![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Stworzenie nowego systemu pakietów nie jest w sumie złym pomysłem - ja na przykład apt-geta nie lubie. Cytat:
Natomiast jestem bardzo za tym, aby firmy (zwłaszcza komercyjne nastawione na $$$) nie tłukły setek pseudo otwartych systemów bazujących na linuksie, z których każdy chce pokazać że wcale nie jest Linuksem (bo linuks jest trudny itepe), wziąć co najlepsze i nie dać nic, tylko wreszcie zrobiły coś nowego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
G3, Unity i Windows 8 to nie postęp, to zmiana targetu. Są tworzone by ułatwić pracę nowym użytkownikom ale kosztem tych bardziej zaawansowanych. Jeżeli następca Chevroleta Corvette będzie traktorem - starzy fani marki też będą protestować. Konsola jest nieodłącznym elementem Unixa i wiele rzeczy robi się z niej dużo szybciej i wygodniej. Jesteś pewien że ukrywanie jej to postęp? Bo moim zdaniem tylko moda. Bardzo sie cieszę że jest takie GNOME3 i pewnym osobom bym je zainstalował. Tylko dlaczego jego twórcy posłali jednocześnie GNOME2 do piachu? To już nie jest tak fajnie. Próbowałem LXDE, XFCE, Cinnamon, Gnome3, KDE, Openbox, Unity i nie wiem co jeszcze i wciąż wracam do GNOME2 bo po prostu według mnie jest najlepszy. I nie rozumiem dlaczego w myśl postępu ktoś wyciągnął mu wtyczkę z kontaktu. Wracając jeszcze na chwilę te nowe pulpity nie są absolutnie pulpitami "dla każdego". Czy ktoś zna firmę gdzie poinstalowano Windows 8 z interfejsem kafelkowym? Nie, bo pracować się na tym nie da. Dla każdego to był Windows XP. |
Widzę, że i Sobrus do końca nie zrozumiał. W tej całej plotce chodziło o to że Cannonical zabroni dostępu do binarek pakietów a nie pakietów jako takich.
Dziwne, że takie plotki rodzą się w obozie który podobno ma być lepszy... Jak kradli kase z Banshee to było ok tak? Cytat:
To że jedna dystrybucja bazuje na innej to coś normalnego i pozytywnego. Chciałbyś aby Cannonical stworzyło zupełnie nową dystrybucję, która by miała całkowicie niezgodny system pakietów? Zauważyłem że w zależności od sytuacji albo jesteś za tworzeniem czegoś od nowa, albo za kontynuowaniem prac istniejącego projektu. Np. drugą zasadę wyznajesz w przypadku Mir a pierwszą gdy przychodzi do stworzenia systemu od nowa. Moim zdaniem dystrybucje linuksa powinny standaryzować pewne rzeczy aby się do siebie zbliżać a nie oddalać. Ba taką zasadę powinniśmy do wszystkiego przylepiać. Protokół do wymiany wiadomości w czasie rzeczywistym - XMPP, standard zapisu dokumentów ODF, PDF itd. Moim zdaniem Cannonical próbuje stworzyć dystrybucję dla każđego opartą na jądrze Linux - to o czym zawsze marzył Linus - aby systemy na nim oparte zdominowały rynek desktopowy. Oczywiście samo Cannonical nie jest idealne i popełniło wiele błędów. Jednak dziwicie im się? Wiele rzeczy, które próbują zmienić trafia na beton konserwatystów, którzy woleli by siedzieć w eopce konsoli. Dla mnie takie Unity, GNOME3 to krok w dobrą stronę aby dystrybucje linuksa zainteresowały każdego. Ubuntu instalujesz i używasz - od tak. Ktoś się odniesie do moich wcześniejszych pytań odnośnie sambę? |
A co tu komentować, jeżeli ktoś przeczyta nierzetelny artykuł, to nic dziwnego że będzie tkwić w błędzie.
Natomiast co do wypowiedzi M@Xa, to nie zgadzam się :) GNU/Linux to troche inna para kaloszy. Tu normą jest takie postępowanie a nie inne - chcesz coś włożyć do garnka to zajmij się czymś innym niż rozdawanie wolnego oprogramowania. Debian nie protestował, że Ubuntu na nim "pasożytowało", taka jest norma. To coś na zasadzie - dostałeś za free, dajesz za free. Nie zgadzasz się z licencjami GPL, nie podoba Ci się idea wolnego oprogramowania, uważasz że to strata czasu itd - to po co w zasadzie zajmujesz się Linuksem? i jeszcze prowadzisz swoją dystrybucję? Napisz coś swojego i sprzedawaj jak chcesz i za ile chcesz na jakiej chcesz licencji. Jeżeli dystrybucje pójdą między sobą na noże, to żadna daleko nie zajdzie. Oczywiście teoretycznie jakaś dystrybucja mogłaby coś takiego zrobić - ale wątpie żeby było to mile widziane przez kogokolwiek, z użytkownikami włącznie. |
Przeczytaj dokładnie o co chodzi...
|
Ale co w tym dziwnego? Tez bym sie wkurzyl gdybym ja placil za serwery a inni z tego korzystali. Nie placa mi za to ze korzystaja z moich zasobow to wysylam ich na drzewo - krotka pilka... Czas dorosnac - ideologia konczy sie gdy nadchodzi czas wlozyc cos do garnka...
|
Bardzo mocno czekam na komentarze osób, które każdą wpadkę wypominają Cannonical ;)
http://www.dobreprogramy.pl/Anatomia...log,49889.html |
@up tak jak pisał Kogoro puppy linux powinien być ok:
Cytat:
-- Niemiecki sąd Bundespatentgericht (federalny sąd patentowy Niemiec ***8211; BPatG) po całodniowej sesji poświęconej analizie europejskiego patentu EP0618540 (Common name space for long and short filenames), uznał patent ten za nieważny w całości, włącznie z zaproponowanymi przez Microsoft poprawkami. http://www.dobreprogramy.pl/Patent-M...ews,49814.html Pytanko do znawców. Zainstalowałem sobie jakiś pierdzielnik do Nautilusa (Menadżer Plików) dzięki któremu mogę udostępnić foldery przez menu kontekstowe - bardzo wygodne kiedy chcemy coś udostępnić na chwilkę. Znalazłem na sieci informację, że Nautilus "trzyma" udostępnione udziały w /var/lib/samba/usershare. I teraz pytanie. Czy każdy z tych udziałów będzie widoczny po wydaniu polecenia smbtree? Drugie pytanie. Co jest lepszym rozwiązaniem. Udostępnianie w taki sposób, czy przez edycję pliku /etc/samba/smb.conf? W smb.conf przykładowe udostępnienie wygląda tak: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Dalej: Jak wiadomo linux sprawdza dwa razy zanim ktoś dostanie dostęp do udziału - pierwszy etap to weryfikacja czy użytkownik na którego się loguje jest poprawny i hasło się zgadza, drugi to uprawnienia na poziomie systemu plików. Folder do którego ten użytkownik ma mieć dostęp został przypisany do grupy: share, którą wcześniej utworzyłem: Cytat:
Tworzenie oddzielnej grupy i zmiana w katalogach na nią mija się z celem nie ? |
z 2007... stary dziad ten system, jak chesz czysto to najnowszy debian stable ze środowiskiem gnome, chyba, że chcesz coś co zajmuje 500MB na HDD to wtedy nie wiem
pierwsza płyta dvd z zestawu wystarczy, i tak zainstaluje Ci sie tylko część pakietów. |
Sam nie wiem :hmm: nie znam się i mam limitowany net , to nie uśmiecha mi się ściąganie :ysz: może po 19tym pomyślę , lub może gdzieś w jakiś nowszych gazetach znajdę ???
|
Może szczeniaczka -
http://distrowatch.com/table.php?distribution=puppy http://www.puppylinux.com/ Nawet jest polskie wsparcie http://www.puppylinux.pl/ |
Pany a jakiego linuxa wrzucić na notebooka Samsung N102S ? na starych płytkach znalazłem Damn Small Linux , płyta jest z 2007r jest tam obraz iso który można wrzucić na pena .Ciekawi mnie czy to zadziała? i czy trzeba ściągać najnowszą wersję ? jeśli tak to jaką? Wodotryski mi nie potrzebne , chcę aby szybciej uruchamiał się jak na Win7starter , do surfowania i odbierania poczty ,żadnej muzyki czy filmów nie oglądam.
|
Cytat:
Jak zaczął pracować przypadkem podpięty dysk USB 500GB to zrobiło mi się nieco ciepło :( Z dysku nic nie odzyskałem, ale też nie bardzo się starałem bo na szczęście ja już robie kopie ;) Operacje rekursywne są na uniksie niestety cholernie niebezpieczne, bo cały komputer, w tym zasoby sieciowe, mogą być w jednym drzewie :/ Taki urok praw administratora. |
Jak się ma dobrze skonfigurowany apt pinning to chyba nawet dist-upgrade nie zepsuje systemu, ale głowy uciąć sobie nie dam.
Zawsze można sprawdzić, przecież system nie aktualizuje się bez potwierdzenia. |
Cytat:
Wyczytałem, że jak dodam do /etc/apt/apt.conf.d/70debconf wpis APT::Default-Release "sid"; to nie powinna mi się aktualizować cała dystrybucja. Mam racje? |
Cytat:
Możesz również zainstalować synaptica następnie Cytat:
Jeżeli interesują Ciebie nowsze wersje iceweasel - beta i aurora, to polecam zapoznać się (i ewentualnie dodać) repozytoria mozilli. Wszystko znajdziesz pod linkiem http://mozilla.debian.net/ łącznie z potwierdzeniem komend, o które pytałeś. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:59. |