![]() |
tak jak w innym poscie pisalem, tez jestem zainteresowany instalacja linuxa, jednak skoro w wersji Unbutu duzo trzeba robic z pod konsoli, to jaka inna wersja na sam poczatek byla by prostsza? Bo czytając wypowiedzi innych to kazda Osoba to inne zdanie :)
|
Najlepszy na początek jest Mandrake - przynajmniej ma prosty instalator;)
Muszę skombinować jakąś nowszą wersję... + A SUSE? Dobre dla początkującego? Szkoda że jest na 5 CD - za dużo ściągania. |
SuSE - na poczatek ok, jeżeli znasz angielski bo nie jest jeszcze do konca spolszczony (no chyba ze juz jest)
|
Ubuntu wywalił mi się prz instalacji boot managera, Mandrake też się powiesił przy instalacji.
Coś pecha mam... Opłaca się ściągać SUSE 10 RC1? |
Cytat:
Między czasie możesz przetestować, np. PCLinuxOS albo Kubuntu:) |
Dla zainteresowanych Fedora Core 4
http://www.fedora.pl/ i to http://faq.fedora.pl/ Cytat:
C=hda1 D=hda2 /=hda3 /home=hda4 swap :) Jak masz problem z patrycjonowaniem to se lepiej ubuntu odpuść ;) Mandrivia dla początkujących będzie dla ciebie najlepsza ;) A jak już troche sie poduczysz na Linuxie to przejdź na Fedore Core 4 :D |
Cytat:
C= hda1 root(/)= hda2 tabela logiczna = hda3 (niemontowalne to to ;) ) swap = hda4 d= hda5 Ps. DHCP to z angielskiego Dynamic Host Configuration Protocol czyli takie cos ze jezeli masz to w sieci osiedlowej to zeby uzyskac dostep do neta nie musisz nic ustawiac - system sam pobierze dane z servera DHCP. |
SUSE - ostateczny wybór.
Trzeba mieć wszystkie 5 CD do instalacji czy wystarczy mniej? |
Cytat:
:fiu: |
Jeszcze dobrze nie ściągnąłem 9.3 a tu się pojawia Suse 10.0
Premiera w czwartek. |
Zainstalowałem SuSe 9.3 i... powiedzcie mi z czym to się je.
Empeki mi nie chodzą itd. Trzeba kodeki instalować i inny stuff tyle że nie wiem jak. Nawet nie jestem zalogowany jako root - przy instalu utworzyłem jakieś konto i teraz mi automatycznie loguje. Jak zrobić żeby się logować od razu jako root? Jak się instaluje progsy? Mam kilka paczek tar.gz i tar.bz2 - najpierw to trzeba chyba skompilować. Mam poradnik jakie komendy wpisywać ale nic mi to nie mówi. Pliki trzeba skopiować chyba do katalogu głównego żeby je można było odpalać z konsoli.... ??? |
Cytat:
z ciekawości, bo mi padł komp (płyta i in. bebechy do serwisu, żeby zobaczyli co się popsuło). Suse nie chciało mi zrestartować komputera ani wyłączyć, no i ja głupio wcisnąłem suspend (uśpienie ?). Następnego dnia nie uruchomiłem już komputera (bios się nie zgłasza). Tylko nie jestem pewien przyczyny :) |
Ja wybieram system z NT Loadera więc Windę mogę sobie odpalić w razie czego.
Kilka rzeczy już opanowałem, nawet z drukarką nie musiałem kombinować - sama się znalazła. Najgorsze że nie mam netu na Linuxie. ndiswrapper obsługuje kartę WL U350 a ja mam U350B - nie wykrywa mi sterowników. Czyba że coś źle robię... |
Cytat:
|
Robię to według instrukcji, wgrywam sterowniki z Wina (.inf), sprawdzam wrapperem a ten nic. Nie istaluje.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:20. |