![]() |
imho do takich rzeczy lepiej wykorzystać bazy danych - działa to wydajniej i lepiej tym zarządzać.
|
A ja nie mam zdania ponieważ za słabo znam Linuksa. :)
Jedyne co mi się na pewno nie podoba to logi w binarkach (czytałem, że już nie są tekstowe). |
Co do systemd, to nie mam zdania. Jeżeli chodzi o społeczność Open Source, to nie od dziś wiadomo że czasami zachowuje się *****nie.
Jak to wszędzie jest polityka. Ludzie próbują przekonać do swoich rozwiązań, ścierają się różne ugrupowania - konserwatyści, którzy dalej uważają że zawsze powinno się kierować regułą KISS oraz inni, którzy widzą że pewnych rzeczy nie da się w taki sposób rozwiązać. Osobiście podchodzę do tego tak, że powinno się jak najbardziej wykorzystywać rozwiązania wypracowane w latach 60-80, które mają sens w obecnych warunkach. Jeżeli natomiast dane rozwiązanie się po prostu nie sprawdza to powinno się iść do przodu. Trzymanie się zawsze na siłe powoduje więcej złego niż dobrego - przykład to serwer Xów. |
PulseAudio trawię, nawet całkiem dobrze, ale systemd to już inna historia.
|
Assassin's Creed: Citizen System D
:] |
Cytat:
|
http://half-left.deviantart.com/jour...emes-307026665 ;p
KDE5 rozbili to teraz na trzy gałęzie rozwojowe. Wygląd też jeszcze słaby, wciąż można w nim znaleźć elementy skeu/glass Oxygena. Co niepokojące, podobno bardzo trudno zrobić theme (wymaga skryptów). |
Fakt, "piątka" wygląda całkiem ładnie. Na razie na Debianie nie instalowałem, ale "wypaliłem" sobie na pendrive'a betę Kubuntu z KDE5 na pokładzie i obejrzałem.
|
Należy też dodać, że KDE od wersji 5 zostało nieźle przeprojektowane ;-)
Jeżeli w jakiś weekend nie będę wybierał się na demonstrację pod salon Apple, to sobie wrzucę. W KDE wszystkie operacje graficzne na środowisku mają akceleracje po GPU więc na nowych kartach powinno śmigać Swego czasu widziałem dema KDE 5 i aż się zachwyciłem. Od strony wizualnej wygląda świetnie. Poprzednie wersje mnie jakoś specjalnie nie kręciły. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony na pewne rzeczy zwracam mniejszą uwagę niż kiedyś. Na przykład tapeta - pomimo dwóch monitorów praktycznie nigdy jej nie widać. Mam więc na jednym zwykłe niebieskie tło, a na drugim pokaz slajdów lub obraz dnia zazwyczaj z NG. |
Cytat:
Debain ostatio wrócił. Ale czy wrócą developerzy programów pod GTK? |
Straszne są te lewackie emotikony. ;]]
|
Ile linia 2.x dochodziła do tego co miała w ostatnich wersjach?
GNOME 2.0 - rok 2002 GNOME 2.32 - rok 2010 17 wydań! (2.0 2.2 2.4 2.6 2.8 2.10 2.12 2.14 2.16 2.18 2.20 2.22 2.24 2.26 2.28 2.30 2.32) Dla 3 jest jak na razie 8 wydań (: (3.0 3.2 3.4 3.6 3.8 3.10 3.12 3.14) Jak dla mnie to wielki plus, że w 3! lata udało się doprowadzić GNOME do tego miejsca gdzie jest teraz. |
Zgadza sie jest dopiero 3 lata i doczekalo sie 14 wersji.
|
W przypadku GNOME trzeba brać pod uwagę, to że wersja 3 jest od nie dawna. Czytałem wypowiedź ichniego developera, który stwierdził że wiele razy w przypadku 2.x ludzie narzekali - mieli inne zdanie co do funkcji wdrażanych no i wdrożenie tych wszystkich funkcji trwało bardzoooo długooo.
3.x jest od niedawna na rynku i przy tak małym czasie to świetle, że udało się wrzucić wiele funkcji znanych z 2.x. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50. |