![]() |
Andy dlaczego traktujesz mnie jak użytkownika Apple? ;)))
Jeszcze raz: Chciałbym odnaleźć w home pliki, które zawierają w nazwie frazę "_zosia_krysia" i mają rozszerzenie *.bin. Chciałbym, aby została odczytana pełna nazwa pliku, czyli np. "pijane 1234567_ albo trzezweX_zosia_krysia.bin" i tylko tą nazwę przypisać do stałej o nazwie np. "harem". Wymyśliłem takie coś: Kod:
harem="$(find ${HOME} *_zosia_krysia.bin -maxdepth 0)" |
Cytat:
Napisz proszę w dwóch zdaniach co chcesz zrobić nie zagłębiając się za bardzo w szczegóły. Cytat:
|
Wszystko masz wyjaśnione wyżej Andy. Umiem używać man i mmv nie jest mi do niczego potrzebny. ;]
Moim jedynym problemem jest ustawienie stałej na podstawie znalezionej wg. kryteriów nazwy pliku. Jak w przykładzie w moim poprzednim poście, odczytuję tą nazwę ale włącznie ze ścieżką i znakiem enetera, a chcę samą nazwę. |
Chcesz kopiować pliki z jednej lokalizacji do drugiej zmieniając nazwy?
Kod:
NAME |
To może od początku. Chciałbym aby skrypt przeszukiwał mi katalog domowy w poszukiwaniu trzech konkretnych plików, na których będę potem przeprowadzał operacje, dokładnie takie:
Kod:
dd if=$HOME/"$bootrom" of=$HOME/"$prefix".rom0 bs=2MSCPH-*_BOOT_ROM.bin SCPH-*_DVD_ROM.bin SCPH-*_NVM.bin I teraz tak - wymyśliłem, żeby odczytywać nazwy tych plików i przypisywać je do stałej. Doszedłem do czegoś takiego: Kod:
bootrom="$(find ${HOME} *_BOOT_ROM.bin -maxdepth 0)" |
Używam na serwerze i działa wyśmienicie ;-)
|
Wolałbym jakieś rozwiązanie bez instalacji dodatkowego oprogramowania. ;p
|
mmv - zaawansowane przenoszenie lub kopiowanie
http://404.g-net.pl/2014/02/terminal...czlowieka-mmv/ |
Mam plik o nazwie: "SCPH-50003_1234567_BOOT_ROM.bin". Chciałem skopiować go w to samo miejsce, ale pod inną nazwą.
Robię tak (ponieważ numerki pod gwiazdkami mogą być różne) i działa: Kod:
cp -f $HOME/SCPH-*****_1******_BOOT_ROM.bin $HOME/dump.rom0Kod:
cp -f $HOME/SCPH-*****_*******_BOOT_ROM.bin $HOME/dump.rom0Jeszcze pomyślałem, żeby po prostu odczytywać w $HOME/ nazwę pliku, który kończyłby się na "_BOOT_ROM.bin" i przekazać to do stałej. Ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. :hmm: Bo jak rozumiem to mogę ustawić cokolwiek pod "set=coś" i przywoływać potem jako "$coś", tak? |
http://404.g-net.pl/2015/01/terminal...l-czlowieka-pv
Wygodniejsze niż wysyłanie sygnału do dd aby "wyrzucił" statystyki ;) Cytat:
|
w Archu i pochodnych nie ma ani ifconfig ani ifdown/ifup :nie:
Ale jest na przykład ip addr show ip link set eth0 up ip link set eth0 down albo netctl ifup i ifdown to chyba tylko w debianie i pochodnych :hmm: Ale można połączenie wywalić z network managera jeżeli ktoś używa, albo na przykład wywalić chwilowo lub blacklistować sterownik karty sieciowej której nie chcemy i po sprawie || Albo zrobić echo przez interfejs /sys do odpowiedniego miejsca i odciąć zasilanie || Ale mozliwości na pewno jest więcej, pobawić się regułami udev albo coś... ale to już hardkor chyba by był... Konfiguracja sieci w /etc/network też coś na pewno ma ciekawego. |
ifdown __nazwa_interfejsu__?
ifconfig sprawdzisz jakie są aktywne. Wszystko jako root. |
To zależy pewnie od dystrybucji.
Czy masz systemd czy nie, czy używasz networkmanagera czy nie... I pewnie można to zrobić na pare sposobów. :ysz: |
Wiecie jak wyłączyć w linuxie jedną z kart sieciowych?
Mam dwie karty, które działają równolegle i przy każdym włączeniu linuxa obie łączą się z siecią WIFI. |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:00. |