| ffgriever |
28.07.2007 11:21 |
Cytat:
Napisany przez Desden
(Post 814144)
Miło słyszeć zawziętą walkę, a raczej jej kontynuacje nad rozwijaniem tego projektu ;)
|
Wczorajszych kilka wieczornych godzin można nazwać "walką". Już miałem wypuścić tą nową wersję, ale postanowiłem przetestować jeszcze jedną grę - GOW2. No i okazało się, że nie chce w ogóle saveować. To udało się naprwić, ale pozostał jeszcze jeden problem. Nie występuje on za każdym razem, ale się przytrafia co kilka prób. Mianowicie, nie mogę czasami stworzyć nowego save'a na karcie, na której wcześniej nie istniały dane GOW2. I nie chodzi tutaj tylko o niemożność ich utworzenia... obraz karty po takiej operacji zostaje uszkodzony i bez odrobiny wiedzy na temat struktury systemu plików na karcie pamięci nie jest możliwe przywrócenie jej do używalności. Z takim bugiem, oczywiście nie mogłem puścić tej wersji do ludzi (można zabronić używania z GOW2, ale nie mam pewności, że jest to jedyna gra powodująca wystąpienie tego problemu). Mam na to fixa, ale spowalnia on znacznie zapis (choć wciąż jest szybszy od poprzedniej wersji). Nawiasem mówiąc, po raz pierwszy spotkałem grę z własnym systemem kontroli poprawności zapisu. GOW2 cały czas w trakcie zapisu sprawdza poprawność zapisanych danych (sprawdza nawet, czy wymazywanie było poprawne!). Zwykle zajmuje się tym sam mcman (i wtedy nie ma żadnego problemu) a nie program gry. Oczywiście myślałem o rozwiązaniu banalnym... ustawić tryb fast na domyślny i dodać przełącznik "safe", który uruchomiłby emulator w wolniejszym, ale bezpieczniejszym (i w pełni zgodnym z gow2) trybie... Tylko, że to jest jedynie półśrodek. W każdym bądź razie postaram się ten błąd wyeliminować bez zmniejszania prędkości zapisu.
BTW. Sam emulator (po dodatkowych poprawkach) jest nawet 5 razy szybszy od poprzedniej wersji a przy zastosowaniu odpowiednio sformatowanego obrazu karty pamięci, pozwala osiągnąć dalszy dwukrotny wzrost wydajności (a więc razem nawet 10x szybciej... niektóre savy tworzą się kilka razy szybciej na usb jak na mc i zajmują poniżej dwóch sekund... a na hdd ciężko zmierzyć, bo jest to błyskawiczne).
Cytat:
ps. nie myslałes zostac u nas na stale?:D
|
Skoro w końcu aktywowałem to konto (wcześniej było na onet a tam od was nie dochodzą chyba maile aktywacyjne), pewnie będę tutaj wpadał (przynajmniej ten dział odwiedzić).
|