Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV)

Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) Tematy poświęcone stacjonarnym nagrywarkom, odtwarzaczom audio/video oraz sieciowym odtwarzaczom multimedialnym.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2014, 21:55   #46
KC42
Wymiatacz

Data rejestracji: 14.12.2003
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
I ci odpisał bardzo dobrze.

W wolnym tłumaczeniu:

Druga część z która również się zgadzam:

No ale tu się nie rozchodzi, z czym ja się zgadzam, a z czym nie:

SMB <- czyli udostępnianie przez Windows w sieci lokalnej określonego folderu (ikona otoczenie sieciowe na pulpicie)
NFS <- udostępnianie przez Linux'a określonego folderu w sieci lokalnej (of cors Linux SMB też wspiera)

Przez udostępnianie określonego folderu rozumiem to co poniżej - folder przykładowy.

A teraz kwestia routera, sam router tworzy sieć, ale folder musisz udostępnić w systemie operacyjnym, ponadto zalecane jest by odtwarzacz, i PC były w tej samej grupie roboczej.

A teraz małe pytanie:
Skąd oprogramowanie odtwarzacza ma wiedzieć, gdzie ty te pliki iso trzymasz, i jak ma się do nich dostać, skoro ich nie udostępniłeś...

No dobra, tu małe kłamstwo, tak naprawdę wszystko Windows udostępnia z automatu (całą partycję), ale jest to udostępnione jako zasób ukryty, i można się do niej dostać, o ile znasz hasło administratora.

To samo tyczy się DLAN, jak nie udostępnisz, określonych folderów z poziomu serwera DLNA to też ci działać nie będzie
Nie wiem czemu jak serviio wyłącze i potem próbuje włączyć wyskakuje taki błąd cannot connect to Serviio server, it does not seem to bee running. Exiting..., jedyna możliwość włączenia jak zrestaruje kompa i się uruchomi razem z systemem.
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2014, 21:58   #47
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Nie pójdzie <- bo to nie od tego jest... serviio to serwer DLNA a tym samym obsługuje tylko to co protokół DLNA i nic ponadto ...

Na filmiku wyraźnie widać, że wybierasz Network1 -> Share a nie DLNA

Network1 <- bo tak akurat ktoś sobie nazwał swoją sieć <- w twoim przypadku nazwa będzie inna...
no właśnie tak myślałem co to Network1, u mnie się nazywa PC...i coś tam.
Stary 18.10.2014, 22:03   #48
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe
Stary 18.10.2014, 22:10   #49
KC42
Wymiatacz

Cytat:
A po co go wyłączasz, przeszkadza ci on w czymś?

Bo włączenie aplikacji, nie równa się włączeniu serwera <- usługi
Jak uruchamiasz komputer, włącza się automatycznie, jak zamkniesz ręcznie, to usługa nie jest uruchomiona <- proste i logiczne.

Dla tego masz przycisk zatrzymaj serwer w konsoli, i uruchom serwer + odśwież

PS.

Czasem może się zdarzyć że odtwarzacz nie będzie widział twojego serwera DLNA, w tedy zatrzymujesz serwer przyciskiem, usuwasz wszystko z profilu urządzeń. Uruchamiasz znowu serwer przyciskiem, i dajesz odśwież, i gotowe
specjalnie nie wyłączam, wczoraj sprawdzałem samsung link i to odkryłem że potem nie mogłem włączyć z powrotem konsoli
Stary 18.10.2014, 22:21   #50
mgit
Guru

mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-readshare.jpg   -readshare2.jpg  

Ostatnio zmieniany przez mgit : 18.10.2014 o godz. 22:24
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.10.2014, 08:09   #51
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Wracając do meritum twojego serwera - jeśli pliki iso masz na dysku przenośnym, możesz SMB odpalić bez PC -> wystarczy podpiąć dysk pod router <- ale i tak będziesz musiał podać które katalogi chcesz udostępniać -> w tedy nie musisz udostępniać na PC

A do tych katalogów udostępnionych możesz kopiować z poziomu otoczenia sieciowego -> bez odpinania dysku
Coś mi się przypomniało jak instalowałem system znalazłem artykuł o wyłączeniu zbędnych usług, i też wyłączałem jakieś sieciowe, może to przez to nie działa wszystko jak trzeba, zobacz może wiesz co mam włączyć z powrotem, albo zostaje instalka od nowa systemu.

i czy to trzeba zrobić http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2409476.html
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html
-uslugi-zbedne-1.jpg   -uslugi-zbedne-2.jpg   -uslugi-zbedne-3.jpg  

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 19.10.2014 o godz. 08:54
Stary 19.10.2014, 11:07   #52
mgit
Guru

Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig
-msconfig.jpg  

Ostatnio zmieniany przez mgit : 19.10.2014 o godz. 11:30
Stary 19.10.2014, 12:05   #53
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Koniecznie chcesz korzystać z protokołu NFS -> zamiast ze standardowego SMB?
Po coś te usługi powyłączałeś, masz aż tak słabego kompa?

Do tego co ty potrzebujesz -> nie musisz konfigurować SAMBY z poziomu konsoli Linux'a (no chyba, że korzystasz z Linux'a to konfigurację możesz zrobić z poziomu panelu sterowania), tym bardziej nie będziesz korzystał z domeny, ani z ActiveDirect

Jeśli z kolei chcesz mieć dostępny dysk sieciowy, to też nie musisz tak kombinować jak napisane na elektrodzie, wystarczy go podpiąć pod router i masz namiastkę NAS

Co do twoich usług:

Menu start -> uruchom -> msconfig
komputer mocny ale tak radzili, że po co zbędnie obciążać system.

mi zależy żeby z sieci szło jak na tym filmiku mkv, iso,

Ja bym wolał mieć dostęp raczej do całego kompa bo mam 5 dysków w komputerze w kieszeniach, 4 w stacji dokującej na esata i 4 w takiej obudowie unitek, czy ten router na to pozwoli.
Stary 19.10.2014, 13:29   #54
mgit
Guru

Ja do końca cie nie rozumiem:
1. Czy ty chcesz dostęp do każdego dysku bez PC?
2. Czy chcesz dostęp do folderów udostępnionych przy włączonym PC

Jeśli opcja pierwsza -> to w twoim przypadku konieczne okaże się dokupienie NAS z odpowiednią liczbą kieszeni
Jeśli opcja druga to porostu udostępniasz foldery które chcesz udostępnić i to wszystko

*.MKV udostępniasz po DLAN
*.iso udostępniasz tradycyjnie po SMB

Po co robisz jakieś kombinacje?
Stary 19.10.2014, 13:48   #55
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Ja do końca cie nie rozumiem:
1. Czy ty chcesz dostęp do każdego dysku bez PC?
2. Czy chcesz dostęp do folderów udostępnionych przy włączonym PC

Jeśli opcja pierwsza -> to w twoim przypadku konieczne okaże się dokupienie NAS z odpowiednią liczbą kieszeni
Jeśli opcja druga to porostu udostępniasz foldery które chcesz udostępnić i to wszystko

*.MKV udostępniasz po DLAN
*.iso udostępniasz tradycyjnie po SMB

Po co robisz jakieś kombinacje?
komp mam włączony ciągle, i tak bym wolał, właśnie udostępniłem i nic odwarzacz nie widzi, ja prawie ciągle błądze po ciemku. jeszcze doczytałem że ten ruter dobry ale go strasznie ciężko skonfigurować, trzeba jakieś hasła po stronach szukać, może skończy w szafie. np. na siłe chciałem strumieniować iso .

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 19.10.2014 o godz. 13:54
Stary 19.10.2014, 13:58   #56
mgit
Guru

To jak chcesz z kompa, to porostu udostępnij, i sprawdź czy jest widoczne to co udostępniłeś w otoczeniu sieciowym.

Co do konfiguracji routera -> jest on bardzo prosty w konfiguracji, ma jeden z prostszych interfejsów, jakie ty znowu hasło do niego szukasz

Udostępnianie w Windows 7

Ostatnio zmieniany przez mgit : 19.10.2014 o godz. 14:01
Stary 19.10.2014, 14:29   #57
KC42
Wymiatacz

Cytat:
To jak chcesz z kompa, to porostu udostępnij, i sprawdź czy jest widoczne to co udostępniłeś w otoczeniu sieciowym.

Co do konfiguracji routera -> jest on bardzo prosty w konfiguracji, ma jeden z prostszych interfejsów, jakie ty znowu hasło do niego szukasz

Udostępnianie w Windows 7
Tak ktoś napisał w recenzji:
router chyba najlepszy z istniejących obecnie na rynku.
Plusy:
- mnóstwo dodatków, ustawień i zakresów działania, multikombajn do streamingu mediów,
- na tel. komórkowym znalazłem max. zasięg mojego routera poza blokiem 3 piętra niżej,
- piękny design.
Minusy:
- ustawienia i konfiguracja tylko przez stronę netgeara,
- trudno znaleźć na stronie nazwę i hasło pierwszego logowania,

tak mam ale poczytam poradnik
-capture_10192014_141353.jpg  

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 19.10.2014 o godz. 14:35
Stary 19.10.2014, 16:45   #58
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KC42 Podgląd Wiadomości
Tak ktoś napisał w recenzji:
router chyba najlepszy z istniejących obecnie na rynku.
Plusy:
- mnóstwo dodatków, ustawień i zakresów działania, multikombajn do streamingu mediów,
- na tel. komórkowym znalazłem max. zasięg mojego routera poza blokiem 3 piętra niżej,
- piękny design.
Minusy:
- ustawienia i konfiguracja tylko przez stronę netgeara,
- trudno znaleźć na stronie nazwę i hasło pierwszego logowania,

tak mam ale poczytam poradnik
I działa, jedna usługa była wyłączona, "dostęp do sieci: ta pokazana w poradniku". używam tuneup jak go konfigurowałem było pytanie czy chcę korzystać z otoczenia sieciowego dałem nie bo nie planowałem tego, a program wyłącza co się da żeby kompa przyspieszyć, wielkie dzięki za ten poradnik taki mały szczegól a tyle problemów.

tylko duże pliki się przycinają jak myslę pewno karta nia daje radę danych wysłać.
Stary 19.10.2014, 20:31   #59
KC42
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez KC42 Podgląd Wiadomości
I działa, jedna usługa była wyłączona, "dostęp do sieci: ta pokazana w poradniku". używam tuneup jak go konfigurowałem było pytanie czy chcę korzystać z otoczenia sieciowego dałem nie bo nie planowałem tego, a program wyłącza co się da żeby kompa przyspieszyć, wielkie dzięki za ten poradnik taki mały szczegól a tyle problemów.

tylko duże pliki się przycinają jak myslę pewno karta nia daje radę danych wysłać.
foldery widzi, ale cały dysk próbuje i coś nie daje się, pewno to inaczej się robi.
tylko nie wiem przy każdym włączeniu odtwarzacza trzeba od nowa szukać sieć, to chwile trwa i czasami trzeba z 3 razy powtarzać bo nie znajduje za każdym razem

Ostatnio zmieniany przez KC42 : 19.10.2014 o godz. 20:45
Stary 19.10.2014, 20:41   #60
mgit
Guru

U mnie działa ...
-udostepnianie_dysku.jpg  

Twoje uprawnienia: