Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Linux (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-91587/)

Berion 10.02.2016 19:44

Cofnij się się kilka postów i zrozumiesz, że rozmowa była o Androidzie. Samo określenie Material Design powinno zapalić Ci tę lampkę w głowie. W skrócie: Andy'emu się podoba, mnie nie. Później zeszło na Plazmę 5. U nas rozmowy są dynamiczne, później zawsze schodzi się na politykę, kilka osób dostaje tmp bana i jest obrażona, a potem wszystko z powrotem wraca do normy. Przyzwyczaisz się. :D

Android ma osobny wątek, a nawet wątki. ;p

revolver0 10.02.2016 19:22

może jakiś zrzut jak to wygląda po konfiguracji?

BDROMek 10.02.2016 18:55

nie cytowałem postów związanych z androidem raczej (no chyba że na niego też istnieje KDE :P). I jaka bylejakość? Fluxbox na początku jest "goły" i tylko od Ciebie zależy co sobie na nim ustawisz (i jeśli zrobisz to byle jak to na pewno tak będzie). Ja jestem zadowolony ze swojej konfiguracji, X'y nie przyciąły mi się tu nawet o jeden raz, co w przypadku środowisk graficznych zdarza się często (wyjątkiem jest LXDE)

Po za tym myślę, że do androida powinien być osobny wątek... bo może i jest to linux, ale od dawna już przestał być taką otwartą platformą na jaką się prezentuje (w sensie trudno mieć jakikolwiek wpływ na googlowski system, udostępniają ino API by programiści mieli co i jak pisać).

Berion 09.02.2016 22:12

Znaczenie ma i jedno i drugie. Nie znoszę bylejakości. :)

Co pokolorować, jakimi szablonami? Mowa jest o GUI Androida zwanego Material Design.

BDROMek 09.02.2016 20:24

Cytat:

Jeśli chcesz zamknąć cytaty w cytat to zwykłym
.[/quote]
Drobna literówka, nie każdy post piszę w vimie (tylko dłuższe) żeby nie było pomyłek.

Cytat:

Świetnie, jeden program w ciemnej (i brzydkiej do tego) kolorystyce. Co z całym systemem i resztą? Właśnie nijak.
Co ma system do wybranego menadżera? Dla mnie użyteczność jest na 1 miejscu. A jak będę sobie chciał sobie go pokolorować, to mam od tego szablony w necie. Ja na razie jade na domyślnym motywie meta.

Berion 09.02.2016 12:45

Jeśli chcesz zamknąć cytaty w cytat to zwykłym [/QUOTE]. ;)

@Andy
W KDE4 także, każdy piksel.

Świetnie, jeden program w ciemnej (i brzydkiej do tego) kolorystyce. Co z całym systemem i resztą? Właśnie nijak.

BDROMek 09.02.2016 09:43

Cytat:

Jeżeli jesteś osobą, która nie ma wymagań co do działania systemu i przyjmuje to co daje GNOME na start zostań przy GNOME. Jeżeli natomiast lubisz mieć wpływ na działanie każdego elementu to zainteresuj się KDE.
Cytat:

Wracając do KDE - nigdy żaden system nie pozwoli Ci na zmianę każdego z elementów. No chyba, że jesteś miliarderem i zapłacisz $$$ na stworzenie takiego, który to umożliwia. Nie będzie to jednak super wygodne. Zawsze trzeba być pośrodku.
[quote]Każdy piksel można było zmienić?[//quote]
Chyba żartujesz, o fluxboxie ty w ogóle słyszałeś? Jest highly configurable. I tak, tu można zmienić dosłownie każdy element, możesz sobie wybrać nawet aplikację do wyświetlania ikon na pulpicie (fluxbox domyślnie ich nie zawiera). Sam obecnie siedzę na logowaniu z XDM + fluxbox. Myśłałem też nad window maker (podobny do Nextstep) ale ma słabe community.

jakie miliardy? Linus stworzył przecież gita... a takie aplikacje jak NetHack czy vim/emacs to prawdziwe kombajny (zwłaszcza ten drugi). Co prawda tworzone od programistów dla programistów, stąd nieco inna natura pracy od typowych profesjonalnych zamkniętych oprogramowań, ale w świecie Open Source jest wiele aplikacji bijących na głowę płatne appsy możliwościami: najbardziej to widać przy szyfrowaniu - tu myślę że nawet bez ingerencji państwa byłyby mniej zaufane. Jedynie w czym zamknięte oprogramowanie przewyższa to szyfrowanie w locie, bez formatowania uprzednio całego dysku. Ale i tu mam wątpliwość, czy to takie bezpieczne samo w sobie (w cryptsetup padł taki pomysł ale zrezygnowali z niego ze względu na bezpieczeństwo)

W ogóle dość durne są te appsy pisane jedynie pod KDE/GNOME - z konieczności używam k3b, który mi przy okazji instaluje VLC (jak go kasuje, kasuje też k3b). Najlepsze są appsy pisane na Qt.

andy 12.01.2016 00:44

Ilość załączników: 1
Cytat:

To świetnie, ale jakoś zawsze tak wygląda Android i tak wyglądają wszystkie aplikacje pod MD jakie widziałem. Przypadek?
Mało rzeczy widziałeś..
Załącznik 74851
Cytat:

Skoro taki jest trend i moda - i wszyscy się do niej stosują, to można napisać że Material Design == no cóż... Pedalizm. To samy tyczy się WinRT i płaskich jabłek.
Material Design != jaskrawe kolory, to coś zupełnie innego. Zapoznaj się z linkiem i dopiero pisz.

Cytat:

Ale jakoś KDE4 pozwalał...
Każdy piksel można było zmienić?

Berion 11.01.2016 23:38

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1348093)
Pisałem Ci to już w temacie Androida. Nikt nie każe ustawiać jaskrawych kolorów! Material Design to nie jaskrawe kolory https://www.google.com/design/spec/m...roduction.html

To świetnie, ale jakoś zawsze tak wygląda Android i tak wyglądają wszystkie aplikacje pod MD jakie widziałem. Przypadek? ;) Skoro taki jest trend i moda - i wszyscy się do niej stosują, to można napisać że Material Design == no cóż... Pedalizm. To samy tyczy się WinRT i płaskich jabłek.

Cytat:

Wracając do KDE - nigdy żaden system nie pozwoli Ci na zmianę każdego z elementów.
Ale jakoś KDE4 pozwalał...

PS: Musi bo bez nich będzie mieć glitche graficzne w UI.

andy 11.01.2016 21:21

Dziwna sprawa. Te "migania" ustały oO Od jakiegoś czasu ich nie mam :)

Jestem pod dużym wrażeniem KDE5. Poprzednie wersje mi kompletnie nie odpowiadały wizualnie i od strony konfiguracji.

Kto wie może GNOME zostanie same ze sobą? ;)

btw, czy FF musi używać dekoracji gtk?

Kogoro 11.01.2016 13:27

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1348071)

Miałem już drobne wysypki niektórych programów pod KDE, efekty graficzne mają błędy - tzn. np. przy przełączaniu ekranu sam ekran tak dziwnie miga. Może kwestia sterowników?
.

Być może mam ten sam problem, a właściwie miałem.

Kiedyś pojawiał się raz na ok 4 starty systemu, obecnie raz na ok. 10 włączeń lapka.
Jeżeli to to samo, to rozwiązanie jest proste - wyłącz i włącz ponownie kompozytora efektów pulpitu (shift+alt+F12).

Niestety gładzik u mnie nie działa poprawnie. Linux go wykrywa prawidłowo, ustawień jest pierdyliard, ale w większości są domyślne, bez możliwości zmiany. Nie mogę np. włączyć "przewijania przez krążenie" (tak to ładnie nazwali). Kiedyś mogłem to swobodnie robić, a funkcja była przeze mnie często wykorzystywana.

andy 09.01.2016 14:54

Pisałem Ci to już w temacie Androida. Nikt nie każe ustawiać jaskrawych kolorów! Material Design to nie jaskrawe kolory https://www.google.com/design/spec/m...roduction.html

Wracając do KDE - nigdy żaden system nie pozwoli Ci na zmianę każdego z elementów. No chyba, że jesteś miliarderem i zapłacisz $$$ na stworzenie takiego, który to umożliwia. Nie będzie to jednak super wygodne. Zawsze trzeba być pośrodku.

Berion 09.01.2016 13:41

Idea stojąca za jaskrawymi kolorami i zubażaniem ikon o detale jest taka, że dla przeciętnego użytkownika łatwiej jest zidentyfikować funkcję, zapamiętać ikonę i w ogóle zwrócić uwagę na rozmieszczenie elementów UI. Zupełnie jak w przedszkolu, to ta sama zasada tylko przeskalowana na nasz wiek. Podobnie jest z udziecinnianiem i upraszczaniem komunikatów czego dobitnym przykładem jest "sad screen" w Windows 8+.

Jest to część głupotyzacji społeczeństwa, czyli czyste zło. ;)

andy 09.01.2016 13:24

Kwestia gustu jeżeli chodzi o kolorystykę.

Berion 09.01.2016 13:15

"KDE5" (w zasadzie to Plasma 5) nie nadaje się jeszcze do użytku. Jest niestabilna.

A jakby tego było mało to zubożyli system o część ustawień wyglądu i nie mogę zmienić wszystkich kolorów, zawsze gdzieś ten przeklęty błękit zostaje. I te ikony spedalone, których nie ma czym zastąpić bo żaden z pakietów nie jest kompletny lub jest jeszcze bardziej amatorski...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:10.