![]() |
Przy zmianie jądra na nowsze trzeba będzie też zainstalować nowsze sterowniki, albo przynajmniej skompilowane dla danej wersji jądra.
Może nie zawsze, ale często tak jest. |
Nie, po prostu jednych nie będziesz używać.
|
Cytat:
Pierwszy pomysł zmiana sterowników. Cytat:
|
Po aferze ze snowdenem to ja sprawdzam każdy tranzystor w kompie czy nie ma backdorów :P :D
Tak serio to to narzędzie tobi to samo co shred. Zamiast nadpisywać w sposób pseudolosowy robi to określonymi algorytmami, które zapewniają bezpieczeństwo. Oczywiście przy dzisiejszych dyskach magnetycznych gdzie zagęszczenie danych jest kosmiczne wystarczy 3-7 razy objechać dysk. |
Jak dla mnie to jest już dla totalnie odjechanych paranoików.
Mi wystarczy shred. |
scrub - zapisuje wzorce do dysku/pliku
Polecam wrzucić sobie do czytnika RSS/ATOM: http://404.g-net.pl/2014/06/terminal...zlowieka-scrub |
Panowie, Panowie - najpierw zacznijmy od początku i podstawowego pytania.
chris996, działa Tobie internet pod pingwinkiem? Jeżeli tak, to nie baw się w zmiany, jak to wcześniej napisał Sobrus. |
Jeżeli firmware masz w paczkach dla danej dystrybucji, to najlepiej zrobić to przez menadżer pakietów. Np. w Debrze jest dpkg (niskopoziomowy), apt (wysokopoziomowy).
Jeżeli masz bloba (bin - zupka bitowa) to z tego co czytałem powinno wystarczyć przekopiowanie do /lib/firmware -- Zdecydowana większość sterowników jest w jądrze. Resztę możesz "doinstalować" - zazwyczaj są to non-free jak iwlwifi (czipki intela) dodając odpowiednie repozytoria. Jeżeli np. brakuje czegoś to spróbuj zainstalować linux-firmware. |
Ze sterownikami pod Linuxem jest troche inaczej niż pod Windows.
Generalnie preferowane są sterowniki NIE od producenta, z nimi jest zazwyczaj najmniej problemów. Więc dopóki wszystko działa jak trzeba nie ma sensu się w to bawić. Na moim komputerze nie mam ani jednego sterownika od producenta i nie tematem sterowników nie muszę się w ogóle przejmować. |
Jeszcze takie pytanie jak zmienić systemowe sterowniki od karty sieciowej? Chcę wgrać sterowniki od producenta.
Czy w GNOME jest jakiś menadżer urządzeń jak w windows? |
Jakaś wersja oficjalnego gg dla Linuksa (ubuntu) niby istnieje.
Od wieków używam kadu, ale przez jakiś czas używałem również pidgin. Możesz przecież zainstalować oba programy i przetestować, który dla Ciebie będzie lepszy. |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wgram sobie to kadu, skoro gg oficjalne nie działa.
@sobrus Rzeczywiście pakiet glibc jest systemowy. Jedyne wyjście aktualizować Fedorę. |
Pidgin, kadu najlepiej.
Empathy nie chciało importować listy znajomych - testowałem z pół roku temu, więc może coś się zmieniło. |
Empathy, ma problem z wyświetlaniem listy znajomych z gg przy imporcie z serwera, no chyba że już to poprawili. BYł sposób z obejściem tego za pomocą telepathy-sunshine. JA używałem albo pingina z gg i xmpp albo samo kadu.
|
Hmm a co nie działa prawidłowo ?
Teraz to mnie zmartwiłeś bo używam, choć w dość ograniczonym zakresie. Tak jak ktoś zasugerował zawsze możesz odpalić przez wine, z tym że w tej fedorze masz pewnie też przedpotopową wersję ... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22. |