Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jakie polecacie programy do Visty? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jakie-polecacie-programy-visty-90957/)

pali 14.09.2012 19:48

A o co się rozchodzi? Mówiłeś, że jesteś zadowolony :ysz:

Twoje konto i posty nie są twoją własnością, tylko społeczności.
A w sensie prawnym własnością podmiotu prowadzącego cdrinfo.pl
Zrób ankietę w Śmietniku.

ed hunter 14.09.2012 21:23

Wyłącz prąd w całym budynku.

Kris 14.09.2012 21:25

Albo je...nij komputer o ścianę. Konto na cdrinfo zniknie. Kadu też.

pali 14.09.2012 23:53

To jest obowiązek Moderatora.

grzeniu 15.09.2012 00:07

Ty mi tu obowiązków nie wyliczaj :rozga:
Czarkowi przejdzie, postawi coś w śmietniku i będzie git :D

pali 15.09.2012 00:11

Niech sobie Regulamin Forum przeczyta, który to regulamin zobowiązał się przestrzegać własnoręcznie postawionym ptaszkiem.

andy 15.09.2012 00:24

Może już wystarczy co?

czaro80 16.09.2012 02:40

Jaja sobie robicie i tyle,nie od tego jest takie forum co ma pomagać tylko proszę czytać wyżej jaką kulturę mają tu niektórzy, to nie jest pomoc komputerowa tylko cyrk- a ja mam taki cyrk wiecie gdzie- więc proszę - usunąć moje konto Panowie Mod. ! bo robicie z ludzi idiotów,*****i, itp ! USUWAĆ MI MOJE KONTO !!!!!!

Reetou 16.09.2012 02:49

Mod to może ci najwyżej bana strzelić, poproś grzecznie admina cześku...

pali 16.09.2012 03:46

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andy (Post 1222081)
wyjaśnij mi prosto w jednym zdaniu

W jednym zdaniu M@X - nie zrozumiałeś.
Próbowałem rozwinąć- nie zrozumiałeś.

Spróbuję rysunkiem:
Załącznik 60306

andy 16.09.2012 12:22

@pali wybacz ale ja twojego sposobu pisania totalnie nie łapie. Pokazałeś na zdjęciu dwa kółeczka, które mają symbolizować co? Wielkość serwerów Jabbera, różnicę serwera Googla a innych sieci?
Jeżeli tak to do czego to prowadzi?

Dlatego są potrzebne cytaty aby odnieść się do konkretnego tekstu. Wolisz pisanie luzem bez związku? Ok. Tylko potem się nie dziw, że to jest niezrozumiałe.

pali 17.09.2012 00:55

Duży bąbelek to sieć googla.
Mały bąbelek to inne sieci.

Dlatego M@X mówi, że googletalkowcy mogą gadać tylko sami ze sobą. Bo innych sieci jest bardzo, bardzo mało. I dlatego S2S na razie nie jest zaletą jabbera. Nie wiadomo też czy kiedykolwiek będzie to standard, tak jak mail.

Mam 39 stopni. Nie wiem czy jasno.

andy 17.09.2012 01:31

Cytat:

Duży bąbelek to sieć googla.
Mały bąbelek to inne sieci.
Google nie jest siecią Jabbera. Google TO OTWARTY SERWER JABBERA/XMPP, KTÓRY NALEŻY DO OTWARTEJ SIECI XMPP !!!!!!!!!
Oznacza to, że osoba mająca konto np. na aqq.eu może porozmawiać z osobą, która ma konto na serwere Google!

Cytat:

<message type='chat' id='purple9d02bd90' to='******@gmail.com'>
<active xmlns='http://jabber.org/protocol/chatstates'/>
<body>Wiadomość testowa</body>
</message>
<message type='chat' id='purple9d02bd91' to='*****@gmail.com'>
<active xmlns='http://jabber.org/protocol/chatstates'/>
</message>
Ta wiadomość została wysłana do osoby, która ma konto na serwerze Google. Wiadomość wysłałem ze swojego serwera (podpięta własna domena do infrastruktury hosted.im).

Cytat:

Dlatego M@X mówi, że googletalkowcy mogą gadać tylko sami ze sobą.
M@X to się nie powinien wypowiadać na tematy o których nie ma najmniejszego pojęcia, bo raz że wprowadza ludzi w błąd, a dwa kompromituje się.

Cytat:

Bo innych sieci jest bardzo, bardzo mało. I dlatego S2S na razie nie jest zaletą jabbera.
Jakich sieci?
Wiesz w ogóle co to znaczy S2S? To oznaczenie komunikacji Serwer 2/to Serwer - na polski, oznacza to, że serwer umożliwia wymianę obecności i wiadomości z innymi serwerami.

Krótkie porównanie: serwer pocztowy Gmail jest częścią sieci serwerów pocztowych, ponieważ możesz z niego wysłać wiadomość do osoby, która ma konto na innym serwerze pocztowym np. o2.pl, wp.pl

Cytat:

Nie wiadomo też czy kiedykolwiek będzie to standard, tak jak mail.
XMPP standardem już jest!

Cytat:

IETF nie posiada żadnej formalnej władzy, jednak to właśnie prace prowadzone przez IETF mają decydujący wpływ na kształt przyszłości Internetu. IETF generuje specjalny rodzaj dokumentów zwanych Request For Comments (RFC), w których zawarte są definicje dużej części standardów i protokołów internetowych (jak np. protokołu IP, TCP, SMTP, IMAP etc.)
Cytat:

Home Âť Protocols Âť RFCs
RFCs

The Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) formalizes the core protocols developed within the Jabber open-source community in 1999. The first XMPP RFCs were produced by the IETF’s XMPP Working Group in October 2004. In 2011 they were revised, resulting in the most up-to-date specifications (RFC 6120, RFC 6121, and RFC 6122).
Od roku 2004 XMPP jest standardem komunikacji w czasie rzeczywistym.

http://xmpp.org/xmpp-protocols/rfcs/

andy 17.09.2012 01:36

A to poniżej potwierdza to co napisałem wcześniej - Serwer Google jest otwarty na wiadomości z innych serwerów:

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ nslookup
> set type=srv
> _xmpp-server._tcp.gmail.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53

Non-authoritative answer:
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt2.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt3.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt1.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 20 0 5269 alt4.xmpp-server.l.google.com.
_xmpp-server._tcp.gmail.com service = 5 0 5269 xmpp-server.l.google.com.

pali 17.09.2012 02:23

M@X umrze ze śmiechu...
Cytat:

<message type='chat' id='purple9d02bd90' to='******@gmail.com'>
Po co mi tłumaczysz te oczywistości? Przecież rozmawiamy ze sobą prywatnie wiesz w jaki sposób. To jak mogę tego nie wiedzieć?

No jaki standard, skoro większość świata olewa ten standard? :D

A co do przedmiotu dyskusji, Bóg mi świadkiem, że po raz ostatni spróbuję; jeśli nie zrozumiesz,to zrobię Ci test myślenia abstrakcyjnego.
M@X mówi zgodnie z prawdą, że Google Talk jest JEDYNYM DUŻYM KOMERCYJNYM WDROŻENIEM XMPP - a i tak niszowym! Stąd dla większości userów S2S nie jest żadną zaletą, bo nie mają na liście kontaktów nikogo spoza @gmail.com. Ty też napisałeś do gmail.com :D

andy, zróbmy EOT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:06.