![]() |
Go!
Ja od GNOME3 dostaje wysypki i drgawek :D MATE (Gnome 2) może nie wygląda tak nowocześnie, ale wciąż najlepiej mi się na nim pracuje. Co do Ubuntu to też uważam że to dobry system, ale nie podoba mi się polityka firmy Canonical. |
Stało się.
Cytat:
|
U mnie Release: Jessie / Sid
Dla mnie istotniejsza jest stabilność niż numerki. |
Aby mieć kartę wifi musiałem dograć ilwifi.
Mam problem z usypianiem lapa po zamknięciu obudowy. Gdzieś wyczytałem, że twórcy GNOME wywalili to w wersji 3. Czy to prawda? |
Cytat:
W KDE na szczęście nie mam tego problemu. Aha, drobne pytanie. Chcesz usypiać przy zamykaniu obudowy, czy też nie? Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Nie działa. Przy wklepaniu: pm-suspend czy wybraniu usypiania z menu Gnome działa usypianie.
|
W debianie jest już systemd?
Z tego co wiem systemd ma swoje mechanizmy zarządzania zasilaniem (systemd-logind), nie korzysta z pm-utils. Na logikę myślę, że powinno być: Kod:
HandleLidSwitch=suspend |
@sobrus ustawiłem tak jak pisał Kogoro jednak dupa-nie działa.
Cytat:
|
Zainstaluj sobie inny terminal, od xfce albo od MATE.
Co do usypiania to niestety cieżko coś doradzić :/ |
Cytat:
--------- Andy, szperałeś po forach Debiana? Może tam warto wrzucić problem. |
Cytat:
gnome-terminal można bez problemu wymienić na mate-terminal, xfce4-terminal i lxterminal - chyba wszystkie mają tą funkcję. |
No tak, ja jeszcze "żyję" starym problemem, a tu już nowy rozwiązujecie.
|
Na instalację innego emulatora terminala sam wpadłem ;)
Jeżeli chodzi o usypianie to widziałem gdzieś o tym ticket - później się tym zajmę. Na razie będę musiał klikać uśpij w menu ;) Kolejny drobny problem to zmiana stylu gnoma. Zaciągnąłem to co chciałem, ustawiłem via gnome-tweak-tool jednak nie zmienia mi się wszystko - pasek w oknach pozostaje ten sam. Chodzi o pasek gdzie znajdują się przyciski do minimalizacji, maksymalizacji, zamknięcia. Jak to jest z compizem na debianie? Wywalili go z repo. Warto instalować używając czarnej magii? :D Mam też problem z zainstalowaniem VWware (VMware-Player-6.0.0-1295980.x86_64.bundle). Musiałem dociągnąć gcc, źródła jajka. Niestety nawet po tym czegoś mu albo brakuje, albo sam nie wiem. Ciągnę nowszą wersję VMPlayera i sprawdzę raz jeszcze po restarcie. btw, Debian wydaje się szybszy niż Ubuntu. Szczególnie to widzę przy wybudzaniu. Na Debianie trwa to dosłownie 0 sekund, natomiast na Ubuntu ok 3-4. Różnicę widać też w uruchamianiu programów itp. Debian jednak ustępuje pod względem łatwości w obsłudze. Osoba, która nigdy nie miała doczynienia z żadną dystrybucją linuksa (< 6 miesięcy ciągłej pracy) nie powinna po niego sięgać. |
Nie użyjesz compiza z gnome3, g3 nie obsługuje innych managerów okien.
Compiz jest już trupem, wypadł praktycznie ze wszystkich dystrybucji i w zasadzie został zredukowany do pluginu Unity. Próbowałem go ostatnio doinstalować do MATE ale tyle problemów że dałem sobie spokój. Co do pasków w oknach to właśnie musisz poszukać skórki do managera okien, w tym wypadku jest to Mutter. |
Z Unity7 też wypada. ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:56. |