![]() |
|
Poprosze o link , bo nie wiem jak mam to wpisać w Faq . Pozdawiam
|
Przeczytaj FAQ w tutorialu. ;]
|
Witam, jestem tu nowy i mam mały problem z Free Mc Boot. Dostosowałem się do Turialu i lipa. Free Mc Boot 1.8 zainstalowany poprawnie. Wiadomo odpalam pleya i pokazuję sie Browser , Browser Configuration , SMS , ESR , Uelf , i configuracja Free Mc boot . W porządku , wkładam płytke z paczowaną nagraną 4x w nero. Czekam aż sie gra załaduję - nie chce ruszyć , chcem mu pomóc wybierając ESR i niestety czarny ekran i nic.A jak wejdę do Browsera to pokazuję że Please insert Playstation cd itd. Myślałem że płyta zła to nagrałem inne też z prędkością 4 x Sony Dvd-r i dvd+r . I dalej to samo. Model Konsoli to 39004. Za pomoc będe wdzięczny , Pozdrawiam, Aha i dodam że konfiguracje robiłem jak by co.
|
@DjProject
Możliwe, że masz FMCB CFG na bad blocku. Sformatuj kartę używając pełnego formatowania. To normalne i tak ma być. Jakby było inaczej to nie potrzebny do kopii byłby ESR, a tak nagrywana płyta musi być rozpoznawana jako DVD-Video. MUSI. O ile nie zrobiła tego w momencie zapisywania jakiś danych to nic się jej raczej nie stało. Co najwyżej zaryzykowała spalenie "jakiś tam rezystorów" na płycie głównej. ;] @caffeman O różowym masz w ESR FAQ. Ale jak znajdę trochę czasu to poukładam informacje a temat kolorów i zamieszczę na forum. |
Co do kolorów w ESR to chciałbym wiedzieć co się dzieje jak zatrzymuje na różowym. Mam taką dziwną przypadłość w swojej sonce, że zanim uruchomię kopie gry muszę ją włączyć na około 12 minut wcześniej i odpalić jakoś płytę (najlepiej film dvd). Po takim zabiegu wszystko śmiga z ESR tak jak z założenia powinno. ESR odpalam niestety z płyty SwapMagic CD bo FMCB nie chodzi na mojej konsoli ("ROMVER ==0230xx").
kamillo1985 w ESR GUI jest przycisk "Launch APP", odpala on aplikacje mc0:/BOOT/BOOT.ELF. Wstaw w to miejsce uLELF`a jeśli go tam nie masz (oczywiście pod nazwą boot.elf). U mnie działa to tak: -odpalam ESR beta 9b GUI i naciskam Launch APP. -w uLELF v4.38 mam dostęp do płyty potraktowanej programem ESRDiscPatcher nawet jak ESR GUI niepoprawnie ja widzi jako DVD-Video. -wybieram ELFa, który odpala grę (nie mają rozszerzeń *.elf) |
Problem FMCB 1.8b
Witam.
Mam parę problemów z FMCB, oto one: 1. Nie mogę wejść do konfiguracji FMCB z browsera pokazuje się obraz żeby wybrać przyciski do sterowania (chodzi mi o "x" i "o") i się zawiesza nic dalej niemożna zrobić. 2. SMS, nie mogę odpalać z płyty cd muzyke mp3 i inne rzeczy typu filmy itp. pokazuje ze jest nieprawidłowy dysk. ESR chodzi bez zarzutów wszystko chodzi w najlepszym porządku. ps. napisze jeszcze jedna rzecz bo może być to istotne, jeden raz jak zawiozłem PStwo do dziewczyny to jej młodsza siostra wyciągnęła kartę pamięci podczas gry. Pozdro |
Mogę to uporządkować i napisać jak komuś bardzo na tym zależy, ale tutaj na forum. Nie jest to żadna "super tajna tajemnica", po prostu jest bezużyteczne dla przeciętnego Kowalskiego, który nie wie kiedy konsola robi reset iop, odpala inne egzeki itp. Ja też nie wiem, bo trzeba by jeszcze znać trochę ESRa. ;]
|
Odpowiedź na tą tajemnicę zna chyba tylko sam ffgriever :P
|
"Co oznaczają poszczególne kolory podczas uruchamiania gry?"
Kolory są informacją dla autora programu co konkretnie w danej chwili robi ESR, raczej mało istotne i niezrozumiałe dla docelowego użytkownika. Czyli jednak się nie dowiemy co oznaczają te kolory?No chyba że uszczkniesz rąbka tajemnicy na forum :> |
Cytat:
|
Update'owałem trochę tutorial:
|
Witam. Potrzebuję pomocy. Mianowicie Posiadam obraz gry BULLY. W ultra ISO po spatchowaniu przez ESR pokazuje się DVD-Video. A powinno chyba PS DVD (czy jakoś tak). Grę nagrałem ale niestety staje na różowym ekranie i nic. Czy ktoś się orientuje jak to zrobić? Dodam, że nie mam problemu z innymi grami. Z góry dzięki za pomoc. Neta trochę przeszukałem i nie znalazłem informacji na ten temat.
|
Nie trzeba zmieniać, wystarczy podpisać, że wzorem powyższego przedstawia to fw taki a taki. Jeszcze pokolorować na wszelki wypadek. ;P Jakbyś mógł byłbym rad.
No, od razu widać, że znów masz internet. ;] |
Co do screenshoota z uLE to ja mogę zrobić via TunerTV a ty Berion w Photoshopie zmienił byś wersję mojego biosu na tą nieszczęsną 230 :P
|
Cytat:
|
No właśnie nie wszędzie, ale cieszy mnie że chociaż w tej jednej daję sobie radę. Tylko mi się nie obrażaj zaraz bo to nie o ot chodzi. ;)
Oprogramowanie ma to do siebie, że jest w różnych wersjach. Nowszych, starszych; różnią się funkcjami, błędami itd. Tutaj nie ma wielkiej filozofii - po prostu, jak jest problem to podajemy jak najwięcej szczegółów, żeby nie trzeba było przez kolejne 10 stron wyjaśniać czemu ty nie masz opcji X, a ja mam opcję Y. Zresztą, to dotyczy wielu innych dziedzin życia, nie tylko informatyki. |
Cytat:
|
N oto nie marudź, że nie masz tego czy owego. Używaj najnowszych wersji, albo przy występowaniu jakiegoś problemu od razu podawaj i wersję programu. No ludzie no...
@darek0920 O właśnie. A masz może ten model, albo jakąś sposobność wykonania *dobrej jakości* zdjęcia z TV z tym info? Chciałbym rozbudować tutorial. To samo z date code na stikerze. |
Ja mam tego uLE v.4.28 może dlatego mi tego nie pokazuje sprawdze jakies inne wersje narazie dzięki!
|
Na SCPH-90004 wyglądać będzie mniej wiecej tak:
uLE v4.39 MICS\DEBUG INFO Debug Info Screen: rom0: ROVER == "0230EC20080220_" argc == 1 argy (0) -- "mass:uLE v4.39/BOOT.ELF;1" boot_path == "Cdrom0: \uLE v4.39/BOOT.ELF;1" LauchElfDir == "cdrom0: \uLE v4.39" |
Przede wszystkim wersja uLE to 4.40.
Jest tam niewiele informacji w tym okienku, więc nie kłopot to znaleźć. Jest to 8 wartości ciurkiem wypisanych. Nie przytoczę dokładnej treści i tego co się pokazuje bo nie pamiętam. przeoczyć się nie da, więc pewnie masz wersję uLE która tego nie odczytuje. Użyj 4.40 i będziesz mieć pewność. |
Witam czy możesz mi tak po koleji wytłumaczyc jak odczytac bios konsoli jak ja wchodze na Debug info to tam nie ma ciągu żadnych cyfr, jak wy to sprawdzacie mam konsole 70004 i 90004 i tu i tu pisze to samo ale nie są to żadne cyfry ???
|
Aaa, chodzi o cytat ffg z PS2FAQ. No cóż, jest tam mowa o pamięci IOP (I/O Processor), a nie o karcie pamięci. Nie pojmuję jakie to ma odniesienie do FMCB.
W każdym razie na FMCB kopii gier z PSXa z nośnika optycznego nie da się i nigdy nie będzie można uruchomić. Ale za to będzie można uruchomić kopię przez emulator PS2PSXe, który za jakiś czas ujrzy światło dzienne. Na pewno będzie można odpalać gry z hdd, mass i host, czy coś jeszcze dojdzie to nie wiem. |
Cytat:
|
Pamiec konsoli a nie to co jest na karcie pamieci:)
|
Prosze bardzo:
"Zastanawiające jest to w jaki sposób te gry są emulowane, bowiem po przejściu w tryb PSX, całkowicie tracimy kontrolę nad PS2 (uruchamia się kernel PSXa). Poza tym moduły są ładowane do pamięci IOP, a ten procesor i pamięć są właśnie wykorzystywane podczas pracy w trybie PSX (tylko cpu zostaje zwolniony z 36 do 33MHz), ponadto przy starcie, pamięć zostaje wyczyszczona przez kernel (jeszcze przed przejściem w tryb PSX). Niestety restrykcje są tak duże i wydają się tak nieprzekraczalne, że bez odpowiedniej dokumentacji, prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się prawdy (niby jest to rodzaj wirtualizacji, bo kernel PSX działa jak hypervisor, ale wyjście poza ograniczenia sprzętowe jest raczej niemożliwe)." no i jak z tym jest wkońcu????? |
No właśnie, zacytuj bo coś pomieszałeś. :P
|
Aha, no trudno ;)
|
Zacytowal bys ten fragment o usuwaniu save'ow z karty. Nie uruchomisz kopii gry z psx'a.
|
Witam, jeśli będe miał konsole ps2 z wgranym na karcie pamięci FMCB to będe mógł odpalać gierki z psx?? (mam dwie kopie zapasowe które chciałbym uruchomić), pytam dlatego bo już się zamotałem czytając artykuł o ps2, pisze tam że traci się kontrole nad konsolą gdy przechodzi ona w tryb psx z ps2 i "kasowana zostaje karta pamięci"??? czy to wiąże się z utratą FMCB i save'ów????? chyba że sprawdzę to oryginałem (z psx)
Sorki jeżeli jest to proste pytanie a ja tak lamie:) |
Cytat:
ALE - jest jeszcze całkiem sporo do zrobienia w tej kwestii i Jimmi ponoć ma jeszcze do tego kiedyś wrócić, także nie można definitywnie powiedzieć, że koniec z FMCB. I tak w obecnej formie bije na głowę Memor32 i MemoryPlus razem wzięte. Co jest do zrobienia? Na pewno to żeby FMCB dał się zainstalować uruchamiany przez inny program z nośników optycznych (w tej chwili się nie da bo nie będzie znajdować zew. plików mimo, że one tam są), kwestia tego MCID i najciekawsza to opracowanie tego samego ale dla HDD (IDE oczywiście). Czas pokaże. Oficjalna strona projektów FMCB i ESR to forum psx-scene.com. - - - Mam też małą prośbą do użytkowników, którzy chcą wesprzeć tutorial. ;) Mianowicie potrzebne dwie foty dobrej jakości. Jedna przedstawiająca sticker z date code 3d w dowolnym modelu z serii SCPH-9xxxx (numer seryjny sam zamażę, ale jak mi ktoś nie ufa może sam, tylko prosiłbym, żeby było to chociaż estetyczne :P). A druga z uLE i debug info gdzie widać 0230xxxxxxxxxxxxxxxxxx. |
A w ogole jest free mc boot jeszcze rozwijany? Jest moze jakas oficjalna strona projektu?
|
Powyższy warunek + taki że musi być zgodny. Jak nie będzie to krótko mówiąc dupa zbita. ;)
Gdyby cross region był taki łatwy do wykonania byłaby taka opcja w instalatorze nie sądzisz? Zresztą, od jakiegoś czasu do TODO dla wersji 1.8c/1.9 zaproponowałem możliwość zrobienia dumpa i odczyt MCID z/na zew. na mc/mass. Wtedy można by poprosić kogoś z internetu o zrobienie obrazu karty ze swoją instalacją, przesłanie, wgranie tego na kartę osoby która o to prosiła i podmianę tego identyfikatora bezpośrednio w FMCB. Mógłbym nawet wtedy dać na stronę gotowe obrazy dla multi dla wszystkich 8 regionów (chociaż sądząc po pytaniach userów którzy przerasta granice pojmowania sama instalacja na karcie to podmiana mcid byłaby dla nich czymś na miarę rozszczepienia jądra atomu :P). |
Warunek jest taki, żeby ta konsola miała BIOS poniżej 2.30.
|
Czesc mam małe pytanie....
Otóż braciak przywiezie mi konsolę Z USA :D i i teraz pytanie czy Free MC Boot pójdzie mi na tej konsoli? Jeżeli tak to czy muszę zainstalowac free mc boota na takim samym modelu konsoli zeby to funkcjonowalo?? ok mam juz musi byc zgodny region magic gate...a jezeli nie ebdzie zgodny istnieje jakas mozliwosc zmiany tego regionu??? |
Albo konsoli SCPH-xxxx4. ;]
|
Hehe, no to rzeczywiście przekombinowałem. Czyli pozostaje mi znaleźć kogoś z modchipem lub swapem w konsoli scph 90004...
Dzięki za objaśnienie wszystkiego, pzdr. PS. Oczywiście chodziło mi o chip modbo760, przekręciłem. |
Modele konsol - obu, a nie model karty i konsoli, czy też modele dwóch kart. Toś wymyślił. :P Instalujesz FMCB na konsoli np. SCPH-90004 dla konsoli SCPH-90004. Prościej się już nie da. Ostatnia cyferka określa region Magic Gate (poniekąd region konsoli też, ale nie tylko).
PS: Nie ma takiego chipu jak Modbo720, co innego 730, 750, 760. V16 nie są oficjalnie wspierane, ale da się zamontować i działa (schematu nie mam, poszukaj na elektrodzie, pewnie nie jeden się już pytał). Temat jest o instalacji FMCB. ;] |
Na mojej jak i na karcie kolegi jest SCPH-10020. Idzie w ogóle dostać kartę z oznaczeniem SCHP-90004, czy lepiej odpuścić i zastanowić się nad modchipem?
PS. Gdzie namierzyć schemat instalacji modbo720 pod SCPH-90004? (w tutorialu o tym nic nie ma :D) |
Region Magic Gate. To może inaczej: obie ostatnie cyferki w modelu konsoli muszą się zgadzać, czyli jak instalujesz na SCPH-xxxx4 to będzie działać na SCPH-xxxx4, a nie na SCPH-xxxx1 (upraszczając bo są wyjątki). To jeśli chodzi o wersję multi. Bo wersja normal zadziała tylko na konkretnie tym samym czyli jeśli instalujesz na SCPH-39004 to zadziała tylko na SCPH-39004 (też są wyjątki ;]).
Jest o tym w tutorialu, a nie czytało się bo po co. ;P Jeśli nadal nie działa to przyczyną jest któraś z powyższych, które opisałem w FAQ albo masz bios (a w zasadzie to fw) w wersji 2.30 i na tym tylko wstanie Swap Magic (itp.) i oczywiście modchip. |
Nie wiem jak sprawdzić ten region, ale porównałem karty (napisy na nich) i zdaje się że mamy te same, poza tym jego karta u mnie śmiga tj. mogę przeglądać jej zawartość (widzę tam np. FMCB ;) ).
Czyli 2.30 ? Zostaje mi chip? Skąd wziąć schemat instalacji modbo720 pod SCPH-90004, bo nigdzie nie mogę znaleźć? :> |
Cytat:
//Tutorialu się nie czytało, bo po co... :D |
Wypraszam sobie, tutek przestudiowałem! ;)
No z RESCUE.ELF nie poszło, sprawdzałem wcześniej. Teraz spróbowałem z BOOT.ELF i dalej nic. Rozumiem że miałem popróbować z nazwami pliku na pendrivie? BTW - Chyba napisałem posta niezrozumiale, chodzi mi o to że jak podpinam kartę kumpla u siebie (która jest przerobiona i ma odpowiednie homebrew), u mnie żadnych opcji nie ma (a u niego oczywiście są), tj. nic poza 'Browser' i 'System Configuration', czyli chyba nie wchodzi podmieniony interface czy co tam. Robię coś źle, czy po prostu mam konsolę z 'felernym' biosem? |
mass:/RESCUE.ELF lub mass:/BOOT/BOOT.ELF
Tutorialu się nie czytało bo po co. :P |
Podpiąłem kartę kumpla, nie było żadnych dodatkowych opcji odpalenia homebrew czy czegokolowiek, rozumiem że zostaje mi tylko modchip?
|
tak:) tylko miej na pendrive'ie instalke z free mc boot i odpalisz sobie ja ladnie z ule
|
No i tak zrobię, tylko upewnię się że dobrze zadałem pierwsze pytanie:
Kolega ma konsolę bez swapa, bez chipa, jedynie ktoś mu zrobił memorkę. Jak wpadnę do niego ze swoją mmc bez FMCB i ESR to zainstaluję sobie u niego to na moją? |
To lepiej juz zrobic memorke i sprawdzic, moze nie da 100%, ale na 51% bedzie mial pewnosc czy zadziala:)
|
Można.
Uruchomić uLE i sprawdzić w debug strig z ROMVER. Jest to jedyna 100% metoda. No tak, tylko że potrzebujesz modchipa albo exploita żeby to zrobić... najprościej np. pożyczyć Swap Magic. |
Mam 2 pytania, na które odpowiedzi nie załapałem po tutorialu:
1. Czy jeśli ktoś ma tylko memorkę z FMCB, to mogę z poziomu jego konsoli zrobić drugą kartę dla siebie? 2. Mam konsolę z serii 9xxxx... jak sprawdzić soft aby stwierdzić czy w ogóle u mnie FMCB ruszy? |
Zakładając, że to wina nagrywarki: nie ma. ;]
|
wlasnie troche dziwna sytuacja. laser nowy i nagrywarka moze dawac ciala? przeciez plyty sa wypalane na plytach verbatim. zwykle jak wkladam plyte to est nie rozpoznaje plyty. czasami wejdzie gra bez problemu. denerwuje mnie to. nie ma na to zadnej innej rady niz wymiana nagrywarki?
|
Zakładając, że na prawdę jest nowy. Może ta LG już powoli wysiada, jak sam zauważyłeś.
W każdym razie to nie jest wina FMCB, ani tym bardziej ESR, uwierz mi. Odpal wersję GUI i zobacz czy napęd już przepuścił płytę (będzie na dole napis DVDV detected czy coś w ten deseń). |
laser napewno nie bo jest nowy i ma dopiero tydzien, a czy jest zakurzony? hmmm moze bo troche kurzu ma on w pokoju, co do nagrywarki to LG ma juz chyba 3 latka i troche wysmarzyla. mozna poprawic jakos wypalanie? np wyczyscic laser w nagrywarce itd. nie mam jak porownac bo przyjechalem do domu a u siebie posiadam prawie nowa nagrywarke pionnera i wypalalem na niej gry na plytach verbatim dvd-r z predkoscia 4x i kazda smiga (w mojej konsoli mam czipa)
|
To problem z nagrywaniem/laserem konsoli, a nie FMCB/ESR. Ewidentnie. Zwykle się zaczyna od kłopotów z weryfikacją nośnika (trwa to zwykle bardzo długo, taki sam objaw ja księ soczewka zakurzyła ;]).
|
witam. ja mam inny ale denerwujacy problem. posiadam ps2 fat z czipem, zainstalowalem fmcb na karcie dla kolegi. posiada on ps2 slim (7xxxx) wklada zpaczowana gre i raz sie uruchamia a raz nie. obecnie prawie wcale. o co moze chodzic. jego konsola posiada nowy laser itd. jak gra wejdzie (nfs pro street) to smiga az milo. pomocy!
|
No nie wystartowalo, problemem moze byc podlaczony hdd(i raczej ejst, bo na konsoli bez hdd idzie od razu menu broswera) i programy na nim (min hdloader, uLaunchELF tam nie ma). Musze pokombinowac a w miedzyczasie wrzuce twoj konfig i zobaczymy co to da.
Moj blad, dziala idealnie an tej bez modchipa? Czy to moze byc wina modbo(720?) ze najpierw uruchamia z karty pamieci? Byl ustawiony w tryb DEV1 -czyli pykanie z karty. Po przestawieniu na AUTO wsio dziala, nawet oryginalne gry, ktore przed chwilka nie dzialaly, chyba ze wylaczylo sie chip. |
No to jak będzie to zawsze Ci wystartuje lol Po to właśnie jest, że jak spaprasz coś na karcie to wystartuje z pendraka, podobnie jest z jego CNFem.
|
byl:) zobacze jutro jak bez niego, bo mnie juz szlag trafial:)
|
Ilość załączników: 1
A nie masz włożonego aby czasem pendraka do konsoli z:
mass:/BOOT/BOOT.ELF albo mass:/RESCUE.ELF? ;) W załączniku masz mój, to sobie porównaj. Nic tam nie startuje z automatu bo mnie to zawsze wnerwia. ;] |
A ja mam taki problem ze za cholere nie chce mi sie uruchomic zmieniony osdsys, tylko wciaz mam uLaunchELF_v4.40. Niewazne co bym zmienial w konfiguracji to i tak po restarcie konsoli (no wylaczeniu) uruchomi sie on a nie zmienione menu konsoli. Reszta dziala idealnie. Korzystalem z paczki dla noobow:)
Konsola grubasek 50004, ma tez chipa modbo (wersja nieznana, niby 720). |
Co rozumiesz poprzez "nie uruchamia się ESR". W CNF wpisana ścieżka do ESR (jak mniemam, wersji direct bo o taką Ci chodzi)? Auto boot włączony?
|
Mam kolejny problem :D
Zrobiłem już tak że MCBoot u kuzyna działa (PS2 Fat) :D U mnie też ta wersja sie załącza ale nie moge uruchomić gry :| Zaczyna mielić płytkę i nic wiecej :| A na tej wersji co działa tylko na moim Slim działa bez zarzutów ta gra :| Wie ktoś dlaczego tak jest? Dodam tyle że ESR się nie uruchamia w ogóle :| Pokaże się logo MCBoota i koniec ;] |
Nie nagrywac x4 bo to bardziej szkodzi niz pomaga:)Dobra nagrywarka to pojecie wzgledne:)
|
Cytat:
|
Kolejny... to nie jest problem z ESR.
Nauczcie się nagrywać płyty. ;) |
Witam, mam lekki problem z ESR'em. Gdy nagrywam gry na płytki (co prawda to TDK,DVD-R,po Verbatki będę musiał się jutro wybrac), włączam ESR, konsola robi Detect, pokazuje mi ze jest do DVDV (czyli pewnie DVD Video), klikam na Launch. Teraz, wdłg instrukcji powinny dośc szybko wyskoczyc "kolorowe ekrany", co u mnie zajmuje pare minut, gra w koncu dochodzi do momentu "Loading", musze czekac około 15 minut, gra sie wlacza, ale tnie sie dzwiek i gra chodzi jakby miala ok. 0,01 FPS. Konsola jest dosc stara (scph-50003) ale byla prawie wogole nie uzywana. Czy to wina płytek, tego ze w konsoli mógł zgromadzic sie kurz, czy jeszcze cos innego? Z gory thx za pomoc.
|
Cytat:
|
no to co źle robię ? nagrywarkę mam dobrą jeżeli oto chodzi nagrywałem gry na konsolkę przerobioną modbo i działały wszystkie ...
|
http://www.allegro.pl/item769084614_...aw_okazja.html mozliwe?
Wczesniej ktos pisal ze karta dziala z tym modelem, a wszedzie idziej jest info ze z 9 nie dziala?Czy to tez zalezy od data code i fw? To sam sobie odpowiem do biosu 220 dziala, powyzej juz nie:) |
Przeczytaj FAQ w tutorialu o FMCB. ;]
@Dredunio Z nagrywaniem płyt. ;] |
Free MCBoot 1.8
Witam ;)
Posiadam konsolę PS2 Slim :) Wgrałem na memorycard FMCB ponieważ mój swap magic odmawiał już posłuszeństwa :D Wszystko oczywiście działa. Pojechałem do kuzyna który posiada konsole PS2 ale w wersji FAT [PAL SCPH30003], włożyłem ów moją memorce ale FMCB nie działa :| W ogóle nie zaskakuje :| czy wie ktoś dlaczego ? |
nie z esr to z czym ?? bo nie rozumiem ?
|
Słabe płyty/nagrywarka/laser.
A czarno biały obraz to wina TV (brak pełnej obsługi np. NTSC). Kup kabel RGB i będzie kolorowy. Innymi słowy: Twoje problemy nie są związane ani z FMCB ani z ESR w żaden sposób. ;] |
Witam mam problem z FMCB a dokładniej z ESR ... ale po kolei ... chcę odpalić kopię gry ... grę nagrywam na płytki TDK prędkością 4x oczywiście z paczowane programem ESR disc patcher GUI v0.24a gdy chcę odpalić gierkę to odpala mi się mcboot później ESR no i dalej to jest tak że dochodzi do różowego ekranu lub do pierwszego napisu np. Namaco w Tekkenie 5 i nic ... raz mi się udało odpalić nie wiem jak micro machines 4 ale działały tylko czarno biało ... więc lipa ... konsolkę mam wersję 70004 ... Ktoś mi coś poradzi ? podpowie co źle robię ?
|
Do tego potrzeba czegoś czym można uruchomić homebrew i odczytać tą informację z rom0:/ROMVER. Inaczej się NIE DA. Nie ma magicznych sposobów. Możesz od biedy patrzeć po kodach na pudełku (jak obok będzie d, e, f itd. to spore prawdopodobieństwo że jest v2.30), ale nie jest to wcale rzec po której można te modele rozpoznać.
|
Napisałem, że nie mam jak sprawdzić, bo chce dopiero kupić. Ktoś może wie (ma jakieś linki) gdzie można kupić (nową konsole - nie używaną ), która będzie obsługiwała fmcb ?
|
Jeśli bios jest w wersji poniżej 2.30 to tak. Jak 2.30 to nie. Ile razy można o tym pisać...?
|
A czy na konsoli o modelu SCPH-90000, będę mógł używać Free MC-BOOT 1.8b ??? Nie mam jak tego sprawdzić, a chciałbym kupić taki komplet ;)
Pozdrawiam Update ew. link -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=746067495 |
To nic Nam nie powie. ;] Potrzebna jest informacja z ROMVER. To są wersje poszczególnych, nazwijmy to umownie, komponentów. Prawie bezużyteczna. ;]
Idź do kogoś kto ma Swapa, modchip, cokolwiek. Uruchom uLE i przepisz to co masz napisane w debug info. A jak nie masz takiej możliwości to nie sprawdzisz, ale na 90% masz v2.20 biosu. edit: Aaaa, nie doczytałem. 8d. To nie, to na 90% masz 2.30 niestety ;] |
nie wiem jaka wersje biosy mam ale co sprawdzilem to:
PS2 SCPH 90004 8d BROWSER 1.40 CD PLAYER 2.00 PS DRIVER 2.00 DVD player 3.11E Mac 00:1f:17.... |
Oprócz Free McBoot są jeszcze komercyjne Memor32 i Memory Plus, ale są to gotowe urządzenia (nie mam możliwości wgrać ich na inną kartę niż ta, na której jest sprzedawana) i krótko mówiąc są do dupy.
|
a sa jakies jeszcze inne exploity oprocz free mcboot ktore wgrywaja przerobke jak tak to podaj nazwe bede wdzieczny
|
Więc pewnie nagrywarka daje d*. ;]
--- Cytat:
Na v2.30 NIGDY nie będzie możliwe uruchomienie "exploitów" DVD-Playera (FMCB, M32, M+). Wersję biosu możesz sprawdzić za pomocą uLE (w debug info podany jest cały ciąg z rom0:/ROMVER). |
Ps 2 slim pomocy
No to tak chcialem sie dowiedziec czy free mcboot dziala na wersji 90004 8d cb Jesli tak to prosze o porady jakies?
A drugie pytnie jesli nie działa to czy kiedyś bedzie mozna fmc odpalic na tej wersji??prosze o szybkie odpisywanie |
konsolke mam nowa ze sklepu ktura kupiłem tydzien temu płytki nagrywam Alcoholem 120% na plytach sony nagrywarka atapi DVD a Dh20ap nawet nie wiem co to za firma
|
Źle to interpretujesz - to chodzi raczej o temperaturę bo co ma do rzeczy ponowna instalacja FMCB? C oma FMCB do uruchamiania kopii gry itd.? Nic, absolutnie nic. Jak już to ESR, ale to też tylko zwykły zew. program.
Masz kiepska nagrywarkę/kiepskie płyty/słaby-brudny laser itd. Poczytaj o nagrywaniu - problem tutaj tylko w tym leży. |
witam wszystkich
pisze tutaj zeby nie zakładac nowego temtu mam taki problem z freeMcBoot 1.8b instalacja przebiega bez problemowo wszystkie giery chodza do momentu gdy koncze gre wylanczam konsole z sieci gdy znow chce zagrac podłanczam do pradu włanczam gre i pozostaje rózowy obraz i nic dalej sie nie dzieje zeby grac musze za kadym podłaczeniem konsoli instalowac na nowo FMB 1.8b czy u was tez tak sie dzieje czy tylko u mnie ? jas jakis sposub na to a tak propo czy dzialaja wam te gierki na ESR: max Payne i cała seria Splinter Cell czy one sa nie kontabilne z ESR gry załaczaja sie normalnie ale gdy wciskam start zeby zagrac albo X to sie robi rózowy ekran |
tak jest, plik jest na dysku. ehhh nie jest mi pisane skorzystac z USBA
|
Czyli ten plik masz na dysku? No to w takim razie nie mam fioletowego pojęcia.
|
nic z tego, dalej to samo, nie ważne nawet czy jest podpięty dysk do usb czy nie. ehhh ciężki orzech do zgryzienia :/
|
ul.cfg jest generowany przy wgrywaniu gier. Także tak, o ten plik. Nie ważne co Ci się wydaje. Usuń i sprawdź. A nóż widelec to jego wina (bo czerwony ekran USBA sugeruje raczej coś w rodzaju debug info - informacja dla usera, że coś mu nie pasuje). Kto to wie. Sprawdź.
|
plik ten jest generowany przy wgrywaniu gry na dysk/pendriva ? czy chodzi ci o ul.cfg?jeśli o nim mowa to mysle że jest poprawny, wgrywałem 3 różne gry.
|
Plik, w którym zapisana jest lista gier. ;] Jak go nie masz to nie zobaczysz żadnej gry na liście, jak jest niepoprawny to nie wiem co się dzieje. ;]
|
co masz na mysli mówiąc czy mam konfig z listą gier poprawny? Próbowałem na przemian różnych USBA jakie mam na kompie i nic... za każdym razem to samo.
fenomen jakis, nikt nie ma pojęcia co sie mogło stac, ja tez przeszperałem masy stron ww i nie znalazłem sensownych informacji lub podobnego problemu ... :( |
Wiem, umiem czytać. ;] Tak tylko przy okazji napisałem.
Cytat:
Cytat:
Ja się jeszcze nie spotkałem z takim problemem i raczej nie ma on nic wspólnego z FMCB. |
Berion usb advance wrzuciłem do folderu BOOT za pomocą uElfa, i pózniej podlinkowałem go w konfiguratorze tak aby był w menu głównym.
tak własnie cały cały czas teraz próbuje, uruchamiam uElf,z niego usb advance który znajduje sie na karcie pamięci, i dalej za kazdym razem jest to samo co na filmiku który zamiesciłem wyżej ... spotkał sie ktos z czyms takim? aha berion dodam ze nie mam modchipa, tylko FMCB na karcie pamięci i to wszystko ... masz na to jakąs rade?bo ja juz wysiadam ... :( powiem Ci jeszcze że tydzien temu uruchamiałem w ten sam sposób USB advance i działało, miałem wtedy starszy FMCB, dzis wgrałem sobie 1,8b i lipa, na drugiej karcie wgrałem starszy FMCB i również to samo, czerwony ekran, dokładnie jak na filmiku wyżej ... |
Cytat:
Czegoś tutaj nie rozumiem. W mc0:/BOOT/ pojawią się tylko programy wrzucone do ./INSTALL/ i odpowiednio nazwane (z tego co kojarzę to FMCB je podlinkuje). Skąd tam USBA? Cytat:
Po za tym niektóre aplikacje nie działają poprawnie uruchomione z OSDh, dlatego dla pewności zawsze lepiej jest najpierw uruchomić uLE a potem z niego inny program. Np. Memory Card Annihilator zawiesza się przy robieniu obrazu karty jeśli zostanie uruchomiony z OSDh (czyli tzw. "menu" FMCB). |
spróbowałem uruchomic usb advance z dysku po tym jak włączyłem ulElfa i wyciągnąłem karte pamięci i to samo, za kazdym razem, próbowałem juz usb advance z wielu zródeł, zawsze to samo, wczytuje sie i za chwile to co na filmiku ... nie mam juz pojęcia co mogło sie stac, moze to byc przez FMCB 1,8 ? ale wątpie ... :(
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37. |