![]() |
Test Ultra HD Blu-ray \ Samsung UBD-K8500
Jeden z pierwszych testów dostępnych w PL ....
Test odtwarzacza płyt Ultra HD Blu-ray o nazwie Samsung UBD-K8500, przy okazji testując sam format Ultra HD Blu-ray, czyli następcę Blu-ray. Test Ultra HD Blu-ray \ Samsung UBD-K8500 |
Cytat:
Czekam więc na nowszą technologię i będę się cieszyć ze spadków cen BD. ;p |
DVDFab nie ma w planach wsparcia dla AACS 2.0
DVDFab nie ma w planach wsparcia dla deszyfracji kluczy AACS 2.0 ....
http://www.myce.com/news/dvdfab-we-w...to-come-78698/ |
Oficjalnie od 1.03.2016 4K Blu-ray \ Ultra HD Blu-Ray będzie miało premierę na rynku.....
Pierwsze tytuły 4K Blu-ray(28$) zapewne promocyjne są odrobinę tańsze od odpowiedników BluRay 1080p (30$ ). Pierwszy player 4K Blu-ray Samsung' UBD-K8500 debiutuje z ceną ...$399 http://www.cnet.com/news/4k-blu-ray-...y-at-best-buy/ |
A no tak, zapomniałem że Jabłko swoje AIO w tym wydaje. Pytanie tylko czy to nie będzie jak z którymiś macbookami, że rozdziałka jest połowę mniejsza tylko skalowana najbliższymi sąsiadami. A do tego te laptopowe karty graficzne... No ale zostawmy ten temat. :D
|
Jak ja lubie czytac takie wypociny i propagande , trzeba przyznac im ze wiedza jak reklamowac produkty lol2
Najbardziej zaawansowany komputerowy system operacyjny na świecie. |
|
Jak 5 tysięcy w poziomie to najbliżej jest 8K. ;]
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czyli Predator na BD jest z taśmy filmowej, a nie gmerany DVD?
|
Tak jak edu pisze. Przy czym telewizja i tak w wiekszosci pokazuje dzis 16:9, co jest formatem "poszerzonym", a nie "panoramicznym" jaki stosuje kino. By to skorygowac na plytach DVD/BD jak i w TV stosuje sie anamorfizm. :taktak:
|
Szeroko kręcono jak Cię nawet w planach nie było, a ja na gówno papu mówiłem. Kręcono też filmy typowo telewizyjne, 4:3.
http://pl.wikipedia.org/wiki/CinemaScope - ciekawostka jak się to zaczęło. |
Czyli z wymianą filmów zaczekam na 8K. :D
A tak przy okazji, z ciekawości zapytam. Czy filmy w czasach SD kręcono na szerokokątnych kamerach (z myślą o kinach), a wersje na telewizory i CD/DVD/VHS były obcinane? Czy może to jest odwrotnie, to kinowe wersje były obcinane, a te z myślą o TV były wierniejsze oryginałowi? Pytam ponieważ zastanawiam się czy wersje starych hitów z lat mojej młodości jak Obcy, Predator czy inne Terminatory, przenoszone na BD ją lepsze czy gorsze od DVD. W sensie oczywiście nie rozdzielczości bo to oczywiste tylko tego co musiało zostać ucięte jeśli jednak nie kręcono szerokokątnymi kamerami. |
Nigdy praktycznie nie ruszaja - wszystko robi sie na duplikatach (duppozytyw i dupnegatyw).
Ktos kiedys podobno robil badania w kierunku przenoszenia celuloidu na cyfre i granica ludzkiej percepcji jest podobno w okolicy 5 000 pikseli w poziomie. Oznacza to ni mniej ni wiecej jak tyle, ze jesli wyswietlimy z projektora na ekran wielkosci kinowego material z tasmy 35 mm i cyfry z ok. 5 000 pikseli w poziomie nikt nie zauwazy roznicy. Przenoszenie materialow z celuloidu powyzej 5K nie ma logicznego uzasadnienia. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:56. |