![]() |
Prawie rok temu mia***322;em dylemat jaki monitor. Kilka wizyt w r***243;***380;nych sklepach, por***243;wnanie jako***347;ci obrazu (...) z innymi modelami, wertowanie mva.pl i wkr***243;tce BELINEA 101920 v.C 19" zago***347;ci***322;a na moim biurku. Jej wygl***261;d nie powala ale panel jest wspania***322;y:D . Tak czy owak juz rozgl***261;dam sie za czym***347; wi***281;kszym, 22" lub wi***281;cej.
PS. wi***281;ksza rozdzielczos***263; monitorow crt? to chyba jakies nieporozumienie??:wow: @SpeedFreaK masz racj***281; z tymi rozdzia***322;kami, oops :) |
To jest prawda. S***261; monitory LCD zapewniaj***261;ce podobne odwzorowanie kolor***243;w jak najlepsze CRT. Niestety s***261; masakrycznie drogie.
Co do rozdzielczo***347;ci... Ma***322;o kt***243;ry panel LCD dzia***322;a w rozdzia***322;ce wy***380;szej ni***380; 1600x1200. Dla por***243;wnania... dobry 19 calowy CRT wyciaga znacznie wi***281;cej, nie wspominam ju***380; o 21 calowych i wi***281;kszych modelach. |
Cytat:
CRT pracuja dalej bo niestety LCD nadajace sie do zastosowani w ich miejsce to kupa kasy a nawet najwieksze firmy nie lubia wydatkow. |
o kur...a
lepsze odwzorowanie kolorow....a to dobre ale wracajac do tematu - slusznie zauwazyles, ze tam gdzie maja dobre crt to dalej one pracuja - tam gdzie wymieniali to lcd - a wiesz dlaczego? nie dlatego, ze sa lepsze, a dlatego, ze takich crt jak mieli wczesniej juz nie produkuja no i gdzie lcd do rozdzielczosci monitorow crt...a to jest najwazniejsze |
Cytat:
Firmy ktore mialy na stanie nowe dobre CRT przy nich zostaly - kazdy kto od paru ostatnich lat wymienial sprzet zmienial na LCD, w duzych studiach ktore moga sobie na to pozwolic nie znjadziesz juz CRT - mit o wyzszosci CRT nad LCD juz dawno upadl. LCD zapewniaja lepsza ostrosc i odwzorowanie kolorow niz CRT, zaraz ktos napisze ze smuza - a co ma smuzenie do grafiki? |
Cytat:
jak znajdziesz u odpowiedzialnych za grafike na roboczym monitorze lcd to gratuluje |
Kineskopow to juz nawet graficy z broda nie uzywaja ;)
Wszystkie nowe konstrukcje to panoramy i jak ktos chce cos nowego to nawet w ofercie takich firm jak EIZO 4:3 juz nie znajda :P |
Cytat:
|
Cytat:
|
kazdy ma prawo chciec co mu sie podoba, a to, ze masz racje to inna sprawa :D
|
Wspolczuje Ci jesli przez cale zycie bedziesz myslal w ten sposob, bo zawsze bedziesz w tyle :-).
Panoramiczne ekrany procz wiekszej wygody przy ogladaniu filmow, surfowaniu w internecie, uzywaniu roznych programow typu photoshop niczym sie od 4:3 nie roznia, wiec.. po co sie cofac? :-> |
Witam !
Cytat:
Co do porównania - owszem planuję przejść się do jednego czy ew. drugiego sklepu - ale - nie jestem taki "spec", żeby po paru minutach ocenić który z kilku monitorów lepszy; nie mam także w okolicy zbyt wielu sklepów (tak naprawdę jeden) a wycieczki po mieście po kilku sklepach niezbyt mi pasują ... Cytat:
Cytat:
A na poważniej - ja chcę kupić monitor o klasycznych proporcjach - a nie jakieś "rozciągnięty" ekran kinowy - po prostu już z samego wyglądu dla mnie ekrany i TV panoramiczne niezbyt się podobają - może to kwestia przyzwyczajenia, może tego, że praktycznie w kinach nie bywam (ostatni raz chyba z 8 czy 9 lat temu :taktak: ) - po prostu jestem w tym względzie klasykiem - monitor ma mieć proporcje 4:3 - już sam fakt, że na poważnie myślę o LCD to dla mnie ogromny postęp - bo to przecież "badziewiata" technologia pod conajmniej kilkoma względami - aczkolwiek ma też swoje plusy :) Znalazłem dwa modele, które mnie zainteresowały - tylko, że droższe niż te 1000 zł: http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,32337/ - zaleta cena oraz w porównaniu do tego BENQ większe możliwości regulacji położenia - wady - z tego co ludzie piszą ta powłoka antyrefleksyjna często daje efekt "śniegu czy piasku" oraz: http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,25420/ W sumie ten ma mało wad - no poza ceną ;) Jeśli ktoś ma/spotkał się z powyższymi monitorami to chętnie wysłucham opinii - oraz oczywiście o innych - także TN - jeśli rzeczywiście te najnowsze są już tak dobre ;) Pozdrawiam serdecznie ro29 |
ostatnio przeszed***322;em na panoram***281; i mam same pozytywne wra***380;enia
|
Zapytam zupelnie z ciekawosci - w czym Ci przeszkadza panoramiczny ekran?
I poza tematem - zaczynam Wam zazdroscic, bo widze, ze wiekszosc ma juz minimum 19" monitorki, a ja jade na 17" i 15,4" w notebooku... :-( |
Najnowsze matryce TN nie sa wcale takie zle a sam napis MVA jeszcze wcale nie gwarantuje ***347;wietnej jako***347;ci. Najlepiej por***243;wna***263; na w***322;asne oczy.
Rozdzielczo***347;***263; 1280 na 1024 jest wy***380;sza ni***380; 1440x900. O jaki***347; 1%. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:09. |