Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-91587/)

andy 27.01.2014 11:27

Chciałbym programowo wyłączyć ładowanie bakterii w laptopie.

W ThinkPadach można to zrobić przez TP_smapi:

Cytat:

echo 40 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
echo 60 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh
Ktoś zna podobną metodą dla laptopów Della? :)

sobrus 27.01.2014 11:49

Lenovo chwaliło się tą funkcją nawet w Windows, to świetna wiadomość że działa pod Linuksem. Kilkukrotne przedłużenie życia aku dla mnie to must-have.

Ale to może oznaczać że niestety tylko Lenovo to ma :(
Niestety wszystko co pokazuje net to praktycznie Thinkpady...

andy 27.01.2014 23:13

czyli pozostaje nabazgranie skryptu bashowego, który mnie poinformuje jak bakteria przekroczy 45% :/ Zawsze zapominam ją wypiąć w tym momencie.

sobrus 28.01.2014 08:39

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1274106)
czyli pozostaje nabazgranie skryptu bashowego, który mnie poinformuje jak bakteria przekroczy 45% :/ Zawsze zapominam ją wypiąć w tym momencie.

Hmm ja bym zrobił raczej skrypt który mi mówi gdy podczas ładowania przekroczy 80% :idea:.

A najlepiej taki który balansuje między 30 (podłącz ładowarkę) a 80% (odłącz ładowarkę).

andy 28.01.2014 11:23

Potrzebuję tylko do informowania kiedy wyjąć bakterie ;-)

Poczytałem sobie i nie będzie to raczej trudne.

Skrypt uruchomi się kiedy podłączona zostanie bateria i w powiedzmy 10 minutowych okresach będzie mi grepował wynik acpi -b (o ile dobrze kojarzę) i z linijki gdzie w procentach podany jest poziom naładowania przy użyciu polecenia cut wytnę sobie liczbę, która będę mógł sobie ładnie porównać z wzorcem. Jeżeli okaże się że jej wartość jest większa niż 45 to wyślę powiadomienie przez GNOME aby odłączyć ładowarkę.

sobrus 28.01.2014 12:51

no tak, to jakieś 5 minut roboty.

andy 28.01.2014 22:21

Poleceniem:
Kod:

acpi -b | cut -b 21-23 | tr -d [:space:]
uzyskam % naładowania bakterii.
Wystarczy teraz, że w /etc/pm/power.d umieszczę skrypt który się uruchomi i w pętli i będzie wykonywał co 5-10 minut? Katalog config.d zawiera pliki które są uruchamiane m. in. kiedy wyjmę/włożę baterię?

1. Skrypt się uruchamia w momencie wpięcia bakterii;
2. Zmienna battery ma wartość 0;
3. W pętli wykonuje się polecenie: acpi -b | cut -b 21-23 | tr -d [:space:] co powiedzmy 5-10 minut. Warunek wyjścia z pętli to wartość polecenia acpi >= 45;
4. W momencie wyjścia z pętli (battery >= 45) wykona się np.: notify-send "Poziom bakterii 45%!"

Optymalnie?

Poniżej szkielecik skryptu:
Cytat:

#!/bin/sh
case $1 in
true) #laptop_mode_battery
# commands here
;;
false) #laptop_mode_ac
# commands here
;;
help) help;;
*) exit $NA ;;
esac
exit 0

sobrus 29.01.2014 08:46

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1274167)
Poleceniem:
Kod:

acpi -b | cut -b 21-23 | tr -d [:space:]
uzyskam % naładowania bakterii.
Wystarczy teraz, że w /etc/pm/power.d umieszczę skrypt który się uruchomi i w pętli i będzie wykonywał co 5-10 minut? Katalog config.d zawiera pliki które są uruchamiane m. in. kiedy wyjmę/włożę baterię?

1. Skrypt się uruchamia w momencie wpięcia bakterii;
2. Zmienna battery ma wartość 0;
3. W pętli wykonuje się polecenie: acpi -b | cut -b 21-23 | tr -d [:space:] co powiedzmy 5-10 minut. Warunek wyjścia z pętli to wartość polecenia acpi >= 45;
4. W momencie wyjścia z pętli (battery >= 45) wykona się np.: notify-send "Poziom bakterii 45%!"

Optymalnie?

Poniżej szkielecik skryptu:

Jeżeli chcesz skrypt wykonywany co pewien okres czasu to możesz zrobić to w cronie, ale jeżeli to z jakiegoś powodu się nie powiedzie to zawsze możesz zrobić to mniej więcej tak :

Kod:

while true
do
  wynik=$(acpi | grep blablabla)
  ac=(tutaj instrukcje wykrywające podłączoną łądowarkę)
  if [ wynik >= 45 ] && [ ac = podłączona ]
  then
    notify-send "odłącz ładowarkę"
  fi
  sleep 600
done

i odpalić w autostarcie.

pamiętaj że notify-send musi być odpalane jako użytkownik który ma otwartą sesję X, dobrze też byłoby przedłużyć trwanie komunikatu, bo 5 sekund można przegapić.
niestety nie pomogę ze zdarzeniami wzwiązanymi z baterią, bo mam stacjonarkę i nawet nie mam zainstalowanych pm-utils (systemd je zastąpił).

ps. warunek if tak napisany na 90% nie zadziała, trzeba napisac po bashowemu

andy 01.02.2014 18:10

@sobrus jeżeli skrypt umieszczę w /etc/pm/power.d to zostanie od wykonany TYLKO wtedy kiedy nastąpi zmiana źródła zasilania.

Cytat:

pamiętaj że notify-send musi być odpalane jako użytkownik który ma otwartą sesję X, dobrze też byłoby przedłużyć trwanie komunikatu, bo 5 sekund można przegapić.
To można rozwiązać poleceniem sudo, czyli: sudo -U andy notify-send "BLA BLA BLA"

btw,
Cytat:

Obietnice stały się faktem. W ręce użytkowników został oddany najnowszy nieliniowy edytor wideo Lightworks 11.5 ***8211; po serii testowych paczek to pierwsze stabilne wydanie dla Linuksa. Tym samym marzenia i sny o zaawansowanej edycji wideo pod Linuksem stają się faktem, choć z pewnością drobne aspekty Lightworks mogą zniechęcić niektórych użytkowników. Przede wszystkim to, że program wydany jest w dwóch wersjach ***8211; darmowej i płatnej, co niesie za sobą różnice w działaniu obu wersji, przy okazji dostępnych tylko dla 64bit.
Cytat:

Słowo końcowe o Lightworks? Z pewnością to kapitalne uzupełnienie oferty programowej dla Linuksa. Choć program nie jest przeznaczony dla niezaawansowanego użytkownika (który wybierze prostsze i czytelniejsze Openshot, PiTiVi, KDEnlive), to Lightworks docenią osoby zamierzające na poważniej popracować nad materiałem wideo. Ceny? Cóż, takie trendy, ale uwzględniają one zobowiązania wynikające z użycia w programie licencjonowanych kodeków (na potrzeby eksportu) ***8211; nie zapominajmy też o wsparciu dla użytkowników komercyjnych. A wraz z ujawnieniem źródeł programu, pełne pole do popisu będzie miała społeczność.
http://www.linuxportal.pl/newsbar/li...iecana-id56165

sobrus 01.02.2014 19:48

Śledziłem Lightworksa odkąd miał zostać otwarty, niestety ograniczenia wersji free są tak duże, że nawet do użytku domowego się nie nadaje:

http://www.lwks.com/index.php?option...102&Itemid=213

Brak możliwości eksportu w FullHD, brak eksportu do DVD/BluRay/AVCHD - nawet dla zupełnego amatora to zupełny show-stopper. To raczej wersja demo niż free.

Jestem zawiedziony postępami w tym projekcie, może gdy udostępnią źródła (jeżeli w ogóle to zrobią) ktoś zrobi nadający się do użycia fork. Aktualnie mając do dyspozycji chociażby Cinelerrę nie warto sobie tym chyba zawracać głowy.

Poza tym edytory GPL jakoś o dziwo nie mają problemów z kodekami i potrafią wypluć materiał na BD.

andy 01.02.2014 20:27

Cytat:

Poza tym edytory GPL jakoś o dziwo nie mają problemów z kodekami i potrafią wypluć materiał na BD.
h264 jest objęty patentami i aby komercyjnie go wykorzystać trzeba odprowadzać tantiemy.

sobrus 01.02.2014 20:45

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1274466)
h264 jest objęty patentami i aby komercyjnie go wykorzystać trzeba odprowadzać tantiemy.

Wiem, ale taka Cinelerra jest wykorzystywana profesjonalnie i sobie z nim radzi :hmm: Nie słyszałem też żeby ktoś robił problemy za użycie x264 który jest dostarczany z każdym Linuxem.

Genralnie masz jednak rację, ja wolałbym jednak wersję Home pozbawioną profesjonalnych funkcji ale z kodekami (coś a'la Premiere Elements). Nie musiałaby być darmowa, wystarczyłoby że tańsza.

A tak dostajemy wersję Pro oraz coś czego nie da się używać.

andy 01.02.2014 21:58

Cytat:

Wiem, ale taka Cinelerra jest wykorzystywana profesjonalnie i sobie z nim radzi :hmm: Nie słyszałem też żeby ktoś robił problemy za użycie x264 który jest dostarczany z każdym Linuxem.
Nie chodzi o wykorzystanie x264 (implementacja opatentowanego h264) ale o wykorzystanie komercyjne.
Może autorzy oprogramowania przerzucają obowiązek tantiem na końcowego użytkownika? Dlatego jestem przeciwny patentowaniu standardów. Jak już, to opatentowana powinna zostać konkretna implementacja.

Cytat:

Genralnie masz jednak rację, ja wolałbym jednak wersję Home pozbawioną profesjonalnych funkcji ale z kodekami (coś a'la Premiere Elements). Nie musiałaby być darmowa, wystarczyłoby że tańsza.

A tak dostajemy wersję Pro oraz coś czego nie da się używać.
No oczywiście to co jest obecnie nie do końca jest "super". Czekać aż uwolnią kod i powstanie fork "Community Edition".

sobrus 01.02.2014 22:02

Tylko czy uwolnią kod? Gadają o tym od prawie 2 lat, a póki co jedyne co mamy to 215 euro za sztukę...jeśli tak stawiają sprawę, to otwarcie kodu może im przynieść więcej szkód niż pożytku.

andy 01.02.2014 22:07

Nie oszukujmy się ale w przypadku wykorzystania oprogramowania liczy się wsparcie. Żadna normalna firma nie kupi oprogramowania bez wsparcia. Nawet jeżeli kod zostanie uwolniony, to straty nie będzie.

Należy też pamiętać, że aby uwolnić kod musi on zostać w odpowiedni sposób oczyszczony. Udostępnianie go w formie "wewnętrznej" (kodu miał nigdy nikt nie zobaczyć) może więcej zaszkodzić niż pomóc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:02.