![]() |
nie, no nie będę polemizował z ludźmi leżącymi przed monitorem ;), szczególnie, że wszystkie monitoty LCD z DZISIEJSZYCH czasów zapewniają wystarczające pole widzenia. wady w postaci martwych pixeli zaczynają przechodzić do przeszłości (czytać co gwarancje dają) kolory (odwzorowanie) są świetne a co do rozmazywania się obrazu......wszystko zależy, czy tylko obraz monitora się rozmazuje...:>
|
Cytat:
|
Cytat:
wbrew pozorom - nawet 140 (DLA MNIE) nie jest wystarczajacy.., trudno to wytlumaczyc, ale wiem po sobie.. czesto siedzac przy komputerze i np. czytajac forum opieram sie na lewej rece na biurku... (opis jak na blogu ^_^) - wiec jestem _lekko_ nizej niz monitor.. robiac to samo u kumpla (lub u siostry w pokoju..), ktory ma mniejsze katy widzenia - 2/5 obrazu od gory zaczyna sie zamazywac/zmieniac kolory/odcien.. nie wiem jak innych, ale mnie to niesamowicie wkurza i zarazem dekoncentruje. Taki sam efekt wystepuje po 'bokach'.., takie cos nie bardzo mi sie podoba - dlatego taka uwage przywiazuje do katow i nikt mi nie przekona argumentem, ze "siedze zawsze na wprost, a filmy ogladam na TV" itp.. To jest moje zdanie i nie kazdy musi sie z nim zgadzac - a byc moze pomoge komus kto lubi miec zawsze ladny obraz bez koniecznosci krecenia glowa by sie poprawil :taktak: pozdro ;) |
Witam!
Andrzejku - katy widzenia sa bardzo, ale to bardzo wazne - kazdy, kto ma LCD szybko to zauwazy... Co do samych monitorow LCD to oczywiscie polecam 19' i oczywiscie z matrycami PVA badz MVA, nie ma co sie pchac w matryce TN. Tu jest genialna strona o LCD - testy, opisy itp. http://www.mva.pl/ Ja mam ten monitor http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=226 genialny - naprawde polecam - niby to samo, co Samsung 970P, jednak jakoscia obrazu lyka go na sniadanie... (w Samsungu nie ma realnej palety 16,7, jest akceleracja polegajaca na drganiu i nakladaniu sie kolorow, w ten sposob pozornie uzyskuje sie pelna palete kolorow - w FS jest pelna paleta bez zadnych kantow) |
Cytat:
muszę powiedzieć, że pole widzenia w monitorach komputerowych jest mało ważne - no chyba, że całe stado chce na coś patrzeć, dla jednego użytkownika naprawdę ma to małe znaczenie, w przypadku TV jest to dla mnie nie do przejścia (druga sprawa to szarość zamiast czerni) - co z tego, że TV ma 160 stopni, jak po odejściu kawałek na bok (160 - czyli 2x80) jakieś 35 stopni obraz już się zmienia, nadal nie jest zły ale coś ucieka..... przy plazmach nie ma z tym problemu. wracając do monitorów LCD to tylko i tylko takie, teraz jest już czas. wyjątek, jak ktoś pracuje na grafice w dużej rozdzielczości....... |
Cytat:
|
Z tego, co czytałem o niektórych modelach, plus zresztą widziałem u znajomych to są już monitory LCD, dla których praca w innej niż zalecana przez producenta rozdzielczości, jest praktycznie niezauważalna - tzn. jest również dobra jakość obrazu, ostrość, czytelność itp. Dobrze byłoby jednak poczytać recenzje na internecie, bo nie we wszystkich modelach jest tak dobrze.
@ Smartek A te 170 stopni pola widzenia to rzeczywiście jest takie potrzebne? Pytam jako laik, bo LCD jeszcze nie używałem, ale wydaje mi się, że i 150 - 160 spokojnie wystarczy, bo przecież te 170 to prawie 180, a przecież nikt nie patrze na monitor stojąc koło niego ;) Jak tak myślę, to maksymalnie obok mnie siedziały kiedykolwiek dwie osoby patrzące na monitor. To daje kąt widzenia może z 60 stopni od siedzenia na wprost monitora, więc nawet kąt 120 stopni wydawałby się wystarczający. |
Cytat:
za to wiem jedno - jestes strasznym maruda ;-) mam duzo znajomych, ktorzy ostatnio pokupowali LCDki i KAZDY zdazyl sie juz przyzwyczaic do rozdzielczosci polecanej przez producenta :).. mowiac "znajomi" nie mam na mysli osob w moim wieku, ale takze >20, >30 itd. problemy z niska rozdzielczoscia przeszkadzaja jedynie w grach (staje sie to zauwazalne ponizej 1024x768 - wspomniana wczesniej pikseloza czy inne "rozmazania"). ostrosc czcionek w LCDku i jasnosc obrazu jest bardzo dobra, a po przesiadce z CRT'ka (nawet bardzo dobrej jakosci) jest DZIWNIE :D pozdro ;) |
Ja polecam LCD z matrycami PVA, ktore maja duze katy widzienia >170st. Jednakze maja za to dluzszy czas reakcji (starsze wersje). I tutaj polecilbym Samsunga 172b, ktory na allegro kosztuje 800zl, nie wiem jak w sklepach.
Z nowszych wersji matryc PVA o czasie reakcji matrycy rzedu 6-8ms polecam rowniez samsunga 173p dostepnego na allegro za 1450zl. Jest to jednak inny komfort pracy przy takim monitorze z matryca PVA. Polecam przeszukac forum na ten temat. Kiedys Sid-the-rat pisal o LCD. |
Witam !
Cytat:
Cytat:
Nie wiem jak Ty, ale ja mam zazwyczaj 60-65 cm do monitora (min 50 cm). Natomiast tak naprawdę chodzi też o coś innego, co mnie trochę zniechęca do monitorów LCD. Bowiem oprócz ich zalet - małe promieniowanie itd., niska waga i wymiary, mniejsze zużycie energii, ogólnie lepsza jakość - to jednak nadal mają sporo wad - chociażby właśnie fakt, że nie można - tak jak w CRT - ustawić sobie rozdzielczości jaką się po prostu lubi. A po drugie - te problemy z pikselami, często też ze smużeniem (czytałem, że np. niektóre z polecanych tutaj powyżej monitorów, nadal mają z tym problemy) - to wszystko powoduje, że dziś kupując monitor (teoretycznie) - nadal bym się poważnie zastanawiał czy kupić LCD, czy stary - duży i ciężki - ale jednak pozbawiony pewnych wad CRT ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
proponuje dołożyć te 100 zł i kupić AG NEOVO LCD F-419
http://sklep.henwar.pl/index.php/mp/...odukt_id=27196 cena to 1076,69 zł / szt. mam ten monitor i jestem baaardzo zadowolony. gwarancja door to door, dobra jakość obrazu, 12ms, złącza DVI i analogowe, kable sygnałowe w komplecie (analog i DVI), wbudowany zasilacz. poprzednio mialem HP L1925, też LCD 19" (20 ms). nie ma sensu kupować 17" za 900 zł, jak za niewiele więcej masz 19", ale wybierz sam. edit: swoj monitorek kupowałem właśnie w Henwarze, tylko był wtedy z jakieś 100 zł droższy ;) |
Ja mam wiec i to Tobie proponuje ;) tylo cos drogawo tu maja ? :>
http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_15769.html |
Cytat:
|
Ja zaproponuje ci 17" Samsung SyncMaster 710N
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:46. |