Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-91587/)

Berion 20.01.2015 22:17

Andy dlaczego traktujesz mnie jak użytkownika Apple? ;)))

Jeszcze raz:

Chciałbym odnaleźć w home pliki, które zawierają w nazwie frazę "_zosia_krysia" i mają rozszerzenie *.bin. Chciałbym, aby została odczytana pełna nazwa pliku, czyli np. "pijane 1234567_ albo trzezweX_zosia_krysia.bin" i tylko tą nazwę przypisać do stałej o nazwie np. "harem".

Wymyśliłem takie coś:
Kod:

harem="$(find ${HOME} *_zosia_krysia.bin -maxdepth 0)"
Ale niestety dopisuje mi też ścieżkę do owego pliku i znak 0x0D, a chce tylko samą nazwę pliku. I nie wiem jak to zrobić. ;)

andy 20.01.2015 22:10

Cytat:

Chciałbym aby skrypt przeszukiwał mi katalog domowy w poszukiwaniu trzech konkretnych plików, na których będę potem przeprowadzał operacje, dokładnie takie:

Pliki owe miałyby postać taką (w miejscu gwiazdki może pojawić się cokolwiek, włącznie ze spacją):
SCPH-*_BOOT_ROM.bin
SCPH-*_DVD_ROM.bin
SCPH-*_NVM.bin
Wybacz ale strasznie chaotycznie to piszesz.
Napisz proszę w dwóch zdaniach co chcesz zrobić nie zagłębiając się za bardzo w szczegóły.
Cytat:

I teraz tak - wymyśliłem, żeby odczytywać nazwy tych plików i przypisywać je do stałej. Doszedłem do czegoś takiego:
Stała różni się*tym od zmiennej, że nie zmieniasz jej wartości po uruchomieniu programu :)

Berion 20.01.2015 22:00

Wszystko masz wyjaśnione wyżej Andy. Umiem używać man i mmv nie jest mi do niczego potrzebny. ;]

Moim jedynym problemem jest ustawienie stałej na podstawie znalezionej wg. kryteriów nazwy pliku. Jak w przykładzie w moim poprzednim poście, odczytuję tą nazwę ale włącznie ze ścieżką i znakiem enetera, a chcę samą nazwę.

andy 20.01.2015 21:47

Chcesz kopiować pliki z jednej lokalizacji do drugiej zmieniając nazwy?

Kod:

NAME
      mmv - move/copy/append/link multiple files by wildcard patterns

SYNOPSIS
      mmv [-m|x|r|c|o|a|l|s] [-h] [-d|p] [-g|t] [-v|n] [--] [from to]

EXAMPLES
      Rename all *.jpeg files in the current directory to *.jpg:

mmv '*.jpeg' '#1.jpg'

Replace the first occurrence of abc with xyz in all files in the current directory:

mmv '*abc*' '#1xyz#2'

Rename files ending in .html.en, .html.de, etc. to ending in .en.html, .de.html, etc. in the current directory:

mmv '*.html.??' '#1.#2#3.html'

Rename  music  files  from  <track  no.> - <interpreter> - <song title>.ogg to <interpreter> - <track no.> - <song
      title>.ogg in the current directory:

mmv '* - * - *.ogg' '#2 - #1 - #3.ogg'

Berion 20.01.2015 16:52

To może od początku. Chciałbym aby skrypt przeszukiwał mi katalog domowy w poszukiwaniu trzech konkretnych plików, na których będę potem przeprowadzał operacje, dokładnie takie:

Kod:

dd if=$HOME/"$bootrom" of=$HOME/"$prefix".rom0 bs=2M
dd if=$HOME/"$dvdrom" of=$HOME/"$prefix".rom1 bs=256K count=1
dd if=$HOME/"$dvdrom" of=$HOME/"$prefix".rom2 bs=256K count=1
dd if=$HOME/"$dvdrom" of=$HOME/"$prefix".erom skip=512 count=3584
dd if=$HOME/"$eeprom"  of=$HOME/"$prefix".nvm bs=1K count=1
# dd if=$HOME/"$eeprom"  of=$HOME/"$prefix".mec bs=4 count=1 skip=chujwieile

Pliki owe miałyby postać taką (w miejscu gwiazdki może pojawić się cokolwiek, włącznie ze spacją):
SCPH-*_BOOT_ROM.bin
SCPH-*_DVD_ROM.bin
SCPH-*_NVM.bin

I teraz tak - wymyśliłem, żeby odczytywać nazwy tych plików i przypisywać je do stałej. Doszedłem do czegoś takiego:
Kod:

bootrom="$(find ${HOME} *_BOOT_ROM.bin -maxdepth 0)"
Ale pod stałą bootrom wpisuje mi nie tylko nazwę pliku, ale ścieżkę, a nawet enter. Jak to zrobić aby tylko samą nazwę pliku uchwycić?

andy 20.01.2015 16:21

Używam na serwerze i działa wyśmienicie ;-)

Berion 20.01.2015 13:38

Wolałbym jakieś rozwiązanie bez instalacji dodatkowego oprogramowania. ;p

andy 20.01.2015 07:03

mmv - zaawansowane przenoszenie lub kopiowanie
http://404.g-net.pl/2014/02/terminal...czlowieka-mmv/

Berion 20.01.2015 00:39

Mam plik o nazwie: "SCPH-50003_1234567_BOOT_ROM.bin". Chciałem skopiować go w to samo miejsce, ale pod inną nazwą.

Robię tak (ponieważ numerki pod gwiazdkami mogą być różne) i działa:
Kod:

cp -f $HOME/SCPH-*****_1******_BOOT_ROM.bin $HOME/dump.rom0
Ale jak zrobię tak to traktuje drugi parametr jak katalog. Dlaczego?
Kod:

cp -f $HOME/SCPH-*****_*******_BOOT_ROM.bin $HOME/dump.rom0

Jeszcze pomyślałem, żeby po prostu odczytywać w $HOME/ nazwę pliku, który kończyłby się na "_BOOT_ROM.bin" i przekazać to do stałej. Ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. :hmm: Bo jak rozumiem to mogę ustawić cokolwiek pod "set=coś" i przywoływać potem jako "$coś", tak?

andy 14.01.2015 20:59

http://404.g-net.pl/2015/01/terminal...l-czlowieka-pv

Wygodniejsze niż wysyłanie sygnału do dd aby "wyrzucił" statystyki ;)

Cytat:

Program pv znajdziemy we wszystkich popularnych dystrybucjach. Wg. opisu z instrukcji, pv ***8222;monitoruje postęp przesyłania danych przez potok (ang. pipe)***8221;. I tyle. A co z tego wynika? Ano to, że dzięki tej prozaicznej funkcjonalności możemy odwiesić na kołku nudę i niepewność podczas np. klonowania partycji, dysków, tworzenia obrazów iso, nagrywania ich, itp, itd. Jedyne co musimy zrobić, to umieścić pv w potoku pomiędzy poleceniami, pomiędzy którymi chcemy monitorować przepływ danych. Program ma też możliwość odczytu ze standardowego wejścia (jak cat), co ułatwia np. wspomniane nagrywanie obrazów iso. Do tego dochodzi sporo przełączników, którymi możemy sprecyzować co i jak chcemy mieć wyświetlanie. Gdy nie podamy żadnych, pv aktywuje -pterb (p włącza pasek postępu, t pokazuje łączny czas, e próbuje ustawić ile czasu jeszcze pozostało do zakończenia, r wyświetli prędkość przesyłania danych, b zsumuje ilość przesłanych danych).

sobrus 03.01.2015 00:31

w Archu i pochodnych nie ma ani ifconfig ani ifdown/ifup :nie:

Ale jest na przykład

ip addr show
ip link set eth0 up
ip link set eth0 down

albo netctl

ifup i ifdown to chyba tylko w debianie i pochodnych :hmm:

Ale można połączenie wywalić z network managera jeżeli ktoś używa, albo na przykład wywalić chwilowo lub blacklistować sterownik karty sieciowej której nie chcemy i po sprawie ||
Albo zrobić echo przez interfejs /sys do odpowiedniego miejsca i odciąć zasilanie ||

Ale mozliwości na pewno jest więcej, pobawić się regułami udev albo coś... ale to już hardkor chyba by był...
Konfiguracja sieci w /etc/network też coś na pewno ma ciekawego.

andy 02.01.2015 21:34

ifdown __nazwa_interfejsu__?
ifconfig sprawdzisz jakie są aktywne. Wszystko jako root.

sobrus 02.01.2015 17:34

To zależy pewnie od dystrybucji.
Czy masz systemd czy nie, czy używasz networkmanagera czy nie...
I pewnie można to zrobić na pare sposobów.

:ysz:

chris996 02.01.2015 17:27

Wiecie jak wyłączyć w linuxie jedną z kart sieciowych?
Mam dwie karty, które działają równolegle i przy każdym włączeniu linuxa obie łączą się z siecią WIFI.

andy 26.12.2014 14:28

Cytat:

Gdyby zrośniętym z Linuksem wyjadaczom przyszło odpowiedzieć w krótkich słowach na pytanie ***8222;jak używać Linuksa***8221;, zapewne nie jeden by się zająknął, zakrztusił lub przerodził się w niemy znak zapytania. Najtrudniejsze są proste odpowiedzi na proste pytania ***8211; i nie inaczej jest z kwestiami jakie mogą trapić początkujących użytkowników Linuksa, dokonujących migracji z wiodących rozwiązań na system który w mediach przedstawiany jest jako ostoja bezpieczeństwa i stabilności. Ich pytania mogą wprawić w zakłopotanie niejednego użytkownika od lat praktykującego z Linuksem. Bowiem dla takich osób wszystkie aspekty użytkowania i obsługi jakiejkolwiek dystrybucji Linuksa są tak oczywiste, że aż trudne do opisania. Czy zatem nie mamy nic do przekazania chcącym rozpocząć nowe życie poza korporacyjnym obszarem wpływów?
http://404.g-net.pl/2014/12/sztuka-uzytkowania-linuksa/

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:00.