![]() |
To jaki monitor kupiles?:)
|
Ponieważ wczoraj zakupiłem nowy monitor pare uwag o obecnej sytuacji na rynku:
- w cenie poniżej 1000zł nie kupimy monitora 23-24'' idealnego, raczej trzeba się przygotować na 1500zł-2000zł - matryce TN wiadomo są nie najlepsze, w tej klasie cenowej panele IPS też nie sa prawdziwymi IPSami, tylko uproszczonymi wersjami 6-bit i problemami z czernia. Z kolei matryca VA mają spore problemy ze smużeniem, a czerń tez nie jest taka jak to kiedyś z MVA bywało ;) - podświetlenie LED daje fajne kolorki i zmniejsza zużycie energii, ale obniża zakres barw i wierność odwzorowania kolorów. Do grafiki/zdjęć lepsze są stare lampy. - należy zwrócić uwagę na możliwość przyciemnienia/zmniejszenia kontrastu i jasności do małych wartości w celu wygodnej pracy przy gorszym oświetleniu. - 16:9 jest dobre do filmów, ale 16:10 jest lepsze do całej reszty Reasumijąc naprawdę porzadny monitor do destktopa to 24'' S-IPS 1920x1200 i kosztuje ok 1500zł. Jeżeli nie potrzebujemy czegoś aż takiego, albo nie mamy tyle pieniędzy to tańsze EIPS powinny wystarczyć. Nie oczekujmy jednak super czerni ani idealnej równomierności podświetlenia. Do pracy ze zdjęciami można spróbować VA (Benq i iiyama), które mają pełne 8-bitów, jednak zupełnie nie nadają się do gier. Do pracy biurowej dla tych którzy potrzebują dużej przestrzeni - porządne TN 1920x1200. Sam kupiłem 23'' 16:9 EIPS (~800zł). Czy opłaca się dopłacać prawie drugie tyle do o cal większego monitora S-IPS? Wydaje mi się, że jednak nie, chyba że zajmujemy się grafiką na poziomie wyższym niż amatorskie wywołanie RAWów. Owszem 24'' 16:10 robi różnicę, ale chyba nie aż taką by dopłacać prawie drugie tyle, natomiast 6-bitowy panel i nieidealne podświetlenie w typowych zastosowaniach nie powinny przeszkadzać. Obraz i tak jest bardzo dobry, do dłuższej pracy warto zjechać z wartościami jasności do 0-20% Jednak producenci w zastosowaniach profesjonalnych wyraźnie nie chcą sobie robić konkurencji tanimi panelami. Mnie zastanawia jeszcze tylko jak radzą sobie na tle EIPS współczesne TNki. Mam stary monitor TN 17'' LG1770H i nic nie mogę mu zarzucić, ale to był wtedy topowy model porównywalny z ówczesnymi S-PVA i kosztował prawie 1400zł. Jednak 17'' to nie 24'' - i kąty patrzenia na ekran są znacznie bardziej zbliżone do prostego. Przykładami tańszych fajnych monitorów ogólnego zastosowania są LG i Delle na EIPS. A droższych, zgodnie z sugestią kolegi Krisa np HP ZR24w PS. Monitory 16:10 sa droższe i rzadsze. Teoretycznie lepsze do pracy, jednak za tę cenę możemy mieć po prostu większy 16:9 który na wysokość będzie podobny, ale za to szerszy. Więc nie ma co się wzbraniać przed 16:9, jeżeli nie musimy mieć 1200 pixeli w pionie. 16:9 może jest zbyt szerokie, ale umożliwia dośc fajne podzielenie ekranu na pół (w monitorze 1680x1050 o o prównywalnej cenie będzie z tym gorzej). |
Dell 1905fp + soundbar.
A do filmów full HD telewizor + karta z wyjściem HDMI |
To ma być tani monitor do starego kompa, którego będzie wykorzystywała
żona do pracy typowo biurowej (word, poczta, internet) i dzieci do filmów i gier, ale raczej starych, ponieważ karta graficzna (radeon chyba 550) nie daje sobie rady z hd. Po prostu stary monitor (na swoje czasy bardzo dobry - Fujitsu P19-2 19") się popsuł i muszę go czymś dobrym zastąpić. Mój dostawca poleca mi LG W2240S-PN, ale też mam wątpliwości czy rozdzielczość hd nie jest za duża, zwłaszcza, że ten monitor nie ma wejścia cyfrowego. Nie ma też głośników.. Jakbyście znali jakiś inny fajny model to byłoby fajnie :taktak: Ja sobie za chwilę kupię nowy komp i duży monitor do hd, myślałem o 27 calach, np. LG Flatron M2762D lub Samsung SyncMaster P2770HD :) |
Na pierwszy rzut oka wybrałbym BenQ z tych trzech (design mi odpowiada) cyferki podane przez producenta też niczego sobie, cena także, poza tym mam styczność z monitorami benq na co dzień i wrażenia mam pozytywne.
Rozdzielczość znowu nie tak "strasznie" mała, bo 1600x900. Jeśli kolega będzie chciał zagrać w coś graficznie wymagającego, to nie będzie musiał kupować nie wiadomo jakiego potwora z kart graficznych by zagrać w natywnej rozdzielczości... najlepiej napisz co chcesz na tym monitorze robić i jaką masz (ile zamierzasz wydać) kartę graficzną. |
Z podanych przez Ciebie od razu wykluczyłbym BenQ i Samsunga - strasznie małe rozdzielczości. Z kolei 22" na 1080p to za mała przekątna. Ja mam 24 i też teraz uważam, że lepiej było wziąć coś większego.
Po za tym jeśli pytasz o konkretne modele to linki podawaj nie do skąpca tylko do strony producenta gdzie są wszystkie/większość jego danych w specyfikacji. |
Proszę, pomóżcie mi wybrać tani i dobry monitor do domu, który z nich byłby
lepszy (do starego kompa, w planach nowy komp i duży monitor): LG W2240S-PN http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1001351 Benq GL2030M LED http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/1224746 Samsung EX1920W http://www.nokaut.pl/monitory-lcd/mo...g-ex1920w.html |
Posiadam Radeona HD4250, ale ni w diabły takiej opcji się nie mogę doszukać w Catalystach (2010-2010-2206-39615 :hmm:).
|
Jezeli masz karte ATI to w sterownikach jest Overscan ustawiony domyslnie dla HDMI. Jezeli nie to i tak sprawdz.
|
Może i kabel :hmm: Zrobiłem właśnie próbę, bo nie testowałem wcześniej wejścia HDMI, i podłączyłem do niego odtwarzacz stacjonarny. Obraz-żyleta w 1080p bez żadnych ramek.
|
Podłączyłem przez DVI i jest żyleta. WTF? :| To jak ja będę grać teraz? Dlaczego po moim HDMI obraz jest jakby mniejszy niż 1080p (wina kabla?)?
|
Monitor podłączony po DVI (nie mam HDMI na karcie). Pracuje w 1920x1080 @60Hz. Wszystko OK, nie ma żadnej ramki po bokach.
|
Po HDMI. DVI nie mam, a w zestawie był tylko VGA.
Obraz jest na bank skalowany. Mnóstwo artefaktów, które o tym świadczą. Tylko czemu we właściwościach/ustawieniach pokazuje, że 1080p? |
Berion, jak masz podłączony monitor do komputera? Mam Samsunga SM T240HD i za żadne skarby nie chciał pracować na 1080p po DVI. Dopiero podłączenie przez HDMI rozwiązało problem.
|
A więc mamy ten sam.
Problem mam jednak taki, że pomimo instalacji sterowników do karty graficznej i monitora obraz mam niby w 1080p @60Hz ale obraz jakiś taki rozmazany, jakby nie w natywnej, a skalowany. Nie da się przy nim w ogóle pracować. Czy obraz masz na całej szerokości ekranu czy może jakby border po bokach? Patrzyłem po opcjach monitora i nie widzę tam żadnych do zwężania/rozciągania. :| |
Cytat:
|
@Reetou
Czytałem, ale nie wiem na co się w końcu zdecydowałeś. Poza tym straszy mnie efekt o którym wspomniałeś, czyli szarości jako kolor czarny. - - - Kąty widzenia mnie nie interesują, siedzę zawsze "na patyczaka", na wprost monitora. Tuner jest mi zbędny. Natomiast to co musi być to: - natywna 1080p. - koniecznie HDCP (czemu wszyscy piszą "HDCP (DVI)"? Nie ma HDCP (HDMI)? Czy to może jest jednoznaczne?) inaczej nie będę mieć obrazu na PS3. - fajnie jakby był SCART. - I aby nie smużył za mocno (8ms max, po za tym też nie wiadomo jak z tym jest bo nikt nie podaje czy to biały-czarny-biały, zielony-zielony itd.). Co do wielkości: sam nie wiem. Przy komputerze będę siedzieć jakiś metr od niego, więc chyba 23 to max. |
Jeśli ktoś szuka monitora nie TN w okolicach 1000 zł i 22"-24" to może się zainteresować modelami:
http://www.in4.pl/news_BenQ_BL2400PT..._LED,21719.htm http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/del...?attr=1:387640 http://www.agito.pl/monitory-lcd/lg-22-lcd-w2220p-bf.0.394027.html?attr=1:613|963:225470 |
Cytat:
Krócej będzie powiedzieć o jego wadach niż zaletach. Mam jedną - ta piękna obudowa prezentuje się okazale jedynie przez jeden dzień po sprzątaniu. Łapie kurz jak nie wiem co, i doskonale go na niej widać, a przecierać monitor radzę jakąś delikatną ściereczką z ufibry, bo łatwo ją zarysować. Więcej wad nie stwierdziłem. Oczywiście bałem się typowej wady TN, to jest kątów, więc po ustawieniu monitora na miejscu, porobiłem testy różnych typowych dla mnie pozycji ;) na stanowisku i jest bardzo dobrze w poziomie, w pionie da się strawić, choć mogłoby być lepiej. Kolory fantazja, smużenia brak, podświetlenie całkiem OK. TV - fajny bajer czasem się przydaje, wbudowane głośniki żadna rewelacja, coś tam brzęczą, ale i tak nie używam (słuchawkowiec). Co do wielkości - przed zakupem obmierzyłem stanowisko i wyszło mi, że 24" mi nie wejdzie, ale stwierdziłem, że nie będę rezygnował z tej wielkości i najwyżej trzepnę go na ruchomym ramieniu. Po ustawieniu go na biurku żałuję, że nie wziąłem 27" - wlazłby spokojnie. Radzę więc rozważyć jednak zakup 24". |
Jest, ale już się pogodziłem z tym że IPS nie jest na mój portfel, a i nie widziałem żadnych z HDCP na tej matrycy. ;p
Co do 16:10 pytałem, bowiem niektóre właśnie rozciągają ekran, zamiast dodawać paski. Nie mam miejsca niestety, więc 21-23 to dla mnie szczyt. |
A nie jest on aby na TN? :>
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z monitorami na PVA/MVA w tej wielkości, więc siedzę cicho. Ale ogólnie o Samsungach mam dobre zdanie, swoim obecnym i tych, które widuję w różnych miejscach przy różnych okazjach (sam mam właśnie TN, choć nie wiem, czy skoro myślałeś o lepszej matrycy to nie warto przy tym planie pozostać). Co do obsługi 1080p - oczywiście, że monitory 16:10 to obsługują. 16:9 przy FullHD to rozdzielczość 1920 x 1080 pikseli, natomiast 16:10 - 1920 x 1200 pikseli. W przypadku wyświetlania materiałów FullHD w obu przypadkach są wyświetlane w oryginalnej rozdzielczości, z tym, że przy 16:10 na górze i u dołu ekranu pozostają dwa czarne paski. Te dodatkowe 120 pikseli na wysokość przydają się, jeśli pracujesz nad materiałem w rozdzielczości FullHD i nie masz gdzie podziać pasków narzędzi, żeby nie zasłaniały Ci obrazu w natywnej rozdzielczości. O ile tylko miejsce na biurku Ci pozwala, radziłbym jednak większy monitor - na małych wyświetlaczach o wysokiej rozdzielczości wszystko będzie po prostu bardzo małe, o ile ręcznie nie zmienisz DPI. Nie rozumiem idei produkowania paneli o rozdzielczości 1920 x 1080/1200 pikseli o rozmiarze mniejszym niż 22" - rozmiar plamki jest tam naprawdę miniaturowy (optymalny dla monitora jest moim zdaniem przy 24"). |
To może inaczej. Ma ktoś Samsunga SyncMaster P2270HD i może coś o nim pozytywnego powiedzieć? ;)
|
Witam,
Ma ktoś coś godnego polecenia w 18-22*? Matryca MVA (PVA?), obsługa HDCP po HDMI, czas reakcji względnie niski (do 8ms). Obsługa 1080p (16:10 obsługują?). |
To dodam jeszcze ze LED tez wchodzilo by w gre:)
|
A co mozna kupic do 600zl, z DVI/HDMI, 22" fullhd i raczej z nastawieniem na gracza? Getaway'a bym nie chcial:)
|
troche dziwne ale chyba zaryzykuje
|
Czaję się do niego od tygodnia, bo muszę kupić monitor dla siebie. Testowałem w MM i Saturnie. Kontrast, kolory rewelacyjne, a takiej czerni nie widziałem na żadnym innym LCD-ku. Ludzie którzy giercowali na nim piszą, że nie widać smużenia. Podstawa i jej możliwości regulacji fantastyczne. Ale sam osobiście zaobserwowałem efekt widoczny na filmie poniżej - przy ciemnych obrazach, patrząc na wprost na monitor, giną szczegóły obrazu. Tak jakby kilka poziomów szarości było łączone w jedną, wielką, czarną plamę. I chyba z powyższego zrezygnuję jednak z tego monitora... A szkoda.
|
http://www.samsung.com/pl/consumer/p...ail&returnurl=
moze ktos mial stycznosc? moge go miec za 950zl, tyle, ze model bez hdmi |
http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html
jak bys cos jeszcze znalazl to napisz |
znacie jakies sprawdzone strony z testami monitorow? bo cos nikt mi pomoc nie chce :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Zdecydowanie polecam wyższa rozdzielczość.
Właściwie tylko przy grach można odczuć różnicę na minus, jeżeli karta nie jest ich w stanie pociągnąć przy natywnej rozdzielczości monitora (a jak wiemy LCD różnych od natywnej nie lubią). Podejrzewam jednak, że nie kupujesz 27" modelu do gier ;) FullHD ma ogromną przestrzeń roboczą, ale 2560x1440... Można na jednym monitorze pracować nad materiałem FullHD w skali 1:1, mając jeszcze miejsce (sporo miejsca) na okna z narzędziami. |
mnie właśnie interesuje dell, są obecnie dwa modele starszy 2709W Flat Panel z rozdziałką 1920 oraz U2711 Flat Panel z rozdziałką 2560
|
czechoj@ dla mnie zdecydowanie tez - przy 27" nominalna to chyba 2560x1440
demek@ a nie szukales czegos w dell'ach? |
jako, ze siedzisz blisko to im wyzsza rozdzielczosc tym lepiej, dla mnie na 27 1920 bylo zdecydowanie za malo
|
jak sądzicie czy przy monitorze 27 calowym lepsza jest rozdzielczość 1920x1200 czy 2560x1440 jak przenosi się to na komfort pracy i codziennego użytkowania?
|
przyszedl czas na mnie
zastanawiam sie nad LED ACER S243HLbmi albo co innego brac do ok 1000zl, minimum 23 cale i 1920x1080 |
Z mojej strony mogę tylko podziękować za rzeczowe i spokojne podzielenie się swoją opinią z użytkowania tego monitora.
Przyzwyczaiłem się już, iż w sieci "normą" odpowiedzi użytkownika sprzętu, który został przedstawiony w kiepskim świetle jest atak - tutaj ta norma została całe szczęście złamana. Frapuje mnie problem męczenia wzroku. Przyznam się, iż z całej listy był to mój największy mankament tego monitora. Piszę "mój", gdyż nie ma żadnych przesłanek aby nie wierzyć Tobie iż problem ten w tym przypadku nie występuje z takim natężeniem. Badałem owe ustawienie jasność i muszę się z Tobą zgodzić w tej kwestii. Niemniej dla mnie zawsze optymalne ustawienie jasności równało się z paleniem wzroku. Chciałbym podkreślić w tym miejscu iż moja poprzednia wypowiedź nie może być traktowana jako totalne szyderstwo z bubla o nazwie FDP2185w. Skreślając z listy problemów owe męczenie wzroku - zyskuje on w moich oczach sporo. Może miałem pecha na jakaś wadliwą partię - nie sprawdzałem nr seryjnych. Nie mogę tego wykluczyć, nawet kupując trzy modele z dwóch różnych źródeł. Co do zalet tego monitora to jest nią liczba wejść oraz PIP. Tego brakuje mi w HP. Co do "reklamowanego" przez moją osobę HP - na rynku są już nowsze modele tego monitora. Nie zawsze nowszy znaczy lepszy. W dodatku konkurencja nie śpi - od tego czasu pojawiła się sporo ciekawych modeli, a ceny znacznie spadły. Bardzo dobrze wypadają monitory Dell-a (S-IPS, PVA). Jeśli mój HP padnie ta firma w pierwszej kolejności będzie testowana. Napewno będzie monitor pow. 24 cali - to taka przypadłośc monitorowców, którzy następny model kupują zawszę o działkę większy :). |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak w przyszłości będę wymieniał monitor (na 24'' fullHD) to kto wie, czy nie wrócę jednak do HP. Albo szarpnę się jednak na EIZO, bo rozmawiając ostatnio w tym serwisie pogadałem także o jakośći dzisiejszych monitorów i serwisant twierdził, że poza EIZO i jeszcze jednym producentem, wszystko pozostałe to mniej więcej taka sama, bardzo marna jakość. |
Cytat:
|
Gateway FDP2185w moja opinia.
Na jego temat już kiedyś pisałem, niemniej nabrałem doświadczenia (2 egzemplarze zakupione w Komputroniku, jeden z Allegro). Oba monitory z Komputronika mają już grubo ponad rok, kupiłem je dla klientów, którym zależało na dużych kątach oraz powierzchni zbliżonej do 22 cali przy rozsądnej cenie. Tutaj ich wymagania względem monitora się kończą, zresztą możliwości tego monitora także. Monitory jak już wspomniałem mają rok i działają ***8211; to chyba ich największa zaleta. Dla mnie osobiście zarówno jakość wykonania, bardzo nierówne podświetlanie, odgłosy płynące z jego wnętrza oraz cos co nazywam efekt RTG, dyskwalifikuje ten model monitora w moich oczach. Swojego modelu pozbyłem się bardzo szybko, z racji efektu RTG (o którym później dwa słowa skreślę). Poniższe dygresje przedstawiają moje spostrzeżenia po przetestowaniu trzech egzemplarzy. 1. Jak 10KHz może człowieka wyprowadzić z równowagi. Owe (w przybliżeniu 10kHz) to pisk wydobywający się z wnętrza monitora, który praktycznie może nieźle człowieka wkurzyć. Wszystkie trzy egzemplarze przestają piszczeć po przejściu magicznej bariery 85% jasności. Sęk w tym że 85% jasności jest wartością dla mnie zbyt dużą. Jako że monitor to nie TV i jego odległość od moich uszu wynosi ok. 80cm, tak więc mamy przedsmak badań laryngologicznych o nazwie audiogram praktycznie non stop podczas jego użytkowania. 2. Efekt RTG czyli proszę nabrać powietrza i nie ruszać się. To samo uczucie na wszystkich trzech egzemplarzach - męczenie się wzroku, które szczególnie doskwierało mi podczas pisania, czytania było po prostu nie do wytrzymania. 3. Kalibracja monitora czyli poprawiamy, czego poprawić się nie da. Przeprowadzana na setkę sposobów nie pomogła pozbyć efektu ziarnistości, bandingu, koloru wpadającego w żółć (coś w stylu profilu Adobe) oraz gradientów. Konkluzja. Wytrzymałem na tym monitorze ponad miesiąc (podziwiam moich klientów, którzy siedzą na nim ponad rok). Zakupiłem zwykła TN-kę (HP w2408h) i odżyłem. Pisanie i czytanie to przyjemność, obraz ostry ale wzroku nie męczy. Nie ma schodów, biały jest biały, czarny jest czarny ***8211; dla laika nawet bez kalibracji obraz będzie ok. Są słabe kąty, podświetlanie niezbyt równe ale wolę to niż osławiane S-PVA ze stajni Gateway. Miałem do dyspozycji trzy modele, jako takie blade pojęcie o kalibracji mam i przeglądając fora można się przekonać, iż problemy związane z tym monitorem nie są podyktowane wadą wzroku czy nieumiejętną kalibracją. Oczywiście nie można, z racji na cenę tego monitora totalnie przekreślić. Może się nada do oglądania filmów z odległości 1m-1,5m, czy podłączenie go do konsol. W moim odczuciu na tym kończy się jego zastosowanie. Ten będzie/jest bardzo dobry dla osób, które albo kupiły jakieś magiczne egzemplarze pozbawione wyżej wymienionych minusów albo po prostu nie przykładają zbytnio wagi do tego co się na ekranie dzieje. Tym, którzy marzą o FDP2185w radzę jedno: dokładnie go przebadać i koniecznie porównać nawet z monitorem TN. Nie ulegać w pierwszych sekundach magii szerokich kątów. Odpalić jakiś ciemny DivX, poczytać sobie jakieś testy nagrywarek na cdrinfo.pl w natywnej rozdziałce - przyjżeć się ostrości czcinki, przewertować zdjęcia - jeśli się obraz będzie dla Ciebie akceptowalny - kupić i cieszyć się z taniego zakupu. |
Może i gówno, ale ja do kupna monitora przymierzałem się dobrych kilka miesięcy i jak dla mnie to 'gówno' okazało się zdecydowanie najlepsze ze wszystkiego, lub prawie wszystkiego, co dostępne jest na naszym rynku. W takiej sytuacji pochodzenie mało mnie interesuje - liczą się efekty.
|
Najfajniej jest jak się wszyscy wzajemnie napuszczą na gówno, które musiało by trafić na utylizację, a tu przysłali je z USA i tysiące zadowolonych użytkowników. W dziwnym kraju żyjemy, w bardzo dziwnym, dlatego robią z nami co chcą.
|
Byłem ostatnio w serwisie monitorów zapytać o te Gateway'e pod względem piszczenia i ewentualnej możliwości naprawy tego. Dowiedziałem się, że po pierwsze - piszczą wszystkie i nie ma tu znaczenia, na jaki egzemplarz się trafi (swego czasu mieli testowali je chyba do dystrybutora czy coś takiego, w każdym razie mieli do czynienia z setkami). Po drugie natomiast naprawić się tego nie da. Można zalać kondensator, ale w praktyce podobno niewiele wpłynie to na siłę dźwięku, natomiast mniej więcej w ciągu miesiąca spowoduje jego spalenie.
Wygląda więc na to, że z tym 'parametrem' tego monitora trzeba się po prostu pogodzić. |
Szkoda, że już nigdzie nie można dostać tego gateway'a...
|
Cytat:
gateway'e przy tych acerach swieca 10/10 ostatnio jeden z moich FDP2185w zaliczyl serwis - rzucil wyswietlanie nominalnej rozdzielczosci po dvi mily pan z serwisu od reki przeprogramowal pamieci DDC :spoko: |
A może to ten kontrast dynamiczny był włączony..?
|
O tym. Do pracy rewelacja, więc mimo tych problemów z jasnością cały czas rozważam...
|
Cytat:
Wygląda ciekawie. Podoba mi się cienka ramka i podstawa, która ma jakiekolwiek opcje regulacji, a nie te ichnie grzybki :sciana: |
Cytat:
|
Aby nie były to jakieś funkcje sprzętowo poprawiające kolory/kontrast? Być może to nie kwestia samej matrycy, a jakiejś funkcji, która z brzydkiego szarego robi śliczny czarny.
|
A ja dzisiaj zapiąłem się na testy tego F2380 w sklepie dla idiotów.
Powiem tak: kontrast jest fantastyczny, jeszcze nie widziałem monitora z takim czarnym czarnym, kolory są rewelacyjne. Stał pośród TNek, choć niebiednych, ale z daleka wyróżniał się jakością obrazu. Rewelacyjnie funkcjonalna jest też podstawa monitora. Ale... To cPVA to jednak nie takie kąty jak na PVA - obraz spoko widać przy zmianie kąta, nie to co w TNach, ale nie jest też idealnie - kolory może nie tracą barwy, ale zmienia się jej nasycenie. Druga i poważniejsza rzecz w tym modelu to coś nie tak jest z jasnością, albo odwzorowaniem barw w okolicach czarnego. Może na przykładzie: zażyczyłem sobie podłączenie monitorka do ścianki monitorów na której leciał film Gladiator i akurat leciały dość ciemne scenki w lesie. I na stojących obok TNkach owszem, było ciemno, ale na cieniu twarzy było widać jej szczegóły. A na tym F2380 mimo, że ostro walczyłem z jego jasnością i kontrastem w menu, widać było tylko czarną plamę. Nie wiem, co o tym sądzić. Owszem, ścianka w MM to niezbyt dobre miejsce do testowania monitora, ale trochę mnie to wstrzymało w zapędzie natychmiastowego zakupu tego monitora. Kurczę, dość dużo pracuję z wideo... |
kupilem dzis acera H233H ... tak ogolnie to slabizna ... ;/
im plus 23" i 1080p z hdmi cena 630,- na minus glosniki - graja jak dwie przykrywki kiepskie katy i jasnosc ale czego tu wiecej szukac - to tak jak z dobrym tanim winem ... dobre bo tanie |
No ja widziałem taniej. Poza tym kupowało się (oczywiście z odpowiedniego sklepu) z gwarancją, więc ryzyka nie było.
Ale co do wad to prawda, sam w swoim mam piszczący zasilacz, nad czym cały czas się zastanawiam, czy reklamować (szkoda mi, bo oprócz tego wszystko działa idealnie, a i tak w większości ustawień, z których korzystam, hałasu nie ma) czy ewentualnie spróbować naprawić we własnym zakresie. Poza tym jest to naprawdę dobry monitor. |
Ten mniejszy to był 21,5" i dla mnie za mały. Ten 24" w oficjalnej dystrybucji kosztował prawie 1,8 tys. zł, a za tysiąc można było kupić egzemplarze po przejściach z kilkoma uszkodzonymi pikselami na ogół. Tak jak mówiłem, specyfikacja tych Gateway'ów była interesująca, więc się zastanawiałem. Ludzie którzy trafili na dobrą sztukę mocno je chwalili. Niestety większość opinii była mocno niepochlebna - a to piszczał zasilacz, a to problemy z matrycą...
Nie będę testował swojego szczęścia za 1,8k zł. |
Cytat:
Sam zresztą mam i używam cały czas. |
Cytat:
Cytat:
Co do monitorów FullHD w ogóle, to naprawdę są warte polecenia :) Telewizor FullHD daje ładniejszy obraz niż SD, ale widzimy tyle samo, natomiast przestrzeń robocza monitora dzięki wyższej rozdzielczości staje się ogromna (jeśli ktoś wcześniej pracował na CRT przy 1600x1200 to różnica nie przytłacza, ale już przejście z 1280 x 1024 to mały szok :) ). Dla przykładu - ten akapit (łącznie z tym zdaniem) zajmuje mi na ekranie niecałe 2 linijki (zoom 100%). Cytat:
Z pikselami Patrix Ci już odpowiedział, co do przekątnej standardowo FullHD to monitory 24-27", ale są też nieliczne modele 23 i 22" pracujące w tej rozdzielczości. |
bananów się nie da prostować, choć małpy mądre są mogę nie mieć racji...
|
Zaraz wa Alex69 wyprostuje :D
Sami się prosicie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Poza tym myślałem swego czasu o zakupie tego 2485W, ale jak poczytałem sobie różne fora i opinie kupujących na temat Gatewaya, to mi przeszło. |
Cytat:
|
ile to piksli jest to FullHD i jaka przekątna?
|
No ale przecież przykładowo omawiany tu szeroko Gateway ma podobną specyfikację a jest tańszy?
Nie mówię, że ten Samsung to zły monitor, ale po prostu chciałbym wiedzieć, jeśli rzeczywiście jest to jakieś cudo, bo pewnie za jakiś czas będę myślał o czymś w FullHD. |
No myślałem, że matryca i zalety z nią związane.
I cena. A nie??? :hmm: PS W Agito jest za 1050 PLN. |
Matryca PVA... No i cena. Widziałem go za 1120 zł.
|
Wygląda ładnie i jest funkcjonalny (regulacja wysokości itp.). Ale co w nim takiego specjalnego?
|
Cytat:
|
Wreszcie ktoś zrobił monitor dla mnie. Co Wy na to?
http://www.samsung.com/pl/consumer/p...pec&fullspec=F |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Z tymi kątami widzenia...
Mam dwa Apple Cinema Display i niestety każdy mi zagląda w monitor z każdego kąta :) To bywa wadą :) Mam prawie nowego APC 23, ale jako główny ustawiłem sobie takiego dziewięcioletniego staruszka: Załącznik 53882 Ten nowy to żyleta, ale stary jest po prostu przyjemniejszy dla oka, taki przyżółcony, przydymiony. Na nowym programem flux redukuję temp. barwową, na tym nie muszę. Rozdzielczość 22 (1600x1024) też jest w sam raz. APC 23 (1920x1200) i tak jest za mały dla np. dwóch FF obok siebie, co skutkuje tym, że przeglądając www, powiększam strony. Minimum powinno być 2048, a najlepiej więcej, aby był ten zapas pikseli, bo większość webmasterów optymalizuje www dla 1024 pikseli. Ktoś wie jaka to matryca siedzi w tym APC 22 ze zdjęcia? To jest SIPS? |
Cytat:
Jacek |
Mam LCD 17'' TN - LG L1770H z 2006r. który kosztował 1400zł (przeciętny kosztował wtedy 700-800zł) i ma o wiele lepsze kąty niż większość monitorów stojących w sklepach :D Oczywiście jak każda TNka cierpi na zanik obrazu przy patrzeniu od dołu, ale poza tym jest OK, nie przeszkadza w normalnej pracy. Ograniczonej palety barw 16,2M też ani razu nie dostrzegłem (bawiłem sie gradientami w gimpie specjalnie w tym celu).
Niestety w obecnych monitorach wystarczy nieco odchylić głowę i odcień jest inny. To sie chyba nazywa postęp :szczerb:. Niska cena i made in china. Mam też Benq FP93GP 19'' na MVA z 2007r. (z senseye photo+ blabla jakieś sRGB) i oczywiście do wywoływania zdjęć z RAW jest niezastąpiony. Jakby na niego nie patrzeć obraz taki sam :). Dla moich domowych zastosowań w zupełności wystarcza, swego czasu był to prawdziwy hit jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów w zjadliwej cenie. Na taniej TNce wywoływania RAWów bym sie nie podejmował :nie:, bo nawet patrząc na wprost widzimy całą gamę odcieni (krawędzie monitora mają inne kolory niż środek, bo patrzymy na nie pod innym kątem - porażka). Tym bardziej to jest widoczne, że panele są dziś dość duże i w dodatku panoramiczne. Nie da sie tak ustawić głowy żeby cały monitor miał jeden odcień i ciężko powiedzieć który jest właściwy - nie da sie więc ustalić temperatury kolorów. |
Hmm no właśnie, mój crt jest bardzo dobry, ale zajmuje trochę miejsca...
Jeszcze podjadę do MM i zobaczę co tam mają... A jak nic nie wybiorę to zostawię swojego CRT do grafiki a do innych przyjemności dorzucę trochę forsy i kupię jakiegoś taniego laptopa... (ACER 5230) ;-)) Pozdrawiam! |
Do obróbki grafiki nieustannie rządzą CRT - za kilka stówek można kupić używkę kilka lat temu highendowego modelu. I to jest IMO najlepsze wyjście.
Kalibracja - nie musi być profesjonalna. Wystarczy nawet zrobić odbitkę w wybranym labie specjalnego kalibratora i "na oko" potem ustawić, żeby to, co na odbitce z labu miało taki sam kolor na monitorze. Na forach fotograficznych sporo tutoriali do tego się znajdzie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jeśli ktoś przygotowuje grafikę na www lub do druku to TN jest ograniczeniem. Wiem bo mam i od czasu do czasu cośtam w gimpie edytuję. I mnie to drażni. Ostatecznie nie jestem w 100% pewny jaki kolor uzyskuję.
Ale. Porządne monitory do obróbki grafiki są koszmarnie drogie, a te co sprzedają najtaniej z matrycami ips, mva, pva i pochodnymi to też są swego rodzaju kompromisami i tutaj nie ma się co oszukiwać. Mimo wszystko są lepsze niż TN. Co nie zmienia faktu, że 95% społeczeństwa będzie zadowolonych z TN. W MM Saturnach itp porównywanie monitorów to ryzykowny pomysł. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że tam jest światło jarzeniowe które wypacza kolory a do tego wszystkie monitory są wyregulowane tak żeby świeciły jak najmocniej, dlatego trzeba je troszkę poprzestawiać. Najlepiej iść z jakimś wzorcem. Np. zdjęcie druknięte i na penie żeby je wyświetlić i porównać z wydrukiem i do wydruku starać się dopasować ustawienia. Ten który będzie najbliżej, here you go !, trafiłeś. Ale idealnie taki sam nie będzie. Nie w tej cenie. Czasem odpowiedzi matrycy nie ma się co przejmować. To tylko parametr nakręcany przez marketingowców, żeby było co podkreślić na czerwono w katalogach. Fakt jest taki, że każdy obecnie produkowany lcd poprawnie wyświetli obraz filmowy. |
Ok, na pewno podjadę do MM i zobaczę jak to świeci. Chociaż, jak wspomniałem, na matrycę IPS mnie nie stać...
Znalazłem co prawda na allegro aukcję z monitorem NEC 20" 4:3 NEC 2070NX, używany, gwarancję dają, ale... Czas reakcji 16ms to chyba nie jest kompromis ;-) Poza tym to format 4:3, a chyba w tej chwili lepszym wyborem jest 16:9? Mimo wszystko, który z wymienionych monitorów możecie mi polecic? LG, Samsung, Iiyama czy Nec? Pozdrawiam. |
@seoman, Ty? Owszem, ale 90% społeczeństwa już nie - ludziom, którzy się tym nie zajmują na co dzień lub nie jest to ich ogrooomną pasją, nie zrobi większej różnicy z prostej przyczyny: nie zauważą ją.
A żeby zaczęli ją pojmować, to potrzeba czasu i różnego sprzętu, aby można było porównywać, a na to większość nie ma czasu, już nie wspominając o innych zależnościach, które to determinują. |
Z kątami widzenia raczej problem względny - przecie jak siedzisz przy kompie to przed monitorem a nie z boku :D
Tak o ogóle wypadłem z obiegu informacyjnego, opłaca się jeszcze kupować PVA do "domu" ? Osobiście ostatnio robala wytrzepałem z matrycy TN i szlag by mnie trafił gdyby ten monitor to nie był tani TN :D ... |
Nie chodzi o ilość kolorów które moga panele wyświetlic, najnowsze TN z wszytkimi dopalaczmi i ulepszaczami programowymi, to prawie nie ma już różnicy z MVA, natomiast dalej sa tragiczne kąty widzenia, wystarczy drobna zmiania i juz inaczej sa wyswietlane.
Jeszcze mozna przebolec prawo/lewo ale juz góra/dól to wrrrrrr. No moze imadlo to troche przesadzilem ale duzo nie. > od 22" to normalnie mnie skreca jak to widze. Ja juz mam takie skrzywienie zawodowe, bo przez moje rece przeszlo juz pona 10k monitorow poczawszy od pierwszy 15" do teraz. To sie jeszcze troche pochwale ze sobie zrobilem test na rozpoznanie typu panela i na 100 sztuk potrafie poprawnie odgadnac ok 90 tzn Typ/producent/model |
bajki opowiadasz
To tak jak z audiofilami co sluchaja muzyki ranno bo prad jest lepszy jakosciowo. A jak przychodzi co do czego to kazdy wymieka, czy to zlowty kabelek czy drut z wieszaka na ubrania nie ma roznicy. Byc moze jakies roznice w kolorach jakis % spoleczenstwa zobaczy ale bez jaj. Z katami jest roznie, ale imadlo to znowu przesada kolosalna. Niepotrzebnie straszysz kolege. pozdrawia pani jadzia |
nie przesadzaj osobiście posiadam 22" w TN i nie widac zadnych różnic kolorystycznych...
|
Cytat:
@ryto jednak bym tobie radzi dozbierac te 300 zl i kupic cos nie na TNce róznica miedzy tymi panelami jest k o l o s a l n a. Tymbardziej jak chcesz obrabiać zdjecia. Uwierz na slowo, TN-ki nadaja sie jedynie dla " pani Jadzi" co w wordzie czy innym excelu literki pisze czy oneta ogląda no i dla graczy. Przy monitorach zmatryca TN to by musiał sobie głowe w imadło przyśrubować by nie zmianiać kątów pod jakimi patrzysz, lekki ruch głowa i już inne kolory widzisz :). Przy 19" to moze jeszcze nie jest tak uciążliwe ale jednak widoczne. W monitorze 24" nawet siedzac nieruchomo widać inne kolory w środku a inne przy brzegach ekranu. Tak więc decyzja nalezy do Ciebie. Najlepiej przejedź sie do mediamarktu i niech sprzedawca pokaze Ci pare monitorów z panelem TN i MVA czy tez IPS z tym samym "obrazkiem" na ekranie. To sobie zobaczysz czy ci wystarczy zwykly monitor czy nie. |
LG Flatron W1952TQ posiadam, jest całkiem nieźle...
|
Tak czy owak cenowo mieszczę się tylko w opcji matrycy TN. I teraz z potoku zalewu monitorów LCD chciałbym wybrać najlepszy do moich zastosowań. W matrycach TN też można chyba wyróżnić te modele, które lepiej (mimo wszystko) odwzorowują kolory i te, które robią to gorzej...
Jaki jesteście mi w stanie polecić monitor LCD w kategorii cenowej ok 500-600zł dla moich zastosowań? Zastanawiam się nad Samsungiem T190, LG Flatron W1952TQ oraz Iiyama Prolite E1908WS. Chyba, że znajdzie się cos innego, tańszego... Dodam, że moja karta graf to GeForce 4 TI 4800SE-nie wiem czy ma to znaczenie, ale na wszelki wypadek podaję... Jakieś sugestie? |
Według mnie TN w zupełności wystarczy. Jeśli cena jest istotnym kryterium wyboru, to nie ma co szaleć szukając na siłę lepszej matrycy, bo i tak w większości zastosowań (również amatorskiej obróbce zdjęć) będzie to praktycznie niezauważalne.
|
Jeśli nie jesteś profesjonalistą, to myślę, że i matryca TN zaspokoiłaby Twoje potrzeby.
Powiedzmy sobie szczerze: większość ludzi używa monitorów na TN'kach i do swoich domowych potrzeb nic więcej im nie trzeba :) |
Do zastosowań fotoamatora musi być matryca IPS, TN kompletnie odpada?
Chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy fotografią, a innymi rozrywkami typu filmy czy po prostu internet. Czy żaden monitor w kwocie ok 500zł i matrycą TN nie jest w stanie zaspokoić moich potrzeb? Proszę pamiętać, że jestem amatorem i nie zajmuję się "sprzedażą zdjęć" - po prostu to jedno z moich hobby... |
18,5 cala mają 786, 19" mają 900...
|
Niestety punkt 1 wyklucza punkt 2, każdy monitor LCD w którym panel wykonany jest w technologii TN nadaje sie jedynie do gierek.
Poza tym wiekszosc monitorow 19" panoram ma rozdzielczosc "Y" taka jaką posiada monitor 15" (768) wiec też nie za ciekawie to wygląda. Najblizszy monitor który powiedzmy "nadaje się" sie do zdjęc to 22" Dell 2209WA za około 950zł. To chyba najtańszy z LCD-ek z panelem IPS jaki jest dostępny na rynku. |
Monitor LCD za ok. 500zł
Witam,
w związku z tym, że CRT jest dla mnie za duży muszę przesiąść się na LCD. Proszę o pomoc w wyborze najlepszego modelu dla moich potrzeb. Trzy kryteria dla mnie są najważniejsze (w podanej kolejności): 1. Kwota zakupu to ok 500zł. Jeżeli przekroczę o 50 zł to jeszcze nic się nie stanie, ale nie więcej!!! 2. Jestem fotoamatorem, lubię robić zdjęcia, a potem bawię się na kompie w wywoływanie RAWów (Photoshop). Czyli monitor, który sprawdzi się dla fotoamatora! Sprzęt, który jest w stanie dobrze odwzorować barwy (jak na możliwości LCD), żeby potem przy wywołaniu zdjęcia na papierze nie było zonka ;-) 3. Najlepiej format 16:9, max 19cali. Czasami oglądam sobie filmy na kompie, głównie obraz przerzucam na TV, ale czasami zdarza się, ze monitor służy mi do oglądania filmów... Tu chyba liczy się czas reakcji... Nie wiem jaki jest wystarczający... W necie wyczytałem dobre opinie na temat Samsunga SM T190, kwota zakupu to jakieś 550zł. Ale może znajdzie się coś lepszego do moich potrzeb (bo to monitor podobno dla graczy, a ja graczem nie jestem!), a może i tańszego... Liczę na Waszą pomoc, Pozdrawiam. |
Witam, zamierzam kupić monitor LCD FULL HD, interesuje mnie 22 - 23 cali. Co byście polecili, na allegro wielką popularnością cieszą się monitory LG: W2243S-PF, W2343T-PF, W2261VP-PF. Przedział cenowy jaki mnie interesuje to 600-800 zł. Monitor do standardowego użytku, filmy i czasem jakieś gry. Ja się trochę w tym wszystkim pogubiłem...
|
Dzięki za info. Myślę, że może pomóc wielu osobom zaoszczędzić sporo nerwów :)
|
Koledzy, dziękuję że zmusiliście mnie do kombinowania :spoko:. Już wszystko jest ok, ale po kolei.
Zacząłem od instrukcji obsługi, niewiele pomogło poza tym, że jedno wejście HDMI nazywa się HDMI/DVI i tylko na nim są wszystkie rozdzielczości karty graficznej i tylko tutaj zmiana na niższą rozdzielczość powoduje prawidłowe wyświetlanie obrazu. Nadal nie miałem jednak dobrego widoku w Full HD. Zachęcony jednak postępem zacząłem googlować i znalazłem ten temat. I najważniejszą w nim rzecz napisaną przez użytkownika FPPfan : Cytat:
Kolega sobrus miał rację, telewizor przechodził w tryb pracy z "dopalaczami" co było widać choćby po ilości dostępnych dodatkowych funkcji w menu. Echhh zawsze mi się musi coś przytrafić ... pozdrawiam |
Nie ma moze takiej opcji zeby przelaczyc ktores HDMI w tryb PC bez polepszaczy?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:13. |