![]() |
Dobra, udało mi się zrobić co chciałem. Utworzyłem ta foldery - dałem je jednak na F. I rzeczywiście jak wrzucam coś z poziomu PC do tych folderów to w Unleashu pojawiają się w menu. Jedną grę z płytki też skopiowałem - choć ta pojawiła się w Unleashu dopiero po zresetowaniu konsoli, ale to nie problem.
A możesz powiedzieć jak to trzeba wykonać ? Przejrzałem pobieżnie twoje teksty o Xboxie ale tych info chyba tam nie ma. No chyba że jest tak banalne i nie trzeba do tego żadnego opisu :) I jak mam rozumieć to zdanie "...niektóre gry przypisują save'a do konsoli i bez jej danych nie da się go przypisać" :) |
Jakbyś mógł coś uszkodzić to bym o tym wspomniał. Ale skoro nie możesz to baw się dobrze. :P
Zalecam też zrobić obraz używanego firmware i kopię tzw. flasha, ponieważ niektóre gry przypisują save'a do konsoli i bez jej danych nie da się go przypisać. |
Ok, dzięki za radę. Pobawię się trochę, i może niczego nie rozwalę :)
|
Tak. Nie pytaj mnie jak wyrocznię tylko sam eksperymentuj. Przecież nie wybuchnie, nie da się nic zepsuć. To dopiero na nowych konsolach trzeba uważać bo tam edycja systemu operacyjnego może skończyć się śmiercią konsoli, a w najlepszym wypadku reinstalacją firmware. Na tej generacji nie musisz się tym martwić, a w Xbox'ie nie musisz tak długo jak nie przyjdzie Ci do głowy edytować zawartość flasha lub modchipa (bo nie masz softmodu, ci też muszą uważać).
Jak nie ma to zrób. Ale skoro chcesz je mieć na C to nie rób na F tylko zrób na C. ;p |
Czyli wystarczy że w tym pliku config.xml zmienię z F na C ?
Co do tych "Binów" to w pliku config.xml widzę że są gdzie nie gdzie , ale raczej na F. Np. <Path>F:\BIN\EMU\</Path> <Path>F:\BIN\APP\</Path> <Path>F:\BIN\PC\</Path> No ale tych folderów na F nie ma. |
Jeśli chcesz mieć gdzie indziej niż tam gdzie ja wymyśliłem to wręcz musisz zmienić. ;)
Tak, choć wydawało mi się że utworzenie tych folderów było w skrypcie. Dlatego założyłem, że to po prostu już masz. Z tego co kojarzę powinny być: "E:\BIN\APP" (dla aplikacji użytkowych np. Xored Train Launcher, EnigmaX, Config Magic itp.) "E:\BIN\EMU" (dla emulatorów) "E:\BIN\HG" (dla gier homebrew) "E:\BIN\PC" (dla portów z PC, ale tutaj lokalizacji nie jestem pewien, porównaj to z zawartością config.xml) |
Znalazłem tą ścieżkę, tzn chyba :) Idzie to tak :
<Item Action="F:\XBMC\default.xbe">XBMC</Item> Czyżbym miał ją zmienić ? A na E, to mam tylko Cache, Saves, Sceenshots, Tdata, Udata, ale Bin'a nie ma :( Czy po prostu stworzyć taki folder ? |
Niczego konsola nie zapamiętuje. To nie jest człowiek, nie potrafi myśleć i modyfikować sam siebie na podstawie działań użytkownika. :P
Ok, to inaczej: otwórz plik "C:\config.xml" i wyszukaj wspomnianą ścieżkę. Jaki wniosek się nasuwa? ;) Dashboardy na Xbox'ie potrafią automatycznie dodawać programy do menu z określonej lokalizacji jeśli w podfolderach znajdują się pliki wykonywalne nazwane "default.xbe", a dodatkowym parametrem w pliku konfiguracyjnym w menu jest AutoAddItem (itp.). W moim konfigu, takie coś działa dla "E:\BIN\*\*", więc wystarczy że wrzucisz np. emulator SNESa to "E:\BIN\EMU" i magicznie pojawi się w menu UnleashX (nazwa pobierana jest z nagłówka XBE). |
Usunąłem ten Xbmc z F i wgrałem go sobie na C. Ale teraz jak chcę uruchomić go z poziomu Unleasha, to wywala error. "Unable to launch F:\XBMX\default.xbe. Files does not exists - Czyżby konsola zapamiętała to miejsc w które wgrałem pierwszy raz xbmc i teraz chce czytać tylko stamtąd ?
I jeszcze jedna sprawa. Jak np. wrzucam z poziomu PC, jakiś emulator, to jak to trzeba potem dodać aby można było go wybrać z opcji w Unleash'u lub XBMC. Wiem że w XBMC jest coś takiego jak dodaj źródło - ale zawsze jak coś dodaje to pojawia mi się na głównym poziomie obok dysków. Pewnie jakieś ścieżki gdzieś trzeba wprowadzić? |
Opcja skopiowania płyty w UnleashX (bo chyba o tym mówisz) jest oskryptowana z myślą o grach, dlatego zawartość trafia do "F:\Games" bo to tam zwykle trzyma się gry. ;) Mogłeś użyć managera plików, zaznaczyłbyś sobie dane, skopiował i wkleił gdzie chciał.
Gdzie chcesz, to nie ma znaczenia. Konfiguracja jest dla Ciebie, nie musisz się dostosowywać do mojej. Moja jest dla mnie, i w mojej ocenie po prostu najlepsza. W domyślnym konfigu linkowałem XBMC do "E:\XBMC" ponieważ w tamtych czasach często zmieniałem wersję, nie miałem przeciągniętego kabla przez chałupę i wygodniej mi było mieć na stałe gdzieś na wierzchu poza C (bo inaczej to bym wrzucił do "E:\BIN\APP"). |
Zrobiłem jak powiedziałeś - dzięki :) Włożyłem płytkę z wypalonym xbmc i chciałem go uruchomić już bezpośrednio z płyt, ale się zawiesiła konsola. To w końcu przekopiowałem xbmc - tylko że kopia utworzyła się na F w grach. No ale mając już xbmc połączyłem się z PC :) Swoją drogą to xbmc lepiej przerzucić na C czy to nie ma znaczenia ?
|
Zrób obraz płyty np. Qwix'em (natywny system plików na obszarze z grą dla Xbox'a to XDFS i taki też robi ten program). Jeśli nadal będą problemy to napęd jest zakurzony, zmaltertowany, płyta krzak, nagrywarka krzak, w dowolnej konfiguracji. ;]
|
A to myślałem że UN, działa podobnie jak XBMC. Ale spoko, jak wrzucę xbmc (tzn jak mi się uda:), to nie będzie z tym problemu.
A jeśli chodzi o nagrywanie to najpierw nagrałem sobie płytkę programem power2go, ale konsola na D, nic nie widziała. A przed chwilą nagrałem imgBurnem - zaznaczyłem (write files / folder to disc - następnie ISO9660 + Joliet) i konsola się wiesza jak wsadzam tą płytkę :( |
UnleashX nie ma żadnych funkcji sieciowych poza serwerem FTP, więc nie wiem o co pytasz. :P
Jakkolwiek chcesz. UnleashX obsługuje FATX, "UDF-X", XDFS, ISO9660/Joliet. Więc jak chcesz coś wypalić to po prostu wypalasz, wkładasz do konsoli i przechodzisz na D. Jak chcesz aby było bootowalne to musisz wykonać dodatkowe czynności opisane w jednym z poradnikach (spis treści na ostatniej stronie FAQ i na pod forum konsolowym). |
Oki :)
A powiedz, bo mając Unleasha jako dasha, jakoś nie mogę się połączyć z netem. Jak przechodziłem na XBMC (na poprzednim dysku) wchodził od razu. Natomiast chodzi mi o to, w jaki sposób wypalić płytkę właśnie z xbmc (i przy okazji innymi programami) by konsola ją odczytała i bym mógł przekopiować jej zawartość. Przed chwilą wypaliłem płytkę z xbmc, ale unleash pokazuje tylko unknow :( |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15. |