![]() |
Wlasnie przyszedl mi nowy cake panasonicow i lekkie zdziwienie, calkiem inna etykietka... juz nigdzie nie pisze o 50 latach gwarancji :)) Jak wypale cos na nowej plycie umieszcze testy...
|
Zamówione 2-3 tygodnie temu Panasy tez już miały inną etykietę ale palą się tak samo dobrze jak poprzednie ;)
|
Philips DVD+R DL palony 4x na naszym LiteOnie.
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...-philipsdl.png |
Też ostatnio dostałem inne etykiety.
|
Odnośnie nagrywarki wszystko OK.Pozainstalowaniu win7 wszystko ruszyło.
Faktycznie musiało coś być namieszane z kodekami.Teraz orginalne bd chodzę bez problemu. Dzięki za podpowiedzi !!! Pozdrawiam!!!:) |
Ilość załączników: 1
FORTIS Printable x4 palony x4.
Nie jest tak źle, lepiej niż w Omedze, ale na tym zakończę kupowanie 'egzotycznych' płytek. Wracam do Panasoniców. :) Załącznik 58836 |
Dzieki za ten test, mam takie Fortisy. Za 3.99 tragedii nie ma, ale Panasonic lepsze.
Ten sam nośnik mają Philips 4x, ale chyba palą się lepiej. |
Mam jeszcze 9 szt. Fortisów, 9 szt. Omeg.
To, co wypalę, to tu wrzucę. :) Na każdej płytce sobie robię nadruk z datą wypalenia i nazwą nośnika. Za rok zrobię test ponownie i będzie widać czy jest jakaś degradacja. Nie ma co ważnych danych na tym trzymać. Lepiej na Panasonicach. |
Dawno nie sprawdzałem nagrywanych płytek DVD ...
Platinum DVD+R x16 nagrywane x16 http://i.piccy.info/i7/358b9c6c812d6...cznia-2012.png |
Być może to pytanie będzie banalne, ale niewątpliwie jest na mnie ....
jeśli można wybrać między LiteOn IHBs112-04 i -37, które wybrać? Z najnowszych badań wynika, że ***8203;***8203;-04 wydaje się bardziej "świeże" Aktualizacja firmware ...... |
Witam wszystkich posiadaczy LiteOn 112.
Chciałem dzisiaj zaktualizować firmware do nowej wersji PL03, ale niestety otrzymuję taki komunikat: Załącznik 58976 Pracuję na XP SP3 na bieżąco aktualizowany. Po zakupie tego zacnego urządzenia miałem w nim jakiś stary firmware i bez najmniejszych problemów zaktualizowałem do wersji CL0K, a teraz taka niespodzianka. Może ktoś z kolegów zasugerowałby jakieś rozwiązanie? Z góry dziękuję. |
Najnowszy ,oficjalny firmware do IHBS 112 to - CLOK - więc w czym problem ;) ??
http://www.cdrinfo.pl/hardware/552-LiteOn-iHBS112 Tak samo za pomocą "SmartPack" nie wykrywa nic nowego . Stara zasada - jeżeli coś pracuje dobrze to tak pozostaw ,chyba że coś nagrywarka nie tak nagrywa ?? |
To teraz tu spytam. 112-04, 112-037, czy może 112-115?
Co kupić? Czy może 122? Jeśli tak, to czy też są różne wersje? |
Wydawało mi się, że stronie Firmware HQ można zaufać.
Tam widnieje jako najnowszy PL03 z 3 lutego 2012. CL0K ma już prawie rok. |
Cytat:
|
Problemów raczej nie sprawia, jednak z zasady aktualizuję oprogramowanie zarówno sprzętowe jak i poprawki do systemu i zainstalowanych programów.
Jeżeli firmware PL03 nie jest oficjalną aktualizacją od LiteOn-a to bez bólu sobie ją daruję. Dziękuję za okazane zainteresowanie. |
@zygziem ja też ogólnie lubię mieć zawsze najnowsze sterowniki i oprogramowanie - nie ma w tym nic złego :)
Ogólnie w marcu będzie rok jak używam tej nagrywarki i nie sprawiła mi nigdy zawodu . Tak jak wyżej pisałem do aktualizacji "palnika" zainstaluj sobie - SmartPack ,ostatnia wersja to - SmartPackSetup1.21.0 (możesz sobie ustawić żeby zawsze przy załączaniu systemu sprawdzał czy jest nowsza aktualizacja) . Ja używam tego programiku raz na miesiąc - półtora ;) |
Cytat:
|
No tylko kolega cos nie bardzo może to wgrać (problem opisany na poprzedniej stronie).
|
kolega nie jest takim "hardcorem" jak @slawekj ;) dlatego powyżej radziłem żeby pozostał przy starym firmware :)
|
Ilość załączników: 2
LiteOn iHBS112-37 2 CL0K --> Flash_Utility-6.0.1 --> PL01.bin --> PL03.exe
zalety: większa baza nośników wady: brak możliwości powrotu do CL0K przez Flash_Utility-6.0.1 z plikiem CL0K.bin. Napęd działa poprawnie. :spoko: Panasonic BD-R (box) 4x palony 4x PL03 Załącznik 58990 Załącznik 58991 :) |
Cytat:
|
Kupuj 115.
|
Dziś zamówiłem sobie iHBS112 i cake 25 sztuk Panasoniców x6, niedługo dołączę do testów ;).
|
Może ktoś wrzucić dump tego PL03 biosu z formacie .bin ?? Z góry dzięki :)
|
Cytat:
|
aha ;)
chciałem tam zajrzeć co się zmieniło od PL01 bo ten w formacie .bin bez problemu otwiera natomiast sam bios plo1.exe już nie - dlatego myślałem że po zdumpowaniu tego nowego też będzie normalnie widoczny w MCSE pozdro |
Cytat:
|
Witam wszystkich posiadaczy tego palnika:)
Czy spotkał się ktoś z takim problemem, że napęd ihbs-112 w rewizji 37 zachowuje się przy teście jakości Bluray w Opti Drive Control jak napęd 04:wow:? Zawiesza się na samym początku testu (ok 6 MB) i żeby "poszedł" dalej trzeba wykorzystać "myk" z forum club.myce.com. Zamówiony Litek przyszedł do mnie z biosem PL01, którego zaktualizowałem do wersji PL03. |
Ja mam BIOS CL0K i mi nie robi takich numerów.
|
Może biosy powyżej CL0K gryzą się w jakiś sposób z Opti Drive Control? Chyba że w moim napędzie siedzi elektronika z 04, chociaż tabliczka znamionowa na budzie wskazuje 37.
|
Dotarł :). Woreczek zawiera tylko kabel SATA, brak śrubek. Firmware PL01.
Załącznik 58997 teraz czekam na płyty BD-R ... |
Witam wszystkich.
Od kilku tygodni jestem posiadaczem 112-37 i mam z nim identyczny problem jak Spinx - w ODC nie robi testu, zaczyna i udaje że idzie z prędkością 0.08x. Także miałem seryjny FW PL01, zaraz się uaktualnił do PL02, dziś do PL03 i na każdym jest to samo :| To mam(y) w końcu -37 czy jakieś kombinowane -04? Przynajmniej mój był tani (345zł). BTW. co to za myk z MyCE? Jak tam byłem ostatnio to mało info o paleniu BR ogólnie było... PS. kupiłem też Extreme 4x :D więc jak będę mógł je przetestować to je przetestuje :) (no i Panasy oczywiście). |
Cytat:
EDIT: Wraz z palnikiem były dwie płytki no name z szumnie brzmiącym napisem "not for resale for bundling only" o MID: INFOMER30:) Załącznik 58999 |
|
Cytat:
|
To ten sam napęd 112-37 --> 112-115.
|
@slawekj ,prośba - jeżeli będziesz nagrywał jeszcze płytki BR-DL na nowym firmware porób więcej testów .
Liteon zawsze wychodził gorzej w testach płytek DL czy to DVD czy BD-R DL (w przeciągu 10-12 lat to już mój 4 palnik Liteona) . Ten Twój test powyżej nieźle wyszedł ale mnie najbardziej by zależało przetestować na płytkach Panasa BD-R DL x4 - nagrywarka "widzi" je tylko jako x4 i tylko z taką prędkością można nagrywać - może nowy firmware coś zmienia dla tych dokładnie płytek (płytki do druku) ?? |
Cytat:
|
Siema. Mam LiteON-a iHBS112-37 i kupiłem sobie te płyty BD-R Panasonica produkowane w Japonii, i tak dalej...
Ale jak jedną wkładam, to chce mi ją zapisać z prędkością 1x. czy to nie za wolno? proszę o odpowiedź. Używam Nero Express. |
Sprawdź w ImgBurn jeszcze, oraz podaj wersję firmwaru.
|
Firmware to PL01
|
W ImgBurn sprawdziłeś?
|
Ilość załączników: 5
Płytki dotarły. Obecnie wyglądają tak jak na zdjęciach poniżej :
Załącznik 59018Załącznik 59014Załącznik 59016Załącznik 59017Załącznik 59015 |
No i pierwsza moja nagrana płyta Blu-ray, Panasonic BD-R 1-6x, wypalona z prędkością 4x (programy pozwalają nawet 12x). Firmware PL01.
Załącznik 59025 Załącznik 59026 Dodam, że aby test jakości ruszył, jak ktoś już wcześniej wspominał, po rozkręceniu napędu, należy wybrać ponownie prędkość - na liście po prawej stronie symbolu nagrywarki. :spoko: |
Ilość załączników: 3
To i ja potestowałem trochę...i nie jestem zadowolony niestety :(
Wszystko palone na PL02. Na początek tanie Extreme 4x palone 4x - pierwsza i dziesiąta płytka wypalona przez palnik. Dodać muszę że kejk nie był zapakowany firmowo, jednak drugi raz płytek raczej nie kupię. Na koniec Panasonic printable 6x palony chyba 6x, nie pamiętam już, no i...zresztą popatrzcie samo... Co jest? :| PS. To forum ma blokadę dodawania zdjęć przez nowych więc musicie sobie wyklikać). |
A ten sposób wstawiania obrazków już nie działa? :mruga:
http://forum.cdrinfo.pl/f45/wstawian...o-posta-68803/ Ja zostaję przy CL0K. :) |
Najpewniej działa, acz w oknie edycji nie mogę już tego zrobić, a nie znam numerów załączników by dodać je ręcznie. Będę miał na uwadze, dzięki.
|
Cytat:
Dla pocieszenia... Panasonic BD-R 4x (slim) palony 8x PL03 Załącznik 59030 Załącznik 59031 dla porównania z tej samej paczki palony 4x: http://forum.cdrinfo.pl/f107/pioneer...ml#post1181373 :) |
Pytanie do tych, co dużo testują i są na bieżąco:
Jakie na dzień dzisiejszy najlepiej kupić nośniki BD (i gdzie je kupować przez net) - mając zamiar palenia na iHBs112 CL0K? Kupowałem rok temu - Verbatimy, paliły się świetnie, testy po roku - nie gorsze niż na świeżo (to mnie cieszy najbardziej). Ale rok to sporo - nie wiem, co kupić dziś, a tamte się mi kończą. Zastosowanie: archiwizacja danych (tylko, bo filmów nie palę, ponieważ nikt z rodziny ani z kręgu znajomych nie ma stacjonarnych odtwarzaczy na płyty BD). P.S. Raczej pytam o 25GB, bo jakoś nie miałbym odwagi archiwizować danych na płytach dwuwarstowych (choć przyznam, że w przeszłości miałem same dobre doświadczenia z paleniem na dwuwarstwowych DVD). |
Panasonic BD-R 25GB 1-6x Printable :taktak:. Jest tego sporo na Allegro, kupuj tam gdzie cena wychodzi najkorzystniej.
|
Cytat:
Jeśli to ten sam nośnik, którego testy pokazał SlawekJ 2 posty wyżej, to raczej mnie nie zachwyca... |
Cytat:
|
Cytat:
Ale na Allegro znalazłem jednak tylko jedną ofertę: http://allegro.pl/listing.php/search...1-6x+Printable Czy to są te na pewno? W wyszukiwarkę Allegro wpisałem "BD-R 25GB 1-6x Printable". Nie wiem (wypadłem z obiegu) czy 52 zł za 10 szt. to dobra cena? |
Tak, to te. Cena jest też dobra :).
|
Cytat:
PS. Co myślicie o MediaRange? Tanie są a sprzedawcy chwalą (w sumie nic dziwnego, jak coś sprzedaję też to chwalę cokolwiek to jest :P ). |
Nie słyszałem nigdy o tych płytkach.
Kup i sprawdź ;) |
Zamówiłem iHBS112-115
|
Et tu, Mario?
|
Cytat:
Nie mów do mnie po niemiecku! :haha: |
Superrrmario przyłączy się do stada masochistów testujących płytki. :D
|
|
|
Panasonic BD-R 1-6x, palony 6x
|
|
Załącznik 59046 Panasonic BD-R 1-6x, palony 6x,kolejna płyta
|
a te chwalone panasoniki printable to są takie perłowe białe tak?
|
Cytat:
|
Arepo - gdzie kupowałeś?
|
Cytat:
|
Wypaliłem pierwszą płytę! Nazywa się to RITEKBR2 (000).
Solić testy! W odtwarzaczu chodzi! |
Cytat:
|
Mam nerona 10. Wyczytałem gdzieś, że "nero absolutnie nie nadaje się do palenia BD"
Paliłem CD, DVD, wypaliłem skutecznie pierwszą BD. Jakiś przesąd z tym nero? |
Cytat:
|
|
Cytat:
Philips BD-R 6x palony 4x 112-37@PL03 Załącznik 59051 Załącznik 59052 Brak problemów z odczytem, sprawdzona na Sony Blu-ray Disc S580. :) |
Załącznik 59063Panasonic BD-R 1-6x, palony4x
|
Dzisiaj ponownie próbowałem zapisać płytę bd-re dl panasa. Wywaliła się. Nagrałem Verbatima ale szału ni ma. Co robić?
Załącznik 59068 Informacja ogólna Dysk: ATAPI iHBS112 2 Firmware: PL03 Dysk: BD-RE DL (VERBATIM1) Wybrana prędkość: Maksimum C1 Błędy Maksimum: 952 średnio: 77.71 Całkowicie: 0 C2 Błędy Maksimum: 24 średnio: 1.66 Całkowicie: 0 Jitter: - Statystyki skanowania Upłynęło: 42:43 Liczba przykładów: 761797 Średni odstęp skanowania: 0.43 s Zakłócenia usunięte: 0 |
Pełny format płytki RE ,też tak miałem - pomogło (nawiasem mówiąc płytki RE nigdy nie będą miały rewelacyjnych wyników) .
A do testowania używaj (wstawiaj wyniki) programem - Opti Drive Control . |
Problem w tym że to właśnie po pełnym formacie (ok. 90 minut)
|
Cytat:
|
Zrobiłem pierwsze kopie bezpieczeństwa dwóch plyt :)
Zdziwiło mnie, że z jednej płyty nam w katalogu stream jeden duży plik m2ts a z drugiej 60 małych i to dziwacznie numerowanych (00001.m2ts a następny 0028.m2ts) |
Philips BD-R 4x palony 4x 112-37@PL03
Załącznik 59079 Załącznik 59080 Płytka przetestowana na Sony Blu-ray Disc S580. U mnie nie potwierdziły się opisywane problemy na Forum z odczytem płytek BD-R Philips 4-6x. :) |
Witam
Jak odczytywać z tych danych jakość płyty? Czy są to te parametry bis, jitter. Po czym poznać błędy? Jak jest już taki wątek proszę o linka? A z innej beczki, ile wrzucacie max na jedna płytę SL. |
Dla płyt bluray średni LDC <13, a maksymalny BIS <15:)
|
Cytat:
|
Załącznik 59087Panasonic BD-R 1-6x, palony4x,112-37PL03
|
Verbatim DVD+R x16 palona x16 lg GH22 LP 20 Załącznik 59089
|
Ilość załączników: 4
Platinum BD-R 4x palony 4x 112-37@PL03
Kolejno odczyt LiteOn, LG, Pioneer. Załącznik 59097 Załącznik 59098 Załącznik 59099 Załącznik 59100 Najlepsza korekcja i max odczyt na LG BH10LS30. :spoko: Płytka przetestowana na Sony Blu-ray Disc S580. |
Standardowo LG rządzi z korekcją błędów.
Dlatego ja mam Pionka a brat ma LG, obie są bardzo dobre, ale lepiej że są różne :spoko:. |
|
Cytat:
|
|
Czas na totalną egzotykę :D oto MediaRange (kiedyś widziałem na aukcjach peany na ich temat, teraz...coś nie mogę znaleźć :P ), wersja OEM, x4.
Palone 2x bo na tyle pozwolił mi napęd :sciana:ale i tak optymalna wydaje się 0.5x... Załącznik 59115Załącznik 59116 |
Ilość załączników: 4
Kolejne dwie MediaRange, wrzucone w kolejności palenia - może HT pomaga alboco, nie wiem. Ale ta pierwsza powyżej miała nawet jakieś przebarwienia czego nie ma na tych, więc może to i to...
Reasumując jakaś poprawa jest :P Załącznik 59140Załącznik 59141 Załącznik 59142Załącznik 59143 |
Platinum DVD+R DL 8x palony 4x, lekko porysowany/płyta ma niecałe 2 miesiące
|
Aż się zdziwiłem.... Płyty Verbatim DVD+R 16x Made in Taiwan palone 8x najpierw na LiteOn-ie, potem na LG DVDRAM GHL22LS70.
Płyty produkowane w Mitsubishi Chemical Corporation(MCC004) Mam pytanie o płyty. Znalazłem na internecie CD-R JVC z Taiyo Yuden, i Verbatim Vinyl z MCC. Mam LiteOn-a iHBS112-37. Które płyty będą lepsze dla mojej nagrywarki? Słyszałem,że te z TY nie są takie dobre,a słyszałem jeszcze że są świetne. Więc sam nie wiem,proszę o szybką odpowiedź. |
kup obie i sam sprawdź, kto ci da dziś gwarancje? po testujesz to się dowiesz
|
Panasonic x4
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:39. |