![]() |
Wiem, że edytuje się w taki sposób. PO prostu nie dało się wyjść z zapisem po wejściu przez crontab -e
Gdy jednak dodam wpis w /etc/crontabs/root i potem odpalę crontab -e to wpis widnieje, więc powinien się wkonać. |
Wpisów dla cron nie zmienia się z palca. AFAIK trzeba to zrobić specjalnym programem.
np "crontab -e" Inaczej nie zatrybi. Wyjątkiem jest główny plik /etc/crontab, którego można normalnie edytować. Możesz też mieć w /etc/ katalogi "cron.daily" "cron.weekly" itd. Wszystkie skrypty w nich zawarte są automatycznie odpalane. Oczywiście pisze to w oparciu o debiana i suse, nie wiem jak jest w openwrt. |
Los zmusił mnie do przeprowadzenia monitorowania łącza, chodzi o sprawdzenie czy łącze działa stabilnie.
W związku z tym, że na routerze mam linuksa to napisałem sobie taki malutki skrypcik: Kod:
#!/bin/bashCytat:
Cytat:
Na routerze mam OpenWrt (ATTITUDE ADJUSTMENT (Attitude Adjustment, r33742)) z BusyBox (BusyBox v1.19.4 (2012-10-13 12:06:21 CEST) built-in shell (ash)). Mam zamiar odpalić ten skrypt raz dziennie. Skrypt ma wygenerować 1 000 000 zapytań ICMP do serwera wp.pl. |
jednak kombinowalem z tymi sluchawkami przez okres jednego jablka i jednego piwa
wyprobowalem: https://toolweb.wordpress.com/2008/0...rk-with-linux/ http://wiki.sabayon.org/index.php?ti...oth_Headphones problem lezy jednak w tym, ze blueman nie laczy sie z profilem A2DP moich sluchawek i koniec - tu utykam, bo bez tego zaden mikser nie zobaczy nawet tych sluchawek na razie daje sobie spokoj, w sumie i tak nie pamieta, kiedy ostatnio z nich korzystalem z komputerem ;) raczej taka zabawa dla sportu niz rzeczywistej potrzeby |
ze sluchawkami na razie mi sie nie chce kombinowac
co do dzwieku po hdmi, okazalo sie, ze trzeba wylaczyc domyslny mute dla s/pdif w panelu audio wtedy po wybraniu w MPlayer wyjscia HDMI dzwiek dziala :) |
Cytat:
Niestety moje doświadczenie są z kde, więc nie wiem dokładnie, jak to u Ciebie wygląda. Rozwiązanie było dziecinnie proste. Chodzi o ustawienia dźwięku. W moim przypadku zastosowałem taką "ścieżkę" - mixer audio (u mnie kmix) ->ustawienia -> ustawienia dźwieku -> Preferowane urządzenia W tym miejscu należało słuchawki BT przesunąć "na górę". Jeżeli były obecne (podłączone) to miały pierwszeństwo przed głośnikami lub słuchawkami "na kablu". |
w weekend zobacze, czy uruchomie te rzeczy, choc fakt faktem - nie jest to az tak wazna rzecz :)
dzieki za linka o tej Jabrze - fakt faktem sam jeszcze nie szukalem rozwiazania, tylko z ciekawosci sparowalem sluchawki z kompem :) na codzien i tak uzywam kablowych, bezprzewodowe raczej do telefonu mi sluza, a i to coraz zadziej |
U mnie dzwięk po HDMI jest wypuszczany przez Radeona (urządzenie Redwood HDMI Audio). Więc bez dobrych sterów do grafiki z muzyki być może nici :szczerb:.
Prawdę mówiąc nie wiem czy to działa, bo monitor ma HDMI ale nie ma głośników :szczerb: Nie posiadam takich zaawansowanych urządzeń BT ;) Ale jaki masz program do obsługi bluetooth tam w lubuntu? Może spróbuj zainstalować inny, np blueman (hint: wcześniej zrób backup systemu). Jeżeli masz do obsługi BT zainstalowany system bluez, to spróbuj doinstalować synapticem pakiety, bluez-utils, bluez-alsa, bluez-gstreamer i bluez-audio. Może coś to da :szczerb: O tu jest jeszcze jakaś instrukcja, trzy fikołki i dwa zaklęcia :szczerb: https://toolweb.wordpress.com/2008/0...rk-with-linux/ |
no to pomarudze - znalazlem nowe problemy
nie dzialaja mi sluchawki Jabra BT620s - sa to bezprzewodowe na BT wykrywa je, ale nie chce dodac uslug sink audio ani urzadzenie sterujace, a jedynie jako zestaw sluchawkowy kolejna rzecz - nie wypuszcza mi audio po HDMI (Windows tez mial z tym problem zaleznie od sterow bylo to mozliwe albo nie) tu jest tylko to o tyle dziwne, ze stosowne ustawienie widnieje w MPlayerze i po zmianie wyjscia cisza :\ |
a jaki komputer nie sprawia problemow? *
* zepsuty - juz nie sprawia :szczerb: i zeby nie bylo - mysz na BT dziala od razu bez problemu (pod Windowsem byly problemy przy kazdej isntalacji!) wyjscie HDMI tez smiga, ale bez dzwieku (na razie :D ) |
Albo Stallman. ;P
|
Uważaj bo jeszcze wykrakasz, to Linux, problemy znajdują Cię same.
Chyba że jestes Chuck Norris :szczerb: |
jeszcze raz dziekuje za wszelkie wskazowki :)
jak pisalem, wszystkie 4 problemy udalo sie rozwiazac wczoraj z wasza pomoca :piwo: na razie wiec... musze poszukac nowych problemow :szczerb: |
Nie wiem, ja właśnie używałem do WiFi i... nie chciało działać. :szczerb:
|
To działa tylko ze sterami do kart wifi. Chyba. :hmm:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:59. |