Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   [Komentarze] Test nagrywarki - korekcja EFM (https://forum.cdrinfo.pl/f11/komentarze-test-nagrywarki-korekcja-efm-54255/)

Mikrusiński 11.05.2005 21:12

Mam nagrywarkę w laptopie MATSHITA UJDA330 i nigdzie nie znalazłem informacji czy obsługuje korekcję EFM. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Ghost_mode 12.05.2005 22:31

Cytat:

Napisany przez Mikrusiński
Mam nagrywarkę w laptopie MATSHITA UJDA330 i nigdzie nie znalazłem informacji czy obsługuje korekcję EFM. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

przetestuj a sie dowiesz !! ojej w czym problem :sciana:

Ghost_mode 23.05.2005 18:15

Kolejna próba:

jak już czytaliście moje poprzednie testy w tym topicu cały czas walczyłem z korekcją EFM na LG GCE8520B (sprzętowo radzi sobie do SD 2.9)

>>wypalałem test normalnie
2.9 ok
3 oblało

>> wyplałem najnowszym Alcoholem 120% (profil sd 2/3 , efm on)
2.9 ok
3 oblało

>> no to postanowiłem przetestować najnowsze CloneCD 5.2.2.1
załączyłem tryb emulacji słabych sektorów
wg producenta:
"Amplifies 'Weak Sectors' - works with selected CD writers
Emulates 'Weak Sectors' - works with each and every CD writer
New: Copies SafeDisc 3 protected CDs/DVDs
New: Emulates SafeDisc 3 weak sectors "

no i nadal
2.9 ok
3 oblało test !!!

czyli producent kłamał !!!

po tych wszystkich próbach moe stwierdzić że jak narazie nagrywara to podstawa i żadne emulacje i inne software'owe cuda nie pomogą.

Voytek 25.05.2005 10:02

Takie tam pytanko....kupilem "wydobyta z pod ziemi" palare TOSHIBA SD-5272,ktora ma juz bios wgrany firmowo (naklejka nawet o tym swiadczy) - 1031 i probowalem sobie zrobic tescik....no i nic nawet nie poszlo SD2.9....co o tym sadzic. Czytalem o jej mozliwosciach na testach CDRInfo.com, tylko tyle ze tam byla z biosem 1030...czy bios moze wplynac na takie rzeczy....prawde mowiac szukalem, dzwonilem za nia tylko dlatego,ze miala wlasnie takie osiagi nawet lepsze od swojej nastepczyni SD-5372

P.S. Test robilem tak jak zaleceniach - tylko i wylacznie Nero

downloads 25.05.2005 10:22

@Voytek
Otóż w skrócie nie miała żadnych spec osiągów. Na cdrinfo.com nagrała SD 3.1 z max prędkością a że jest wolniejsza niż większość nagrywarek to było jej łatwiej. Korekcji EFM nie ma prawidłowej podobnie jak 5372 ale obie o dziwo kopiują SD 3.2 na przykład- jakiś zabieg w firmware czy co?
Mówiło sie o niej, że kopiuje sheep3 ale nikt nigdy tego nie widział ani nie sprawdził. Sheep 3 jest zreszta jednym wielkim błedem i nie ma praktycznego znaczenia (nie ma zwiążku z SD3)- na razie nic go nie kopiuje a sa nagrywarki kopiujace SD 4.

@Ghost_mode Żeby to było miarodajne musiałbyś stworzyc obraz ULtraISO czy czymś takim i tak nagrywać, bo jak inaczej? Zreszta jeżeli odczytasz płyte to zobaczysz, że sheep3 to są same błędy i tylko ze 3 "przerwy" na dane, żeby w ogóle cos tam było do skopiowania. Sheep 3 jest niekopiowalny nawet dla nagrywarek z poprawna korekcją EFM więc emulacja nie pomoże. Jeżeli masz taka nagrywarę, która nie nagrywa SD 2.9 to na niej sprawdź- przynajmniej będzie jakaś szansa.

Ghost_mode 25.05.2005 18:26

Cytat:

Napisany przez downloads
@Ghost_mode Żeby to było miarodajne musiałbyś stworzyc obraz ULtraISO czy czymś takim i tak nagrywać, bo jak inaczej? Zreszta jeżeli odczytasz płyte to zobaczysz, że sheep3 to są same błędy i tylko ze 3 "przerwy" na dane, żeby w ogóle cos tam było do skopiowania. Sheep 3 jest niekopiowalny nawet dla nagrywarek z poprawna korekcją EFM więc emulacja nie pomoże. Jeżeli masz taka nagrywarę, która nie nagrywa SD 2.9 to na niej sprawdź- przynajmniej będzie jakaś szansa.

to jest taka sprawa że zrobiłem obraz wsadziłem go w wirtuala (alcohol drive),
no i jak to w teście z tego wirtuala da sie skopiować pliki wiec obraz stwoarzony poprawnie ...

kopię robiłem w przypadku CloneCD w locie (virtual >>cd-rw)
no i sd 2.9 skopiowało a s3 już nie - wiec mój tok rozumowania jest prawidłowy...

testy przeprowadzono na GCE8520B i nieco gorszym pod wzgldem korekcji EFM GCE8160B (nie nagrywa 2.9)

downloads 25.05.2005 18:54

No to wszystko w porządku. Ja niemogę zrobic takiego testu bo moja nagrywa wszystko bez korekcji EFM ale czasami jak mam płyte gorszej jakości np podniszczone CDRW to nie nagrywa normalnie a nagrywa z właczona programową korekcją EFM (testowałem na SD 3.2 i SD 4). Na tej podstawie nie mozna jednak stwierdzić czy to faktycznie jako pomaga nagrywarkom, które nie wykonuja poprawnie EFM, szczególnie w przypadku nowszych zabezpieczeń.
:piwo:

szerb 17.06.2005 21:41

Czy ktoś mi odpowie na pytanie. Czy nagrywarka LG GCE 81608 obsługuje tryb RAW.

szerb@poczta.fm

andy 18.06.2005 08:50

Wogóle to po co jest główna stronka serwisu? Ktoś zrobił tą baze nagrywarek nie po to żeby była tylko żeby z niej korzystać! Ludzie zacznijcie myśleć!
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1294093559

Flash_Thunder 23.06.2005 18:37

A jest jakas nagrywarka co ma 3 owieczki bez zajakniecia?

Adept 23.06.2005 19:06

Re

Ilość załączników: 1
Poprosze o jasniejsze wytłumaczenie jak zrobic test nagrywarki bo zrobilem
jak w tekscie i skopiowalem ( nie moglem znaleść tego DAO) na CD 4 pliki
i póżniej przekopiowałem na dysk twardy i cos musialem źle zrobić bo mi przekopiował 4 pliki ( a to jest chyba nie możliwe dodaję fotkę)
W opcjach ISO ustawiamy Poziom 1 ISO -mam Iso 9660+Joliet
Format Tryb 1 reszta bez znaczenia.
W opcjach zapisu Zamknij CD -tego nie mogę bo jest nie podswietlone
Tryb DAO -a to szukalem i nie wiem gdzie jest

downloads 23.06.2005 19:53

DAO- to Disc-At-Once jest w zakładce BURN pod predkością.
Gdybys skopiował wszystkie to byłoby osiągniecie :)

Adept 23.06.2005 21:09

downloads a czy przy tych 4 plikach skopiowanych zabezpieczenie safedisk 2.2
powinno pójść na mojej nagrywarce , jesli powinno pójśc to gdzie szukac problemu ze nie mogę zrobić kopii Settlers 4 ( a kiedyś robiłem ) moze ATAPI-ASPI i cos jeszcze
powinienem mieć. Zrobie jeszcze raz test i wtedy trzeba będzie szukac w systemie
oto wyniki testu
sd2old.dat -> OK
sd251.dat -> OK
sd290.dat -> OK
bad.dat -> Failed
sheep3.dat - OK
Pozdrawiam

downloads 24.06.2005 01:19

Pójść powinno, chociaż s tym kopiowaniem SHEEP3 jest cos nie tak- może coś z tym zamykaniem sesji? Nawet jeżeli Twoje LG jest na chipie MediaTek to i tak nie powinno ;) tego skopiować. Co do Settlers to bardzo możliwe, że problem lezy gdzieś w systemie, bo dla nageywarki to ławtizna.

Adept 24.06.2005 15:43

Poradź co moge sprawdzic w systemie-może jakies wskazówki.bo ja nawet nie wiem gdzie szukać. Moze przyczyna że robie kopię w XP a gra jest w 98 ( chociaz poprzednio robiłem tak samo i działało, albo moze jakies specjalne ustawienia w alcoholu
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:39.