![]() |
Wcześniej pisałem że nie chcę już Nero,ale niedawno zakupiłem nagrywarki Plextora z pakietem Nero10,jednak wypróbowałem najpierw pakiet Nero6 i wszystko działa idealnie,więc jednak Nero6 działa na systemie Vista.ImgBurn oraz BurnAware zdeinstalowałem,jednak Nero to Nero - i żadnych trzasków płyt po wypaleniu a filmy dvd zrobione pięknie się odtwarzają na dvd.Pozdrawiam.:)
|
Na pytanie "Jakie polecacie programy do Visty?", mogę najszczerzej odpowiedzieć: polecam zainstalować Windows 7 :-)
|
Napisz jak długo miałeś Vistę i na podstawie czego masz takie wnioski.
Mam Vistę od 2007, pełno softu i nie mogę jej nic zarzucić. Po wyłączeniu paru rzeczy system jest stabilny i od momentu instalacji nie miałem żadnej zwiechy, żadnego BSODa itp. A komputer chodzi co najmniej 5h dziennie, czasem nawet 2 dni non-stop. |
Mam Vistę również od 2007 i nie mam zamiaru niczego jej zarzucać. W odróżnieniu od wielu "znawców" uważam, że Vista, odpowiednio skonfigurowana i wyczyszczona ze śmieci, podparta paroma narzędziami, jest całkiem dobrym systemem, z którym nigdy nie miałem większych problemów.
Nie mówię, że Vista jest zła, mówię tylko, że Win 7 jest po prostu lepszy. |
Jest lepszy, ale nie jest za darmo.
Kupowanie do starego komputera z Vistą siódemki jest nieopłacalne. |
Dokładnie tak. Bardzo chciałbym wymienić system na 64-bit, ale też noszę się z zamiarem wymiany płyty i procesora na i5/i7, więc na razie sobie pracuję na Vista 32-bit do czasu uzbierania kasy na lepszy sprzęt. :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Nie.. jak mam powiedzmy 4 letni komputer z kupioną Vistą OEM, to jest on niewiele wart.
I nie warto kupować upgrade do 7 do starego Core2 - lepiej wymienić cały komputer na taki z preinstalowanym 7. Bo inwestowanie w starą platformę się nie opłaca. |
Witam,podkleję się pod temat,chciałem się zapytać jaki komunikator audio-video mogę zainstalować chodzi mi tu np. czy skype lub podobny?ponieważ nie chcę zbyt obciążać komputera:
-Windows Vista Home Premium,Service Pack 2, -Procesor: Intel(R)Pentium(R) Dual CPU T 2390@ 1.86Ghz -Pamięć RAM - 3,00 GB -Typ Systemu-32 bitowy Pozdrawiam. |
Najczęściej najlepszy komunikator to ten który
- działa - inni też z niego korzystają (trzeba mieć do kogo zadzwonić :P) Próbowałem różne, ale nie póki co Skype nie ma sobie równych. |
Dziękuję za poradę,więc zainstaluję Skype. Pozdrawiam serdecznie.
|
Zeby nie było - nie lubie Skype. Ma mało opcji, jest zamkniety, microsoftowy i może coś tam szpieguje.
Ale po prostu nawet na linuksie nic innego mi nie działa tak jak powinno. A to problem z kamerą, a to z połączeniem, a to rozmówca nie chce instalować jakiegoś "egzotycznego" programu wspierającego nowy "standard" który ma w nosie (np. jingle). Żeby jeszcze ten egzotyczny działał, ale zazwyczaj po przejściu przez konfiguracje kodeków itd działać nie mają zamiaru. A Skype - przy wszystkich swoich wadach - instalujesz i po prostu działa. I na Windows, i na Linuksie, i na tablecie z Androidem z biedronki. |
Jabber na co dzień i niech się inni dostosują :) A jak zostanie się samemu na jabberze, to wtedy należy pójść do psychologa, ale komunikatora nie zmieniać.
Skype dla cioć i wujków; dobry ten diabeł, bo działa nawet bez dostępu do Internetu. |
Przyszłość komunikacji w czasie rzeczywistym to XMPP, potocznie zwane Jabberem. Sam protokół opisuje jak zrealizować rozmowy video. Jednym z niestety nielicznych klientów, które to wspiera jest Jitsi - https://jitsi.org
Do rozmów głosowo-testowych można użyć np. Empathy, OneTeam. Wiem, że to może być dziwne, ale jednocześnie można mieć zalogowanych wiele klientów. Np. normalnie używasz pidgina do rozmów tekstowych - bo tak Ci odpowiada. Nagle osoba chce rozpocząć rozmowę audio, odpalasz OneTeam nie wylogowując się z poprzedniego klienta, nawiązujesz rozmowę i jazda. Później możesz odpalić kolejnego klienta i uruchomić rozmowę wideo. Niestety NIE MA klienta, który ma każdy aspekt dopracowany do perfekcji :( Jednak to samo można powiedzieć o Skype. Ludzie używają go tylko do rozmów wideo-audio. Tutaj na tym samym loginie/koncie, możesz korzystać ze wszystkiego. Polecam rozpoznać co jak działa :) |
Google Talk podobno ładnie wspiera video, znajomi używają.
Nie polecam tylko video przez przeglądarkę, ten proces ubijał mi W7 - no ale może poprawili. A czy jabber to przyszłość... niekoniecznie, zobaczymy. Tak czy siak to jedyny otwarty standard komunikatora, pozwalający na zmianę serwera, klienta - dalej z tym samym ID. Ja używam oldskulowego klienta Psi. http://psi-im.org/ Polecam. Video podobnież wspiera, gdzieś jakieś hakiery w Pakistanie podobno odpaliły, ale ja się w to nie bawię :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41. |