Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Trilu 18.02.2009 16:29

Możesz podmienić .

kamiltbg 16.02.2009 19:43

Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło ;) Po prostu nie zrozumiałem pojęcia exploit, ale już je rozumiem. Jeszcze raz dziękuję.
Swoją drogą może warto dodać tą informację do poradnika, lub to pytanie do FAQ.
Pozdrawiam.

---

Wszystko działa prócz jednej rzeczy, SMS nie znajduje mi pendrive'a. Wiem, że kiedyś znajdował go, ale wtedy był na mc0/SMS/ i wrzucone były wszystkie pliki, a nie sam ELF, więc spróbowałem dograć moduły USB, ale to nic nie dało. Teraz próbuję wrzucić całego SMS tak jak poprzednio, czyli na mc0/SMS, powinno działać. Da się zrobić tak żeby on był na mc0/ROOT/ i obsługiwał USB albo podlinkować do menu tego SMS'a z mc0/SMS/ i jak się to robił?
Post pod postem dlatego, że gdybym zedytował to nie poakzało by się, że jest nowy post.

edit: jednak tak nie działa :wow:
edit2: zauważyłem, że go wykrywa, ale pokazuje że nic na nim nie ma, znowu podłączyłem inny pendrive na którym są same pliki odtwarzane przez SMS i pokazało je, może to wina tego, że mam pliki nieobsługiwane na tym pendrive
edit3: nadal nic, albo zły pendrive (ale sprawdzałem na dwóch, na mp3'ce tylko widać pliki - pliki mp3) albo złe kodowanie filmów
edit4: problem zlokalizowany, nie czyta mi tych pendrive'ów, jak to naprawić? Moduły zainstalowałem przy instalacji FreeMCBoot'a, w uLELF'ie widać te pendrive'y, tylko w SMS'ie nie, może wrzucić te moduły z uLELF'a zamiast tych z SMS'a i zmienić ich nazwy na takie, jakie są w SMS'ie?

Berion 16.02.2009 19:36

Jak by można było zmienić "soft konsoli" to by nikomu nie były potrzebne ani modchipy, ani exploity. Także nie, nie można zmienić. Bios jest na kościach ROM.

Sony, aż do "marcowych" modeli SCPH-9xxxx zostawiło sobie furtkę w postaci uruchamiania programów z karty pamięci lub dysku twardego i FMCB wykorzystuje tę lukę (jak na razie tylko dla karty). To tak w większym skrócie. ;) Masz kartę w slocie z FMCB - uruchomi się hackowany OSDSYS, nie masz - uruchomi się rom0:/OSDSYS.

kamiltbg 16.02.2009 18:37

Witam. Mam 1 pytanka w skład którego wchodzi wiele innych pytań.
Mam zamiar zainstalować sobie FreeMCBoot'a u koelgi, czy jak będę go instalował na karcie to nie zmieni on softu konsoli? Bo nie chciałbym takiej sytuacji bo potem coś może nie działać w konsoli kumpla. (I czy w ogóleFreeMCBoot zmienia soft konsoli)
Może wyjaśnię to ianczej, wpadam do kumpla, wkładam memorke, pendrive i płyte z uLELF'em, formatuje kartę, wybieram instalację FreeMCBoot'a instaluje się potem wyciągam kartę. Jeśli tak zrobię to nie zmieni sie soft konsoli kumpla? (o ile w ogóle on się zmienia?) Potem przychodzę do domu, wkładam kartę i FreeMCBoot startuje automatycznie czy klikam w browserze jego nazwę? I czy po wyciągnięciu karty i restarcie konsoli wszystko wygląda tak, jakby tego FreeMCBoota nigdy nie było, czy jednak coś się zmienia. (Ehh, 3 raz to samo pytanie o zmianę softu konsoli, ale nie chciałbym pisać kolejnego postu już)
Namieszałem trochę, ale po prostu nie umiem inaczej przedstawić mojego problemu, a w tutorialu nie było o tym napisane (albo i było ale nie zrozumiałem, w każdym bądź razie było tylko odpalenie FreeMCBoota 1.8b z menu instalacyjnego, a z Browsera nic o tym nie było) Mam nadzieję, żę zrozumiecie co napisałem ;)
Z góry dziękuję za pomoc.

Berion 14.02.2009 20:47

A czy ja napisałem, że nie można? Napisałem, że 1.8 pozwala wybrać slot przy instalacji, a wcześniejsze zawsze robią to na pierwszym, więc logicznie myśląc:

> mam 1.8, wybieram slot z menu programu.
> mam 1.7 to wkładam kartę z FMCB w drugi slot, a w pierwszy kartę na której ma być instalowany.

Po cholerę to hot-swapować i ryzykować uwalenie rezystora?

sstube 14.02.2009 19:57

da rade zrobic tylko musi miec tą przerobianą jedną karte i dwie karty wlozyc i wtedy instalować

Berion 14.02.2009 19:23

Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.

Przeczytaj też o różnicach pomiędzy poszczególnymi wersjami ESR.

adrianeek 13.02.2009 22:49

Odnośnie tej instalacji na 2 karcie, po uruchomieniu instalatora z 1 karty mam ją wyciągnąc czy zostawic w gniezdzie?

I jaki rodzaj esr jest najlepszy/najczesciej uzywany?

Berion 12.02.2009 22:57

W zasadzie to równie dobrze mogłeś napisać to na forum. ;)

adrianeek 12.02.2009 22:37

Wielkie dzieki :) A tak po zatym to przeczytaj pw.

Wielkie dzieki :)

Berion 12.02.2009 22:30

Z karty, podobnie jak z płyty będą problemy z zewnętrznymi plikami. ;] Najlepiej z pendrive'a, który jest kompatybilny z modułami usb, których używa.

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php

Cytat:

Jeśli w folderach INSTALL i MODULES brakuje plików BOOT.ELF i modułów do obsługi urządzeń na USB. Zostaniemy o tym poinformowani i program kolejny raz zapyta czy kontynuować. Wiąże się z tym jeden błąd podczas instalacji z nośnika optycznego lub Memory Card. Mianowicie: jeśli zagnieżdżenie folderów jest zbyt duże (najlepiej wrzucać program do root) wówczas pomimo prawidłowej struktury nadal nie znajdzie ww. plików, ponadto uniemożliwi to kontynuację instalacji (wciąż będzie pytać o to samo i niezależnie od wyboru "ok" czy też "cancel" nie rozpocznie instalacji!). Dlatego też zaleca się uruchamiać instalator z USB (czyli np. z pendrive'a).

adrianeek 12.02.2009 22:29

Czyli tą instalke włączam na pendrive czy z karty? Przepraszam za głupie pytanie. Moze mógłbys mi wyslac na pw instrukcje, badz jakis link tutaj ;/

Właśnie zobaczyłem dalszą częśc twojego posta. Wiec juz szukam w faq.

Berion 12.02.2009 22:23

Ad.1) Właśnie tak. Tyle, że dopiero wersja 1.8 pozwala wybrać. Wczęsniejsze zawsze zrobią to na karcie w pierwszym slocie.

Ad2.) Tak się nie da - nie będzie działać. Problem opisywałem jakieś kilkanaście postów temu i w FAQ w tutorialu o FMCB. ;]

---

Grafik dziękuje. :)

adrianeek 12.02.2009 21:31

Witam,
zanim napisałem tego posta długo błądziłem po tym forum, po googlach itd.
Mam takie pytanie, czy mozna za pomocą jednej karty z FMCB nagrac go na drugą. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to:
1. Wlączyc karte z fmcb w slot 1, uruchomic instalke i zainstalowac na karcie w slocie 2.
2. Zgrac pliki z karty na karte i podmienic cos.

Może ktoś sie wypowiedziec na temat takiego kopiowania? Jest to możliwe? Czy istnieje jakis inny sposób? Prosze o szczegółowa instrukcje.

Pozdrawiam,
Adrian.

PS. Gratuluje twórcom tego programu ! Wspaniała robota.

Berion 12.02.2009 21:18

ESR czeka na napęd, aż ten zweryfikuje nośnik, a skoro zweryfikował na niepoprawny to stoi w miejscu.

Kiepski masz napęd, nagrywarkę, płytę itp. Poczytaj o nagrywaniu dla PS2.

morfina36 12.02.2009 17:24

Mam ten sam problem. Po wgraniu FMCB 1.8 kopia nie uruchamia się tzn restuje konsole w której znajduje się płyta z grą (normalan kopia nie iso) pojawia się logo programu gasnie i ekran robi się czarny .Płyta w napędzie nie obrac się nie wyczytuje je . Jeśli robię coś źle proszę napiszcie jak powinno to wyglądać.
FMCB wgrywałem w wersji multi i normal . Karta pamięci jest orginalna.

chorzel 12.02.2009 13:12

Stała w miejscu zero reakcji, ale przekopiowałem wszystkie wersje esr na mc, zmieniłem ustawienia w ulelf i teraz po włożeniu płyty do konsoli, włączeniu jej odrazu odpala esr wybieram dvd i pięknie działa.

Berion 12.02.2009 13:08

Mógłbyś nieco rozszerzyć pojęcie: "płyta nie rusza"? ;)

chorzel 12.02.2009 13:02

Mam konsole ps2 slim 77004. Z usb wgrałem na mc fmcb 1.8b. Po włączeniu konsoli wgrywa się program fmcb wybieram esr, następnie launch dvd i płyta nie rusza. Próbowałem także uruchomić płytę za pomocą wersji tekstowej - direct, efekt taki sam, płyta nie rusza.

Berion 12.02.2009 12:43

@RaVicz
Jak by się dało to by niepotrzebne były chipy i exploity, prawda? ;)

Trilu 12.02.2009 12:11

To nic niestety nie zrobisz .

RaVicz 12.02.2009 00:48

FreeMCBoot

Witam.

Jeśli nie mam przerobionej konsoli, nie posiadam Swap Magic ani nic tego rodzaju to jak mogę odpalić FreeMCBoot'a
Da rade nagrać jakąś płytkę żeby nie przerobiona konsola przeczytała?

Dzięki wielkie za odpowiedz
Pozdrawiam ;)

Berion 10.02.2009 22:11

To jest temat o FMCB i ESR, nie o M32. Taki zresztą już jest i wystarczy użyć wyszukiwarki. ;]

kacpercapo 10.02.2009 19:43

Oki na przyszłość będę wiedział już zrobiłem a karta była nówka orginalna jeśli chodzi o ścisłość;p. Mogę pomóc jeśli ktoś by chciał wiedzieć jak sformatować dysk twardy do konsoli PS2 slim jak to podłączyć i jakie programy są potrzebne .Także ja działa MEMOR32(MEMENTO TEAM) a dokładnie
- jak to działa
-jak bootować z pendrive programiki
-jak wypalać gry
-jakie gry nie działają po wypaleniu
- jak patchować gry
- itp
Pozdrawiam

Berion 10.02.2009 12:44

"Elokwentny hakerze konsoli", jeśli opisujesz problem na forum, to podaje się choć kilka podstawowych informacji jak np. wersja programu, czy treść "jakiegoś błędu". :>

Tak czy siak, karta prawdopodobnie nieoryginalna i instalator się gdzieś wysypał przy relinkowaniu. Bez znajomości wielkości stron i bloków nic z tym nie zrobisz. Jeśli karta przestała być widoczna w "zwykłych" programach scenowych (mc killer, qatool, mc formatter, mca gui) i OSDSYS to ratuje Ciebie tylko MCA z trybu tekstowego.

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...or/strona5.php

;)

kacpercapo 09.02.2009 14:49

Jeśli chodzi o mój to nie będę przepraszał pisałem bardzo szybko.A twoim kolega się nie czuje !!!! Już obcykałem tego free mc boota miałem nie odpowiedniego pendriva i dla tego miałem te problemy :( Jestem elokwentnym hackerem konsoli wiec jak na umisze się chłopie przerabiać każde ps2 psp i xbox360 + back up gier to daj znać.

---

Witam mam problem :( ja insalowałem kumplowi free mc boot na memorce wystapily bledy a teraz nie moge jej sformatowac ani w browser ani w zadne inny sposob :( pomocy bo to nowka karta.
Wiem ze jest jakis program do naprawienia tego ale nie pamietam jaki:[

Berion 09.02.2009 12:25

@kacpercapo
Po co piszesz drugi raz taki sam post zamiast odpowiedzieć mi na zadane pytanie...

Trilu 09.02.2009 10:12

Chłopie naumiej się rodzimego języka ,gdyż nic nie rozumiem z twoich wypocin.

kacpercapo 09.02.2009 09:30

Wielkie thx(jacek37 i )za info dziala :) Ze dwa dni z tym ale juz odpal sie instalka. Zobaczymc co dalej :P

JA instaluje sie tego fmc to on formatuje savey z memorki?

jacek37 09.02.2009 08:09

ja jak podlaczylem pendrive 2 giga to nie widzialo, natomiast 128 mb smiga.

kacpercapo 09.02.2009 02:07

Witam tez ma problem z ty FreeMCBoot poniewza robie wszystko ja w tutorialach i moj ps2 model SCPH-75003 nie widzi pendriva nie wiem dlaczego (mam karte memor32 a z tego mozna to odplic?) robie ta opcje ze swapem bo tez mam. Prosze o pomoc :) pozdrawiam.
ODP na moje pytanie:"jak masz za duza pojemnosc pendrive to nie bedzie widziec, ja tak mialem przynajmniej" A to dlaczsego na Usb advec widzi mi hd 32GB ktoa sam sformatowalem???
Nie uzywa duzego pendrive tylko 256mb to nie jest za duzo moze cos inne ktos na jakies pomysly??

Jesli kto bd tak mily i byl mogl mi zadpodac gotowego free mc boot i cd na swapa to odpalenie :) bo ja juz 2 dni z ty siedze i nic:(. Po uruchomieni cd z uLE przechodze do filebrowser-->mass:/ i nic sie nie dzieje jak wyjem pena po paru nic pojawia sie pusty folder i tyle:[

markush81 08.02.2009 23:51

Ok. Dziękuje bardzo za pomoc i przewodnik.

Berion 08.02.2009 23:37

No tak, to chyba logiczne. ;)

Nie grasz z dysku na IDE to wywal HDL, nie grasz na kopiach to wywalasz ESR, nie oglądasz muzyki i nie słuchasz filmów to wywalasz SMSa, nie potrzebujesz modyfikować oryg. konfigu exploita to wywalasz FMCB CFG, nie używasz USB z poziomu OSDSYS wywalasz moduły USBD, nie potrzebujesz dostępu do zasobów konsoli wywalasz uLE (BOOT.ELF) itd. itd.

Nie musisz przez to instalować jeszcze raz exploitu. Wystarczy, że wywalisz te pliki (za wyjątkiem mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF).

markush81 08.02.2009 23:16

Czyli żeby jakoś zmniejszyć "całość" bo o to pytałem w pierwszym poście mogę jedynie usunąć aplikacje których nie będę używał. A wszystko pozostałe przeprowadziłem poprawnie i tak po prostu ma być?

Berion 08.02.2009 22:42

@kacpercapo
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że FMCB nie widzi pendrive'a?

@jacek37
Obecne moduły usbd obsługują LBA48, czyli do 2.2TB. FAT32, z FAT16 może być problem (czyli odwrotnie niż kiedyś ;]), a FAT64, NTFSy, EXTy itp. nie są obsługiwane.

@sstube
Laser/napęd/jakość płyty/nagrania - do wyboru do koloru ;]
ESR nie ma z tym nic wspólnego.

---

@markush81
To może od początku. Przeczytałem Twoje posty jeszcze raz i wydaje mi się, że nie rozumiesz kilku rzeczy:

Exploit na grubych PS2 zajmie 1.5MB. Niezależnie od tego czy to jest instalacja normal, czy też multi. Jeśli użyjesz DVDPLE to rozmiar ten zmniejszysz do 75KB. uLE i OSDSYS nie pokażą prawdziwej wielkości przy instalacji multi ponieważ pomimo, że wszystkie kilkanaście wpisów prowadzą do tego samego pliku, to zsumują ich wielkość.

Pozostałe miejsce na karcie zajmują Ci aplikacje. Policz ilość KB i zobaczysz, że wszystko się zgadza.

sstube 08.02.2009 21:43

ja mam taki problem bo w ogole sie nie znam a karte mam od kumpla wiem ze jest ESR 9b chyba i mam taki problem ze orginalne gry czyta idealnie szybko odrazu a te przerobione to naprawde ciezko i tylko najczesciej jest poaczatek nagrywam 4x i są przedtem spatchowane. nagralem pes 2009 to pojawilo sie po 5 min czy zapisac cos na karcie i pozniej juz nic czrny ekran. co poradzicie?

jacek37 08.02.2009 20:34

Cytat:

Napisany przez kacpercapo (Post 1002567)
Witam tez ma problem z ty FreeMCBoot poniewza robie wszystko ja w tutorialach i moj ps2 model SCPH-75003 nie widzi pendriva nie wiem dlaczego (mam karte memor32 a z tego mozna to odplic?) robie ta opcje ze swapem bo tez mam. Prosze o pomoc :) pozdrawiam

jak masz za duza pojemnosc pendrive to nie bedzie widziec, ja tak mialem przynajmniej.

kacpercapo 08.02.2009 19:00

Witam tez ma problem z ty FreeMCBoot poniewza robie wszystko ja w tutorialach i moj ps2 model SCPH-75003 nie widzi pendriva nie wiem dlaczego (mam karte memor32 a z tego mozna to odplic?) robie ta opcje ze swapem bo tez mam. Prosze o pomoc :) pozdrawiam

markush81 07.02.2009 14:03

W logu? Podczas instalacji po kolei jest: Reading your own DVDELF.BIN potem DECRYPTING..., SIGNING, i INJECTING code into DVDELF. Jak instaluje z plikiem DVDELF.BIN na penie to druga linijka brzmi: FMCB install will take: 2.0MB. Bez tego pliku 3,5MB i 3,6MB (MULTI).
Tak to wszystko działa (u mnie oczywiście gry nie bo laser nie tyka DVD) z wyjątkiem filmów .avi u tego znajomego ze slimem. Innvalid (illegal?) media (disc?) jakoś taki komunikat. A ta sama płyta CD u mnie działa (film się włącza).

Berion 07.02.2009 13:25

Mi razem z uLE, FMCB CFG i modułami zajmuje jakieś 800KB na V6. Tobie też tyle powinno zająć jeśli użyjesz ./INSTALL/INJECT/DVDELF.BIN. Inaczej to faktycznie wyjdzie blisko 1.5MB dla grubych PS2.

Skoro tak zrobiłeś to hmm... nie znalazł pliku? Masz w logu taki wpis: "Reading your own DVDELF.BIN"?

markush81 07.02.2009 10:05

Witam. Mam pytanie co zrobić żeby całość po wszystkim na memory card nie zajmowała ok. 2MB? Przeprowadzałem instalację MULTI i NORMAL zarówno z plikiem DVDPLE (nazwa zmieniona w Total comander na DVDELF.BIN) w INJECT jak i bez niego. Mam grubą konsolę przerobioną jakimś chipem niestety z padniętym laserem (odtwarza jedynie CD i demo Black). Instalację przeprowadziłem więc u znajomego na slimie ze swapem. Odpaliłem uLEF (4.38) z płyty przez swap i zainsalowałem z pena. Na penie w folderze INSTALL było: ESR, SMS, HDDLOADER i BOOT. Pobrałem to stąd: http://bootleg.sksapps.com/tutorials...ie_Package.rar
Link z tego forum. Folder INJECT był pusty. Nic więcej u tego znajomego nie robiłem. Wróciłem do domu i wrzuciłem memorkę i pena do swojej konsoli. Wybrałem mass potem instal i format karty ktorego nie wykonałem podczas instalacji u znajomego. Instalacja NORMAL. Wszystko ok. No i teraz w BROWSER klikam MEMORY CARD a tu wolnego miejsca 4,413kB. (na karcie trzy foldery: BOOT Folder 1,728kB , SYS-CONF Folder 159kB oraz Free McBoot 1,696kB). Po instalacji MULTI wolnego miejsca 4,380kB. Po wrzuceniu na pena pliku DVDPLE instalacja NORMAL: wolne miejsce 6,023kB a instalacja MULTI: wolne miejsce 5,990kB.

Berion 07.02.2009 00:44

Hmm a tego to nie wiem. Problem w tym, że mój napęd trochę niedomaga i wczytuje płyty po 10-20min, także ze względu na powyższe nie mam jak tego sprawdzić u siebie.

Może ustaw ścieżkę do ESR w wersji direct i wtedy od razu Ci się będzie uruchamiać gra.

Erystos 04.02.2009 07:51

Tzn. niedokladnie sie wyrazilem - jesli jest plytka w napedzie to ciagle do browsera mnie wyrzuca, ale chyba nie ma rady.

Dzieki za pomoc.

Berion 03.02.2009 23:53

Normalne jeśli sobie taka opcje wybierzesz. Mnie też to wnerwiało, więc wyłączyłem ją.

---

Jesteś skazany.

---

Można ustawić tylko górne delimetery. Nie ma możliwości zrobienia ich "między wierszami". Od biedy można sobie po prostu wpisać puste nazwy programu (z poprawną ścieżką - niepoprawne nie są wyświetlane), ale to raczej bez sensu bo i tak będzie się "strzałka" zatrzymywać na tej pustej pozycji, a jak rozumiem chcesz aby byl tylko odstęp, a "przeskoki" pomiędzy pozycjami w menu były normalne.

---

Tak. ESR patchuje w locie OTP, ale nie zaszkodzi spatchowac Toxic DL Patcherem (a dopiero potem ESR Disc Patcherem).

Erystos 03.02.2009 07:31

Dzięki!

Po wylaczeniu fastboota wszystko gra tylko tez mam pare pytan jeszcze ;)
bo wchodzi mi do browsera automatycznie nie wazne czy mam zaznaczone "go to browser" czy nie. Tak jest normalnie?

Pewnie ze zadne pieniadze tylko chodzi o czas, nie mam ochoty zgrywac na nowo 30 plyt i sie z nimi bawic, myslalem ze moze da sie jakos te juz co mam zmusic do dzialania.
Ale widze ze jestem skazany na SM albo na Modchipa?

I mam jeszcze pytanie odnosnie do menu w Fmcb, czy da sie jakos zrobic separator albo chociaz odstep miedzy pozycjami?
bo probowalmem bawic sie liniami w pliku konfiguracyjnym i nic nie wskoralem
tzn chodzi mi o cos takiego:

AAAAA
BBBBBB
CCCCC
DDDDD

EEEEE
FFFFF

I jeszcze takie pytanko - o ile pamietam to Swap magic mial ograniczenie i nie widzial plyt dual layer.

A jak jest z tym exploitem na dvd?
spokojnie mozna odpalac kopie plytek 9gb?

Berion 02.02.2009 23:35

@ghostdog2
Jak masz jakieś pytania to je po prostu zadaj. A jak "pliki wyglądają w folderze INSTALL" to zależy od tego co chcesz wgrywać na kartę prócz samego exploitu.

@Erystos
1.) Wyłącz Fast Boot

2.) Zgadza się. Są opisy rom fs, ale programu jako takiego nie ma. Swojego czasu męczyłem Dlanora, aby w exploratorze dodał wszystkie kości/banki itd. niestety był sceptycznie nastawiony co do tego pomysłu i jak doda to co najwyżej rom0:/ i rom1:/. :( Wpisz w google "FreeMc Boot DVDPLE download". Jeśli masz wersję konsoli Slim to nie przyda Ci się i tak.

3.) KB = waga exploitu, czyli de facto osdxxx/osdmain.elf (i tutaj rozbieżność może być 1.5MB, zależnie od modelu konsoli) + moduły do obsługi usb jeśli Ci takowe potrzebne + FMCB Configurator i ewentualnie plik konfiguracyjny + dodatkowe programy i ich pliki jeśli takowe zechcesz mieć. Pokazywana wielkość karty w OSDSYS będzie nieprawdziwa dla instalacji multi ze względu na wpisy w tablicy ps2mcfs (tak naprawdę jest tylko jeden plik).

4.) Ze względu na jakieś tam komplikacje związane z ps2mcfs nie da się. Można zrobić taki trik, że wyciąć dany plik i wkleić go w inne miejsce, ale zatwierdzając kwadratem. Wtedy uLE zamiast go wkleić zapyta się o nazwę pliku, którą można edytować.

5.) Nie da się i nigdy się nie będzie dało ze względu na charakter zabezpieczeń PS2. O tym, czy płyta zostanie rozpoznana jako PS2CDVD, PSXCD, CDDA lub DVD-Video decyduje fw napędu. Tak się złożyło, że jedyne DVD-/+R/RW, które mogą zostać "przepuszczone" dla fw konsoli to właśnie kompilacje CDDA i DVD-Video. Stąd pomysł na taką modyfikację tablicy UDF, bowiem fw napędu rozpoznaje DVD-Video po obecności w root folderów AUDIO_TS i VIDEO_TS z *.vob/*.ifo lub *.vob/*.bup.

1zł to chyba nie taka straszna kwota do wydania, prawda? ;]

Erystos 02.02.2009 21:03

Witam, mam pare pytan odnosnie fmcb 1.8:

1) czy jest mozliwosc zablokowania bootowania plyty jesli jest w napedzie, bo nawet dajac w konfiguracji "skip boot cd" jesli mam wlozona w napedzie plyte to pojawia sie splash screen a potem laduje dane z plytki.

2) jak dokladnie mozna z dumpu biosa wyciagnac potrzebny plik - w artykule nie jest to opisane jedynie tyle: "Tutaj można wrzucić moduł DVDPLx wyjęty ze swojego EROMu (czyli należałoby zdumpować bios konsoli i go rozebrać)"

3) czy normalna instalacja fmcb tej wersji zajmuje 1.1 mb? czy powinna mniej zajmowac a mi zainstalowalo wersje multi? bo w artykule pisze ze wersja normal zajmuje tylko kilkadziesiat KB

4) a teraz troche z innej beczki pytanie - mam ulElfa 4.38 ale i w poprzednich wersjach tez nie moglem w ogole zmieniac nazw plikow - opcja rename jest zawsze nieaktywna, czy to jest normalne? mysle ze nie bardzo.. jak mozna to naprawic?

5) i ostatnia sprawa czy w ESR albo jakims innym programie jest mozliwosc patchowania obrazow w locie bo mam juz cala kolekcje moich plyt zbackupowanych i spatchowanych ale bez tych naglowkow dvd, ale pewnie nie bedzie takiej mozliwosci i nadal bede musial leciec ze swap magicem?

Dzieki za odpowiedzi.

ghostdog2 02.02.2009 11:44

ESR beta 9b wołanie o pomoc

WITAM
Mam gigantyczna prośbe o pomoc przy instalacji FMC Boot oraz ESR beta 9b. Problem polega na tym że po przeczytniu tutoriala mam jeszcze wiele pytań odnośnie instalacj ww aplikacji więc gdyby ktos mogl zamieścic gotową płyte lub chociiaż screena jak dokładnie wygladaja pliki w folderze install był bym bardzo wdzieczny. Zgóry dzięki

Berion 02.02.2009 00:26

FMCB -> HDL, które miałyby jakoś blokować drugiego pada? No nie wiem. Niestety nie mam NA+HDD to ciężko mi coś na ten temat powiedzieć. Z problemem spotykam się drugi raz (tylko nie pamiętam gdzie o tym już czytałem).

grzegorzreszel 02.02.2009 00:20

mam pytanko, używam konsoli PS2 grubej z dyskiem twardym, mam FMCB + HDL na memorce, kupiłem sobie drugiego pada, no i mam niestety problem z graniem na dwa pady, gry nie wykrywają drugiego pada, ale jak nacisne przycisk na padzie to zapali sie te czerwona diodka na srodku. Próbowalem oba pady jako drugi żaden nie działał (oba oryginalne Sony ale jednak zupełnie inny plastik więc któryś, lub oba to podróbka) Jaka moze byc przyczyna?? Uszkodzona konsola czy FMCB z HDL jakaś właściwość?? sorki jeżeli nie ten topic

Berion 27.01.2009 21:55

Wszystkie po marcu 90004 mają wyłączony. Dranie. ;]

Trilu 26.01.2009 22:47

Wiadomo,że na niektórych modelach 9000X Sony wyłączyło OSD Update .

hugonito 26.01.2009 20:47

panowie waiadomo coś juz na temat kompatybilności fmcb z 90004 pal??? osobiście mam nieco starszą i wszystko śmiga oki - zresztą połowa osiedla potwierdzi jak mniemam, bo wszyscy z niego korzystają hehe, ale zakupiłem konsolke dla brata i okazało się że trafiłem na niefortunna 90004 i nie bardzo mi chce ruszyć kofany fmcb

Trilu 25.01.2009 17:16

Potrzebujesz kolegi,który będzie posiadał konsole z chipem lub będzie miał Swap Magic'a .dzięki temu będzie możliwe wgranie programu na Twoją kartę .Na nieprzerobionej konsoli nie uruchomisz płyty z programami homebrew .

matiasskeeway 25.01.2009 16:27

przeczytałem tomat ale nadal jestem trochę zielony ;p czyli na oryginalną ps2 mogę wgrać rmcb i eser ale jak dokładnie wrzucić go na kartę nagrać DVD z tymi programami ??

Trilu 25.01.2009 16:16

Przeczytaj tutorial http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

matiasskeeway 25.01.2009 16:04

okey ale jak wgra eser na memorke

Berion 25.01.2009 15:50

Konsol się nie przerabia to po pierwsze. Po drugie: piraty he? Nie to forum.

FMCB nie uruchamia kopii gier. Od tego jest ESR. Za pomocą FMCB można uruchomić jedynie oryginalne gry dla PS2 i PSXa z dowolnego regionu.

Laser sie nie psuje od używania programów, tylko płyt. Nawet tych oryginalnych. ;]

Gwarancji nie tracisz bo to exploit wgrywany na kartę pamięci.

matiasskeeway 25.01.2009 15:46

A jaki jest najtańszy i dobry sposób przerobi konsole

jacek37 25.01.2009 15:44

Memorke musisz "przerabiac" u kogos kto ma konsole przerobiona.
Laser nie padnie.
Sam proces wlaczania gry jest chyba taki sam jakbys odpalal gre oryginalna lub z inna "przerobka"
Nie stracisz gwarancji.

matiasskeeway 25.01.2009 15:22

free mc boot

Witam jestem nowy i od niedawna mam nowego Playa 2 slim i chciałem aby czytał piraty i tu nasuwa mi się pytania z free mc boot czytałem o tym na forum i oto moje pytania :
Czy mc boot podejdzie na oryginalnej nie przerabianej ps2 ?
Czy laser mi nie padnie przez ten program?
czy gry nie ładują sie dłużej ?
Czy stracę gwarancje ?

Berion 21.01.2009 23:25

Problem wielokrotnie opisywany. Nie chcę mi się jeszcze raz tego wyjaśniać. W każdym razie po zatwierdzeniu kontynuowania instalacji wszystko powinno przebiec bez problemu, także to akurat nie moja wina.

Neotom1 21.01.2009 20:37

to po co dajecie obraz plyty na cdrinfo , http://www.cdrinfo.pl/download/8430173446 jak to nie chodzi

jacek37 21.01.2009 20:32

juz wszystko dziala, dzieki wszystkim za pomoc. Wina plytek i po czesci nagrywarki :)

Trilu 21.01.2009 19:27

Jak nie idzie z płyty to się wgrywa z pendriva,odpal uLE wejdź na mss i wgraj sobie FMCB'a i inne programy.
A jak chcesz z płyty to przygotuj sobie własną kompilację z programami.

Neotom1 21.01.2009 19:16

Problem z FreeMCBoot

Tydzien temu kupiłem konsole , chcialem wgrac FreeMcBOOT ale wyskakuje mi błąd " No boot.elf to insta;; , continue anyway ? X-continue , O-abort " po wybraniu X tak jak by sie wiesza
Pliksciaglem ze strony cdrinfo http://www.cdrinfo.pl/download/8430173446

Moja konsola to SCPH-75004 CB oczywiscie posaidam 2 karty orginalne Sony 8MB

Prosze o wyrozumialosc poniewaz dopiero zaczynam przygode z PS2

Trilu 21.01.2009 17:07

FreeMcBoot nie odpali kopii gier z PSX,a.

rafaln84 21.01.2009 16:54

@rafaln84
-RW zabijają laser w PS2. Po za tym po co to wypalałeś i po co Ci blokady? Nie prościej było znaleźć kompatybilny ze SM36/38 pendrive i nań wrzucić instalator do mass:/SWAPMAGIC/SWAPMAGIC.ELF :P[/quote]

Co do RW to nie miałem płyt DVD-R bo to już była pozna godzina i w dodatku święta, pytałem się co mi będzie potrzebne i dostałem odpowiedz ze swap magic a, wiadomo ze bez haczyków nie odpaliłbym bo konsole miałem nie przerobioną s, p tum żeby wrzucić SM36/38 na pendrive to nie :nie: słyszałem pytanko zadam jedna czy jest możliwość odpalenia gier z kopi gier z PSX na PS2 jak mam FreeMcBoot 1.8 tak czy nie ??

Berion 17.01.2009 17:23

Jeszcze raz napiszę: przeczytacie tutorial - oboje. Wszystko w nim wyjaśniłem - czego robić kolejny raz nie ma sensu.

idyzer 17.01.2009 10:09

pomoc przy ps2

witam wszystkich
jestem troche cimny w tych sprawach i jak bym cos pisal dziwnego to prosze o poprawienie mnie.

Do rzeczy mam ps2 i mcboot i ESR beta 9b i chodzi o to czy ten ESR beta 9b jest dobry do odtwarzania gier.Chciałbym się też dowiedzieć na jakie płyty najlepiej nagrywać bo czytałem że + może nie czytać. no też jak takie gry nagrać bo chyba jest potrzebny dvd decrypter i ESR Disc Patcher.

jacek37 17.01.2009 07:59

w opcjach ten ESR, Boot i cos tam jeszcze mialem ustawione pod R2, ale z katalogu mass. Jak wchode do mass to zwiesza sie wszystko. Wiec przekopiowalem to boot i ESR i cos jeszcze na mc0 i ustawilem taka lokalizajce. Teraz pojawily mi sie jakies nowe opcje w menu konsoli (ESR,Simple media...). Wkladam plyte, wciskam R2, po chwili pojawia sie logo ESR a potem ciemnosc widze i nic sie nie dzieje :)

Te plyty dvd jakos trzeba specjalnie wypalac ?

P.S Chyba ze czegos jeszcze nie skonfigurowalem ?

Berion 16.01.2009 20:24

Nie brakuje mu niczego. FMCB nie radzi sobie z takim zagnieżdżeniem plików i dlatego nie skopiuje ich z płyty. Jimmikaelkael miał to poprawić, ale na razie się nie odzywa.

Co do tego, że wraca do uLE to jest to normalne. Poczytaj o wersjach ESR w tutorialu, a wnet się dowiesz czemu tak się dzieje.

sonic01 16.01.2009 19:16

Cytat:

Napisany przez jacek37 (Post 996118)
jak instaluje FMCB to my sypie takim czyms, "no usbd.irx,usbhsfd.irx found in install/modules folder" i " no boot.elf detected in your install folder"

Na ile się znam to brakuje ci tych plików. W folderze o ścieżce ...INSTALL\MODULES masz mieć te pliki usbd.irx,usbhsfd.irx a folderze INSTALL pliki BOOT i ESR ewentualnie SMS i co jeszcze chcesz za program.

jacek37 16.01.2009 19:09

jak instaluje FMCB to my sypie takim czyms, "no usbd.irx,usbhsfd.irx found in install/modules folder" i " no boot.elf detected in your install folder"

sonic01 16.01.2009 18:41

Cytat:

Napisany przez jacek37 (Post 996112)
Niestety nie dziala, jak wchodze do ESR to obraz mi mignie na kolorowo i wraca do ekranu glownego w uLelf.

Ja jak wchodziłem do ESR to mi też nie odpalało ale jak pokaże się logo FMCB to cały czas naciskam na R2 do czasu pojawienia się kolorków (wtedy już nie naciskam na R2) i każda gra mi się odpala.

jacek37 16.01.2009 18:31

Cytat:

Napisany przez sonic01 (Post 996107)
Spróbuj w czasie jak pokaże się logo FMCB naciskać przycisk R2 na padzie tak długo aż obraz zacznie migać na kolorowo wtedy czekaj aż gra wystartuje. Napisz czy podziałało.

Niestety nie dziala, jak wchodze do ESR to obraz mi mignie na kolorowo i wraca do ekranu glownego w uLelf.

sonic01 16.01.2009 18:19

Cytat:

Napisany przez jacek37 (Post 996102)
Zpatchowalem obraz, nagralem. Daje launch disc, wyskakuje Loading i po chwili wraca spowrotem do menu. Dlaczego ?

Spróbuj w czasie jak pokaże się logo FMCB naciskać przycisk R2 na padzie tak długo aż obraz zacznie migać na kolorowo wtedy czekaj aż gra wystartuje. Napisz czy podziałało.

jacek37 16.01.2009 17:00

Zpatchowalem obraz, nagralem. Daje launch disc, wyskakuje Loading i po chwili wraca spowrotem do menu. Dlaczego ?

sonic01 16.01.2009 15:19

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 996077)
@sonic01
Nie możesz powiedzieć, że pendrive jest kompatybilny z konsolą. PS2 nie ma działającego w tle OSu, który zarządza USB itd. Każdy program o obsługę danego urządzenia musi zadbać sam i akurat scenowe "sterowniki" USB są kiepskie ponieważ brak szczegółowej dokumentacji. Swap używa USBD z przed dwóch lat i widać Twój pendrive nie jest z nimi kompatybilny. Podobno Kingstone DTII do 2GB jest kompatybilny. Możesz też przejrzeć temat tasiemiec na forum konsola.pl, w którym użytkownicy wypisują listę urządzeń i programów -> szukaj takiego gdzie ktoś napisał Swap Magic. ;]

Ten sam pendrive na mojej konsoli działa ale swap go nie odpalił. Dziś spróbowałem jeszcze w mojej konsoli ale na jego karcie zainstalować mu FMCB i ESR ale wersję multi i poszło OK ale niestety na jego konsoli mu to nie dziala, menu konsoli jest standartowe, on ma konsolę serii
console - scph-90004
browser - 1.40
cd player - 2.00
play station driver - 2.00
dvd player - 3.11.e

pisałeś że tylko na konsolce z biosem 2.30 nie pójdzie FMCB a ta ma chyba inny bo na powyższych nigdzie nie ma 2.30. A tak wogóle to który wpis to jest ten bios ?
Chyba kumplowi pozostało tylko zakupić swapa bo już stracilem nadzieję na FMCB u niego.

Berion 16.01.2009 15:01

@Roszak
FMCB do v1.7 włącznie, zawsze formatują kartę w pierwszym slocie.
FMCB od 1.8 zapyta, w którym slocie sformatować.

@sonic01
Nie możesz powiedzieć, że pendrive jest kompatybilny z konsolą. PS2 nie ma działającego w tle OSu, który zarządza USB itd. Każdy program o obsługę danego urządzenia musi zadbać sam i akurat scenowe "sterowniki" USB są kiepskie ponieważ brak szczegółowej dokumentacji. Swap używa USBD z przed dwóch lat i widać Twój pendrive nie jest z nimi kompatybilny. Podobno Kingstone DTII do 2GB jest kompatybilny. Możesz też przejrzeć temat tasiemiec na forum konsola.pl, w którym użytkownicy wypisują listę urządzeń i programów -> szukaj takiego gdzie ktoś napisał Swap Magic. ;]

Roszak 16.01.2009 14:12

OK dzięki mistrzu ;)

Trilu 16.01.2009 11:54

Jak wybierzesz odpowiedni slot karty w którym będzie się znajdować karta szwagra to wszystko będzie dobrze.

sonic01 16.01.2009 06:29

Co do poprzedniej wskazówki tj. :

Ponieważ Swap Magic v3.6 i v3.8 pozwalają uruchamiać programy z mc lub mass. Wkładasz pendrive'a z folderem SWAPMAGIC, a w nim FMCB pod nazwą SWAPMAGIC.ELF i automatycznie Ci się uruchomi Instalator FMCB przy starcie Swapa.

Nagrałem na pendrive pliki z których instalowałem u siebie FMCB plik FMCB.ELF przemianowałem na SWAPMAGIC.ELF i niestety mój swap 3.6 u kolegi nie odpala instalki FMCB , swap nie botuje się do końca, tzn. nie ma ekranu gdzie po podmianie płyty naciskamy x aby ją zabotować. Pendrive jest widziany przez moją konsolę więc raczej to nie jego wina. Została mi ostatnia możliwość zamontować na mojej konsoli a jego karcie wersję Multi i modlić się aby zadziałała.

Roszak 16.01.2009 00:29

Przerabienie karty pamięci za pomocą konsloli przerobionej exploitem FreeMCBoot

Witam! Mam konsole z karta pamięci na której jest exploit(FreeMCBoot) i chciałbym przerobić drugą kartę pamięci(dla szwagra) przy pomocy mojej konsoli ale obawiam się tego że wybierając opcje formatowania karty pamięci konsola sformatuje moja kartę(tą z exploitem) a nie karte mojego szwagra(tą która ma być przerobiona)... I mam do was pytanko.. Czy da rade takim sposobem przerobić tą drugą kartę? Czy konsola nie spormatuje mojej karty?

sonic01 14.01.2009 19:35

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 995590)
sonic01
1.Tak wkładasz zaślepki i odpalasz kopie za pomocą swapa,jak już napisał kolega wyżej ,lepiej przegrać grę i spatchować niż żonglować płytami.

2. Instalują oni Multi-Version ,zadziała na każdej konsoli z tego samego regionu Magic Gat.
Możliwe ,że zainstalowano na Twojej karcie ''wersje'' Normal lub konsola kolegi jest z innego regionu Magic Gate.

Jak wspomniał Berion,odpali się z pena .
Możesz bez problemu koledze zainstalować FMCB i inne programy.

1. Pytałem z ciekawości a poza tym mam parę gier na cd więc do nich potrzeba raczej swapa bo z tego co mi wiadomo to FMCB i ESR ich nie odpali.
2. Sam sobie instalowałem FMCB i ESR ale właśnie instalowałem wersję normal.

Trilu 14.01.2009 19:26

sonic01
Tak wkładasz zaślepki i odpalasz kopie za pomocą swapa,jak już napisał kolega wyżej ,lepiej przegrać grę i spatchować niż żonglować płytami.

Instalują oni Multi-Version ,zadziała na każdej konsoli z tego samego regionu Magic Gat.
Możliwe ,że zainstalowano na Twojej karcie ''wersje'' Normal lub konsola kolegi jest z innego regionu Magic Gate.

Jak wspomniał Berion,odpali się z pena .
Możesz bez problemu koledze zainstalować FMCB i inne programy.

hozy
Ta karta to podróbka,SONY nie produkuje kart 16,32,64 ani 128MB tylko 8MB,
da się na niej zainstalować FMCB 1.8 ale czy będzie działał stabilnie,tego nikt Ci nie zagwarantuje.

sonic01 14.01.2009 19:19

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 987764)
Ponieważ Swap Magic v3.6 i v3.8 pozwalają uruchamiać programy z mc lub mass. Wkładasz pendrive'a z folderem SWAPMAGIC, a w nim FMCB pod nazwą SWAPMAGIC.ELF i automatycznie Ci się uruchomi Instalator FMCB przy starcie Swapa.

Gdybyś chciał go odpalić z płyty no to wtedy wiadomo - potrzebne blokady, ale tak to można je sobie darować.

Jakoś mi ten post wcześniej umknoł .Czy ja dobrze rozumiem że swap 3.6 bo takiego mam pozwoli na instalkę FMCB na konsoli kolegi bez blokadek ? Tylko powiedz czy trzeba coś naciskać w czasie bootowania swapa żeby odpalił z pena plik SWAPMAGIC.ELF ? I jeszcze jedno, zauważyłem że jak mam wsadzonego do konsoli pendrive to swap nie botuje się do końca, tzn. nie ma ekranu gdzie po podmianie płyty naciskamy x aby ją zabotować. Wina pendrive czy po prostu to normalne a jak na pendrive będzie plik SWAPMAGIC.ELF to się automatycznie uruchomi ?

hozy 14.01.2009 18:58

witam mam pytanie troche posrednio zwiazane z fmcboote cyz karta z tej aukcji http://allegro.pl/item528767826_oryg...64mb_nowe.html
bedzie nadawala sie do wgrania na nia fmcboota i czy jest to orginalna karta sony bo jak czytalem to niby tylko 8mb sony ma a tu 64mb??
pozdrawiam

sonic01 14.01.2009 13:41

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 995355)
Wkładasz blokady do konsoli, wkładasz SM do napędu, uruchamia się (do tego Ci ESR nie potrzebny przecież...), i podmieniasz na "gołą grę". Tylko po co tak to nie rozumiem. 1.5zł to taki majątek?

Źle mnie zrozumiałeś a może ja to źle napisałem, do niedawna używałem swapa ale zainstalowałem FMCB i ESR i tego teraz używam ale mam kopie zapasowe niespatchowane które przedtem uruchamiałem swapem i pytam czy teraz jak mam na karcie FMCB i ESR to te kopie niespatchowane mogę normalnie swapem uruchomić czy FMCB i ESR mają na to jakiś wpływ ?

Nurtuje mnie jeszcze jedno zagadnienie. Kolega ma konsolkę ale w niej nie ma blokadek do swapa więc na konsoli nic nie odpalę aby mu zainstalować na karcie FMCB i ESR. Jak ci co na Allegro oferują wgranie na kartę FMCB i ESR to robią że instalują na swojej konsoli a działa to potem na konsoli klienta ? Ja jak swoją kartę z FMCB i ESR wsadziłem do konsoli kolegi to w browserze są tylko dwie fabryczne opcje.

Berion 13.01.2009 22:21

Wkładasz blokady do konsoli, wkładasz SM do napędu, uruchamia się (do tego Ci ESR nie potrzebny przecież...), i podmieniasz na "gołą grę". Tylko po co tak to nie rozumiem. 1.5zł to taki majątek?

A co do PSX Launchera: zakładając, że zatrzymuje płytę: podmieniasz te gry tak, aby konsola o tym nie wiedziała, czyli używając blokad czujnika. Z tego co wiem to PSXL nie działa powyżej V9 (albo poniżej, albo tylko na V9 - nie pamiętam, poczytaj na psx-scene.com). Wasz model to V12.

sonic01 13.01.2009 19:15

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 995297)
Po załadowaniu programu ,wkładasz demo lub oryginał gry z psx'a i podmieniasz na kopie .

W którym momencie podmienić to demo na kopię i czy trzeba to robić na "chamca" w czasie jak płyta z demem się kręci ?

Mam jeszcze pytanie mam na karcie FMCB i ESR ale zastanawiam się jak bym teraz chciał odpalić za pomocą swapa kopię niepatchowaną to robić to jak przed instalacją FMCB i ESR czy muszę wyciągnąć kartę pamięci aby swap się odpalił ? Pytam bo swapa pożyczyłem koledze i nie mam teraz jak wypróbować.

Trilu 13.01.2009 17:08

Ponoć działa z każdą ,jak podpisać program jest w tutorialu .
Po załadowaniu programu ,wkładasz demo lub oryginał gry z psx'a i podmieniasz na kopie .
Na dzień dzisiejszy na allegro są sami oszuści i krętacze ,gdyż FMCB od wersji bodajże 1.7 powinien być instalowany za darmo ,szkoda że obsługa allegro ma to w dupie .
Konsola 70004 v12

sonic01 13.01.2009 15:56

A skopiować do folderu głównego karty czy innego ? Możesz napisać jak w konfigu dopisać do niego ścieżkę i jak to potem uruchomić, kiedy trzeba swapować ? Gość na Allegro nic nie pisze o swapowaniu, czyżby oszukiwał kupujących ? Co do "PSX Launcher zadziała wyłącznie z V9" to też pewne bo on podaje że działa z każdą konsolą. Kolega ma konsolę seria 70004 to jaki to model w odniesieniu do oznaczenia V... ?

Berion 13.01.2009 15:14

Tak jak każdy inny program, czyli np. za pomocą uLE kopiujesz go z jakiegoś nośnika na kartę pamięci i w konfigu dopisujesz do niego ścieżkę.

PSX Launcher zadziała wyłącznie z V9 i jest nielegalny, bowiem zawiera PS1DRV z biosu z tegoż modelu. Po za tym nie wiem czy jest sens się tym bawić skoro trzeba swapować nośniki.

sonic01 13.01.2009 15:03

Natrafiłem na Allegro na aukcję gdzie jest sprzedawana usługa wgrania na kartę FMCB z programami w tym z programem : PSX Launcher - umożliwia uruchamianie kopii zapasowych z konsoli PSX i PSONE . Miał ktoś z Was z tym programem do czynienia , czy faktycznie działa a jeśli tak to jak go dograć do mojej karty na której już mam zainstalowanego FMCB ?

Berion 12.01.2009 17:18

Biosy 2.30 mają wyłączony OSD Update i na takich FMCB, ani żaden inny exploit tego rodzaju (czyli Memor32, Memory Plus, OSD Datel Hack itd.) nie zadziała.

Wersje tą masz w napisana w browserze.

sonic01 12.01.2009 14:05

Kolega ma nową PS2 slim seria 90.... Czy ktoś z was próbował na konsoli z tej serii czy działa FMCB i ESR bo czytałem że na niektórych działa a na niektórych nie, od czego to zależne ?

Berion 11.01.2009 22:03

@Spencter
Sam się nie uruchomi bo widać nie masz ESR przypisanego w ESR path.

Po za tym tak, napęd musi mieć szansę zweryfikować nośnik. Wtedy uruchamiasz ESR.

@sonic01
Ponieważ będziesz mieć obecnie gorszą jakość po wypaleniu. A to, że ludzie różne rzeczy mówią i klepią to jest normalne - taka ludzka natura. Nie wszyscy muszą wiedzieć o czym mówią. ;)

Co do czarnego ekranu to juz to w którymś wcześniejszym poście wyjaśniałem.

Konfiguracja daje... konfiguracja pozwala skonfigurować fmcb i hack osdsys według własnych potrzeb. No tak, na logikę. Każda opcja opisana jest w tutorialu.

Widać pod R2 masz jakąś wersję bez gui ESR. Kolorki to info dla Ciebie co program aktualnie robi.

@rafaln84
-RW zabijają laser w PS2. Po za tym po co to wypalałeś i po co Ci blokady? Nie prościej było znaleźć kompatybilny ze SM36/38 pendrive i nań wrzucić instalator do mass:/SWAPMAGIC/SWAPMAGIC.ELF :P

sonic01 11.01.2009 21:23

Cytat:

Napisany przez Trilu (Post 994773)
No raczej trzeba odpatchować ,jaka to gra co się zawiesza .

Medal Of Honor European Assualt

Trilu 11.01.2009 21:12

Wersja 1.8 instaluje się już prawie na każdej karcie,więc zapewne @Spencter cosik źle robisz.

Bez powodu nie napisano FreeMcBoot Configurator'a,więc radze sobie wszystko skonfigurować .
No raczej trzeba odpatchować ,jaka to gra co się zawiesza .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:49.