Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray

Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray Forum związane z tematem zabezpieczania płyt i ich odbezpieczania :) Nie dotyczy zabezpieczeń filmów DVD (dział DVD Video).

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.11.2005, 21:40   #166
Teamon
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.11.2005
Teamon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wiem ze to by dluuugpo trwalo i wogole ale czy da sie puscic jakos program ktory by sprawdzal wszystkie kombinacje i znalazl wlasciwa?
Teamon jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.11.2005, 00:10   #167
pablocoo
Darkly dreaming...

Data rejestracji: 10.08.2004
pablocoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Teamon
Wiem ze to by dluuugpo trwalo i wogole ale czy da sie puscic jakos program ktory by sprawdzal wszystkie kombinacje i znalazl wlasciwa?
Nie mozesz po prostu poszukac w internecie klucza do twojej wersji?
pablocoo jest offline  
Stary 07.11.2005, 00:38   #168
Deus
cracker

Data rejestracji: 22.06.2005
Deus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Zybeks
A ja jestem ciekawy (i tu chyba raczej ulkon w strone DEUS a) dlaczego po odlaczeniu napedow fizycznie da sie oszukac SF, a po wylaczeniu w biosie calego drugiego kontrolera, na ktorym mam napedy - nic z tego. System nie widzi przeciez napedow... w jaki sposob SF jest w stanie sprawdzic ze te napedy (mimo ze komp ich nie widzi) sa
nie jestem jeszcze pewiem /w tym tygodniu postaram się to sprawadzić/, ale sprawa 'chyba' przedstawia się tak: bezpośredni dostęp do napędu poprzez bios\porty... swoją drogą dziwna sprawa - wyłączenie w biosie kontrolera powinno zadziałać /mnie przynajmniej zawsze działało/, możliwe, że jest to zależne od chipsetu i samego biosu... faktycznie to jeśli chodzi o SF to ostatnio się trochę obijam, ale mam pare ważnych spraw na głownie :/ tak czy inaczej to dosyć ciekawe i postaram się to jak najszybciej sprawdzić.
Cytat:
Napisany przez Teamon
dać się da, ale może przejdźmy do analizy sedna problemu:

* ile zajmuje sprawdzenie płyty przy niewłaściwym kluczu? powiedzmy, że minutę;
* ile mamy znaków w kluczu? 24.
* jakich? duże litery+cyfry /czyli 36 kombinacji na znak/

nie jestem pewien, czy dobrze liczę - jestem zmęczony i myślenie przychodzi mi z trudem - ale przyjmijmy, że mamy system liczbowy o podstawie 36 /mozna przyjąć, że klucz SF to 24 cyfrowa liczba w systemie o podstawie 36/; jak wyliczyć liczbę kombinacji dla danej liczby cyfr danego systemu? (podstawa_systemu^liczba_cyfr)-1. Tak więc liczba kombinacji to x=36^24-1 a więc czas potrzebny na sprawdzenie wszystkich wynosi x/525960 (liczba minut w roku przyjmując, że rok ma 365,25 dnia/ lat; a to daje... 42688146831231571298363394790084 lat ...trochę dużo napisać bruteforce'a można, ale... w sumie możnaby znacząco to przyspieszyć odczytując parametry płyty tylko raz pod warunkiem, że to, jak wyznaczyć parametry nie zależy od klucza. Ale nawet dla 'zwykłych' funkcji kryptograficznych sprawdzenie (2^64)-1 czyli klucza 64 bitowego przekracza możliwości pojedyńczego komputera w przeciągu wielu lat /jedyne wyjście to poczekać... albo atak rozproszony/. Skoro już wspomniałem o ataku rozproszonym to w przypadku SF nie ma on znaczenia - liczba kombinacji jest tak wielka, że ilość dostępnych komputerów na świecie nie pozwoli sparawdzić pełnego zakresu do 'końca świata'. Pozostają 2 wyjścia:

* rozpracowanie algorytmu generacji\sprawdzania poprawności klucza
* znalezienie powiązań pomiędzy elementami klucza w celu zmniejszenia liczby możliwych kombinacji /nie oszukujmy się - nia ma szans, aby istniały tak silne powiązania aby pozwolić na atak siłowy/.

Optymistyczne, co? To zabezpieczenie nie posiada żadnych słabych stron, ustala twarde reguły, których nie sposób nagiąć... ale będę walczył dalej...

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Deus : 07.11.2005 o godz. 00:42
Deus jest offline  
Stary 07.11.2005, 07:53   #169
Zybeks
Bywalec

Data rejestracji: 04.08.2004
Zybeks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dodam ze mam bios phoenix-award a chipset to leciwy juz i865 (abit is7e), system to oczywiscie XP z SP2 a strewniki pochodza od MSa (bo przy intelu - wiadomo...)
Zybeks jest offline  
Stary 07.11.2005, 12:15   #170
Deus
cracker

Data rejestracji: 22.06.2005
Deus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
oj, coś nie mogę przeedytować mojego ostatniego posta... ekhm... faktycznie byłm zmęczony - machnąłem się we wzorze /(podstawa_systemu^liczba_cyfr)-1/, tego '-1' być nie powinno /w tym wypadku wynikiem nie była liczba kombinacji a maksymalna wartość - należy uwzględnić także wartość zerową/. Ale generalnie liczba lat się zgasza przepraszam za pomyłkę...

Ostatnio zmieniany przez Deus : 07.11.2005 o godz. 12:18
Deus jest offline  
Stary 07.11.2005, 18:17   #171
Teamon
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.11.2005
Teamon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No to fajnie...Może poczekam =D A tak na serio to szukam wlasnie w eMule jakichś kluczy...
Teamon jest offline  
Stary 16.11.2005, 14:01   #172
Edi
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.06.2002
Edi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki Marekzi. Twoja instrukcja jest ok. Wszystko działa wyśmienicie.
Edi jest offline  
Stary 16.11.2005, 22:31   #173
marekzi
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.09.2004
marekzi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Miło mi to słyszeć
marekzi jest offline  
Stary 07.12.2005, 18:36   #174
darkmaster32
Bywalec

Data rejestracji: 07.12.2005
darkmaster32 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
POMOCY!!!
Mam problem z UFO aftershock: robię wszystko tak ja ktu piszecie i nic, starforce zawsze wywala, że mam wsadzić płytkę.
z góry thx
darkmaster32 jest offline  
Stary 08.12.2005, 00:13   #175
8crusher7
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.12.2004
8crusher7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
nie wiecie czy jest cos nowego na splinter cell'a CT co sprawi ze odpali nie tylko raz przy dobrych wiatrach?? bo (przynajmniej u mnie) jak odpalil sie raz,to po restarcie kompa wiecej juz nie dalo rady go uruchomic.A probowalem z dt4.0 i sfn.
8crusher7 jest offline  
Stary 08.12.2005, 17:53   #176
marekzi
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.09.2004
marekzi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 8crusher7
Witam,
nie wiecie czy jest cos nowego na splinter cell'a CT co sprawi ze odpali nie tylko raz przy dobrych wiatrach?? bo (przynajmniej u mnie) jak odpalil sie raz,to po restarcie kompa wiecej juz nie dalo rady go uruchomic.A probowalem z dt4.0 i sfn.
Jesli gra odpaliła raz a teraz nie chce, to znaczy że teraz popełniasz jakiś błąd (przy założeniu, że w miedzyczasie nic w systemie nie zmieniałeś). Postępuj powoli i rozważnie krok za krokiem. Możesz kierowac sie moją instrukcja kilka postów wyżej.
Najlepiej odinstaluj grą, sfclean/sfdvrem, i instalacja od nowa wg mojej instrukcji.
Musi odpalić - a to wiem stad, że już kilka razy słyszałem takie zrezygnowane głosy "nie pójdzie, nie da rady..." - a potem "Hurra... - to takie proste".
Z doświadczenia wiem, że ok.90 a może i 99% niepowodzeń przy odpalaniu SCCT tą metodą to błędy ludzkie (zwykłe pomyłki typu brak restartu w określonym miejscu). Dopuszczam mozliwość niepowodzenia spowodowanego konfiguracją sprzętową (i to jest ten 1%) - choć się z takim przypadkiem nie spotkałem.
Powodzenia.
marekzi jest offline  
Stary 09.12.2005, 17:51   #177
hrumkules
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.12.2005
hrumkules w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

Gdzie znaleźć ten SFcure driver
hrumkules jest offline  
Stary 09.12.2005, 18:06   #178
Ghost_mode
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 25.02.2004
Ghost_mode niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez hrumkules
Gdzie znaleźć ten SFcure driver
http://cdmediaworld.com/hardware/cdrom/cd_utils_8.shtml

-edit-
Wpadł mi ostatnio w ręcę oryginał Prince Of Persia T2T DVD SF 3.6 ... Ze znajomymi zrobiliśmy poprawny obraz no i postanowiłem sprawdzić czy gra jest tak dobrze zabezpieczona

Jako, że mam win XP bez SP2 postanowiłem zawalczyc bez SFCure i tym podobnych...
a Alcohol tradycyjnie wykładał się krzycząc o nieprawidłowy klucz

Metoda sprawdzona przeze mnie i działa w 100%:

1. Wyłączamy komp i odpinamy wtyczki zasilania od wszystkich napędów optycznych.
2. Instalujemy grę z wirtuala DAEMON Tools 4.00HE (po czym będzie wymagany restart)
3. Uruchamiamy grę i po krótkim sprawdzaniu zabezpieczenia SF pasek postępu przejdzie do końca - po czym cieszymy się grą
Gra się uruchamia absolutnie zawsze.

Niestety nie mogłem sprwdzić jak radzi sobie SFNightmare zamiast fizyczne odpinanie czytników gdyż mam w chwili obecnej tylko czytnik CD (brak DVD) a czytnik ten nie przeszkadzał zabezpieczeniu i niezależnie czy z nim czy bez gra sie uruchamiała ( w sumie ciężko by było odpalić DVD w CD-Romie to zabezpieczenie się nie czepiało )

Ostatnio zmieniany przez Ghost_mode : 11.12.2005 o godz. 15:57
Ghost_mode jest offline  
Stary 11.12.2005, 00:28   #179
Pablik
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.12.2005
Pablik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A czy komuś w przez wymienione tutaj sposoby udało się odpalic Cold War, u mnie wywala żebym włożył płytę do innego napędu, aha jak odepnę fizycznie napędy jest ok

Paweł
Pablik jest offline  
Stary 11.12.2005, 12:41   #180
ChupacabraDK
Banned

Data rejestracji: 04.12.2005
ChupacabraDK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do POP TTT to trzeba odłączać napędy bo np. mój LG 8526B (cdrw) i LiteOn 1653S (DVDRW) nie pozwalały na włączenie gry nawet jak je wyłaczyłem programikiem sfnightmare (najnowszym) a nawet jak wyłaczyłem napędy i kanał ATA w menedżerze urządzeń Windowsa :-(
Oczywiście używałem DT4 HE
ChupacabraDK jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: