![]() |
Zrób tak jak napisałeś ale jeszcze przed spatchowaniem ESR zrób to co jest opisane tutaj: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2ntsc2pal/ (gra NTSC spatchowana ESR będzie działała ale 1. PAL ma większą rozdzielczość a różnicy w płynności i tak nie odczujesz 2. Nie każdy telewizor obsługuje NTSC, jeśli nie jesteś pewien co do swojego - po co marnować płytę?)
poza tym - jeśli nie chcesz męczyć napędu możesz uruchomić grę za pomocą open ps2 loader ;) |
Jeśli TV nie obsługuje NTSC to obraz będzie skakał i/lub będzie czarno-biały. Nie należy patchować gier tymi wynalazkami bo to proszenie się o kłopoty. ;]
@tricky Poczytaj o konfiguracji FMCB. |
Cytat:
|
Łączenie gier w łańcuchy z loaderami (a nie daj Bóg jeśli każdy z nich hookuje jakieś syscalle), patchami itd. przynieść może cały szereg anomalii. Dlatego najczęściej nie warto ingerować w kod gry.
Telewizory nieobsługujące NTSC to powiedzmy sobie wprost, budżetowy szmelc. |
Ten patcher modyfikuje chyba tylko jedną linię jednego pliku z konfiguracją ;)
system.cnf: Kod:
BOOT2 = cdrom0:\SCUS_XXXXXX Cytat:
Miałem 3 CRT z czego tylko ten najstarszy do dziś działa bez problemów ale niestety nie obsługuje NTSC... a na LCD HD gry w SD wyglądają zwyczajnie brzydko. |
Programy mają w głębokim poważaniu to co jest w SYSTEM.CNF. I tak zawsze ustawiają swoje.
Program modyfikuje ELFa. Porównaj hex edytorem przed i po. ;] Gdyby wystarczyło zmienić jeden string to by wystarczyły bardzo proste loadery. |
Ja mam wrażenie że on chce tak uruchomić gre z browsera, albo po prostu po włożeniu :D Dla tego @tricky musisz miec jeszcze program esr i jego uruchamiasz dopiero potem wkładasz swoją zaczarowaną płytke z grą :)
|
Cytat:
|
Wejdz sobie tutaj:
http://psx-scene.com/forums/f164/esr-public-beta-58441/ Ściągnij wersje 9B rozpakuj przekopiuj potem na karte pamięci,ustaw dobrze FMCB tak żeby ESR był widoczny w menu akurat ten co skopiowałeś i uruchamiasz program robi sie czarny ekran, potem już wkładasz gre(sptachowaną esrpatcherem) i jedziesz tzn grasz :PPP Tylko nie pamiętam który esr startuje odrazu w sensie po tym jak włożysz płytke bo dawno nie używałem :PPP |
Jeśli komuś to pomoże, to sposób o którym wspomniałem w swoim pierwszym poście zadziałał (uprzednio potraktowałem iso programem podanym przez SMBA, dzięki :)). Wszystko działa jak należy, obraz nie skacze i jest w kolorze. Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i wszystkie odpowiedzi : )
|
problem
siemka
robiłem wszystko według instruckcji i gdy zainstalowałem FMCB nie mam ESR ani SMS. w menu mam : Browser,Launch Disc,restore configuration. dodam jeszcze że podczas instalacji pokazały mi się 2 okienka że nei mam plików do usb i boot, jednak one były. uLelf nie wykrywał mi pendrive dlatego instalowałem z DVD. co zrobić by ulelf wykrywał pena? trzeba sformatować pod FAT a nie jak miałem wcześniej FAT32? |
Instalacja z płyty to kiepski pomysł. Zwykle instalator nie znajduje zewnętrznych zasobów.
"restore configuration"? Że co? ;] Zmienić pendrive'a i/lub zaktualizować uLE jeśli masz jakąś prehistoryczną wersję (najnowszy to 4.42a). |
no dobra zainstaluje od nowa .
mam pendrive kingston data traveler I 1GB i sformatowałem go pod FAT16. Wcześniej był na FAT32 i dlatego nie czytal go ulelf? |
Zależy od wersji modułu USBD.IRX. Starocia miały problemy z FAT32, obecnie to jest nawet odwrotnie.
|
zainstalowałem już fmcb z tego kingstona i hula wszytko :D
tylko nagrałem nfs pro street, gta lcs i burnout dominator na pytkach emtec i staje na różowym ekranie. nagrane inne gry na plytach sony chodzą dobrze . a i jeszcze dlaczego w medal of honor vanguard mam czarno bialy obraz? |
"tylko nagrałem nfs pro street, gta lcs i burnout dominator na pytkach emtec i staje na różowym ekranie. nagrane inne gry na plytach sony chodzą dobrze"
Odpowiedziałeś sam sobie, nagrywaj tylko na lepszych płytkach - Verbatim i Sony (TDK ponoć ostatnio się mocno pogorszyło) "a i jeszcze dlaczego w medal of honor vanguard mam czarno bialy obraz?" Gra jest NTSC a ty masz telewizor, który obsługuje tylko PAL (albo na odwrót, ale to raczej wątpliwe jeśli mieszkasz w Polsce ;) ) |
mam tv panasonic taki 21" chyba :D, ale koledze gra chodzi a ma tv pal i miał kolor wiec neiwiem.
nagrałem pro streeta na innej płycie(w dodatku gorszej jakości) i ruszył. |
Ma TV PAL ale musi obsługiwać też NTSC skoro działa w kolorze ;)
Nie polecam nagrywania gier na płytkach gorszej jakości nawet jeśli działają, bo zakatujesz laser konsoli na śmierć |
Free MCbot ?
witam mam juz od dość dawna katę z Free MCBoot konsole używa mój syn ,mam pytanie czy możliwe jest wykasowanie format karty z poziomu konsoli ponieważ dziś po uruchomieniu konsoli okazało się że karta jest pusta There Is no data synek twierdzi że nic nie zrobił czy możliwe jest że w jakiś dziwaczny sposób sama się a formatowała ? Pozdrawiam
|
Jeśli miałeś do tego jakiś program (np. Memory Card Annihilator) i był podlinkowany w menu to tak. Chyba, że masz sprytne dzieci to mogły uruchomić go z zewnątrz np. nagrany na pendrive. Z poziomu OSDSYS można formatować tylko karty niesformatowane, czyli nowe, oryginalne.
Jeśli masz podróbkę karty to syn może mówić prawdę - te karty tracą dane, ulegają uszkodzeniu itd. |
witam ponownie kupiłem nową kartę z Free MCboot pytanie jak zrobić kopie karty lub jak nagrać na inną kartę aby znowu po jakimś czasie nie wyparowało Free MCbot
i znowu nie trzeba było kupować nowej proszę o rade Pozdrawiam |
Nie da się zrobić kopii karty, która po wgraniu by działała na innej. Możesz natomiast zainstalować FMCB na innej karcie za pomocą tej (jest w tutorialu - nie czytałeś).
|
Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc.
|
Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak. Jak możecie to pomóżcie mi naprawić fmcb bo nie mam swapa.
|
"Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc."
Nie widzę powiązania. Opisz wszystko co zrobiłeś dokładnie i co się dzieje/nie dzieje po uruchomieniu konsoli. "Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak." Miałeś? Czyli usunąłeś go? |
Podmieniłem ten plik i tyle, teraz jak się włącza konsola to tylko jest logo FMCB i nic się dalej nie dzieje.
|
Cytat:
Nie rozumiem po co to zrobiłeś. Rozmowa jest o OPL, a Ty się wziąłeś za FMCB. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: Opisuj dokładnie co robisz. To matematyka, a nie metafizyka. Nikomu się nie chce dochodzić co konkretnie skopiowałeś i gdzie konkretnie (akurat celu jestem w stanie się domyśleć). Przykład niżej... Cytat:
@SMBA Nie podejrzewałem Cie o przeglądanie src. Na ludzi wychodzisz! :D |
Nagrałem uLaunch na pendriv'a zmieniłem nazwę z BOOT.ELF na RESCUE.ELF i nie chce ruszyć. Możecie jeszcze jakoś pomóc. Albo podesłać link z najlepszym ulaunch bo nie wiem czy ten co skopiowałem jest dobry.
|
A jaki jest ten co skopiowałeś? Numer wersji...
Zresztą to bez znaczenia jak nie wstaje. Czyli masz ogólny fackup USB. Pozostaje kupno Swapa albo wycieczka do kolegi co ma sprawne FMCB, modchip lub jakiś exploit. ;] |
a dało by się uruchomić ulaunch z płyty cd?? Wersja ulaunch v4.42
|
Teraz to raczej nie bo przy wczytaniu USBD się zawiesza/loopuje. Sprawdź, oczywiście trzeba patchować dla ESR.
|
To wystarczy plik RESCUE.ELF zrobić jego obraz potem patch esr i na płytę??
|
Nie rozumiem.
|
Jak mam robić tą płytę z ulef??
|
Np tak:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/ A potem spatchować np. ESR Disc Patcherem (lub samemu dodać jakieś DVD-Video do płyty). Dwie uwagi: tutorial jest bardzo stary i opiera się też na starej wersji NeroBR. Dzisiaj poleciłbym ImgBurn (kolejnością plików się nie przejmuj, koniecznie wybierz ISO9660+UDF 1.02, zamknij sesję, mode1). |
Witam wszystkich użytkowników. Jeśli napisałem w złym dziale, proszę o przesunięcie.
Potrzebuje waszej pomocy (szczególnie twojej Berion) otóż, od jakiegoś już czasu jestem posiadaczem PS2 wraz z exploitem FMCB 1.8, o którym co nie co wiem, ale nigdy jakoś nie poświęcałem większej uwagi na to, co i w jaki sposób mogę sobie zainstalować na karcie. Użytkownicy FMCB jak za pewne wiecie, aby uruchomić kopie zapasowe na PS2 potrzebny jest program ESR, program jak większość z was, posiadam. Jednak są gry, które nie działają z ESR r9b np. Jak 3, który "freez'uje" na filmach i niestety pozostaje już tylko reset konsoli, lub granie bez możliwości oglądania filmów, przez co wiele się traci na fabule. Rozwiązaniem mojego problemu jest ESR w wersji Gui (nie wiem czy nadal najaktualniejsza wersją to, Gui - test 2, czy być może jest jakaś nowsza) pozwalający przed uruchomieniem gry, ustawić odpowiednie opcje (Disable ESR after IOP Reset oraz Use Synchronous) umożliwiające prawidłowe działanie gier. Moja prośba, czy ktoś może wyjaśnić jak wgrać ESR w wersji Gui na kartę pamięci poprzez pendrive'a? Czy muszę usuwać ESR r9b z karty pamięci (czego nie chciałbym robić:nie:) czy jest jakaś możliwość, by ESR Gui nie instalować na stałe na kartę, tylko uruchamiać z pendrive'a wtedy kiedy tego potrzebuje? Czekam na wszelką pomoc oraz opisanie krok po kroku, jak uruchomić/zainstalować ESR Gui (jestem laikiem w sprawach FMCB i nie chciałbym czegoś popsuć/usunąć) Pozdrawiam :). |
Najpierw uruchamiasz uLE (unofficial lanuch elf) otwierasz mass, wciskasz R1 gdy będzie zaznaczony plik, który chcesz skopiować, wybierasz "copy" potem przechodzisz na np. mc1: otwierasz folder, w którym ma się znajdować aplikacja, wciskasz R1, wybierasz "paste" i czekasz aż się wklei. Potem odpalasz konfigurację FMCB (fmcb configuation) i wchodzisz w ustawienia OSDSYS, teraz w "Configure Item" przełączasz strzałką (D-PAD) w prawo/lewo aż będzie wolne miejsce, nadajesz nazwę, wskazujesz ścieżkę do aplikacji, zapisujesz ustawienia i tyle ;)
Aha - nie musisz kopiować na kartę pamięci, możesz wskazać ścieżkę na mass: (pendrive) ale oczywiście będzie musiał podczas uruchamiania się FMCB być podłączony do portu USB konsoli aby pojawił się w OSDSYS ;) |
A jeśli nie masz FMCB CFG (ja np. nie używam, szkoda miejsca, po za tym niektórzy nazwijmy ich, allegrowicze nie wgrywają ich) to skopiuj uLE na np. pendraka "mc0:/SYS-CONF/FREE_MCB.CNF" (jakoś tak, dokładnej nazwy nie pamiętam) i na PC sobie wyedytuj względem potrzeb.
Nie wiem czy wersja gui Ci tutaj pomoże. Spróbować oczywiście nie zaszkodzi z kombinacją opcji (oprócz spoof media type). Wersje CLI same załączają odpowiednie parametry. BTW: nie szkoda Ci płyt? ;] Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Dziękuje panowie za odpowiedź ( hehe Berion dobre:P, jakbyś się nie znał to, bym nie oczekiwał pomocy od ciebie).
Jeśli mógłbym się jeszcze dowiedzieć, jaką wersję zainstalować, gdyż pobrałem paczkę "ESR beta r9b", a w niej są następujące pliki: -ESR beta r9b dvdv direct off.elf -ESR beta r9b dvdv direct.elf -ESR beta r9b mcard.elf -ESR_GUI_test2.elf (domyślam się, że ten plik muszę wrzucić na pena) Zaznaczam, że potrzebuje tylko ESR Gui, który pozwoli uruchomić wyżej opisane przeze mnie opcje (jestem ciemny, jeśli chodzi o wgrywanie czegokolwiek na kartę pamięci dzięki FMCB, liczę na zrozumienie:D). Co do FMCB CFG to, muszę przyznać, ale posiadam takową opcję. Muszę się zgodzić z tym, że niestety sporo miejsca zajmuje, ale jak już jest to, niech będzie. Zaś jeśli chodzi o płyty to, nie szkoda. Verbatim DVD-R po 1 zł są więc to, żaden pieniądz:) SMBA, czyli wystarczy, że zastosuję się do twoich rad, a ESR Gui będzie uruchamiany z poziomu pendrive'a. Nie będzie zainstalowany na karcie, dobrze rozumiem? Bo mi zależy na tym właśnie, by owy ESR nie spoczywał na karcie, tylko na penie i gdy będę potrzebował ESR Gui to, najzwyczajniej w świecie podpinam pena do konsoli i się nim cieszę. Obecnie posiadam ESR r9b, który codziennie mi służy, a ESR GUI będę używał raz na jakiś czas, więc nie widzę potrzeby, by zajmował miejsce na karcie. |
Co do USB - ja osobiście nie zauważyłem jeszcze w żadnej cięcia w czasie gameplayu ale np. w Colinie 2005 trasy wczytują się z połowę czasu potrzebnego na ich przejechanie (a szło mi bardzo średnio) więc ostatecznie sobie odpuściłem Colina.
"zastosuję się do twoich rad, a ESR Gui będzie uruchamiany z poziomu pendrive'a" Tak, ale nie uruchamiany automatycznie zaraz po włożeniu płyty do napędu, a po wybraniu go z menu OSDSYS (czyli czegoś takiego: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/g...SR/osdsys2.jpg ) No i oczywiście że wersja GUI to ESR_GUI_test2.elf ;) |
Ok, zrobione, udało się i filmiki w JAK 3 nie tną się :D W sumie to, nic skomplikowanego, ale jak wcześniej już pisałem, nie miałem styczności z takimi operacjami na FMCB.
Dzięki wielkie panowie, bardzo mi pomogliście szczególnie ty SMBA. Reputacja dodana:). Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz, dzięki wielkie:dancing: |
Cytat:
Cytat:
Tak samo jak ESR w wersji z GUI. Cytat:
"r9b" to skrót od Release 9 (wersja druga, czyli b). ffgriever nigdy nie potrafił nadawać swoim programom sensownych nazw wersji. ;) W każdym razie, wszystkie te cztery "rodzaje" ESR są w tej samej wersji. - - - Cytat:
|
Potrzebuje pomocy. Mam 2 konsole PS2 - jedna przerobiona, jedna nie. Sęk w tym, że w tej przerobionej siadł laser i żadnych płyt nie czyta.
Ok. Próbuje zainstalować FMBC, ale za każdym razem jak wrzucam pliki na pendrive Playstation mi jakby nie widzi pendrive. Próbowałem używać Codebrakera, ale nadal nie widzi. Co zrobić? |
Co rozumiesz poprzez: "Playstation mi jakby nie widzi pendrive"?
|
Mam Pendrive, w którym po podłączeniu zapala się czerwona dioda. Jeżeli podłączam do nieprzerobionego PS2 pendrive, to tylko na chwilkę zapala się dioda i gaśnie. Wtedy pojawia mi się menu z wyborem Browser albo System Configuration. Jeżeli podłączam do przerobionego, to dioda ciągle się świeci, ale wybór w menu mam ten sam. Model przerobionego PS2: SCPH-70004 (przerobione bodajże Modbo Chipem)
Model nieprzerobionego Ps2: SCPH-77004 |
I co w tym niezwykłego? :P
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...aq/strona6.php Instalator FMCB, który masz na pendraku możesz i musisz uruchomić przez jakiś program homebrew, który obsługuje mass:/ (USB) i który używa USBD.IRX kompatybilne z Twoim urządzeniem. Np. przez bardz odobry manager plików wbudowany w uLE (unofficial Launch ELF). Możesz też ten instalator odpalić jako "mass:/RESCUE.ELF" przez OSDh (czyli po włożeniu karty z FMCB i sprawdzeniu przez niego USB sam się uruchomi). Jeśli masz tylko modchip z martwym napędem to nic nie zrobisz. Musiałbyś wrzucić jakoś na tę swoją kartę np. uLE pod DEV1 ("mc0:/BOOT/BOOT.ELF"). |
No dobrze, dobrze, ale jak mam wgrać ten homebrew na Ps2, skoro pendrive'a mi nie czyta? No a na przerobionej laser padł i płyt nie czyta (nawet oryginalnych).
|
np. uLE możesz wgrać (nie na PS2 bo na PS2 nie ma możliwości czegokolwiek wgrać) na kartę pamięci dla DEV1 dla Twojego Modbo na konsoli ze sprawnym napędem i modchipem, na konsoli z modcipem i managerem plików pod DEV1 lub na konsoli z FMCB.
Na swojej nie możesz jeśli przed śmiercią lasera nie zadbałeś w żaden sposób o możliwość zabootowania programu z karty pamięci. |
Doszedłem do wniosku, że sam nie dam rady. Mam kartę SONY 8mb i zastanawiam się, czy gdy wgram fmcb oraz kilka aplikacji to czy mi wystarczy miejsca na save. Jeżeli tak, to przerobi mi ktoś z allegro. Jest jeszcze opcja KARTA64MB SAMSUNG+FREEMCBOOT, ale jako, że ta karta nie jest Sony, to nie wiem, czy to dobry wybór. Polecacie czy odradzacie taką kartę? I czy to prawda, że mogę zapisywać/kopiować zapisy na pendrive (oczywiście mając fmcb)
|
Zły wybór. Jest mnóstwo tematów na forum związanych z podróbkami kart - poczytaj.
Save'y kopiuje się za pomocą np. uLE do kontenera *.psu. Także tak, można. O tym też jest mnóstwo tematów na forum. :P |
Mam już wgrane FMCB + kilka aplikacji na karcie. Mam jednak problem - zostało mi na karcie tylko 74 KB i żaden save z gry mi już nie wejdzie!
W Menu (po włączeniu konsoli bez płytki) mam takie opcje: Browser System configuration Odtwarzacz Multimediow hdtv player Uruchomienie USB Advance Uruchom Swap Magic coder 3.8 Uruchom PSX Loader xploder Konfigurator Free Mc Boot I tu pytanie: Czy jest tu coś niepotrzebnego, albo co można wyrzucić tak, by zrobiło się z 3-4 MB wolnego (bo chyba tyle wystarczy do save'ow z 3-4 gier?)? Nie za bardzo wiem do czego te aplikacje służą i jak je ewentualnie usunąć, ale wystarczy mi możliwość gry na zapasowych kopiach ( :) ) w gry z PS2 oraz PSX + oglądanie filmów (także z napisami) + zrzucanie save na pendrive. Z tego co wiem, to usb advance służy do gry z dysku twardego/pendrive - czyli niepotrzebne, bo transfer danych do ps2 jest tragiczny. Telewizor mam zwykły crt. Mam nadzieję na pomoc. |
Wszystko pirackie (poza SMS, który prawdopodobnie linkowany jest pod "Odtwarzacz Multimediow").
Wywal to do śmieci (jeśli link będzie niepoprawny to wpisy nie pojawią się w menu, więc nie musisz edytować listy, wystarczy samo wyrzucenie danego programu). |
Jak mam to usunąć? Tylko wytłumacz dokładnie, jak dla laika. Z poziomu konsoli (browser) są 3 foldery, ale moge je w całości kopiować lub usuwać, a tego nie chce.
|
Uruchom uLE (unofficial Lunch ELF). Prawdopodobnie nie masz tego programu, więc możesz uruchomić go np. z "mass:/RESCUE.ELF" (plik wykonywalny uLE, nazwany "RESCUE.ELF" wgrany do root np. pendrive'a). Wtedy przy starcie sam się uruchomi.
Skopiuj "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF" i załącz do postu na forum (ja nie wróżka, nie wiem gdzie ten gimnazjalista Ci powgrywał programy, z tego pliku się dowiemy). - - - OSDSYS (PS2 Browser, ten z FMCB jest patchowany aby można było sobie dodatkowe wpisy do menu porobić, umownie nazywany OSDh) nie używa się do żadnych operacji na karcie pamięci. Nie obsługuje linków symbolicznych i zagnieżdżenia większego niż dwa poziomy (może narobić kaszanki w systemie plików i potrzebny będzie format karty, a co za tym idzie potem ponowne wgranie FMCB). |
Wielkie dzięki, poradziłem sobie. Dobrze, że opisałeś mi to, bo z tego co sam znalazłem to musiałbym wypalić uLE na DVD, a tak to sobie elegancko na pendrive wgrałem.
Dobrze, że jesteś : ) |
Miło mi to czytać (że sobie poradziłeś ;)).
RESCUE.ELF służy głownie do odpalania instalatora FMCB lub managera plików w razie draki. Podobnie jest z CNFem, jeśli ten na karcie jest spaprany i zawiesza loader (wtedy wczyta ten z "mass:/FREEMCB.CNF" (nazwę mogłem przekręcić)). Nie radzi sobie tylko z plikami wykonywalnymi skompresowanymi RNC (promil aplikacji ;]). |
Dziś zainstalowałem na MC FMCB wersja 1.4 bo akurat taką posiadałem na płycie. Oczywiście MC była sformatowana. Po włożeniu MC do konsoli mojej lub kolegi wyskakuje czerwony obraz po włączeniu konsoli. Czego to wina?
|
Instalacji z CD :]
|
szczuru jak już odpisujesz to bądź łaskaw opisać dokładnie co zrobiłem źle. Skoro wina instalacji z CD to czemu na forum jest gotowa płytka do wypalenia? i jak niby inna metodą nagrać? Wszęzie piszecie, że z cd...
Podaj mi na PW swoje gg to porozmawiamy a za pomoc mogę Ci nawet zapłacić. |
Płytka jest dlatego, że to kompilacja najlepszego softu - w dodatku jest jak byk napisane, żeby skopiować na mass (np pendrive) i z niego odpalić instalkę :]
Btw: Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
http://forum.cdrinfo.pl/f106/elf-pac...mcb-etc-76098/
No pokaż mi bardzo gdzie jest napisane, że instalacja z pendriva? |
Cytat:
Cytat:
http://sksapps.com/index.php?page=fmcb.html Kilka(naście) opisów instalacji FMCB i w ŻADNYM instalacja nie jest przeprowadzana z płyty (co najwyżej płytę wykorzystuje się do uruchomienia uLe) np: http://bootleg.sksapps.com/tutorials/fmcb/swap.php Cytat:
|
Napisał, że zainstalował wersję 1.4 co jest tak starym antykiem, że nie widzę sensu się nad tym rozpisywać... Obecna publiczna wersja to 1.8b.
Z kolei to co zacytowałeś jest odkomentowane - nie ma tego w menu. To jest pod skrypty radshella, które nie działają z płyty. Zostawiłem z nadzieją, że nowszy RSH w końcu naprawi ten bug z montowaniem napędu. FMCB jest na płycie, ale trzeba go sobie ręcznie skopiować na mass:/ i stamtąd odpalić np. za pomocą uLE. |
Berion czemu mnie nie poinformowałeś, że nie potrzeba żadnego modchipa z Dev1 do auto bootu FMCB? Na darmo zakupiłem chipa bo okazało się że FMCB po dobrym zainstalowaniu uruchamia się automatycznie na każdej konsoli nawet na nieprzerobionych.
Gran Turismo 5 testowałem i chodzi super. Lecz gdy Uruchomiłem GTA: SA to podczas grania zacina się gra. Czy to normalne? WIĘKSZOŚĆ GIER NIE CHODZI płynnie :( Gdy uruchomię HDloader z usb to gry nie chodzą płynnie a gdy z MC to chyba wszystko ok. Poza tym zauważyłem że grafika się pogarsza gdy włączam Hdloadera z usb. |
Cytat:
Czy readme czytałeś? Czy czytałeś mój tutorial lub PS2 FAQ? Wszędzie trąbię, że aby uruchomić programy na PS2 potrzeba modchipa albo exploita (exploitów jest kilka mi.n exploit DVD-Playera (exploit BxDATA) jakim jest np. FMCB). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Akurat GTA jest jedną z tych gier, które non stop streamują dane z płyty - na kiepskich nośnikach/kiepsko wypalonych/na kiepskim laserze będą problemy. Po za tym każde GTA na PS2 i Xbox'ie potrafi chrupnąć (wyraźne spadki fps). |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tylko nie rozumiem czemu grafika się pogarsza i gameplay spowalnia gdy się uruchomi Hdloadera z USB? A gdy z MC wyraźnie widac poprawę. |
Cytat:
Napisałeś, że masz martwy napęd, więc bez modchipa z DEV1 albo FMCB na karcie (prześledź tamtą dyskusję) nie zainstalujesz FMCB na swojej karcie. Także masz do mnie pretensje niesłusznie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Poza tym ktoś i to chyba Ty pisałeś, że uruchomiony HDloader z HDD działa nieprawidłowo. |
Cytat:
|
Grafika robi się bardziej pixelowa a płynność gry jak huśtawka raz płynnie raz powoli. Dokładnie to widac w grach w których np. obracasz kamerą dookoła postaci, lub gdy chodzisz po mapie itp. W Gt zauważyłem drobne zacinanie sie filmików które przedstawiają tory.
|
HDloader jest od dawna nie rozwijany. Nie zaszkodzi żebyś spróbował uruchomić jedną z tych gier za pomocą OPL (najnowsza wersja to 0.8 i wciąż jest rozwijany) i zobaczył czy będzie poprawa. Ale to już dyskusja na inny temat: http://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/ ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na moją logikę każdy program z jakiegokolwiek nośnika. |
Dziękuję Berion za wszystkie odpowiedzi. Więc wychodzi na to, że gry z HDD chodzą gorzej niż z płyt, a byłem taki naiwny czytając fora polskie i zagraniczne, że gry chodzą pięknie ;/
Zdam relacje po zagraniu większej ilości gier z HDD. Proszę zajrzyj do: http://forum.cdrinfo.pl/f105/konsola...5/#post1166614 |
No właśnie chodzą pięknie. Nie wszystkie (te wcale się nie bootują albo zawieszają gdzieś w grze ;]).
GTA to nie jest dobry przykład, słabe tekstury to akurat problem z odczytem z płyty (z "wirtualnej płyty" też) i te rozmazane to są mipmapy, które powinny zostać zastąpione "dużymi". - - - Nie wiem, na sprawach stricte hardware się nie znam. |
W takim razie podam drugi przykład gra: Shadow of the Collosus. Gra spowalnia co chwile tak jakby gra była emulowana z mniejszą ilością FPS.
|
Może to kwestia kompatybilności a może dane na twoim dysku są zwyczajnie pofragmentowane co wydłuża czas wczytywania danych? W teorii dane z HDD powinny się wczytywać szybciej niż z DVD.
Cytując za Wikipedią: Cytat:
|
W drodze jest wersja 1.9. :taktak:
Zmiany zarówno po stronie loadera jak i instalatora są duże (koniec exploitowania). Postaram się zewrzeć w GUI większość opcji dostępnych w instalatorze dla Win32 i oczywiście uaktualnić potem tutorial. |
YES YES YES :D
Nie mogę się doczekać, a już myślałem że to koniec rozwoju FMCB ^^ |
Ja też myślałem, że to koniec ale po wydaniu instalatora dla PC (!) skontaktowałem się z Jimmim i wciąż jest zapotrzebowanie na nowe logo i usprawnienie GUI.
Główną zmianą jest całkowite wyeliminowanie angażowania "rom0:/X*" i "erom0:/dvdple", zmniejszenie rozmiaru loadera do ~60KB (+ logo, chyba zrobię takie na 200KB :czar:) i to że FMCB działa od teraz na wszystkich modelach PS2 z wszystkich regionów (za wyjątkiem DTL-H/DESR :P). |
A co do DESR jestem ciekaw czy jakakolwiek aplikacja homebrew (są w ogóle jakieś chipy/swapy na to?) wykorzystuje jej dysk?
"koniec exploitowania" można dokładniej wyjaśnić? ^^ exploit odseparowany od FMCB? |
Poprzednie wersje FMCB jak i komercyjne wynalazki exploitowały moduły, aby te podpisały (KELF) loader, który był potem uruchamiany przez nieświadomy OSD Update. Od teraz FMCB może sam to zrobić (znany jest już m.in algorytm).
- - - Do DESR podobno pasuje tylko Ghost2, jako że płyta główna jest zbliżona do SCPH-15000. Swap Magic działa, musi nawet, ale jak wygląda na nich oszukiwanie czujników i czy moduły USBD/DEV9 używane w aplikacjach z myślą o obsłudze normalnych modeli się do czegoś nadają to nie wiem. Nie znam żadnych opinii na ten temat i osób które taką konsolę posiadają. Gdyby FMCB obsługiwał DESRy to chętnie bym zamienił swoją PS2 na nią - mimo iż język w menu jest niezrozumiały dla normalnych ludzi. :D |
Witam, posiadam Free McBoot ver 1.8 na memory card 8mb sony, rzecz w tym, że gdy wkładam płytę i włączam konsole, pojawia sie biały napis Free McBoot a potem czarny ekran i nic. Gdy wkładam bez płyty to mam jakieś wybrakowane te menu bo mam:
Browser System Configuration Launch disc Reload Configuration Free McBoot Configurator Wydaje mi sie, ze powinno byc jeszcze jakies uLaunchELF oraz ESR Coś tam, moze trzeba cos pogrzebac w configuratorze, nie znam sie na tym, takze prosze was o pomoc. Jest mozliwosc, ze nie wszystko zostalo wgrane na memory card i trzeba by bylo wypalic na plyte/pendrive'a i dograć ? |
Skoro masz sprawny laser wiec jaki problem sformatować memorke i wgrać najnowszego FMCB?
|
jak mam wgrać najnowszego FMCB skoro nie mam swap magica ani przerobionej konsoli ? Wgrał mi to kolega, ktory nie da rady zrobic tego ponownie z pewnych przyczyn.
dodam tylko, ze calkowicie sie na tym nie znam i zaczalem sie tym interesowac wczoraj |
Przeczytaj mój tutorial. Wszystko jest dokładnie opisane jakie pliki, gdzie i do czego przygotować. Jest też strona poświęcona konfiguracji FMCB programem FMCB Configurator z rozpisanymi opcjami.
Możesz uruchomić instalator FMCB z "mass:/RESCUE.ELF" (plik wykonywalny instalatora nazywasz RESCUE.ELF - też jest o tym w tutorialu). |
ok, dałem rade bez twojego postu :d wgrałem na pendrive'a folder boot a do niego boot.elf, esr.elf, sms.elf, hdloader.elf i samo sie wczytało, bo w e1 button settings bylo ustawione na mass:/ pozdro
|
Zuch.
|
Witam. Berion czy konsole 90004 będą przerabialne z fmc boot'em 1.9? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoja wypowiedź z czerwca:) ? Pozdrawiam
|
Każda wersja FMCB będzie działać na SCPH-90004. Osobną kwestią jest czy z fw w wersji 2.20 czy 2.30 na której żaden exploit (a w zasadzie to już nie jest exploit) tego rodzaju działać nigdy nie będzie.
Po prostu na v1.9 (albo 1.8c, nie wiem jak to nazwą - ten dla PC jest 1.8c, więc konsekwentnie pewnie i taką przyjmie na PS2) wystarczy jedna karta do obsługi wszystkich regionów Magic Gate (a więc i wszystkich modeli PS2 na których włączony jest OSD Update, a więc i wszystkich z firmware do wersji 2.20 włącznie). |
witam a ja mam taki problem wgrałem na kartę free mcbot ale niema ESR i niechce odpalać płyt czy jest możliwość dograć ten program ? niestety coś poszło niee tak i na karcie na której był Fee Mcbot teraz niema nic pomoże ktoś Pozdrawiam
|
Używaj... co najmniej interpunkcji.
Cytat:
|
jest całkiem czysta wyskoczył komunikat po angielsku że trzeba sformatować , nawet jak dawałem NO i tak po restarcie znowu pyta o format to dałem YES i teraz na karcie komunikat there is no data , a na tej z Free Mcbot jest tylko same Free Mcbot
płyty nie startują niema Ule co teraz można z tym zrobić ? pozdrawiam :nie: |
Czyj to był komunikat? Instalatora FMCB czy OSDSYS (browsera PS2)? Skoro po restarcie wciąż masz ten sam komunikat to na pewno konsola (także pisz składniej) i oznacza to, że na karcie uszkodzony jest system plików. Na podróbkach to całkiem normalne - częste bad blocki, które oznaczane są tylko przy pełnym formatowaniu, są bardzo wolne i często się traci z nich dane. Niektóre mają nawet o połowę mniejszą pojemność niż deklarowana, sektory w tablicy są dublowane. Niektórzy mają szczęście i służą im wiele lat bez większych przygód. Totolotek.
To co można zrobić z tą kartą to sformatować za pomocą naszego MCA2 (Memory Card Annihilator v2.0) i mieć nadzieję, że znowu się nie 'spsuje' (przy instalacji FMCB nie trzeba już formatować bo to bez sensu). ;) |
Nie jestem pewny, ale chyba wyszedł FreeMCBoot 1.8c, to prawda?
|
Tak, ale instalacja możliwa tylko via PC (potrzebny oryginalny PS3 Memory Card Adaptor).
|
Berion gdzie mogę znaleźć twój touturial?
|
W internecie. ;)
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/ A propos jeszcze FMCB 1.8c: Instalator obecnie jest jakiś nieoficjalny. Oficjalny będzie później, możliwe też że lekko zmieni się GUI, ale póki co niczego nie obiecuję (nie mam pomysłu na implementację dodatkowych opcji, obecnych w Windows-owej wersji). |
Ok Berion ten touturial widziałem ale myślałem, że jest jeszcze coś innego. Teraz opiszę na czym polega mój problem. Miałem jedną kartę z Free McBootem niestety w nieokreślonych okolicznościach mi padła. Kupiłem drugą i dla bezpieczeństwa chcę sobie przygotować drugą w razie jakby mi znowu ta którą mam padła, żebym nie musiał kupować następnej. I piszę co następuje. działam wdług tej metody z touturiala
"Najprostszą i najszybszą z nich jest wrzucenie instalatora z jego plikami do katalogu głównego na pendrive i zmianę nazwy na RESCUE.ELF. W ten sposób przy starcie konsoli, FMCB zamiast uruchomić i spatchować rom0:/OSDSYS (lub jakiś inny program z mass/mc jeśli tak użytkownik ustawił w pliku konfiguracyjnym), od razu odpali mass:/RESCUE.ELF, czyli w tym przypadku instalator FMCB (właśnie po to trzeba mu zmienić nazwę pliku). Dalej wszystko się odbywa jak na wcześniejszych stronach." Niestety po uruchomieniu nic się nie dzieje. Poprzez menadżera plików nie widać nic na pedrivie żadnych plików. Sam pendrive jest widoczny jako mass lecz nie widać na nim żadnych plików i nie mam jak uruchomić instalatora :(. Może podpowiesz o co chodzi. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:38. |