Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-91587/)

chris996 29.07.2014 17:14

Ile powinien wyjść rozmiar obrazu całego dysku w Clonezilla?
Dla partycji ext4 14GB + SWAP obraz ma tylko 2GB.
I jeszcze jedna rzecz mnie "nurtuje". Da się jakoś zmienić ścieżkę w terminalu
i ustawić na pulpit? Przy ściągniu plików na pulpit zdecydowanie wygodniejsze.

Kogoro 29.07.2014 06:45

Ja też tak wolę, ale jednocześnie cenię sobie stabilność. Dlatego "mój" Jessie jest mocno zmodyfikowany. Właśnie testuję jajko 3.15-7 z Siduction - cóż jak zwykle nie działa wifi.
KDE pochodzi w całości z Siduction - bo szybko aktualizowane. Ze starym LibreOffice'm nie mógłbym żyć. Kiedyś instalowałem ręcznie, obecnie nie, bo ostatnio w experimentalu nowe wersje pojawiają się stosunkowo szybko. Oczywiście "niestabilnych" pakietów mam zainstalowanych znacznie więcej. Bazą jednak pozostaje Jessie.
Testowałeś kiedyś może Aptosida lub Siduction?

andy 28.07.2014 19:23

Musiałem sobie namieszać ostatnio w systemie i stąd ten problem. Dzisiaj wrzuciłem sobie od nowa Debrę. Niestety nie udało mi się go reanimować :(

Właśnie jestem w trakcie migracji z stable na unstable.

@Kogoro wolę mieć system bardziej na czasie ;) Okupuje to mniejsza stabilnością - no ale coś za coś. Na malinie mam Debiana w stable + niektóre pakiety (vsftpd) z testinga.

Kogoro 27.07.2014 16:49

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1288556)
@Berion nie ma idealnego systemu - każde rozwiązanie ma plusy i minusy.

Dlatego wolę testinga od Sida, bo mniej problemów.

Berion 27.07.2014 11:02

To skompiluj linkując statycznie, taki portabel zrób.
Może da radę, ja nigdy się tym nie bawiłem.

Ja wiem, wiem. Plusy są takie że nie waży 20GB tylko z 5GB, ale... no właśnie. Nie podoba mi się to w Linuksach.

andy 26.07.2014 19:07

@Kogoro zmieniły się repozytoria dla sida - zobacz sobie stronę którą podałem wcześniej. Kiedy instalowałem go jakiś czas temu nie było problemu, natomiast teraz problem jest.

@Berion nie ma idealnego systemu - każde rozwiązanie ma plusy i minusy.

Berion 26.07.2014 14:47

Niespełnione zależności, uroki współdzielonych bibliotek. ;p

Kogoro 26.07.2014 14:46

To dosyć ciekawe, bo w tym repo od openSUSE można znaleźć Wine-Compholio. Może ręczna instalacja z dysku coś by pomogła. Oczywiście nie wiem, jak będzie z zależnościami.
http://download.opensuse.org/reposit...ht/Debian_7.0/

andy 26.07.2014 13:26

Najśmieszniejsze jest, że mi wcześniej też poszło z tego opisu :)
Po dist-upgrade Debian zaktualizował mi się do najnowszych pakietów z sid'a - mam m. in. GNOME 3.12. Po tym musiało mi wywalić pipelighte'a. Teraz kiedy próbuję go zainstalować mam ten dziwny błąd z niespełnionymi zależnościami.

Spróbuję jeszcze z tego opisu co napisałeś

EDYTA

Jest to samo.

Kogoro 26.07.2014 12:52

Ja mam coś pomiędzy, czyli Jessie/ Sid. Instalowałem zgodnie z instrukcją pod linkiem
http://www.debian.pl/entries/265-Pip...wy-spos%C3%B3b
I oczywiście wszystko ładnie działa.

andy 25.07.2014 13:01

Czy ktoś używający Debiana sid/unstable może potwierdzić problem z zależnościami przy próbie instalacji pipelighte'a?

Robię dokładnie jak opisali na stronie http://pipelight.net/cms/install/ins...on-debian.html

Dodaję klucz via apt-key, dodaję repa:
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ wheezy main contrib
deb http://repos.fds-team.de/stable/debian/ sid main

do /etc/apt/source.list

robię: apt-get update

potem: apt-get install pipelight-multi

i mam problem z pakietem: wine-compholio:

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ sudo apt-get install pipelight-multi
[sudo] password for andy:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub użyto dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
pipelight-multi : Wymaga: wine-compholio (>= 1.7.19-1~)
E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Na zakładce wine na tej stronie mam takie coś:

Cytat:

Pipelight unfortunately still requires a custom Wine version (called Wine-Compholio) to run properly, as our patches are not all upstream yet (and it is unlikely that all of them will get upstream soon). This page should give a short overview about how to compile Wine and which patches are absolutely necessary.
Rozumiem, że muszę sobie sam wgrać łatki od nich do wine'a i go potem skompilować aby to działało?

chris996 23.07.2014 16:24

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1286288)
@chris jaką masz wersję Fedorki? Mi się coś wydaje, że to nie problem sterowników. Czy na np. Ubuntu Live CD problem nie występuje?

Nie tyle problem sterowników, co architektury systemów. Oba linuxy były 64 bitowe i stąd problemy z prędkościa łącza i rozłączaniem internetu.
Dopiero jak odpaliłem 32-bitowe Ubuntu problem zniknął.

andy 08.07.2014 20:45

Kolejne narzędzie do robienia kopii zapasowych - Systemback.

Cytat:

Systemback to rozbudowane narzędzie graficzne, którego docelowym i nadrzędnym zamiarem jest tworzenie kopii zapasowych systemu oraz ew. przywracanie go do stanu sprzed awarii. To jednak nie wszystko, gdyż Systemback poradzi sobie ze stworzeniem kopii systemu (na wybraną oddzielną partycję), stworzeniem LiveCD z naszą aktualną konfiguracją, naprawieniem systemu oraz oczywiście przywróceniem stanu z określonej daty. Do przeprowadzenia ostatniej czynności potrzebne są migawki naszej partycji systemowej (i ustawień użytkownika), zwane punktami przywracania. Tworzymy je ręcznie poprzez Point Operations -> Create New (niestety, Systemback nie komunikuje się z nami w języku polskim), lub zlecając to zadanie automatyce (cron) -Schedule (ukryty w dalszym ciągu menu głównego, osiągalne po kliknięciu strzałki Next). Tam też określamy częstotliwość wykonywania migawek, a gdyby istniały obawy, że wskazane przez nas miejsce docelowe (Storage Directory) może się za szybko zapełnić, w głównym oknie programu możemy określić ile takich punktów przywracania chcemy przechowywać na dysku. Choć bez obaw ***8211; pełny wymiar objętości systemu zachowuje pierwsza migawka, a po uczynieniu jej jako wzorcowej (Highlight), każda następna będzie obejmowała tylko różnice i tym samym o wiele mniejszą objętość.
http://404.g-net.pl/2014/07/bogowie-...temback-1-0-0/

andy 24.06.2014 22:56

W innym temacie podpowiedziałem Berionowi jak na szybko sobie coś w shellu wyliczyć i przyjąć to jako argument do kolejnego polecenia.

Teraz dlaczego z pojedyńczym nawiasem to nie przejdzie?

Cytat:

andy@nabuchodonozor:~$ echo $((5+5))
10
andy@nabuchodonozor:~$ echo $(5+5)
bash: 5+5: nie znaleziono polecenia

andy@nabuchodonozor:~$

Ok mam już :)

Cytat:

Polecenia złożone
Polecenie złożone (compound command) jest jednym z poniższych:

(lista)
Lista wykonywana jest w podpowłoce (patrz ŚRODOWISKO WYKONYWANIA POLECEŃ poniżej).
Przypisania zmiennych i polecenia wbudowane wpływające na środowisko powłoki nie
zachowują swoich skutków po zakończeniu polecenia. Zwracanym kodem jest kod zakończenia
listy.

{ lista; }
Lista jest po prostu wykonywana w bieżącym środowisku powłoki. Lista musi być
zakończona znakiem nowej linii lub średnika. Nazywane jest to poleceniem grupowania.
Zwracanym kodem jest kod zakończenia listy. Należy pamiętać, że w przeciwieństwie do
metaznaków ( i ), { i } są słowami zastrzeżonymi i aby zostały rozpoznane muszą się
pojawić tam, gdzie dozwolone jest użycie słów zastrzeżonych. Ponieważ nie powodują
podziału na słowa, muszą być oddzielone od listy za pomocą białego znaku lub innego
metaznaku powłoki.

((wyrażenie))
Wyrażenie interpretowane jest zgodnie z zasadami opisanymi poniżej w sekcji OBLICZANIE
WYRAŻEŃ ARYTMETYCZNYCH. Jeśli wartość wyrażenia jest niezerowa, to kodem zwracanym jest
0; w przeciwnym razie kodem zwracanym jest 1. Jest to ściśle równoważne konstrukcji let
"wyrażenie".

[[ wyrażenie ]]
Zwraca kod 0 lub 1 w zależności od interpretacji wyrażenia warunkowego wyrażenie.
Wyrażenia złożone są ze składowych (primaries) opisanych poniżej w opcji WYRAŻENIA
WARUNKOWE. Na słowach pomiędzy [[ a ]] nie są wykonywane rozwinięcia nazw plików ani
podział na słowa; są natomiast wykonywane: interpretacja tyld, parametrów i zmiennych,
interpretacja wyrażeń arytmetycznych, podstawianie wyników poleceń, podstawianie wyników
procesów i usunięcia cytowań. Operatory warunkowe, takie jak -f, nie mogą być cytowane,
jeśli mają zostać rozpoznane jako składowe.

Operatory < i >, gdy są używane z [[, sortują zgodnie z porządkiem leksykograficznym,
używając bieżącego ustawienia locale.

andy 23.06.2014 22:08

@chris jaką masz wersję Fedorki? Mi się coś wydaje, że to nie problem sterowników. Czy na np. Ubuntu Live CD problem nie występuje?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03.