Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

misiozol 29.11.2014 13:05

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302952)

Kupując plazmę to tak jak byś kupił smartfona na symbianie.

Wypraszam sobie mam smatfona na symbianie i ma sie fantastycznie , to ze MS wypiol sie dupa nie znaczy ze nie ma aplikacji do niego robionych :P

andy 29.11.2014 12:53

Cytat:

Napisany przez Pierwszy
wszystko fajnie tylko cobros napisał wyraźnie, że żadnego tv smarta nie potrzebuje... a Ty zachowujesz się jak sprzedawca w sklepie dla idiotów...

Dzisiaj ciężko kupić TV na czasie bez smarta. Nie wliczam umierającej technologii typu plazma ;p
Mając funkcje smart nie musi ich przecież*używać.

Cytat:

Napisany przez Loki
Moj sharp byl z wyzszej polki - jeden z flagowych modeli na tamten czas - ponad 4tys. zl.

No to nie wiem..

@Pierwszy w 2015 to lepiej rozejrzyj się za TV w technologii OLED.

Patrix 29.11.2014 12:47

Mi się podobał model dwóch urządzeń telewizor + media center, scalanie tego na siłę kiepsko wychodzi.

Mieliśmy wszyscy kiedyś telewizory kineskopowe, dużo osób miało panoramę w kineskopie,
czy do cholery ktoś się kiedyś zastanawiał, że ma w nim stare oprogramowanie? :sciana:
Nie było tego problemu! Telewizor miało się 10 lat ten sam, jak widać producentom udało się to zmienić.

loki7777 29.11.2014 12:25

Moj sharp byl z wyzszej polki - jeden z flagowych modeli na tamten czas - ponad 4tys. zl.

andy 29.11.2014 11:58

@Loki telewizor telewizorowi nie równy. Tak samo jak producent producentowi nie równy - wystarczy spojrzeć na segment smartfonów.

Do tego dochodzi wybór segmentu - te z najwyższej półki mają zazwyczaj lepsze wsparcie od tych z najniższego segmentu. U siebie po 8 miesiącach dalej mam wsparcie od strony FW - czeka na pobranie aktualizacja oznaczona numerkiem 2102, obecnie mam 1120.

Cytat:

Po 2 piszesz dolozyc 1000zl ale jak ktos ma budzet 1500 to to prawie drugie tyle a za 5-6 lat to ten tv juz niestety bedzie przestarzaly.
No to może pójść w drugą*stronę i kupić mniejszy? W TV najważniejszy jest obraz. Pisał, że będzie służył do filmów. Za te 1500zł ma wypaśny 32".
Cytat:

Smart jest zupelnie zbedny w tym tv - jest zlacze usb ale odtwarzanie przez nie to masakra, net+ tez jest ale nie uzywam tego na tv. Jak juz pisalem wiele razy chcialem smarta zastapic BR LG ale sie nie udalo, dopiero malinka mi dala to czego chce - wsparcie dla wiekszosci formatow wideo, zdjec w wyzszej rozdzielczosci oraz YT w HD bez czekania godzinami.
SMART jako inteligentna obsługa to też zbyteczna funkcja jak dla mnie - sterowanie głosem itpe nie jest jeszcze dopracowane.
Jednak pozostałe funkcje jak YT, czy SKYPE przez TV, DLNA czy Mircast mogą być przydatne.

Mając 1500zł na TV bym albo poczekał i dozbierał 6-7 stówek i kupił coś ok 42" albo kupił coś mniejszego.

Dzisiaj nie ma co oszczędzać na produktach, z których korzystamy dzień w dzień i na których odczuje się*spadek jakości. Kupując czajnik elektryczny też można wydać 40zł i kupić pierdziałkę, która po 3-4 miesiącach będzie miała znaczące ślady użycia i który będzie odkamieniać co kilka tygodni. Po roku czajnik będzie nadawał się*albo do reklamacji albo wymiany.

Pierwszy 29.11.2014 11:54

wszystko fajnie tylko cobros napisał wyraźnie, że żadnego tv smarta nie potrzebuje... a Ty zachowujesz się jak sprzedawca w sklepie dla idiotów...

za swoją plazmę 42 cale dałem ~1900zł 6 lat temu (nigdy nie robiłem w niej aktualizacji fw bo nie było potrzeby) i nagle obudziłem się, bo lg kończy ich produkcje w czerwcu 2015r i na wiosnę planuję zakup plazmy lg 50 cali fullhd model prawdopodobnie bez smarta (mam htpc)

dla twojej wiadomości plazma ze smartem/hbbtv http://www.lg.com/pl/telewizory/lg-50PB660V najlepszy wybór power/econo

loki7777 29.11.2014 11:38

Kupilem LCD 2 lata temu i wsparcia tez juz nie mam(w sumie to w ogole nie bylo;). Sharp 46LE830(w tej chwili ma juz 3 lata - wiec wedlug twojego toku myslenia powinno byc wsparcie ale nie ma bo sharp mial i ma to w tylku).
Smart jest zupelnie zbedny w tym tv - jest zlacze usb ale odtwarzanie przez nie to masakra, net+ tez jest ale nie uzywam tego na tv. Jak juz pisalem wiele razy chcialem smarta zastapic BR LG ale sie nie udalo, dopiero malinka mi dala to czego chce - wsparcie dla wiekszosci formatow wideo, zdjec w wyzszej rozdzielczosci oraz YT w HD bez czekania godzinami.
Po 2 piszesz dolozyc 1000zl ale jak ktos ma budzet 1500 to to prawie drugie tyle a za 5-6 lat to ten tv juz niestety bedzie przestarzaly.

andy 29.11.2014 11:31

Pisząc inwestycja nie miałem na myśli, że nam się ta kasa zwróci - bo się*nie zwróci. Po prostu kupując sprzęt na kilka lat - a do takich należy m. in. TV warto kupić*coś co zwróci nam się w użytkowaniu - super obraz, funkcje - np. podpięcie zewnętrznego magazynu danych, obsługa DLNA czy Mircasta - przychodzi rodzinka a ty chciałbyś pokazać zdjęcia z imprezy, fajnie to zrobić za pomocą TV.

LCD to nie te LCD sprzed 5-6 lat. Mają*swoje mankamenty, ale dzisiaj opłacają*się*najlepiej - cena/możliwości/jakość obrazu.

Kupując plazmę*za rok obudzisz się*z TV, który kompletnie nie ma już*wsparcia od strony FW.

Kupując plazmę to tak jak byś kupił smartfona na symbianie.

Za swój 32" LCD dałem ok 1600zł i wiem, że lepiej było dołożyć niż kupić coś*słabszego.
Teraz mogę sobie np. z komputera czy smartfonu przerzucić oglądany filmik z YT na TV.

Pierwszy 29.11.2014 10:50

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1302917)
Szczytem głupoty to jest inwestowanie w technologię o której za chwilę nikt nie będzie pamiętał.

Dołożyć więcej i kupić porządne 46".

szczytem głupoty jest myślenie, że kupując tv inwestuje się swoje pieniądze w technologie...

Patrix 29.11.2014 00:58

nie wierzę, że jeszcze ludzie plazmy biorą...

andy 29.11.2014 00:26

Szczytem głupoty to jest inwestowanie w technologię o której za chwilę nikt nie będzie pamiętał.

Dołożyć więcej i kupić porządne 46".

Pierwszy 28.11.2014 23:49

podane przez mnie modele to roczniki bieżące, żadne leżaki, a Twoja rada to wg mnie szczyt głupoty...

andy 28.11.2014 23:44

Kupowanie takiego tv przy wietrzeniu magazynów to szczyt głupoty.

Dołożyć 1k i kupić porządny 46" LCD.

Pierwszy 28.11.2014 23:40

zgadza się - to ostatni dzwonek na dobry tani tv

andy 28.11.2014 23:36

Plazma umarła.

Pierwszy 28.11.2014 23:23

obecnie na rynku nie ma (i nie będzie) innej 42 calowej plazmy, więc nie ma czego szukać chyba, że masz na myśli marketowe promocje, bo zdaję się że był ten tv w jakimś karfurze czy innym oszą w tej cenie

andy 28.11.2014 23:18

Wiesz jak by dobrze poszukać to i za 999zł można mieć 42"...

Pierwszy 28.11.2014 23:14

dlaczego ciężko?

42 cale https://cenowarka.pl/lg-electronics-...b-a926480.html
a może jednak 50 cali http://www.ceneo.pl/30195251#mh=P9m3...MlJnq4bPfxoLA2

w przyjętym przedziale cenowym i zastosowaniu bezkonkurencyjne! nie daj się przekabacić na lcd

edit: fullhd https://cenowarka.pl/lg-electronics-...-a1111572.html

andy 28.11.2014 22:52

Bez smarta to raczej ciężko dzisiaj coś kupić. To jak zakup smartfona bez ekranu dotykowego ;)

Myślę, że za 1500zł coś dobrego w rozmiarze 42-46 ciężko będzie kupić.

mgit 28.11.2014 22:47

TV od manty to desperacja...

Cobros 28.11.2014 21:15

Panowie "krótka piłka " potrzebny mi jest telewizor FullHD do 1500zł o przekątnej najlepiej 42-46 cali . Bez funkcji SMART połączenia z internetem i innych bajerów ( ale gdyby miał wejście USB i nie kodował do dziwnych formatów nagrań było by fajnie ) , tv idzie do rodziców będzie podłączony tylko pod dekoder nc+ i używany jedynie do filmów .

Podrzućcie coś bo się rodzice naoglądali w sklepie Manty i twierdzą że "taki ładny obraz i taka tania a wszystko to jedna chińszczyzna i tak " i gotowi kupić jakąś Mantę .

Patrix 09.11.2014 13:45

Nowe złącza, nowe oprogramowanie (to głównie soft jest odpowiedzialny za wymieranie starych modeli).
Panel najwolniej się starzeje!

mgit 09.11.2014 13:44

Malina wszystkiego nie pociągnie - za słaba

Chyba, że TV + PC w stylu mediacenter to tak

loki7777 09.11.2014 13:42

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1299802)
Mam to na myśli, że panel ma dodatkowy procesor do tego celu i komunikuje się poprzez jakiś extra złącze z mózgiem (określiłem go jako pack), tam masz złącza, porty, procesor, oprogramowanie, packów mogłoby być kilka wersji, od tych prostych po bardziej zaawansowane. Nie oszukujmy się, że dzisiejsze TV nie są komputerami.

Ale co Ci to da - szybszy proc, wiecej bajerow "internetowych"? Obrazu to to nie poprawi, ani nie doda brakujacych funkcji.
Ja wolal bym kupic tv bez smarta a np. 500zl tanszy i wydac to na maline czy cos innego co pociagnie wszystko.

Nawet jak dodasz zlacza to z tv full hd nie zrobi sie UHD.

A cena za to g do samsunga od 400zl do 1200zl
http://allegro.pl/samsung-sek-2500u-...737007529.html - moim skromnym zdaniem, czesc tych rzeczy dalo by sie osiagnac programowo, ale po co?:)

Patrix 09.11.2014 13:41

andy napisałem, że nie mam mic... a to pociąga pewne szczęśliwe konsekwencje za sobą :)
mgit, faktycznie, nie wiedziałem :) ale to dalej nie to o czym myślałem...

andy 09.11.2014 13:27

Cytat:

Napisany przez Patrix
nie jestem w temacie nowinek, ale mój telewizor tego badziewia jest pozbawiony, ani kamerki, ani mic.

Ale masz obsługę głosem?

Cóż podobna sytuacja jest w PS4, XBOX... Kamera + dźwięk non stop "odczytywane" z otoczenia.

mgit 09.11.2014 13:22

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1299802)
Mam to na myśli, że panel ma dodatkowy procesor do tego celu i komunikuje się poprzez jakiś extra złącze z mózgiem (określiłem go jako pack), tam masz złącza, porty, procesor, oprogramowanie, packów mogłoby być kilka wersji, od tych prostych po bardziej zaawansowane. Nie oszukujmy się, że dzisiejsze TV nie są komputerami.

No ale już coś takiego jest:

ZOBACZ

I zwie się: Evolution Kit

joujoujou 09.11.2014 13:16

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1299799)
I dochodzimy do zastanowień, po co nam SMART?
[...]

W zasadzie to podstawowe pytanie. :)

Czy rzeczywiście jest potrzebny, czy tylko nam się tak wydaje/spece od marketingu wmówili? :mruga:

Patrix 09.11.2014 13:08

loki7777 09.11.2014 12:53

Co masz na mysli piszac exp. pack?

Patrix 09.11.2014 12:48

I dochodzimy do zastanowień, po co nam SMART?
Moim zdaniem TV powinien być modułowy: panel LCD + plecki expansion pack,
za parę lat wymieniłoby się expansion, bo po co mi nowy panel?

joujoujou 09.11.2014 12:45

Zawsze można telewizor pozbawić internetu. :szczerb:

Patrix 09.11.2014 12:25

Cytat:

Telewizory Samsung Smart TV nagrywają ***8220;prywatne rozmowy" i wysyłają je do osób trzecich.
Nowa globalna polityka prywatności Samsunga w linii inteligentnych telewizorów stwierdza, iż osobiste rozmowy użytkownika będą rejestrowane przez mikrofon w telewizorze i przekazywane osobom trzecim
src: http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_t...rt,p1808945562

nie jestem w temacie nowinek, ale mój telewizor tego badziewia jest pozbawiony, ani kamerki, ani mic.

andy 04.09.2014 23:36

@Deckard zobacz sobie na stronie z firmware ;)

- Deckard - 04.09.2014 22:29

mam pytanko do właścicieli tvków SONY, ile wam średnio na rok wychodzi aktualizacji softu ?

andy 03.09.2014 18:29

Cytat:

W DLNA denerwuje mnie że wszystko muszę zaindeksować, dodać do biblioteki, nazwać itd itp. A ja po prostu chciałbym na szybko coś odtworzyć z jakiegoś komputera w sieci.
Nie wiem jak wygląda sprawa z tym NASem, czy innymi komputerami na oknach ale w minidlna (linuksowy demon DLNA) ustawiasz np. katalog FILMY na którym nasłuchuje serwer i przy wrzuceniu do niego filmu pojawi się na liście.

Zresztą jak chcesz ;)

M@X 03.09.2014 18:04

Zapytam niesmialo bo widze ze np. Denon, Pioneer czy Bang&O wypuscily juz swoje rozwiazania audio.

Jest juz na rynku jakis telewizor z obsluga AirPlay?

rosol 03.09.2014 17:02

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1290943)
Nie obraź się ale SAMBA nie jest do tego stworzona, DLNA tak :)
http://www.synology.com/pl-pl/support/tutorials/452

Nie ma problemu aby z twojego NASa zrobić serwer DLNA.

Samsung TV posiada wiele aplikacji - m. in. YouTube (z funkcją screencast - pisałem o tym wyżej).
Czy posiada TVN Player? Szczerze nie wiem. Ma ONET VOD i podobne.
http://content.samsung.com/pl/conten...appsTvIntro.do

Mam już swojego 32" jakiś czas i jestem zadowolony. Kupiłem drugi najbardziej wypasiony model z 32". Opinie o nim masz wyżej ;)

Wiem do czego jest SAMBA ;]
W DLNA denerwuje mnie że wszystko muszę zaindeksować, dodać do biblioteki, nazwać itd itp. A ja po prostu chciałbym na szybko coś odtworzyć z jakiegoś komputera w sieci.

nimal 25.08.2014 17:01

nie, poczta nie pobiera zadnych dodatkowych oplat

dokladnie, takie zabawki jak przedstawil Pierwszy, sa sciagane z Chin
w przypadku zakupu na Allegro warto sprawdzic, czy wyslka jest na pewno z PL, bo czasem sprzedawcy feruja "wysylke bezposrednio od producenta", czyli i tak sie czeka miesiac, i tak dochodzi ryzyko VATu a tylko cena wyzsza

za dokladnie 92 USD mozna nabyc smartboxa z 2 GB RAMu, kamerka 8 MPix FullHD, 4 rdzenie, 4 pelnowymiarowe USB, 4 GB ROM, slot na microSDHC do 32 GB, zewnetrzna antena, pilot "standardowy" (nie wiem ppo co, bo jest tez -> ), pilot klawiatura (wielkosc gamepada, pelne qwerty + touchpad), HDMI, kable, zasilacz, przyssawka do montarzu... taki zestawik :), andek 4.2.2 z XMBC, rootem (SuperSU) i Google Play :szczerb:

edit:
tak, zeby nie bylo ze pisalem o 50 USD i nagle pojawia sie 90 :)
za 50 USD mamy 2 rdzenie, 1 GB RAM, 1 USB, przewaznie 1 microUSB, zasilacz, zwykly pilot
pomiedzy tymi dwoma cenami - cala bande innych cen i specyfikacji :P
oczywiscie wsio to zabaweczki made in china, ceny zawieraja wysylke do PL

Pierwszy 25.08.2014 16:23

można też z powodzeniem kupić takie urządzenie na allegro (tyle, że trochę drożej, ale szybsza dostawa i bez możliwych dodatkowych opłat) np. http://allegro.pl/okazja-smart-tv-bo...515235590.html imo bardzo fajne urządzonko, z kamerką, procesor 2 rdzeniowy AMLOGIC -> co nie jest bez znaczenia jeśli chcemy używać xbmc, 1GB/8GB, usb, wifi itd. czyli pełna, a nawet lepsza wersja smart TV. Minus to dodatkowy pilot.

loki7777 25.08.2014 14:29

Oki, niech bedzie. A poczta nie pobiera jakiejs dodatkowej oplaty jeszcze?

nimal 25.08.2014 14:22

UC moze zrezygnowac (czytaj zawsze rezygnuje) z naliczenia cla na towar w obrocie indywidualnym, gdy jego wartosc nie przekracza 150 Euro
wiec od 50 USD nalicza sie tylko (ewentualnie, raczej bardzo zadko przesylka laduje "na cle") VAT, czyli okolo 20 - 30 PLN (bo oni maja jakis dziwny sposob naliczania i nie jest to rowne 23% od pelnej wartosci tylko troche mniej, zaleznie od grup "clowych")

loki7777 25.08.2014 13:59

To nie 150 euro - skad ta wartosc - jak juz to chyba okolo 20-30.

nimal 25.08.2014 13:16

cla nie ma bo wartosc nie przekracza 150 Euro
ewentualnie to VAT od ceny zakupu z wysylka, czyli okolo 20-30 PLN, ale zadko trzeba doplacac

loki7777 25.08.2014 12:43

+ ewentualne clo;) Czyli to samo co Pi;)

nimal 25.08.2014 08:51

smartboxy z andkiem zaczynaja sie od okolo 50 USD
konfiguracji zero - wpinasz i dziala
tylko haslo do wifi i ewentualnie dociagasz ulubione apki z Play

loki7777 24.08.2014 23:43

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1290932)
oferta jest większa jak tylko malina, z malina musisz się chwile namęczyć, tymczasem są w podobnej cenie urządzenia z androidem.

To taki chyba najtanszy(?) i najmniej problematyczny przyklad.

Patrix 24.08.2014 19:04

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1290915)
Ja mam "smarta" sharpa i tam jest porazka, lepiej dokupic raspberry pi i miec spokoj.

oferta jest większa jak tylko malina, z malina musisz się chwile namęczyć, tymczasem są w podobnej cenie urządzenia z androidem.

loki7777 24.08.2014 15:41

Ja mam "smarta" sharpa i tam jest porazka, lepiej dokupic raspberry pi i miec spokoj.

loki7777 24.08.2014 15:01

Mam 46 i wolalbym wiekszy;) Smarta bym sobie darowal.

nimal 14.07.2014 07:24

Tosia juz u mnie stoi
40", model 40L6353DG
przez weekend mnie nie bylo, wiec nie mialem czasu na zabawe
teraz jak wroce to dam znac co i jak

na razie moge powiedziec tylko tyle, ze w trybie energooszczednym wlaczanie sie smarta jest masakrycznie powolne, po wlaczeniu juz smiga
zobaczymy co sie zmieni, jak pozwole na ladowanie w tle

andy 13.07.2014 20:27

@nimal zdecydowałeś się w końcu?

Znalazłem aplikację do zdalnej obsługi TV przez pilota - https://play.google.com/store/apps/d...i.remote.phone

nimal 09.07.2014 08:08

ta 40 to dokladnie ten sam model z tymi samymi funkcjami tylko o wiekszej przekatnej ;)

andy 08.07.2014 19:19

@nimal przecież ten wspomniany soundbar możesz podłączyć też do TV Szajsunga nie?

Cytat:

TV nie bedzie kozystal z dekodera
TV Szajsunga mają wbudowany dvb-t.

Cytat:

swoja droga juz mysle, ze doloze 100 PLN i jednak wejde w 40" - Toshiba 40L6353DG
http://www.toshiba.pl/television/con.../l6/40l6353dg/
Gdybym miał do wyboru mocny 32" a słaby 40" to wybrałbym mocnego 32" lub poczekał i kupił mocny 40". TV kupuje się na lata i kupienie taniego modelu zemści się na mniejszym komforcie przy oglądaniu.

nimal 08.07.2014 09:36

no wlasnie nie - wide wymagania
calosc ma wisiec na scienie, wiec soundplate odpadaja
ma miec radio, wiec odpadaja soundbary Samsunga i LG
TV nie bedzie kozystal z dekodera
swoja droga juz mysle, ze doloze 100 PLN i jednak wejde w 40" - Toshiba 40L6353DG
http://www.toshiba.pl/television/con.../l6/40l6353dg/

Kogoro 08.07.2014 08:43

A nie lepiej kupić coś LG lub Samsunga? I to zarówno TV, jak i soundbar lub soundplate.
Wybór jest spory, choć w przypadku Samsunga (starsze modele) bywa problem z własną numeracją kanałów. Oczywiście jeżeli nie używasz dekodera.

nimal 06.07.2014 20:18

Co do guide'a zrozumialem dokladnie tak, jak opisales
Nadal jednak pozostaje problem zwyklego radia fm
You tube na tv bez dodatkowych kombinacji to faktycznie zajefajna sprawa

andy 06.07.2014 19:50

Cytat:

wczesniejsze doniesienia o falowaniu dzwieku juz dawaly do myslenia
Falowanie dźwięku dotyczyło 4 letniego budżetowego TV moich rodziców nie mojego.

Cytat:

teraz jeszcze dochodzi brak programu z cyfrowej naziemnej
Źle zrozumiałeś. U mnie TV naziemna działa świetnie. Mam jednak drobny problem z przewodnikiem po kanałach - GUIDE.

Gdy uruchomię TV np. z kanałem TVP1 to w przewodniku kanałów mam "Brak informacji" dla kanałów 4-29.
Gdy przejdę do danego kanału wyświetla się on bez problemu, oraz przy ponownym wejściu do przewodnika kanałów jest on już widoczny dla wszystkich (tj. dla kanałów 4-29, które nie były widoczne).

Gdy go włączę z kanałem Polsat to jest ta sama sytuacja, tylko tym razem w przewodniku nie są widoczne informacje o kanałach z zakresu 1-3, oraz 12 - 34.

Po wejściu na jeden z tych kanałów przewodnik pokazuje kanały dla wszystkich.

Cytat:

i kompatybilnosc sama ze soba - Samsung zamyka sie we wlasnym ekosystemie? to ja podziekuje, bo smartfonom tej firmy juz podziekowalem ;)
Nie sprawdzałem pilotów firm trzecich, ale wiem że Samsung swoje oprogramowanie wydaje tylko na swoje telefony - te do zdalnej obsługi. Jeżeli jest inaczej to poproszę o linka do takiego pilota ;)

Cytat:

jeszcze nie trzymanie haselka do sieci
Od momentu kiedy miałem ten problem Szajsung wydał dwie aktualizacje fw do mojego TV.
Przed momentem sprawdziłem i... kurde działa! Nie musiałem nawet podać ponownie hasła. Najwidoczniej najnowszy fw to naprawił.

Cytat:

i ten "genialny" smart pilot, o ktorym nie slyszalem ani jednej pozytywnej opinii (tak, wiem, ze jest tez normalny)
i soundbary wykastrowane ze zwyklego radia FM
To nie tak, że pilot jest zły. Po prostu obsługa za jego pomocą jest zdecydowanie wolniejsza niż zwykłym. Testowałem sterowanie głosem, gładzikiem i sorki ale szybciej mi się obsługuje klasycznym. Może gdybym używał go przez 2-3 tygodnie, to nabrałbym pewności - kto tam wie.

Cytat:

fakt, ze mi akurat na Smart TV nie zalezy, to chce to zrealizowac wtyczka (Android TV stick lub Raspberry PI)
Odpalanie YouTube bezpośrednio z TV (fajna sprawa). Przekazywanie materiału z YT na TV - rewelacja!

nimal 06.07.2014 10:36

to potwierdza, ze ile osob tyle doswiadczen i tyle opinii
najchetniej bym sam na sobie przetestowal, tylko wyzucic poltora klocka dla testow?
w kazdym razie odnotowano pierwsza pozytywna opinie o smartpilocie (wszyscy dotychczas twierdzili, ze obsluga jego musi byc mega powolna i mega dokladna, przez co zwykly pilot jest po prostu szybszy)
co do pozostalych - zobacz post Andego (wszystkie zarzuty po kolei) i kilkanascie wczesniejszych (dotyczacych falowania dzwieku)

w kazdym razie dzieki za opinie i prosze o wiecej
bo na razie kazdy pomysl rozbija sie o zwykle radio...
juz nawet myslalem o monitorze i do tego microPC z karta TV, ale to znowu nie jest wygodne, a ma byc wygodne

Reetou 06.07.2014 08:30

Ja nie wiem...
U mnie nic nie faluje, program jest, ale tv mam z kabla, nie wiem o co chodzi z tą kompatybilnością tylko ze sobą, bo ja zrzucam na tv i z HTC i Nexusa bez problemu, działam po WiFi i hasło oczywiście trzyma, nie korzystam w ogóle z normalnego pilota, bo ten "genialny" smart pilot jest genialny.

Co do kastrowania sounbarów z fm się nie wypowiem, choć jak widzę fm w sondbarach to w ogóle rzadkość, natomiast jeśli z listewki chcesz uzyskać dobry dźwięk za psie pieniądze w dodatku bez suba, to lepiej zostań przy wbudowanych...

nimal 06.07.2014 01:18

wczesniejsze doniesienia o falowaniu dzwieku juz dawaly do myslenia
teraz jeszcze dochodzi brak programu z cyfrowej naziemnej
i kompatybilnosc sama ze soba - Samsung zamyka sie we wlasnym ekosystemie? to ja podziekuje, bo smartfonom tej firmy juz podziekowalem ;)
jeszcze nie trzymanie haselka do sieci
i ten "genialny" smart pilot, o ktorym nie slyszalem ani jednej pozytywnej opinii (tak, wiem, ze jest tez normalny)
i soundbary wykastrowane ze zwyklego radia FM

fakt, ze mi akurat na Smart TV nie zalezy, to chce to zrealizowac wtyczka (Android TV stick lub Raspberry PI)

andy 06.07.2014 00:42

Cytat:

andy - szczerze, to skutecznie mnie zniecheciles do TV szajsunga :D
Która z wypisanych wad najbardziej odstraszyła?

nimal 06.07.2014 00:33

dzieki za opis
bardziej mi zalezy na calym zestawie - zeby wsio dzialalo i dzialalo poprawnie
andy - szczerze, to skutecznie mnie zniecheciles do TV szajsunga :D
chyba jednak pojde w kierunku Toshiby
a soundbary np firmy LTC czy Lenco sa za psie pieniadze (w porownaniu do zabawek Samsunga i innych) i chyba zaryzykuje zakup bez odsluchu (niepokoi mnie brak suba)

czy naprawde wymagam tak wiele? chce zwykle radio i nagle sie okazuje, ze NIE MA TAKIEGO SPRZETU NA RYNKU? q. chore

andy 03.07.2014 22:09

Cytat:

wymagania TV:
- okolo 32"
- Full HD
- DVB-T
- min. 2 HDMI i najlepiej CEC
- USB
- niskie zuzycie energii i dobry obraz
- koniecznie LCD (plazma migocze i ja nie moge tego ogladac)

optymalnie, jakby sie dalow 2000 zamknac, jak nie to tak do 3000 PLN
zrodlem sygnalu bedzie antena naziemna, sygnal mam bardzo dobry
oba elementy maja ze soba wspoldzialac, fajnie, jakby lataly na jednym pilocie
z czasem pod to podepne microPC typu Raspberry PI lub podobne sticki z Androidem
Coż :) Mogę polecić swój model lub wyższy lub następce :)

Mój ma 4x HDMI, 3x USB (1x 0.5A, 1x 1A, 1x "camera"). Obraz jest moim zdaniem dobry choć w tym przypadku mogę być nieobiektywny.
Cieć w HDMI jest, ale dla pewności musisz sprawdzić. Czy ma niskie zużycie energii? "Typical power 52W".
Mam podpiętą TV naziemną po wbudowanym tunerze dbv-t i działa ok. Jedyny problem jaki zauważyłem to dziwne zachowanie funkcji GUIDE - przewodnik.
Powiedzmy włączam TV i ustawia mi się z automatu ostatni kanał TVP1. Przewodnik pokazuje mi tylko dla kilku kanałów - np. dla polszmaty, tvn nie (brak informacji). Dopiero jak przejdę na jeden z tych kanałów to jakby mi pobierało dopiero rozkład jazdy. Różne multipleksy ?

W przypadku WiFi zauważyłem, że nie zapamiętuje hasła po wyłączeniu tv... Dla mnie to bardzo irytujące bo moje hasło ma 63 znaki.... :| Przełączyłem się na razie na kabel bo i tak TV stoi blisko routera.
Wydaje mi się, że obraz z filmów po DLNA działa lepiej po kablu niż po WiFi - pewnie mniejsze opóźnienia.

TV posiada AllShare(DLNA od Szajsunga) - rewelka! Do danego urządzenia można przejść przez [Source] lub wciskając guzik SmartHub.
Sprawdzałem avc w opakowaniu z mkv z bitrejtem ~20Mb/s i radził sobie bez zająknięcia. Z audio odtwarza m. in. flaki (sprawdzałem po DLNA jednak z dysku USB też nie powinno być problemu).

Świetnie działa player od YouTuba. Gdybyś chciał to możesz castować materiał np. z YT z komputera czy tabletu na TV! Parujesz urządzenia i w momencie kiedy masz uruchomiony materiał np. na komórce to klikasz prostokąt cast i materiał pojawia się na TV. W przypadku smarta potrafi sam włączyć aplikację YT, w przypadku lapka musiałem najpierw włączyć aplikację na TV.

Jest Skype, ipla, przeglądarka www vod od TVP i wiele innych. Jeżeli masz klawiaturę po BT to korzystanie z tego będzie tylko przyjemnością ;)

TV ma ciekawy design - cienkie ramki, oraz gustowna podstawa przez co wygląda bardzo przyzwoicie.
Programowane wyświetlanie działa miodzio przy cyfrowej naziemnej - po podłączeniu dysku można nagrywać materiał. Niestety nie testowałem tego. Materiał można nagrać manualnie oraz można nagranie zaprogramować.

Jest dwa piloty - klasyczny oraz "smart". Z tego drugiego nie korzystam bo obsługa jest o wiele dłuższa głosem lub mizianiem niż pyknięcie.
Może w przyszłości to dopracują, jednak teraz to taki bajer do szpanowania przed znajomymi ;)

Jeżeli chodzi o aplikacje do TV to nic od samsunga nie pasuje do mojej sensacji. Najprawdopodobniej Szajsung ogranicza je tylko do urządzeń made baj Szajsung ;-)

No i na koniec dodam, że serwer DLNA mam na malince - zero problemu z działaniem.

nimal 02.07.2014 12:04

no to na mnie kolej

potrzebuje zestawu TV + soundbar

wymagania TV:
- okolo 32"
- Full HD
- DVB-T
- min. 2 HDMI i najlepiej CEC
- USB
- niskie zuzycie energii i dobry obraz
- koniecznie LCD (plazma migocze i ja nie moge tego ogladac)

wymagania naglosnienie:
- nie musi byc sounbar, ale cos co bedzie na scianie wisiec
- USB, 3,5 mm, Bluetooth mile widziany
- bezprzewodowy subwoofer albo jakosc taka samego ustrojstwa, ze juz w ogole niepotrzebny
- RADIO FM (to jest najwiekszy problem z soundbarami), chyba, ze TV bedzie je mial w sobie (sa takie?) z pamiecia stacji oczywiscie

wszystko oczywiscie jak najlepiej i jak najtaniej
optymalnie, jakby sie dalow 2000 zamknac, jak nie to tak do 3000 PLN
zrodlem sygnalu bedzie antena naziemna, sygnal mam bardzo dobry
oba elementy maja ze soba wspoldzialac, fajnie, jakby lataly na jednym pilocie
z czasem pod to podepne microPC typu Raspberry PI lub podobne sticki z Androidem

andy 01.05.2014 20:42

TV to LE40D503F7W a nie UE. Wrzuciłem fw i zobaczymy.

Arepo 01.05.2014 19:08

Miałem "falowanie" dźwięku w LE32B530, pomogła aktualizacja oprogramowania telewizora. Było widać/słychać, że to problem softu, gdyż tylko kanały w jednym formacie kodowania falowały (już teraz nie pamiętam czy te w AC3 czy MPEG).

- Deckard - 01.05.2014 16:21

no moi znajomi tak mieli,na infolinii zalecili aktualizacje softu ale gdy okazało się że takowej brak to tv wylądował w serwisie

wyszło ponad 400zł za wymianę 'modułu dźwiękowego' bo tv po gwarancji...

andy 01.05.2014 15:39

Ciekawe co opowiadasz z tym dźwiękiem. Moich rodziców tv ma takie objawy. To model UE40D503. Mówisz, że jak nie pomoże aktualizacja oprogramowania to serwis?

- Deckard - 01.05.2014 15:32

oby Ci służył:-)

jeśli pomimo aktualizacji softu będzie Ci się sam dźwięk nagłaśniał i ściszał to serwis,

no i po 4 latach lubi coś w matrycy kopyrtnąć wtedy tylko nieautoryzowany serwis

który dłubie dokładnie,gdzieś chyba @superrrmario mi tłumaczył co i jak gdy się

zdziwiłem jak oldshoolowy elektronik za 250zł postawił samsunga na nogi a w serwisie 1600....

andy 30.04.2014 21:36

Na razie jestem bardzo zadowolony :-)
Obraz świetny choć wymaga jeszcze dokładnej kalibracji żeby wyciągnąć z niego 100%.

DLNA śmiga rewelacyjnie. Filmy i muzyka z maliny lecą rewelacyjnie.

Sterowanie głosem moim zdaniem jest zbędne w obecnej postaci - pilotem obsługa jest o wiele szybsza.

YouTube chodzi świetnie. Jest też m. in. Skype ale nie testował.

Ma nagrywanie materiału na dysk po USB - tez nie testował.

Fifa na nim wygląda rewelacyjne :-D

Jeżeli planujesz zakup 32" do 1.8k to bierz pod uwagę ten model.

nimal 30.04.2014 21:13

nie, ironii brak
sam w tej chwili mam za plecami TV Samsunga (nie moj) i dziala :)
sam tez sie zastanawiam co kupic
i Samsung, mimo, ze jakis wewnetrzny glos mi mowi, zeby wziasc Toshibe, ma pare zalet - popularnosc i dostepnosc soundbarow, ktore na bank beda w pelni wspolpracowac

andy 30.04.2014 20:52

Wyczuwam ironię :-P

nimal 30.04.2014 20:48

no to oby Ci sluzyl :D

andy 30.04.2014 18:34

Kupiłem jednak Szajsunga. Wybrałem model UE32F6400. W media był za 1609 zł.

- Deckard - 19.04.2014 22:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1281042)
@Pierwszy poczekaj aż Apple zacznie robić TV :D ||

Tak serio to interesuje mnie jak najlepsza jakość obrazu jak i samego TV.

@Deckard jaka jest przewaga modeli które podałeś nad tymi szajsungami?

Napisałem Ci, dla mnie szajsung nie istnieje przez awaryjność i te sztuczne kalibrowanie obrazu w sklepach,
jak dla mnie jakość obrazu na LG jest dużo lepsza niż szajskach

andy 19.04.2014 21:54

Jeżeli chodzi o kwestię wyboru przekątnej to należy ją dobierać tak jak jest opisane tutaj?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2014300.html

Cytat:

Przy wyborze wielkości ekranu telewizora powinniśmy się kierować odległością, z jakiej później będziemy na niego patrzeć. Właściwie dobrana odległość to taka, z której podczas patrzenia na ekran nie są widoczne piksele, czyli pojedyncze elementy, z których tworzony jest obraz. Dzięki temu mamy wrażenie realności tego, co oglądamy w odbiorniku TV.
Przy oglądaniu telewizji o standardowej rozdzielczości PAL przyjmuje się zasadę, że na każde 10 cali przypada 1 m bądź też odległość widza od ekranu powinna być równa sześciokrotności jego wysokości. Od kiedy jednak pojawiły się inne rozdzielczości przesyłanego sygnału, nie można kierować się tą regułą.

Współcześnie istnieją dwa parametry wskazujące optymalną odległość od ekranu. Pierwszy jest zdolnością oka ludzkiego do rozróżniania szczegółów i równa się w przybliżeniu 1 minucie kątowej (tzn. punkt 0,3 mm widoczny jest z odległości 1 m, 1,5 mm z 5 m, itd.). Drugi parametr to wielkość piksela w danym telewizorze, która zależy od przekątnej ekranu i natywnej rozdzielczości.
Oto przykładowe obliczenie optymalnej odległości dla telewizora o ekranie 37***8221; o rozdzielczości HD 720p:

1) najpierw musimy znać wysokość TV; tutaj przy ekranie 37***8221; jest ona równa 18***8221; (1 cal = 2,54 cm), czyli 46 cm;

2) uzyskany wynik, czyli 46 cm należy podzielić przez 720p (oprócz tego może być jeszcze 1080p dla rozdzielczości Full HD), co daje 0,64 mm (wysokość piksela);

3) ponieważ widzimy punkt 0,3 mm z odległości 1 m, łatwo obliczyć, że 0,64 : 0,3 = 2,1333...

Uzyskany wynik to ilość metrów, z jakich powinniśmy patrzeć na ekran 37***8221; o rozdzielczości HD 720p.

czechoj 19.04.2014 17:37

andy może Philips 32PFL5008H/12?, ja mam obecnie Philips tyle, że wyższy model, jestem bardzo zadowolony. Świetna funkcja Ambilight, masz wrażenie, że obraz jest większy a do tego podświetlony od tyłu.

andy 19.04.2014 17:24

@Pierwszy poczekaj aż Apple zacznie robić TV :D ||

Tak serio to interesuje mnie jak najlepsza jakość obrazu jak i samego TV.

@Deckard jaka jest przewaga modeli które podałeś nad tymi szajsungami?

Pierwszy 19.04.2014 10:52

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1280867)
Co polecacie z 32"?
Co wymagam?
- DLNA
- WLAN
- DVBT
- wąskie ramki
- nieskazitelna jakość obrazu
- energooszczędność
- FHD

Cena do 1.8k PLN

Do listy wymagań chciałbym jeszcze dodać brak smużenia przy szybkich scenach.

taki tv nie istnieje

ed hunter 19.04.2014 09:36

Dla mnie 32" FHD dobre jest z 2 metrów, 37 z trzech... mały pokój? :hmm:

- Deckard - 19.04.2014 09:34

Wąskie ramki teraz maja prawie wszystkie.
Ja mam Soniaka i jestem zadowolony dlatego zobacz w sklepie dla idiotów Sony

KDL-32W656 ew LG 32LA620S [całkiem wporzo jak za tę kase]

Albo rozbij świnkę skarbonkę i zobacz PANASA TX-L32ET5

andy 19.04.2014 07:46

Jeżeli nie te modele samsunga, to co? Jaka firma, jaki model i dlaczego?

Do listy wymagań chciałbym jeszcze dodać brak smużenia przy szybkich scenach.

nimal 17.04.2014 21:29

z TV Samsunga najbardziej mi pasuja Toshiba i Sharp :szczerb:
tak na serio - niedawno kuzaj nabyl Toshibe i jakosc obrazu mnie po prostu powalila (model niestety mi nie znany, ale i tak wieksza przekatna)
co ciekawe, mimo, ze obie wspomniane firmy ciesza sie uznaniem to jak sie idzie do sklepu jakos obraz najlepiej wyglada na Szajsungach... pewnie kwestia nastaw

podlacze sie, bo za niedlugo tez stane przed wyborem podobnego urzadzenia (32", ew. max 36")
tylko dla mnie - 3D i funkcje smart (takze WLAN i DLNA) sa nieistotne (podlacze micropc pod HDMI), natomiast chcialbym CEC na HDMI

jesi 17.04.2014 21:28

Ja bym nie brał Samsunga z innego powodu... bojkotuje go ostatnimi czasy i aktualnie nie posiadam w domu żadnego sprzętu tej marki :) Po co paść giganta dzisiejszej elektroniki użytkowej. Produkuje coraz gorszy sprzęt w innym papierku (mam na myśli ten sam sprzęt pod względem technologicznym). Jak ktoś produkuje wszystko to wiadomo na jakim jest poziomie. Wiadomo, jedna opinia nic nie zmieni w tej kwestii, no ale może coś uświadomi innym :)

- Deckard - 17.04.2014 21:06

ja bym samsunga w ogóle nie brał, jak dla mnie za bardzo awaryjny sprzęt ostatnimi czasy

andy 17.04.2014 18:53

Co polecacie z 32"?
Co wymagam?
- DLNA
- WLAN
- DVBT
- wąskie ramki
- nieskazitelna jakość obrazu
- energooszczędność
- FHD

Cena do 1.8k PLN

Jak na razie patrzyłem po ciemnej stronie mocy (Samsung):
32" F6510 Smart 3D LED
32" F6400 Smart 3D LED
Tutaj porównanie: http://www.samsung.com/pl/consumer/t...UE32F6400AWXXH

Który byście wybrali z tych dwóch modeli?

bolo67 07.03.2014 12:22

Witam.
Chcę kupić nowy tv ale tyle tego jest, że nie wiem co.
Wstępnie wytypowałem:
50 cali: Panasonic TX-L50ET60E, Sony KDL-50W805B, Sony KDL-50W829B,
55cali: Sony KDL-55W805A, Panasonic TX-L55ET60E, Philips 55PFL5537K lub 55PFL6008K.
Co wybrać?

- Deckard - 22.02.2014 00:15

No i ja mam to szczęście że w sklepie w którym będę kupował tv jest ten panas i lg, porównam na miejscu:)

rcobex 20.02.2014 14:18

Cytat:

Napisany przez wypalacz (Post 1276153)
Moim zdaniem ten LG http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/6541383 lepszy od Panasonica.

Zależy jaki model. Mnie u LG nie podoba się nierównomierne podświetlanie matrycy. Jeszcze nie widziałem takiego LG który bi mi w tym aspekcie siadł, przeważnie zwracam uwagę na tą małą rzecz. Panasonic odkąd przełożył siły z plazmowych na LED poszedł mocno do przodu.

wypalacz 20.02.2014 13:47

Moim zdaniem ten LG http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/6541383 lepszy od Panasonica.

Pierwszy 16.02.2014 22:59

to prawda - wielkiego wyboru nie ma
http://www.ceneo.pl/22971084

rcobex 16.02.2014 20:50

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1275789)
Witam szanowne grono

Można coś sensownego kupić w cenie 1500zł ? Mile widziane 42'' i wieksze

Ma to być telewizor dla rodziców którzy nie maja wielkich wymagań , nie zależy im na konkretnej firmie ,3d itd

Chce po prostu jak najlepiej wydać taka kwotę .

40" znajdziesz sporo. Z 42 w cenie do 1500zł jeszcze nie jest zbyt dużo.
http://allegro.pl/lg-42ln5400-fullhd...969696749.html
http://allegro.pl/led-lg42le7500-fhd...973546062.html

- Deckard - 16.02.2014 20:43

Witam szanowne grono

Można coś sensownego kupić w cenie 1500zł ? Mile widziane 42'' i wieksze

Ma to być telewizor dla rodziców którzy nie maja wielkich wymagań , nie zależy im na konkretnej firmie ,3d itd

Chce po prostu jak najlepiej wydać taka kwotę .

arturjankowski 26.12.2013 19:03

hehe to podobnie jak z kolorowymi drukarkami co nadrukowują w niewidzialej formie nadruk, ktory mozna pozniej odczytac, totalna inwigilacja

-

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1206379)
Nadal duzo... Moj LCD bierze niecale 70 W, ale ja lubie miekkie, stonowane odcienie ("kinowe") wiec nie swieci ani troche jasno. Niemniej przy 150-200W bym chyba dostal zawalu przy rachunkach...

ja probowalem u siebie ogladac na samsungu c650 w opcji film albo z energio oszczednoscia ale po prostu sie nie da, nawet auto jak dawalem to po czasie wylaczalem, za ciemny obraz no ale to jeden z pierwszych smartow i lcd jeszcze

wypalacz 10.12.2013 11:56

Widzę, że jesteście zorientowani w temacie telewizorów. Mam zatem do Was pytanie. Czy w cenie 2000zł znajdę coś lepszego od tego skapiec.pl/site/cat/3319/comp/6394321 ?

misiozol 01.12.2013 16:53

Ah Edi detale , tam takie malutkie detale :D

ed hunter 01.12.2013 13:19

Ja nawet w życiu nie słyszłem o guwnie ani stegu. :haha:

misiozol 01.12.2013 12:57

Ha to bylo do przewidzenia , nie jestem paranoikiem ale jestesmy sledzeni caly czas aby zapewnic nam "bezpeczenstwo i wygode" wiekszego guwna/stegu klamstw w zyciu nie slyszalem ;)

joujoujou 01.12.2013 12:14

Tak dla ostudzenia ekscytacji (gdyby ewentualnie była) zachwyconym użytkownikom "smart" telewizorów co to takie fajne bo do internetu można podłączyć. :szczerb:

Cytat:

[...] niektóre telewizory Smart firmy LG mają wbudowaną funkcję pobierania danych o użytkowaniu. I to nie byle jakich, bo dotyczących nie tylko programu telewizyjnego jaki oglądamy i numeru seryjnego urządzenia, ale także zawartości dysków USB jakie podłączamy do domowej sieci [...] Dane są wysyłane do LG bez szyfrowania. [...]

Internauci informują, że problem nie dotyczy wyłącznie LG (co mnie osobiście wcale nie dziwi). ;p

Odpowiedź brytyjskiego oddziału LG.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:20.