Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaki monitor LCD ? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaki-monitor-lcd-62891/)

msi 30.04.2007 14:54

Prawie rok temu mia***322;em dylemat jaki monitor. Kilka wizyt w r***243;***380;nych sklepach, por***243;wnanie jako***347;ci obrazu (...) z innymi modelami, wertowanie mva.pl i wkr***243;tce BELINEA 101920 v.C 19" zago***347;ci***322;a na moim biurku. Jej wygl***261;d nie powala ale panel jest wspania***322;y:D . Tak czy owak juz rozgl***261;dam sie za czym***347; wi***281;kszym, 22" lub wi***281;cej.

PS. wi***281;ksza rozdzielczos***263; monitorow crt? to chyba jakies nieporozumienie??:wow:

@SpeedFreaK masz racj***281; z tymi rozdzia***322;kami, oops :)

SpeedFreaK 30.04.2007 14:37

To jest prawda. S***261; monitory LCD zapewniaj***261;ce podobne odwzorowanie kolor***243;w jak najlepsze CRT. Niestety s***261; masakrycznie drogie.

Co do rozdzielczo***347;ci... Ma***322;o kt***243;ry panel LCD dzia***322;a w rozdzia***322;ce wy***380;szej ni***380; 1600x1200. Dla por***243;wnania... dobry 19 calowy CRT wyciaga znacznie wi***281;cej, nie wspominam ju***380; o 21 calowych i wi***281;kszych modelach.

REi 30.04.2007 13:49

Cytat:

Napisany przez demek (Post 772197)
o kur...a
lepsze odwzorowanie kolorow....a to dobre

ale wracajac do tematu - slusznie zauwazyles, ze tam gdzie maja dobre crt to dalej one pracuja - tam gdzie wymieniali to lcd - a wiesz dlaczego? nie dlatego, ze sa lepsze, a dlatego, ze takich crt jak mieli wczesniej juz nie produkuja

no i gdzie lcd do rozdzielczosci monitorow crt...a to jest najwazniejsze

Najwazniejsza rozdzielczosc? lol Poczytaj sobie badania na tamat CRT vs LCD - juz w 2003r stwierdzono ze czas fiksacji oka na elemencie graficznym jest o 22% ktrotszy w przypadku LCD - moze nei wiesz ale w grafice to pomaga ;) . Demek w dzisiejszych czasach monitory kineskopowe nie zapewniaja tych parametrow co LCD - co z tego ze na crt mial wyzsza rozdzielczosc jak w jego miejsce wcisnie wiekszy LCD o tej samej rozdzielczosci a jednoczesnie mniej zmeczy nim oczy.
CRT pracuja dalej bo niestety LCD nadajace sie do zastosowani w ich miejsce to kupa kasy a nawet najwieksze firmy nie lubia wydatkow.

demek 30.04.2007 13:19

o kur...a
lepsze odwzorowanie kolorow....a to dobre

ale wracajac do tematu - slusznie zauwazyles, ze tam gdzie maja dobre crt to dalej one pracuja - tam gdzie wymieniali to lcd - a wiesz dlaczego? nie dlatego, ze sa lepsze, a dlatego, ze takich crt jak mieli wczesniej juz nie produkuja

no i gdzie lcd do rozdzielczosci monitorow crt...a to jest najwazniejsze

REi 30.04.2007 13:06

Cytat:

Napisany przez demek (Post 772176)
to ty chyba prawdziwego studia profesjonalnego nie widziales - proponuje sie udac do wielkich firm reklamowych, producentow gier (to kolesi od textur)
jak znajdziesz u odpowiedzialnych za grafike na roboczym monitorze lcd to gratuluje

Zgadnij na czy pracuja 'kolesie od tekstur' w Valve? :>

Firmy ktore mialy na stanie nowe dobre CRT przy nich zostaly - kazdy kto od paru ostatnich lat wymienial sprzet zmienial na LCD, w duzych studiach ktore moga sobie na to pozwolic nie znjadziesz juz CRT - mit o wyzszosci CRT nad LCD juz dawno upadl. LCD zapewniaja lepsza ostrosc i odwzorowanie kolorow niz CRT, zaraz ktos napisze ze smuza - a co ma smuzenie do grafiki?

demek 30.04.2007 12:47

Cytat:

Napisany przez REi (Post 772170)
Kineskopow to juz nawet graficy z broda nie uzywaja ;)

Wszystkie nowe konstrukcje to panoramy i jak ktos chce cos nowego to nawet w ofercie takich firm jak EIZO 4:3 juz nie znajda :P

to ty chyba prawdziwego studia profesjonalnego nie widziales - proponuje sie udac do wielkich firm reklamowych, producentow gier (to kolesi od textur)
jak znajdziesz u odpowiedzialnych za grafike na roboczym monitorze lcd to gratuluje

REi 30.04.2007 12:35

Kineskopow to juz nawet graficy z broda nie uzywaja ;)

Wszystkie nowe konstrukcje to panoramy i jak ktos chce cos nowego to nawet w ofercie takich firm jak EIZO 4:3 juz nie znajda :P

demek 30.04.2007 12:01

Cytat:

Napisany przez REi (Post 772154)
To pewnie dlatego grafizy uzywaja ekranow 4:3 bo panoramy sa wygodniejsze.... ya right :P Z doswiadczenia wiem ze do filmow panorama jest lepsza nie do grafiki, 4:3 po prostu przy tym samym rozmiarze w calach daja wiecej przestrzeni roboczej - i tyle :P

bo zawodowi graficy dalej uzywaja kineskopow....a z kineskopow mamy az JEDNA panorame

REi 30.04.2007 11:52

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 771940)
uzywaniu roznych programow typu photoshop niczym sie od 4:3 nie roznia, wiec.. po co sie cofac? :->

To pewnie dlatego grafizy uzywaja ekranow 4:3 bo panoramy sa wygodniejsze.... ya right :P Z doswiadczenia wiem ze do filmow panorama jest lepsza nie do grafiki, 4:3 po prostu przy tym samym rozmiarze w calach daja wiecej przestrzeni roboczej - i tyle :P

demek 30.04.2007 01:52

kazdy ma prawo chciec co mu sie podoba, a to, ze masz racje to inna sprawa :D

Smartek 29.04.2007 19:43

Wspolczuje Ci jesli przez cale zycie bedziesz myslal w ten sposob, bo zawsze bedziesz w tyle :-).
Panoramiczne ekrany procz wiekszej wygody przy ogladaniu filmow, surfowaniu w internecie, uzywaniu roznych programow typu photoshop niczym sie od 4:3 nie roznia, wiec.. po co sie cofac? :->

ro29 29.04.2007 11:08

Witam !

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 770410)
Najnowsze matryce TN nie sa wcale takie zle a sam napis MVA jeszcze wcale nie gwarantuje świetnej jakości. Najlepiej porównać na własne oczy.(...)

Może i racja - ale po pierwsze - czy poprawiło się w tych nowych matrycach TN odwzorowywanie kolorów - bo chyba nadal PVA-MVA jest tutaj lepsza ?
Co do porównania - owszem planuję przejść się do jednego czy ew. drugiego sklepu - ale - nie jestem taki "spec", żeby po paru minutach ocenić który z kilku monitorów lepszy; nie mam także w okolicy zbyt wielu sklepów (tak naprawdę jeden) a wycieczki po mieście po kilku sklepach niezbyt mi pasują ...

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 770410)
(...)
Rozdzielczość 1280 na 1024 jest wyższa niż 1440x900. O jakiś 1%.

W sumie tak ;)

Cytat:

Napisany przez Smartek
Zapytam zupelnie z ciekawosci - w czym Ci przeszkadza panoramiczny ekran? (...)

Odpowiedź - w tym, że jest panoramiczny ;)
A na poważniej - ja chcę kupić monitor o klasycznych proporcjach - a nie jakieś "rozciągnięty" ekran kinowy - po prostu już z samego wyglądu dla mnie ekrany i TV panoramiczne niezbyt się podobają - może to kwestia przyzwyczajenia, może tego, że praktycznie w kinach nie bywam (ostatni raz chyba z 8 czy 9 lat temu :taktak: ) - po prostu jestem w tym względzie klasykiem - monitor ma mieć proporcje 4:3 - już sam fakt, że na poważnie myślę o LCD to dla mnie ogromny postęp - bo to przecież "badziewiata" technologia pod conajmniej kilkoma względami - aczkolwiek ma też swoje plusy :)

Znalazłem dwa modele, które mnie zainteresowały - tylko, że droższe niż te 1000 zł:
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,32337/
- zaleta cena oraz w porównaniu do tego BENQ większe możliwości regulacji położenia - wady - z tego co ludzie piszą ta powłoka antyrefleksyjna często daje efekt "śniegu czy piasku"
oraz:
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,25420/
W sumie ten ma mało wad - no poza ceną ;)

Jeśli ktoś ma/spotkał się z powyższymi monitorami to chętnie wysłucham opinii - oraz oczywiście o innych - także TN - jeśli rzeczywiście te najnowsze są już tak dobre ;)

Pozdrawiam serdecznie
ro29

czechoj 26.04.2007 20:41

ostatnio przeszed***322;em na panoram***281; i mam same pozytywne wra***380;enia

Smartek 26.04.2007 19:50

Zapytam zupelnie z ciekawosci - w czym Ci przeszkadza panoramiczny ekran?

I poza tematem - zaczynam Wam zazdroscic, bo widze, ze wiekszosc ma juz minimum 19" monitorki, a ja jade na 17" i 15,4" w notebooku... :-(

sobrus 26.04.2007 19:19

Najnowsze matryce TN nie sa wcale takie zle a sam napis MVA jeszcze wcale nie gwarantuje ***347;wietnej jako***347;ci. Najlepiej por***243;wna***263; na w***322;asne oczy.
Rozdzielczo***347;***263; 1280 na 1024 jest wy***380;sza ni***380; 1440x900. O jaki***347; 1%.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:09.