Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 "Jailbreak" (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-jailbreak-86545/)

arcade 13.11.2010 01:23

Cytat:

Napisany przez obibox (Post 1128069)
ja nie piszę nigdzie że mu nie wieżę. Sugeruję wręcz kupno nowego scalaka i zaprogramowanie go raz a dobrze beż głupich błędów typu odwrotne wkładanie w podstawkę lub traktowanie go potrójnym niemal napięciem zasilania i progamowania. Sugeruję też że budowanie Diy tego typu rzeczy to też wymaga minimum wiedzy z zakresu elektroniki - jeśli ktoś nierozgarnięty i zasiada do tematu programowania lutowania to nie ma się co oszukiwać ale dużo taniej wyjdzie go jak kupi gotowy działający zmontowany układzik albo od razu zakupi co najmniej kilka sztuk scalaka najlepiej jedną wysyłka bo taka nauka co by nie patrzeć kosztuje. Macie na tacy wszystko ale kombinujecie :ysz:Ci bardziej uparci to się może czegoś nauczą a reszta walnie w kąt diy i kupi gotowca :rotfl:, na pocieszenie tym pierwszym powiem tylko Tyle że taka nauka i tak jest dużo tańsza niż studia :)

No He he
Siemka Ziomuś masz rację i się zgadza trza się najpierw oczytać a potem za robotę ale beż dżointów :wow:bo tematy się zapomina ||i potem tak jak kolega Be....:nie:. a czemu i poco i dlaczego....http://forum.cdrinfo.pl/images/icons/icon6.gif

obibox 13.11.2010 00:06

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1127979)
obibox, jak kolega pisze ,że popsuł PICa przez odwrotne włożenie ,to może trzeba mu uwierzyć.... .

ja nie piszę nigdzie że mu nie wieżę. Sugeruję wręcz kupno nowego scalaka i zaprogramowanie go raz a dobrze beż głupich błędów typu odwrotne wkładanie w podstawkę lub traktowanie go potrójnym niemal napięciem zasilania i progamowania. Sugeruję też że budowanie Diy tego typu rzeczy to też wymaga minimum wiedzy z zakresu elektroniki - jeśli ktoś nierozgarnięty i zasiada do tematu programowania lutowania to nie ma się co oszukiwać ale dużo taniej wyjdzie go jak kupi gotowy działający zmontowany układzik albo od razu zakupi co najmniej kilka sztuk scalaka najlepiej jedną wysyłka bo taka nauka co by nie patrzeć kosztuje. Macie na tacy wszystko ale kombinujecie :ysz:Ci bardziej uparci to się może czegoś nauczą a reszta walnie w kąt diy i kupi gotowca :rotfl:, na pocieszenie tym pierwszym powiem tylko Tyle że taka nauka i tak jest dużo tańsza niż studia :)

mig25 12.11.2010 21:25

Ta , napisał ,że w sklepie nie dostał rezonatora ceramicznego (chodziło o ten z trzema nóżkami) ,rozwiązałoby to problem braku kondensatorów ,więc chyba dobrze jak by go kupił. Dużo wczesniej napisał ( i nawet zdjęcie zrobił ) ,że rezonator ma,tyle ,że z dwoma nóżkami.

kolo333 12.11.2010 21:22

Downgrade jest juz mozliwy, ale podobno i tak na razie nie mozna odpalac kopii. Pozostaje czekac.

mig25 12.11.2010 21:04

Cytat:

Napisany przez dwozny (Post 1128045)
niestety nie udało mi się zaaktualizować, przez przypadek połączyłem masę z kondensatorem i chyba uszkodziłem go, bo jailbreak przestał się uruchamiać, tzw. uruchamia się dopiero po około 3 min.

A to pech... Ja tam widzę tylko 2 kondensatory , jeden połączony właśnie do PIN24 , więc zwarcie z nim niegroźne , a drugi połączony do PIN27 - bardzo groźne , bo to jest wewnętrzny stabilizator 3,3V.

arcade ,kup kondensator 22pF inny niż ceramiczny ... :)

arcade 12.11.2010 20:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1128001)
Ok, czyli o jaki kwarc się pytać w sklepie? "Poproszę 12MHz Oscylator z trzema nogami"? ;) Skoro takie mają kondensatory to potrzebna jest ich jakaś konkretna wartość (44pF? nie wiem czy dobrze to rozumiem...)?

Czyli wszystkie od 4 do 48 MHz będą pasować pod te jego schematy i jego modyfikacje PSGrooPIC, dobrze to rozumiem?

Nie mogę znaleźć tego postu. Przeczytałem wszystkie 125. :P

Przyjmijmy, że chcę użyć tego swojego 12MHz - czyli dolutować dwa po obu stronach, adekwatnie do oryg. schematu, tak? Pytam ponieważ nie wiem, czy ilość MHz ma tutaj znaczenie - tam jest 8, mój ma 12.

- - -

Nie wiem też co z tą diodą. Może być dowolna LED?

@seba88
Bzdury ;]

Berion

Te z trzema nogami maja już kondensatory odpowiednie do kwarca.
kwarc ustawiasz przy programowaniu Bootloader-a w WINPIC800 na taki jaki sobie wlutowałeś {chyba jest to proste}

Ty się cofasz czy co.
W poście iLLnesa jest pod schematem wszystko prostym angielskim wyjaśnione.
No i znowu (ceramiczny) wcale nie musi być ceramiczny chyba sie dzisiaj uchleje bo to przedszkole tu chyba se jaja robi .
I do wszystkich jeśli oryginalny najprostszy ART2003 ma zasilanie z LPT a nie z USB i ktoś ma problemy z zaprogramowaniem to niech się nie dziwi ze je ma.
Rezonatory występują także w obudowie metalowej i z tworzywa.
http://forum.cdrinfo.pl/images/icons/icon7.gif

dwozny 12.11.2010 20:44

niestety nie udało mi się zaaktualizować, przez przypadek połączyłem masę z kondensatorem i chyba uszkodziłem go, bo jailbreak przestał się uruchamiać, tzw. uruchamia się dopiero po około 3 min.

mig25 12.11.2010 18:41

Masę mozesz wziąśc z kazdej metalowej czesci komputera , do ktorego wkladasz ten klucz.

Ew to jest ten duzy punkt lutowniczy na gorze obrazka ,tam gdzie laczą się piny od wtyku do USB. (pierwszy od góry pin wtyku USB na Twoim zdjęciu to masa).

dwozny 12.11.2010 18:34

a możesz mi zaznaczyć na obrazku gdzie znajduje się na płytce masa?

mig25 12.11.2010 18:24

tyle ,że pin 24 i pin 13 łączysz z masą , a nie ze sobą. Czyli musisz mieć dwa kawałki cyny ;)
I tak jak gdzieś pisałem , najpierw masa z pin 24 , chwilę pozniej (nie rozlaczając tamtego polączenia ) pin 13 z masą , potem rozlaczamy pin 24 od masy ,i chwilę pozniej pin 13 (tez od masy)

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1128022)
Byłem w sklepie i nie ma ani rezonatora ceramicznego, ani tych kondensatorów. :(

@mig25
thx

Ale rezonator sam masz ? Więc spróbuj narazie bez tych kondensatorow jedynie zostaw na nie miejsce , uklad powinien ruszyc ,choc czestotliwosc oscylatora nie bedzie sabilna ,ale powinna byc w granicy bledu.

dwozny 12.11.2010 18:17

Cytat:

Napisany przez mig25 (Post 1128014)
A co zrobiłeś ?
Bo w normalnym stanie komputer powinien wykryć HUB USB.
W stanie programowania ,jeśli nie było wcześniej instalowanych sterowników flipa, komp powinien wykryć Unknown device i poprosić o lokalizację sterowników, wtedy te z tego katalogu ,gdzie jest zainstalowany Flip muszą pasować.

Podłączyłem jailbreak-a do pc i wykrył on Generic USB Hub, potem za pomocą kawałka cyny połączyłem piny tak jak na obrazku, czyli pin24 z pin13, dopiero za którymś razem system wykrył USB Device, jeżeli chodzi o Unknown device to co jakiś czas przy próbie łączenia pinów pojawia się obok zegarka ikonka usb, a jak się na nią kliknie to jest właśnie Unknown device, ale w menadżerze urządzeń nadal jest Generic USB Hub, a Unknown device tam nie widać.

Berion 12.11.2010 18:05

Dopóki nie potwierdzi tego jakiś scenowiec, nie uwierzę. Filmik to nie dowód. No i to:

Cytat:

Simple to install; just plug PS Jailbreak into your PC and follow the gui to install PS Downgrade. Works with all past, present and future firmwares!

Turn back your console to 3.41 to jailbreak with the worlds original PS Jailbreak, or even go as far back as 3.12 to enjoy Other OS (yes LINUX is back).
Przyszłe? Skąd ta pewność...

Jak można pomylić 3.15 z 3.12?

No i taki fakt, że ten ich downgrader (aplikacja, która coś tam robiła z PSJB) zawierała trojana...

- - -

Byłem w sklepie i nie ma ani rezonatora ceramicznego, ani tych kondensatorów. :(

@mig25
thx

roxman 12.11.2010 17:53

no to jestem pełen uznania pęka niesamowicie szybko ps3 jeśli to prawda to lawina psbrejkow znowu sie sprzeda :)

frog 12.11.2010 17:21

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1128001)
@seba88
Bzdury ;]

@Berion o flache ? ;>

PS Downgrade - World's first proof of a working PS3 Downgrader !!!

mig25 12.11.2010 16:43

A co zrobiłeś ?
Bo w normalnym stanie komputer powinien wykryć HUB USB.
W stanie programowania ,jeśli nie było wcześniej instalowanych sterowników flipa, komp powinien wykryć Unknown device i poprosić o lokalizację sterowników, wtedy te z tego katalogu ,gdzie jest zainstalowany Flip muszą pasować.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26.