![]() |
No widzisz a Google Talk + bodajże Empathy nie działało.
To było ponad rok temu, testowane na opensuse 11.4 + Windows 7. Pidgin wtedy jeszcze wideo chyba całkiem nie obsługiwał. Przez rok wiele się mogło zmienić. Tylko jeśli nawet ... to co z tego jak wszyscy i tak używają skype? Do kogo ja z tego Pidgina zadzwonie? Śmiejesz się z użytkowników Apple że są niekompatybilni i nie mają nawet OBEX. Posiadanie Pidgina wśród normalnych ludzi to mniej więcej to samo. Działa tylko dopóki umiesz się nim podszyć pod inne programy (np GG, Facebooka, GMail) |
Cytat:
2. Nie rozumiesz wypowiedzi M@Xa. Bo ją pociąłeś na kawałki. 3. M@X mówi o tym, że ludzie nie używają XMPP - używają konkretnych wdrożeń identyfikowanych dla nich poprzez komercyjną markę. Ile znasz takich powszechnych marek? Ja jedną: Google Talk. Od lat polecam ten komunikator znajomym, ale w życiu mi do głowy nie przyszło, aby opowiadać im o S2S albo priorytetach (których zresztą klient GT nie wspiera). Pokazuję im, że to fajny lekki komunikator i moich 50 znajomych go polubiło -a przy okazji mogą do mnie napisać. Nie mówię im o S2S, bo nie ma innego dużego, powszechnego wdrożenia - a więc M@X ma rację, że de facto Google Talk jest komunikatorem zamkniętym na userów GMaila. Tylko nie mów mi o: 1. tlen - to upadająca sieć dla nie wiem kogo 2. facebook - brak promocji i kulawo działa 3. nerdach jak my, którzy wpisują coś w DNS, szyfrują rozmowy itd itp Google Talk jest zamknięty, bo nie ma konkurencji. W momencie gdy powstanie inna wielka sieć, to można mówić ludziom o zaletach S2S. Cytat:
Użyję swojego transportu w megiteam, zamiast chrome i może pojmę :) Cytat:
Cytat:
Klienty raczej dogadują się między sobą, bo to banał. |
Wiesz co nie pamiętam dokładnie z jakich serwerów korzystaliśmy.
Zadanie było na pozór proste: Znaleźć coś co nie jest Skypem, a pozwoli do siebie dzwonić. Skype 2 na Linuksa był dość okrojony, a poza tym to Skype. Zachęciła mnie reklama GNOME3, która jasno pokazywała, że Empathy ma taką możliwość. Niestety mimo paru prób nie udało się nam połączyć. Pamiętam że wywalało mi jakiś błąd, który był szeroko znany na forach. Niestety rozwiązanie znane nie było. Więc daliśmy sobie spokój. Już nie chciałem męczyć brata bo był zniecierpliwiony i miał ze 3 nie działające programy. Całkiem możliwe, że gdyby spróbować teraz - to by zadziałało. Ja mam teraz nowy system, zarówno na Linuksa jak i na Windę są już nowsze wersje. |
Aaa, Ty mówisz o audio, myślałem że txt.
Google Talk od 2006 całkiem dobrze wspiera rozmowy głosowe, video też niczego sobie - ale na Linuksa to tylko "Video an voice plug-in" do przeglądarki. http://www.google.com/talk/ Ten plugin ubił mi kiedyś Windows 7, ledwo go usunąłem. Nie wiem jak działa na linuksie. |
Z tym wideo było gorzej.
Mój brat używa na przykład Pidgina na Windows, sam mu poleciłem. Ale tu taki zonk: Cytat:
http://www.skype.com/intl/pl/get-sky...omputer/linux/ I problemów brak. |
Cytat:
To, że ktoś korzysta z Google Talka, czy Spika, czy z innego programu, który wykorzystuje protokół XMPP oznacza, że korzysta z XMPP. Używając FB Chata korzystasz z XMPP. Koniec kropka. To jest fakt. Cytat:
[QUOTE]Pokazuję im, że to fajny lekki komunikator i moich 50 znajomych go polubiło -a przy okazji mogą do mnie napisać. Nie mówię im o S2S, bo nie ma innego dużego, powszechnego wdrożenia - a więc M@X ma rację, że de facto Google Talk jest komunikatorem zamkniętym na userów GMaila.[/QUOTE Z szacunku do Ciebie użyję słowa MYLISZ SIĘ. Osoby posiadające konta na serwerze od Google mogą rozmawiać z osobami z innych serwerów - o to właśnie chodzi. Nie ma jednego słusznego serwera, klienta, czy systemu operacyjnego. Cytat:
@2. FB co prawda korzysta z XMPP, jednak nie umożliwia jeszcze na komunikację z innymi serwerami. @3. Ja niczego w DNS nie wpisuję(to jest potrzebne jak chcesz samemu serwer postawić), a szyfrowanie rozmów traktuję jako ochronę prywatności. Cytat:
Jeżeli mi nie wierzysz, to zapytaj się Beriona. Cytat:
Właśnie o tym cały czas mówię - wypowiadają się osoby, które tak na prawdę nie mają zielonego pojęcia - coś usłyszały, coś doczytały... To, że rozmowa Ci się zapisuje to dlatego, że ten kontakt jest traktowany jako Jabberowy. W momencie wysłania do niego wiadomość (transport - czyli taki komunikator GG tylko działający na serwerze a nie u Ciebie lokalnie) przesyła ją do serwera GG. Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to zapoznaj się z tym: http://www.jabberfaq.info @sobrus serio nie wiem dlaczego Ci nie działało. Jeżeli klienty mają poprawnie zaimplementowaną obsługę Jingle dla takich rozmów to nie ma żadnego problemu. Skype niestety upowszechnił się kiedy specyfikacja Jingle(podprotokół do sygnalizacji/inicjalizacji połączenia - to coś jak SIP) została dokończona. To tak jak z GG. Ludzie używają i NIE chcą się uczyć niczego innego. Dla mnie XMPP to wolność. Przeniosłem się z Windows na Linuksa i nie mam problemów z korzystaniem z niego. To jak korzystanie z emaila. Wpisujesz adres odbiorcy i już - działa. |
Dziękuję andy, że znowu zamiast włączyć się w dyskusję, tłumaczysz coś o czym każdy wie.
Dowiedziałem się, że Google Talk, fb i tlen korzystają z XMPP. Dowiedziałem się, że serwery GT są S2S. Dowiedziałem się po co są wpisy w DNS. Szkoda tylko, że kompletnie nie odniosłeś się do niczego o czym jest rozmowa :) Aha, dowiedziałem się, że nie znam podstaw. Polecasz jabberfaq. Świetnie. To wyczytaj sobie z tego FAQ czemu rozmowy z transportu gg nie zapisują się np. na xabber.de - a tylko na gmailu :) Bo ja już to rozgryzłem :) Zapomniałem o tym: Cytat:
|
Socrates 111 tez do visty ? :)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Udowodniłem również, że ktoś tego używa, no i kolejny raz wytknąłem Maksowi, że pisze bzdury. Jeżeli jednak dalej uważasz, że nie odniosłem się do niczego to wyjaśnij mi prosto w jednym zdaniu co pominąłem bez lania wody i marketingowo/PRowych wstawek. |
Jak usunąć z kompa całkowicie komunikator Kadu?Mam już Skype i jestem z niego zadowolony.
|
Panel sterowania - programy.
|
Wszystkie!
Jajek jak coś *ebnie... To włosy z podłogi zbierać. |
hhahaaaa:)
Panowie Administratorzy - już pisałem na priv - PROSZĘ O USUNIĘCIE MOJEGO KONTA ! ŚPICIE ? |
Skoro tak nas nie lubisz to po co tu jeszcze piszesz?
Wyloguj się, skasuj z zakładek i zapomnij. |
jak mam to zrobić proszę jaśniej bo ciemność widzę - to nie należy chyba do mojego obowiązku tylko Moderatorów ? PROSZE O LIKWKIDACJE MEGO KONTA czy piszę po chińsku ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:40. |