Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Open PS2 Loader (OPL) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/)

ethar 26.06.2011 23:27

Zaraz mnie ... Więc tak udostępniłem folder PS2SMB w Windows XP. Dałem dwa podkatalogi CD i DVD, tam wrzuciłem dwa obrazy iso poprawnie nazwane dla przykładu: SLES_544.39.Okami.iso Ustawienia w OPL powinny być poprawne, IP PC sprawdzałem za pomocą komendy CMD - ipconfig. IP PS2 jest ustawiane przez OPL'a i bramkę ustawiłem poprawną... Co jest źle? Ręce opdają podchodzę do tego 3-4 raz (prób już nie jestem w stanie policzyć) i to ustrojstwo dalej nie działa...

SMBA 27.06.2011 10:05

Sam się z tym męczę :/
Kiedyś, jeszcze pod wersją 0.7 udało mi się udostępnić gry za pomocą tego programu:
http://www.cdrinfo.pl/download/6258205419
Ale ja potrzebuję gry uruchamiać bez pośrednictwa komputera - bezpośrednio z NASa.

ethar 27.06.2011 12:34

Bez pośrednictwa komputera? Czyli jak? Dysk podłączony pod Lan ?:D Czy jak?

EDIT: Wielkie dzięki!!!! Zadziałało!!! Widzi gry!! Tylko szkoda że na 5 gier jedna się odpaliła ;) (O dziwo Okami się nie odpaliło pomimo że jest napisane że działa... dziwne...) Ale i tak jestem pod jarany jak nie wiem co :D Teraz pytanie, dlaczego moje ustawienia się nie zapisują? Gdybym program odpalał z płyty to rozumiem, ale odpalam go z Pendrive'a... co ręcznie mam grzebać w pliku *.cfg ?:P

EDIT2: Tam nie ma pliku *.cfg... hmmmm no i mam wersje rev. 502 jak sprawić sobie nowsza? Tak na szybko, bo na razie nie chce mi się bawić w obraz Lokiego :P

SMBA 27.06.2011 14:11

"Bez pośrednictwa komputera? Czyli jak? Dysk podłączony pod Lan ?:D Czy jak?"
Dokładnie, sprawiłem sobie WAP-0008 m.in. w tym celu ale OPL nie chce z nim współpracować :/
Gdy ICO odpalałem z pendrivea - działał, z LANu już nie chciał (dla USB gry były skonwertowane za pomocą usbutil, a dla LAN zwyczajne .iso) - może podobnie jest z Okami :/
Ostatnią stabilną wersję możesz pobrać stąd: http://psx-scene.com/forums/f150/ope...-v0-8-a-62141/

ethar 27.06.2011 17:26

Właśnie ja nie lubiłem nigdy dzielić plików, wiesz sam problem może nie leżeć w tym czy jest podzielony czy też nie. Tylko właśnie czy odpalasz z USB, Lan czy też HDD ;) Są inne compatibile list, ja i tak czekam aż będzie wersja która odpali większość gier bezproblemowo ;)

michael555voyag 29.07.2011 21:07

A ktoś wie do czego służą te patchy DNAS i IOPRP w programie USBUTIL v2.00?

Berion 29.07.2011 21:12

Do zamieniania z oryginalnymi w grach. W ten sposób sporo gier zaczęło działać na USBA, które wcześniej nie chciały. Bezużyteczne dziś, tak samo jak USBA.

michael555voyag 31.07.2011 18:43

A jak zrobić by Openloader0.8 widział Iso - robiłem jak pisaliście by nadać mu odpowiednią nazwe+plus duże litery i tak dalej, próbowałem też utworzyć plik ul.cfg za pomocą usbutil ale tam nie ma takiej opcji jest tylko konwersja Iso na ten format Ul po 1GB.Prosze o instrukcje albo link do niej.

SMBA 31.07.2011 18:50

Gry muszą się znajdować w folderze DVD lub CD (wielkość liter ma znaczenie!)
oto instrukcja nazywania gier:
Cytat:

ISO format
You are still required to have the device formatted as described above and defragmented as described below.

You will need to rename the ISO in this form: (You can use iso2opl.exe to auto-rename for you, see below)

game-code.name.iso SCUS_973.28.GT4.iso

• The game-code can be found by viewing the disc contents and will appear as a filename, from the disc label or on the side of the case. Its is very important that the game-code has an underscore and .iso in lowercasein the filename, as shown in the example below.
    • Wrong = SCUS-973.28.GT4.ISO
    • Correct = SCUS_973.28.GT4.iso
  • The name will be what appears in the game list. The name must NOT exeed 32 characters (including spaces) or it will not display.
You will need to create 2 folders, CD and DVD, both MUST be uppercase. Place these on the root of the USB device. Now place the DVD ISO's into the DVD folder and the CD ISOs into the CD folder.
OPL will display them in the USB Games list along with any games you may have installed for earlier versions of OPL.

michael555voyag 31.07.2011 19:11

Czyli na Usb nie wykrywa Iso?

SMBA 31.07.2011 19:34

wykrywa, ale musi być w odpowiednim folderze i mieć odpowiednią nazwę ;)
Czyli, w Windowsie GT4 NTSC powinno być widoczne w takiej lokalizacji:
Kod:

X:\DVD\SCUS_973.28.GT4.iso

michael555voyag 31.07.2011 20:01

Hhhhhhmmmmm, czyli mam NAZWA_000.iso przekopiować na mass G : \ DVD \

SMBA 31.07.2011 20:50

tak, tylko nie NAZWA_000.iso a KOD_GRY.nazwa.iso ;)

michael555voyag 03.08.2011 11:41

Mam jeszcze pytanko dotyczące usbutil2.0: gdzie jest opcja wyłaczająca dzielenie podczas konwersji na GAME po 1GB - chcem mieć jeden plik, a nie podzielony na cześci.A wsprawie polonizacji openloader0.8: jak ma się nazywać ten katalog na mass do którego skopiowuje sie pliki z language pack, bo w OPL program nie wykrywa?

ethar 03.08.2011 12:00

Jak chcesz mieć jeden plik to zostaw go w obrazie *.iso, i nazwij go odpowiednio. Nowy Open Loader 0.8 odczytuje pliki w formacie *.iso ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:33.