Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

skuter6 08.03.2012 12:45

Cytat:

Napisany przez marioxxxx (Post 1202381)
Znalazłem uLELFa 4.42a. Chciałbym podmienić go za tego którego mam obecnie bo szare tło jest brzydkie.

Tło można ustawić w opcjach nie zmieni go raczej nowsza wersja.

lukaszek83 08.03.2012 11:08

Skopiuj uLELFa który chcesz mieć na pendriwe, nazwij plik BOOT.ELF, podłącz do konsoli, uruchom uLaunchELF i przy jego pomocy podmień pliki na karcie.
Co do instalacji FreeMcBoota 1.8c to wszystko jest ok (niepotrzebnie zmieniałem nazwy plików).
Po małych modyfikacjach i wgraniu ESR na kartę zajmuje niecałe 0,8Mb zamiast 1,5Mb.
Działa na slim SCPH-75004 i na fat SCPH-39004.

marioxxxx 08.03.2012 08:30

Znalazłem uLELFa 4.42a. Chciałbym podmienić go za tego którego mam obecnie bo szare tło jest brzydkie. Jak zamikenić,przeinstalować czy jak to się tam nazywa?

lukaszek83 07.03.2012 22:19

installation failed error code -2

Dodam tylko że instaluję przy użyciu FreeMCBoot 1.8b. Zmieniłem nazwy folderu na INSTAL i pliku instalatora na RESCUE.ELF. Instalator się uruchamia i można sformatować MC. Po wybraniu instal pojawia się wspomniany błąd. Konsola to slim SCPH-75004.

szczuru 07.03.2012 22:17

Nie jesteśmy jasnowidzami :P Powiedz jaki błąd :]

lukaszek83 07.03.2012 21:40

Ni hu hu nie jarze po angielsku i nie wiem co i z kąt pobrać.

Udało mi się ściągnąć tą wersję 1,8c ale jest błąd podczas instalacji:-(.

Berion 07.03.2012 21:32

Jest jakiś program do wypakowywania zawartości ROM0 z dumpa, ale widziałem go tylko w postaci kodu źródłowego i nie pamiętam już nazwy.

Poszukaj w guglu packi ze wszystkimi DVDELF.BIN dla każdego regionu MG albo uruchom Radshella i skopiuj sobie:
Kod:

radshell copy rom0:/DVDPLE mass:/
//Albo cp lub cf. Nie pamiętam już dobrze składni, przeczytaj w readme.

- - -

Na Twoim miejscu jednak olałbym to i użył nieoficjalnego instalatora wersji 1.8c. GUI jest oparte o te z 1.7 (ponieważ 1.7 był ostatnią otwarto źródłową wersją), ale wgrywa już samodzielnie podpisany FMCB 1.8c z PS3MCA Tool.

Na dodatek będzie działać na wszystkich modelach PS2 ze wszystkich regionów (nowość w 1.8c).

Wszystko co przeczytałeś w tutorialu odnosi się też do tego instalatora i FMCB 1.8c (za wyjątkiem strony o instalacji crossregionalnej i konieczności posiadania DVDELF.BIN dla konsol fat jeśli nie chcesz aby zajmował 1.5MB).

lukaszek83 07.03.2012 20:33

"Tutaj można wrzucić moduł DVDPLx wyjęty ze swojego EROMu (czyli należałoby zdumpować bios konsoli i go rozebrać). Ze względu na fakt, że są to pliki chronione prawem autorskim nie mogę ich zamieścić na stronie. DVDPLx jest unikalny dla każdego regionu Magic Gate - dla naszego będzie to DVDPLE. Plik ten nie jest niezbędny podczas instalacji, ale jeśli go użyjemy to dość znacznie zmniejszymy ilość zajmowanego miejsca przez exploit na karcie. FMCB poszukuje go pod nazwą DVDELF.BIN." Jak to zrobić??? Mam zgrany bios z konsoli tylko nie wiem jak wypakować z niego DVDPLE.

skuter6 09.02.2012 08:08

Cytat:

Napisany przez seca03 (Post 1199475)
Panowie poszukuję obrazu zgranego z karty z mcboot i tak aby filmy mozna było oglądać wgram przez program MEMORY CARD ANNIHILATOR
bo posiadam 1 karte z mcbotem ale brak jest tam do ogladania aplikaci pozdrawiam
tak jak zapodam na pendraiva i za pomoca programu MEMORY CARD ANNIHILATOR wgram ale potrzebuje tez z
MEMORY CARD ANNIHILATOR mcboota

Potrzebujesz sms-a, to jego musisz wrzucić na kartę lub pendriva, a później w konfiguracji ustawić, aby był w menu lub launchelf-em uruchamiać. Tylko on jest potrzebny do oglądania filmów, całej reszty nie trzeba ruszać jak działa!!!

Berion 08.02.2012 20:41

FMCB wgrany z obrazu z innej karty nie będzie działać na Twojej karcie pamięci.

Posty prosimy pisać w języku polskim, a nie suahili.

seca03 08.02.2012 17:16

Panowie poszukuję obrazu zgranego z karty z mcboot i tak aby filmy mozna było oglądać wgram przez program MEMORY CARD ANNIHILATOR
bo posiadam 1 karte z mcbotem ale brak jest tam do ogladania aplikaci pozdrawiam
tak jak zapodam na pendraiva i za pomoca programu MEMORY CARD ANNIHILATOR wgram ale potrzebuje tez z
MEMORY CARD ANNIHILATOR mcboota

Berion 25.01.2012 20:14

Nie rozumiem tego co napisałeś. :)

Podałem Ci ścieżki które sprawdza ESR mc card lub GUI po wybraniu opcji LaunchAPP. Jeśli nie znajdzie pierwszej, poszuka drugiej, jak jej nie znajdzie to nic nie uruchomi bo nie ma skąd. Więc, wrzuć pod którąś uLE, czyli zrób folder na karcie pamięci BOOT i wrzuć do niego uLE nazwanego BOOT.ELF. Trzeci raz to maglujemy. :P

Alucard1989pl 25.01.2012 16:49

w grę wchodziło by "mc?:/BOOT/BOOT.ELF", jak dobrze pamiętam selectem się chyba tak ustawiało(ale nie pamiętam jaki to ma być "priorytet")

Berion 25.01.2012 12:31

"mc?:/BOOT/BOOT.ELF" lub "mc?:/B?DATA-SYSTEM/BOOT.ELF".

Alucard1989pl 25.01.2012 11:47

Właśnie w esr path i osd mam ścieżkę do mc1:/BOOT/ESR-GUI_Test2.elf więc tj mówisz po wsadzeniu kopii np. crasha 4 wrath of cortex mi idzie z auto lub ewentualnie po włączeniu z browsera(menu) esr :). Tylko jak ustawić by włączał się uLaunch gdy daję Launch APP i więcej mi już nie potrzeba ;)

Berion 25.01.2012 11:25

Prawdopodobnie masz taką wersję wpisaną do ESR Path. :P Jeśli w np. w OSD Item i ESR Path masz to samo (innymi słowy, prowadzą do tego samego pliku) no to nie widzę tutaj nic nadprzyrodzonego. ;)

Alucard1989pl 25.01.2012 11:12

Płyty mi weryfikuje i uruchamia, jak dam Launch OSDSYS to resetuje ps2, ale nie chcę mi się włączyć np uLaunch jak daje Launch APP. Trochę się w tym gubię więc nie irytuj się Berion :). Podpowiedz mi jak mam ustawić w tym ser-gui ścieżkę tak by przy Launch APP włączał się uLaunch.elf :). Najlepiej było by gdybym ci pokazał swój SYS-CNF bo jeszcze coś popieprzę i będę miał tj ostatnio :x

Berion 25.01.2012 10:42

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1197755)
Tak zrobiłem jak wyżej napisałem i działa :), ale zostawiłem esr direct off, direct i mcard, gdyby się coś stało :).

Nie wiem czy Ty rozumiesz co ja napisałem ;]

Cytat:

Tak zrobiłem jak wyżej napisałem i działa , ale zostawiłem esr direct off, direct i mcard, gdyby się coś stało .
Na pewno nie działa tak jak Ty chciałeś tego kilka postów wstecz, czyli uruchamiania ESR GUI po włożeniu płyty i zweryfikowaniu jej przez napęd bo co wkleiłeś to jest część skryptu odpowiedzialna za to co się wyświetla w menu OSDh (i tutaj konkretnie druga pozycja na liście (licząc browser i system configuration z oryg. OSDSYS to czwarta, zakładając, że pierwszy a więc trzeci wpis prowadzi do prawdziwego pliku)), czyli lista programów... :sciana:

Alucard1989pl 25.01.2012 10:11

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1197732)
Gdybym zrobił tak:

Kod:

name_OSDSYS_ITEM_2 = ESR
path1_OSDSYS_ITEM_2 = mc1:/BOOT/ESR-GUI.ELF
path2_OSDSYS_ITEM_2 = 
path3_OSDSYS_ITEM_2 =

To podczas włożenia do napędu kopii zapasowej pokaże mi się ESR w wersji GUI i wtedy będę mógł wybrać czy chcę uruchomić grę, osdsys czy ewentualnie jakąś inna aplikację?

Tak zrobiłem jak wyżej napisałem i działa :), ale zostawiłem esr direct off, direct i mcard, gdyby się coś stało :).

SMBA 25.01.2012 00:20

Cytat:

Dobrej, ale nie swietnej... Mowilem - wyjustuj te napisy na przyciskach, to jest niedopuszczalne...
Sam się wyjustuj :P
Może wyglądałoby lepiej na pierwszy rzut oka, ale IMHO przez justowanie WYRAZÓW byłoby mniej czytelnie.
Edit: Ahhh... zła strona, możecie przenieść do śmietnika.

Alucard1989pl 24.01.2012 23:24

Gdybym zrobił tak:

Kod:

name_OSDSYS_ITEM_2 = ESR
path1_OSDSYS_ITEM_2 = mc1:/BOOT/ESR-GUI.ELF
path2_OSDSYS_ITEM_2 = 
path3_OSDSYS_ITEM_2 =

To podczas włożenia do napędu kopii zapasowej pokaże mi się ESR w wersji GUI i wtedy będę mógł wybrać czy chcę uruchomić grę, osdsys czy ewentualnie jakąś inna aplikację?

Berion 24.01.2012 12:21

@Alucard1989pl
Obawiam się, że nie rozumiesz konstrukcji tego pliku i prościej by Ci było skorzystać z FMCB Configuratora.

No ale skoro już wydłubałeś ten plik to tak:

Kod:

ESR_Path_E1 = mass:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E2 = mc?:/BOOT/ESR.ELF
ESR_Path_E3 = mc?:/B?DATA-SYSTEM/ESR.ELF

Ścieżki do ESR, które będzie używać loader po zweryfikowaniu płyty przez napęd jako DVD-Video (co również przekłada się właśnie na tzw. ESR Disc, czyli płyty z grami ze zmodyfikowaną tablicą UDF - innymi słowy gry spatchowane ESR Disc Patcherem).

Trzy ścieżki ponieważ jeśli nie znajdzie pierwszej, przechodzi do drugiej, jeśli drugiej to trzeciej, jeśli trzeciej nie znajdzie to uruchomi program na płycie, czyli grę (a raczej spróbuje uruchomić ;]). Także to są priorytety bootowania.

Kod:

LK_sufix
To hot buttony przy starcie OSDh, czyli np. pod "LK_Select_E1 = OSDSYS" w tym przykładzie jest "rom0:/OSDSYS" - a więc przy starcie FMCB, trzymając kółko uruchomisz oryginalny, czysty OSDSYS. Tu też są priorytety ("*_*_E1", E2 i E3).

Kod:

name_OSDSYS_ITEM_2 = unofficial Launch ELF
path1_OSDSYS_ITEM_2 = mc?:/BOOT/BOOT.ELF
path2_OSDSYS_ITEM_2 = mc?:/MATRIXTEAM/MANAGER.ELF
path3_OSDSYS_ITEM_2 = mc?:/SWAPMAGIC/SMBOOT0.ELF

To jest to co wyświetla Ci się w menu OSDSYS (OSDh). Na przykładzie pozycja nr.2 z trzema ścieżkami do uLE.

loki7777 24.01.2012 11:14

Jak nie Braun to Apple jak nie Apple to Braun;) To jest dla ludzi i nie ma wygladac ma robic robote i tyle.

Alucard1989pl 24.01.2012 10:31

Berion w OSDSYS ESR mam ustawiony tak:

Path1: mc1:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct off.elf
Path2: mc1:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct.elf
Path3: mc1:/BOOT/ESR beta r9b mcard.elf

Natomiast w CNF:
Standardowo miałem na:

LK_R2_E1 = mc0:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct off.elf
LK_R2_E2 = mc0:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct off.elf
LK_R2_E3 = mc0:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct off.elf

Ale mam na 1 slocie kartę 64MB, więc 8MB przeniosłem na 2 slot i przestawiłem z mc0 na mc1:

path1_OSDSYS_ITEM_2 = mc1:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct off.elf
path2_OSDSYS_ITEM_2 = mc1:/BOOT/ESR beta r9b dvdv direct.elf
path3_OSDSYS_ITEM_2 = mc1:/BOOT/ESR beta r9b mcard.elf

Zinterpretuj moje ustawienia i doradź, które zamienić na esr-gui test :)

M@X to brzmi prawie jak 10 przykazań :x, no wiem że musi to wyglądać, ale są tacy ludzie którzy nie patrzą na takie sprawy ;)

M@X 24.01.2012 08:36

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1197625)
Mnie to nie przeszkadza, jak to mawia mój sąsiad " nie ważny wygląd ważne, jak działa".

Typowe... Ale wyobraz sobie, ze sa na tym swiecie ludzie, dla korych estetyka i design maja znaczenie. A 10 zasad dobrego designu stworzyl Dieter Rams z Brauna :

Cytat:

Dobry projekt jest innowacyjny.
 Dobry projekt jest użyteczny.
 Dobry projekt jest estetyczny.
 Dobry projekt pomaga nam zrozumieć produkt.
 Dobry projekt jest poręczny.
 Dobry projekt jest szczery.
 Dobry projekt jest trwały.
 Dobry projekt jest zrobiony do ostatniego szczegółu.
 Dobry projekt nie zagraża środowisku.
 Dobry projekt jest najmniejszy jak to tylko możliwe.

Berion 24.01.2012 00:53

Akurat ja uważam, że wygląd jest równie ważny jak funkcjonalność. Te dwie rzeczy są sobie równoważne i nie może ani jedno, ani drugie być kosztem pierwszego. Taką wyznaje filozofię - może umiejętności tego nie oddają, ale staram się aby tak było.

Co do nazw, nie sądzę aby dało się skrócić na coś prostszego niż jest, czyli tutaj w zasadzie na coś co zajmowałoby tylko jedną linijkę i miałoby mniej więcej tę samą szerokość.

backup fmcb na backup,
restore fmcb na restore,
format mc na format,
mc information na information,
fmcb configurator na configurator,
generate kc/kb nie ma na co zamienić, ;]
normal install na install,
multi version install na też nie ma na co,
uninstall fmcb na uninstall,
launch fmcb na launch,
mc tools na tools,
about, about.

Ale dalej pozostaje kwestia różnej długości wyrazów, których nie da się upakować w rzędy o tej samej długości bez manipulacji odstępami pomiędzy literami, które wyglądałyby w mojej ocenie bardzo nienaturalnie.

Wobec powyższego zostawiłem po staremu.

PS: W poprzednich dwóch wersjach było done i verified/fail. ;]

Alucard1989pl 24.01.2012 00:30

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1197618)
Mowilem - zmienic nazwe na bardziej pasujaca do wygladu przycisku...

Oj kolego z Jaworzna(mam nadzieję, że z woj. śląskiego). Bo się przejdę do ciebie i cię naprostuję :P, skoro berion twierdzi/uważa, że nie ma takiej potrzeby czy możliwości to go nie męcz. Jeśli jesteś dobry w gadce to chociaż pokaż ty co potrafisz i sam to zrób. Mnie to nie przeszkadza, jak to mawia mój sąsiad " nie ważny wygląd ważne, jak działa". Chciałbym się chociaż znać na takich sprawach jak tworzenie aplikacji czy exploitów pod ps2, a przyznam, że u mnie programowanie to tylko lizanie przez szybkę w szkole. Dla mnie super sprawą jest to gdzie podczas instalacji owego exploita z jego komponentami są paski stanu :) nie wiem jak było w poprzednich wersjach, ale dla mnie bomba ! :)

P.S: Berion sprawdzę cnf oraz osdsys w godzinach promieni słonecznych :D bo teraz nie mam chęci, a oczy mi się kleją jak u kreta xD

M@X 23.01.2012 23:47

Mowilem - zmienic nazwe na bardziej pasujaca do wygladu przycisku...

Berion 23.01.2012 23:08

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1197586)
Nie siedzę w programowaniu etc. , ale muszę przyznać ci berion jak dla mnie to kawał dobrej roboty :).

Ja też nie. ;)
Dzięki.

Cytat:

Mam małe pytanie, które z 3-ch ESR mam podmienić by mi się pokazywał w wersji gui i na jakiej zasadzie działa jak włożę kopię zapasową gry ?
To zależy gdzie je masz na karcie, czy jedną czy wszystkie i pod co podpięte w CNFie FMCB. ;] Zbyt ogólnie pytasz.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1197604)
Dobrej, ale nie swietnej... Mowilem - wyjustuj te napisy na przyciskach, to jest niedopuszczalne...

Jak Ty sobie wyobrażasz justowanie nazwy składającej się z trzech wyrazów, w tym dwa zajmujące całą szerokość pola na nią przeznaczonego, a trzeci w nowym wierszu nawet nie połowę?

Justowanie to wyrównywanie szerokości wierszy manipulując odstępami pomiędzy wyrazami. ;)

M@X 23.01.2012 22:05

Alucard1989pl 23.01.2012 19:51

Nie siedzę w programowaniu etc. , ale muszę przyznać ci berion jak dla mnie to kawał dobrej roboty :). Mam małe pytanie, które z 3-ch ESR mam podmienić by mi się pokazywał w wersji gui i na jakiej zasadzie działa jak włożę kopię zapasową gry ?

Berion 23.01.2012 13:51

To póki co projekt wyłącznie GUI, nie ma żadnego przełożenia na działający program. W projekcie uwzględniłem opcje które oferuje PS3MCA (czyli program do manipulacji danymi dla Win32 i Linux, który m.in pozwala wgrać FMCB 1.8c). Oczywiście to nie jest kompletnie oderwane od rzeczywistości bo poproszono mnie aby pomyślał właśnie nad implementacją tych funkcji (oczywiście w materii graficznej ;]).

Po kolei:

- backup/restore fmcb to wykonywanie/przywracanie obrazu karty pamięci. Tak samo jak w przypadku MCA2 (Memory Card Annihilator 2.0) tyle, że bez OSK, eksploratora i obsługi obrazów kart ECC (ale to jeszcze jest do przedyskutowania). W roli szybkiego, prostego narzędzia na pewno się sprawdza bo jest pod ręką, z poziomu FMCB bez zewnętrznych aplikacji (oczywiście MCA2 jest bardziej funkcjonalny).

- format memory card, po staremu, wiadomo, formatuje kartę tak jak starsze wersje.

- memory card information to tak jak w MCA2 tylko jeszcze mniej informacji. ;) Pojemność, ilość bloków, wsparcie dla ECC i Magic Gate (czytane z flag ;]).

- fmcb configurator to launcher starego FMCB CFG. Spróbuję przeforsować jego integrację z instalatorem FMCB.

- generate kb/kc, jak nazwa sugeruje, generuje dla wybranej karty podpisy kb i kc (na wypadek gdyby ktoś chciał sobie inny "exploit" wgrać i ręcznie podmienić). Ale jak tak teraz myślę nad tym to lepiej będzie jeśli ta opcja posłuży przepisywaniu kb/kc do istniejącej instalacji (czyli np. ktoś ma obraz karty z FMCB wykonany na innej karcie i opcja ta generuje i podmienia kc/kb dla tej karty, która aktualnie znajduje się w slocie0/1).

Reszta po staremu. Nawigacja taka sama z tym, że przełączać się pomiędzy "sekcjami" można L1/R1 (z sekcji pierwszej do drugiej wybierając memory card tools). Wizualnie tak jak w 1.8/1.8b launch fmcb (czyli wsuwanie/wysuwanie paska). Hot button do about pod selectem. Powrót z about do menu głównego d-padem w lewo lub analogiem w lewo (w prawo treść licencji). Albo właśnie selectem.

W boot screen (oczywiście tylko instalatora, nie loadera na PS2) wsadzimy nieużyty dotychczas dźwięk rodem z odysei kosmicznej. :)

@ed hunter
Bo to ruskie pistacje.

szczuru 22.01.2012 23:32

Nawet... ładne :)

Btw "memory card information"? Tzn jakie informacje? (poza pewnie wielkością i supportem MG?)

ed hunter 22.01.2012 23:03

Orzeszki pistacjowe są zielonkawe, a skorupki mają beżowe. Ten jest radioaktywny? :>

Berion 22.01.2012 17:16

ESR w wersji GUI możesz sobie samemu dograć tak jak każdą inną aplikację, możesz nią również zastąpić wersję cli direct (./APPS/ESR.ELF). W ogóle ESR jest całkowicie niezależnym i niemającym nic wspólnego z FMCB programem. ;)

Ścieżki do mass:/ są takie same jak w poprzednich wersjach.

- - -

Jak powiecie, że brzydkie to zamorduję. :D

http://btep.deviantart.com/gallery/#/d4na0r6

Alucard1989pl 21.01.2012 22:57

mam nadzieję, że instalacja będzie na takiej samej bazie jak w wersji 1.8b i w końcu będzie ESR w wersji GUI, nie zapominając też o tym czy nowa wersja Free MCBoot'a będzie też działać jako "rescue" (w nagłych przypadkach :x ) :)

Kongz 21.01.2012 18:55

Czekamy, czekamy.

Berion 21.01.2012 18:42

Jak dokończę to się pochwalę. Drastycznych różnic nie ma. Przede wszystkim wywalę to paskudne tło z joypadem - miałem wtedy strasznie nędzny monitor i po prostu nie widziałem fatalnych przejść w odcieniach szarości, a swojemu nowemu CRT (stary mi spłonął) nie za bardzo dowierzałem. ;) Wyrzucę dolny pasek (informacje z niego przeniosę do nowej kategorii: about), a górny zmniejszę bo dziwnie to trochę wygląda. Dodam nowe podświetlenie opcji, głębsze.

I mam nadzieję, że nowe logo przypadnie wszystkim do gustu. :D

SMBA 21.01.2012 15:31

Yay! odświeżone GUI! :D

Berion 04.01.2012 22:16

Uruchom uLE w wersji 4.42a i sprawdź w Debug Info co masz wpisane w ROMVER, będzie wiadomo od razu jaki masz firmware...
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona7.php

Prawdopodobnie 2.30 i nic z tego nie będzie.

- - -

Prawdopodobnie wkrótce oficjalna wersja FMCB 1.9 (albo 1.8c, kwestia nazwy ;]).

Zmiany po stronie loadera takie jak w 1.8c dla PC, natomiast po stronie instalatora nowe logo, trochę odświeżone GUI, dodatkowe narzędzia i może uda mi się namówić jimmiego i neme na integrację FMCB CFG.

Alucard1989pl 04.01.2012 20:20

zzorg jedna rada edytuj posty ;), a co to twojej slimki jeżeli nie da się wgrać exploitu FreeMCBoot to niestety nie będziesz miał możliwości dodania do menu uLaunch.elf, MemoryCardAnihilator.elf czy SMS.elf etc. będziesz się musiał kolego bawić z dodawaniem aplikacji elf przez Swap Magic http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2swapshitFAQ w pytaniu "Czy za pomocą Swap Magica można uruchomić homebrew?" są odpowiedzi jak dodać programy, które chcesz na pendrive, mc czy też odczytać z płyty i jak na tą płytę nagrać takie programy(zanim to zrobisz musisz odpowiednim programem przygotować obraz płyty).

zzorg 04.01.2012 20:03

To znaczy, że nie da rady by rozszerzyć menu konsoli o pozycje do uruchamiania np sms itp z MC ?

A może mam złe instalki, skąd pobrać pewnego sms i FMCB ?

Alucard1989pl 04.01.2012 20:03

apropo tych odznaczeń, czy pierwszy znak nie oznacza czasem miesiąca a drugi roku ? ewentualnie odwrotnie ? :D pytam z ciekawości :)

zzorg 04.01.2012 20:01

9C pech

szczuru 04.01.2012 19:52

Nie na pudełku - na konsoli:
http://psx-scene.com/forums/attachme...te_code_8a.jpg

zzorg 04.01.2012 19:29

Wielkie dzięki za pomoc, ale nie wiem gdzie na pudełku sprawdzić Data Code ?

szczuru 04.01.2012 18:53

Tu jest wszystko wyjaśnione:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona7.php

Alucard1989pl 04.01.2012 11:05

Z tego co wiem, to zależy od tego jaką masz wersję Data Code. Znalazłem takie coś:
Cytat:

Wersje SCPH-90004 z DATA CODE 8A i 8B tylko na własną odpowiedzialność gdyż nie ma pewności że da się przerobić ponieważ jest to zależne również od wersji biosu choć zazwyczaj się darza że na tych wersjach przeróbka jeszcze działa. Wyższe wersje i modele SCPH-90004 z DATA CODE od 8C są napewno nie przerabialne a każde inne do wersji SCPH-77004 są konsolami na 100% przerabialnymi jeśli 8A - na 75% przerobisz
jeśli 8D, 8E - nie przerobisz w ogóle
seria A była produkowana w 2007 roku

Znalazłem to na pewnej aukcji allegro :D http://allegro.pl/wgranie-na-karte-f...028764780.html , ale nie wiem czy warto się tym sugerować, bo na aukcjach potrafią ludzie pisać bzdury jak się nie znają ;). Poczekał bym na opinie Beriona, albo szczuru.

zzorg 04.01.2012 07:43

Brak widocznego menu FMCB 1.8

Witam wszystkich, tradycyjnie jestem nowy i mam problem.
Wczoraj rozpocząłem zabawę z instalowaniem FMCB 1.8 na MC, które zakończyło się niepowodzeniem tzn. Posiadam SM 3.8 plus, za jego pomocą odpaliłem Coomandera ps2 i instalkę FMCB 1.8. Po formacie MC 8 SONY oryginalna nastąpiła instalacja, odłączyłem Pena wyjąłem DVD, padem wybrałem lunch FMCB. Restart trwał ok 1 minuty w tym czasie laser wariował szukając płyty. Ok odpalił się broswer FMCB wraz z rozszerzonym menu, chciałem zkonfigurować ustawienia FMCB ale loading trwał w nieskończoność. Dodam że po resecie konsolki nie widzi menu FMCB tylko oryginalny.
Posiadam slim 90004 nie wiem z jakim softem, proszę o pomoc co robię źle ?

Alucard1989pl 03.01.2012 22:24

w razie czego zakupie na przyszłość SM :)

szczuru 03.01.2012 22:08

Mała bo mała ale lista jest:
http://freemcboot.info/swap.html

Berion 03.01.2012 21:28

Które pliki to zależy od gry. Być może jest gdzieś lista takich gier.

Alucard1989pl 03.01.2012 21:22

Berion nie uważaj mnie za kretyna, ok ? Tylko zapytałem, które pliki się podmienia bo nie wiedziałem, ale wiem teraz dzięki szczuru bo mi powiedział. Probowałem uruchomić grę oryginalną z zaślepkami( typu zapałki i spinacz xD !), ale niestety po zaaplikowaniu 3 zaślepki (tam przy otworze między dwoma blaszkami przy klapce) nic nie ruszyło. Natomiast wpadłem na jeszcze inny pomysł :idea: i napisałem do kolesia od którego kupiłem na allegro konsole, żeby mi zrobił od nowa free mc boota więc problem będę miał z głowy. Dziękuję za rady :) na przyszłość będę wiedział co i jak robić w razie czego jak znowu bd miał uszkodzonego fmcb :)

Berion 03.01.2012 21:06

To co napisałeś nie ma sensu i widać, że nie rozumiesz po co i jak to działa. :P

Jeśli w jakiejś grze są zewnętrzne pliki wykonywalne to można je podmienić na np. uLE, ale przed jego odpaleniem oryginalną płytę należy podmienić właśnie na tą w której podmieniliśmy te ELFy. Oczywiście napęd nie może o tym wiedzieć bo przeprowadzi jeszcze raz weryfikację płyty i oczywiście ją odrzuci - po są blokady czujników. Na podobnej zasadzie działają wszystkie bootcd/cheat engine (i dlatego na modchipie nie jest to wymagane bo tam nie boimy się weryfikacji gdyż każda DVD i każda CD rozpoznawana jest jako PS2DVD-ROM i PS2/PSXCD-ROM).

Alucard1989pl 03.01.2012 12:41

to nie pozostaje mi nic innego, jak kupno $M 3.8 i ustawienie na pędraku uL.elf i MCA 2.0.elf i wgrać obraz karty pamięci bo innego wyboru zbytnio nie mam :| Damn Nigga !

Chyba, że zrobię obraz oryginalnej gry Golden Eye Rouge Agent i podmienię uLelfa, na któryś z tych plików elf z tej gry a są to pliki GE2RDVD.ELF i STUBDVD.ELF, jeżeli się będzie waszym zdaniem dało, jak będzie taka możliwość to czy po stworzeniu obrazu patchować esr-em ? Przypominam, że esr mi nie czyta kopii zapasowych. A dalsza zabawa to z zaślepkami od klapki z tego co mi mówił szczuru. Hodoki pomóżcie ! :(

Berion 03.01.2012 12:18

Mówiłem o oryginalnym, którego nie sprzedają już od kilku lat, a to jest jakieś chińskie gówno. :P

Alucard1989pl 03.01.2012 11:04

sądzisz berion, że oto http://allegro.pl/memory-card-adapto...012326436.html był by dobrym rozwiązaniem ? Ewentualnie mogę udostępnić ci obraz mojej karty pamięci i byś sprawdził ten obraz tj wcześniej pisałeś. Zrobiłem 2 obrazy MCA1 i MCA2 w oby dwóch wersjach obraz zgrał się z powodzeniem. Nie wiem już co robić ;/

Berion 03.01.2012 10:44

No więc drogi Alucardzie1989pl jaki plik wsadowy? :P To nie jest skrypt tylko plik wykonywalny, więc o "pliku wsadowym" nie możemy mówić. ;]

A na to co pokazuje OSDSYS (Browser) nie patrz bo nie obsługuje podfolderów i linków symbolicznych - z tego też względu niewolno nim wykonywać żadnych operacji na folderach (OSDSYS przedstawia je jako save'y ;]), które zawierają w środku inne foldery i które zawierają plik linkowany z innym - w przeciwnym razie rozwali tablicę).

Alucard1989pl 02.01.2012 20:51

Drogi Berionie :D Uruchamiam konsolę pokazuję się logo freemcboot na 3 sek. po tem logo sony computer entertainment po oby dwóch logach gdzie pokazuje się browser i konfigurator systemu widniał napis żółtą czcionką freemcboot 1.8b(i to mi się w głównym menu nie pokazuje). A sys-cnf nie mam bo sprawdzałem kartę pamięci. Główny plik wsadowy(że tak to wyrażę :D) jest na karcie pamięci w tym SMS. A boot jest tylko jako corrupted data o wadze ~600-900 kB(a ważył ~2,5 MB). Mam nadzieje, że zrozumiesz to co napisałem :D pozostaje mi tak, iść do kogoś i wgrać ponownie fmcb na jego konsoli z tym exploitem, $ SM 3.8 albo zakupić oryginały gier, których mam kopie zapasowe :).

Berion 02.01.2012 20:44

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1195592)
problem w tym drogi Berionie że nie startuje mi rescue.elf z pędraka, a tj mówiłem nie mam na karcie pamięci configa :(

Nie przemyślałem swojej odpowiedzi. Skoro nie masz SYS-CONF (nie wiem jak to stwierdziłeś ;]) to nie masz tez modułów do obsługi USB, więc ratuje Ciebie tylko i wyłącznie ponowa instalacja FMCB.

Cytat:

ale jak mam ustawić bootowanie boot z mass skoro przy menu nie pokazuje mi się już freemcboot ?
Cytat:

Berion skoro mi pokazuje to logo fmcb na początku to w końcu jest ono uszkodzone czy jest w stanie konfuzji
To się pokazuje czy się nie pokazuje...? :sciana:

Zamiast SM możesz kupić oryginalny PS3 Memory Card Adaptor i wgrać na PC wersję 1.8c, ale strasznie drogie to ustrojstwo. SM wyjdzie taniej. Musi to być wersja 3.6 lub 3.8.

Alucard1989pl 02.01.2012 20:19

jak by ktoś miał SM 3.8 oryginał to bym się mógł zamienić na którąś z dwóch nie potrzebnych mi gier :P . Że mieszkam na takim zadupiu i nie mam od kogoś się odratować z fmcb :( szczuru a dało by się zrobić skrypt w delphi, c++, javie lub jakimkolwiek by zrobić przekłamanie w sensie bootowanie boot.elf z pędraka ???

szczuru 02.01.2012 20:11

Wg mnie warto dla bootowania z mass :]

Alucard1989pl 02.01.2012 19:55

problem w tym drogi Berionie że nie startuje mi rescue.elf z pędraka, a tj mówiłem nie mam na karcie pamięci configa :( ale jak mam ustawić bootowanie boot z mass skoro przy menu nie pokazuje mi się już freemcboot ? mogę zrobić zdjęcia a nawet krótki filmik i dać linka na yt to zobaczysz co i jak i jaką mam zawartość karty pamięci. Cholera a mogłem zrobić wgranie obrazu karty pamięci :( szczuru mi doradził kupić SM 3.8 albo zaaplikować mod chipa(ale chipy odpadają). SM kosztuje śmieszne pieniądze teraz, ale czy warto ???

Berion 02.01.2012 19:46

Wszyscy tak mówią, a potem się okazuje że... ;}

Skoro jest logo to FMCB działa. Albo coś nie tak z "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF" albo karta jest za wolna. Możesz odpalić ten RESCUE.ELF czy nie? Nie ma tego w tutorialu, ale FMCB w taki sam sposób szuka też swojego CNFa. Jest też jeszcze jedna alternatywna lokalizacja dla bootowania z mass ("mass:/BOOT/BOOT.ELF").

Alucard1989pl 02.01.2012 17:34

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1195565)
To są właśnie uroki nieoryginalnych kart pamięci.

z przykrością stwierdzam iż mam w 100% oryginalną kartę pamięci ;] więc nie wiem co jej odwaliło :(. Berion skoro mi pokazuje to logo fmcb na początku to w końcu jest ono uszkodzone czy jest w stanie konfuzji ??? w sensie ze niby jest ale nie zadziała odpowiednio bo brakuje kilki niezbędnych plików ?

Berion 02.01.2012 17:28

To są właśnie uroki nieoryginalnych kart pamięci.

Alucard1989pl 02.01.2012 17:25

niestety nie lunatykuję, ale jak bym miał instalować od nowa fmcb 1.8b to nie mam raczej jak, bo albo swapem, albo modchipem a ani tego ani tamtego nie mam, więc pozostaje kupić dvd podmienić elf z którejś z oryginalnych gier i męczyć się :|.

Berion 02.01.2012 17:07

Jeśli chcesz instalować od nowa to zrób jak w linku.

Nie wiem dlaczego "zniknął" Ci "mc0:/SYS-CONF/". Być może masz jakąś chińszczyznę, a nie kartę pamięci. Problem będzie więc cyklicznie powracać przy operacjach zapisu bo jak rozumiem to nie lunatykujesz. ;D

BTW: załącz ten obraz karty albo podaj mi link na PM jeśli nie chcesz publikować np. swoich save'ów. Zastanawiam się czy obraz jest poprawny. Możliwe że to jakiś bug MCA (mam nadzieję, że używasz wersji 2.0 ;]), choć jest to bardzo mało prawdopodobne. ffgriever jest jednym z tych programistów, którzy nawet jak oddają do testów wczesne wersje to są one dopracowane.

Alucard1989pl 02.01.2012 16:21

Może i śmietnik, ale teraz to logo free mc boot pokazuje się na 3 sek. apotem pokazuje mi się sony computer entertainment i do wboru mam browser i system configuration, a na karcie pamięci nie mam save'u z sys-conf a zamiast save folderu boot mam corrupted data i cześć pieśni ;/ a na pendraku dałem rescue.elf z resztą niezdbędnych rzeczy do instalacji free mc boota i nic ;/ musiałbym go uruchomić z uL.elf jak znam życie k***a :'(
-----
Berion ulefa miałem na pędraku jak jeszcze mi śmigał fmcb, ulefa nagrałem na cd jak mi się już zaczął "psuć"(nie wiem jak to nazwać) a nie patchowałem bo czytałem, że esr patcher nie obsługuje iso z cd-ków :| a płyt dvd nie mam na stanie aktualnie -_-" gdyby się dało odczytywać obraz zpatchowanej płyty dvd na pędraku to może by mi się coś udało, chociaż wątpię bo gry zpatchowane esr'em stoją na czarnym tle, jestem w czarnej dupie panowie :(

Berion 02.01.2012 16:14

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1195541)
już sobie poradziłem :D tylko cholera mam corrupted data zamiast boot w browserze na karcie pamięci ;/

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...aq/strona9.php

Cytat:

"Co to są Corrupted Data?"

Save'y gier na PS2 to nic innego jak folder z plikami. Oprócz przeróżnych danych, które zapisuje gra, zawsze są ikonka i jej plik konfiguracyjny (światło, kolory czcionki, opis itd.) - czyli pliki *.sys (SJIS) i *.icn bądź *.ico (obiekt 3D). Jeśli zabraknie, któregokolwiek z tych dwóch "składników", PS2Browser wyświetli ten folder w menu jako Corrupted Data.
Wyrzuciłeś pewnie z folderu "mc0:/BOOT/" *.ico i/lub icon.sys.

Cytat:

dobrze, że zrobiłem anihilatorem obraz karty pamięci i mi wróci do poprzednich ustawień. (... )szlag ! zanim uruchomiłem anihilatora to mi się całkiem spieprzył freeemcboot ;/ nagrałem płytkę cd z uLE v4.28 boot CD ISO.zip i nie startuje mi . . . wściekłem się teraz bo nie mam możliwości skopiowania save'ów z gry i nie mam jak wgrać obrazu karty pamięci ;/
Co to znaczy, że się "spieprzył freeemcboot"? Sam z siebie, ani przez zgrywanie danych z rom na mass nic się nie stanie...

Save'y masz w obrazie karty. Pomyśl logicznie... ;) Możesz je sobie na komputerze wyjąć.

Czy płyta ma patcha modyfikującego UDF (innymi słowy czy nałożyłeś przed wypaleniem ESR patch)? I po co to wypalasz skoro napisałeś, że już masz ELF-Packa wypalonego. To jest przecież uLE...

Powinieneś też przeczytać to:

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona5.php

Cytat:

Najprostszą i najszybszą z nich jest wrzucenie instalatora z jego plikami do katalogu głównego na pendrive i zmianę nazwy na RESCUE.ELF. W ten sposób przy starcie konsoli, FMCB zamiast uruchomić i spatchować rom0:/OSDSYS (lub jakiś inny program z mass/mc jeśli tak użytkownik ustawił w pliku konfiguracyjnym), od razu odpali mass:/RESCUE.ELF, czyli w tym przypadku instalator FMCB (właśnie po to trzeba mu zmienić nazwę pliku). Dalej wszystko się odbywa jak na wcześniejszych stronach.
Wrzuć więc uLE pod nazwą RESCUE.ELF do root pendraka.

- - -

I z tematu o firmware PS2 zrobił się śmietnik. :P

Alucard1989pl 02.01.2012 15:35

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1195547)
Masz 0220EC20050620 czyli Bios europejski :) Byc może PCSX2 ma jakiś bug or somethin' :]

To mnie uspokoiłeś :). Teraz mam Big Problem :( Muszę postawić free mcboota od nowa a nie mam nawet swap magica x/ konsola jest bez żadnych modchipów itd. gdyby się udało jak kolwiek uruchomić uL i MCAnihilator :( cały config mcboota mi się posypał . . .

Berion 04.12.2011 22:21

Jakby żadne bootcd nie były potrzebne to i kopie gier i programy nie potrzebowałyby loaderów.

Na żadnej gołej konsoli z napędem optycznym nie uruchomisz ot tak sobie kopii gry czy programu (Dreamcast jest wyjątkiem ;]).

lukasname 04.12.2011 18:05

a swap magick potrzebny? Jeszcze jedno pytanie bo tego też nie mogę rozwiązać. Mam wersję 9xxxxx na kartonie jest CB a na konsoli 0C jest szansa na FMCB? Konsola jest w miarę świeża i na gwarancji więc rozkręcanie jej celem przerobienia odpada do swapa też trzeba rozebrać.

szczuru 04.12.2011 17:55

Ściągnij ELF-Packa, tam jest uLe i wypal na DVD.

lukasname 04.12.2011 17:12

Witam. Przeczytałem prawie wszystkie posty, ale tak namieszało mi to w głowie, że już nic nie kumam i mam kilka pytań, tylko proszę się nie denerwować bo jestem świeżak w tym temacie XD
Czy do odpalenia płyty z uLe jest potrzebny Swap?
Jak ma wyglądać płyta z uLe?

GraX1 23.11.2011 22:48

dobra wypalone, jutro sprawdze czy ruszy ;)

szczuru 23.11.2011 22:44

Z system.cnf. Mówiąc, że samo uLe miałem na myśli to żebyś nie nagrywał instalki FMCB bo i tak podczas instalacji z płyty będziesz miał z tym problemy (co nie wystąpi gdy będziesz instalował go z pena). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś nagrał kilka programów, prócz uLe :)

GraX1 23.11.2011 22:40

samo ule? bez system.cnf?

szczuru 23.11.2011 22:30

Łap:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/

Pamiętaj tylko, że instalka FMCB musi być na penie (instalator z CDVD jest skopany), więc na płytę nagraj tylko uLe.

GraX1 23.11.2011 22:18

hmm zaczynam podejrzewac ze z ta karta kumpla moze byc cos nie tak (nie byla uzywana od 2 lat) tak wiec zapomnijcie o tym i poradzcie mi w innej sprawie. Mam swapa 3.0 jak mam wypalic potrezbne dane zeby zainstalowac fmcb? jak zgralem normalnie pliki na cd to pozniej ze swapa ta plyta nie chcial ruszyc ;/

szczuru 23.11.2011 22:08

Prawidłowo wypalony ELF-Pack na płycie DVD w połączeniu z ESR-em musi odpalić.

Jest jeszcze jedna opcja. Sformatuj pena na FAT32 i umieść na nim uLe pod nazwą RESCUE.ELF, podłącz do konsoli i ją włącz. FMCB podczas ładowania szuka na penie tego pliku co by go uruchomić w razie awarii. Jeśli się nie uruchomi to twój pen nie jest kompatybilny z modułami w PS2.

GraX1 23.11.2011 20:48

wczesniej korzystalem z tego pendriva wczesniej i wszystko dzialalo wiec z penem chyba wszystko ok, nie ma innej opcji odpalenia tego przekletego uelfa?

Berion 23.11.2011 20:42

Albo nie masz modułów do obsługi mass:/ albo Twój pendrive jest niekompatybilny, albo masz na nim nieobsługiwany system plików i/lub na nieobsługiwanym typie tablicy partycji.

GraX1 23.11.2011 20:28

probowalem tez nie chce zaskoczyc ;/ wogule prz logo fmcb dioda w penie sie nie swieci ;/

Berion 23.11.2011 20:27

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona5.php

:>

GraX1 23.11.2011 20:23

po wypaleniu tego na plyte dvd ELF-Pack R8b uruchumieniu przez opcje launch disc dostaje komunikat this disc cannot be played ;/ wtf? przy kolejnych probach uruchumienia jestem caly czas cofany to menu glownego ;/

szczuru 23.11.2011 20:11

Tak. Cała idea aplikacji ESR polega na tym, że "oszukuje" konsolę by ta myślała, że w napędzie jest płyta DVD-Video.

GraX1 23.11.2011 20:06

musze to koniecznie nagrywac na dvd? na cd nie da rady? akurat nie mam plyt dvd pod reka ;p

szczuru 23.11.2011 19:54

Nagraj uLe na DVD, spatchuj ESR Disc patcherem tak aby uruchomił się na FMCB za pomocą ESR-a i za jego pośrednictwem odpal instalator FMCB z pendrive'a.

Całe info tutaj:
http://konsole.cdrinfo.pl

//Edit

Prostsza wersja:

Nagraj na DVD najnowszego ELF-Packa (jest w downloadzie). Co do samej instalacji FMCB to stosowny tutorial znajdziesz na konsole.cdrinfo.pl.

GraX1 23.11.2011 19:45

Panowie sprawa wyglada tak pozyczylem od kumpla karte pamieci z wgranym mcbootem po odpaleniu jej mam logo mcboot wszystko elegancko ale w opcjach mam tylko

-browser
-system configuration
-launch disc
-reload configuration

jak mam odpalic instlator zeby sobie wgrac mcboota na swoja karte pamieci?

dawid94 10.11.2011 08:21

Nic nie kręcę :D

Berion 09.11.2011 23:21

PS2 się nie da zepsuć software'owo. Jak zresztą każdą konsolę, której fw jest na "nieflashowalnych" kościach.

Możesz iść do sąsiada / sąsiad może przyjść do Ciebie. Dalej coś kręcisz. :P

- - -

Już o to pytałeś i dostałeś odpowiedź w poście nr. 933.

dawid94 09.11.2011 21:35

Tak naprawdę to chce zrobić przeróbkę sąsiadowi a sam konsoli nie mam i dlatego tak dopytuje się bo nie chce mu nic zepsuć.
to muszę wgrać FMCB z mass:/
potem ESR z mass:/install
przełozyć karte
włozyć gre do ps2
i już mogę grać czy jakoś się uruchamia to ?

Berion 08.11.2011 23:38

Tak... po spatchowaniu kopii gier.

Czemu się tak dopytujesz? Nie możesz samemu sprawdzić? Wtedy zamiast czekać pół dnia na odpowiedź, wiedziałbyś w pięć minut. A może zwęszyłeś "biznes" i chcesz komuś wysyłać te karty? Przyznaj się. ;p

dawid94 08.11.2011 21:19

czyli będę mógł odrazu grać?

SMBA 08.11.2011 16:49

Tak - nie musisz nic więcej robić.

dawid94 08.11.2011 14:14

no to po zainstalowaniu FMCB i ESR tylko przełozyć karte? nie musze nic konfigurować w konsoli czystej?

Berion 08.11.2011 08:39

Można tak to ująć.

dawid94 07.11.2011 19:16

jak nie trzeba to wcale.
Ja chce tylko żeby na konsoli czystej wchodziły gry spatchowane.
to wystarczy zainstalować FMCB z mass:/ a potem ESR z mass:/install i przełożyć MemoryCard do konsoli czystej?
nic więcej nie trzeba?

Berion 07.11.2011 18:48

Jeśli zrobisz tak jak napisałem post wyżej.

A w jakim celu chcesz go użyć?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:41.