![]() |
Ilość załączników: 1
Verbatim BD-R DL x4,palona x4Załącznik 59173
|
Omega (gdzieś jeszcze wykopałem :P) DVD+R DL 4x @ 4x:
Załącznik 59176 Ale Klocek przeczytał. Failures też w sumie na niezłym poziomie. |
Ilość załączników: 2
JVC BD-R LTH 4x palony 4x 112-37@PL03
Załącznik 59188 Załącznik 59189 dla porównania: LiteOn 112-37@CL0K http://forum.cdrinfo.pl/f107/liteon-...ml#post1180481 Pioneer S06XLB@1.06 http://forum.cdrinfo.pl/f107/pioneer...ml#post1180442 :) |
Witam wszystkich forumowiczów i od razu przepraszam, że sie tak rozpisałem
Od naprawdę długiego czasu śledzę ten wątek, dzięki waszym opiniom, a zwłaszcza Slawka ( thanx :) ), właśnie stałem sie właścicielem IHBS 112-115. Bardzo długo podejmowałem decyzję jaki palnik wybrać i w związku z tym Mam propozycję/sugestię/prośbę do Założyciela naszego wątku: Czy nie dałoby się usystematyzować tych informacji w np. w "przyklejonym" pierwszym poście do tego wątku. 1. jaki model wybrać 112-04, 112-037, czy może 112-115 lub 122 ( po twojej sugestii wybrałem 115 ) 2. jaki firmware najlepszy, czy aktualizować lub nie 3. jakie nośniki najbardziej polecane i jaką prędkością palić ( tu chyba jasna sprawa Panasonic rządzi !) 4. jakiego programu używać/ jaki jest polecany ( tu mam wątpliwości, nikt nie zrobił testów, teoretycznie powinno być to samo, osobiście przestałem używać nero odkąd zrobił się z niego taki kombajn do wszystkiego ) Każdy zainteresowany dokładnymi danymi i tak przejrzy wątek. A są okresy, że brak czasu na czytanie ostatnich postów, a info o nowym sprawdzonym firmware. by się przydało na pierwszej stronie. I jeszcze jedno pytanie , juz do szerszego grona użytkowników nagrywarek blu-rey. Archiwizując na dvd tworzyłem dane nadmiarowe za pomocą fajnego utilsa ICE ECC ( lepszy od QuickPar ) Kilka lub wiecej procent w zależności od tego ile było danych itp I w końcu pytanie: Czy jak np. porysuje/uszkodzi się płyta w tak bardzo, ze czytnik kopiuje już pliki uszkodzone binarnie ( ale jeszcze kopiuje np. Isobusterem , gdzie blednę sektory sa zamieniane na zera ) , ile procent ( szacunkowo) danych się uszkodzi ? Czy komuś zdarzyła się taka sytuacja ? Mam na myśli oczywiście przypadkowe uszkodzenie nośnika, ewentualnie np. dane wypalone na bardzo kiepskim nośniku. Mam nadzieje, ze pytanie nie jest za bardzo zawiłe, najwyżej będę tłumaczył :) Szukałem odpowiedzi w necie , ale widzę ,że tylko tu są konkretni ludzie i zakładam, że jeśli miałbym gdzieś otrzymać odpowiedź to tylko tu. |
Wydaje mi się że nie ma sensu usystematyczniać informacji. Uzyskane wyniki są sprawą dość indywidualną, a nośniki stale sie zmieniają. W dodatku trzebaby taką stronę stale aktualizować dla każdego palnika, ba, nawet dla każdej wersji firmware. Wiele osób mogłoby się też nie zgodzić z "recenzentem", bo u niego dana płytka pali się gorzej.
Dlatego przedstawienie suchych faktów i pozostawienie oceny czytającemu jest moim zdaniem OK. Możesz sobie sprawdzić jeszcze bardzo fajny program DVDIsaster, jest dostępny zarówno na Windows jak i Linuksa. |
Macname:
Na pierwsze i trzecie pytanie sam odpowiedziałeś :) (ja używam takiego samego palnika i płyt zgodnie z sugestiami Mądrych) Jeśli chodzi o drugie. Firmware najczęściej jest zmieniany z powodu strategii dla nowych nośników (IMHO). Wychodzę z założenia, że lepsze jest wrogiem dobrego, więc jeśli nie mam kłopotów to nie kombinuję. Czwarte. Używam nerona, ale tylko "burning". Wszystkie okładki, kreatory itp. usunięte! Witamy w klubie palacza :) |
Witam wszystkich forumowiczów! :)
Po lekturze forum oraz tego wątku, również stałem się posiadaczem palnika iHBS112-115. Firmware oczywiście zaktualizowałem do najnowszej wersji (PL03). Jadą do mnie takie płytki: - Blu-Ray Panasonic BD-R 50 GB DL (1-2x) - Blu-Ray Panasonic Printable BD-R 25 GB (1-6x) Niestety, nie mogę jeszcze umieścić linków. :mruga: W związku z tym, mam kilka pytań: 1. Nie zauważyłem, aby ktoś w tym wątku pisał o wypalaniu płyty 50GB. Mogę się spodziewać jakichś problemów przy tym nośniku? W przypadku tej płyty, nie ma dużego wyboru prędkości zapisu: mamy tylko 1x i 2x. Która byłaby najwłaściwsza?? 2. Z jaką prędkością najlepiej wypalać te Panasoniki BD-R 25GB? Zawsze mi się wydawało, że powinno się używać jak najmniejszej prędkości. Kolega @Arepo, na poprzedniej stronie, radzi aby palić je z prędkością maksymalną, czyli 6x - mam się do tego zastosować? 3. Jakiego programu używać? Dotychczas korzystałem tylko z Nero, ale widzę, że polecacie ImgBurn. Byłbym wdzięczny za odp. :) Pozdrawiam. |
1.Też bym się chciał dowiedzieć.
2.25 GB-4X albo 6x 3.ImgBurn. (Nero mogę wypalać max 1x, a ImgBurn max 12x) No, to testy CD-ków. Po co nam CD? Do wypalania audio,niestety.. OK. CD-R DATEX BLACK 48x (Plasmon) palony 16x na LG DVDRAM GH22LS70. |
@piohib
1. Było było. Pal 2x - to i tak 3 godziny :D 2. 6x. Można 8x (mój zrzut stronę czy 2 wcześniej), max jaki obsługuje Imgburn dla tego nośnika to 12x. 3. W zasadzie każdy pali czym lubi. Ja jak i większość pali Igburnem, ale dużo osób nadal używa Nero, część CDBurnerXP i jeszcze kilku innych - byle BR obsługiwały. |
Dziękuję Wam za odp.:)
Pozdrawiam. |
wyszedł nowy bios PL 04 do palników naszych,pozdrawiam
|
Do pobrania plik exe http://w919.wrzuta.pl/plik/a70C8LbuBf9/pl04
|
Jak wygląda procedura aktualizacji z CL0K? 112-37?
Opłaca się to aktualizować? |
Cytat:
|
PHILIPS 1-4x MID: RITEKBR2 palony 4x na iHBS-112-37 PL04: Załącznik 59260 Dla porównania ten sam PHILIPS palony 4x na LG BH10LS38 firmware 1.00: Załącznik 59261 Różnica jest kolosalna na korzyść LGka:wow: |
Jedne płyty wypalają się lepiej na jednej, inne na drugiej nagrywarce :taktak:
Dodatkowo mogła sie trafić jakaś gorsza. Czy ten wynik jest powtarzalny? |
Jeżeli chodzi o Litka to 5 Philipsów wypaliło się w miarę tak samo śr. LDC powyżej 100, BIS też powyżej dopuszczalnej granicy. LG dotarł do mnie dzisiaj i w ramach testu wypaliłem tego Philipsa (z tego samego wałka co reszta). Zostały mi jeszcze 4 płytki, jak znajdę coś jeszcze na dysku do wypalenia to sprawdzę na LG czy to nie był tylko jednorazowy przypadek.
|
Być może LG radzi sobie lepiej z tym nośnikiem. Dlatego dobrze jest mieć kilka palników :spoko:
|
Witam,
Wypaliłem pierwszą płytę BR i już są problemy.:smutny: Nośnik Panasonic BD-R 50 GB DL, palony 2x na iHBS112-115, firmw. PL04. Utworzyłem obraz ISO struktury BD (film z menu) i zamontowałem go w VirtualCloneDrive, aby sprawdzić, czy film poprawnie się odtwarza - bez problemów w WinDvd Pro 11. Następnie obraz ten, wypaliłem na płycie, za pomocą ImgBurn, wg FAQ podanego na forum. Proces zapisu został zakończony pomyślnie, ale nie udało się przeprowadzić weryfikacji, ponieważ po automatycznym wysunięciu tacki i ponownym jej zamknięciu, napęd nie odczytał płyty - program jeszcze 3 razy nieudanie próbował zweryfikować zapis. Oto szczegóły dziennika: ... I 18:57:11 Writing Layer 0... (LBA: 0 - 12219391) I 19:44:10 Writing Layer 1... (LBA: 12219392 - 21783967) W 19:51:27 Waiting for buffers to recover... (LBA: 13942240) W 19:51:40 Waiting for hard disk activity to reach threshold level... I 19:52:03 Writing Sectors... W 19:52:28 Waiting for buffers to recover... (LBA: 14003008) W 19:52:41 Waiting for hard disk activity to reach threshold level... I 19:52:44 Writing Sectors... W 19:53:11 Waiting for buffers to recover... (LBA: 14070112) W 19:53:24 Waiting for hard disk activity to reach threshold level... I 19:53:32 Writing Sectors... W 19:53:57 Waiting for buffers to recover... (LBA: 14129280) W 19:54:10 Waiting for hard disk activity to reach threshold level... I 19:54:12 Writing Sectors... W 19:54:45 Waiting for buffers to recover... (LBA: 14197280) W 19:54:58 Waiting for hard disk activity to reach threshold level... I 19:55:48 Writing Sectors... I 20:25:21 Synchronising Cache... I 20:25:26 Closing Track... I 20:25:27 Finalising Disc... I 20:30:47 Exporting Graph Data... I 20:30:47 Graph Data File:... I 20:30:47 Export Successfully Completed! I 20:30:47 Operation Successfully Completed! - Duration: 01:35:06 I 20:30:47 Average Write Rate: 8 235 KB/s (1.8x) - Maximum Write Rate: 10 351 KB/s (2.3x) I 20:30:47 Cycling Tray before Verify... W 20:30:54 Waiting for device to become ready... W 20:31:53 Device Not Ready - Incompatible Medium Installed W 20:31:53 Retrying (1 of 3)... I 20:31:53 Cycling Tray before Verify... W 20:31:59 Waiting for device to become ready... W 20:32:58 Retry Failed - Reason: Incompatible Medium Installed W 20:32:58 Retrying (2 of 3)... I 20:32:58 Cycling Tray before Verify... W 20:33:03 Waiting for device to become ready... W 20:34:03 Retry Failed - Reason: Incompatible Medium Installed W 20:34:03 Retrying (3 of 3)... I 20:34:03 Cycling Tray before Verify... W 20:34:08 Waiting for device to become ready... W 20:35:08 Retry Failed - Reason: Incompatible Medium Installed W 20:35:42 Retrying (4)... I 20:35:42 Cycling Tray before Verify... W 20:35:48 Waiting for device to become ready... W 20:36:48 Retry Failed - Reason: Incompatible Medium Installed Z powyższego wynika, że wystąpił jakiś problem, przy przejściu na drugą warstwę podczas zapisu. Próbowałem nagraną już płytę, odpalić w napędzie, ale raz czyta, a raz nie. Rownież w odtwarzaczu stacjonarnym, są problemy z odczytem: jak już uda się odtworzyć film, to płyta zacina się co kilkanaście sekund. Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?? Czy to może być wina nośnika 50GB?? Bo na forum czytalem, że są problemy z poprawnym ich odtwarzaniem. Byłbym wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam. |
Problemów z zapisem nie było, ot dysk twardy mieszał coś przy zapisie drugiej warstwy i bufory pospadały i program czekał aż się zapełnią na nowo.
Stawiam na zły punkt złamania warstwy, ale nie paliłem jeszcze DL więc nic więcej nie powiem. |
Witam
Czy ktoś może wie jakie zmiany zostały wprowadzone w najnowszym litku iHBS312 w porównaniu do starszego modelu ? Z tego co widzę to prędkości zapisu są chyba takie same i nadal brak będą Pozdro |
Cytat:
Jeśli rzeczywiście wystąpił błąd w punkcie "złamania warstwy", to wydaje mi się, że do tego miejsca, płyta chyba powinna odtwarzać się poprawnie? I dopiero potem mogłyby wystąpić ewentualne problemy?? A nie od początku filmu. Chyba, że źle myślę. Prośba do @slawekj, mógłbyś pomóc w tej kwestii?? P.S. Dodam też, że kilka razy stacjonarny odtwarzacz BD "wypluł" komunikat o treści: "This disc cannot be played". |
Dla potwierdzenia, że LG lepiej sobie radzi z nośnikiem RITEKBR2 niż LiteOn i nie był to jednorazowy przypadek, w temacie o LG BH10LS30 wrzuciłem test z ODC:spoko:
|
|
Cytat:
|
W torciku 10 szt. To druga płytka ze szpindla.
Chyba się skuszę na torcik 50 sztuk. :D |
DVD BulkPaq :haha: x4 @ x4 - wyżej nie poleci, na aukcji opisywane "dla cierpliwych wypalaczy" czy jakoś tak :D cena równie śmieszna jak nazwa.
Załącznik 59303 Co ciekawe spaliłem wcześniej 2szt na jakimś laptopowoacerowym bodaj Samsungu i wyniki były dużo lepsze :sciana: |
Zeskanuj z prędkością x2.
|
Cytat:
|
No właśnie. :taktak:
|
Verbatim BD-R DL x4,palona x4Załącznik 59326
|
Posiadam ihbs 112-115,nagrywarkę świeżo nabyłem w wersji oem w morele net,mam taki problem podczas palenia płyt DVD+RW 4x firmy verbatim,płyta nowa i udało się ją wypalić tylko raz, przy ponownym paleniu staje na zamykaniu sesji i nie wiem czy przy płytach RW powinien zamykać sesję,a program którego używam do do wypalania to ashampoo 2012 i próbowałem też wersją 2010 też to samo,może to kwestia ustawień programu? Płyty DVD-R,pali bez problemowo,a płytkę BD-RE też wypalił raz,teraz próbuje wypalić drugi raz BD-RE ciekawe czy pojawi się ten sam problem. Proszę o jakąś pomoc podpowiedz,przepraszam za literówki.
BD-RE drugi raz wypalił bez problemów. |
Cytat:
Kolego, przede wszystkim napisz to jeszcze raz w jęz. polskim z przecinkami i kropkami, bo nie wiem o co Ci chodzi. Po drugie: jakich płytek użyłeś? Po trzecie: użyj ImgBurna do nagrywania. |
Załącznik 59352
Tak to wygląda,i co z tym zrobić? 3 razy nagrał bez problemu, a za 4 jak widać. |
Zmień program, Ashampoo ma problemy z zamykaniem sesji. Użyj Nero, albo ImgBurn.
|
Właśnie zauważyłem,zainstalowałem BurnAware Free od razu widać różnice szybciej nagrywa już jestem zadowolony,nie chciało mi się wierzyć żeby nagrywarka była wadliwa,ta firma jeszcze mnie nie zawiodła a teraz się tylko utwierdziłem że tylko LITEON!
|
Cytat:
|
Ten odświeżony model IHBS112-115 to jakaś porażka. Tak się składa, że miałem BH10LS30 i skusiłem się na wymianę/zamianę na tego litka. Jednym słowem masakra.
Korekcja błędów fatalna, odczyt wszystkich płyt bardzo wolny (nieraz wejdzie na "szybsze obroty"), psuję dość często płytki DVD (Sony) - na LG te same nośniki palone bez zająknięcia, kiepsko nagrywa większość "tanich" nośników BD (na co dzień nie używam Panasi, tylko do ważnych danych) o DVD już nie wspomnę. Często wchodzi w rezonans z obudową. Trafiłem na kiepski egzemplarz? Nie wydaje mi się. Wybierałem z pośród paru egzemplarzy. Skusiła mnie możliwość testowania nośników :-/ W LG odczyt/zapis odbywał się bez zająknięcia. Tak czy siak spróbuje wysłać do reklamacji. Niestety nie mogę już wrócić z powrotem do LG (gdybym mógł zrobiłbym to bez wahania). Chyba czas dokupić znów LG i nim wypalać Jestem bardzo niezadowolony. Ten -115 zdecydowanie to nie to samo co -37. Testowane na PL01, obecnie PL04. Palone w ImgBurn jak i w Nero. |
aż z ciekawości sprawdziłem jak się palą DVD Sony, gdyby nie końcówka to byłoby znakomicie :)
Załącznik 59354 nawiasem mówiąc zawsze się zastanawiałem jak wybrać nagrywarkę z pośród paru egzemplarzy, czy jest jakiś sklep który daje sprzęt na testy ? |
Trzeba kupić kilka przez internet i w ciągu 10 dni zwrócić. :>
|
... to teraz już wiem :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
|
|
Cytat:
Załącznik 59401 |
Mam te Fortisy 4x i palą się porządnie. Tak samo jak Philips 4x (ten sam nośnik).
Ale skanów nie dam bo nie mam :) |
|
|
Sławek, napisz jak przeskoczyć z CL0K na PL04 dla modelu 37. Z góry dzięki. :piwo:
|
|
Dzięki. Firmware zaktualizowane.
Spodziewałem się jakiejś poprawy, niestety Fortis Printable nagrywany x4 z PL04 ma bardzo podobne średnie wyniki ale maksymalne wartości błędów wyższe niż CL0K... może to kwestia płytki... Załącznik 59414 |
|
Posiadam nagrywarke iHBS 212, w sumie nie wiem czy 112 się czymś różni? chyba chodziło o to że jedna jest box a druga oem. Wrzuciłem na forum jeden test płytki DVD
Pytanie jest zasadnicze: który bios wgrać do tej nagrywarki :> glównie chodzi mi o to czy ten do 112 to to samo co 212 czy mają różne. |
Kris (oczywiście do innych kolegów też) prośba ,jak dobrze pamiętam w jednym czasie kupowaliśmy palnik ...
Od jakiegoś czasu też zastanawiałem się nad zmianą Firmware ,gdybyś w międzyczasie nagrywał i miał szansę przetestować coś z płytek (które ja używam ;)) : - VERBATIM BD-R DL 50GB x4 - http://allegro.pl/verbatim-bd-r-dl-5...380570105.html - PANASONIC BD-R 25gb PRINTABLE cake 25 (te używaliśmy praktycznie wszyscy na początku - nie do zdarcia ;)) - http://allegro.pl/panasonic-bd-r-25g...369403689.html - Płyty PLATINUM BLURAY CAKE 10szt 25GB (od pół roku - ze względu na cenę - przerzuciłem się z Panasów) - http://allegro.pl/plyty-platinum-blu...372962219.html - DVD+R Platinum 4.7GB 16xSpeed (Cake 100szt) - http://allegro.pl/dvd-r-platinum-4-7...329536402.html Z góry dziękuję - szło by porównać czy nowszy Firmware coś wprowadza (dla tych przynajmniej płytek) . |
a co sądzicie o esperanza BD X4 :\
|
007marc - z tego, co piszesz, mam tylko Panasonicy 25 GB. Jak coś wypalę, to wrzucę.
|
Dzięki Kris aż tak się nie śpieszy ,cały rok się "jechało" na starym Firmware to spokojnie poczekam ...
... tym bardziej że jak na razie przez rok korzystania z palnika jestem bardzo zadowolony - na siłę nie muszę zmieniać ;) |
|
Ilość załączników: 4
Jeszcze raz ponawiam prośbę z pytaniem o BIOS, dlatego że na forum tego nie wiedze (tzn. jest dla modelu 112), a nie chce czegoś zwalić, wiec czy jest sprawdzony nowy bios do mojej nagrywarki, bo płyty które wypaliłm są bez rewelacji.. czy moze waszym zdaniem lepiej tego nie ruszac
1. płyta Audio palona X24 jest to jakis no name (czerwona piłka - chyba zrobili te plytki na Euro :P ) Załącznik 59607 2. Verbatim DVD+R palony X8 starsze cache Załącznik 59608 3. Verbatim DVD+R palony X8 to ta sama plyta co wyżej, ale kupiona ostatnio, no i pytanie dlaczego tak sie kichowato wypalila koncowka jest az zolta :help: moze wlasnie nowy biosik by cos dal Załącznik 59609 4. Maxell X4 @4 DB-R za dużo płyt blu-ray to ja w swoim zyciu nie wypaliłem wiec nawet nie wiem czy te płytki są dobre wziąłem jedną w kopercie na próbę, wygląd: cała biała, na dole mały opis ***8211; kosztowała 6 zł Załącznik 59610 |
panasonic palony X1 bo na więcej nie pozwalał nero a faktycznie wypalało się X3.8 k***a
http://img232.imageshack.us/img232/6453/86955616.jpg |
|
no to wgrałem sobie nowy biosik, i postanowiłem na probe nagrać najbardziej syfiastą płyte jaką miałem pod ręką ***8211; chyba jak na taki badziew nagrała się całkiem nie źle :kawa:
TESCO DVD+R @12X Załącznik 59649 |
Zakupiłem wczoraj 112 - 115 i w opti dziwnie mi testuje płyty. Nagrałem Panasa. Verify test jak najbardziej ok. Problem przy disc quality - ustawiłem speed na x2 i testuje tylko z zawrotna prędkoscią 0,001. Minęlo 15 minut i dalej tak samo. Płyta główna p67 pro3 i ahci włączone. Pomozecie?Załącznik 59687
|
Załącznik 59689
Pierwsze palenie - Panasonic nagrywany x6. Wynik chyba nie jest zły ale widze o wiele lepsze na forum:) |
a jak rozwiazales ten problem z testowaniem? wynik na moje jest dobry - w sumie zauważyłem że w gornej cześci tabeli zawsze są takie uskoki (czytaj słupki :>), nie ważne jaka płyta ***8211; nie widziałem chyba jeszcze żeby ktoś nagrał tak, a żeby w teście pokazało ***8222;równo ściętą trawe***8221;
|
Aby ominąć problem z testowaniem nośników BD po rozpędzeniu napędu musisz przestawić prędkość z 8x na jakąś inną w ODC
|
Z testowaniem to jest tak jak ktoś nieuważnie czyta forum. Jest tutaj opis - post 334 i najwazniejesze że opisany myk działa. Mea culpa mea culpa - teraz to uważnie będe czytał
|
Verbatim dodawany do boxa LG BH10LS30 nagrany x4. Jak widać mój Liteon ich nie kocha. Mam chyba jeszcze sztukę to nagram na LG i porównamy.Załącznik 59707
|
Ilość załączników: 5
żeby płytę nazwać dobrze wypaloną BIS powinien być max do 10, a LDC tak do (???)
przedstawiam test piecu płytek DVD myślę że jeden Verbatim wypalił się wzorowo, co o tym myslicie?? 1. BENQ palony 8X - rzadkie płytki, ale widac nie sa złe :P Załącznik 59711 2. ESPERANZA palona 8X zawsze wiedzialem ze te plyty to gowno Załącznik 59712 3. HP palona 8X - wziolem z ciekawosci, poprostu na probe jak to sie pali :sciana: Załącznik 59713 4. Verbatim palony 8X, moglo byc lepiej ? :> Załącznik 59714 5. Verbatim palony 12X, czy jest idealnie? Załącznik 59715 |
|
Dzięki @sławek ,nowy firmware zainstalowany - napęd działa ;)
Jutro jadę po nowe płytki to się przetestuje :) |
pierwsza płyta DL palona 4X bo inaczej sie nie da, jak widac trzba kupowac tylko markowe płytki BD-R DL
Załącznik 59764 |
Odkąd pamiętam Liteon (a jest to już mój 4 napęd tej firmy w przeciągu 10 lat) nigdy nie "lubił" płyt DL i to nawet "firmowych" ;)
Przeważnie używałem Verbatimek czy rzadziej Platiunum DL (wcześniej DVD teraz płytek BD- R DL) i nigdy nie wyszedł dobry wykres ,najważniejsze że nigdy nie było problemu z ich odtworzeniem na rożnym sprzęcie :) |
też to zauważałem że chociaż wykres nie jest najlepszy to płytka czyta się bezproblemowo A jakie są twoim zdaniem najlepsze płytki dla napędow LiteOn?
|
Ogólnie zawsze się mówiło że "plusy" ;)
Wiadomo że markowe : Verbatim itp ,gdy kupiłem nagrywarkę Blu-Ray to zacząłem używać : - Panasonic - http://allegro.pl/panasonic-bd-r-25g...435382000.html - Verbatim - http://allegro.pl/verbatim-bd-r-dl-5...450887498.html .. obydwa rodzaje płyt bardzo dobre (nawiasem mówiąc kupuje u tych Sprzedawców) . Od kilku lat używam płyt DVD - Platinum a i BD-R 25 wróciłem do tej marki i chyba od pół roku używam - http://www.proline.pl/?p=P+100451 (zero problemu i tanio wychodzą - 3,9 zł. za sztukę ;)) |
Nie wiem czy to ten Fortis mi się taki ch...wy trafił, czy to ten nowy firmware.
k***a Fortis BD-R Printable wypalony 4x. Załącznik 59794 |
trzeba było pod koniec nagrywania nie szturchać stołem ;)
Cytat:
|
Płytek Philipsa nie używałem (nie było takiej potrzeby ;))
Platinum BD-R 25 x4 palony x6 ,nowy bios ,w czasie palenia grałem sobie w coś tam ;) - bufor skakał itp ... http://i.piccy.info/i7/f4f770e6926f1...a-2012_800.jpghttp://i.piccy.info/a2/i7-3212780/693x616-r |
Ładnie się palą te Platinumy... szkoda, że nie ma do nadruku... :(
|
Kurde esteta, a pisak nie starczy? :P
|
Powiem Ci Kris że na początku kupowałem też z myślą o nadruku ale mi przeszło ...
Teraz kupuję tylko Verbatim BD-R DL 50 ale tylko że są sprawdzone i b.dobrze się nagrywają :) A tak jak wyżej pisałem 3,90 zeta za tak fajnie palone Platinumki to w porównaniu jak jeszcze pół roku jak za grosze ;) Nawiasem mówiąc teraz zamiast nadruku ,opakowanie slim + okładeczka na papierze kartonowym-wizytówkowym . Cytat:
|
Cytat:
|
wie ktoś czy został rozwiązany już 'profesjonalnie' problem z błędem testu jakości płyt na tej spawarce w optidrive control?
|
Platinum DVD+R x16 palony x16
http://i.piccy.info/a2/i7-3215220/693x616-t/i.gif http://i.piccy.info/i7/4e425c3160735...a-2012_800.jpg Platinum BD-R 25 x4 palony x6 http://i.piccy.info/a2/i7-3215245/693x616-t/i.gif http://i.piccy.info/i7/6d9c8102e0354...a-2012_800.jpg |
za 3,90 zeta? gdzie?? k***a na allegro wychodzi nie tanio
|
Kupię chyba te Platinumy w sklepienarogu -> http://www.mojemultimedia.pl/product...AKE-10SZT.html
Do mnie wysyłka gratis, więc może ten mazak jednak kupię. :D |
Cytat:
|
tak wiem,ale jak dla mnie to pół profesjonalne rozwiązanie problemu, powinna wyjść nowa wersja opti z poprawionym błędem
|
Cytat:
|
Nie było panasoników, kupiłem verbatimy. Załamka :(
|
Cytat:
|
czy to są te verby co są teraz tak tanio na alledrogo?
|
Duża większość tych tanich Verbatinów jest od CMC made in Tajwan-może jakaś partia nieudana wyszła -ale trzeba uważać po tym co Verbatim robi na rynku CD i DVD -gdzie króluje szajs od CMC z Chin (CD bardzo słabe-starsze napędy nie radzą sobie z nagrywaniem ,starszy sprzęt audio nie widzi tych płyt wcale i nie rozpoznaje, bardzo trudno w 90% jakości się zmieścić w NeroDiscSpeed- DVD trochę lepsze ale te same symptomy starsze napędy maja kłopoty z nagrywaniem tych płyt )
|
to nie jest przypadek tylko co do verbatimów niestety już zaczyna sie reguła. Litek ich nie trafi. jako tako ale ponizej oczekiwań palą sie na LG
|
no to co Litek lubi poza Panasonicami, może Fortisy byscie teraz kupili? :>
|
|
bys musial jescze jednego Platinum'a wypalić, bo czasami sie trafi gorsza plytaka
|
Kris najnowszy wypał ...
http://i.piccy.info/i7/45c03adedcc1c...a-2012_800.jpghttp://i.piccy.info/a3/2012-07-17-18...93x616-r/i.gif ... naprawdę musiałeś trafić na "szpetną" partię ,a tak poważnie ewentualnie co mi przychodzi na myśl - palnik musi się "przyzwyczaić" do nowego nośnika (jak to się kiedyś mówiło - i się ustawi do nowych płyt ,ja wypalam od kilku lat na Platinum) . |
Ja tu widzę, że moje Platinumy mają inny MID niż kolegi 007marc.
Po RITEKu spodziewałem się lepszej jakości niż z CMC. No nic, może niedługo uda się wypalić coś jeszcze i porównać wyniki. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02. |