![]() |
wg mnie nie powinno, co innego gdybyś po apt-get update walnął apt-get upgrade...
|
Chcąc mieć Thunderbirda/icedove w najnowszej wersji (24) muszę zrobić coś takiego?
Dodać do pliku /etc/apt/preferences Cytat:
Cytat:
I zainstalować pakiecik z experimental przez: apt-get -t experimental icedove ? Żadne inne pakiety mi się nie będą aktualizowały z experimental? |
Cytat:
Przykład - http://gnome-look.org/content/show.p...content=133676 Wrzucam do /usr/share/themes i w GTT wybieram odpowiedni styl i gotowe. Potem jeszcze przeładowanie sesji Gnome i mogę się cieszyć nowym stylem. |
Z Unity7 też wypada. ;)
|
Nie użyjesz compiza z gnome3, g3 nie obsługuje innych managerów okien.
Compiz jest już trupem, wypadł praktycznie ze wszystkich dystrybucji i w zasadzie został zredukowany do pluginu Unity. Próbowałem go ostatnio doinstalować do MATE ale tyle problemów że dałem sobie spokój. Co do pasków w oknach to właśnie musisz poszukać skórki do managera okien, w tym wypadku jest to Mutter. |
Na instalację innego emulatora terminala sam wpadłem ;)
Jeżeli chodzi o usypianie to widziałem gdzieś o tym ticket - później się tym zajmę. Na razie będę musiał klikać uśpij w menu ;) Kolejny drobny problem to zmiana stylu gnoma. Zaciągnąłem to co chciałem, ustawiłem via gnome-tweak-tool jednak nie zmienia mi się wszystko - pasek w oknach pozostaje ten sam. Chodzi o pasek gdzie znajdują się przyciski do minimalizacji, maksymalizacji, zamknięcia. Jak to jest z compizem na debianie? Wywalili go z repo. Warto instalować używając czarnej magii? :D Mam też problem z zainstalowaniem VWware (VMware-Player-6.0.0-1295980.x86_64.bundle). Musiałem dociągnąć gcc, źródła jajka. Niestety nawet po tym czegoś mu albo brakuje, albo sam nie wiem. Ciągnę nowszą wersję VMPlayera i sprawdzę raz jeszcze po restarcie. btw, Debian wydaje się szybszy niż Ubuntu. Szczególnie to widzę przy wybudzaniu. Na Debianie trwa to dosłownie 0 sekund, natomiast na Ubuntu ok 3-4. Różnicę widać też w uruchamianiu programów itp. Debian jednak ustępuje pod względem łatwości w obsłudze. Osoba, która nigdy nie miała doczynienia z żadną dystrybucją linuksa (< 6 miesięcy ciągłej pracy) nie powinna po niego sięgać. |
No tak, ja jeszcze "żyję" starym problemem, a tu już nowy rozwiązujecie.
|
Cytat:
gnome-terminal można bez problemu wymienić na mate-terminal, xfce4-terminal i lxterminal - chyba wszystkie mają tą funkcję. |
Cytat:
--------- Andy, szperałeś po forach Debiana? Może tam warto wrzucić problem. |
Zainstaluj sobie inny terminal, od xfce albo od MATE.
Co do usypiania to niestety cieżko coś doradzić :/ |
@sobrus ustawiłem tak jak pisał Kogoro jednak dupa-nie działa.
Cytat:
|
W debianie jest już systemd?
Z tego co wiem systemd ma swoje mechanizmy zarządzania zasilaniem (systemd-logind), nie korzysta z pm-utils. Na logikę myślę, że powinno być: Kod:
HandleLidSwitch=suspend |
Nie działa. Przy wklepaniu: pm-suspend czy wybraniu usypiania z menu Gnome działa usypianie.
|
Cytat:
W KDE na szczęście nie mam tego problemu. Aha, drobne pytanie. Chcesz usypiać przy zamykaniu obudowy, czy też nie? Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Aby mieć kartę wifi musiałem dograć ilwifi.
Mam problem z usypianiem lapa po zamknięciu obudowy. Gdzieś wyczytałem, że twórcy GNOME wywalili to w wersji 3. Czy to prawda? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:47. |