Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

Berion 09.03.2010 13:33

Co z tego, że masz modchip jak bootujesz z OSD Update (czyli FMCB). Musisz patchować gry i musisz do ich uruchomienia używać ESR, albo wkładaj kartę dopiero po włączeniu konsoli (żeby FMCB się nie włączył).

Nie wiem po co w ./INJECT uLE i PS2FCEU. Bezsens... Nie ściągaj gówien z internetu tylko przeczytaj tutorial i sam zrób. Tam wszystko wyjaśniłem co do czego służy.

Cytat:

Wiem ze FMCB jest urzywany tylko do właczania hdloadera przez osoby które maja dusk i moda i jakos im to musi działac a u mnie sie to gryzie.
Pozdrawiam Tomek
Ni cholery nie rozumiem tego zdania.

FMCB jest używany do prostego uruchamiania homebrew. A to, że można sobie do menu dopisać HDLa to nic nadzwyczajnego i nie tyczy się tylko użytkowników dysku twardego. Abstrahując od tego, to nie rozumiem co Ci się i z czym gryzie.

lesstat 10.03.2010 14:04

Czy może mi ktoś powiedzieć, czy posiadając program PSX Launcher, oryginalną grę z PSXa i kopie (gier PSX) da radę odpalić te kopie na konsoli PS2 Slim 77004 bez blokad swap magic? Jeśli tak, to bardzo proszę napisać jak, a jeśli nie, to czy jest jakaś inna możliwość (pomijając montowanie blokadek)? Z góry dzięki.

Berion 11.03.2010 00:00

2xNie ;]

psiabeta 12.03.2010 13:05

Witam ekspertów ;)
Moje pytanie dotyczy spatchowanych ESRem kopii gier na PS2 - czy takowe będą bezproblemowo śmigały używając tylko i wyłącznie chipa do ich odpalenia?
Dzięki, pzdr!

loki7777 12.03.2010 13:26

tak..

kiniusia 16.03.2010 21:41

Witam !! :)

Mam problem z zainstalowaniem fmcb 1.8b. Postępowałam zgodnie z tutorialem ale coś nie idzie. Mam kartę z zainstalowanym FMCB v1.5 i swoją prawie pustą kartę (parę save'ów tylko), obie karty są oryginalne. Na pendraka (Kingston 1GB) zgrałam instalke fmcb (noob package), wchodzę w uELFa i odpalam plik FREE_MCBOOT.ELF w tym momencie ekran miga dwa razy, staje się czarny i koniec- konsola sie wiesza chyba...

jakieś rady ?

ps. konsola to ps2 slim 70003 przywieziona z UK.

Berion 16.03.2010 21:57

A jak to wersja uLE? Spróbuj najnowszą czyli 4.40. Może używasz jakiegoś starocia i stąd problem z zabotowaniem Instalatora FMCB.

kiniusia 16.03.2010 21:59

a jak mam uruchomic nowsza wersje uLE niz ta która jest zainstalowana na karcie z FMCB ?

p.s.
sorry jeśli pytanie jest noob ale jestem stosunkowo nowa w tym :)

Berion 16.03.2010 22:02

Uruchomić ją przez starszy uLE, lub jeśli problem się powtórzy to przez RadShella lub z płyty (przez ESR). FMCB v1.5 to straszny zabytek. Gdybyś miała nowszy to były inny sposób.

tom12342 16.03.2010 22:32

kiniusia ja na twoim miejscu spróbował bym na innyn pendrive. Mam kingstona 1bg i jak nagram na niego film i chce włączyc w programie sms, to widze ten pendrive i widze film ale jak wybiore uruchom to sie wszystko zawiesza. Natomiast ten sam film z czytnika kart sd za 5 zł i kartą z komurki 1gb wszystko śmiga.

kiniusia 16.03.2010 23:40

dzięki panowie- pomogła zmiana pendriva :) teraz tylko spatchowac Gran Turismo 4 i będzie granie :)

Berion 17.03.2010 10:09

A fakt, o tym nie pomyślałem, może dlatego że sam miałem Kingstona DTII 1GB. Twój widać albo podróbka albo już mocno zjechany skoro była to kwestia prędkości.

kiniusia 17.03.2010 10:57

Nie tyle zjechany co darmówka z tepsy do neo :D

radzio316 02.04.2010 09:11

Prosze o pomoc! Jak odpalic filmy na ps2. mam free mcboot chyba jakiegos z 2008r. takie białe tło się pojawia i tam sa jakies programy wiem jak sie włącza gry ale co do filmów to nie mam pojęcia. Mam cos z tym filmem zrobić czy jak? z góry dzięki za pomoc :)
p.s. zależy mi na tym aby to odpalać z płyty dvd a nie z pendrive'a...

Frodo21 02.04.2010 18:27

Witam, mam problem z uruchomieniem kopii zapasowej.
Kupiłem karte pamieci z FMCB i ESR itp i gdy w menu klikam na ESR nie pojawia sie zadne menu, w ogóle nic się nie pokazuje, po prostu czarny ekran.
Płytę wypaliłem raczej dobrze, spatchowałem tak jak przeczytałem tutaj i nic nie działa.

Berion 02.04.2010 18:34

Uruchom SMSa (Simple Media System).

Na FMCB mija się z celem odpalanie czegokolwiek przez cokolwiek z płyty po za grami. Domyslam się, że masz już te filmy ponagrywane, a musiałbys to zrobić jeszcze raz umieszczając na nośniku VIDEO_TS i AUDIO_TS z filmem (choćby i z 1s czarnego ekranu ;]). Także bez sens.

Frodo21 02.04.2010 18:53

Berion, a wiesz może jak rozwiązać mój problem? Bo szczerze powiedziawszy słabo się na tym wszystkim znam i męczę się już z dość długo?

Berion 05.04.2010 11:07

Właśnie wyżej napisałem. ;]

Frodo21 05.04.2010 18:44

Aha, ale mi chodzi o gry nie filmy :/
Nagrywałem już 4 razy jedną grę i nic nie działa, wkładam płytę i nic, ESR też nie chcę się w ogóle włączyć, reszta się włącza.

Berion 05.04.2010 19:21

Mój post skierowany był do radzio316. Później w świątecznym ferworze ;] pomyliłeś mi się.

Kupiłeś, więc ukradłeś czyjeś programy. Poczytaj, wgraj samemu. Skąd ja mam wiedzieć jak wygląda twój "konfig" itd. Trzeba było nie kupować byle czego od byle kogo. :P

sebinazi 09.04.2010 09:55

Panowie. Jak maly moze byc Mcboot? znaczy instalka. Bo mi ostatnio kumpel przyniósł jakas taka śmieszna karte 1 Mb...
Idzie jakos zainstalowac na nia mcboota?
Bylbym wdzieczny za jakąs podpowiedz

loki7777 09.04.2010 11:46

To zapewne karta od ps1 i nie dziala z fmcb. Moze byc najmniej ok 1,5mb na karcie od PS2

Berion 09.04.2010 11:54

Najmniej to może być ~75KB, ale mimo, że karta od PSXa ma 1Mb (128KB, a w zasadzie 112KB bo pierwszy blok zajmuje tablica) posiada zupełnie inną budowę i niemożliwe jest jej użycie do tego celu.

loki7777 09.04.2010 12:20

No w sumie tak, ale piszemy o takiej wersji z ktora da sie cos zrobic i to bez pendrive'a;)

Pajo 26.04.2010 17:59

Witam, zakupiłem ostatnio na Allegro karte z FMCB 1.8b. Włożyłem do PS2 i postępowałem z całą instrukcją dotyczącej koniguracji. Pod koniec włączyłem program (sry jestem total noob z tym tematem) do eksploracji pendrive'a i przełączyłem na polish i od tego momentu konfigurator był po polsku (bez polskich znaków) zrobiłem reset i.... nic pokazuje sie logo na początku i czarno jak wiadomo gdzie.... nie mam zamiaru znowu płacić za kolejną karte. PS2 nie ma przeróbki więc ręczny montaż FCMB na karcie odpada. Pomocy.

loki7777 26.04.2010 18:07

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona13.php
A zwlaszcza "Skoro zawiesza mi się loader w jaki sposób mogę naprawić instalację?"

Pajo 26.04.2010 18:51

Niestety nic z tego, menagera odpale tylko wtedy jak wejdzie mi menu gł. a niestety tak się nie dzieje (na tej karcie). Chodzi mi o to czy jest możliwy reset tej karty przy nieprzerobionej konsoli.

Inaczej: Czy da się z poziomu pendrive'a zrobić reset FMCB na karcie? Jeżeli sie da niech mi ktoś to rospisze.

Berion 26.04.2010 19:21

Czytałeś w ogóle co jest tam napisane?

Cytat:

Napisany przez Berion
"Skoro zawiesza mi się loader w jaki sposób mogę naprawić instalację?"
Możesz zainstalować od nowa lub co bardziej rozsądne, uruchomić manager plików (np. uLE) z trybu RESCUE (czyli nazywając program RESCUE.ELF i wrzucając do katalogu głównego na np. penrive'a) i zamienić plik konfiguracyjny na poprawny (lub wrzucić FREEMCB.CNF do katalogu głównego - tak samo jak w przypadku RESCUE.ELF, przy starcie FMCB zostanie odczytany z mass, zamiast z karty pamięci).

Zadziała dla wersji 1.8, 1.8b. Dla wcześniejszych nie i będziesz musiał kupić np. Swap Magic aby zainstalować jeszcze raz, ewentualnie zapłacić jakiemuś złodziejowi za kolejną kartę z wgranym FMCB, albo wlutować modchip.

Ewentualnie przejść się do kolegi/koleżanki który/która ma konsolę z exploitem/modchipem żeby zainstalować na Twojej karcie FMCB.

- - -

Nie jestem też w stanie stwierdzić co popsułeś bo napisałeś to zbyt chaotycznie. ;] Nie wiadomo co zmieniasz i w jakim programie. Nie wiadomo też w jakich wersjach one były. Uroki allegro i błogiej niewiedzy. :P

YakuzaPiotr 28.05.2010 15:47

Witam! Mam problem dotyczący takiej sprawy, mianowicie kupiłem sobie konsolę PS2 nówkę, wersja SCPH-90004 z driverem 2.0, i mam kartę pamięci na którą wgrałem normalnego fmcb, po jej włożeniu nie zadziałało nic, nawet menu się nie pokazało, po okołu 25 restartach konsoli było tak dalej. (fmcb instalowany na innej konsoli tego samego typu ale starszej i wszystko tam działało)

Możecie mi pomóc co mam zrobić żeby działało??

loki7777 28.05.2010 16:05

I nie bedzie dzialal jesli FW jest powyzej 2.30 - a tego nie sprawdzisz nie majac sposobu na uruchomienie ule.

YakuzaPiotr 28.05.2010 16:16

Kurde Szkoda, a nie można jakoś wgrać starych sterowników do PS2????

loki7777 28.05.2010 16:19

To nie sterowniki. I nie, nie mozna wgrac, ale zapewne jak sie uprzesz to mozna wlutowac.

YakuzaPiotr 28.05.2010 16:38

No to co mi pozostało, jakie możliwości abym mógł sobie pograć na "kopiach zapasowych" ???

SMBA 28.05.2010 16:45

Chip lub swap magic (ale lepsze będzie to pierwsze)

YakuzaPiotr 28.05.2010 16:51

to już od czipa wole swap magic poradzcie mi co i jak z nim mam zrobić te pliki z niego zajują kilkaset kilobajtów o ile widziałem, której wersji mam użyć cd/dvd i jak?

Berion 28.05.2010 18:01

Swap Magic musi być oryginalny...

SMBA 28.05.2010 18:04

Bez przeróbki nie ma pirackiej przeróbki ;] (wiem, głupio to brzmi :D ) - Kup oryginał, swap ma wtłoczone fragmenty oryginalnej gry (zazwyczaj Crazy Taxi) i dlatego jest rozpoznawany jako oprogramowanie licencjowane przez Sony.
Właściwie to się dziwię ludziom, którzy piracą Swap Magic, do tego i tak wymagana jest przeróbka a jeśli się ją ma to są równie dobre, jeśli nie lepsze darmowe rozwiązania.

YakuzaPiotr 30.05.2010 17:11

Dobra dziękuję wam za pomoc miła społeczności :spoko:, kupie sobie orginalnego Swap Magic + 4 Magic Keye i będzie dobrze. Jeszcze raz dziękuję :)

Berion 30.05.2010 17:31

blokad nie potrzebujesz o ile kupisz v3.6 lub 3.8. Wystarczy jedna płyta i kompatybilny pendrak.

kamiltbg 20.06.2010 14:52

Witam. Mam pewien problem z ESR'em. Wersja GUI działa bez żadnego problemu, z tym że jest mi niepotrzebna, więc po co marnować miejsce na karcie? Wgrałem zatem najnowszego ESR'a bez GUI, lecz nie odpala gier. Pojawia się logo ESR, następnie kolorowe tła i włącza się uLELF. Próbowałem zainstalować od nowa całego FMCB, lecz bez skutku. Ustawieniami też próbowałem się bawić - nic to nie dało. Wersja FMCB 1.8b, uLELF w wersji 4.41. Z góry dziękuję za pomoc.

darek0920 20.06.2010 15:11

Zdaje się tak ma właśnie być(to chyba wersja MC) że uruchamia sie uLe a ty powinieneś wejść do lokalizacji cdfs:/ i wybrać plik licencyjny SLUS,SLES... i dopiero wtedy uruchomi się gra.
Możesz wrzucić sobie wersje direct i powinna uruchomić sie normalnie gra po kolorowych ekranach
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona11.php

kamiltbg 20.06.2010 15:16

Dzięki wielkie, nie miałem pojęcia o czymś takim, a MC rozszyfrowałem jako po prostu wersję na memorkę.

krrk 20.06.2010 15:16

kamiltbg - Mam taka sama sytuacje jesli karta z zainstalowanym FMCB (oraz uLE i ESR) jest w drugim slocie a w pierwszym jest inna karta. Jesli przerzuce ta karte z FMCB do pierwszego slotu jest ok.

kamiltbg 20.06.2010 15:42

krrk - to na pewno to, co darek0920 napisał.

Jeszcze przy okazji mam jedno pytanie, lepiej korzystać z Direct czy Direct Off? W trybie graficznym odpalałem normalnie. Czy ta opcja usuwania ESR daje jakieś korzyści?

darek0920 20.06.2010 15:58

Tylko niektóre gry tego wymagają.Pewnie kwestia kompatybilności.

jooseph87 23.06.2010 00:57

hello, mam pytanie..swoją ps2 sprzedałem juz jakieś 5 lat temu ale stara miłość nie rdzewieje, jest dużo gier które ukazały się jeszcze póżniej i które trzeba nadrobić..;)
dziś dowiedziałem się o istnieniu Free MC BOOT i mam do was pare pytań..
chcę kupić memorkę z free mc boot z allegro - na co zwracać uwagę? jaka pojemność memorki jest najlepsza?
a potem konsola razem ze mną zmienia miejsce zamieszkania na amerykę środkową..z tego co wyczytalem free mc boot pozwala pominąć blokadę regionalną i będą działać zarówno gierki w PALu jak i NTSC, dobrze wyczytałem?:)
pozdrawiam

SMBA 23.06.2010 02:27

Nie kupuj exploitów na allegro, raz że są tam wystawione nielegalnie, dwa tam wszystkie memorki są podrobione. Sony produkuje tylko 8MB, nieoryginalne nie działają z częścią gier.
Lepiej kup sobie swapa 3.8 albo 3.6 (bez blokadek) i z niego uruchom instalator (http://bootleg.sksapps.com/tutorials/fmcb/swapmagic.php) FreeMcBoota, sam sobie skonfigurujesz - będzie najlepiej. A jeśli wtedy przypadkiem coś się zepsuje w exploice zawsze możesz go wgrać ponownie ;)
Tak - pozwala, u mnie gry NTSC śmigają bez problemów
Swoją ps2 sprzedałeś 5 lat temu, a kiedy nową kupiłeś? FreeMcBoot nie działa z najnowszymi wersjami PS2

jooseph87 23.06.2010 05:33

huh przyznam się szczerze że zupełnie nie orientuje się w tym temacie więc chcę pójść najkrótszą drogą oporu.
w swapa za bardzo nie chciałbym się bawić..za dużo kombinowania imo..
..więc może chip (mobdo?) będzie najkrótszym i najprostszym wyjściem?
z ps2 to dopiero jest myśl kupna ale musze szybko się decydować..obecnie mieszkam w kostaryce a akurat znajomego rodzinka wkrótce z polski przyjeżdża tu w odwiedziny więc mogliby mi sprzęt dostarczyc:)

loki7777 23.06.2010 09:22

A czy twoj znajomy nie mial ps2 na sprzedaz;) Nie zacznij tego tematu jak na konsolach zaczales;) Swap to samo oryginalne dvd i z jego pomoca uruchomisz instalator - instalacja zajmie z dwie minutki i nie bedzie problemu z kopiami oryginalow, ktore znajomy moze nabyc w Polsce - z tego wzgledu ze nowych gier jak na lekarstwo, zwlaszcza w systemie PAL.

Fonek 01.07.2010 22:02

Mam pytanie GTA VCS spatchowane ESR powinno działać na FMCB ? Bo kumpel dał mi płytke i oddałem już mu i mam .iso gry i co teraz ? Spatchowałem ESR wypaliłem x2 (Prędkość domyślna w Alcoholu profil PS2) no i nic czarny ekran tylko a GTA LCS śmiga mi (tylko że w ntsc jest ale wątpie żeby to był problem skoro konsola regionu pal) Zależy mi na VCS bo powinno być w palu i w końcu bym pograł w tą część i co najważniejsze w kolorze ; /

Berion 01.07.2010 23:16

>> ESR FAQ

przekliniak 09.07.2010 00:50

Witam

Ponieważ nie posiadam przerobionej konsoli zmuszony byłem zakupić kartę z wgranym FMCB. Jest on zainstalowany na jakiejś podróbce karty i chciałem wykonać zapasowy egzemplarz na oryginalnej 8MB karcie (na czarną godzinę, aby ponownie nie placić za wgranie).
Zgodnie z instrukcją ze strony cdrinfo.pl dotyczącą instalacji FMCB posiadając już kartę z tym programem, przygotowałem pendrive z installką.
Problem polega na tym, że po odpaleniu instalatora nic się nie dzieje, czarny ekran, kompletną paczkę z instalką pobrałem ze strony psx-scene.

Czy problemem może być to, że na pendrivie mam inne katalogi? Czy nośnik pamięci masowej ma zawierać tylko katalog Install i plik instalacyjny *.ELF ?
Pendrive to kingston datatraveler i nie ma żadnego problemu z kompatybilnością.
Gdzie leży błąd?

Berion 09.07.2010 09:29

Cytat:

Napisany przez przekliniak (Post 1105964)
Witam

Ponieważ nie posiadam przerobionej konsoli zmuszony byłem zakupić kartę z wgranym FMCB.

Lepiej było kupić np. Swap Magic i samemu wgrać. No cóż, stało się, ku przestrodze jednak. ;]

Cytat:

Problem polega na tym, że po odpaleniu instalatora nic się nie dzieje, czarny ekran, kompletną paczkę z instalką pobrałem ze strony psx-scene.
Spróbuj z innym pendrakiem, telefonem, aparatem, czymkolwiek co daje automatyczny dostęp. To że uLE go obsługuje, nie oznacza że FMCB też. Jak rozumiem system plików to FAT32, a nie FAT16?

Cytat:

Czy problemem może być to, że na pendrivie mam inne katalogi? Czy nośnik pamięci masowej ma zawierać tylko katalog Install i plik instalacyjny *.ELF ?
Oczywiście, że nie. To bez znaczenia co tam jest.

przekliniak 09.07.2010 12:06

Udało mi sie zainstalować FMCB przy użyciu karty pamięci, tj. przegrałem installke z pendrive na MC i odpaliłem program instalacyjny (po zainstalowaniu usunąłem installkę z karty).

Problem z pendrive wynikał z tego, że posiadam jedynie 4GB. A jak wyczytałem na jednym z tutoriali zamieszczonym w sieci, instalator toleruje pamięci masowe nie większe niż 1GB.
(Sprawdzę tą informację jak tylko odnajdę starą 256MB.)

Pozdrawiam

loki7777 09.07.2010 13:18

@przekliniak
Sam uzywam 4gb OCZ

@bogusia53
Nie ten dzial i temat
http://www.dobreprogramy.pl/VLC-medi...ows,13060.html powinno sobie poradzic

Lyska 16.07.2010 17:52

Mam takie pytanko. Nie mając na karcie FMCB ani ESR, ani nic... Czy można użyć tutoriala http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona9.php (10.Nagrywanie programów) i nagrać sobie powiedzmy przykładowo emulator NES'a? Czy płyta będzie działać czy dopiero gdy wgram programy na memorkę? pozdrawiam

przekliniak 16.07.2010 17:58

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 1107139)
Nie mając na karcie FMCB ani ESR, ani nic...

Konsola płyty nie odczyta.

Lyska 16.07.2010 18:02

Myślę że kolega się myli, przecierz to nie gra, ani program --> nie sam .elf z .cnf (dobrze napisałem?) a niby "DVD-Video" a wiadomo DVD-Video może być, e... no nagrane=] więc dlaczego miało by nie odczytać?

chyba że źle zrozumiałem działanie nagranego DVD-Video z programem?
Plik elf powiedzmy "emulator.elf" ----->czyli jakis emulator który będę używał
i system.cnf
Cytat:

BOOT2 = cdrom0:\emulator.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL
hmm... źle kombinuje?

Przepraszam jeśli zrobiłem dubel.

przekliniak 16.07.2010 18:08

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 1107141)
Myślę że kolega się myli, przecierz to nie gra, ani program --> nie sam .elf z .cnf (dobrze napisałem?) a niby "DVD-Video" a wiadomo DVD-Video może być, e... no nagrane=] więc dlaczego miało by nie odczytać?

chyba że źle zrozumiałem działanie nagranego DVD-Video z programem?

Ponieważ konsola zakomunikuje:
Cytat:

This disc cannot be played due to regional restriction
Sztuczka z nagraniem płyty jako DVD-Video służy jedynie do oszukania nieprzerobionej konsoli aby czytnik chciał płytę odczytać. Przy próbie odpalenia bez karty z FMCB wyskoczy powyższy komunikat.

EDIT: Spróbuj, płytka to nie majątek :)

Lyska 16.07.2010 19:03

regional restriction? regionalne ograniczenia? no cóż może się uda. Kto wie, może to nawet wypali jako DVD-Video z FMCB? Czyli taka płytka do przerobienia memorki, to by było na rękę nowicjuszy =)

EDIT OFT: a moje kopie gier który używałem ze swap magica zadziałają z FMCB & ESR? (sorry za offtop ale zbieram informacje bo mam szansę odzyskania ps2 którego sprzedałem zeby kupić 360;p)

SMBA 16.07.2010 19:18

Nie zadziałają, no chyba, że są dodatkowo spatchowane ESR disc patcherem, bo tylko takie płyty on uruchamia. (Kwestia zabezpieczeń, tylko te płyty [no - i jeszcze Audio-CD] nieprzerobione chipem uruchamia, jeśli są nieoryginalne).

A gdyby nagranie takiej płytki było możliwe nikt by się nie męczył ze Swapami i instalatorami FMCB na już przerobionych konsolach ;)

Berion 16.07.2010 20:11

Cytat:

Napisany przez przekliniak (Post 1107140)
Konsola płyty nie odczyta.

Konsola płytę odczyta, jak najbardziej i... odpali zawarty na niej 1s film. ;]

Cytat:

Ponieważ konsola zakomunikuje:
Cytat:

This disc cannot be played due to regional restriction

Na konsolach z odczytem region2 owszem (czyli chyba wszystkie PAL i część NTSC). ;]

- - -

@Lyska
Nie kombinuj, jakby tak się dało to po co ffg pisał by ESR? Ja wiem, że jest gorąco na dworze... ;P

OSDSYS (czyli tzw. browser) na zweryfikowanej płycie jako DVD-Video, poszukuje ifo (a nie cnf) po czym przekazuje sprawę dvd playerowi. Do tego dochodzą nieco inne tryby odczytu takich płyt - stąd i wymagana aplikacja, ESR i stąd też fakt, że nie wszystkie gry są kompatybilne.

-

Kopie gier "których używałeś do SM" nie zadziałają jeśli uprzednio nie były patchowane dla ESR (czyli bez tej modyfikacji UDFa).

tkaczu 26.07.2010 10:31

Karta pamięci

Witam. Mam wgrane na kartę pamięci fmcb 1.8. Na karcie napisane jest że karta ma pojemność 8 mb jednak gdy wchodzę w browser i przechodzę na ikonkę free mcboot i wciskam enter to piszę że zajmuje ona 37mb. Jest to jakiś błąd czy naprawdę on tyle waży? Oprócz tego mam jeszcze dwa pliki: sys-conf folder i boot folder. Podobno fmcb waży ok 2mb a nie jak mi pisze 37mb... Drugie pytanie to czy można jakoś wgrać sobie na nowo tego samego fmcb? Chodzi mi o taki reinstal.

Berion 26.07.2010 11:32

To nie jest błąd, ale i FMCB tyle nie waży. Przy instalacji wersji multi tworzone są linki symboliczne do tego samego pliku o innych nazwach (bowiem, różne modele konsol poszukują różnych nazw), dlatego OSDSYS traktuje każdy z nich jako oddzielny. Najwyraźniej też instalowany był bez slimowych DVDPLE (czyli w Twoim przypadku FMCB waży ~1.5MB + to co tam jeszcze masz dograne).

Jak chcesz nową instalację to tutaj masz tutorial:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Z poziomu instalatora sformatuj kartę (nie inaczej bo potem nie uruchomisz FMCB (nie będzie go tam ;])) i zaraz potem instaluj wersję multi lub normal.

FMCB jest w mc0:/BxEXEC/, w mc0:/BOOT/ masz jakieś programy, w mc0:/SYS-CONF/ są trzy ważne pliki dla FMCB: FREEMCB.CNF, to jest jego plik konfiguracyjny i dwa moduły *.irx do obsługi USB.

Reszta nie jest istotna dla działania FMCB (zawartość jak i obecność folderu BOOT też nie, tam masz po prostu jakieś programy np. ESR).

tkaczu 26.07.2010 12:31

To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb? Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?>

Berion 26.07.2010 16:44

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108642)
To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb?

Oryginalna karta Sony ma 8MB, więc ani 8mb ani tym bardziej 35mb.

Widzę, że nie zrozumiałeś. ;] Przeczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4...ie_symboliczne

Cytat:

Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?
Napisałem w tutorialu, która od czego jest.

tkaczu 27.07.2010 18:44

Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś? Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony.

Berion 29.07.2010 22:23

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108900)
Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś?

Jeśli będzie pod odpowiednią nazwą i w root nośnika to tak. Telefon musi też umożliwiać automatyczny dostęp do karty (FMCB będzie przeszukiwać tego zaraz na starcie) i być kompatybilny z Twoimi USBD.

Cytat:

Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony
Tak właśnie trzeba. To w gruncie rzeczy to samo co napisałem powyżej.

SkylinerPL 28.08.2010 15:01

Witam mam problem polegający na tym że gdy wkładam karte z free mc bootem do ps2 to od razu włącza mi się ESR bo grzebałem coś w ustawieniach i nic więcej nie mogę zrobić .Proszę o szybką odpowiedź

darek0920 28.08.2010 17:16

Przytrzymaj START po resecie konsoli-uruchomi sie FMCB configurator,wybierz opcje Configure E1 Launch keys... (Screen w punkcie 3) przy AUTO wciskaj "SELECT" aż pojawi sie OSDSYS.Potem zapisz nowy config (Save CNF to MC0 )

SkylinerPL 28.08.2010 17:52

Dzięki:)

SkylinerPL 29.08.2010 13:24

Witam mam jeszcze jeden problem polegający na tym że mam fmcb ale w menu jest tylko browser ,system configuration i free mc boot configuration a chciałbym wgrać save do gt4 przez uLaunchELF i nie wiem jak Pomocy .Proszę o Szybką odpowiedź

Berion 30.08.2010 13:04

Save pakujesz/konwertujesz do formatu *.psu, wrzucasz na pendraka, odpalasz uLE, kopiujesz go i wklejasz opcją "PSU Paste" / "Wklej *.psu".

ID gry i save'a+folder muszą być zgodne.

Było już o tym na forum wiele razy.

SkylinerPL 30.08.2010 18:03

A jak wgrac uLaunchELF przez Free MC boota ???:help:

darek0920 30.08.2010 18:11

Przytrzymaj R1 po resecie,powinien sie uruchomić.

SkylinerPL 30.08.2010 18:17

Jak trzymam R1 to pokazuje napis free mc boot a później zielono się robi ???

SkylinerPL 30.08.2010 21:55

Ok wgrałem już tego save do gt4 przez pendriva dałem na niego uLe i save w folderze i działa dzięki .Pozdro :spoko:

darek0920 30.08.2010 22:08

Hmm... no to inaczej 2 sposoby do głowy mi przychodzą...
1.Zrób tak jak za pierwszym razem czyli przytrzymaj SELECT potem Configure E1 Launch keys... i przypisz ręcznie uLe do któregoś z przycisków,powinien być w mc0:/BOOT/BOOT.ELF(jeśli nie będzie to patrz sposób drugi) :).

2.Wrzuć na pendrive(do root) uLe pod nazwą RESCUE.ELF powinien uruchomić się automatycznie.

KubaPS2 21.09.2010 21:02

Problem z FMCB ps2

witam mam straszny problem . mianowicie nie wiem co sie stalo ale pzy wlaczeniu konsoli nie mam freemcboot!! dzisiaj chcialem zgrac save do gta sa z pendriva przez przypadek wszedlem w konfiguracje freemcboot i cos tam zmienilem wylaczylem konsole i wlaczylem od nowa ale ku mojemu zdiwieniu pokoazalo sie free mcboot made by (..) a zaraz potem sony cos tam cos tam (czego nigdy nie bylo) . i juz potem mialem 2 opcje browser i configuracja . wszedlem na memory stick i mam tam to zapisane ale nie mam uz tych opcji co przetem czyli np swapmagic hddlowder i wiele innych czy jest jakis sposob na wlaczenie tego BARDZO PROSZE O POMOC !!!!!
PS: nie wiem jak to wlaczyc bo konsola jest z alllegro nie ja ten program wgrywalem .

Berion 21.09.2010 22:55

Może ustawiłeś oryginalny OSDSYS jako aplikację startową.

Nazwij uLE jako RESCUE.ELF (wielkość liter ma znaczenia) i wrzuć na pendrive. Przy starcie konsoli, FMCB uruchomi ten plik i będziesz mógł skopiować FREE_MCB.CNF (czy jakoś tak, z pamięci piszę) na pendraka i wyedytować na PC.

Jeśli się nie uruchomi to albo masz niekompatybilny pendrive, albo nie masz modułów USBD na karcie. Wówczas oznaczać to będzie że zostałeś w czarnej d*. ;)

zuBeK2000 22.10.2010 13:09

Free Mcboot i konsola PlayStation 2.

Witam, jest to mój pierwszy temat na tym forum wiec jeśli jest w złym wątku to prosze o przeniesienie.

A wiec tak mam problem ponieważ planuje kupić karte pamięci z FMCB do ps2 lecz nie jestem pewien czy mi pójdzie. Mam model SCPH-90004 | 0a | no i właśnie. Czytałem że FMCB nie działa na sofcie 2.30 tylko na 2.20 i tu jest moje pytanie.

1. Jak sprawdzić jaki mam soft jeżeli nie mam przerobionej konsoli?
2. Czy na modelu 0a jest nadzieja że będzie soft 2.20?
3. Czy kupić karte z wgranym FMCB jeżeli nie jest się pewnym że, pójdzie?

To na tyle.

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi. :help::help::help:

Berion 22.10.2010 13:50

1. Nie sprawdzisz:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona7.php

2. Raczej 100%. Dopiero od 0d był dylemat, z kolei późniejsze już tylko z 2.30.

3. Nie kupować w ogóle bo okradasz twórców. Kup Swap Magic, nawet jedną płytę, bez blokad i sam sobie wgraj.

zuBeK2000 22.10.2010 14:37

Berion.

Bardzo ci dziekuje za twoj post. To co napisales mi czytalem, dlatego nie bylem pewny i sie zapytalem :) I nie oszukuje tworcow poniewaz ja kupuje ta karte i jakis koles to nagral wiec to nie ja tylko on :)

Berion 22.10.2010 16:59

Taa...

Cytat:

Panie władzo! To nie ja potrąciłem tą staruszkę na pasach, to mój samochód!

Jojtek96 02.11.2010 14:39

Jak nagarc Free McBoot 1.8

Witam, ściągnąłem z internetu Free McBoot 1.8 i chciałbym go nagrać na moją kartę pamięci do ps2. Jak to zrobić? Konsole mam przerobioną modbo chip.
Proszę o wyjaśnienie mi jak to zrobić.

szczuru 02.11.2010 16:08

Łap link i czytaj lekturę:
FreeMCBoot i ESR na konsole.cdrinfo.pl

:P

Jojtek96 02.11.2010 19:40

Kurde ale nie wiem jak go nagrać na płytę żeby go odtworzyc na konsoli. Możecie mi powidzieć jak nagrać to na płytę?

Iskander 02.11.2010 21:46

Tam masz wszystko wytłumaczone co i jak skopiować. Pamiętaj o utworzeniu SYSTEM.CNF. Opis jak to zrobić jest chyba z tego co pamiętam na kCDRi.

Jojtek96 03.11.2010 13:40

A nagrywać to przez nero?

Możecie mi dać link gdzie mogę pobrać free mc Boot 1.8b tylko zeby było po polsku.

Berion 03.11.2010 17:27

Nie ma czegoś takiego jak FMCB po Polsku - zarówno exploitu jak i jego instalatora.

Tu masz spis tutoriali:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...q/strona15.php

Jojtek96 03.11.2010 17:33

Aha, no ja mam ściągniętego FMCB 1.8, lecz nie wiem jak to nagrać an płytę żeby mi ps2 odpaliło to i mógłbym nagarc to na kartę. Możecie mi powiedzieć jak to zrobić, czytałem niby ale juz 5 razy nagrywałem na płyte i za każdym razem mi się nie udało.

szczuru 03.11.2010 20:22

Nagraj według tego tutorialu:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/

rafaltsw92 19.12.2010 21:40

Problem z uruchomieniem FreeMcBoota

Witam mam konsole PlayStation 2 slim model no. SCPH-90004 PAL
Mam wgrany program FreeMcBoot Version 1.8 na karcie pamięci.
Program był wgrywany na innej konsoli slim na niej działał a na mojej nie chce iść. Dla czego nie działa na mojej??
Proszę o pomoc!!!
Z góry dziękuję ;)

Berion 20.12.2010 20:43

Niezgodny region Magic Gate obu konsol i/lub instalacja Normal.

loki7777 20.12.2010 21:20

Berion model 9004 wiec nie musi byc kompatybilny z FMCB - tu szukal bym przyczyny.

Berion 20.12.2010 22:41

Zmęczony po robocie przyszedłem. ;)

Więc tak, kwestia wersji fw. Jeśli ma 2.30 to nie zadziała, jeśli 2.20 to tak jak napisałem w poprzednim poście. I uprzedzając pytanie: nie da się sprawdzić tego na gołej konsoli - opisałem w tutorialu.

koi1236 31.12.2010 11:06

Pomocy Free mcboot

Mam pytanie kto by mi wgrał (Zabrze i okolice) free mcboot'a. Prosze o odpowiedz to bardzo ważne dla mnie:help:

Marcin1792 02.01.2011 17:06

Free McBoot różnice w wersjach

Witam, mam zainstalowanego FMCB w wersji 1.8, chciałbym zainstalować 1.8b, wiecie jakie może między nimi są różnice? Czy mogę instalować nowszą wersję na starszą? Tzn, mam oryginalną konsolę bez jakichkolwiek przeróbek i chciałbym zainstalować nowszą wersję z Pendrive, pozdrawiam:)

Berion 02.01.2011 20:02

>> http://psx-scene.com/forums/f153/off...eleases-58292/

Cytat:

Installer side :

- Fixed broken installation from CD
Także nie ma sensu zmieniać na 1.8b

Lepiej nie nadpisywać tylko zrobić uprzednio sformatować.

tricky 08.01.2011 16:47

Witam serdecznie. Mam mały problem z FreeMCBoot i liczę na Waszą pomoc :)

Posiadam FreeMCBoot 1.8 wgrany na kartę pamięci. Konsolę mam w wersji PAL, natomiast chciałbym uruchomić na niej oryginalne gry w systemie NTSC. Po odpaleniu konsoli wszystko przechodzi automatycznie z menu FMB do komunikatu o włożeniu dysku PSone/PS2. Próbowałem otworzyć klapkę, przejść do "uruchom grę" i wtedy odpalić DVD, nic to jednak nie dało. Mam pytanie: czy jeśli zrobię obraz ISO oryginalnej gry, spatchuje ESR disc patcherem, nagram na płytę i uruchomię przez FMB to gra ruszy? Jeśli nic nie da się z tym zrobić, pozostaje mi jakaś inna opcja czy tylko kupienie konsoli NTSC? Z góry dziękuje za pomoc : )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:14.