![]() |
Ilość załączników: 1
Przy updejcie z Ubuntu 12.04 LTS(Długi okres wsparcia - kilka lat), do wersji 12.10 (SOW - Standardowy okres wsparcia :D) okazało się że nie do końca sterowniki działają jak działają.
Cóż, ATI w tamtej chwili nie współgrały z wersją xserwera 1.13 użytego w 12.10. Co prawda wszystko mi działało (integera) jednak nie mogłem się cieszyć wydajnością sterowników zamkniętych. Później okazało się że nawet problem jest z instalacją otwartych FLGRX. Niejaki Andrikos udostępnił patcha, który problem rozwiązuje. Ingeruje on tak w sterowniki (otwarte) Intela, jak i ATI. Cała procedura sprowadza się do podpięcia PPA(repozytorium) tegoż młodzieńca i wgranie jego zmodyfikowanych wersji - do momentu pojawienia się poprawnie działających FGLRX od ATI tak pozostaje działać. Cała procedura sprowadza się do: Dodanie PPA Andrikos'a: Kod:
sudo apt-add-repository PPA:AndrikosZałącznik 60732 Potem robimy updejt: Kod:
sudo apt-get updateInstalowałem przez Synaptic - super rozbudowany menadżer pakietów. Co prawda wcześniej i bez tego pracowałem bez problemu - HD4000 od Intela mi działała, jednak teraz mam działającą również HD7730 od ATI. Samo przełączanie się między grafikami realizuję przez skrypty: Aktywacja HD4000 Kod:
#!/bin/bashKod:
#!/bin/bashTakie głupie pytanie. Dlaczego mi nie działa gksudo zamiast sudo? Chciałem sobie zrobić komunikat o hasło z GUI zamiast okienka konsolowego. |
Miałem coś napisać, ale mi się odechciało :P
Proponowałbym dla ożywienia dodać ankiete z jakiej dystrybucji korzystasz....albo z jakiego środowiska. |
Cytat:
Jak Cię nie stać, to Windows dla ubogich. Ta wypowiedź nie jest ironiczna. |
Cytat:
Uprzejmie proszę o wskazanie Windowsa (7, xp), którego mogę zainstalować mojej mamie, nie narażąjąc się na telefon co 15 minut w stylu "ale to się nie chce skopiować", lub, "ale gdzie jest ten folder", a przede wszystkim " do kogo mam zadzwonić jak się popsuje? Tak to z komputerami wygląda. Od ok. 7-8 lat używam PCLinuxOs. Dla mnie jest najlepszy. Jedną z zalet Linuksa są dobrze zorganizowane fora związane z daną dystrybucją. Tam zawsze znajdzie się pomoc, to także skarbnica wiedzy. W Polsce najpopularniejsze są Ubuntu i Mandriva. Zatem je polecam, choć wybór jest większy. I to mam na myśli takie dystrybucje, które maja polskie fora. Co do kwestii popsucia. W Linuksie zwykły użytkownik nie musi mieć pełni praw do dysponowania systemem. To wystarczy by mama nie popsuła linuksa. |
Nie ma takiej dystrybucji.
Czy to jednak oznacza, że system nie nadaje się do użytku w ogóle? Po prostu trzeba umieć go używać, ale to są 2 różne rzeczy. Linuksa się moim zdaniem nie poleca. Kto uważa, że może i chce tego systemu używać sam sobie go zainstaluje. Ale chciałbym zauważyć, że to nie jest temat o Linux Flame War. To jest temat założony przez Andy'ego dla tych, którzy go już używają i nie traktuje o wyższości jednych świąt nad drugimi. Jako użytkownik linuksa od prawie 2 lat zapewniam Cię, że jest jak najbardziej używalny i bardzo wygodny, choć na pewno trudniejszy w obsłudze i bardziej wymagający od użytkownika. To trochę tak jak z samochodami. Te najszybsze nie mogą być kierowane przez byle kierowcę, bo skończy on w pierwszym rowie. |
Aż sobie poczytam ten temat powolutku...
|
Cytat:
|
Cytat:
Linux 10 lat temu może był trudny, ale obecnie jest inaczej. Wiele dystrybucji nadaje się do użytku dla początkujących. Inna sprawa, że starzy windziarze mają faktycznie delikatny problem z przestawieniem się, ale często tydzień "treningu" wystarcza do sprawnego posługiwania się pingwinkiem. |
Yossi, potem napiszesz że Cie obrażam. A to nie tak.
Pisząc o rzeczach, o których nie masz pojęcia po prostu się ośmieszasz. :taktak: Ja nie wiem po co miałbyś instalować. To jest jak najbardziej Twoja osobista sprawa. Nie wiem po co uruchamiałeś to LiveCD*. To też Twoja sprawa. Co do Twoich pytań to na oba odpowiedź w zasadzie jest twierdząca. Tak, może to zwiększyć to wydajność Twojego sprzętu. Tak, może to poprawić produktywność pracy. A po czym wnioskujesz, że się nie nadaje do użytku? Przecież nawet go nie zainstalowałeś :hmm: Czy windows bez zainstalowania w jakikolwiek sposób nadaje się do użytku? :> Płytkę sobie nad biurkiem powiesisz? * PS. Ja wiem że te polskie znaki i LiveCD to trollowa prowokacja, ale jak pewnie zauważyłeś właśnie się z niej wygadałeś, o co mi w zasadzie chodziło ;) Jakiś mod powinen dać Ci przyjacielskiego bana, za umyślne rozwalanie kolejnego tematu. A potem będziesz płakać, że tylko pytałeś o polskie znaki. || |
Cytat:
Bez obrazy - to jest całkiem fajny system, ale do użytku będzie nadawać się MOŻE za 10 lat. Puki co - Linux nadaje się głównie do nauki systemu Linux. |
z LiveCD uruchamiasz system w wersji ENG, zainstaluj po polsku to będziesz miał polskie znaki.
|
Cytat:
Uwaga - to jest żart - do lajkowania na fejsie, wysyłania maili i wstawiania fotek na Fickr w zupełności wystarcza, czyli - spełnia wszystkie wymogi użytkowników OS X.:D |
Cytat:
Temat o linuksie jeden już był. |
Cytat:
|
Wlasnie zalogowalem sie z Linux Mint 12 (lIsa) i kombinuj e jak tu uzyc polskich znakow, a jednoczenie wylaczyc skroty klawiaturowe.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:57. |