Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.09.2012, 14:57   #76
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Po co mi tłumaczysz te oczywistości? Przecież rozmawiamy ze sobą prywatnie wiesz w jaki sposób. To jak mogę tego nie wiedzieć?
Ponieważ ostatnimi wypowiedziami temu zaprzeczyłeś...

Cytat:
No jaki standard, skoro większość świata olewa ten standard?
Trudności z przekonaniem innych do wdrożenia go ma czas ustandaryzowania się XMPP. Był ot rok 2004, istniały już wtedy inne sieci, które bazowały na swoim autorskim oprogramowaniu.
Gdyby XMPP stał się standardem w latach 70-80, to dzisiaj był by jedynym systemem dzięki któremu można wymieniać wiadomości w czasie rzeczywistym.

Cytat:
A co do przedmiotu dyskusji, Bóg mi świadkiem, że po raz ostatni spróbuję; jeśli nie zrozumiesz,to zrobię Ci test myślenia abstrakcyjnego.
Moja wina, że piszesz strasznie chaotycznie i niewyraźnie? Nic dziwnego, że potem są problemy z interpretacją twoich postów.

Cytat:
M@X mówi zgodnie z prawdą, że Google Talk jest JEDYNYM DUŻYM KOMERCYJNYM WDROŻENIEM XMPP - a i tak niszowym!
Nawet gdyby w taki sposób to pisał (a nie pisał) to i tak się myli.

Do dużych firm, które wdrożyło standard XMPP jest min. Facebook ze swoim FB Chat, NK ze swoim NK Talk, Sympatia.pl, WP ze swoim Spikiem czy jak to się tam nazywa, Tlen.pl, AQQ(które w polsce jest bardzo duże). Oczywiście takich przykładów jest więcej.

Kurde wychodzi, że AOL/AIM ma otwarte S2S ))

Cytat:
andy@nabuchodonozor:~$ nslookup
> set type=srv
> _xmpp-server._tcp.aol.com
Server: 192.168.1.1
Address: 192.168.1.1#53

Non-authoritative answer:
_xmpp-server._tcp.aol.com service = 0 1 5269 xmpp.gxmpp.oscar.aol.com.
Swego czasu ICQ też testowało wdrożenie XMPP zamiast protokołu OSCAR.

Cytat:
Stąd dla większości userów S2S nie jest żadną zaletą, bo nie mają na liście kontaktów nikogo spoza @gmail.com. Ty też napisałeś do gmail.com
Co ty wygadujesz? S2S jest zaletą tego standardu bo nie ważne kto ma na jakim serwerze konto będziesz mógł się z nim porozumieć!
Jeżeli się kogoś pytam czy np. korzysta z Googe Talka i dostaję pozytywną odpowiedź, to wiem, że w każdej chwili będę mógł z taką osobą porozmawiać, lub ona ze mną.

Tak napisałem do osoby z serwera Google aby pokazać, że jest to możliwe, bo twoje poprzednie posty twierdziły, że takie coś jest niemożliwe.
Na swojej liście kontaktów mam osoby z różnych serwerów.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.09.2012, 08:42   #77
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez czaro80 Podgląd Wiadomości
Witam,niedawno zrobiłem format komputera i chciałem się poradzić jakie programy polecacie do zainstalowania które nie pobierają dużo pamięci?chodzi mi głównie o komunikatory,program do wypalania płyt itp.Pozdrawiam.
Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby.

W dalszym ciagu uważam, że żyło by Ci się o wiele łatwiej, gdybyś zrobił upgrade do Win7, chociaż ja uważam, że Vista, podparta kilkoma narzędziami systemowymi chodzi całkiem dobrze i nie ma co narzekać.
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2012, 11:02   #78
czaro80
Banned

Data rejestracji: 17.10.2011
czaro80 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby. - napisał Yossi .
No dobrze,zacznijmy od początku,teraz głównie chodzi mi o dobry program do wypalania płyt CD-R,nie jak ktoś mi tu już radził ImgBurn czy CD Burnier XP,co sądzisz o Nero od 6 w górę, oraz o Ashampoo?
czaro80 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2012, 11:12   #79
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Pytanie było : "jakie programy doradzacie do Visty"
A nie "czy Vista to dobry system".
Upgrade do siódemki kosztuje 400-500zł
http://www.komputronik.pl/product/86...ramy_PC/_.html

więc odpowiedzi w stylu "po co Ci jakieś programy, zainstaluj sobie siódemke bo jest lepsza" nie są dobrą radą i są nie na temat
pomijając że Windows 7 w zasadzie nie umie robić nic więcej niż Vista.

I po drugie różnice miedzy Vistą a 7 są w zasadzie kosmetyczne - 99% oprogramowania tak samo nadaje się dla jednego, jak i dla drugiego.
Więc możecie polecać cokolwiek.

Wątek o XMPP przydałoby się natomiast wydzielić...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.09.2012 o godz. 11:18
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2012, 11:29   #80
Yossi
Forumator

Cytat:
Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów, które polecam, ale musiałbyś nieco dokładniej określic swoje potrzeby. - napisał Yossi .
No dobrze,zacznijmy od początku,teraz głównie chodzi mi o dobry program do wypalania płyt CD-R,nie jak ktoś mi tu już radził ImgBurn czy CD Burnier XP,co sądzisz o Nero od 6 w górę, oraz o Ashampoo?
Nie lubię Nero, instaluje jakieś koszmarne ilości plików w systemie, które później bardzo trudno jest usunąć. Generalnie - strasznie zamula system, chociaż jego funkcjonalność jest jedna z najlepszych na świecie.
Długi czas używałem Droppix (http://www.droppix.com/) całkiem fajny i niedrogi, ale szybko przekonałem się do Ashampoo.
Wersja komercyjna Burning Studio 11 (https://www.ashampoo.com/pl/pln/pin/...ning-Studio-11), która zawiera chyba wszystko, o czym może marzyć przeciętny "nagrywacz", a nawet dużo więcej.
Wersja całkowicie darmowa - zupełnie wystarczająca dla 90% uzytkowników - Burning Studio Elements (https://www.ashampoo.com/pl/pln/pin/...tudio-Elements), sam używam tej wersji ( chociaż mam w ramach współpracy darmowe licencie na wersje komercyjne) i w zupełnosci mi to wystarcza.
Bardzo polecam!
Stary 18.09.2012, 11:35   #81
Yossi
Forumator

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Pytanie było : "jakie programy doradzacie do Visty"
A nie "czy Vista to dobry system".
Gdybyś był uprzejmy przeczytać dokładnie to, co napisałem, zamias sie napinac niepotrzebnie to byś zauważył, że napisałem: "Do Visty (której nie polecam), mogę doradzić wiele programów...".
Nie polecam - to nie znaczy, że Vista to jest zły system. Wiele razy pisałem o tym, że nie ma co krytykować Visty bo to całkiem fajny system jest i tylko trzeba go podeprzeć paroma małymi narzędziami (najczęściej darmowymi). Używałem ładnych parę lat i nigdy na Vistę nie narzekałem, Siódemka jest po prostu lepsza, łatwiejsza,, stabilniejsza - to wszytko.
Zaznaczam - nie ma żadnego przymusu przechodzenia na 7, a Ci co twierdzą, że Vista jest do d...y, to po prostu "nie meli w reku". Jak komus Vista wystarcza, to wydawanie paruset PLN na upgrade nie ma sensu.
Stary 18.09.2012, 11:39   #82
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja w 99% przypadków używam ImgBurn, tylko do płyt audio mam inne aplikacje.
Całkiem fajnie zapamiętałem darmową wersję Ashampoo, ale ostatni raz używałem jej rok temu więc nie wiem jak stoi teraz.

Nero tak jak mówi Yossi zepsuło się dawno temu, to już kombajn do multimediów a nie program do nagrywania płyt.

edit:
@Yossi
co sądzisz o Viscie to wiem od poczatku tego wątku
Cytat:
Napisany przez Yossi
Na pytanie "Jakie polecacie programy do Visty?", mogę najszczerzej odpowiedzieć: polecam zainstalować Windows 7 :-)
i nie ma sensu tego powtarzać w każdej wypowiedzi, no chyba że to takie bardzo ważne.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.09.2012 o godz. 11:44
Stary 18.09.2012, 12:24   #83
czaro80
Banned

W 2010 roku,nabyłem Ashampoo Burning Studio 2009 PL,zainstalowałem ten program na maila dostałem klucz,po tych wszystkich "operacjach" wypalałem CD-R właśnie na tym programie i wszystko było dobrze, do kiedy gdy kumpel przyniósł mi płytkę z Nero 7 Essentials-zainstalowałem również ten program,i tak na przemian wypalałem dwa lata temu płytki i dobrze,aż Nero 7 zaczął robić dziwne sprawy w kompie,prosił o wykupienie pełnej wersji i powstało bardzo dużo błędów w systemie windows, i od tego momentu płyty już nie wypalały się z taką idealną jakością jak wcześniej,zdeinstalowałem więc Nero7 ale pozostało po nim wiele plików które mi "mieszały w systemie"- nie wszystko zostało widocznie zdeinstalowane ze systemu.Dlatego zrobiłem format.
Z tego co się domyślam to Nero7 Essentials to jakaś wersja trial? Moje kolejne pytanie -jak już korzystałem z Ashampoo Burning Studio 2009PL i było dobrze, to czy jak zainstaluję go czy muszę pobrać nowe klucze do niego czy wpisać te co mam, co używałem od początku?Programu Droppix nie znam.

Sprawdziłem, wersje Ashampoo Burning Studio 2010czy 2011 są dostępne wersje testowe/trial..?

Ostatnio zmieniany przez czaro80 : 18.09.2012 o godz. 13:30
Stary 18.09.2012, 13:42   #84
Yossi
Forumator

Cytat:
W 2010 roku,nabyłem Ashampoo Burning Studio 2009 PL,zainstalowałem ten program na maila dostałem klucz,po tych wszystkich "operacjach" wypalałem CD-R właśnie na tym programie i wszystko było dobrze, do kiedy gdy kumpel przyniósł mi płytkę z Nero 7 Essentials-zainstalowałem również ten program,i tak na przemian wypalałem dwa lata temu płytki i dobrze,aż Nero 7 zaczął robić dziwne sprawy w kompie,prosił o wykupienie pełnej wersji i powstało bardzo dużo błędów w systemie windows, i od tego momentu płyty już nie wypalały się z taką idealną jakością jak wcześniej,zdeinstalowałem więc Nero7 ale pozostało po nim wiele plików które mi "mieszały w systemie"- nie wszystko zostało widocznie zdeinstalowane ze systemu.Dlatego zrobiłem format.
Z tego co się domyślam to Nero7 Essentials to jakaś wersja trial? Moje kolejne pytanie -jak już korzystałem z Ashampoo Burning Studio 2009PL i było dobrze, to czy jak zainstaluję go czy muszę pobrać nowe klucze do niego czy wpisać te co mam, co używałem od początku?Programu Droppix nie znam.

Sprawdziłem, wersje Ashampoo Burning Studio 2010czy 2011 są dostępne wersje testowe/trial..?
Tumasz 30-dnowy Trial (z możliwością przedłużenia), do Ashampoo Burning Studio 2011 - https://www.ashampoo.com/pl/pln/dld/...ing-Studio-11/
A rutaj - całkowicie darmowy Ashampoo Burning Studio Elements: https://www.ashampoo.com/pl/pln/dld/...udio-Elements/

Obie wersje są dostepne w języku polskim
Stary 21.09.2012, 18:13   #85
czaro80
Banned

Yossi ale tam się trzeba zarejestrować,nawet w tym jak piszesz darmowym Ashampoo, czy ktoś korzysta z tego programu i jak się sprawuje ?
Stary 21.09.2012, 23:07   #86
sobrus
Jukebox Hero

Ja używałem kiedyś wersji bezpłatnej z dobreprogramy.pl:
Oczywiście to nie było wtedy 2012, oni regularnie aktualizują:

http://www.dobreprogramy.pl/Ashampoo...ows,12487.html

Używałem rzadko, ale działało.
Stary 22.09.2012, 13:29   #87
czaro80
Banned

Ja używałem wersji 9,ale ciągle mi spam na pocztę wysyłali,a jakiego więc programu teraz używasz?Wyżej zapytałem : jak mam na płycie wersję 9 oraz klucze do tej wersji-czy muszę na nowo się u nich rejestrować czy wystarczy klucz który mam? Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie
Stary 24.09.2012, 07:27   #88
sobrus
Jukebox Hero

Wciąż używam głównie ImgBurn, a zamiast Ashampoo mam Brasero.
Stary 24.09.2012, 08:34   #89
Yossi
Forumator

Cytat:
Yossi ale tam się trzeba zarejestrować,nawet w tym jak piszesz darmowym Ashampoo, czy ktoś korzysta z tego programu i jak się sprawuje ?
No, a co Ci szkodzi się zarejestrować za darmo i dostać za free dobry (naprawdę dobry) produkt? Uzywam od dawna, do mniej i bardziej skomplikowanych zadań i bardzo sobie chwalę. Chodzi bez zarzutu nawet na stareńkim sprzęcie.
Ja korzystam z kilku programów Ashampoo i to od wielu lat. Np. Ashampoo WinOptimizer pierwszy raz kupiem wersję 5, a teraz jest już 9 i dalej używam. Nawiasem mówiąc, ten program tez ma dasrmową wersję. Jest to dla mnie jeden z najbardiej podstawowych i potrzebnych programów. Kombajn, który z powodzeniem zastępuje conajmniej kilka innych programów do zarządzania systemem.

Cytat:
Ja używałem wersji 9,ale ciągle mi spam na pocztę wysyłali,a jakiego więc programu teraz używasz?Wyżej zapytałem : jak mam na płycie wersję 9 oraz klucze do tej wersji-czy muszę na nowo się u nich rejestrować czy wystarczy klucz który mam?
Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie [/QUOTE]

Oni nie wysyłają spamu, tylko info o nowych wersjach swoich produktów lub specjalnych cenach. Jeżeli raz kiedyś sie u nich zarejestrowałeś, to masz założone konto na MyAshampoo. Konto służy głównie do przechowania Twoich kluczy licencyjnych (w razie, gdybyś zgubuł czy skasował) oraz linków do downloadu plików instalacyjnych Twoich zarejestrowanych wersji. Na swoim koncie masz też zakładkę Ustawienia, gdzie możesz powyłączać wszystkie rodzaje powiadomień mailowych i wtedy nie będziesz dostawać od nich żadnych wiadomości.

Cytat:
Jaka jest różnica między 9 a numery wyżej ? Oraz wersja 9 nie widzi mp3 z tzw obrazkami przy mp3 jak to jest w nowszych wersjach? Jeżeli chodzi o prędkość to wypalałem na tym programie z maksymalną prędkością i dobrze. Dlatego proszę o poradę bo kompa mam już przygotowanego a nie chcę go brudzić bo jest po formacie
Wersje 10 oraz 11 są dokładnie i po polsku opisane na stronie Ashamopoo, więc nie ma chyba sensu, żebym tu przepisywał - poczytaj.
Żeby nie zasmiecać kompa niepotrzebnymi instalkami, zastanów się, jakich funkcji potrzebujesz. Być może wystarczy Ci darmowy Ashampoo Burning Studio Elements, a jesli nie - to najnowsza wersja komercyjna (11) kosztuje coś około 65,00 PLN, czyli majątek to to nie jest.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 24.09.2012 o godz. 08:47
Stary 24.09.2012, 14:33   #90
czaro80
Banned

Tylko do wypalania płyt CD-R.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: