade Mode... :(

modoc 28.09.2005 15:47

Sprawdziłem działa mi bez problemów trochę płyta szumi ale to pewnie wina nagrania jak i samej płyty co do trybów mam chyba wszystkie dostepne co jak co jeszczę potestuję i zobaczę jak działa

fire_fighter999 29.09.2005 21:30

Berion może znajdzie się troszkę miejsca na tego mojego RIP'a GT4 ostatnio trochę został przemodelowany... ;)

M@X 29.09.2005 21:44

Mam nadzieje ze mowisz o poradniku a nie o pirackiej kopii :).

fire_fighter999 29.09.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez M@X
Mam nadzieje ze mowisz o poradniku a nie o pirackiej kopii :).

to chyba oczywiste przecież nikt nie che niczego piracić... :piwo:

Berion 29.09.2005 22:20

Cytat:

Napisany przez fire_fighter999
Berion może znajdzie się troszkę miejsca na tego mojego RIP'a GT4 ostatnio trochę został przemodelowany... ;)

Zrobię to sam :) Obecnie nad czymś pracuję - napewno się spodoba :D Ale narazie to tajemnica...

PS:
Cytat:

Napisany przez ripper3.com
"Hi
sorry for late reply.
ripper4 is a crappy cheap chip from china. nothing to do with us!
rick"

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:37.