Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   Xbox classic xecuter2 (https://forum.cdrinfo.pl/f105/xbox-classic-xecuter2-96024/)

Rocky41 12.01.2017 12:59

Mniema że chodziło ci o plik Bin ? Takiego rzeczywiście w folderze z biosem nie miałem. Ale już wrzuciłem i rzeczywiście gry się uruchomiły. Co do samej emulacji. Cóż.. gry 3d to rzeczywiście tragedia. Spadki animacji, tnąca się muzyka, dźwięk itp. Z 2d już jest ok. Np taki Metal Slug chodził ok.

Berion 11.01.2017 23:17

Potrzebujesz dump firmware PSX'a (z któregokolwiek z modeli np. z SCPH-1001) i wskazać go w konfiguracji.

Rocky41 11.01.2017 20:18

Ja jak na razie z emulatorów jestem zadowolony - snes, mega drive, nes - wszystko super. Najbardziej interesował mnie arcade i tu jest różnie. Pobieżnie sprawdziłem gry z final burna i chyba jest wszystko ok.

Jeśli chodzi o psx to za każdym razem jak chcę odczytać jakąś grę to wywala mi napis : Could not load D :\bios\scph1001.bin Coś tu trzeba zmienić ? D to chyba napęd, a emulator z grami mam na F. A jak kliknę na plik z biosem to pojawia się napis loading i konsola jest zawieszona, tylko muzykę w tle słychać.

A youkai of love 07.01.2017 14:42

Różnica zauważalna w emulatorach, znacznie zauważalna, no i w samym XBMC lepiej.

Berion 06.01.2017 22:56

Osobną kwestią jeszcze jest, które programy używają dodatkowych 64MB RAM. Bo ja np. nie wiem, ale podejrzewam że znikoma ilość.

A youkai of love 05.01.2017 22:26

Tragedii nie ma nie ma, ja mam w swoim xbox'ie 128MB RAM i działa to znacznie lepiej ale niestety dolutowanie RAMu ma 3 minusy - bardzo trudno wlutować, musi być taka sama kość RAMu z innej konsoli, cena takiej modyfikacji nie wspominając, że można to tylko zrobić z modelem 1.6.

Berion 05.01.2017 22:22

W 3D tragedia jest. ;)

Rocky41 05.01.2017 22:05

To wiem czego nie wybierać :)
Wow, to PSX i N64 nie sprawdzałem jeszcze. Ale skoro piszesz że przeszedłeś pare gierek to może tragedii nie ma.

Berion 05.01.2017 21:02

W UX lub XBMC wybrać opcję lock. :P Tylko nie wiem po co...

To ekwiwalent PIII 700MHz i 64MB RAM, więc nic dziwnego. To i tak dobrze, że emulacja automatów, N64 i PSX jest na takim poziomie jakim jest. Na PSX przeszedłem nawet Megamany X4, X5 i X6, całkiem znośnie (bo 2D) i kilka RPGów jak Lunary czy Tales of Destiny.

Rocky41 05.01.2017 16:54

A w jaki sposób można go zablokować ?
Na razie sobie ogrywam Halo 1 i wszystko śmiga fajnie. Powoli wrzucam romy z Mame, Snesa i Genesis'a. I tak jak wspomniałeś, gry z automatów rzeczywiście słabo chodzą na Xboxie. Pograłem trochę w Mortala i dziwnie to działało.

Berion 05.01.2017 15:32

Dostęp do dysku będziesz mieć tak długo jak go nie zablokujesz. Masz modchip z wsadem, który na to pozwala, ale np. użytkownicy softmodów (tak samo jak gołych dziewiczych konsol) są zmuszeni mieć zablokowany dysk.

Teoretycznie można odblokować dysk na PC, znając klucze user i master ata password, ale w praktyce na niewielu płytach głównych to działało (być może te programy są ułomne), nie mówiąc już o siłowym wymuszeniu zdjęcia atapsswd przez kontroler (wymagany bardzo drogi sprzęt, no i mówimy tylko o urządzeniach bez TPM).

Więc o save'y. Nie wiem jak dużo jest takich gier, ale Forza Motorsport do nich na pewno należy.

Rocky41 05.01.2017 14:11

Jeżeli bym tego nie zrobił o czym piszesz ? (obraz używanego firmware i kopię tzw. flasha). To w tym wypadku głównie chodzi o save'y ? Czy o coś jeszcze ? Np może się coś skopać i mogę później np. nie odzyskać dostępu do dysku itp ?

Berion 02.01.2017 21:41

Nie da rady, dopóki go nie przepiszesz dla konsoli docelowej. A tego nie wiem, ale z tego co pamiętam (jak przez mgłę) to brały udział identyfikator xbox live, atapsswd i jeszcze coś.

Powinno. Można tym programem zabić konsolę. Ale to też tak z pamięci. Dawno nie uruchamiałem i nie pamiętam dokładnie jakie są opcje.

Rocky41 02.01.2017 20:57

Czyli np. jakbym ten save'a skopiował i chciał uruchomić na innej konsoli, to nie da rady ? A np. jakbym podpiął inny dysk do tej samej konsoli to wtedy nie będzie problemu ?
A to zdanie "uważaj co wciskasz" - zabrzmiało groźnie :)

Berion 02.01.2017 20:47

Config Magic, ale uważaj co wciskasz. ;p U mnie tego nie ma. Być może gdzieś jest zakopane tutaj:
https://web.archive.org/web/20160521...tutorials.php?

Na przykład Forza Motorsport generuje sprzętowy klucz, którym podpisuje save'a. Przez co po skopiowaniu save'a na inną konsolę ten nie będzie dał się wczytać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:04.