Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jakie polecacie programy do Visty? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jakie-polecacie-programy-visty-90957/)

pali 26.09.2012 19:17

@czaro80,
program Exact Audio Copy (EAC) i będziesz miał zabawę aż do wiosny :spoko:

@Yossi,
mam nadzieję, że nie zostaniesz mocno ukarany za złamanie Regulaminu Forum. Spróbuję pogadać z Reetou, ale nic nie obiecuję, bo jest na to strasznie cięty.

@M@X,
nawet nigdy nie zauważyłem, że nie można wielkich liter, bo z nawyku używam wszędzie małych - aby nie zastanawiać się czy gdzieś dalej jakiś interpreter będzie case-sensitive czy nie.

Jak poczytałem, ta opcja jest tak skompilowana z uwagi na zgodność ze starszym softem. I tu widać jak można ładnie budować Unixa, gdy nie trzeba martwić się o zgodność.

Pewnie nikt tego szybko nie naprawi, bo programiści myślą jak ja.

czaro80 26.09.2012 19:54

@pali,
bardzo ciekawy program:
EAC Exact Audio Copy nie tylko idealnie zgrywa kopiuje ale również koryguje "w locie" ewentualne błędy. Uwalnia to użytkownika od konieczności przesłuchania zgranego materiału. Jest to przydatne w przypadku porysowanych płyt. Program zgrywa do bezstratnego formatu WAV, jednak po zainstalowaniu dodatkowego kodeka LAME, możesz uzyskać format MP3.
EAC Exact Audio Copy usuwa niepotrzebnie fragmenty ciszy między utworami. Łączy się z internetową baza danych CDDB aby dodać nazwy piosenek do zgrywanych utworów. Wbudowany edytor pozwala na normalizację głośności otrzymanego materiału oraz ewentualne odszumienie. Interfejs może wydać się skomplikowany. Warto jednak nauczyć sie jego obsługi.

Trochę co o nim piszą, dotąd używałem innego programu do zgrywania WAV,no zaciekawił mnie;) muszę go przetestować:) zaczyna mnie to wszystko coraz bardziej wciągać ;)

Tylko co ma ten program wspólnego z tym co opisałem wcześniej ???????

M@X 26.09.2012 21:18

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1223950)
@M@X,
nawet nigdy nie zauważyłem, że nie można wielkich liter, bo z nawyku używam wszędzie małych - aby nie zastanawiać się czy gdzieś dalej jakiś interpreter będzie case-sensitive czy nie.

Jak poczytałem, ta opcja jest tak skompilowana z uwagi na zgodność ze starszym softem. I tu widać jak można ładnie budować Unixa, gdy nie trzeba martwić się o zgodność.

Pewnie nikt tego szybko nie naprawi, bo programiści myślą jak ja.

I to jest wlasnie problem. Przeczytalem kiedys takie madre zdanie (niestety, nie pamietam kto je wypowiedzial) w odniesieniu do Google+ i Facebooka, jednak ja chcialbym je sparafrazowac: "Programisci Linuksa swietnie rozumieja swoje technologie, podczas gdy programisci Apple swietnie rozumieja swoich uzytkownikow.". I tak w istocie jest.

Yossi 27.09.2012 06:57

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1223950)

@Yossi,
mam nadzieję, że nie zostaniesz mocno ukarany za złamanie Regulaminu Forum. Spróbuję pogadać z Reetou, ale nic nie obiecuję, bo jest na to strasznie cięty.

Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałem - możesz sprecyzować o co Ci chodzi?

pali 27.09.2012 13:43

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1223954)
Tylko co ma ten program wspólnego z tym co opisałem wcześniej ???????

Powstały trzaski na CD Audio zrobionej z MP3/WMA, tak?
Prawdopodobnie owe trzaski powstały w trakcie dekompresji.

EAC generalnie służy do zgrywania CD Audio, a następnie ew. kompresji do formatu stratnego. Ale może też posłużyć do czynności odwrotnej, tj. właśnie tego co robisz: przekształcenia z formatu stratnego typu MP3 na bezstratny.

EAC jest programem audiofilskim, niegdyś uważanym za najlepszy i pewnie niejednemu na tym forum łezka się w oku zakręci ;) Nie wiem czy teraz również jest najlepszy, bo już nie używam CD i nie wiem też czy EAC poradzi sobie z nowym sprzętem. Ale spróbuj. Poleciłem go Tobie, ponieważ mówiłeś że interesują Ciebie sprawy związane z obróbką muzyki, a taki program jak EAC pozwoli Tobie na zrozumienie wykonywanych czynności, otrzaskanie z terminologią etc

Używanie takich programów jak EAC jest czasochłonne i czasami lepiej użyć programów idioten proof. Ale też warto wiedzieć co one robią...

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1223959)
I to jest wlasnie problem. Przeczytalem kiedys takie madre zdanie (niestety, nie pamietam kto je wypowiedzial) w odniesieniu do Google+ i Facebooka, jednak ja chcialbym je sparafrazowac: "Programisci Linuksa swietnie rozumieja swoje technologie, podczas gdy programisci Apple swietnie rozumieja swoich uzytkownikow.". I tak w istocie jest.

Uściślę: Linuksa tworzą głównie zawodowi informatycy, programiści, administratorzy itd itp
W korpo jak Apple czy Microsoft więcej do powiedzenia mają psycholodzy niż informatycy. Programiści to woły robocze.

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1223987)
Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałem - możesz sprecyzować o co Ci chodzi?

Par. 15 Regulaminu Forum i znana zasada "nie wyręczaj moderatora" ;) Żartowałem.

Yossi 27.09.2012 14:00

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1223959)
"Programisci Linuksa swietnie rozumieja swoje technologie, podczas gdy programisci Apple swietnie rozumieja swoich uzytkownikow.". I tak w istocie jest.

M@xiu- pozwolisz na jedną, drobną poprawkę w tym cytacie?
On powinien brzmieć tak: "programisci Apple swietnie rozumieja SWOICH uzytkownikow." I tylko swoich!!!
P.S. Zlituj się - używaj polskich znaków, chyba, że z poziomu iZabawki jest to niewykonalne.

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1224046)
Par. 15 Regulaminu Forum i znana zasada "nie wyręczaj moderatora" ;) Żartowałem.

:spoko:

M@X 27.09.2012 14:45

Prosilem o wydzielenie tematu, to wszyscy mnie olali... :-/

A skoro juz tak ostatnio udowadniamy sobie, ze nie umiemy koegzystowac i dyskutowac miedzy soba bez straszenia regulaminami, to i ja przytocze.

Cytat:

Napisany przez Regulamin forum CDRinfo.pl, § -2-
Korzystając z Forum dyskusyjnego należy przestrzegać zasad pisowni języka polskiego. Dotyczy to przede wszystkim ortografii (odwiedź so.pwn.pl w razie wątpliwości związanych z pisownią), właściwego używania wielkich liter (w szczególności nie należy ich używać wewnątrz wyrazów które nie są nazwami własnymi) oraz interpunkcji (w szczególności chodzi o używanie kropek). Zgodnie z normami panującymi w internecie, nie ma obowiązku używania polskich liter (tzn. litery polskie zastępuje się łacińskimi: prawidłowo - "z" zamiast "ż", nieprawidłowo - "rz" zamiast "ż")

sobrus 27.09.2012 14:59

Temat o Unixie powinien być wydzielony, bo ciężko go w tym kontynuować.
Niestety z Linuksem już tak jest, że brakuje tam tych kilku psychologów i gnome3 jest tego doskonałym przykładem.
Nie jestem jednak zdania, że ten system powinien podążać całkowicie w kierunku przeciętnego Kowalskiego.

Bo co wtedy zostanie tym nieprzecietnym?

Yossi 27.09.2012 15:17

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1224072)
Temat o Unixie powinien być wydzielony, bo ciężko go w tym kontynuować.
Niestety z Linuksem już tak jest, że brakuje tam tych kilku psychologów i gnome3 jest tego doskonałym przykładem.
Nie jestem jednak zdania, że ten system powinien podążać całkowicie w kierunku przeciętnego Kowalskiego.

Bo co wtedy zostanie tym nieprzecietnym?

Jeżeli napisałeś to na poważnie, to ja ośmielam się nie zgadzać.
No bo co w końcu - system dla użytkownika, czy użytkownik dla systemu?

sobrus 27.09.2012 18:29

Zależy jakiego użytkownika. Programiście wygodniej jest czasem np. napisać skrypt w bashu niż męczyć się klikaniem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29.