Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Bit Torrent (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bit-torrent-23360/)

joujoujou 02.02.2013 14:52

Ja ściągam (i udostępniam) bootlegi. I to jest jak najbardziej legalne (o ile konkretny wykonawca wyraźnie sobie tego nie zastrzeże). :P

Diabolique 02.02.2013 12:57

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1240199)
Nie wiem nic o btgigs - możesz opowiedzieć coś bliżej? Czy warto? Jakie są "zady i walety"? I "o co kaman" z tymi zaproszeniami?

Berion, Andy
Oczywiście - dobrze wiem, jak działa torrent. Po prostu chciałem trochę ożywić dyskusję. Swego czasu bawiłem się z eDonkey i eMule.
Teraz już nie, ponieważ sprawdziłem stopień zagrożenia i już więcej nie używam. Jak ktoś lubi - jego sprawa.
Pewne jest tylko to, że przez torrenty, użytkownicy udostępniają tylko swoje artystyczne zdjęcia, teksty, fanfiction oraz swoje filozoficzne przemyślenia, na które czeka niecierpliwie cały, światowy internet.
Ludzie - kogo wy chcecie oszukiwać? Siebie samych?
Ja, przez całe swoje dość już długie życie, propaguję swobodną wymianę "wszystkiego" przez internet, niemniej jednak, w wielu przypadkach jest to nielegalne. Obawiam się, że w przprzypadku torrentów, wymiana nielegalnych plików może sięgać ponad 90%.
Powstaje pytanie - dlaczego serwisy torrentowe nie są zamykane, chociaż wszyscy wiedzą, że służą głównie do wymiany nielegalnych plików?
To jest pytanie do dyskusji. Chyba nikt nie łudzi się, że koncerny medialne nie zauważają torrentów, a ich prawnicy, kosztujący miliardy $ nie biorą się za likwidację tych serwisów bo "im się nie chce"

z zapami na TG nic się nie zmieniło. są wyłączone na stałe.
serwisy są zamykane, jeżeli nie przez wszelakie organizacje(demonoid), to przez same załogi(bitgamer).
dziwna sprawa jest z samym Pirat Bay. :haha: było wielkie halo o zamykaniu, ale strona nadal funkcjonuje. btw jakiś film chyba wyjdzie o założycielach tego trackera.
chcesz ciągnąć dyskusje o nielegalnej wymienia plików w tortowej sieci? po co.
wiesz jak jest. bo właśnie to napisałeś. ja też wiem jak jest, tylko co z tego.
będziemy się przepychać, kto ma racje i dlaczego? imao niczego to nie zmieni.

koncerny medialne nie są bez winy. http://forum.cdrinfo.pl/f36/demo-gry...1/#post1240194
skoro nie ma dema. to ludzie sobie pobiorą pełne demo.

loki7777 02.02.2013 11:22

Poniewaz strony z torrentami nie udostepniaja plikow, tylko sumy kontrolne, pliki tekstowe?
Ja nigdy nie napisalem ze sciagam zdjecia z wakacji przez torrenta, co nie znaczy ze mi sie nie zdarzylo. Pobieralem rowniez linuxy, open office'e oraz sam udostepnialem "gotowe" dystrybucje ubuntu, ale to raczej marginalne wykorzystanie sieci torrent przeze mnie.

Yossi 02.02.2013 07:23

Cytat:

Napisany przez raptor123 (Post 1239929)
nie wiecie czy coś się zmieniło z zaproszeniami na btgigs, dostępne są już, bo chętnie przyjąłbym jedno :)

Nie wiem nic o btgigs - możesz opowiedzieć coś bliżej? Czy warto? Jakie są "zady i walety"? I "o co kaman" z tymi zaproszeniami?

Berion, Andy
Oczywiście - dobrze wiem, jak działa torrent. Po prostu chciałem trochę ożywić dyskusję. Swego czasu bawiłem się z eDonkey i eMule.
Teraz już nie, ponieważ sprawdziłem stopień zagrożenia i już więcej nie używam. Jak ktoś lubi - jego sprawa.
Pewne jest tylko to, że przez torrenty, użytkownicy udostępniają tylko swoje artystyczne zdjęcia, teksty, fanfiction oraz swoje filozoficzne przemyślenia, na które czeka niecierpliwie cały, światowy internet.
Ludzie - kogo wy chcecie oszukiwać? Siebie samych?
Ja, przez całe swoje dość już długie życie, propaguję swobodną wymianę "wszystkiego" przez internet, niemniej jednak, w wielu przypadkach jest to nielegalne. Obawiam się, że w przprzypadku torrentów, wymiana nielegalnych plików może sięgać ponad 90%.
Powstaje pytanie - dlaczego serwisy torrentowe nie są zamykane, chociaż wszyscy wiedzą, że służą głównie do wymiany nielegalnych plików?
To jest pytanie do dyskusji. Chyba nikt nie łudzi się, że koncerny medialne nie zauważają torrentów, a ich prawnicy, kosztujący miliardy $ nie biorą się za likwidację tych serwisów bo "im się nie chce"

gallus 01.02.2013 21:44

@raptor123, na PS możesz też spróbować w ten sposób

gallus 29.01.2013 17:14

Używam tylko PT, TG, PS ale niestety na tym ostatnim nie mam zaproszenia...

raptor123 29.01.2013 17:09

a może na torrentbytes lub jakąś dobrą stronkę, gdyż coś polishtracker się mocno opuścił, torrentleech daje radę ale pasowało by coś innego jeszcze.

gallus 29.01.2013 16:51

Na ten moment nie ma...

raptor123 29.01.2013 16:47

nie wiecie czy coś się zmieniło z zaproszeniami na btgigs, dostępne są już, bo chętnie przyjąłbym jedno :)

andy 05.12.2012 00:25

Cytat:

Napisany przez yossi
jeszcze raz podkreślę, nie znam się na tym, dlatego mam poważne wątpliwości.

Wybacz ale piszesz takie głupoty, że już nie mogę. Rozumiem, że się można nie znać - nie ma w tym nic złego, bo nikt się z wiedzą nie rodzi. Jednak pisanie, co prawda nie znam się na telefonach ale mam poważne wątpliwości co do ich bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia.
Skąd możesz mieć wątpliwości skoro nie masz na ten temat zielonego pojęcia? Nie bierze tego do siebie, po prostu tak formułujesz pewne wypowiedzi, że pierwsza myśl to CJK!?

Cytat:

Mam nadzieję, że bardziej doświadczeni koledzy uśiwadomią mnie, dlaczego dawanie dostępu do mojego dysku (iluzorycznie - do wybranych katalogów) jest całkowicie bezpieczne.
Jak wchodzisz na strony www to też dajesz dostęp do swojego dysku ;)

Cytat:

BTW - czy to przypadkiem nie jest nielegalne? Tak tylko pytam bo nie wiem.
To tak jak by napisać, że FTP, HTTP jest nielegalne bo za jego pomocą można ściągnąć pliki, do których nie posiada się licencji.

Nielegalne jest wykorzystanie technologi do ściągnięcia materiałów do których nie posiada się praw.

Cytat:

Napisany przez Berion
To jest rewelacyjny sposób na wymianę danych (najszybszy, odciąża serwery). Stety/niestety najczęściej wykorzystywany przez piratów.

Dokładnie. Szczególnie widać to przy udostępnianiu jednego materiału wielu osobom.

Berion 04.12.2012 13:49

Yossi, udostępniasz wyłącznie wybrane przez Ciebie dane (może to być plik, może to być katalog z określonymi plikami - zależy jaki torrent zrobisz). Nikt Ci nie buszuje po dysku... Każdy pakiet ma sumy kontrolne które są sprawdzane i na końcu plik wynikowy, po ściągnięciu też jest sprawdzany. Nikt Ci nie podmieni więc danych w locie bo w takim systemie o kolizje bardzo trudno.

Torrent sam w sobie nielegalny nie jest... To jest rewelacyjny sposób na wymianę danych (najszybszy, odciąża serwery). Stety/niestety najczęściej wykorzystywany przez piratów.

loki7777 04.12.2012 13:25

1 Tak
2. To roznie to juz interpretuja - to akurat jest moja opinia inni nie musza sie z nia zgadzac - niekompletny plik na nic ci sie nie przyda.
3. Dlatego ze dostep maja tylko "zaufane" osoby a nie jak na publicznych ze moze przyjsc kazdy i pobrac co cche.

Yossi 04.12.2012 13:08

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1232889)
Jest. Chociaz to sa moi znajomi wiec juz nie jest:)

Ach Yooo - (jak mawiał mój kreskówkowy idol) - nie wiedziałem, że udostepnianie "copyrighted" plików jest legalne, pod warunkiem, że udostepniasz tylko znajomym. Dzięki, teraz już wiem.
Cytat:

Po drugie nikt nie pobierze calosci od ciebie - chyba ze to ty wrzucasz to jest na to szansa.

Rozumiem - czyli udostępnienie w torrencie np. filmu "Hobbit" jest legalne, o ile nie udostępniasz całości - tak? A ile % całości mmoże mieć ten plik, żeby był legalny do udostępniania? Pytam bo to ciekawe, a ja nie wiem.

Cytat:

Po 3 pobieranie z zamknietych stron jest o wiele bezpieczniejsze.

Jest bezpieczniejsze, ponieważ .... ???

loki7777 04.12.2012 12:52

Jest. Chociaz to sa moi znajomi wiec juz nie jest:) Po drugie nikt nie pobierze calosci od ciebie - chyba ze to ty wrzucasz to jest na to szansa. Do tego na btgigs jest juz mozliwosc pobierania z adresem ssl serwera i do tego mozna ustawic szyfrowanie lacza w utorren'cie. Po 3 pobieranie z zamknietych stron jest o wiele bezpieczniejsze.

Yossi 04.12.2012 12:35

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1232875)
To nie direct connect i zreszta tam tez udostepniales to co TY chcesz.

jeszcze raz podkreślę, nie znam się na tym, dlatego mam poważne wątpliwości.
Mam nadzieję, że bardziej doświadczeni koledzy uśiwadomią mnie, dlaczego dawanie dostępu do mojego dysku (iluzorycznie - do wybranych katalogów) jest całkowicie bezpieczne.

BTW - czy to przypadkiem nie jest nielegalne? Tak tylko pytam bo nie wiem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:33.