![]() |
To ja polecam w takim razie Pioneery BDR-209EBK\BDR-S09XLT lub LG BH16NS55 .
|
Nie interesuje mnie odtwarzanie filmów jeżeli o tym piszesz. Tylko wyłącznie nagrywanie. Mam kilka filmów z podróży w formacie 4K i chciałbym je zachować na czymś namacalnym oprócz backup na przenośnym dysku.
|
Jeżeli ma być pełne wsparcie dla Ultra HD Blu-ray to musisz czekać aż w Polsce pojawią się : Pioneer BDR-211\S11 Ultra HD Blu-ray
|
Witam. Podepnę się pod temat. Pomóżcie mi wybrać z całej tej listy nagrywarkę blu-ray, nie koniecznie najtańszej. Zależy mi na jakości nagrywania. Potrzebuje nagrywarki do archiwizacji zdjęć i filmów 4K i kilku dokumentów. Moja nagrywarka niestety odmówiła posłuszeństwa po trzech latach nie robienia niczego oprócz zbierania kurzu, ostatniej archiwizacji trzy lata temu i kilku odczytach płyt. Z poprzednią miałem identycznie, nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Czy po prostu wybieram słabe nagrywarki czy przestają działać od nie używania.
-nagrywarka ma być wewnętrzna |
No nic. Skoro brak odpowiedzi to zamawiam LG BH16NS55. Z tego co widzę to dosyć chwalona maszynka a w dodatku spora różnica w cenie między Pioneerami.
|
Witam,
Ja za to posiadam krótkie pytanie. BDR-S09XLT \ BDR-209EBK czy LG BH16NS55 z flashem od VinPower i dlaczego? |
Pioneery BDR tylko testują CD w programie qpxtool i DVD-+R 4,7GB w programie OptiDriveControl.
Testy BluRay dostępne tylko wersjach specjalnych BDR-PR1 ML\MC dostepne tylko w Japonii (~~12 000zł zakup w Japonii) i raczej nic tu się nie zmieni. Z adapterem nic nie pomogę -nie ma mnie doma przez kilkanaście dni . |
Ech, no to już sam nie wiem co mam zrobić. Z tego co napisał @czary2mary Pioneer pod tym względem nic nie poprawił (bo jak czytałem, to PureRead dotyczy zgrywania audio a nie sprawdzania jakości). Tak się jeszcze zastanawiam, czy to stwierdzenie
Cytat:
*) Tylko żeby mi ktoś w końcu odpisał na moje pytanie o kontroler SATA-IDE w innym temacie bo bez tego nic dalej nie będzie. :D |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Z tego co zauważyliśmy BDR-211/S11 ma nowsze wersje PureRead ale to mały szczegół a jeżeli nie będziesz w planach tej funkcji intensywnie używać to raczej też bez wielkiego znaczenia . |
Czy z punktu widzenia osoby, która raczej nie będzie się zajmowała odtwarzaniem/zapisywaniem filmów UHD, a bardziej interesuje ją archiwizacyjny zapis danych (plików) na nośnikach to też warto czekać na BDR-211/S11?
Czy w/g Twojej obecnej wiedzy BDR-211/S11 (prócz możliwości oglądania UHD) mają jakieś nowe i ciekawe funkcje? Np. czy będą już mogły sprawdzać ową jakość nagrania/nośników czego nie ma w BDR-209/S09 (o czym pisałeś)? |
Cytat:
Różnice według VinPower Kod:
***12288;Better Burning Quality:Cytat:
https://www.morele.net/naped-pioneer-bdr-209ebk-630995/ BDR-S09XLT -też chyba u nich widziałem powyżej 400zł Ale u nich często nawet kilka razy dziennie potrafią się mocno zmieniać ceny. Testy odczytu jak najbardziej są wskazówką poprawnego lub złego zapisu ale nie są wstanie zastąpić testów discquality . Ale w podstawowym zakresie spełnią zadanie sprawdzania poprawności odczytu nośników . Cytat:
Po wyśmienitych testach @jadburner widać że napędy bardzo dobrze nagrywają na praktycznie takim samym poziomie jak BDR-S09 \ BDR-209. Jeżeli czynnik czasowy odgrywa tu bardzo dużą rolę to oczywiście trzeba wybór zawęzić między LG BH16NS55 a Pioneer BDR-S09XLT\BDR-209EBK |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co takiego Cię w tym napędzie przekonuje do czekania? |
Cytat:
Ostatnim japońskim modelem wyprodukowanym w Towada Pioneer był BDR-S08J Made in Japan . Cytat:
Musiałbyś się dopytać " sklep.nowemedia.pl Również da się wgrać soft od VinPower do LG BH16NS55 Crossflash Blu-Ray LG serii NS50/NS51/NS55/NS58 Cytat:
Cytat:
Ja bym poczekał bez zastanowienia na BDR-211\S11- w USA już są -teraz kolej na Europę .:) |
@czary2mary: Ten post jest kontynuacją mojej rozmowy nt. BD z poniższego tematu:
https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-ku...017r-vi-96076/ Cytat:
Cytat:
- nie widzę wcale marki VinPower - czy to coś na tyle dobrego żeby tego gdzieś szukać osobno? Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o tej firmie. :) - znalazłem LG BH16NS55 bulk (oraz jakiś LG CH12NS40 bulk, o którym jednak nie wspominałeś więc pominę w dalszych rozważaniach) - znalazłem Pioneery: BDR-209DBK bulk, BDR-S09XLT box, BDR-209EBK box Z innych Twoich postów wynika, że model BDR-209DBK jest słabszy od dwóch pozostałych Pioneerów, bo BDR-S09XLT/BDR-209EBK mają dodatkowo "wsparcie dla DVD-RAM\BD-R\RE XL + zaawansowane funkcje dodatkowe jak cichy tryb pureread" czyli chyba odpada? Porównując wersje BDR-S09XLT (tańszy) do BDR-209EBK (droższy o ponad 100PLN) napisałeś: "technicznie się nie różnią - obie mają wsparcie dla DVD-RAM\BD-R XL\BD-RE XL\PureRead oraz zaawansowane funkcje Pioneer BD Drive Utility". Wspomniałeś też, że "BDR-S09XLT ma trochę więcej zaawansowanych funkcji" a "w wersji BDR-209EBK jest prosty soft do nagrywania\ montażu video \ PC player BluRay" - rozumiem, że to ten soft aż tyle kosztuje? :wow: Szczerze mówiąc to chyba bardziej wolę te "zaawansowane funkcje" w BDR-S09XLT od dodatkowego softu - jakiś tam mam i chyba powinien wystarczyć? Mógłbyś też trochę rozwinąć co to są za "zaawansowane funkcje", bo nie znalazłem opisującej je wypowiedzi. Jeśli zatem na placu boju zostanie LG BH16NS55 oraz Pioneer BDR-S09XLT to gdyby cena była taka sama - który byś brał? I czy obecna różnica ceny (Pioneer droższy o ok 90 PLN) miałaby jakiś wpływ na Twój wybór? A może szukać dalej tego VinPower WH16NS58? Zależy mi na bezproblemowym użytkowaniu, dobrej jakości nagrywania, jak największej ilosci obsługiwanych formatów płyt przy ich odtwarzaniu i testowaniu, dobrej korekcji przy czytaniu problemowych płyt które mogą sie u mnie trafić od czasu do czasu. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:16. |