Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

tomo716 26.03.2011 18:29

Jak mam robić tą płytę z ulef??

Berion 26.03.2011 17:20

Nie rozumiem.

tomo716 26.03.2011 11:56

To wystarczy plik RESCUE.ELF zrobić jego obraz potem patch esr i na płytę??

Berion 26.03.2011 09:39

Teraz to raczej nie bo przy wczytaniu USBD się zawiesza/loopuje. Sprawdź, oczywiście trzeba patchować dla ESR.

tomo716 24.03.2011 16:42

a dało by się uruchomić ulaunch z płyty cd?? Wersja ulaunch v4.42

Berion 24.03.2011 15:59

A jaki jest ten co skopiowałeś? Numer wersji...

Zresztą to bez znaczenia jak nie wstaje. Czyli masz ogólny fackup USB. Pozostaje kupno Swapa albo wycieczka do kolegi co ma sprawne FMCB, modchip lub jakiś exploit. ;]

tomo716 23.03.2011 22:14

Nagrałem uLaunch na pendriv'a zmieniłem nazwę z BOOT.ELF na RESCUE.ELF i nie chce ruszyć. Możecie jeszcze jakoś pomóc. Albo podesłać link z najlepszym ulaunch bo nie wiem czy ten co skopiowałem jest dobry.

Berion 23.03.2011 18:06

Cytat:

Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc.
Skasować go i zastąpić innym, kompatybilnym. No ale tego już możesz nie dać rady zrobić na tej instalce. Zobacz czy z mass:/RESCUE.ELF wstaje. Jak nie to szukaj Swapa na "Aledrogo" (3.6 lub 3.8, bez blokad bo nie będą potrzebne). ;]

Nie rozumiem po co to zrobiłeś. Rozmowa jest o OPL, a Ty się wziąłeś za FMCB.

I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz:

Opisuj dokładnie co robisz. To matematyka, a nie metafizyka. Nikomu się nie chce dochodzić co konkretnie skopiowałeś i gdzie konkretnie (akurat celu jestem w stanie się domyśleć). Przykład niżej...

Cytat:

Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak.
- - -

@SMBA
Nie podejrzewałem Cie o przeglądanie src. Na ludzi wychodzisz! :D

tomo716 21.03.2011 21:31

Podmieniłem ten plik i tyle, teraz jak się włącza konsola to tylko jest logo FMCB i nic się dalej nie dzieje.

SMBA 21.03.2011 21:27

"Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc."
Nie widzę powiązania. Opisz wszystko co zrobiłeś dokładnie i co się dzieje/nie dzieje po uruchomieniu konsoli.
"Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak."
Miałeś? Czyli usunąłeś go?

tomo716 21.03.2011 21:10

Z tego co pamiętam to ja ten plik miałem sys-config czy jakoś tak. Jak możecie to pomóżcie mi naprawić fmcb bo nie mam swapa.

tomo716 21.03.2011 20:35

Skopiowałem oryginalny plik, skopiowałem USBD.IRX z Gran Turismo i teraz mi się nie chce fmcb uruchomić. Jak to naprawić?? proszę o pomoc.

Berion 19.02.2011 16:05

Nie da się zrobić kopii karty, która po wgraniu by działała na innej. Możesz natomiast zainstalować FMCB na innej karcie za pomocą tej (jest w tutorialu - nie czytałeś).

amik 19.02.2011 10:05

witam ponownie kupiłem nową kartę z Free MCboot pytanie jak zrobić kopie karty lub jak nagrać na inną kartę aby znowu po jakimś czasie nie wyparowało Free MCbot
i znowu nie trzeba było kupować nowej proszę o rade Pozdrawiam

Berion 09.02.2011 21:05

Jeśli miałeś do tego jakiś program (np. Memory Card Annihilator) i był podlinkowany w menu to tak. Chyba, że masz sprytne dzieci to mogły uruchomić go z zewnątrz np. nagrany na pendrive. Z poziomu OSDSYS można formatować tylko karty niesformatowane, czyli nowe, oryginalne.

Jeśli masz podróbkę karty to syn może mówić prawdę - te karty tracą dane, ulegają uszkodzeniu itd.

amik 09.02.2011 18:43

Free MCbot ?

witam mam juz od dość dawna katę z Free MCBoot konsole używa mój syn ,mam pytanie czy możliwe jest wykasowanie format karty z poziomu konsoli ponieważ dziś po uruchomieniu konsoli okazało się że karta jest pusta There Is no data synek twierdzi że nic nie zrobił czy możliwe jest że w jakiś dziwaczny sposób sama się a formatowała ? Pozdrawiam

SMBA 01.02.2011 07:24

Ma TV PAL ale musi obsługiwać też NTSC skoro działa w kolorze ;)
Nie polecam nagrywania gier na płytkach gorszej jakości nawet jeśli działają, bo zakatujesz laser konsoli na śmierć

portiporta 31.01.2011 20:06

mam tv panasonic taki 21" chyba :D, ale koledze gra chodzi a ma tv pal i miał kolor wiec neiwiem.
nagrałem pro streeta na innej płycie(w dodatku gorszej jakości) i ruszył.

SMBA 31.01.2011 17:43

"tylko nagrałem nfs pro street, gta lcs i burnout dominator na pytkach emtec i staje na różowym ekranie. nagrane inne gry na plytach sony chodzą dobrze"
Odpowiedziałeś sam sobie, nagrywaj tylko na lepszych płytkach - Verbatim i Sony (TDK ponoć ostatnio się mocno pogorszyło)
"a i jeszcze dlaczego w medal of honor vanguard mam czarno bialy obraz?"
Gra jest NTSC a ty masz telewizor, który obsługuje tylko PAL (albo na odwrót, ale to raczej wątpliwe jeśli mieszkasz w Polsce ;) )

portiporta 31.01.2011 17:41

zainstalowałem już fmcb z tego kingstona i hula wszytko :D
tylko nagrałem nfs pro street, gta lcs i burnout dominator na pytkach emtec i staje na różowym ekranie. nagrane inne gry na plytach sony chodzą dobrze .
a i jeszcze dlaczego w medal of honor vanguard mam czarno bialy obraz?

Berion 30.01.2011 22:17

Zależy od wersji modułu USBD.IRX. Starocia miały problemy z FAT32, obecnie to jest nawet odwrotnie.

portiporta 30.01.2011 16:48

no dobra zainstaluje od nowa .
mam pendrive kingston data traveler I 1GB i sformatowałem go pod FAT16.
Wcześniej był na FAT32 i dlatego nie czytal go ulelf?

Berion 30.01.2011 14:53

Instalacja z płyty to kiepski pomysł. Zwykle instalator nie znajduje zewnętrznych zasobów.

"restore configuration"? Że co? ;]

Zmienić pendrive'a i/lub zaktualizować uLE jeśli masz jakąś prehistoryczną wersję (najnowszy to 4.42a).

portiporta 30.01.2011 13:01

problem

siemka
robiłem wszystko według instruckcji i gdy zainstalowałem FMCB nie mam ESR ani SMS.
w menu mam : Browser,Launch Disc,restore configuration.
dodam jeszcze że podczas instalacji pokazały mi się 2 okienka że nei mam plików do usb i boot, jednak one były.
uLelf nie wykrywał mi pendrive dlatego instalowałem z DVD. co zrobić by ulelf wykrywał pena? trzeba sformatować pod FAT a nie jak miałem wcześniej FAT32?

tricky 15.01.2011 19:17

Jeśli komuś to pomoże, to sposób o którym wspomniałem w swoim pierwszym poście zadziałał (uprzednio potraktowałem iso programem podanym przez SMBA, dzięki :)). Wszystko działa jak należy, obraz nie skacze i jest w kolorze. Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i wszystkie odpowiedzi : )

Desden 10.01.2011 15:14

Wejdz sobie tutaj:
http://psx-scene.com/forums/f164/esr-public-beta-58441/
Ściągnij wersje 9B rozpakuj przekopiuj potem na karte pamięci,ustaw dobrze FMCB tak żeby ESR był widoczny w menu akurat ten co skopiowałeś i uruchamiasz program robi sie czarny ekran, potem już wkładasz gre(sptachowaną esrpatcherem) i jedziesz tzn grasz :PPP

Tylko nie pamiętam który esr startuje odrazu w sensie po tym jak włożysz płytke bo dawno nie używałem :PPP

tricky 10.01.2011 13:58

Cytat:

Napisany przez Desden (Post 1138527)
Ja mam wrażenie że on chce tak uruchomić gre z browsera, albo po prostu po włożeniu :D Dla tego @tricky musisz miec jeszcze program esr i jego uruchamiasz dopiero potem wkładasz swoją zaczarowaną płytke z grą :)

Właśnie w tym problem że gra nie uruchamia się ani z browsera, ani od razu po włożeniu, ani po wejściu w ten cały ESR (gdzie jest białe menu i mamy do wyboru uruchomienie gry z CD/DVD)-płyta stoi w miejscu. Spróbuje dziś/jutro z tym ponownym nagraniem płyty, zobaczymy co z tego wyjdzie. Chyba że skonfigurowanie FMCB będzie sprowadzało się do zmienienia opcji video (--Video Mode: AUTO, PAL, NTSC {AUTO is default setting }). Dzięki za odpowiedzi!

Desden 10.01.2011 08:14

Ja mam wrażenie że on chce tak uruchomić gre z browsera, albo po prostu po włożeniu :D Dla tego @tricky musisz miec jeszcze program esr i jego uruchamiasz dopiero potem wkładasz swoją zaczarowaną płytke z grą :)

Berion 09.01.2011 20:51

Programy mają w głębokim poważaniu to co jest w SYSTEM.CNF. I tak zawsze ustawiają swoje.

Program modyfikuje ELFa. Porównaj hex edytorem przed i po. ;] Gdyby wystarczyło zmienić jeden string to by wystarczyły bardzo proste loadery.

SMBA 09.01.2011 16:24

Ten patcher modyfikuje chyba tylko jedną linię jednego pliku z konfiguracją ;)
system.cnf:
Kod:

BOOT2 = cdrom0:\SCUS_XXXXXX
VER = 1.01
VMODE = NTSC

po nałożeniu łatki zmienia się tylko ostatnia linijka na PAL ;)
Cytat:

Telewizory nieobsługujące NTSC to powiedzmy sobie wprost, budżetowy szmelc.
Albo stare, ale jare telewizory kineskopowe ;)
Miałem 3 CRT z czego tylko ten najstarszy do dziś działa bez problemów ale niestety nie obsługuje NTSC... a na LCD HD gry w SD wyglądają zwyczajnie brzydko.

Berion 09.01.2011 14:55

Łączenie gier w łańcuchy z loaderami (a nie daj Bóg jeśli każdy z nich hookuje jakieś syscalle), patchami itd. przynieść może cały szereg anomalii. Dlatego najczęściej nie warto ingerować w kod gry.

Telewizory nieobsługujące NTSC to powiedzmy sobie wprost, budżetowy szmelc.

SMBA 09.01.2011 12:06

Cytat:

Nie należy patchować gier tymi wynalazkami bo to proszenie się o kłopoty. ;]
Miałem pokaźną kolekcję gier NTSC od kolegi i wszystkie (oprócz pierwszej - bo zapomniałem że są NTSC a mój TV NTSC wyświetla bez koloru) patchowałem tym programem i zawsze wszystko działało ok, czasem tylko filmiki były rozciągnięte ;)

Berion 08.01.2011 23:53

Jeśli TV nie obsługuje NTSC to obraz będzie skakał i/lub będzie czarno-biały. Nie należy patchować gier tymi wynalazkami bo to proszenie się o kłopoty. ;]

@tricky
Poczytaj o konfiguracji FMCB.

SMBA 08.01.2011 20:53

Zrób tak jak napisałeś ale jeszcze przed spatchowaniem ESR zrób to co jest opisane tutaj: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2ntsc2pal/ (gra NTSC spatchowana ESR będzie działała ale 1. PAL ma większą rozdzielczość a różnicy w płynności i tak nie odczujesz 2. Nie każdy telewizor obsługuje NTSC, jeśli nie jesteś pewien co do swojego - po co marnować płytę?)
poza tym - jeśli nie chcesz męczyć napędu możesz uruchomić grę za pomocą open ps2 loader ;)

tricky 08.01.2011 16:47

Witam serdecznie. Mam mały problem z FreeMCBoot i liczę na Waszą pomoc :)

Posiadam FreeMCBoot 1.8 wgrany na kartę pamięci. Konsolę mam w wersji PAL, natomiast chciałbym uruchomić na niej oryginalne gry w systemie NTSC. Po odpaleniu konsoli wszystko przechodzi automatycznie z menu FMB do komunikatu o włożeniu dysku PSone/PS2. Próbowałem otworzyć klapkę, przejść do "uruchom grę" i wtedy odpalić DVD, nic to jednak nie dało. Mam pytanie: czy jeśli zrobię obraz ISO oryginalnej gry, spatchuje ESR disc patcherem, nagram na płytę i uruchomię przez FMB to gra ruszy? Jeśli nic nie da się z tym zrobić, pozostaje mi jakaś inna opcja czy tylko kupienie konsoli NTSC? Z góry dziękuje za pomoc : )

Berion 02.01.2011 20:02

>> http://psx-scene.com/forums/f153/off...eleases-58292/

Cytat:

Installer side :

- Fixed broken installation from CD
Także nie ma sensu zmieniać na 1.8b

Lepiej nie nadpisywać tylko zrobić uprzednio sformatować.

Marcin1792 02.01.2011 17:06

Free McBoot różnice w wersjach

Witam, mam zainstalowanego FMCB w wersji 1.8, chciałbym zainstalować 1.8b, wiecie jakie może między nimi są różnice? Czy mogę instalować nowszą wersję na starszą? Tzn, mam oryginalną konsolę bez jakichkolwiek przeróbek i chciałbym zainstalować nowszą wersję z Pendrive, pozdrawiam:)

koi1236 31.12.2010 11:06

Pomocy Free mcboot

Mam pytanie kto by mi wgrał (Zabrze i okolice) free mcboot'a. Prosze o odpowiedz to bardzo ważne dla mnie:help:

Berion 20.12.2010 22:41

Zmęczony po robocie przyszedłem. ;)

Więc tak, kwestia wersji fw. Jeśli ma 2.30 to nie zadziała, jeśli 2.20 to tak jak napisałem w poprzednim poście. I uprzedzając pytanie: nie da się sprawdzić tego na gołej konsoli - opisałem w tutorialu.

loki7777 20.12.2010 21:20

Berion model 9004 wiec nie musi byc kompatybilny z FMCB - tu szukal bym przyczyny.

Berion 20.12.2010 20:43

Niezgodny region Magic Gate obu konsol i/lub instalacja Normal.

rafaltsw92 19.12.2010 21:40

Problem z uruchomieniem FreeMcBoota

Witam mam konsole PlayStation 2 slim model no. SCPH-90004 PAL
Mam wgrany program FreeMcBoot Version 1.8 na karcie pamięci.
Program był wgrywany na innej konsoli slim na niej działał a na mojej nie chce iść. Dla czego nie działa na mojej??
Proszę o pomoc!!!
Z góry dziękuję ;)

szczuru 03.11.2010 20:22

Nagraj według tego tutorialu:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2bin2cdvd/

Jojtek96 03.11.2010 17:33

Aha, no ja mam ściągniętego FMCB 1.8, lecz nie wiem jak to nagrać an płytę żeby mi ps2 odpaliło to i mógłbym nagarc to na kartę. Możecie mi powiedzieć jak to zrobić, czytałem niby ale juz 5 razy nagrywałem na płyte i za każdym razem mi się nie udało.

Berion 03.11.2010 17:27

Nie ma czegoś takiego jak FMCB po Polsku - zarówno exploitu jak i jego instalatora.

Tu masz spis tutoriali:
>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...q/strona15.php

Jojtek96 03.11.2010 13:40

A nagrywać to przez nero?

Możecie mi dać link gdzie mogę pobrać free mc Boot 1.8b tylko zeby było po polsku.

Iskander 02.11.2010 21:46

Tam masz wszystko wytłumaczone co i jak skopiować. Pamiętaj o utworzeniu SYSTEM.CNF. Opis jak to zrobić jest chyba z tego co pamiętam na kCDRi.

Jojtek96 02.11.2010 19:40

Kurde ale nie wiem jak go nagrać na płytę żeby go odtworzyc na konsoli. Możecie mi powidzieć jak nagrać to na płytę?

szczuru 02.11.2010 16:08

Łap link i czytaj lekturę:
FreeMCBoot i ESR na konsole.cdrinfo.pl

:P

Jojtek96 02.11.2010 14:39

Jak nagarc Free McBoot 1.8

Witam, ściągnąłem z internetu Free McBoot 1.8 i chciałbym go nagrać na moją kartę pamięci do ps2. Jak to zrobić? Konsole mam przerobioną modbo chip.
Proszę o wyjaśnienie mi jak to zrobić.

Berion 22.10.2010 16:59

Taa...

Cytat:

Panie władzo! To nie ja potrąciłem tą staruszkę na pasach, to mój samochód!

zuBeK2000 22.10.2010 14:37

Berion.

Bardzo ci dziekuje za twoj post. To co napisales mi czytalem, dlatego nie bylem pewny i sie zapytalem :) I nie oszukuje tworcow poniewaz ja kupuje ta karte i jakis koles to nagral wiec to nie ja tylko on :)

Berion 22.10.2010 13:50

1. Nie sprawdzisz:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona7.php

2. Raczej 100%. Dopiero od 0d był dylemat, z kolei późniejsze już tylko z 2.30.

3. Nie kupować w ogóle bo okradasz twórców. Kup Swap Magic, nawet jedną płytę, bez blokad i sam sobie wgraj.

zuBeK2000 22.10.2010 13:09

Free Mcboot i konsola PlayStation 2.

Witam, jest to mój pierwszy temat na tym forum wiec jeśli jest w złym wątku to prosze o przeniesienie.

A wiec tak mam problem ponieważ planuje kupić karte pamięci z FMCB do ps2 lecz nie jestem pewien czy mi pójdzie. Mam model SCPH-90004 | 0a | no i właśnie. Czytałem że FMCB nie działa na sofcie 2.30 tylko na 2.20 i tu jest moje pytanie.

1. Jak sprawdzić jaki mam soft jeżeli nie mam przerobionej konsoli?
2. Czy na modelu 0a jest nadzieja że będzie soft 2.20?
3. Czy kupić karte z wgranym FMCB jeżeli nie jest się pewnym że, pójdzie?

To na tyle.

Pozdrawiam i prosze o odpowiedzi. :help::help::help:

Berion 21.09.2010 22:55

Może ustawiłeś oryginalny OSDSYS jako aplikację startową.

Nazwij uLE jako RESCUE.ELF (wielkość liter ma znaczenia) i wrzuć na pendrive. Przy starcie konsoli, FMCB uruchomi ten plik i będziesz mógł skopiować FREE_MCB.CNF (czy jakoś tak, z pamięci piszę) na pendraka i wyedytować na PC.

Jeśli się nie uruchomi to albo masz niekompatybilny pendrive, albo nie masz modułów USBD na karcie. Wówczas oznaczać to będzie że zostałeś w czarnej d*. ;)

KubaPS2 21.09.2010 21:02

Problem z FMCB ps2

witam mam straszny problem . mianowicie nie wiem co sie stalo ale pzy wlaczeniu konsoli nie mam freemcboot!! dzisiaj chcialem zgrac save do gta sa z pendriva przez przypadek wszedlem w konfiguracje freemcboot i cos tam zmienilem wylaczylem konsole i wlaczylem od nowa ale ku mojemu zdiwieniu pokoazalo sie free mcboot made by (..) a zaraz potem sony cos tam cos tam (czego nigdy nie bylo) . i juz potem mialem 2 opcje browser i configuracja . wszedlem na memory stick i mam tam to zapisane ale nie mam uz tych opcji co przetem czyli np swapmagic hddlowder i wiele innych czy jest jakis sposob na wlaczenie tego BARDZO PROSZE O POMOC !!!!!
PS: nie wiem jak to wlaczyc bo konsola jest z alllegro nie ja ten program wgrywalem .

darek0920 30.08.2010 22:08

Hmm... no to inaczej 2 sposoby do głowy mi przychodzą...
1.Zrób tak jak za pierwszym razem czyli przytrzymaj SELECT potem Configure E1 Launch keys... i przypisz ręcznie uLe do któregoś z przycisków,powinien być w mc0:/BOOT/BOOT.ELF(jeśli nie będzie to patrz sposób drugi) :).

2.Wrzuć na pendrive(do root) uLe pod nazwą RESCUE.ELF powinien uruchomić się automatycznie.

SkylinerPL 30.08.2010 21:55

Ok wgrałem już tego save do gt4 przez pendriva dałem na niego uLe i save w folderze i działa dzięki .Pozdro :spoko:

SkylinerPL 30.08.2010 18:17

Jak trzymam R1 to pokazuje napis free mc boot a później zielono się robi ???

darek0920 30.08.2010 18:11

Przytrzymaj R1 po resecie,powinien sie uruchomić.

SkylinerPL 30.08.2010 18:03

A jak wgrac uLaunchELF przez Free MC boota ???:help:

Berion 30.08.2010 13:04

Save pakujesz/konwertujesz do formatu *.psu, wrzucasz na pendraka, odpalasz uLE, kopiujesz go i wklejasz opcją "PSU Paste" / "Wklej *.psu".

ID gry i save'a+folder muszą być zgodne.

Było już o tym na forum wiele razy.

SkylinerPL 29.08.2010 13:24

Witam mam jeszcze jeden problem polegający na tym że mam fmcb ale w menu jest tylko browser ,system configuration i free mc boot configuration a chciałbym wgrać save do gt4 przez uLaunchELF i nie wiem jak Pomocy .Proszę o Szybką odpowiedź

SkylinerPL 28.08.2010 17:52

Dzięki:)

darek0920 28.08.2010 17:16

Przytrzymaj START po resecie konsoli-uruchomi sie FMCB configurator,wybierz opcje Configure E1 Launch keys... (Screen w punkcie 3) przy AUTO wciskaj "SELECT" aż pojawi sie OSDSYS.Potem zapisz nowy config (Save CNF to MC0 )

SkylinerPL 28.08.2010 15:01

Witam mam problem polegający na tym że gdy wkładam karte z free mc bootem do ps2 to od razu włącza mi się ESR bo grzebałem coś w ustawieniach i nic więcej nie mogę zrobić .Proszę o szybką odpowiedź

Berion 29.07.2010 22:23

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108900)
Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś?

Jeśli będzie pod odpowiednią nazwą i w root nośnika to tak. Telefon musi też umożliwiać automatyczny dostęp do karty (FMCB będzie przeszukiwać tego zaraz na starcie) i być kompatybilny z Twoimi USBD.

Cytat:

Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony
Tak właśnie trzeba. To w gruncie rzeczy to samo co napisałem powyżej.

tkaczu 27.07.2010 18:44

Jeżeli wrzucę ten folder z instalką i plikami na kartę pamięci telefonu i podłącze telefon do konsoli to ps sam wyszuka instalatora i go uruchomi czy jakoś muszę wejść gdzieś? Dodam że nie patrzyłem na dział instalacji fmcb za pomocą karty z fmcb tylko na instalacja fmcb 1.8 Czy jednak trzeba zrobić tak jak jest opisane w dziale instalacji za pomocą karty z fmcb? Jestem kompletnie w tym zielony.

Berion 26.07.2010 16:44

Cytat:

Napisany przez tkaczu (Post 1108642)
To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb?

Oryginalna karta Sony ma 8MB, więc ani 8mb ani tym bardziej 35mb.

Widzę, że nie zrozumiałeś. ;] Przeczytaj to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowi%C4...ie_symboliczne

Cytat:

Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?
Napisałem w tutorialu, która od czego jest.

tkaczu 26.07.2010 12:31

To karta ma 8 mb czy tam 35mb+? Czy jak zrobię reinstalke to odzyskam te 35 mb które zajmuje fmcb? Którą wersje lepiej zainstalować? Normal czy może multi?>

Berion 26.07.2010 11:32

To nie jest błąd, ale i FMCB tyle nie waży. Przy instalacji wersji multi tworzone są linki symboliczne do tego samego pliku o innych nazwach (bowiem, różne modele konsol poszukują różnych nazw), dlatego OSDSYS traktuje każdy z nich jako oddzielny. Najwyraźniej też instalowany był bez slimowych DVDPLE (czyli w Twoim przypadku FMCB waży ~1.5MB + to co tam jeszcze masz dograne).

Jak chcesz nową instalację to tutaj masz tutorial:
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/

Z poziomu instalatora sformatuj kartę (nie inaczej bo potem nie uruchomisz FMCB (nie będzie go tam ;])) i zaraz potem instaluj wersję multi lub normal.

FMCB jest w mc0:/BxEXEC/, w mc0:/BOOT/ masz jakieś programy, w mc0:/SYS-CONF/ są trzy ważne pliki dla FMCB: FREEMCB.CNF, to jest jego plik konfiguracyjny i dwa moduły *.irx do obsługi USB.

Reszta nie jest istotna dla działania FMCB (zawartość jak i obecność folderu BOOT też nie, tam masz po prostu jakieś programy np. ESR).

tkaczu 26.07.2010 10:31

Karta pamięci

Witam. Mam wgrane na kartę pamięci fmcb 1.8. Na karcie napisane jest że karta ma pojemność 8 mb jednak gdy wchodzę w browser i przechodzę na ikonkę free mcboot i wciskam enter to piszę że zajmuje ona 37mb. Jest to jakiś błąd czy naprawdę on tyle waży? Oprócz tego mam jeszcze dwa pliki: sys-conf folder i boot folder. Podobno fmcb waży ok 2mb a nie jak mi pisze 37mb... Drugie pytanie to czy można jakoś wgrać sobie na nowo tego samego fmcb? Chodzi mi o taki reinstal.

Berion 16.07.2010 20:11

Cytat:

Napisany przez przekliniak (Post 1107140)
Konsola płyty nie odczyta.

Konsola płytę odczyta, jak najbardziej i... odpali zawarty na niej 1s film. ;]

Cytat:

Ponieważ konsola zakomunikuje:
Cytat:

This disc cannot be played due to regional restriction

Na konsolach z odczytem region2 owszem (czyli chyba wszystkie PAL i część NTSC). ;]

- - -

@Lyska
Nie kombinuj, jakby tak się dało to po co ffg pisał by ESR? Ja wiem, że jest gorąco na dworze... ;P

OSDSYS (czyli tzw. browser) na zweryfikowanej płycie jako DVD-Video, poszukuje ifo (a nie cnf) po czym przekazuje sprawę dvd playerowi. Do tego dochodzą nieco inne tryby odczytu takich płyt - stąd i wymagana aplikacja, ESR i stąd też fakt, że nie wszystkie gry są kompatybilne.

-

Kopie gier "których używałeś do SM" nie zadziałają jeśli uprzednio nie były patchowane dla ESR (czyli bez tej modyfikacji UDFa).

SMBA 16.07.2010 19:18

Nie zadziałają, no chyba, że są dodatkowo spatchowane ESR disc patcherem, bo tylko takie płyty on uruchamia. (Kwestia zabezpieczeń, tylko te płyty [no - i jeszcze Audio-CD] nieprzerobione chipem uruchamia, jeśli są nieoryginalne).

A gdyby nagranie takiej płytki było możliwe nikt by się nie męczył ze Swapami i instalatorami FMCB na już przerobionych konsolach ;)

Lyska 16.07.2010 19:03

regional restriction? regionalne ograniczenia? no cóż może się uda. Kto wie, może to nawet wypali jako DVD-Video z FMCB? Czyli taka płytka do przerobienia memorki, to by było na rękę nowicjuszy =)

EDIT OFT: a moje kopie gier który używałem ze swap magica zadziałają z FMCB & ESR? (sorry za offtop ale zbieram informacje bo mam szansę odzyskania ps2 którego sprzedałem zeby kupić 360;p)

przekliniak 16.07.2010 18:08

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 1107141)
Myślę że kolega się myli, przecierz to nie gra, ani program --> nie sam .elf z .cnf (dobrze napisałem?) a niby "DVD-Video" a wiadomo DVD-Video może być, e... no nagrane=] więc dlaczego miało by nie odczytać?

chyba że źle zrozumiałem działanie nagranego DVD-Video z programem?

Ponieważ konsola zakomunikuje:
Cytat:

This disc cannot be played due to regional restriction
Sztuczka z nagraniem płyty jako DVD-Video służy jedynie do oszukania nieprzerobionej konsoli aby czytnik chciał płytę odczytać. Przy próbie odpalenia bez karty z FMCB wyskoczy powyższy komunikat.

EDIT: Spróbuj, płytka to nie majątek :)

Lyska 16.07.2010 18:02

Myślę że kolega się myli, przecierz to nie gra, ani program --> nie sam .elf z .cnf (dobrze napisałem?) a niby "DVD-Video" a wiadomo DVD-Video może być, e... no nagrane=] więc dlaczego miało by nie odczytać?

chyba że źle zrozumiałem działanie nagranego DVD-Video z programem?
Plik elf powiedzmy "emulator.elf" ----->czyli jakis emulator który będę używał
i system.cnf
Cytat:

BOOT2 = cdrom0:\emulator.ELF;1
VER = 1.00
VMODE = PAL
hmm... źle kombinuje?

Przepraszam jeśli zrobiłem dubel.

przekliniak 16.07.2010 17:58

Cytat:

Napisany przez Lyska (Post 1107139)
Nie mając na karcie FMCB ani ESR, ani nic...

Konsola płyty nie odczyta.

Lyska 16.07.2010 17:52

Mam takie pytanko. Nie mając na karcie FMCB ani ESR, ani nic... Czy można użyć tutoriala http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona9.php (10.Nagrywanie programów) i nagrać sobie powiedzmy przykładowo emulator NES'a? Czy płyta będzie działać czy dopiero gdy wgram programy na memorkę? pozdrawiam

loki7777 09.07.2010 13:18

@przekliniak
Sam uzywam 4gb OCZ

@bogusia53
Nie ten dzial i temat
http://www.dobreprogramy.pl/VLC-medi...ows,13060.html powinno sobie poradzic

przekliniak 09.07.2010 12:06

Udało mi sie zainstalować FMCB przy użyciu karty pamięci, tj. przegrałem installke z pendrive na MC i odpaliłem program instalacyjny (po zainstalowaniu usunąłem installkę z karty).

Problem z pendrive wynikał z tego, że posiadam jedynie 4GB. A jak wyczytałem na jednym z tutoriali zamieszczonym w sieci, instalator toleruje pamięci masowe nie większe niż 1GB.
(Sprawdzę tą informację jak tylko odnajdę starą 256MB.)

Pozdrawiam

Berion 09.07.2010 09:29

Cytat:

Napisany przez przekliniak (Post 1105964)
Witam

Ponieważ nie posiadam przerobionej konsoli zmuszony byłem zakupić kartę z wgranym FMCB.

Lepiej było kupić np. Swap Magic i samemu wgrać. No cóż, stało się, ku przestrodze jednak. ;]

Cytat:

Problem polega na tym, że po odpaleniu instalatora nic się nie dzieje, czarny ekran, kompletną paczkę z instalką pobrałem ze strony psx-scene.
Spróbuj z innym pendrakiem, telefonem, aparatem, czymkolwiek co daje automatyczny dostęp. To że uLE go obsługuje, nie oznacza że FMCB też. Jak rozumiem system plików to FAT32, a nie FAT16?

Cytat:

Czy problemem może być to, że na pendrivie mam inne katalogi? Czy nośnik pamięci masowej ma zawierać tylko katalog Install i plik instalacyjny *.ELF ?
Oczywiście, że nie. To bez znaczenia co tam jest.

przekliniak 09.07.2010 00:50

Witam

Ponieważ nie posiadam przerobionej konsoli zmuszony byłem zakupić kartę z wgranym FMCB. Jest on zainstalowany na jakiejś podróbce karty i chciałem wykonać zapasowy egzemplarz na oryginalnej 8MB karcie (na czarną godzinę, aby ponownie nie placić za wgranie).
Zgodnie z instrukcją ze strony cdrinfo.pl dotyczącą instalacji FMCB posiadając już kartę z tym programem, przygotowałem pendrive z installką.
Problem polega na tym, że po odpaleniu instalatora nic się nie dzieje, czarny ekran, kompletną paczkę z instalką pobrałem ze strony psx-scene.

Czy problemem może być to, że na pendrivie mam inne katalogi? Czy nośnik pamięci masowej ma zawierać tylko katalog Install i plik instalacyjny *.ELF ?
Pendrive to kingston datatraveler i nie ma żadnego problemu z kompatybilnością.
Gdzie leży błąd?

Berion 01.07.2010 23:16

>> ESR FAQ

Fonek 01.07.2010 22:02

Mam pytanie GTA VCS spatchowane ESR powinno działać na FMCB ? Bo kumpel dał mi płytke i oddałem już mu i mam .iso gry i co teraz ? Spatchowałem ESR wypaliłem x2 (Prędkość domyślna w Alcoholu profil PS2) no i nic czarny ekran tylko a GTA LCS śmiga mi (tylko że w ntsc jest ale wątpie żeby to był problem skoro konsola regionu pal) Zależy mi na VCS bo powinno być w palu i w końcu bym pograł w tą część i co najważniejsze w kolorze ; /

loki7777 23.06.2010 09:22

A czy twoj znajomy nie mial ps2 na sprzedaz;) Nie zacznij tego tematu jak na konsolach zaczales;) Swap to samo oryginalne dvd i z jego pomoca uruchomisz instalator - instalacja zajmie z dwie minutki i nie bedzie problemu z kopiami oryginalow, ktore znajomy moze nabyc w Polsce - z tego wzgledu ze nowych gier jak na lekarstwo, zwlaszcza w systemie PAL.

jooseph87 23.06.2010 05:33

huh przyznam się szczerze że zupełnie nie orientuje się w tym temacie więc chcę pójść najkrótszą drogą oporu.
w swapa za bardzo nie chciałbym się bawić..za dużo kombinowania imo..
..więc może chip (mobdo?) będzie najkrótszym i najprostszym wyjściem?
z ps2 to dopiero jest myśl kupna ale musze szybko się decydować..obecnie mieszkam w kostaryce a akurat znajomego rodzinka wkrótce z polski przyjeżdża tu w odwiedziny więc mogliby mi sprzęt dostarczyc:)

SMBA 23.06.2010 02:27

Nie kupuj exploitów na allegro, raz że są tam wystawione nielegalnie, dwa tam wszystkie memorki są podrobione. Sony produkuje tylko 8MB, nieoryginalne nie działają z częścią gier.
Lepiej kup sobie swapa 3.8 albo 3.6 (bez blokadek) i z niego uruchom instalator (http://bootleg.sksapps.com/tutorials/fmcb/swapmagic.php) FreeMcBoota, sam sobie skonfigurujesz - będzie najlepiej. A jeśli wtedy przypadkiem coś się zepsuje w exploice zawsze możesz go wgrać ponownie ;)
Tak - pozwala, u mnie gry NTSC śmigają bez problemów
Swoją ps2 sprzedałeś 5 lat temu, a kiedy nową kupiłeś? FreeMcBoot nie działa z najnowszymi wersjami PS2

jooseph87 23.06.2010 00:57

hello, mam pytanie..swoją ps2 sprzedałem juz jakieś 5 lat temu ale stara miłość nie rdzewieje, jest dużo gier które ukazały się jeszcze póżniej i które trzeba nadrobić..;)
dziś dowiedziałem się o istnieniu Free MC BOOT i mam do was pare pytań..
chcę kupić memorkę z free mc boot z allegro - na co zwracać uwagę? jaka pojemność memorki jest najlepsza?
a potem konsola razem ze mną zmienia miejsce zamieszkania na amerykę środkową..z tego co wyczytalem free mc boot pozwala pominąć blokadę regionalną i będą działać zarówno gierki w PALu jak i NTSC, dobrze wyczytałem?:)
pozdrawiam

darek0920 20.06.2010 15:58

Tylko niektóre gry tego wymagają.Pewnie kwestia kompatybilności.

kamiltbg 20.06.2010 15:42

krrk - to na pewno to, co darek0920 napisał.

Jeszcze przy okazji mam jedno pytanie, lepiej korzystać z Direct czy Direct Off? W trybie graficznym odpalałem normalnie. Czy ta opcja usuwania ESR daje jakieś korzyści?

krrk 20.06.2010 15:16

kamiltbg - Mam taka sama sytuacje jesli karta z zainstalowanym FMCB (oraz uLE i ESR) jest w drugim slocie a w pierwszym jest inna karta. Jesli przerzuce ta karte z FMCB do pierwszego slotu jest ok.

kamiltbg 20.06.2010 15:16

Dzięki wielkie, nie miałem pojęcia o czymś takim, a MC rozszyfrowałem jako po prostu wersję na memorkę.

darek0920 20.06.2010 15:11

Zdaje się tak ma właśnie być(to chyba wersja MC) że uruchamia sie uLe a ty powinieneś wejść do lokalizacji cdfs:/ i wybrać plik licencyjny SLUS,SLES... i dopiero wtedy uruchomi się gra.
Możesz wrzucić sobie wersje direct i powinna uruchomić sie normalnie gra po kolorowych ekranach
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona11.php

kamiltbg 20.06.2010 14:52

Witam. Mam pewien problem z ESR'em. Wersja GUI działa bez żadnego problemu, z tym że jest mi niepotrzebna, więc po co marnować miejsce na karcie? Wgrałem zatem najnowszego ESR'a bez GUI, lecz nie odpala gier. Pojawia się logo ESR, następnie kolorowe tła i włącza się uLELF. Próbowałem zainstalować od nowa całego FMCB, lecz bez skutku. Ustawieniami też próbowałem się bawić - nic to nie dało. Wersja FMCB 1.8b, uLELF w wersji 4.41. Z góry dziękuję za pomoc.

Berion 30.05.2010 17:31

blokad nie potrzebujesz o ile kupisz v3.6 lub 3.8. Wystarczy jedna płyta i kompatybilny pendrak.

YakuzaPiotr 30.05.2010 17:11

Dobra dziękuję wam za pomoc miła społeczności :spoko:, kupie sobie orginalnego Swap Magic + 4 Magic Keye i będzie dobrze. Jeszcze raz dziękuję :)

SMBA 28.05.2010 18:04

Bez przeróbki nie ma pirackiej przeróbki ;] (wiem, głupio to brzmi :D ) - Kup oryginał, swap ma wtłoczone fragmenty oryginalnej gry (zazwyczaj Crazy Taxi) i dlatego jest rozpoznawany jako oprogramowanie licencjowane przez Sony.
Właściwie to się dziwię ludziom, którzy piracą Swap Magic, do tego i tak wymagana jest przeróbka a jeśli się ją ma to są równie dobre, jeśli nie lepsze darmowe rozwiązania.

Berion 28.05.2010 18:01

Swap Magic musi być oryginalny...

YakuzaPiotr 28.05.2010 16:51

to już od czipa wole swap magic poradzcie mi co i jak z nim mam zrobić te pliki z niego zajują kilkaset kilobajtów o ile widziałem, której wersji mam użyć cd/dvd i jak?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37.