![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt Blu-ray, HD DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.02.2004
![]() |
Napęd wewnętrzny o mniejszej szufladzie.
Witam,
Buduję HTPC. Bazą dla niego jest stary magnetofon, taki vintage, z wskaźnikami wychyłowymi itd. Chcę wstawić napęd optyczny (dvd, ew. blu-ray) w miejsce, gdzie wkładało się kasety. Oczywiście - mechanizm magnetofonu idzie do kosza, sama klapka do przeróbki itd. Ale problem w szerokości otworu w obudowie... Cały otwór ma szerokość 12.5 cm. Płyta przejdzie, szuflada napędu już nie. Wziąłem stary napęd, przyciąłem po kilka milimetrów z obu stron, ale niestety tym samym zniszczyłem szyny i napęd przestał się wysuwać/chować. Teoretycznie powinna się zmieścić szuflada typu slim, z laptopa, ale ma dokładnie 12.5 cm (od boku szuflady do krawędzi płyty), a poza tym - nie wysuwa się automatycznie, jedynie odskakuje, a ponieważ napęd z powodu szczegółów obudowy będzie cofnięty o kilka centymetrów od przedniej ściany więc każdy centymetr wysuwu jest ważny. Z tego ostatniego powodu m.in odpada również napęd szczelinowy. Czy da się znaleźć jakiś napęd o nieco zwężonej szufladzie? (może mieć szeroką maskę z przodu, i tak będzie to przycięte). Albo taki, którego zwężenie nie zepsuje? Albo slim z wysuwem elektrycznym? Albo jakieś jeszcze inne rozwiązanie? Slim miałby jeszcze taką zaletę, że mógłbym go umieścić kilka milimetrów niżej, co byłoby przydatne - ale nie jest to krytyczne. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciężko będzie coś znaleźć z modeli slim o zakładanych parametrach - nie kojarzę żadnego modelu na rynku możliwego do wykorzystania w takim zestawie....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Tego się spodziewałem...
Wiem też, że nie jest to parametr budzący większe emocje na tym forum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Dlaczego ze względu na cofnięcie nie wchodzi w grę slim slot-in?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
@Express - wszystkie typy "tray-tacka" mają mechanizmy na prowadnicach tutaj nic nie wymyślisz
![]() Tak jak @Max prawi - tylko slot-in - moim zdaniem na nic innego nie ma szans ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Cytat:
![]() Lub taki mozna nieco przerobic szuflade napedu superslim i dac zewnetrzny przycisk do eject ![]() ![]()
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs. Ostatnio zmieniany przez misiozol : 09.03.2017 o godz. 09:23 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Cofnięcie urządzenia to nie wszystko.
Problem w tym, że chcę zachować maksimum podobieństwa do oryginalnego urządzenia - cały otwór na kasetę jest w tej chwili zasłonięty klapka z plexi (+ plastik z napisami itd). Ja chcę przeciąć tą klapkę na pół, za górną częścią schować mały wyświetlacz LCD, a dolną - przykleić (z jakimś dystansem - bo napęd głęboko) do szufladki. Niestety - mechanizm odchylania klapki, który można by od biedy pożenić ze slot-in, jest zepsuty i nienaprawialny. Wiem, że prowadnice muszą być, ale w teorii mogłyby być pod spodem szuflady, niekoniecznie na krawędziach. Czy ktoś tak kiedyś zbudował napęd - nie wiem... No nic, będę szukał rozwiązań, może jakiś model ma minimalnie węższe te prowadnice, bo naprawdę dużo mi nie trzeba... Przycinanie obudowy to ostateczność. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Ja rozumiem twoje sfrustrowanie bywalem w takich miejscach
![]()
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Myślałem o większym wyświetlaczu, ale on będzie niepotrzebnie rozpraszał. Na pewno chcę znakowy, max 4x20 i bursztyn w negatywie (to też rzadkość, ale może się znajdzie).
Poza tym sprzęt ma stać dość nisko, używanie klawiszy/dotyku nie będzie zbyt wygodne. Pomierzyłem jeszcze raz to co mam. Wychodzi na to, że do testów użyłem (zepsutej) nagrywarki z najszerszą tacką jaką mam w domu i w dodatku 'z grubsza' zmierzyłem otwór. Otwór wg. najnowszego pomiaru ( ![]() Tak naprawdę brakuje mi mniej niż 1 mm (w porównaniu do najwęższej znalezionej tacki. To się może uda odzyskać szlifując krawędzie tacki, albo nawet uda się coś znaleźć jeszcze minimalnie węższego. Jeszcze się nie poddałem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szybki napęd do zgrywania EACiem | MT2 | Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio | 0 | 03.08.2015 15:15 |
Zablokowany napęd DVD Sony. | DarkSlide97 | Napędy optyczne DVD | 11 | 04.03.2014 14:01 |
Combo BD/DVD-RW jako zewnętrzny napęd BD po eSATA | Jabba the Hutt | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 3 | 06.12.2010 10:25 |
Jak podłączyć zewnętrznie wewnętrzny napęd DVD. | alaszcz | Napędy optyczne DVD | 4 | 08.12.2007 08:20 |
Jak poprawnie zainstalować i skonfigurować napęd optyczny | melag | FAQ | 0 | 25.09.2005 17:35 |