Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Open PS2 Loader (OPL) (https://forum.cdrinfo.pl/f106/open-ps2-loader-opl-85645/)

Alucard1989pl 04.04.2014 13:11

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1279574)
To w routerze sparuj konkretny adres IP z MAC-iem PC-ta - będzie zawsze sobie pobierał ten sam adres np 192.168.1.111.

Masz na myśli by mi nie zmieniało IP pcta?. Powiem ci, że twoja podpowiedź ze zmianą IP i bramy domyślnej w PS2 była trafna :), ale ... właśnie ... OPL v0.92 nie odczytuje mi gier z USB i ETH :|, natomiast starsza wersja np v0.8 czyta gry z USB i ETH w mgnieniu oka. O co chodzi?. I małe pytanie z poza tematu, mam nową wersję SMS 2.9, po udostępnieniu filmów, muzyki etc. pliki multimedialne są uważane za foldery a nie mp3 czy avi za muzykę czy film.

szczuru 04.04.2014 13:04

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1279572)
@UP pula adresów 192.168.1.100/101/102/103 mam dla PC, gdyż zmienia mi się IP, ale zastosuję się do tego co napisałeś może pomoże (ale wolę kaszuby :P).

To w routerze sparuj konkretny adres IP z MAC-iem PC-ta - będzie zawsze sobie pobierał ten sam adres np 192.168.1.111.

Alucard1989pl 04.04.2014 12:47

@UP pula adresów 192.168.1.100/101/102/103 mam dla PC, gdyż zmienia mi się IP, ale zastosuję się do tego co napisałeś może pomoże (ale wolę kaszuby :P).

szczuru 04.04.2014 12:43

Cytat:

Napisany przez Alucard1989pl (Post 1279568)
Witajcie, mam pewien problem z połączeniem konsoli PS2 do routera tak, aby odczytywała mi przez sieć gry do PS2 za pomocą Open PS2 Loader. Połączenie wygląda tak. Komputer jest podłączony do Routera (jest dostęp do internetu), konsola podłączona do routera kablem scrossowanym (brak dostępu do plików z PC).

Konfiguracja komputera:
IP: 192.168.1.100
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1 (adres IP routera)
DNS: 192.168.1.1 (Posiadam łącze ADSL2 Neostrada)

Konfiguracja PS:
IP: 192.168.0.10
Brama domyślna: 192.168.0.1

Co robię nie tak?. Dziwne jest to, gdy połączę bezpośrednio konsolę z PC bez routera, to bez problemowo odczytuje gry udostępnione z komputera. System operacyjny Windows 7 Ultimate x64. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co zrobić bo już nie mam pomysłów :(.

P.S: W ustawieniach routera w zakładce NAT dodałem port 445 taki jaki jest podany w OPL, zrobiłem tak na podstawie darmowego serwera TS3 by komunikować się ze znajomymi.

Czemu adres IP konsoli masz z innej puli adresów? Nie powinno być czasem np 192.168.1.101? (o ile 101 jest wolny, jeśli nie to użyj kolejnego np 111) Tak samo z bramą domyślna, którą jest router - powinno być 192.168.1.1.

Alucard1989pl 04.04.2014 12:04

Witajcie, mam pewien problem z połączeniem konsoli PS2 do routera tak, aby odczytywała mi przez sieć gry do PS2 za pomocą Open PS2 Loader. Połączenie wygląda tak. Komputer jest podłączony do Routera (jest dostęp do internetu), konsola podłączona do routera kablem scrossowanym (brak dostępu do plików z PC).

Konfiguracja komputera:
IP: 192.168.1.100
Brama domyślna: 192.168.1.1 (adres IP routera)
DNS: 192.168.1.1 (Posiadam łącze ADSL2 Neostrada)

Konfiguracja PS:
IP: 192.168.0.10
Brama domyślna: 192.168.0.1

Co robię nie tak?. Dziwne jest to, gdy połączę bezpośrednio konsolę z PC bez routera, to bez problemowo odczytuje gry udostępnione z komputera. System operacyjny Windows 7 Ultimate x64. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co zrobić bo już nie mam pomysłów :(.

P.S: W ustawieniach routera w zakładce NAT dodałem port 445 taki jaki jest podany w OPL, zrobiłem tak na podstawie darmowego serwera TS3 by komunikować się ze znajomymi.

Y2J 15.02.2014 12:14

Gdyby ktoś się zastanawiał i chciał sprawdzić - Onimusha 2: Samurai's Destiny w wersji 0.9.2. nadal nie działa poprawnie.

A youkai of love 04.11.2013 20:22

Skoro to temat o OPL to mam jedno pytanie - w wersji 0.9.2 działa GSM ustawiony pod 1080p, bo w żadna gra przy tym ustawieniu nie chce się włączyć - sprawdziłem na razie 5 gier, a przy 720p niektóre się wieszają.

szczuru 31.10.2013 14:10

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1264790)
Wyszła nowa wersja 0.9.2.
Ale ja nie o tym ;). Mam problem, mianowicie ściągnąłem wersję childproof, która - z tego co wyczytałem - jest pozbawiona, dla bezpieczeństwa, kilku opcji (kasowania gier itp.). OK, ale po uruchomieniu tej wersji mam tylko 3 możliwości - about, exit i power off. Nie mogę wybrać listy gier, w ogóle niczego nie mogę :]. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi?

Musisz chyba najpierw użyć wersji nie-childproof - ustawić wszystko (autostart hdd etc). I dopiero później użyć wersji Childproof.

Meanthord 31.10.2013 10:51

Wyszła nowa wersja 0.9.2.
Ale ja nie o tym ;). Mam problem, mianowicie ściągnąłem wersję childproof, która - z tego co wyczytałem - jest pozbawiona, dla bezpieczeństwa, kilku opcji (kasowania gier itp.). OK, ale po uruchomieniu tej wersji mam tylko 3 możliwości - about, exit i power off. Nie mogę wybrać listy gier, w ogóle niczego nie mogę :]. Czy ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi?

loki7777 27.04.2013 21:26

http://psx-scene.com/forums/downloads.php?do=cat&id=4 tu jest zawsze, ale nie wiem czy tylko dla zarejestrowanych czy dla wszystkich.

misiozol 27.04.2013 20:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1218065)
Mamy oficjalną 0.9

Kod:

Version 0.9
rev641(Jul 2012)
-------------------------------------------------
Core:
    * various fixes
    * added configurable USB delay (increase this value to avoid stucking on yellow or orange screen when using USB mode)
    * added delay to CDVDMAN functions (initially for Shadow Heart 2)
    * compatibility mode 7 which is unused now (remove useless code)
    * update to comply with the latest PS2SDK
    * added better cd tray emulation (fixes A2M games)
    * fix for DVD9 games
    * added HD Pro support

GUI:
    * various fixes
    * Disabled auto-refresh of game list by default
    * layout adjustment
    * added hidden options to be able to define your own device delay before loading ART/config files
    * added skinnable start, select and action buttons
    * language files update
    * added "list share" feature: select one share from the list and connect it to display the games
    * added ETH Prefix
    * Support for Right-to-Left scripting (Hebrew, Arabic, Syriac, Tifinar, ... languages)
    * automatically create the CFG folder
    * Configuration related to DNAS/VMC/DMA/COMPAT are now saved in single per game files on each media
    * added a delay before loading per-game config file (same as Art, to not spam when navigating very fast)
    * hints now display either "Info" or "Run"
    * added loading attributes from a per-game file
    * added information page
    * Mode setting (PAL/NTSC/Auto)
    * Longer first-press delay for pads - more comfy controls on max repeat speed
    * short ELF name in App list (looks better for most themes)
    * Added option to specify the HDD spin down time out
    * Added theme support for multiple fonts
    * configurable IGR path (limited to 32 characters)
    * switch default background mode to "Art"

>> http://www.sendspace.com/file/xxmfoy

Gwoli scislosci link jest matrwy bo wlasnie go wyprubowalem ;) jak zedytujesz link to odrazu to tez usun .

Berion 08.08.2012 18:21

Mamy oficjalną 0.9

Kod:

Version 0.9
rev641(Jul 2012)
-------------------------------------------------
Core:
        * various fixes
        * added configurable USB delay (increase this value to avoid stucking on yellow or orange screen when using USB mode)
        * added delay to CDVDMAN functions (initially for Shadow Heart 2)
        * compatibility mode 7 which is unused now (remove useless code)
        * update to comply with the latest PS2SDK
        * added better cd tray emulation (fixes A2M games)
        * fix for DVD9 games
        * added HD Pro support

GUI:
        * various fixes
        * Disabled auto-refresh of game list by default
        * layout adjustment
        * added hidden options to be able to define your own device delay before loading ART/config files
        * added skinnable start, select and action buttons
        * language files update
        * added "list share" feature: select one share from the list and connect it to display the games
        * added ETH Prefix
        * Support for Right-to-Left scripting (Hebrew, Arabic, Syriac, Tifinar, ... languages)
        * automatically create the CFG folder
        * Configuration related to DNAS/VMC/DMA/COMPAT are now saved in single per game files on each media
        * added a delay before loading per-game config file (same as Art, to not spam when navigating very fast)
        * hints now display either "Info" or "Run"
        * added loading attributes from a per-game file
        * added information page
        * Mode setting (PAL/NTSC/Auto)
        * Longer first-press delay for pads - more comfy controls on max repeat speed
        * short ELF name in App list (looks better for most themes)
        * Added option to specify the HDD spin down time out
        * Added theme support for multiple fonts
        * configurable IGR path (limited to 32 characters)
        * switch default background mode to "Art"

>> http://www.sendspace.com/file/xxmfoy

Berion 24.05.2012 01:12

Bowiem są to wersje beta, a z betami bywa różnie. W jednej coś naprawią to zepsują w drugiej i tak aż do release, który w przypadku OPL nie wiadomo kiedy nastąpi. W tym projekcie panuje od jakiegoś czasu chaos.

Alucard1989pl 23.05.2012 01:46

Z tego co naczytałem się na psx-scene to ludziska sami kompilują OPL 0.8 ;) te nowsze buildy są moim zdaniem nie do użytku ;/ problemy z uruchamianiem gier przez USB i SMB, mam na myśli czas uruchomienia się danej gry oraz kompatybilność.Dla przykładu tekken tag tournament na wydaniu opl 0.8 i r590 chodziły bez problemu niż na r624 do wersji r630. Może ktoś z chłopaków wykombinuję nowszą wersję ;) gdzie działanie będzie zadowalające, a lista kompatybilnych gier przez USB/SMB/HDD będzie rosła :).

michael555voyag 05.04.2012 13:02

Berion mógłbyś umieścić pliki Oplv0.9b624 na tej stronie, bo stamtąd nie da się tego pobrać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:42.