Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-91587/)

sobrus 25.05.2015 08:23

I wcale mi na tym nie zależy. Źle mu nie życzę,
Windows nie jest też już taki drogi jak kiedyś, wliczony w cenę nowego komputera często koszt jest praktycznie niezauważalny.

I taki zamknięty komercyjny ekosystem (Wicrosoft + firmy takie jak Adobe czy EA) bardzo dobrze ze sobą współgra. Linux tu nie pasuje, to jak pogodzenie wody z ogniem.

I według mnie dążenie, aby zastąpił Windows jest głupie. Ale użytkownicy widzą zaletę "systemu za free". A firmy (Ubuntu, Valve) możliwość skubnięcia Microsoftowego tortu, więc to się jakoś kręci.

Kogoro 25.05.2015 08:17

Windows mocno trzyma się bardzo mocno i to szybko się nie zmieni.

sobrus 25.05.2015 08:10

To wiadomo od dawna :)
Ja na szczęście dla mnie Windowsa mam już tylko w pracy i wcale nie zamierzam tego zmieniać.

Postawa M$ mnie nie dziwi i nie różni się od postawy innych firm takich jak Apple czy Google, dla nich to miliardowe straty więc to tępią.
100 razy bardziej opłaca im się, aby użytkownicy instalowali pirackie Windowsy i mieć market share 100% niż powiedzieć "nie stać Cie na win to bierz Linuxa".

1000 razy bardziej opłaca im sie też wprowadzić za free mega wykastrowaną wersję Windows z obsługą 1GB RAM niż stworzyć Microsoft Linux, który prędzej czy później Windowsa by zjadł z powodu niższej ceny.

andy 24.05.2015 20:13

O tym jak MS gnoi(ł) Linuksa
http://404.g-net.pl/2015/05/dobry-wujek-microsoft/

Berion 23.05.2015 11:53

Nie wiem o czym piszesz, ;) ale jeśli o aplikacji w terminalu to możesz sobie pomóc aliasem dopisywanym do rc albo .aliasses lub .profile w home (zależnie od dystrybucji).

chris996 22.05.2015 23:01

Po wyłączeniu MC program wraca do ścieżki gdzie został włączony w konsoli.
Zdecydowanie utrudnia kopiowanie i edycje plików na VPSie.
Da się coś z tym zrobić?

Berion 13.05.2015 21:46

Ale Sobrus, czemu zaraz wady? Nie sądzę aby cały system był skonteneryzowany, a w szczególnych przypadkach te kontenery uratują tyłek nie jednej aplikacji (na osi czasu ;]).

sobrus 13.05.2015 12:41

Bo nie jestem jakimś strasznym ortodoksyjnym konserwatystą :)
Linux zmienia się i rozwija. systemd, pulseaudio itd. Bez porządnego serwera dźwięku ciężko żyć i nie czaje czemu ludzie tak na PA psioczą. Używam 4 lata i nie miałem nigdy żadnych problemów.
Ale nie chciałbym żeby zbierał od windowsa jego wady.

Ja nie mam tych samych gier na obu platformach, bo bez sensu kupować dwa razy.
Wiedźmin 2 działa bardzo ładnie na wine, Bioshock Infinite czy Metro natywnie.
Z tym że na Wine mam DX9 (OpenGL 2) a natywnie OpenGL 4.5 i mogę sobie powłączać wszystko na Ultra Full On Enabled ;)
Na GTX750Ti z zamkniętymi sterownikami.

Berion 13.05.2015 11:52

Nie chcesz Linuksowego Windowsa, ale systemd pochwalasz. ;}

Gry na Steam radzą sobie dzisiaj, nie wiadomo co się będzie działo z nimi za 10 lat, a nikt ich nie będzie rekompilował.

A tak swoją drogą to nie wiem czemu, ale u mnie gry szybciej chodzą p[rzez Wine niż natywne porty. WTF?

sobrus 13.05.2015 08:31

Fakt, ale to nie powód aby wszystkie systemy przerabiać na windowsa. W końcu się okaże że z Linuxa zostanie kernel i nazwa, a jego zalety zgubiły się gdzieś po drodze.
No niestety to jest nieco inna filozofia, nie każdemu musi odpowiadać. Tak jak cały UNIX.
Najlepiej byłoby zostawić tak jak jest i ewentualnie dodać inną możliwość.

Ale taki kontener i tak ktoś przygotować musi (i to dla każdej nowej wersji programu) - tak samo jak opiekun pakietu musi skompilować nową wersję.

Można też zrobić automatyczną kompilację taką jak ABS/AUR czy Gentoo.

W przypadku programów o zamkniętym kodzie może to coś da, ale na przykład gierki na Steam sobie z tym radzą więc nie widzę powodu coś poprawiać.
Tzn może inaczej - poprawiać zawsze można. Ale drastyczne kroki to zły kierunek.

andy 12.05.2015 14:29

Zależności czasami potrafią dać w kość...

Berion 12.05.2015 12:47

Z punktu widzenia zwykłego użytkownika to bez znaczenia, a nawet zaleta bo owa stara biblioteka może już nie być kompatybilna ze starym nierozwijanym, a wciąż potrzebnym oprogramowaniem do którego np. nie ma źródeł lub które do obecnej kompilacji wymagają zmian w kodzie. I co wtedy? W takim przypadku to ja też mięknę bo za słabo znam Linuksa aby rozwiązywać problemy z zależnościami i szczerze powiedziawszy to nie wiem czy chcę znać, ja po prostu chcę używać oprogramowania. ;)

sobrus 12.05.2015 11:22

A pojawia się masa innych problemów np: stara wersja biblioteki ma buga albo dziurę bezpieczeństwa.

Moim zdaniem to że system jest spójny i aktualizowany na biężąco to wielka zaleta Linuxa, nagle stary program może korzystać z poprawek wprowadzonych w nowej blibliotece, w nowej wersji kompilatora użytego do jej skompilowania itd, ale oczywiście Ubuntu może iść gdzie chce. I tak biblioteki są wersjonowane czasem. libdupa2.so, libdupa3.so itd.

Berion 12.05.2015 10:33

A mnie się podoba. Pod warunkiem, że nie opakują całego systemu w ten sposób. Konteneryzacja to idealne rozwiązanie dla dewelopera gier jak zresztą też dla dewelopera jakiegokolwiek komercyjnego softu na Linuksa. Nagle znika problem paczkowania, dystrybucji i kompatybilności.

Kogoro 12.05.2015 10:03

Lekki kontener, ale system ciężki?

Dobrze, że to na Ubuntu, a nie na Debianie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:22.