Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

markush81 08.02.2009 23:16

Czyli żeby jakoś zmniejszyć "całość" bo o to pytałem w pierwszym poście mogę jedynie usunąć aplikacje których nie będę używał. A wszystko pozostałe przeprowadziłem poprawnie i tak po prostu ma być?

Berion 08.02.2009 23:37

No tak, to chyba logiczne. ;)

Nie grasz z dysku na IDE to wywal HDL, nie grasz na kopiach to wywalasz ESR, nie oglądasz muzyki i nie słuchasz filmów to wywalasz SMSa, nie potrzebujesz modyfikować oryg. konfigu exploita to wywalasz FMCB CFG, nie używasz USB z poziomu OSDSYS wywalasz moduły USBD, nie potrzebujesz dostępu do zasobów konsoli wywalasz uLE (BOOT.ELF) itd. itd.

Nie musisz przez to instalować jeszcze raz exploitu. Wystarczy, że wywalisz te pliki (za wyjątkiem mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF).

markush81 08.02.2009 23:51

Ok. Dziękuje bardzo za pomoc i przewodnik.

kacpercapo 09.02.2009 02:07

Witam tez ma problem z ty FreeMCBoot poniewza robie wszystko ja w tutorialach i moj ps2 model SCPH-75003 nie widzi pendriva nie wiem dlaczego (mam karte memor32 a z tego mozna to odplic?) robie ta opcje ze swapem bo tez mam. Prosze o pomoc :) pozdrawiam.
ODP na moje pytanie:"jak masz za duza pojemnosc pendrive to nie bedzie widziec, ja tak mialem przynajmniej" A to dlaczsego na Usb advec widzi mi hd 32GB ktoa sam sformatowalem???
Nie uzywa duzego pendrive tylko 256mb to nie jest za duzo moze cos inne ktos na jakies pomysly??

Jesli kto bd tak mily i byl mogl mi zadpodac gotowego free mc boot i cd na swapa to odpalenie :) bo ja juz 2 dni z ty siedze i nic:(. Po uruchomieni cd z uLE przechodze do filebrowser-->mass:/ i nic sie nie dzieje jak wyjem pena po paru nic pojawia sie pusty folder i tyle:[

jacek37 09.02.2009 08:09

ja jak podlaczylem pendrive 2 giga to nie widzialo, natomiast 128 mb smiga.

kacpercapo 09.02.2009 09:30

Wielkie thx(jacek37 i )za info dziala :) Ze dwa dni z tym ale juz odpal sie instalka. Zobaczymc co dalej :P

JA instaluje sie tego fmc to on formatuje savey z memorki?

Trilu 09.02.2009 10:12

Chłopie naumiej się rodzimego języka ,gdyż nic nie rozumiem z twoich wypocin.

Berion 09.02.2009 12:25

@kacpercapo
Po co piszesz drugi raz taki sam post zamiast odpowiedzieć mi na zadane pytanie...

kacpercapo 09.02.2009 14:49

Jeśli chodzi o mój to nie będę przepraszał pisałem bardzo szybko.A twoim kolega się nie czuje !!!! Już obcykałem tego free mc boota miałem nie odpowiedniego pendriva i dla tego miałem te problemy :( Jestem elokwentnym hackerem konsoli wiec jak na umisze się chłopie przerabiać każde ps2 psp i xbox360 + back up gier to daj znać.

---

Witam mam problem :( ja insalowałem kumplowi free mc boot na memorce wystapily bledy a teraz nie moge jej sformatowac ani w browser ani w zadne inny sposob :( pomocy bo to nowka karta.
Wiem ze jest jakis program do naprawienia tego ale nie pamietam jaki:[

Berion 10.02.2009 12:44

"Elokwentny hakerze konsoli", jeśli opisujesz problem na forum, to podaje się choć kilka podstawowych informacji jak np. wersja programu, czy treść "jakiegoś błędu". :>

Tak czy siak, karta prawdopodobnie nieoryginalna i instalator się gdzieś wysypał przy relinkowaniu. Bez znajomości wielkości stron i bloków nic z tym nie zrobisz. Jeśli karta przestała być widoczna w "zwykłych" programach scenowych (mc killer, qatool, mc formatter, mca gui) i OSDSYS to ratuje Ciebie tylko MCA z trybu tekstowego.

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...or/strona5.php

;)

kacpercapo 10.02.2009 19:43

Oki na przyszłość będę wiedział już zrobiłem a karta była nówka orginalna jeśli chodzi o ścisłość;p. Mogę pomóc jeśli ktoś by chciał wiedzieć jak sformatować dysk twardy do konsoli PS2 slim jak to podłączyć i jakie programy są potrzebne .Także ja działa MEMOR32(MEMENTO TEAM) a dokładnie
- jak to działa
-jak bootować z pendrive programiki
-jak wypalać gry
-jakie gry nie działają po wypaleniu
- jak patchować gry
- itp
Pozdrawiam

Berion 10.02.2009 22:11

To jest temat o FMCB i ESR, nie o M32. Taki zresztą już jest i wystarczy użyć wyszukiwarki. ;]

RaVicz 12.02.2009 00:48

FreeMCBoot

Witam.

Jeśli nie mam przerobionej konsoli, nie posiadam Swap Magic ani nic tego rodzaju to jak mogę odpalić FreeMCBoot'a
Da rade nagrać jakąś płytkę żeby nie przerobiona konsola przeczytała?

Dzięki wielkie za odpowiedz
Pozdrawiam ;)

Trilu 12.02.2009 12:11

To nic niestety nie zrobisz .

Berion 12.02.2009 12:43

@RaVicz
Jak by się dało to by niepotrzebne były chipy i exploity, prawda? ;)

chorzel 12.02.2009 13:02

Mam konsole ps2 slim 77004. Z usb wgrałem na mc fmcb 1.8b. Po włączeniu konsoli wgrywa się program fmcb wybieram esr, następnie launch dvd i płyta nie rusza. Próbowałem także uruchomić płytę za pomocą wersji tekstowej - direct, efekt taki sam, płyta nie rusza.

Berion 12.02.2009 13:08

Mógłbyś nieco rozszerzyć pojęcie: "płyta nie rusza"? ;)

chorzel 12.02.2009 13:12

Stała w miejscu zero reakcji, ale przekopiowałem wszystkie wersje esr na mc, zmieniłem ustawienia w ulelf i teraz po włożeniu płyty do konsoli, włączeniu jej odrazu odpala esr wybieram dvd i pięknie działa.

morfina36 12.02.2009 17:24

Mam ten sam problem. Po wgraniu FMCB 1.8 kopia nie uruchamia się tzn restuje konsole w której znajduje się płyta z grą (normalan kopia nie iso) pojawia się logo programu gasnie i ekran robi się czarny .Płyta w napędzie nie obrac się nie wyczytuje je . Jeśli robię coś źle proszę napiszcie jak powinno to wyglądać.
FMCB wgrywałem w wersji multi i normal . Karta pamięci jest orginalna.

Berion 12.02.2009 21:18

ESR czeka na napęd, aż ten zweryfikuje nośnik, a skoro zweryfikował na niepoprawny to stoi w miejscu.

Kiepski masz napęd, nagrywarkę, płytę itp. Poczytaj o nagrywaniu dla PS2.

adrianeek 12.02.2009 21:31

Witam,
zanim napisałem tego posta długo błądziłem po tym forum, po googlach itd.
Mam takie pytanie, czy mozna za pomocą jednej karty z FMCB nagrac go na drugą. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to to:
1. Wlączyc karte z fmcb w slot 1, uruchomic instalke i zainstalowac na karcie w slocie 2.
2. Zgrac pliki z karty na karte i podmienic cos.

Może ktoś sie wypowiedziec na temat takiego kopiowania? Jest to możliwe? Czy istnieje jakis inny sposób? Prosze o szczegółowa instrukcje.

Pozdrawiam,
Adrian.

PS. Gratuluje twórcom tego programu ! Wspaniała robota.

Berion 12.02.2009 22:23

Ad.1) Właśnie tak. Tyle, że dopiero wersja 1.8 pozwala wybrać. Wczęsniejsze zawsze zrobią to na karcie w pierwszym slocie.

Ad2.) Tak się nie da - nie będzie działać. Problem opisywałem jakieś kilkanaście postów temu i w FAQ w tutorialu o FMCB. ;]

---

Grafik dziękuje. :)

adrianeek 12.02.2009 22:29

Czyli tą instalke włączam na pendrive czy z karty? Przepraszam za głupie pytanie. Moze mógłbys mi wyslac na pw instrukcje, badz jakis link tutaj ;/

Właśnie zobaczyłem dalszą częśc twojego posta. Wiec juz szukam w faq.

Berion 12.02.2009 22:30

Z karty, podobnie jak z płyty będą problemy z zewnętrznymi plikami. ;] Najlepiej z pendrive'a, który jest kompatybilny z modułami usb, których używa.

http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php

Cytat:

Jeśli w folderach INSTALL i MODULES brakuje plików BOOT.ELF i modułów do obsługi urządzeń na USB. Zostaniemy o tym poinformowani i program kolejny raz zapyta czy kontynuować. Wiąże się z tym jeden błąd podczas instalacji z nośnika optycznego lub Memory Card. Mianowicie: jeśli zagnieżdżenie folderów jest zbyt duże (najlepiej wrzucać program do root) wówczas pomimo prawidłowej struktury nadal nie znajdzie ww. plików, ponadto uniemożliwi to kontynuację instalacji (wciąż będzie pytać o to samo i niezależnie od wyboru "ok" czy też "cancel" nie rozpocznie instalacji!). Dlatego też zaleca się uruchamiać instalator z USB (czyli np. z pendrive'a).

adrianeek 12.02.2009 22:37

Wielkie dzieki :) A tak po zatym to przeczytaj pw.

Wielkie dzieki :)

Berion 12.02.2009 22:57

W zasadzie to równie dobrze mogłeś napisać to na forum. ;)

adrianeek 13.02.2009 22:49

Odnośnie tej instalacji na 2 karcie, po uruchomieniu instalatora z 1 karty mam ją wyciągnąc czy zostawic w gniezdzie?

I jaki rodzaj esr jest najlepszy/najczesciej uzywany?

Berion 14.02.2009 19:23

Przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.

Przeczytaj też o różnicach pomiędzy poszczególnymi wersjami ESR.

sstube 14.02.2009 19:57

da rade zrobic tylko musi miec tą przerobianą jedną karte i dwie karty wlozyc i wtedy instalować

Berion 14.02.2009 20:47

A czy ja napisałem, że nie można? Napisałem, że 1.8 pozwala wybrać slot przy instalacji, a wcześniejsze zawsze robią to na pierwszym, więc logicznie myśląc:

> mam 1.8, wybieram slot z menu programu.
> mam 1.7 to wkładam kartę z FMCB w drugi slot, a w pierwszy kartę na której ma być instalowany.

Po cholerę to hot-swapować i ryzykować uwalenie rezystora?

kamiltbg 16.02.2009 18:37

Witam. Mam 1 pytanka w skład którego wchodzi wiele innych pytań.
Mam zamiar zainstalować sobie FreeMCBoot'a u koelgi, czy jak będę go instalował na karcie to nie zmieni on softu konsoli? Bo nie chciałbym takiej sytuacji bo potem coś może nie działać w konsoli kumpla. (I czy w ogóleFreeMCBoot zmienia soft konsoli)
Może wyjaśnię to ianczej, wpadam do kumpla, wkładam memorke, pendrive i płyte z uLELF'em, formatuje kartę, wybieram instalację FreeMCBoot'a instaluje się potem wyciągam kartę. Jeśli tak zrobię to nie zmieni sie soft konsoli kumpla? (o ile w ogóle on się zmienia?) Potem przychodzę do domu, wkładam kartę i FreeMCBoot startuje automatycznie czy klikam w browserze jego nazwę? I czy po wyciągnięciu karty i restarcie konsoli wszystko wygląda tak, jakby tego FreeMCBoota nigdy nie było, czy jednak coś się zmienia. (Ehh, 3 raz to samo pytanie o zmianę softu konsoli, ale nie chciałbym pisać kolejnego postu już)
Namieszałem trochę, ale po prostu nie umiem inaczej przedstawić mojego problemu, a w tutorialu nie było o tym napisane (albo i było ale nie zrozumiałem, w każdym bądź razie było tylko odpalenie FreeMCBoota 1.8b z menu instalacyjnego, a z Browsera nic o tym nie było) Mam nadzieję, żę zrozumiecie co napisałem ;)
Z góry dziękuję za pomoc.

Berion 16.02.2009 19:36

Jak by można było zmienić "soft konsoli" to by nikomu nie były potrzebne ani modchipy, ani exploity. Także nie, nie można zmienić. Bios jest na kościach ROM.

Sony, aż do "marcowych" modeli SCPH-9xxxx zostawiło sobie furtkę w postaci uruchamiania programów z karty pamięci lub dysku twardego i FMCB wykorzystuje tę lukę (jak na razie tylko dla karty). To tak w większym skrócie. ;) Masz kartę w slocie z FMCB - uruchomi się hackowany OSDSYS, nie masz - uruchomi się rom0:/OSDSYS.

kamiltbg 16.02.2009 19:43

Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło ;) Po prostu nie zrozumiałem pojęcia exploit, ale już je rozumiem. Jeszcze raz dziękuję.
Swoją drogą może warto dodać tą informację do poradnika, lub to pytanie do FAQ.
Pozdrawiam.

---

Wszystko działa prócz jednej rzeczy, SMS nie znajduje mi pendrive'a. Wiem, że kiedyś znajdował go, ale wtedy był na mc0/SMS/ i wrzucone były wszystkie pliki, a nie sam ELF, więc spróbowałem dograć moduły USB, ale to nic nie dało. Teraz próbuję wrzucić całego SMS tak jak poprzednio, czyli na mc0/SMS, powinno działać. Da się zrobić tak żeby on był na mc0/ROOT/ i obsługiwał USB albo podlinkować do menu tego SMS'a z mc0/SMS/ i jak się to robił?
Post pod postem dlatego, że gdybym zedytował to nie poakzało by się, że jest nowy post.

edit: jednak tak nie działa :wow:
edit2: zauważyłem, że go wykrywa, ale pokazuje że nic na nim nie ma, znowu podłączyłem inny pendrive na którym są same pliki odtwarzane przez SMS i pokazało je, może to wina tego, że mam pliki nieobsługiwane na tym pendrive
edit3: nadal nic, albo zły pendrive (ale sprawdzałem na dwóch, na mp3'ce tylko widać pliki - pliki mp3) albo złe kodowanie filmów
edit4: problem zlokalizowany, nie czyta mi tych pendrive'ów, jak to naprawić? Moduły zainstalowałem przy instalacji FreeMCBoot'a, w uLELF'ie widać te pendrive'y, tylko w SMS'ie nie, może wrzucić te moduły z uLELF'a zamiast tych z SMS'a i zmienić ich nazwy na takie, jakie są w SMS'ie?

Trilu 18.02.2009 16:29

Możesz podmienić .

kamiltbg 18.02.2009 16:54

Niestety nie działa.
Pendrive'y mam GoodDrive Fresh 1 GB i Kingston DataTravlerer 1 GB, ew. sprawdze jeszcze co się stanie jak podepnę PSP.

darek0920 18.02.2009 17:01

Sprawdzałeś system plików na tych usb i zobacz TU

kamiltbg 18.02.2009 17:37

Nie wydaje mi się żeby miały inny format niż FAT czy FAT32, a z tą podmianą modułów ze starego SMS'a nie działa.
Jest jakiś vfat, tak pokazuje Linux, ide zobaczyć jak pisze na Windowsie.

darek0920 18.02.2009 18:02

edit3: nadal nic, albo zły pendrive (ale sprawdzałem na dwóch, na mp3'ce tylko widać pliki - pliki mp3) albo złe kodowanie filmów

Jakie jeszcze pliki były na mp3,których nie było widać?

kacpercapo 18.02.2009 18:09

Elo to znów ja :) Ja miałem ten sam problem z SMS i pendrivem. Ale jak na konsolowca przystało rozwiązałem ten problem sam trzeba był znaleźć pare płytek z ps2 tool, wybrac odpowiednie modlues i juz po problemie. Teraz moj PS2 slim odczytuje wszystkie pendrive i również dysk twardy 32GB usb w case :)
Masz tu SMS i wszystkie nie zbędne modules zastąp te swoje moim i sms też. Za instaluj ponownie fmcb i będzie działać na bank pozdro jesli chodzi o instalkę muli-version to też ma tak na wypasię!

link:
http://rapidshare.com/files/199641499/pendrive.rar.html

Mam super stronki z elfami i wiele innych bajerów proszę tylko napisać.Moja instalk fmcb zajmuje ponad 16 mb ale ostry wypas:)
Obecnie pracuje nad zainstalowaniem linux na ps2 i nad tym żeby po za instalowaniu fmcb gdy będę miał ochotę obejrzeć film to wezmę jaką płytkę z filmami bez tworzenia jej w tym w CDGENPS2 i będzie odrazu działać :)

kamiltbg 18.02.2009 18:12

Na mp3 były same mp3, na pendrive'ach były pliki .avi i inne, myślałem że nie widać tych .avi przez te inne pliki. Wbiłem na Winde, zobaczyłem że mp3 ma FAT a pendrive'y FAT32, więc przeformatowałem je, zaraz dam raport ;)
I gdzie ja mam niby zainstalować tego FMCB jak mam karte 8 MB? :P

Po zmianie na FAT film nadal nie idzie.

Prosiłbym o upload tego pliku z rapida na wrzute ;) OK już nie trzeba.

Trilu 18.02.2009 18:29

@kacpercapo edytuj posty,po co tworzyć w CDGENPS2 ,nawet w Nero można sobie zrobić kompilację z filmami,mp3 i jpg.
@kamiltbg podaj ścieżkę do zewnętrznych modułów i po problemie.

Temat jest o FMCB ,wiec dalszą dyskusję o SMS'ie proszę przenieść do odpowiedniego tematu,robi się tu śmietnik.

kacpercapo 18.02.2009 18:34

Mam super stronki z elfami i wiele innych bajerów proszę tylko napisać.Moja instalk fmcb zajmuje ponad 16 mb ale ostry wypas:)

Oki ja tylko chciałem pomóc:P

kamiltbg 18.02.2009 18:41

Ciekawe jak tą ścieżkę mam podać, w SMS'ie nie ma takeigo czegoś.

kacpercapo 18.02.2009 18:41

Ja mam memorkę 32 MB więc no problem

Czekam na raport za instalowałeś te modules ?

kamiltbg 18.02.2009 18:53

Te modules nie instalują się razem z FMCB (to chyba logiczne), po wrzuceniu ich do mc0/SMS/USBDrv nadal nie działa. Więc niniejszym daje sobie spokój i stwierdzam, że ten pendrive nigdy nie będzie działał (chociaż kiedyś działał z tego co pamiętam)

darek0920 18.02.2009 19:05

On miał na myśli żebyś wrzucił te irx. do folderu install/modules zamiast tamtych które miałeś tam wcześniej i zainstalował FMCB jeszcze raz.Poza tym mozesz je podmienic recznie na karcie pamieci sa w mc0:/SYS-CONF

hugonito 18.02.2009 19:06

BERIONIK TU PYTANKO SPECJALNIE DO CIEBIE WALCZE WŁAŚNIE Z KONSOLKĄ OD KUMPLA SCPH - 90004 BROWSER W WERSJI 1.40 CD PLAYER 2.00 PLAYSTATION DRIVER 2.00 DVD PLAYER 3.11E I........... I LIPA WBIJAM NA MEMORKE WERSJE MULTI FMCB 1,8 I,,,,,,,,,, I NIC NIE RUSZ DA WOGÓLE RADE ROZKULAĆ TĄ KONSOLKE POD HOMEBREW?????????

Berion 18.02.2009 19:07

Aż mnie głowa rozbolała... ;P Ale po kolei:

Cytat:

Jest jakiś vfat, tak pokazuje Linux, ide zobaczyć jak pisze na Windowsie
Jakiego managera plików używasz? Jak pamiętam w KDE miałem Dolphina i też wszystkie faty mi tak wyświetlał. Równie dobrze to może być i exFAT, a tego już nie łykną obecne moduły. Gdzieś na pewno można sprawdzić dokładnie.

Cytat:

Jakie jeszcze pliki były na mp3,których nie było widać?
Jak sobie zmienisz w opcjach to będzie wyświetlać wszystkie pliki i katalogi. ;]

Cytat:

myślałem że nie widać tych .avi przez te inne pliki.
Nie, nie. Jedno nie ma z drugim nic wspólnego.

Cytat:

Teraz moj PS2 slim odczytuje wszystkie pendrive
Nie ma takich modułów, które obsługują wszystkie. ;]

Cytat:

Masz tu SMS i wszystkie nie zbędne modules zastąp te swoje moim i sms też
Kompletny bezsens. Po pierwsze to SMS nie szuka USBD.IRX w "./MODULES/" tylko w "./" lub "mc0:/SMS/". Po drugie jest tam cała masa całkowicie zbędnych, powiedziałbym, że z innej bajki, modułów... to samo z obrazem IOP. Bezsens!

Cytat:

Za instaluj ponownie fmcb i będzie działać na bank
A co ma do tego FMCB? Kolejny bezsens.

Cytat:

Mam super stronki z elfami i wiele innych bajerów proszę tylko napisać.Moja instalk fmcb zajmuje ponad 16 mb ale ostry wypas
To fajnie, cieszymy się razem z Tobą, ale edytuj posty.

Nie widzę też sensu na "instalkę 16MB". FMCB+ESRy+uLE+SMS+HDL+MCA i to w sumie tyle co warto mieć na memorce o ile nie szkoda miejsca nam na to.

Ja na karcie trzymam tylko uLE, SMSa dlatego że ciągle ktoś ma z nim problemy na forum ;], a resztę potrzebnych programów linkuję do mass. I tak też polecam czynić.

Cytat:

Ciekawe jak tą ścieżkę mam podać, w SMS'ie nie ma takeigo czegoś.
Nie ma. On szuka plików po nazwach w "mc0:/SMS" lub "./".

Cytat:

po wrzuceniu ich do mc0/SMS/USBDrv nadal nie działa.
I nie będzie bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Kacpercapo po prostu bzdury napisał. ;)

Cytat:

BERIONIK TU PYTANKO SPECJALNIE DO CIEBIE WALCZE WŁAŚNIE Z KONSOLKĄ OD KUMPLA SCPH - 90004 BROWSER W WERSJI 1.40 CD PLAYER 2.00 PLAYSTATION DRIVER 2.00 DVD PLAYER 3.11E I........... I LIPA WBIJAM NA MEMORKE WERSJE MULTI FMCB 1,8 I,,,,,,,,,, I NIC NIE RUSZ DA WOGÓLE RADE ROZKULAĆ TĄ KONSOLKE POD HOMEBREW
Wyłącz caps lock, to tak na początek. ;P

Rozwiń myśl: "nic nie rusza".

Cytat:

On miał na myśli żebyś wrzucił te irx. do folderu install/modules zamiast tamtych które miałeś tam wcześniej i zainstalował FMCB jeszcze raz.Poza tym mozesz je podmienic recznie na karcie pamieci sa w mc0:/SYS-CONF
"mc0:/SYS-CONF" używa tylko FMCB i parę innych aplikacji. SMS nie i napisze to trzeci raz, mam nadzieję, że się teraz utrwali: SMS szuka swoich plików w "mc0:/SMS/" i "./". Nie przypominam sobie, aby EEUG dodał jeszcze jakieś.

//huh, zapędziłem się:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2divx/strona11.php

---

sorry, że tak pomieszałem te quote, ale chyba każdy będzie wiedział czyj jest czyj.

kamiltbg 18.02.2009 19:08

@darek0920: tak też zrobiłem ;)
@Berion: Ja mam Konquerora, wystarcza mi, nie instalowałem jakiegoś innego. Sprawdziłem dokładnie na Windowsie, tam był FAT32 ale przeformatowałem na zwykły FAT, ale nadal nic. Niby pendrive wykrywa, pokazuje go w urządzeniach ale plików nie wyświetla.

Berion 18.02.2009 19:18

Więc należy sprawdzić inne moduły. ;] W sumie sens jest tylko sprawdzić od starych SMSów, albo z uLE. W uLE 4.39 będzie kolejna poważna zmiana w modułach.

BTW: z czym Ci ten pendrive współpracuje. Z jakim programem i w jakiej wersji.

kamiltbg 18.02.2009 19:21

uLELF v. 4.38

Berion 18.02.2009 19:23

A uLE 4.30?

kamiltbg 18.02.2009 19:25

Nie sprawdzałem go, ściągnąłem tylko najnowszą wersję do instalacji.

Berion 18.02.2009 19:30

To sprawdź bo do 4.30 nie było zmian w USBD, a na forum jest w załączniku gdzieś skompilowany ten moduł.

kamiltbg 18.02.2009 19:37

to potrwa wieczność, lepiej poszukam w Internecie przez google ;)
A np. 4.25 może być? Bo tą mam już.
Nie znalazłem tego uLELF'a 4.30.

kacpercapo 18.02.2009 21:13

Ja mam takie pytanko jak za instalować Reality Media Player Pro bo z tym ma problem nie chce mi się zainstalować?
Tu daje linki do ulELF w cd version i modules do zamiany przed instalcja:
1.http://rapidshare.com/files/19972282...F_v4.16_CD.rar
2.http://rapidshare.com/files/19972412...oot_CD_ISO.rar
3.http://rapidshare.com/files/199641499/pendrive.rar

kamiltbg 18.02.2009 21:47

@Berion: odpaliłem tego uLELF'a 4.25 ale tak normalnie bez reinstalacji FMCB i wykrył pendrive'a.

darek0920 18.02.2009 21:59

Cytat:

Napisany przez kacpercapo (Post 1005713)
Ja mam takie pytanko jak za instalować Reality Media Player Pro bo z tym ma problem nie chce mi się zainstalować

Zainstalować?!!
Co dokładnie chcesz zrobić?

kacpercapo 18.02.2009 22:14

Do @darek0920.Całość Reality Media Player Pro bo jak wrzucam elf do instalacji Fmcb to po za instalowaniu gdy już wsio zrobione włącza RMP ale tylko początek działa do naciśnięcia przycisku star gdy pojawia się ten niebieski obraz :(, a potem nic się nie dzieje.

darek0920 18.02.2009 22:40

Na początku odpal FMCB configurator i wyłącz opcje fast boot i zapisz nową konfiguracje.
teraz wsadź do napędu płytę cdvd-z jakimś softem powiedzmy i restart.Po restarcie zobaczysz browser ps2 cofnij do osd i odpal RMP.
daj znać czy pomogło bo u mnie poszło:)
P.S.nie musisz instalowac FMCB jeszcze raz jak chcesz dodać nowy program.Wrzuc go poprostu do mc0:/APPS

turboflashing 18.02.2009 22:52

Ps2 slim expolit pomocy

Cześć. Jestem tutaj nowy. Mam ps2 slim bez modchipa. Czy istnieje jakiś sposób na wgranie Expolita do mojej konsoli. Chciałem wgrać
FreeMCBoot i ESR

alę trzeba mieć przerobionego pleja. ;( Co zrobić ??? Nie chce modchipa

Berion 18.02.2009 23:27

Cytat:

Napisany przez kamiltbg (Post 1005732)
@Berion: odpaliłem tego uLELF'a 4.25 ale tak normalnie bez reinstalacji FMCB i wykrył pendrive'a.

Nie rozumiem po co chcesz (chciałeś?) reinstalować FMCB przy zmianie zwykłego programu? Przecież to bez sensu jest. FMCB nie jest zwykłym programem (KELF) i dlatego nie wystarczy go skopiować z jednej karty na drugą, tak samo z wersjami. Instalator wykonuje szereg różnych czynności.

Natomiast każdy standardowy ELF można przenosić, zmieniać itd. itd. Chyba dodam takie pytanie do FAQ bo spotykam się z tym już któryś raz z rzędu.

Jeszcze jedna rzecz bo widzę, że to nadal nie jest jasne:

PS2 nie ma w tle działającego OSu, który zarządza np. USB. Tutaj każdy program z osobna musi się o jego obsługę sam zatroszczyć (nawet gry działają na maksymalnie niskim poziomie, pomijając obsługę kart, dysku i płyty - a i też nie do końca ;]). Są dwa pliki, które za to odpowiadają USBD.IRX i USB_MASS.IRX (lub USBDHFSD.IRX). Obecnie każda aplikacja, która jest jeszcze rozwijana posiada te moduły wkompilowane w program, ALE mimo to umożliwia wczytać zewnętrzne z określonych lokalizacji (o określonych nazwach, najczęściej takich jak powyżej).

Cytat:

Napisany przez kacpercapo
Ja mam takie pytanko jak za instalować Reality Media Player Pro bo z tym ma problem nie chce mi się zainstalować?

RMP jest nierozwijany od bodajże 2006 roku, kiedy wyszła jego juz ostatnia wersja. Tamte moduły mają trzy lata! Obsługuje bardzo mało kodeków i chyba tylko jeden kontener. Nie wiem na jaką cholerę Ci on jest.

Nie wszystkie programy są kompatybilne z FMCB. Nie wiem na czym dokladnie polega problem. Z reguły pomaga uruchomienie go z uLE bo z hOSD się krzaczy (czyt. nie urucamia się wcale albo występują inne dziwne problemy). Więc pewnie to coś związane z loaderem. Jest całkiem prawdopodobne, że RMP należy do tej grupy programów.

W tamtych czasach to rzadkość, ale RMP bez problemu pracuje na mc, cdvd i mass (mass o ile obsługuje, kompatybilność tutaj jest większa z FAT16).

IMO strata czasu, chyba że chcesz poznać kawałek historii PS2. ;)

Cytat:

Napisany przez turboflashing
Cześć. Jestem tutaj nowy. Mam ps2 slim bez modchipa. Czy istnieje jakiś sposób na wgranie Expolita do mojej konsoli. Chciałem wgrać
FreeMCBoot i ESR

alę trzeba mieć przerobionego pleja. ;( Co zrobić Nie chce modchipa

Nie wiem czemu nie chcesz modchipa. To najlepsze co może spotkać Twoją PS2 w tej materii.
W każdym razie pozostaje Ci kupno Swap Magic, Action Replay Max (koniecznie z Max Media Playerem), Code Breakera (o ile masz konsolę NTSC), albo przejście się do znajomego z chipem, exploitem itd.

kacpercapo 19.02.2009 08:05

@darek0920.Daj znać czy pomogło bo u mnie poszło:)
Tak działa dobry sposób:spoko: , ale nie odtwarza mi żadnej płytki lipa:(

kamiltbg 19.02.2009 15:26

Czyli uLELF ma już wkompilowane te moduły?
Nie wiem co dalej robić, żęby wykryło tego pendrive. Skąd wziąć te moduły z uLELF'a?

A co do turboflashing to modchip jednak troche kosztuje i nie zawsze można go zrobić na miejscu (np. u mnie w mieście nie ma takiego punktu, gdzie by montowali chip), nie wspominając już o utracie gwarancji jeżeli ktoś takową posiada (a wiadomo jakie są lasery w PS2).

darek0920 19.02.2009 17:00

Dzisiaj wyszedł ulelf4.39 sprawdź najpierw go.

kamiltbg 19.02.2009 17:05

Zauważyłem i już go wgrałem :D Widzi pliki z Pendrive'a.
Ale ja mam problem z SMS'em.
edit: co ciekawe jak wrzucę USBM.IRX i USBD.IRX do mc0/SMS/USBDrv/ to w ogóle już SMS nie wykrywa Pendrive'a

darek0920 19.02.2009 17:45

Bo mc0:/SMS/USBDrv to zła ścieżka wrzuć je do root folderu SMS,nie twórz w nim następnego specjalnie dla irx.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2divx/strona11.php widzisz tu gdzieś swoja ścieżkę?

kamiltbg 19.02.2009 23:11

O nie ma. Zdawało mi się, że miałem taki folder w SMS'ie. Ale przecież jakby nie szukał w USBDrv to przecież nie powinno się coś zmienić, a jednak się zmieniło, bo nie czytał w ogóle pendrive. Ale poprzednio wrzucałem też do mc0/SMS/ i do mc0/SMS/USBDrv/ dla pewności i i tak nie działało.

edit: Wielkie dzięki! Z 10 godzin się męczyłem, i się okazało, że do złego folderu wrzucam moduły. Już działa Pendrive :D
Dziwne ale widzi mi tylko Pendrive z pierwszego slotu, przed wrzuceniem modułów widziało z obydwu ;)
Nie... Widzi tego Pendrive'a, którego włożyło się jako pierwszego, obojętnie w jaki slot.
Może to dlatego, że oba potrzebują innego modułu, a SMS wczyta tylko jeden moduł? Albo obydwa używają tego samego i dlatego tylko pokazuje tego pendrive'a, którego się pierwszego włożyło? Przed wrzuceniem modułów pokazywało 2 puste pendrive'y.

Berion 20.02.2009 21:10

Update'owałem nieco FAQ o pytania dotyczące permanentnych zmian w fw konsoli, kwestie usb i freemcb.cnf.

Jeśli ktoś ma jakiś jeszcze pomysł lub pytania, które warto dodać to jestem otwarty na propozycje: //i tak wiem, że nikt tego nie przeczyta ;)
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona9.php

mczetu 22.02.2009 21:14

witam mam pytanie poniewaz mam mc boot 1.8 wersja uzywam plyt tdk probowałem tez na innych nagywam gry i w browser niewidzi mi ich jako dvd video patchowalem esr patcher wie ktos moze czego to wina niewidzi jako dvd video prosze o pomoc

kacpercapo 22.02.2009 22:41

A gry na tych inny płytka ci działają???

mczetu 22.02.2009 23:17

znaczy jesli chodzi ci o oryginaly to normalnie dzialaja a kopi zapasowej zadnej mi sie nieudalo uruchomic probowalem nagrywac na plyty tdk ma ktos pomysl jakis??poprostu robie obraz patchuje esr patcherem nagrywam i browser niewykrywa jako dvd video nie wiem czemu

darek0920 22.02.2009 23:40

Dobrze cię zrozumiałem?Chcesz odpalić zpaczowaną grę z poziomu browsera ps2?

mczetu 22.02.2009 23:42

hehe nie tylko zeby wogule esr mi uruchomil gre musi ja konsola w browser wykrywac jako dvd video prawda??mam wszytsko wgrane na memorke mc boot 1.8 ale nie wiem co robie zle albo czegotojest wina ze mi konsola niewykrywa plyty z gra jako dvd video

darek0920 22.02.2009 23:50

Który esr masz na karcie pamięci( ESR beta r9b mcard,ESR beta r9b dvdv direct off,ESR beta r9b dvdv direct)?

Berion 22.02.2009 23:59

A wykrywa jako co? Czy wcale nie wykrywa. Jeśli masz podaną ścieżkę do ESR w konfigu to ten automatycznie się odpali po wykryciu przez napęd nośnika, potem ESR czeka aż mechacon zweryfikuję ją jako DVD-Video i potem pojawiają się "kolorowe ekrany".

Jeśli nic się nie dzieje to albo nie masz ESR podanego w konfigu "do automatycznego uruchamiania" albo napęd w ogóle nie wykrył nośnika.

Problem zapewnie z jakością nośnika/wypalenia/lasera itd. standard.

mczetu 23.02.2009 11:57

kurde jest problem niewiem jak to sprawdzic na aukcji przez która kupiłem pisze tylko ESR ver. r9b

nie wiem bo jak spatchowalem nagrałem i probowalem odpalic to bez memorki w browser powinna plyta byc widoczna jako dvd video niewidzi mi plyty tdk dvd nagranej na mniej niz 4 predkosci niepamietam jaka dalem wtedy ,ale konsola normalnie czyta oryginalne gry czy to moze byc wina lasera??wiec cały esr niezadziała jak płyta wogule nie jest wykrywana tak mi sie wydaje /ale nie mam pojecia jak sprobowac nagrac zeby udalo sie ??

kamiltbg 23.02.2009 12:39

Przecież możesz sobie wrzucić dowolny ESR na karte jak masz już FreeMCBoota, jak Ci gość nie nagrał uLELF'a to wrzuć go na pendrive pod nazwą RESCUE.ELF i się włączy.

mczetu 23.02.2009 13:03

niezrozumiałes mnie narazie nie moge podejrzewać ze to wina esr ponieważ konsola nie wykrywa mi wogóle płyty jako dvd video wiec po co mam usuwac esr

darek0920 23.02.2009 13:55

Jak włączasz konsole to ESRbeta też się uruchamia czy nie? jak odpalasz ten ESR?"nie moge podejrzewać ze to wina esr ponieważ konsola nie wykrywa mi wogóle płyty jako dvd video wiec po co mam usuwac esr"odpaliłeś esr choć raz?
kamiltbg dobrze ci podpowiada z poziomu ulelf możesz zobaczyć co masz przerzucone na karte pamieci

mczetu 23.02.2009 14:14

tak odpalilem esr wiele razy wlaczam konsole mma logo free mc boot 1.8 wkladam plyte daje r2 i esr uruchamia sie i tyle czarny ekran caly czas

darek0920 23.02.2009 14:36

Zajrzyj tu może masz ESR direct off.Po uruchomieniu esr jak pojawi się czarny ekran zresetuj konsole z gra w środku,może masz akurat ta wersje ESR

mczetu 23.02.2009 14:55

to tez niestety niedziała ale czego to moze byc wina ze niewidzi plyt konsola jako dvd video jak nie plyty tdk to jakich sprobowac??

darek0920 23.02.2009 15:02

Verbatim http://forum.cdrinfo.pl/f2/jakie-ply...-na-ps2-21145/

kacpercapo 23.02.2009 16:26

mczetu
Jak masz memorke jest orginalna ??? albo wyłacz fast boot w konfiguracjach fmcb :)
A jak to laser ci nie działa to się nie przejmuj bo nowy bez zdjętej zworki około 40 zł to nie dużo jak na kolejny rok grania ;P i pamiętaj płytki muszą być dvd - według mnie tdk są najlepsze do gier.

Berion 23.02.2009 18:22

Co tu filozofować? Już napisałem w czym problem we wcześniejszym swoim poście. :P

FMCB nie uruchomi gier, ale to nie istotne. Płyta i tak musi zostać zweryfikowana jako poprawna i być wyświetlona w OSDSYS. Karta pamięci nie ma tutaj nic do rzeczy, ani wersja ESR. Co ma robić ESR jak jeszcze nie "dostał" płyty od mechacona?

---

TDK to syf... jakbyś to napisał 4 lata temu to jeszcze bym się zgodził.

mczetu 23.02.2009 22:18

dobra sproboje z tymi plytami itp a jak nie to nowy laser kupie tylko czy dam rade sam zamontowac trudne to jest??

kacpercapo 23.02.2009 23:52

Nie łatwizna. A jak sobie nie dasz rady to ja ci pomogę
:)

Berion 24.02.2009 00:25

Cytat:

Napisany przez mczetu (Post 1006985)
dobra sproboje z tymi plytami itp a jak nie to nowy laser kupie tylko czy dam rade sam zamontowac trudne to jest??

Nigdy nie odpalałeś na niej kopii? To nie możliwe, aby tak się "zatrupił". Naucz się wypalać płyty, przeczyść soczewkę, nasmaruj prowadnice i będzie dobrze.

Kupno lasera to ostateczność.

mczetu 24.02.2009 00:50

aha chciałem dodac ze kiedys miałem jakąs przeróbke na momerce ta przerobka była bardzo dziwna kombinacje klawiszy itp nieudalo mi sie nigdy tego odpalic ale mam nagrana plyte przez goscia spatchowana tak zwana plyta testowa jak on to nazwał i ja widz jako dvd video ale to nie ten patcher i esr nieuruchamia

kacpercapo 24.02.2009 01:14

Mam takie pytanko bo dziś podmieniałem modules i cała resztę zawartości FMCB i udało mi się odpalić na moje konsole w sms najzwyklejsza płytkę dvd z mp3 i filmami nie tworzyłem jej w żadnym programie tylko tak pierwszą lepsza jak każdy ma u siebie wziołem. Czy udało to się już komuś ? A podkreślam nie mam modchipa.Pytam bo minłem ta instalke na takiej podrzednej jakości karcię od znajomego i własnie przestał działać na jej FMCB :(
Nie ważne czy patchuje się ESR disc patcher GUI v0.24a czy MementoDiscPatcher0.9e bo to jedno i to sam tylko ze FMCB mam bardziej rozwinięte odpalanie z memorki elfów niz Memento. A co do tych TDK minusów niebieskich to ja coś muszę dodać są to jedne z najlepszych płytek na rynku na nich około 34. backup gier nie które maja po2 lata nawet i bez zarzutu smigają !!!

Berion 24.02.2009 13:18

Cytat:

Napisany przez kacpercapo (Post 1007013)
[...] najzwyklejsza płytkę dvd z mp3 i filmami nie tworzyłem jej w żadnym programie [...]

A po Polsku? Ja np. nie wiem jaka to jest "najzwyklejsza płyta dvd z mp3". Mogę się tylko domyślać, że masz na myśli kompilację z ISO9660/Joliet (bez ELF+CNF). ;)

Bez chipa mechacon jej nie przepuści. Śniło Ci się coś.

Cytat:

[...] Nie ważne czy patchuje się ESR disc patcher GUI v0.24a czy MementoDiscPatcher0.9e bo to jedno i to sam tylko ze FMCB mam bardziej rozwinięte odpalanie z memorki elfów niz Memento [...]
Nie myl pojęć. ESR Disc Patcher, zarówno jak i Memento Disc Patcher to programy do patchowania tablicy UDF. Nie maja nic wspólnego z FMCB i Memento FW dla Memor32.

Poza tym FMCB i MementoFW to wcale nie to samo. Dwie zupełnie różne aplikacje, które różnią się w działaniu. To, że opierają się na tym samym pomyśle nie oznacza, że to to samo.

Cytat:

[...] A co do tych TDK minusów niebieskich to ja coś muszę dodać są to jedne z najlepszych płytek na rynku na nich około 34. backup gier nie które maja po2 lata nawet i bez zarzutu smigają !!!
Nośników nie sprawdza się "na oko" ani nawet "na słuch". Używa się ciekawych programów do pomiarów ilości błędów itd. Poczytaj na forum. :taktak:

---

Cytat:

ale to nie ten patcher i esr nieuruchamia
Oba robią dokładnie to samo, także to bez znaczenia. Już pisałem: naucz się wypalać płyty dla PS2. :P

kacpercapo 24.02.2009 17:44

Berion I jak zrobilem tak jak napisałem tylko ze tylko ze tym raz przemodifikowałem na real media player i wcale to mi się nie przysniło.:D Ja juz w pelłni dopracuje instalke to fmcb to ja wrzuce na forum.Nie ma rzeczy nie mozliwych trzeba chcieć coś osiagnać :!

Berion 24.02.2009 18:23

Fw napędu, a konkretnie mechacon nie przepuści niczego co nie jest CD-Audio, PSXCD, PS2CD, PS2DVD lub DVD-Video. W przypadku CD/DVD-/+R/RW tylko CD-Audio i DVD-Video - właśnie po to są te modyfikacje tablicy... inaczej ESR mógłbyś sobie w kieszeń wsadzić.

Bez modchipa jest to awykonalne i albo nie wziąłeś czegoś pod uwagę o czym nam nie powiedziałeś albo Ci się przyśniło.

O rzeczach niemożliwych mój dziadek miał pewną sentencję, ale ze względów etycznych nie chcę jej przytaczać. ;]

kacpercapo 24.02.2009 20:02

Wspomagałem się swap magica i ps2 dvd tool pozniej wyjaśnię jak to działa.

Berion 25.02.2009 13:33

No widzisz, Swpa Magiciem, a to zmienia postać rzeczy. Bo to też jest w pewnym sensie exploit, tyle że zupełnie czego innego.

PS: nie ma takiej aplikacji jak "ps2 dvd tool". ;]

kacpercapo 25.02.2009 18:59

Znaczy sie ty niemasz ja mam stworzona przez PIKOMULE DVD TOOLS.A działa to tak normalnie ze swap magica uruchamiasz DVD TOOLS a krata ze z odpowiednio dostosowanym free mc boot jest w konsoli.W menu głownym wybierasz real media pro wkładasz ja to ty nazwałeś kompilację z ISO9660/Joliet (bez ELF+CNF) i to każda i ogladasz fimy i odtwarzasz mp3 i jpg.
PS: tak ja mowlem ja tego dokonałem :)

Berion 25.02.2009 21:27

Cytat:

Napisany przez kacpercapo (Post 1007421)
Znaczy sie ty niemasz [...]

Nie, nie ma czegoś takiego. Znów nie rozumiesz... Mówiłem o "autonomicznym homewbrew", a nie paczce z programami jaką sobie może każdy zrobić i nazwać jak mu się podoba (np. ELF-Pack, choć niedługo to się akurat zmieni).

Są dziesiątki takich paczek/obrazów w sieci. Większość z nich to dziś już śmiecie (często z warezem).

Cytat:

[...] A działa to tak normalnie ze swap magica uruchamiasz DVD TOOLS a krata ze z odpowiednio dostosowanym free mc boot jest w konsoli.W menu głownym wybierasz real media pro wkładasz ja to ty nazwałeś kompilację z ISO9660/Joliet (bez ELF+CNF) i to każda i ogladasz fimy i odtwarzasz mp3 i jpg.
PS: tak ja mowlem ja tego dokonałem :)
Tak to zdecydowanie odkrycie na miarę Atlantydy... :hahaha:

Z exploitu DVD-Playera (vide FMCB czy MementoFW) nie da się, ale z exploitu Crazy Taxi/Time Splitters2 (vide Swap Magic) owszem, przez podmianę tak aby napęd jeszcze raz nie weryfikował nośnika. Nie ma w tym nic paranormalnego. ;]

kacpercapo 25.02.2009 22:15

Po pierwsze nie takich jak ten pack a po drugi nigdzie o ty mnie nie jest onapisane ze jak ty to mądrze piszesz (np. ELF-Pack,) działa i playery z niego działają.ani cd info czy cd konsole wiec nie pisz mi ze to nie jest odkrycie!!!! A wasz pack fmcb to sy* bo kazdy mam problem z instalacja tego wiec trzeba sobie same wsztstkiego szukać po Angielskich lub Amerykańskich forach.Wiesz już nie chce mi się tu pisać i tłumaczyć bo i tak musze sam do wszystkiego dochodzić.Na tym forum nawet nie potraficie napisać po ludzku co trzeba zrobić tylo pisze jakie bzdety a potem ktos po 10 poście wie co ma zrobic albo daje sobie spokuj.
PS:Nauczy się być zwykłym internałta lub poczatkujacym konsolowcem ktory potrzebuje tylko nie zbędnych informacji a nie setki tłumaczen zanim dojdziesz do sedna przy 50 poście !!! ;P

Berion 25.02.2009 22:34

A po Polsku jesteś w stanie to napisać?

Cytat:

Napisany przez kacpercapo (Post 1007452)
[...] A wasz pack fmcb to sy* bo kazdy mam problem z instalacja tego wiec trzeba sobie same wsztstkiego szukać po Angielskich lub Amerykańskich forach [...]

Jakbyś poczytał trochę to byś wiedział, że to wina zagnieżdżenia plików. Nie poprawię tego ponieważ chce mieć porządek na płycie (jaki to problem skopiować cały folder FMCB na mass:/ i stamtąd odpalić instalator?...). Może w przyszłych wersjach instalatora będzie to naprawione.

Jak ktoś nie używa głowy tylko... do myślenia to nie moja wina.

W ELF-Packu są z reguły najnowsze i jedyne jeszcze używane programy, większość w PL. Jest to jedna z najsensowniejszych paczek jakie przygotowano... ale co tam, zrób lepszą. Krzyżyk na drogę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:24.