![]() |
Plazma zawsze w pewnym sensie będzie migać. Jak dacie oczo***ną jasność/kontrast/kolory to migotanie będzie widoczne.
Cytat:
|
Cytat:
głowa od oglądania także mnie nie boli... najwyżej mogłyby oczy o czym pisał @Kris -> także nie przesadzam z jasnością i kontrastem. Z nikogo się nie naśmiewam, mogę jedynie współczuć takiej reakcji na pdp... |
|
Cytat:
|
wracając do tak zachwalanej serii B650
np.40" są produkowane na 4 rożnych matrycach w tym tylko 1 to oryginalna Samsunga praktycznie nie osiągalna ... wiec jak to się mówi papier przyjmie wszystko(testy) |
sa chlubne wyjaki, czyli LCD z dobrymi upscalerami
w zasadzie dwa - Toshiba Regza cos tam cos tam z wbudowanym cellem z ps3 (chyab dwa modele, moze wiecej) niestety w PL brak oficjalnego importu, z nieoficjalnego bardzo drogie byly, pozostawalo sprowadzac prywatnie (co sie bardzo oplacalo) np z UK nie interesowalem sie sprawa juz jakis czas, wiec nie pomne ani modeli ani cen |
Cytat:
Oprócz lepszej czerni to pozostałe wady LCD powinien mieć... IMHO LCD tylko i wyłącznie do sygnału HD. Plazma z SD o wiele lepiej sobie radzi. |
Ludzie ludzie a ca sadzicie o tych LEDowskich TV. bo juz wczesniej pytalem. CZy na nich o czym tu piszecie te migotanie czy smuzenie tez wystepuje czy wybor LED rozwiewa te oba problemy ?
|
Cytat:
NIEKTORZY LUDZIA WIDZA MIGOTANIE PLAZMY, INNI NIE sa tez stany posrednie - czyli nie widzi migotania, ale lep nap... po paru godzinach po prostu kazdy ma inny wzrok - jeden lepszy, inny gorszy nie jest to zaden zarzut czy nasmiewanie sie - po prostu tak jest |
Cytat:
Ja mam ustawiony tryb 'kinowy' w plaźmie - oszczędza energię, jasność jest mniejsza nie widać 'migania' ale obraz i tak jest rewelacyjny. |
Cytat:
Nigdy nie zwróciłem uwagi, że z obrazem dzieje się coś niedobrego siedząc nawet bardzo z boku (mówię o moim LE32B530, nie sądzę aby w wyższym modelu było gorzej). Jakby wyblaknięcie kolorów widać z naprawdę ekstremalnych kątów, z miejsc w których nigdy się praktycznie nie ogląda. pozdrawiam |
Mam porównanie tego zwycięzcy komputer świata (sam le32b650) do plazmy (lg 42pq200r) jeśli chodzi o tv kablową i dvd (komp i HD nie było jeszcze okazji) - czyli to co najczęściej jest oglądane przez przeciętnego odbiorcę i... nie ma niespodzianki lcd się chowa, jest po prostu mierny:D najbardziej mnie drażni w samie słaba jakość obrazu SD, ziarnistość obrazu, przerysowane kontury "przeostrzone" po prostu, o czerni i jej odcieniach nie wspominając. Dla mnie to dyskwalifikacja tego samsunga jak i lcd. Sam dobrze wypada jako monitor zapewne i przy oglądaniu kreskówek typu shrek itp :]
Prawda - le32b650 bajerów trochę ma ale sporo dla mnie zbędnych... Jako stricte_telewizor wypada blado. Mnie plazma nie miga (nie spotkałem jeszcze osobnika, który by miał taką przypadłość... chyba rzadki przypadek...), podczas jej oglądania moje oczy odpoczywają od komputerowego lcd. Ogólnie dziwię się :wow:, że ktoś jeszcze kupuje elcedeki jako tv. |
Cytat:
zalatwialo na CRT ale na plazmie to porazka dla mnie zreszta qwlasnie dlatego wiekszosc dem na plazmy jest ciemnych, a na LCD jasrawych - bo plazmy daja d. przy wyswietlaniu jasnych kolorow (migocza - jedni to widza, innych boli glowa, innym to nie przeszkadza) a LCD nie odda nigdy czerni (tu dopiero dynamiczne podswietlanie ma to zmienic - lepiej lub gorzej zaleznie od implementacji) |
@mensir - nimal ma racje. Kazdy ma swoje osobiste odczucia. Mnie osobiscie od plazmy zaczynaja bolec oczy po godzinie. Nie wiem czy bylo 100Hz na tej na ktorej gralem (spytajcie Demka), ale uznalem to za wystarczajacy powod by zrezygnowac z zakupu plazmy. Na moim LCD najdluzej gralem jak na razie 11 godzin - ani pol zmeczenia :-)!
|
Cytat:
100 Hz załatwia sprawę Cytat:
telewizor całkiem udany(bajerami na pewno wygrywa) ale są lepsze jak dla mnie (pod względem odbioru obrazu) |
a ja zawsze proponuje samemu zobaczyc na zywo w sklepie
ja np nigdy plazmy nie kupie, bo mi migocze sa ludzie, ktorzy nigdy nie kupia lcd bo smuza a ja nie widze smuzenia, a niektorzy nie widza migotania plazmy katy trzeba tez samemu zobaczyc |
Tylko plazma... Panasonica.
Mam 42" i za żadne skarby na LCD nie zamienię... :D |
Zdarzy mi się kupić "raz na rok" "Komputer Świat". Jechałem akurat pociągiem i postanowiłem sobie poczytać.
Akurat testowali 32 calowe LCD w którym to zestawieniu znalazł się Samsung, którego planuje kupić (LE32B651) Telewizor zajął 1 miejsce w teście. Nie zaskoczyło mnie to bo wiem, że to dobry tv, utwierdziło mnie to tylko w takowym przekonaniu :) Ale co mnie OGROMNIE zaskoczyło to żenujące kąty widzenia. Aż nie chcę mi się wierzyć, że w takim telewizorze są one tak słabe. Telewizor będzie mi służył jako urządzenie podglądowe, będzie wisiał na ścianie w małym pokoju i przyznaje szczerze, że w takim wypadku kąty widzenia są dla mnie ważne. Co Wy na to? Czy to nie jest przesadzone? Zamieszczam stronę z gazety (na drugiej są jeszcze 2 telewizory). http://img689.imageshack.us/img689/8039/kompv.th.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
Aktualnie szukam dodatkowego telewizora do sypialni, a że akurat w MM jest w promocyjnej cenie, to zacząłem zastanawiać się na nim. http://www.mediamarkt.pl/bialystok/oferta-specjalna Wcześniej myślałem o 4 lub 5 serii Samsunga. |
Cytat:
Tak przy okazji, co sadzicie o TV LED ? Czy to zdecydowanie lepszy wybor niz LCD ? Czy na chwile obecna nie warto przeplacac ? Pisze bo u mnie w MM jest taki jeden Samsunga 52` chyba LED6 or 7 razem z kinem domowym i leci tam na zmiane Epoka Lodowcowa i Transformers BlueRay i powiem wam ze takiego obrazu jaki tam widzialem to poprostu szczene mam za kazdym razem na ziemi... Normalnie wolalbym chyba tam obejrzec tych Transformerow niz jak w Kinie bylem... No ale na necie przeczytalem juz troche opini o straszym serwisie Samsunga... wiadomo poki nie mamy problemu to sie z nim nie spotkamy ale ze taki TV to droga zabawka to wolalbnym zeby wrazie W wszystko bylo NO PROBLEM zalatwione. Takze raczej na Samsunga bym sie nie polakomil... Co innego slyszalem o Serwisie SHARP. Dwoje bliskich znajomych mialo problemy "po burzy" z TV i Sharp zalatwil wszystko szybko i bezproblemowo. Oczywiscie jakos obrazu na TV rownie GIT :) Takze pewnie kiedys padnie na SHARPa.. KTos juz widzial LEDY SHARPA w akcji ? Jak sie prezentuja? |
Ja mam podobny o tym samym typie matrycy z serii E KDL-46EX1 +bezprzewodowa jednostka sygnałowa BRAVIA 1080 Wireless umożliwiająca podłączenie wszystkiego również HD bez przewodów w promieniu ok.20m.
Jak najbardziej polecam-obraz HD jest super jak i DVD też niezłe na gorszym sygnale wiadomo rewelacji nie ma.Bardzo duże możliwości zmiany ,konfiguracji obrazu.Do końca roku 5lat gwarancji +Sony za darmo daje wieszak na ścianie +montaż . |
W Chipie zachwycają się telewizorem Sony kdl-40we5. Tani nie jest, ale na internecie też nieźle oceniany:
http://www.trustedreviews.com/tvs/re...40in-LCD-TV/p1 Rzeczywiście ta seria taka dobra jest? |
nic wezmę go potestuje 2tyg ostro jak nie będzie pasować to zwrócę i wezmę sony w5500.
dzięki za pomoc. |
Dla mnie tak. Choc tak jak mowie - nikt z moich znajomych tego nie widzi. Tyle ze oni graja okazyjnie.
|
Wiesz ja też gram dlugo może nie aż tyle ale myślę że od 15 lat tyle że zaczynałem od commodore, myślę że nie będzie to tak zauważalne, a w guitar hero raczej nie będę grał a już na pewno nie na najwyższym poziomie. czyli rozumiem że grałeś na b650 i jest to zauważalne tak?
|
Jesli jestes "casualowcem" to istotnie mozesz tego nawet nie dostrzec. Ja Gram od 17 lat, od czasow czarno-bialego telewizora i Pegasusa... Obserwuje zmiany w technologii i w wypadku B650 nie da sie ukryc, ze... to juz "nie ten" czas reakcji. Polecam przetestowanie Guitar Hero na najwyzszym poziomie trudnosci bez regulacji Input Laga w opcjach - zobaczysz o czym mowie. Oczywiscie by zaobserwowac efekt musisz grac na tym poziomie bardzo dobrze. Gdy przestanie Ci wychodzic pomimo tego, ze klawisze wciskasz idealnie z tym co pojawia sie na ekranie - zrozumiesz o co chodzi.
|
M@x słyszałem że to bzdura z ty input lagiem i wcale to nie jest widoczne gołym okiem, miałeś "przyjemność" tego doświadczyć czy tylko piszesz co inny mówią?
pozdrawiam |
Szukam nowego TV- Interesuje mnie czy ktoś testował bezprzewodową technologie do łączenia telewizora z urządzeniami w telewizorach Sony BRAVIA?
Jak się sprawuje w praktyce,jakieś problemy,itd.. http://www.sony.pl/article/id/1221214792405 |
Bralbym Sony - B650 ma zenujacy Input Lag a to ma kolosalne znaczenie w grach...
|
Witam
Chciałbym się podłączyć pod temat co lepiej samsung 40b650 czy sony 40w5500? Telewizor głownie do ps3, Kablówka upc cyfrowa oraz filmy HD z laptopa pozdrawiam |
Jak już w koreańskiej bajce jesteśmy, to LG ma znośne głośniki i taką też obudowę, dopóki jej nie porysujemy. Obraz przyzwoity, ale przy Sharpie AQUOS.... hymmmm.... :blink:
No ale cena też zupełnie inna... |
Samsungi mają wyjątkowo tandetne głośniki i plastiki. Piszę tu o serii 5, w 6 nie jest raczej lepiej bo wygląda mi to dokładnie na to samo.
Obraz natomiast jest bardzo dobry :). Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Tylko PC i DVD |
Cytat:
Oczywiście można bezpośrednio z satelity czy też poprzez sieć kablową, ale to już zupełnie odrębna sprawa. |
druga sprawa czy będziesz korzystał z tego tunera? wiesz to dzisiaj? nie wiesz...
|
Cytat:
|
"czekaj czekaj wyłączą Ci..."
No właśnie, nie zwracał bym za bardzo uwagi na dzień dzisiejszy czy tv posiada taki tuner czy nie (zawsze można dokupić osobno). Jak na razie "ludzie nakupowali tv z mpeg4" i zostają na lodzie... |
Cytat:
:) |
Rodzaj Tunera Cyfrowego: DVB-T/C, MPEG4
:) |
Jak będziesz kupował, to koniecznie sprawdź czy TV posiada wbudowany dekoder MPEG-4. Przyda się jak znalazł, gdy wprowadzą naziemną cyfrówkę. Chociaż ten dekoder, to już teraz standard w telewizorach. Czytałem jednak, że niektóre sklepy mają jeszcze telewizory z MPEG-2 i na siłę się ich pozbywają. Niezorientowany klient często daje się nabrać a później jest rozczarowanie... :D
EDIT: Ale Samsunga to raczej nie dotyczy :) |
wiem, że Samsung to dobry wybór :) Monitory też ma wyczesane.
Sharp również stąd jeden LCD już stoi w naszym domu. Mensir o jakim modelu myślałeś? Ja z Samsunga już sobie coś upolowałem. Szkoda tylko że wychodzi poza budżet :D, ale zobaczymy... LE32B651 Black Rose. Wyczesana zabaweczka. Parametry, opcje, wygląd.... http://www.samsung.com/pl/consumer/d...LE32B651T3WXXH http://www.samsung.com/pl/system/con...651_medium.jpg |
Cytat:
EDIT: Jabba założył kiedyś temat o Samsungach, można poczytać: http://forum.cdrinfo.pl/f108/telewiz...pytania-78855/ Co prawda telewizory te, zastąpiła już seria 7 i chyba nawet 8, ale ogólne informacje z pewnością się przydadzą. |
Cytat:
to kup Sharpa 32X20 u mnie na półce 2075-pln |
Witam!
Pytanie jest proste: jaki model wybrać? Wytyczne również jasne :) : -Samsung -32 cale -Full HD -na podgląd z kompa, w późniejszym czasie odtwarzanie z blue raya -cena koło 2K Zakup chyba będzie dokonany w Magicznej Planecie |
Obraz bedzie 1:1 czyli pixel w pixel, o ile takie jest zrodlo. Po prostu beda czarne pasy.
|
Hmm może n00bowe pytanie: dlaczego rozdzielczość tych TV jest 1366x768, a nie 1280×720? Czyli 16:10, a nie 16:9, a więc będzie mi rozciągać obraz w pionie. [?]
|
Zobacz co maja w Agito.pl z 19''. Wybor jest niewielki. Na Funai jest 5 lat gwarancji :D
|
Odkopię topik. Niedawno mój ulubiony 14 calowy Elemisik zakończył żywot z dumą, w płomieniach i dymu kłębie. Czas więc kupić nowy. Długo się wahałem i wybór padł na LCD.
Nigdy za bardzo nie interesowałem się tym temat, dlatego też teraz mam duży problem. Co kupić aby nie wtopić. Potrzebny jest mi z maksymalnie 20 calowym ekranem (większy się nie zmieści niestety), więc HD Ready chyba wystarczy. Ważne aby miał jak najlepsze odświeżanie i matrycę (do gier, telewizji nie oglądam). Jak połaziłem po sklepach to w tych rozmiarach widzę same monitory (z tunerem? z głośnikami?). Może i bym kupił monitor, ale tak: obraz tam jest 16:10, a nie 16:9, a nie chcę mieć porozciąganych mord na ekranie. Do tego dochodzi kwestia głośników, dlatego chyba jedynym słusznym wyborem będzie telewizor. [?] Kolejna ważna rzecz to SCART - musi być, żebym miał jak 'złomeksy' podłączyć. Budżet: 1000/1500zł. |
a ja kupiłam LG LH5000 42" i też musze powiedziec, że za pierwszym razem jak włączyłam to masakra - nie wiedziałam, że taka różnica w jakości obrazu
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdrawiam |
Nie wiem OCB z tymi kątami. Mój LCD 32'' ma fantastyczne.
Czy naprawde ktoś ogląda pod dużymi kątami? Wtedy i tak nic nie widać. No chyba że te telewizory 21'' są na matrycach TN a nie S-IPS to wtedy faktycznie pewnie porażka. Większość monitoro-telewizorów ma chyba takie. |
Cytat:
|
Cytat:
ja wiem czy LG tak dostaje baty? według mnie twoja opinia nie jest do konca obektywna - wiadomo, każdy napisze że jego sprzęt jest lepszy :) ja nie mam plazmy, ale mam lcd LG LH5000 i kupiłem go po wizucie w sklepie, gdzie porównałem sobie jakosc obrazu na kilku telewizorach - ten wypadł najlepiej wiec jest u mnie w domu :) |
LG 32LH3000
http://www.1staudiovisual.co.uk/cata...32lh3000_s.jpg taki stoi juz na moim biurku :) teraz czeka mnie jeszcze wybor telewizji cyfrowej |
Samsung robi 40 cali. Także 46 cali. Olej A551. Seria "wysoka" to seria A656. Obecnie dostepna jest seria B650, 651.. No i inne seria np. 7.
|
maxymalnie 340 czyli biala plansza
200 podczas ogladania 600hz oczywiscie nie ma ale i tak to jest pierwszy tv judder free... |
Marketing widze lepszy niz w Crye Precision ;-)... Szkoda, ze tylko na zdjeciach wyglada to tak fajnie. No i... to nadal ponad 200W, a znamionowo prawie 400 :-(...
|
|
|
migotanie CRT mozna zlikwidowac wyzszym odswierzaniem i nie ma problemu
w plazmie nie - dlatego przed zakupem radze na niego popatrzec DLUZEJ, szczegolnie widoczne w jasnych scenach (a dlaczego reklamowki plazm to prawie zawsze sztuczne ognie albo inne badziewie, gdzie jest tylko czern :haha: ) moze zaliczasz sie do tych, ktorym to nie bedzie przeszkadzac, moze do tych, co tego nie widza, ale potem maja bol glowy/oczu, a moze do tych, co widza odrazu migotanie (ja naleze do tych ostatnich i dla mnie plazma to DNO) Regze z upscalerem jeszcze niedawno oplacalo sie sprowadzac, ale przy obecnym kursie zlotowki... generalnie jednak Tosia ma bardzo, bardzo dobry obraz, wyrozniajacy sie na plus ja bym celowal w Tosie, Sharpa lub Pasikonika, oczywscie wszystko LCD (edit: lub Samsung na LEDach oczywscie) konkretnych modeli nie podaje - trzeba poogladac na zywo, a ja teraz nie planuje kupna TV, wiec nie laze za tym |
Cytat:
Zamierzałem kupić LCD - 42-46". Jak zobaczyłem, że takiej wielkości plazma Panasonica jest w bardzo podobnej cenie to zacząłem brać pod uwagę plazmę. Jestem na początku procesu decyzyjnego (a takie zakupy trwają u mnie dosyć długo), to żadnej opcji nie eliminuję - ale poproszę o rzeczowe argumenty na temat sprzętu dostępnego teraz (i za trzy miesiące) w Polsce. Na razie typuję MODELE do oblookania w rzeczywistości. Z sympatii do firm celowałem w plazmę Panasonic i LCD Samsunga. Myślałem o ekranie podświetlanym ledami - ale cena abstrakcyjna. Tylko coś nie mogę znaleźć - czy Samsung robi fullHD 42" dostępne w PL? Ceny markowych LCD zaczynają się od 2400 (Toshiba 42X3000PG ) - tylko nie wiem, na ile realne i sprzęt dostępny. Ale to samo założenie przy plazmie, gdzie ceny Panasonica zaczynają się od 2735 (TH-42PZ8). Te 10% różnicy w cenie nie jest dla mnie krytyczne, przy takiej różnicy. Więc teraz chcę wytypować z 5 modeli i znaleźć sklep w Warszawie, gdzie będę mógł jak najwięcej z nich oblookać i porównać. Wcześniej zamierzałem poczekać na monitory OLED albo laser - ale chyba 42" w ciągu 5 lat za normalne pieniądze się nie doczekam. Co do migotania - jak mi się przestawi CRT z wyższego odświeżania do 75 to nie zauważam bezpośrednio, ale po zmęczeniu wzroku po pewnym czasie dochodzę, że coś nie tak. Ale ślepego testu pewnie bym nie zdał porównanie 160Hz vs. 75. A od 85Hz to nie widzę i nie czuję różnicy. Moje kryteria decyzyjne 1. FullHD 2. Jak najlepsza jakość obrazu przede wszystkim pod kątem filmów. 3. 42-46" 4. Cena do 3600 (no, 100 PLN przy mocnym uzasadnieniu dorzucę). 5. Dostępne na polskim rynku, z legalnego źródła i przynajmniej 24 miesiące gwarancji. 6. DVB-T MPEG-4 (z tego mogę zrezygnować). 7. Jak najmniej innych bajerów tupu USB, SD, HDD, DVB-T MPEG2, dobre głośniki itd. Podpięte będzie i tak do porządnego sprzętu audio (przynajmniej na czas oglądania filmów) i komputera. Update. No to sobie porównałem jeszcze ceny 46" - LCD Samsung najtańszy LE-46A551 3319 PLN - Plazma Panasonic TH-46PY8P 3444 PLN Czyli tu jeszcze mniejsza różnica w cenie - wraz ze wzrostem wielkości cena LCD rośnie szybciej, niż plazmy. Więc cena nie jest tu kryterium, które dyskwalifikuje jedną czy drugą technologią i porównać chcę konkretne modele. |
GLosniki to pieta achillesowa Samsungow - nie da sie tego sluchac... Ja zamiast wbudowanego dysku (bewnie na odczepnego daliby jakies 60-80 GB) postulowalbym o mala kieszen na dysk 2,5'' ;-)...
|
Cytat:
Ciekawe co będzie w serii C Samsunga w przyszłym roku. Już jest MKV, divix, DLNA, ograniczony dostęp do Internetu, WiFi. Ja postulowałbym - HDD w TV, jako nagrywarka i magazyn filmów, odtwarzacz DVD/BD, lepsze głośniki. |
Cytat:
|
@demek - pisales o Pasikoniku, a ten troche kosztuje
@Wawelski - patrz wyzej, Regza z upscalerem w LCD vs Kuro i potem Pasikonik, ceny wg google shopping dla UK (z uwagi na brak ww Regzy w PL, a jak juz jest to w z deka absurdalnej cenie - a ze to jeden z najlepszych LCD na rynku i jeden z najdrozszych, to chyba godny przeciwnik dla najlepszych serii plazm) jezeli uzycie cen UK budzi sprzeciwy - propounje wiec ktoregos z Samsungow w PL - roznica powinna byc jeszcze wieksza (porownywac nalezy modele dostpene na danym rynku) @Pierwszy - jak ktos kupil i jest zadowolony to jego sprawa, ja tego g. ogladac nie mam zamiaru - KAZDA PLAZMA MIGOCZE i to dla mnie totalna dyskwalifikacja a jak ktos tego nie widzi, to coz, jedni maja gorszy wzrok, inni lepszy - nie nabijam sie, tylko stwierdzam fakt na CRT widzialem migotanie az do 95 albo 98Hz - wiec logicznym jest kupienie przeze mnie TV 100Hz (nadal mam CRT i nie widze powodu do szybkiej zmiany) ja plazmy nie kupie z tego jednego powodu, M@X nie kupi z innego, Kowalski nie kupi bo moze wyrwac LCD taniej a Masztalski bo za duzo pradu zrzera... i co - moze my to idioci? |
@demek - dodatkow? Nie rozumiem pytania...
Nie mowie ze Kuro jest zlym TV. Mowie tylko ze jest drogi i do Grania sie nie nadaje... Tyle... |
Cytat:
|
Cytat:
A tak konkretnie, to które modele porównujesz? |
jesli u siebie nie uzywasz dodatkow to czemu chcesz na kurze? ;)
@nimal plazmy 42 fullhd sa od 2600zl do 5k ... |
Pomijajac oczywiscie ze DLA MNIE Kuro jest ciulatym TV - olbrzymi input lag wyklucza na nim jakiekolwiek sensowne Granie...
|
nie tansza, tylko drozsza, chyba, ze ciagle bedziemy przeciwstawiac fullhd przeciwko hdready
ale juz tylko o 50% a jako wzorzec dla lcd przyjolem Regze 42" - to i tak wyjatkowo drogi model z uwagi na swoja unikatowosc ale wracajac do meritum - plazma to wymierajaca technologia, czy Ci sie podoba czy nie lubisz i Ty i wielu innych - mozecie sobie kupowac ale wiekszosc ludzi wybiera LCD - tansze, nie migocze (dla wielu ludzi plazma tez nie migocze, ale dla wielu oznacza po prostu bol oczu/glowy), lzejsze, mniejpradozerne... wiem wiem - do kazdego z tych argumentow masz gotowy kontr argument a ja moge na nie odpowiadac i tak at mortem defecatam nikt nikogo nie przekona a ja ciagle TV ogladam na CRT :serdusz: |
ok
wiec, nowa seria panasa, tansza niz topowe tosie i soniacze, a zachwalaja wszedzie...ze nastepca kur |
ciagle kura kura kura
ile kosztuje? i to by bylo na tyle :P w sumie nie tak zle... tylko 2x wiecej od jakiegos bardzo dobrego lcd... no i kuro hd ready kontra full hd lcd oczywscie |
tylko ed napisal paruletnia plazma, jeszcze sie nie spotkalem z zadna opinia w gazetach, serwisach zeby byl lcd lepszy od kury a nie wierze, ze wszyscy dostali w lape, nie uwierze, ze tak wielu userow np forow o hdtv dostalo w lape
|
@demek - tak jak ed pisze... IMO jest przyjemniejszy dla oka... Moze do filmow plazma jest lepsza, nie wiem... Ale do grania stawiam na LCD.
@Arepo - link do ustawien mojego TV na wspomnianej stronie : http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40A656/Settings.htm |
konto konta, się pije, się bzdeci, pokątnie :D
|
Cytat:
pozdrawiam |
Ja mam tylko jedno konto (kąto) Uprzedziłem Smartka :)
|
Ja tam nie wiem, plazma kuzynki, sprzed kilu lat, nie daje rady LCD mojej siostry, z tego roku. Naprawdę. Jedno i drugie LG, jedno 50" a drugie 37", sygnał cyfrowy. Wolę obraz z LCD, o kontach (kątach, poprawione o21:11 :D) nie mówię, bo telewizor z przodu oglądam. Nie widziałem programów do testowania czerni. Oglądałem typowe programy. Prawie te same na obu, na kuzynki po niemiecku.
|
a w czym te lcd maja lepszy cyfrowy obraz od plazm?
|
Nie kupisz juz PZ8. I jesli chodzi o obraz cyfrowy to wspolczesne LCD daja juz lepszy obraz niz plazmy, co jest wystarczajacym argumentem by olac czern... Plazmy sa lepsze do SD, ale przy HD obraz jest jakis taki "za miekki".
@Arepo - mam Samsunga A656 i na zadnym predefine'ie nie da sie grac... Na szczescie nie musze sleczec nad sutawieniami godzinami, bo ktos zrobil to za mnie - sa gotowe strony z parametrami do wklepania i, co najwazniejsze, faktycznie sie sprawdzaja! |
Też się przymierzam (ale na razie bardzo powoli - na jesieni pewnie kupię).
Jakość obrazu to podstawa. Ostatnio zdziwiłem się, jak tanie są plazmy - więc LCD raczej odrzucam (za mało czerni w czerni i trochę innych wad w porównaniu do plazmy). Telewizor ma być głównie do DVD/BlueRay może od wielkiego dzwonu jakaś gra/PS3 czy film z kompa. Zastanawiam się, jak istotne są dla mnie dwa kryteria decyzyjne: 1. DVB-T MPEG-4 (ma być u nas standardem - a wiele sprzętów ma MPEG-2). Telewizji praktycznie nie oglądam, a jak będę oglądał, to pewnie z kablówki przez ich dekoder i HDMI (albo z tunera w kompie). Więc to _raczej_ nie jest dla mnie ważne. 2. Czy potrzebuję fullHD czy wystarczy HDReady. Niby teraz mało co mogę oglądać w full, ale pewnie z czasem.... Więc to chyba jest dla mnie krytyczne, żeby było fullHD W tej chwili prowadzi Panasonic TH-42PZ8 Jeszcze muszę gdzieś w sklepie się pobawić - ustawić koło siebie tego Panasonica i jakieś podobne LCD. |
Nieprawda, można ustawić telewizor fabrycznie prawidłowo. Te tryby, które są w Samsungach Film/Standardowy/Dynamiczny + podstawowe parametry o których pisałem w zupełności wystarczają. Zresztą co za problem dać jeden tryb prezentacji/demo na półki sklepowe ?. Jeśli producent nie potrafi ustawić dobrze fabrycznie telewizora a daje milion opcji, w których nikt się potem nie może połapać (wystarczy poczytać fora) to albo telewizor jest do niczego i nie da się go prawidłowo ustawić, albo robi tak specjalnie w wiadomym celu - kasa.
pozdrawiam |
Chocby po to by ten jeden raz ustawic go DOBRZE a nie NIJAKO... Niestety, ustawienia fabryczna sluza dobremu obrazowi na polce sklepowej w swietle jarzeniowek. Czar pryska po postawieniu telewizora w domu - ustawienia fabryczne okazuja sie o kant tylka roztrzasc...
|
Telewizor powinien być prawidłowo skalibrowany fabrycznie. Samemu to można robić drobne poprawki co do podstawowych parametrów takich jak jasność, kontrast czy podświetlenie lamp. Po jaką cholerę przepłacać za telewizor z ogromną ilością ustawień które wykona się raz i tak zostawi bo będzie dobrze.
pozdrawiam |
Dla mnie najlepszy jest taki telewizor, który posiada duże możliwości kalibracji obrazu. Do takich należą telewizory LG, Samsung oraz niedawno dołączyło do nich JVC:
http://www.av.com.pl/index.php?art=825 Bardzo dobry telewizor, tylko ta cena...:szczerb: |
A czy tu tez byscie obstawiali SHARPA ?
Sharp LC-42SB55E czy ktoregos z tych SONIAKOW ? Sony KDL-40V4240 Sony KDL-40S4000 Myslalem nad tym Sharpem (tzn. Brat dokladnie) Ale po opisach te Soniaczki niby maja troszku lepsiejsze parametry chyba... |
Ja zapewne zdecyduję się (przy zakupie 32 calowego LCD do "nowego" pokoju) na Samsunga B650. Odtwarza MKV przez USB a zapewne obraz nie odbiega od zeszłorocznej serii 6 (czyli A656). Oczywiście bardziej interesuje mnie odtwarzanie HD ale z nośników (czyli Pendrive, HDD - > USB) oraz playery Blu Ray niż TV. HD na razie cenowo jest nieatrakcyjna w UPC a i oferta programowa jest dla mnie mało interesująca. Obraz SD z części kanałów jest całkiem całkiem za to.
|
Sam mam TV LCD z 50 Hz i po obejrzeniu reklamy Panasonica co do 600 Hz próbowałem usilnie wypatrzeć u siebie taki rozmyty szajs jaki pokazują przy porównaniu technologi. Szczerze mówiąc nic podobnego nie widzę nawet w bardzo szybkich scenach. Jak dla mnie to kolejne "ulepszenie" które jest, ale niewiele się z niego skorzysta (poza producentami którzy mają argument do podnosenia ceny).
Zresztą takie rozmycia to chyba mogą wynikać z wolnej matrycy, a jak jest wystarczająco szybka to jakoś nie ogarniam jak niby miałyby powstać ;). pozdrawiam |
Tak ale w CRT to było potrzebne.
Chodzi o częstotliwość odświeżania ekranu. W normalnych warunkach jest to 50Hz dla systemu PAL i powoduje miganie obrazu i zmęczenie oczu. W telewizorach 100Hz było to podwajane i było OK. Podobna sprawa jest z monitorami CRT. Do komfortowej pracy należy ustawić co najmniej 85Hz. Ale wraz z nadejściem monitorów LCD ten parametr zniknął zupełnie, gdyż częstotliwość odświeżania nie dotyczy paneli LCD. Większość producentów zaleca ustawienie na sztywno 60Hz (najmniejsza dostępna na kartach VGA). W telewizorach parametr zniknął ale jak widać wraca w innej formie... |
Przecież układ 100 Hz był już montowany w telewizorach CRT. Mam takowy telewizor PHILIPS 32" 16:9, wypasiony, posiadający nawet wbudowany dekoder DD 5.1, właśnie z tym układem. Był to jeden z ostatnich modeli kineskopowych telewizorów, zanim nie zaprzestali ich produkcji.
|
No właśnie jakoś tego w MM nie widziałem. Była pokazówka ale nie siedziałem dobre 5 minut gapiąc sie w ekran... i wciąż nie widziałem po której stronie jest to 100Hz :D
Może jakiś szajsowaty telewizor sie trafił. A może to jest tak że 100Hz oznacza panel z czasem reakcji 10ms? Jeszcze jedna chwytliwa nazwa na to samo :) 200Hz musiałby mieć 5ms, a ten 600 to pewnie kosztuje majątek :D |
Układ 100 Hz to już standard w telewizorach. Rzadko chyba można spotkać konstrukcje bez tego układu. Pojawiły się już telewizory 200 Hz a w TV reklamowany jest ostatnio telewizor z układem 600 Hz. Układ taki likwiduje praktycznie efekt smużenia, powstający przy szybko poruszajacych się obiektach na ekranie.
|
Byłem na jesieni w MediaMarkt pod kątem obejrzenia wystawy telewizorów LCD.
Tylko dwie firmy miały obraz który naprawde mi sie podobał. Reszta to kiszka niezależnie od ceny. Te firmy to Sharp (Aquos) oraz LG (Scarlet i pochodne czyli np 32LGx000). LH wtedy nie było. Plusem LG jest dodatkowo doskonały jak na LCD dzwięk oraz stylistyka. A na pewno cena. LG było od Aquosów sporo tańsze. Dlatego jestem posiadaczem LG, ale Sharp to też niezłe maszynki. Może nawet mają lepszy obraz (profesjonalnie nie badałem), ale różnicy w cenie (1700 vs 2400) wart wtedy nie był. Na oko szły łeb w łeb. A co do 100Hz to moim zdaniem to bujdy, w MM wrażenia na mnie nie zrobiło. Jeżeli film ma 25Hz a konsola w porywach 60 to na co komu takie coś. Przy dobrym cyfrowym źródle najlepiej jest wyłączyć wszystkie polepszacze obrazu. btw. z tego co pamietam Sharp współpracował kiedyś ściśle z Philipsem. Np magnetowidy sharpa były na częściach philipsa, nawet piloty działały zamiennie. Jeżeli dalej tak współpracują to LG i Aquosy mogą mieć te same matryce LG-Philips :D. Pewnie tak nie jest ale kto wie ;) |
czy zakladajac, ze wybor padnie na Sharpa, warto dpolacic do tego LC32DH77E ok 500zl i miec 100Hz?
|
Chciałeś wiedzieć co obstawiamy, to już wiesz. ;p
A dlaczego? Bo tak. :D |
czym Sharp przebija LG?
w tym przypadku to LG ma troszke lepsze parametry (jasnosc, kontrast, katy widzenia) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:32. |