![]() |
Chip lub swap magic (ale lepsze będzie to pierwsze)
|
No to co mi pozostało, jakie możliwości abym mógł sobie pograć na "kopiach zapasowych" ???
|
To nie sterowniki. I nie, nie mozna wgrac, ale zapewne jak sie uprzesz to mozna wlutowac.
|
Kurde Szkoda, a nie można jakoś wgrać starych sterowników do PS2????
|
I nie bedzie dzialal jesli FW jest powyzej 2.30 - a tego nie sprawdzisz nie majac sposobu na uruchomienie ule.
|
Witam! Mam problem dotyczący takiej sprawy, mianowicie kupiłem sobie konsolę PS2 nówkę, wersja SCPH-90004 z driverem 2.0, i mam kartę pamięci na którą wgrałem normalnego fmcb, po jej włożeniu nie zadziałało nic, nawet menu się nie pokazało, po okołu 25 restartach konsoli było tak dalej. (fmcb instalowany na innej konsoli tego samego typu ale starszej i wszystko tam działało)
Możecie mi pomóc co mam zrobić żeby działało?? |
Czytałeś w ogóle co jest tam napisane?
Cytat:
Ewentualnie przejść się do kolegi/koleżanki który/która ma konsolę z exploitem/modchipem żeby zainstalować na Twojej karcie FMCB. - - - Nie jestem też w stanie stwierdzić co popsułeś bo napisałeś to zbyt chaotycznie. ;] Nie wiadomo co zmieniasz i w jakim programie. Nie wiadomo też w jakich wersjach one były. Uroki allegro i błogiej niewiedzy. :P |
Niestety nic z tego, menagera odpale tylko wtedy jak wejdzie mi menu gł. a niestety tak się nie dzieje (na tej karcie). Chodzi mi o to czy jest możliwy reset tej karty przy nieprzerobionej konsoli.
Inaczej: Czy da się z poziomu pendrive'a zrobić reset FMCB na karcie? Jeżeli sie da niech mi ktoś to rospisze. |
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona13.php
A zwlaszcza "Skoro zawiesza mi się loader w jaki sposób mogę naprawić instalację?" |
Witam, zakupiłem ostatnio na Allegro karte z FMCB 1.8b. Włożyłem do PS2 i postępowałem z całą instrukcją dotyczącej koniguracji. Pod koniec włączyłem program (sry jestem total noob z tym tematem) do eksploracji pendrive'a i przełączyłem na polish i od tego momentu konfigurator był po polsku (bez polskich znaków) zrobiłem reset i.... nic pokazuje sie logo na początku i czarno jak wiadomo gdzie.... nie mam zamiaru znowu płacić za kolejną karte. PS2 nie ma przeróbki więc ręczny montaż FCMB na karcie odpada. Pomocy.
|
No w sumie tak, ale piszemy o takiej wersji z ktora da sie cos zrobic i to bez pendrive'a;)
|
Najmniej to może być ~75KB, ale mimo, że karta od PSXa ma 1Mb (128KB, a w zasadzie 112KB bo pierwszy blok zajmuje tablica) posiada zupełnie inną budowę i niemożliwe jest jej użycie do tego celu.
|
To zapewne karta od ps1 i nie dziala z fmcb. Moze byc najmniej ok 1,5mb na karcie od PS2
|
Panowie. Jak maly moze byc Mcboot? znaczy instalka. Bo mi ostatnio kumpel przyniósł jakas taka śmieszna karte 1 Mb...
Idzie jakos zainstalowac na nia mcboota? Bylbym wdzieczny za jakąs podpowiedz |
Mój post skierowany był do radzio316. Później w świątecznym ferworze ;] pomyliłeś mi się.
Kupiłeś, więc ukradłeś czyjeś programy. Poczytaj, wgraj samemu. Skąd ja mam wiedzieć jak wygląda twój "konfig" itd. Trzeba było nie kupować byle czego od byle kogo. :P |
Aha, ale mi chodzi o gry nie filmy :/
Nagrywałem już 4 razy jedną grę i nic nie działa, wkładam płytę i nic, ESR też nie chcę się w ogóle włączyć, reszta się włącza. |
Właśnie wyżej napisałem. ;]
|
Berion, a wiesz może jak rozwiązać mój problem? Bo szczerze powiedziawszy słabo się na tym wszystkim znam i męczę się już z dość długo?
|
Uruchom SMSa (Simple Media System).
Na FMCB mija się z celem odpalanie czegokolwiek przez cokolwiek z płyty po za grami. Domyslam się, że masz już te filmy ponagrywane, a musiałbys to zrobić jeszcze raz umieszczając na nośniku VIDEO_TS i AUDIO_TS z filmem (choćby i z 1s czarnego ekranu ;]). Także bez sens. |
Witam, mam problem z uruchomieniem kopii zapasowej.
Kupiłem karte pamieci z FMCB i ESR itp i gdy w menu klikam na ESR nie pojawia sie zadne menu, w ogóle nic się nie pokazuje, po prostu czarny ekran. Płytę wypaliłem raczej dobrze, spatchowałem tak jak przeczytałem tutaj i nic nie działa. |
Prosze o pomoc! Jak odpalic filmy na ps2. mam free mcboot chyba jakiegos z 2008r. takie białe tło się pojawia i tam sa jakies programy wiem jak sie włącza gry ale co do filmów to nie mam pojęcia. Mam cos z tym filmem zrobić czy jak? z góry dzięki za pomoc :)
p.s. zależy mi na tym aby to odpalać z płyty dvd a nie z pendrive'a... |
Nie tyle zjechany co darmówka z tepsy do neo :D
|
A fakt, o tym nie pomyślałem, może dlatego że sam miałem Kingstona DTII 1GB. Twój widać albo podróbka albo już mocno zjechany skoro była to kwestia prędkości.
|
dzięki panowie- pomogła zmiana pendriva :) teraz tylko spatchowac Gran Turismo 4 i będzie granie :)
|
kiniusia ja na twoim miejscu spróbował bym na innyn pendrive. Mam kingstona 1bg i jak nagram na niego film i chce włączyc w programie sms, to widze ten pendrive i widze film ale jak wybiore uruchom to sie wszystko zawiesza. Natomiast ten sam film z czytnika kart sd za 5 zł i kartą z komurki 1gb wszystko śmiga.
|
Uruchomić ją przez starszy uLE, lub jeśli problem się powtórzy to przez RadShella lub z płyty (przez ESR). FMCB v1.5 to straszny zabytek. Gdybyś miała nowszy to były inny sposób.
|
a jak mam uruchomic nowsza wersje uLE niz ta która jest zainstalowana na karcie z FMCB ?
p.s. sorry jeśli pytanie jest noob ale jestem stosunkowo nowa w tym :) |
A jak to wersja uLE? Spróbuj najnowszą czyli 4.40. Może używasz jakiegoś starocia i stąd problem z zabotowaniem Instalatora FMCB.
|
Witam !! :)
Mam problem z zainstalowaniem fmcb 1.8b. Postępowałam zgodnie z tutorialem ale coś nie idzie. Mam kartę z zainstalowanym FMCB v1.5 i swoją prawie pustą kartę (parę save'ów tylko), obie karty są oryginalne. Na pendraka (Kingston 1GB) zgrałam instalke fmcb (noob package), wchodzę w uELFa i odpalam plik FREE_MCBOOT.ELF w tym momencie ekran miga dwa razy, staje się czarny i koniec- konsola sie wiesza chyba... jakieś rady ? ps. konsola to ps2 slim 70003 przywieziona z UK. |
tak..
|
Witam ekspertów ;)
Moje pytanie dotyczy spatchowanych ESRem kopii gier na PS2 - czy takowe będą bezproblemowo śmigały używając tylko i wyłącznie chipa do ich odpalenia? Dzięki, pzdr! |
2xNie ;]
|
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy posiadając program PSX Launcher, oryginalną grę z PSXa i kopie (gier PSX) da radę odpalić te kopie na konsoli PS2 Slim 77004 bez blokad swap magic? Jeśli tak, to bardzo proszę napisać jak, a jeśli nie, to czy jest jakaś inna możliwość (pomijając montowanie blokadek)? Z góry dzięki.
|
Co z tego, że masz modchip jak bootujesz z OSD Update (czyli FMCB). Musisz patchować gry i musisz do ich uruchomienia używać ESR, albo wkładaj kartę dopiero po włączeniu konsoli (żeby FMCB się nie włączył).
Nie wiem po co w ./INJECT uLE i PS2FCEU. Bezsens... Nie ściągaj gówien z internetu tylko przeczytaj tutorial i sam zrób. Tam wszystko wyjaśniłem co do czego służy. Cytat:
FMCB jest używany do prostego uruchamiania homebrew. A to, że można sobie do menu dopisać HDLa to nic nadzwyczajnego i nie tyczy się tylko użytkowników dysku twardego. Abstrahując od tego, to nie rozumiem co Ci się i z czym gryzie. |
Probelm FMCBOOT a konsola z modem
Witam, mam ps2 fat z dyskiem, i chce korzystac z FMCBOOT do łatwego i przyjemnego włączania programów (typu hdloader, sms) z pozycji menu konsoli.
Jak wszystko powgrywałem i ustawiałem to te programy działały ok. Problem to ze nie mogr uruchomic zdnej gry z płyty, po uruchomieniu jest czerwona plansza. Nie wrzucałem do instalki Free_McBoot_1.8b ESR.elf, gdyz ten program musi byc gdybym chciał kopie zapasowe gier uruchamiac i to jeszcze wczesniej przerobione ESRDISCPATCHER. Ale ja mam konsole z DUO 2 SE. Prosił bym zeby mi ktos napisał co powiniemem wgrac do folderu z instalką Free_McBoot_1.8b na usb, ja wgrałem :instalke FREE_MCBOOT.ELF, w katalogu instal hdloader.elf sms.elf i boot.elf czyli ulauchelf. W katalogu INJECT : DVDELF, ULE.ELF, packed_fceu.elf (czy one są potrzebne gdy nie mam zamiaru uruchamiac koui gier?) W katalogu MODULES : USBHDFSD.IRX USBD.IRX to do usb. I w FMCB_CFG FMCB_CFG.ELF. Wiem ze FMCB jest urzywany tylko do właczania hdloadera przez osoby które maja dusk i moda i jakos im to musi działac a u mnie sie to gryzie. Pozdrawiam Tomek |
Możesz go skopiować w dowolne miejsca na mc0:/, mc1:/ lub mass:/. Recz w tym aby go potem podlinkować do menu, np. za pomocą FMCB Configuratora (opis w tutorialu).
|
Jak wgrać program nowy do FMCB pomocy..
Proszę o pomoc w objaśnieniu jak można dodać program do FCMB?chodzi mi czy dany plik skopiować do mc0 ,czy w jaki inny sposób?
|
Udało ki się wczoraj zrobić dałem esr direct i bootuje od razu po włożeniu gry ;) dzięki za pomoc
|
ESR Path to ścieżka do ESR (i w to miejsce polecam wstawić wersję direct off) z myślą o auto boocie gry.
To co innego niż ścieżki przypisywane do pozostałych programów, czyli te odpowiedzialne za menu. |
W drugim slocie wszystko jest oprócz esr w fmcb configurator odnalazłem te ścieżki dla esr ale wraz nie śmiga
|
Nie wiem czy z poziomu FMCB CFG da radę tak zrobić (bo nie pamiętam czy tam można wybierać mc:?/).
Ja tam zawsze edytuję plik na PC. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Korzystam z fmcb tylko po to by bez płyty uruchomić LaunchElfa, a następnie włączam hdloader (który jest na dysku), czy da się jakoś to uprościć, ale nie chce przenosić hdloadera na mc? Chciałem jeszcze zapytać co mogę usunąć z mc (które pliki) jeżeli korzystam tylko z menu w fmcb? |
Czyli wchodze w fmcb configurator i daje load cnf from mc1 zeby po ponownym uruchomieniu wczytywalo z drugiego slotu i wtedy przesadzam przerobke do 2 slotu ?
Sry za upierdliwosc ale nie chce znowu zrobic cos zle i od nowa wgrywac fmcb |
Cytat:
|
A jak zmienic te sciezki ? bo nie bardzo sie orientuje
|
Zmień ścieżki z mc0:/ na mc:?/
- - - Mało gier pozwala wybierać slot na którym save'uje. Większość domyślnie używa pierwszego - no chyba że mówisz o sytuacji w której po wybraniu tej 64MB karty w drugim slocie konsola odmawia zapisu lub jej nie widzi - to normalne na podróbkach kart. |
Mam jedno pytanko ;)
Mam przerobke na karcie 8mb org gdy wsadzam ja do slotu nr 1 wszystko smiga ale gdy wsadze ja do slotu 2 (zeby zapisywac savy na 1 karcie np pes 2010) nie mam programow esr sms i nie moge odpalac kopii dlaczego tak sie dzieje i czy jest jakies rozwiazanie na to ? jak mam w 1 slocie przerobke a w 2 karte 64 mb to na tej drugiej nie moge zapisac ani wczytac z niej nic nie wiem dlaczego tak sie dzieje :/ W ps2 browser sa obydwie karty i sa savy |
Można.
|
Czy grę przerobioną ESR Patcherem można odpalić potem na konsoli z chipem bez ESR?
|
Cytat:
jak zaczynam czytać skróty i określenia jakimi operujecie to blednę. nie rozumie albo nie wiem czym spowodowane jest to że nie mogę grać z kopii zapasowych. Kupiłem verbatimy + nagrałem z predkością 4x i nie chce chodzić, chociaż muszę powiedzieć że raz mi się uruchomiła gra Worms ale tylko raz jak wyłączyłem znów esr wyświettlał że media nieznane. nie wiem c jest grane. |
Nowe UltraISO się nadaje, stare nie. Nowe, mam na myśli obecną "serię". v6 ileś tam nie, później nie używałem aż do teraz żeby sprawdzić parę rzeczy.
Cytat:
PS: "r9b", a nie "96" ;] PPS: Jak na razie to jeszcze napęd nie zweryfikował Ci nośnika, więc to z ESR a ni nawet FMCB nie ma nic wspólnego. |
A płyty jakie? Jaka prędkość?
Żeby filmy PS2 "zobaczyło" musisz dorzucić do obrazu jakiś film DVD-Video. |
Ja nagrywam ultraiso i wszystko smiga ;) wiec to chyba nie tu lezy problem
Sprobuj wypalic inna gre |
A czy probowales wypalic tylko te wormsy czy inne gry tez, bo moze sie zdarzyc ze nie sa kompatybilne z esr'em
|
Tak IMG BURN też używałem.Efekt taki sam. A do filmów sms zgadza sie.
|
Trzeba bylo by zaczac od tego ze ultra iso nie nadaje sie do wypalania gier na ps2, zobacz img burn.To filmow divx zapewne jest sms
|
Witam.
Mam problem . Zakupiłem tą kartę na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=902686903 wszystko na niej jest pieęknie wgrane , wkładam ją do ps2 mojego syna i wszystkie p[rgramy się ładują które są wymienine na stronie allegro, ALE...:( no właśnie jest jedno ale w aukcji napisali pieknie że wystarczy wsadzić i można grać w kopie zapasowe gier.Teraz dowiedziałem się że trzeba te gry patchować , a jak odtworzyć filmy w dvix z napisami to już wogóle nie mam pojęcia. Wczoraj przystąpiłem do wypalania obrazu iso gry Worms wielkść pliku 1,40 GB (bajtów: 1*511*456*768) obraz spatchowałem według instrukcji programem ESR Disc Patcher ( trwało to ledwie sekunde chyba ), po tym wypaliłem obraz programem ultra iso. i po włożenmiu d ps2 nic się nie działo na pczątrku dość dług był napis Free McBoot, potem pojawiło się menu tych wszystkich programów które są na karcie.Gdy wchdzę bezpośrednio do programu ESR 96 GUI ten wyświetla że unavailable format , bądz disk. Nie mam pojęcia jak przygotować grę do wypalenia p[odobnie z filmami dvix . Proszę kogoś o poradnik dla laika, lub chociaż linki do stron na których znajdę odpowiedzi. I i mówię od razu że szukałem odpowiedzi ale nic mi nie wychdzi (WCZRAJ WYPALIŁEM 7PŁYT I NIC) lub nie rozumie jezyka którym tam operują, PROSZE POMOC BO MI DZIECIAK OD WCZORAJ PŁACZE Z góry dziekuje za pomoc. p[ozdrawiam |
Cytat:
Sam jesteś sobie winien, że nie przeczytałeś readme... @szczuru Niezupełnie. Z płyty, owszem, można, ale pod warunkiem że FMCB będzie bootowanym programem, a nie uruchamianym przez inną, scenową aplikację. To jest kwestia bibliotek i zagnieżdżenia: szuka plików w cdrom0:\INSTAL\*, a nie cdfs:/INSTALL/* |
Kumpel ma ale nie przerobiona wiec odpada. Pozostaje chyba tylko allegro . No chyba ze by ruszylo z innego pendriva (i wtedy rescue.elf...no chyba ze to nic nie da to pozostaje tylko alledrogo) bo mozna powiedziec ze mam wgrane FMCB ale nie ma tam nic ani esr ani innych programow
|
@DVDMax, FMCB NIE instaluje się z płyty, gdyż instalacja nie przebiegnie pomyślnie (wspomniane przez Ciebie błędy). Jedynym sensownym wyjściem jest instalacja z mass (np Pendrive). Np idź do znajomego z przerobioną PS2 i u niego zainstaluj FMCB (Multi Version Install).
|
Przedstawie swój problem
Zainstalowalem FMCB na karcie ale nie mam zadnych programow ani menadzera plikow. Instalowalem z plyty dvd (z tej strony) i wyskoczylo mi podczas instalacji ze brak tych dwoch pliczkow do obslugi usb i boot.elfa . Nie wiem jak sie teraz dostac do ulelfa zeby dodac programy poniewaz nie mam go . Nagralem plyte z rescue.elfem wg poradnika system.cnf tez zrobilem tym programem co w poradniku i jak chce wlaczyc to wyskakuje blad "play halted due to malfunction" da sie cos z tym fantem zrobic ?? Pendriva mi wogole nie czyta |
to moze zapytam inaczej co powinnam zrobic zeby ten kolor byl?raczej z tv jest wszystko wporzadku no chyba ze wybiera sobie gry ktore odtworzy w kolorze bo orginalne i ta moja pierwsza gra chodzila . w miejscu gdzie kupywalam ps2 dostalam plytke z instrukcja i programami jest tam ESR Disc Patcher ale uzywalam memento i tak jak pisalam za pierwszym razem utworzyl mi sie obok plik mds potem juz nie.
|
Bowiem:
Cytat:
|
z pierwsza gra postapilam dokladnie tak samo utworzyl mi sie plik mds i kolor jest a teraz mozliwe tak jak mowisz moze i nie musi byc tego pliku wkoncu znasz sie lepiej ale dlaczego w takim razie gra chodzi ale bez koloru?
|
Pomieszało Ci się coś i to mocno. ;]
ESR Disc Patcher czy też jakikolwiek inny patcher tego rodzaju nie dodaje do *.iso pliku *.mds - ten program służy i robi coś zupełnie innego z obrazem. MDS może być, ale nie musi być tworzony, wykonując obraz płyty. Nawet w przypadku DVD9, gdzie layer break też jest zawsze standardowy. Czarno biały obraz jest winą tego, że Twój telewizor nie obsługuje NTSC, ewentualnie zmieniłaś w system configuration rodzaj kabla. |
witam mam problem dotyczacy patchowania na poczatku mi sie udalo spaczowalam gre gralam i ok pozniej chcialam spatchowac nowa gre i niby w programie pisalo ze spatchowany ale nie utworzyl mi sie plik mds przy iso pomyslalam ze cos nie tak sprobowalam jeszcze raz i pisalo ze "iso image already patcht" , dla pewnosci nagralam ta gre na plytke i weszla ale czarno biala?pomozcie bo nie wiem o co chodzi z gory dzieki
dodam jeszcze ze do teraz mam tak z kazda gra :/ nawet w ta ktora gram odpatchowalam ja, usunelam plik mds i spowrotem spatchowalam i rowniez nie utworzyl mi sie ten plik mds |
Jeżeli chcesz tylko ESR to możesz wrzucić sam ESR. Niemniej jednak warto mieć też uLE więc zostaw sobie BOOT.
|
Czyli 4 pliczki mam miec te esr,sms,hdloader i to boot ??? Mam te 4 pliczki w install i juz nigdzie nie musze nic wrzucac jesli poprostu np. chce tylko odpalac kopie zapasowe ?? Czy musze jeszcze cos dorzucac przepraszam ze o takie bezsensowne rzeczy sie pytam ale jestem ciemny w tych sprawach i zczasem wszystko zalapie.
|
Oczywiście, że zmienić nazwę. Wybierz sobie wersję, która Ci najbardziej odpowiada (ta zostanie od razu dopisana w ESR Path). Poszczególne wersje, co która robi i do czego służy, opisane są w tutorialu. Sugeruję direct off, a gui sobie w OSDh potem dopisać. ;]
Tak jak napisałem w tutorialu. ;] Np. mass:/INSTALL/SMS.ELF Nie musisz jeśli nie chcesz ich mieć w mc0:/BOOT/ |
Ten 3.
Ehh..SMS,ESR,HDL ma być w INSTALL. Dodatkowe jakie chcesz to do APPS, ale potem sam musisz je podlinkować w FMCB Configuratorze. |
FreeMcBoot/SMS
Witam. Mam pytanie podczas przygotowywania plikow fmcb, plikow tego ESR jest 4 ktory mam zmienic nazwe na ESR.ELF skoro mam takie :
-ESR beta r9b dvdv direct off.elf -ESR_GUI_test2.elf -ESR beta r9b dvdv direct.elf -ESR beta r9b mcard.elf Pomozcie ?? czy ma byc tak jak jest zostawic czy poprostu mam ktoregos pliku nazwe zmienic. PS: Podczas przygotowywania plikow tych programow SMS,ESR,HDLoader itp. To musze wszystkie pliki z folderu przekopiowac do folderu INSTALL ?? |
W noobie tez nie ma dvdplx - trzeba samemu szukac ale warto:)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Heheh,faktycznie jak się czytam to sam nie wiem o co chodzi;)
Cytat:
Cytat:
fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka lub hotkeya, odliczanie ustaje (mam dostęp do ule i podgląd płyty w browserze)-> esr mc->kolorki(płyta musi być w napędzie)->ule->1s nic nierobienia->hdl=gry się nie uruchamiają ale przy instalacji widzi płyty ps2(nie instalowałem) fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje (mam dostęp do ule)-> esr mc->kolorki(płyta musi być w napędzie)->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje mam w ule podgląd płyty->PS2Disc(Misc_PS2Disc)=kopia chodzi fmcboot->ule->1s nacisnę krzyżaka odliczanie ustaje (mam dostęp do ule i podgląd płyty w browserze)-> esr gui/directdvd=kopia chodzi Jutro spróbuje z SMS Cytat:
http://www.megaupload.com/?d=873DA452 Mam nadzieje że nie łamie prawa i regulaminu zamieszczając tu w taki sposób publiczne pliki(bo chyba takimi są ule4.25,hdl8.0c i esr9b).W razie gdyby tak było to proszę o z edytowanie i niekaranie mnie.Mogę wysłać sam plik ustawień ale nie wiem czy będzie chodził z innymi wersjami. Ustawienia ule pamiętają jeszcze poprzedni exploit(gra psx) i był ustawiany pod własnego hdl i tapetę z podobnym motywem(której w paczce niema).Bez kabla rgb może być trochę niewyraźnie(niebieskie napisy na czarnym tle). Pozdrawiam! |
Witam,
Cytat:
Cytat:
Cytat:
1. esr mc -> ule 2. ule -> hdl (sam się nie uruchomi, chyba że z hotkeya) 3. hdl -> ??? kosmici? czarna dziura? bowiem nie tłumaczy to historii z dwóch postów wstecz. ;) - - - Popieprzone to jakieś. ;) Ale rozumiem, że potrzebujesz dwóch programów pod ścieżką dla esr_mc/gui>launchapp. Inaczej faktycznie się nie da. Zastanawia mnie tylko czy taki obrót driverami i killowaniem iop nie konfliktuje z HDLem. Cytat:
Cytat:
- szef konsolowy //nie mylić z pojęciem krawieckim :P |
Problem rozwiązany!
Witam samego szefa ;)
Wracając do tematu ,poszedłem za radą i zacząłem od wgrania fMCBoot w wersji 1.8.Poprzednio miałem raczej 1.6(pierwszy z boot screen'em) z psx-scene.com którą śledziłem od samego początku. Format i normal instal z pena bez większych przeszkód.Zabrało mi to ponad mega(~1,5) z karty(wbrew temu co przeczytałem tutaj:http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php). Następnie włączyłem tą samą wersje esr9b(pisałem z mojej zawodnej pamięci te 9c)ale tym razem nie mc tylko gui.Ku mojemu zdziwieniu kolor różowy przeszedł w jasno niebieski/seledynowy ,gra zaczęła się ładować,a ja czytając tutorial esr'a zdałem sobie sprawę z mojego błędu.ESR MC ładował boot.elf który był uelfem.HDL po załadowaniu go przez uelfa odpalonego przez esr(trochę pokręcone :Dhehe) daje możliwość instalacji kopii na hdd a w ule mam podgląd płyty.Wystarczy że po wyrzuceniu przez esr spowtotem do ule, zamiast hdl lub filebrowser nacisnę odnośnik do cdfs(czy coś takiego)z katalogu misc (ule filebrowser) a wszystkie gry zaczynają się ładować(bądź użyje do tego ESR beta r9b dvdv direct.elf/ESR beta r9b GUI-test2.elf) . Dziękuje za poświęcony czas i pomoc, a korzystając z okazji i za pracę na rzecz sceny:spoko: Ps.Z tym automatycznym ładowaniem chodziło mi o ustawiony w ule deflaut elf odpalany po wybranym czasie(1s)od jego załadowania. |
Ogólnie rzecz biorąc ładnie opisane i za to plus.
Nie bardzo rozumiem jak uLE może cokolwiek załadować automatycznie (chyba, że trzymasz hotkeya pod który przypisany jest dany program i tam najwyraźniej masz IGR dla HDLa skoro go uruchamia). Wgraj FMCB 1.8b to raz, a dwa koniecznie ESR r9b (c nie ma i raczej nie będzie...) W każdym razie kolor różowy to kolor różowy i to, ze odczytujesz bez problemu -ROM nie oznacza, że tak będzie z -/+R. |
Witam!
Pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.Posiadam ps2 30003 v4,na org. memorce fmcboot(1.6 chyba) z esr9c mc i 2 dniową lg GH22NP20(http://www.cdrinfo.pl/hardware/193-LG-GH22NP20)fm1.4 na jednej taśmie z dyskiem (ata).Z okazji kupienia nowej nagrywarki postanowiłem nagrać sobie Metal Gear Solid 2(ntsc). Nagrałem ją na płycie Verbatim DVD+R w prędkości 4x DVD Decrypterem bez przestawienia book type na DVD-Rom.Konsola połknęła płytkę i cykając przeszła do osd.W browserze pojawiła się złota płta która po kliknięciu X przeszła do czarnego tła gdzie po chwili wyświetlił się napis "This disc cannot be played due to regional restrictions" . Reset i tym razem spróbowałem przez esr pod uLe (wsadziłem mc do slotu).Zaraz po zniknięciu loga esr pojawiły się te "kolorki" które zatrzymały się na różowym i wróciły mnie do lunchelf'a a ten domyślnie załadował hdl który przed uruchomieniem wyświetlił jeszcze raz te kolorowe tła(znowu różowy który ponoć oznacza kłopoty z odczytem płyty).Za którymś razem w browserze ule udało mi się(chyba) wejść do cd... i znajdowały się tam podfoldery i pliki. Następną jaką nagrałem na te plusy była Final Fantasy X pal zgrana z mojego orginała przez hdloader.Z dysku na dysk i na płytę(4xDVD Decrypterem) ,tym razem z booktype na Rom i...... efekt ten sam!?No to teraz Shadow of Colosus pal ale tym razem na Platinum -R(4x chyba alcochol120%).Brak zamierzonego efektu.Esperanza(koniec porządnych -R)dostała Gta:SA w x16(alco wskazywał max11) i znowu kalapa.Nie pamiętam przy których ale miałem problem ze spadającym buforem podczas nagrywania.Kiedy otwieram obraz patch'owany(wszystkie patch'owałęm)przez Ulta Iso mam tylko te video , ..(DVD-Video)i nic poza tym.Wszystkie gry chodzą na hdl nawet po patch'owaniu.Zostaje mi coś innego niż bieganie do kogoś z inną nagrywarką? Jest to moja pierwsza nagrywana płyta do konsoli , i pierwsza kopia jaka w niej jest. Proszę o pomoc. Ps. Stan lasera w ps2 jest dobry/bdb ,czyta wszystkie oryginalne cd/dvd(mało używany).Nagrywarka odczytuje nagrane przez siebie płyty. |
Analogiczna
|
Mam pytanie jeżeli chcę zmienić program uLE na np nowszą wersję muszę skopiować tylo plik BOOT.ELF czy coś jeszcze i czy analogiczna sytuacja jest w przypadku innych programów?
|
Przeczyściłem laser i raz w browserze konsola
poprawnie zweryfikowała płytę jako DVD-Wideo Kupiłem płyty Verbatim Azo i zobaczę jak będzie. - - - Nagrałem na płycie Verbatim Azo i jak na razie działa. |
Identyczny problem ja mam bylbym wdzieczny o pomoc (u kumpla moje kopie tez dzialaja ) u mnie tylko jedna plytke czyta jako ps2dvd reszty nie -.-
|
unkknown media
Witam.
Mam taki problem. Esr w statusie podaje:unknown media Moja konsolka SPCH-30003 Free Mcboot 1.8b W browserze:read disc error u kumpla konsola poprawnie weryfikuje płytke jako ps2dvdv jaka może być tego przyczyna. |
Cytat:
|
FMCB nie działa od fw2.30 włacznie
|
Ponoc, zalezy jaki jest FW w konsoli do 2.30 sie da, powyzej juz nie. Niestety aby sie o tym przekonac musisz zainstalowac FMCB lub miec swap magicka
|
Mam nową kosolke PS 2 ale mam problem bo jest to model SCPH 90004CB i ponoć nie można natym modelu konsoli zainstalować Free Mcboot.
|
Nic się nie zmieniło... ;]
A żeby przez Swap Magic (albo Zone Loader... lepszy i darmowy...) zeswapować jakąś grę to trzeba mieć blokady czujników zamontowane (Slim) lub mieć haczyk do tacki (fat). Jeśli uruchamia się binarkę z czegoś innego niż płyty to trzeba odświeżyć TOC jakaś oryg. grą - i to taką o większym lub równym niż docelowa gra. Aakurat dla CD jest to 650MB i o TTT zapomnij. Tą grę można wrzucić na DVD, ale trzeba prze-edytować tablicę z LBA, względem nowego ułożenia plików na płycie. |
ooo ESR się zmienił, nie miałem tak wcześniej niż teraz.
|
To szkoda, niestety nie ma ani swapa ani nie wypalam gier:)No i swapa masz dvd, a musisz miec cd:)
|
Dzięki za szybką odpowiedź zaraz sie za to wezmę:) A to co pisałeś z tym Swap Magic to odpalam i też czarny ekran jest.
|
Wszystko wyglada ok, tylko po co ci tyle esr'ow. Najlepiej zainstaluj go (freemcboot) jeszcze raz na MC, tam masz to co bedzie ci potrzebne, bez zbednych plikow, zaoszczedzisz miejsce na mc i ebdzie wszystko git. usuniesz ewentualnie to co ci zbedne(np sms).
Paczuszke pobierz stad http://sksapps.com/index.php?page=exploit.html Free McBoot 1.8b Noobie Package ma wszystko co trzeba, sam tak zaczynalem, a potem usuwalem to co mi zbedne:) |
Ja bym najpierw poprosił jeśli jest możliwość o jpg jak wygląda u was folder BOOT w uelfie, może ja mam coś nie tak wgrane.
http://images47.fotosik.pl/235/85b81d31a3e0b681m.jpg |
Bo ESR nie dziala z plytami cd.Nie ma cd-video (jest tylko dvd-video). Musisz obraz przekonwertowac na dvd - nie pytaj jak i czy sie da. Druga opcja, znajdz jakis darmowy swap magic - sam elf, uruchom go(z uelf'a) i za jego pomoca odpal gre. Powinno teoretycznie zadzialac (zaoszczedzis plytek na probowaniu przerobienia gry na dvd).
|
Nie działa. Płyta Verbatim i dalej to samo ;/ Nie mam już pomysłów.
|
No właśnie bo kurcze mam jedną tylko gre taką. No to dałeś mi kolego do myślenia. Sprawdze napisze.
|
Tekkena tag nagrywasz na dvd? Jak tak to sobie odpowiedziales w czym blad, to jest CD.
|
właśnie nie mam zabardzo u kogo sprawdzić, Nagrywarka też raczej odpada bo roczna jest, ale nagram u kolegi i zobacze co będzie, jak to nie pomoże to nie wiem , może właśnie TEKKEN TAG to wyjątek. Dzięki pozdrawiam.
|
Co z tego że płyta jest sony za 5 zy jak kiepsko wypalona swoja marka nie nadrobi,wiec albo nagrywarkę masz do kitu albo obraz gry jest uszkodzony.Sprawdź u kogoś z przerobiona konsola jak masz taka możliwość
|
Dzięki. No przeczytałem BZDURE, Cytuje.
"Pojawia się logo ESR/wybieram opcję LaunchAPP i dalej mam czarny ekran." ESR czeka na weryfikację nośnika przez napęd. Jeśli ten go nie zweryfikuje będzie tak czekać do końca wszechświata. ;) Przyczyną jest słaby laser w konsoli, słaba jakość wypalenia i/lub płyty. Możliwe też, że gra nie została spatchowana. Po pierwsze laser nowy a nie wydaje mi sie że płyta Sony za 5 zł jest słabej jakości. Kpina , czekam na dalsze propozycje.. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37. |