Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.01.2007, 08:10   #46
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69 Podgląd Wiadomości
widze ze jezyk polski trudny jest ... wersja komercyjna to taka ogolnie dostepna
na rany chrystusa kto to czyta i nic nie pisze

co do bycia blizej mialem na mysli ze tym zarzadzasz - wiec teraz jak sie przyznales to chlopcy wiedza w co celowac

sam zarzadzam kilkoma serwerami na ww ... i to nie za 'psie' pieniadze ani dla hecy
komercja ***171;dzia***322;alno***347;***263; nastawiona jedynie na osi***261;gni***281;cie zysku; te***380;: produkty takiej dzia***322;alno***347;ci***187; - Alex, jak nie znasz znaczenia to nie uzywaj slowa OK?
Cytat:
nadal jestem ciekaw jak wybrnie REi@ z bzdury w ktora sie w platal
piszac o wyzszosci jednego nad drugim
zapedzic sie ... no coz tu domena mlodosci - ale widac ze tylko 'doroslosc' przyznaniem do popelnionego bledu

REi@ teraz mozemy sobie wszystko wyjasnic na "gg czy jabberze innym"

! edit
tez ide spac nim wstana potwory ...
Masz ty wogole jakiekolwiek podstawy do tego co piszesz?! Probowales kiedykolwiek przeniesc JAKIKOLWIEK projekt Photoshopa miedzy platformami? Wiesz ze czcionka jezeli nie jest w trakcie edycji jest w pliku PSD trzymana jako warstwa rastrowa? I ze po przeniesieniu nawet jak nie bedzie czcionki bedzie wygladac tak samo? Photoshop jedynie da komunikat ze nie znalazl czcionki nic wiecej. Jak nie masz pojecia o czym piszesz to nie pisz nic!

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 09.01.2007 o godz. 08:46
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.01.2007, 09:33   #47
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ta rozmowa, coraz bardziej przypomina dyskusje"
O wyzszosci Swiat Wielkiej Nocy nad Swietami Bozego Narodzenia" ze zacytuje poete
Podam tylko przyklady (z glowy, bo nie chce mi sie szukac, a pewnie znalazlbym wiecej i lepsze):
-Mac jest jedyna naprawde wieloplatformowa maszyna, PC jednak mimo emulatorow nie. Chodzi o natywne stawianie systemu.
-w momencie pojawienia sie "Wielkich kotow" MS rozpoczol goraczkowe przygotowania i wypuscil XP, zmiana nazwy XP nastapila na skutek oznakowania systemu dziesiatego jako X-to cos znaczy.
-chyba nie sadzicie ze Intel wszedl w nierozwijalna i kofliktowa platforme ze swoimi 2rdzeniowymi 64 bitowymi procesorami? Bo historie o 64 bitowym windowsie, stabilnym i dostepnym, to chwilowo mozemy miedzy bajki wlozyc.
-przejscie na Intela bylo spowodowane w Applu brakiem procesorow, po prostu Motorolla nie nadazala za popytem!
-Jobbs zrezygnowal z dyskietek PC nie umie ciagle sa potrzebne.
-BIOS PCeta to jego kula u nogi. Wyobrazcie sobie np. nagrywarke ktora przed startem musi sobie wgrac system operacyjny tlumaczacy polecenia z komputera
I tak mozna bez konca, ale przeciez nie o to chodzi:
-a co do fontow, sa z nimi problemy, ale jak sie wie i umie to jakims cudem znikaja
I tym oto optymistycznym akcentem.........
Zreszta sami poczytajcie, te obrzydliwa reklame SADu
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!

Ostatnio zmieniany przez yahol : 09.01.2007 o godz. 09:37
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.01.2007, 09:37   #48
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi Podgląd Wiadomości
komercja ***171;działalność nastawiona jedynie na osiągnięcie zysku; też: produkty takiej działalności***187; - Alex, jak nie znasz znaczenia to nie uzywaj slowa OK?

Cytat:
Masz ty wogole jakiekolwiek podstawy do tego co piszesz?! Probowales kiedykolwiek przeniesc JAKIKOLWIEK projekt Photoshopa miedzy platformami? Wiesz ze czcionka jezeli nie jest w trakcie edycji jest w pliku PSD trzymana jako warstwa rastrowa? I ze po przeniesieniu nawet jak nie bedzie czcionki bedzie wygladac tak samo? Photoshop jedynie da komunikat ze nie znalazl czcionki nic wiecej. Jak nie masz pojecia o czym piszesz to nie pisz nic!
spokojnie bo cukier ci sie podniesie

lepiej juz nic nie pisz - nie masz racji i wprowadzasz forumowiczow w blad

Cytat:
TrueType i postscriptowe Type1, dosyć powszechnie jeszcze używane, różnią sią od pecetowych odpowiedników formatem i sposobem kodowania znaków. Dlatego, aby je przenieść na PC, niezbędna jest ich konwersja.
zrodlo

jak bys pracowal wiedzial bys ze sa klopoty z przeniesieniem dokumentow
czy to quark, photoshop czy tez word
w photoshopie sprawa wyglada tak ze czcionka przedstawia swoj wyglad
lecz niestety nie mozna jej 'poprawnie' edytowac'
w edytorach tekstowych czy programach do skladu textu sprawa wyglada jeszcze gorzej
text sie rozsypuje
jak uzytkownik PC'ta ktory otrzyma taki dokument jest sobie w stanie poradzic (odpowiednie narzedzia)
to juz na MAC'u jak dostanie dokument z PC umarl w butach
zadne studio DTP nie bedzie kupowalo sobie pecetow by robic wolty na dokumentach PC<->MAC
dlatego kupuja macintosh'e czy tego chca czy nie - wcale nie dlatego ze sa najlepsze do dtp
Cytat:
Strona kodowa i czcionka.......... NIE MA PRAWA BYC I NIE JEST ZALEZNA OD SYSTEMU. Profesjonalni graficy nie uzywaja czcionek MS lub MAc only.

EOD
Stary 09.01.2007, 10:06   #49
REi
ClassicGOD

Cytat:

spokojnie bo cukier ci sie podniesie

lepiej juz nic nie pisz - nie masz racji i wprowadzasz forumowiczow w blad

zrodlo

jak bys pracowal wiedzial bys ze sa klopoty z przeniesieniem dokumentow
czy to quark, photoshop czy tez word
w photoshopie sprawa wyglada tak ze czcionka przedstawia swoj wyglad
lecz niestety nie mozna jej 'poprawnie' edytowac'
w edytorach tekstowych czy programach do skladu textu sprawa wyglada jeszcze gorzej
text sie rozsypuje
jak uzytkownik PC'ta ktory otrzyma taki dokument jest sobie w stanie poradzic (odpowiednie narzedzia)
to juz na MAC'u jak dostanie dokument z PC umarl w butach
zadne studio DTP nie bedzie kupowalo sobie pecetow by robic wolty na dokumentach PC<->MAC
dlatego kupuja macintosh'e czy tego chca czy nie - wcale nie dlatego ze sa najlepsze do dtp

EOD
lol najpierw piszesz ze przeniesienie MAC->PC jest niemozliwe pozniej ze jest latwiejsze niz PC->Mac, dajesz link do artykulu ktory stwierdza ze mac bez problemu lyka windowsowe fonty (co przeczy twojej wypowiedzi ) - moze dlatego ze na windowsie trzeba sie bawic w jakies *******y a Mac jest bardziej elastyczny ludzie wybieraja Maki do zastosowan Pro nie?
Dokumenty worda tez nie rozsypuja sie otwierane pod wordem na Maku, ani PDF - zyjesz w czasach i przykladach z Mac OS 9 a to jest smieszne.

Dlaczego studia DTP wybraly maki na poczatek wogole? Bo byly gorsze od PC - zastanow sie co psizesz Alex bo twoje wypowiedzi nie trzymaja sie kupy.

Stary 09.01.2007, 15:41   #50
Gadzina18
Forumator

Data rejestracji: 27.08.2004
Gadzina18 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Niezla dyskusja... takie konca nie maja

Ja dorzuce swoje 3 grosze, zaznaczam ze jestem bezstronny bo nie znam Maca zeby sie wypowiadac.

Maki sa bardzo dobre w zastosowaniach profesjonalnych. Grupa TVN wybrala wlasnie Maki a konkretnie PowerMac G5 (dwurdzeniowe, 2,13 GHZ na rdzen). Wszystko, co widzimy w faktach, czy informacjach na tvn24 jest zmontowane na tych maszynkach programem Final Cut Pro. Co ciekawe, w TVN znajduja sie zwykle PC, stacje robocze DELLA z win xp. Ludzie traca nerwy na nich, zawsze narzekaja ze cos nie dziala wlasnie na nich... Zastanawiajace prawda? Zwazajac na to, ze wiekszosc redaktorow i dziennikarzy nie byla zaznajomiona z Makami wczesniej, zajelo im to srednio tydzien.. Szybkosc Maca w wlasnie w tym zastosowaniu, jego stabilnosc jest dla mnie porazajaca, bo widzialem jak naprawde mocne stacje robocze pc mecza sie z renderowaniem wideo. Ciekawostka jest rowniez to ze tworcy slawnego programu do edycji i montazu wideo Adobe Premiere coraz bardziej upodabniaja go do Final Cuta..

Czy w domu Maki sie tez dobrze sprawdzaja tego nie wiem, nie znam tej platformy ale jak pisalem wyzej chcialbym poznac bo wydaje mi sie ciekawa.

Co do wyzszosci jednego nad drugim, wydaje mi sie ze to zawsze Apple wprowadzalo nowinki, najpierw interfejs graficzny ktory skopiowal Bill w swoim Windows, teraz znow Vista korzysta z rozwiazan w Mac OS... poprawcie mnie jezeli sie myle...

Pozdrawiam LEi i AleX69... nie pozabijajcie sie czasem za to co jest lepsze )))))))

Edit: o serwerach na Maku nie slyszalem az do przeczytania tego w tym topicu ja mam swoj serwer ktory stoi na linuxie i uwazam ze to jest najlepsze rozwiazanie, ale nie znam ani Maka ani BSD zeby sie wypowiadac czy one sa lepsze czy nie. Slyszalem ze BSD jest bardzo bezpieczne i stabilne w tym zastosowaniu, wiec jezeli Mac jest na BSD to rozumujac dalej tez powinien byc na tym polu niezly.

Pozdrawiam

EDIT 2: A jaki jest temat topicu? Wyzszosc PC nad MAC lub MAC nad PC? hehe dobre, co chwile zagladam tutaj czy dalej wymieniacie poglady.. soryy za offtop

Ostatnio zmieniany przez Gadzina18 : 09.01.2007 o godz. 15:54
Gadzina18 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.03.2007, 15:57   #51
AleX69

AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
no to wyjasniam bo bylem posadzony o "machanie rekami"

Wordy - generalnie sucks, chyba ze fonty Unicode, MS Office 2004 50/50,
NeoOffice 2 50/50
Quarki - sucks - chyba ze Unicode/Opentype (Quark 6/7) - Dziala OK
Mac->PC; PC->Mac raczej bryndza
Shopy - OK, chyba ze fonty nie Unicode
fonty - Unicode/Opentype OK - reszta sucks

Np. Wciagniecie pc worda do indesigna 4 konczy sie totalna porazka,
trzeba konwertowac via txt, albo html itp.

to w gwoli wyjasnienia
Stary 27.03.2007, 18:42   #52
REi
ClassicGOD

KE? Smieszny jestes - bredzisz bez sesu.

Stary 27.03.2007, 19:26   #53
AleX69

Cytat:
KE? Smieszny jestes - bredzisz bez sesu.
przemilcze bo juz nie jestem dzieckiem ani szlachetnie urodzony
Stary 27.03.2007, 19:40   #54
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
a ja bawi***322;em si***281; MACem i jednak przyzwyczajenia wygra***322;y

lecz prawda jest tylko jedna...
http://www.grapheine.com/bombaytv/in...dee2f397f2cee3

PS

wi***281;cej luzu kowboje ^^
Stary 27.03.2007, 19:46   #55
REi
ClassicGOD

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
a ja bawi***322;em si***281; MACem i jednak przyzwyczajenia wygra***322;y

lecz prawda jest tylko jedna...
http://www.grapheine.com/bombaytv/in...dee2f397f2cee3

PS

wi***281;cej luzu kowboje ^^
Co prawda nie napisal bym o zalosnych windowsiarzach bo pomimo maka wciaz mam 2 pc z winda w domu a w robocie administruje kolejnymi 10 a myszi uzywam 5 przyciskowej od MS ale mnie filmik rozbawil

AleX - jaka jest twoim zdaniem roznica miedzy strona kodowa a czcionka?

Ostatnio zmieniany przez REi : 27.03.2007 o godz. 19:50
Stary 27.03.2007, 19:52   #56
yahol
Głupi Yasio

yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
przemilcze bo juz nie jestem dzieckiem ani szlachetnie urodzony
A..aaaaaa....aaaaaaaa....
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Stary 27.03.2007, 21:13   #57
AleX69

Cytat:
AleX - jaka jest twoim zdaniem roznica miedzy strona kodowa a czcionka?
widze ze nadal nie rozumiesz co piszesz wiec poczytaj
co to:
- unicode
- opentype
- truetype
- Type1
a potem zadaj pytanie raz jeszcze bo cos ci sie chyba pomylilo ze strona kodowa

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
A..aaaaaa....aaaaaaaa....
ale zes mnie rozbawil malo zajadof nie dostalem
ten twoj avatar jest idealny
Stary 27.03.2007, 22:31   #58
yahol
Głupi Yasio

Cytat:
ale zes mnie rozbawil malo zajadof nie dostalem
ten twoj avatar jest idealny
W przeciwienstwie do ciebie, postaram sie odpowiedziec ci grzecznie:
-nikt nie zmusza cie do stosowania i uzywania Mac`a i MacOSa.

-udowadnianie, ze Windows jest lepszy od MacOSa, ma taka sama logike i podloze jak udowadnianie ze chalwa jest lepsza od czekolady. (zalezy jak dla kogo, ja wole chalwe).

-poslugiwanie sie informacjami z drugiej i trzeciej reki, na temat trudnosci w wymianie pliko miedzy systemami, no pomine to milczeniem. (jezeli robiles to sam - widac nie umiesz, tyle) Ja osobiscie nie mam zadnych problemow.

-i naprawde nie moge zrozumiec, w zaden racjonalny sposob jaki sens ma wymaina pogladow z toba, skoro:
nie mam zamiaru przekonac cie do przejscia na MacOS
-dyskusja do niczego nie prowadzi.
-oprocz, moze nas trzech, moze kilku osob - nikogo nie interesuje.

I to by bylo tyle w tym nadzwyczaj ciekawym i interesujacym temacie
Stary 27.03.2007, 23:46   #59
AleX69

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
W przeciwienstwie do ciebie, postaram sie odpowiedziec ci grzecznie:
-nikt nie zmusza cie do stosowania i uzywania Mac`a i MacOSa.

-udowadnianie, ze Windows jest lepszy od MacOSa, ma taka sama logike i podloze jak udowadnianie ze chalwa jest lepsza od czekolady. (zalezy jak dla kogo, ja wole chalwe).

-poslugiwanie sie informacjami z drugiej i trzeciej reki, na temat trudnosci w wymianie pliko miedzy systemami, no pomine to milczeniem. (jezeli robiles to sam - widac nie umiesz, tyle) Ja osobiscie nie mam zadnych problemow.

-i naprawde nie moge zrozumiec, w zaden racjonalny sposob jaki sens ma wymaina pogladow z toba, skoro:
nie mam zamiaru przekonac cie do przejscia na MacOS
-dyskusja do niczego nie prowadzi.
-oprocz, moze nas trzech, moze kilku osob - nikogo nie interesuje.

I to by bylo tyle w tym nadzwyczaj ciekawym i interesujacym temacie
to twoj wczesniejszy komentarz byl nie na miejscu

w '98 pierwszyego stripa postwilem na quadrze z kontrolerem atto
rok pozniej na tej tez zainstalowalem pierwszy swoj 2GB ramu

a wiec nic do mac'kintoshuf nie mam tylko do zajadlych ich uzytkownikow
ktorzy nie widza wad swych systemow a ich same plusy ...

pisaliscie - od czedo sie zaczelo - ze nie ma problemow w migracji
nie maja problemow tylko uzytkownik nie uzywajacego swojego komputera jako narzedzia do pracy
nie mowie o pisaniu listow i przegladaniu stron
ale grafice i wizualizacji gdzie na obu platformach sa te same programy

prosty przyklad nasza firma dostaje z za wielkiej wody materialy w formacie nazwijmy to macintoshowym sa to roznego typu publikacje prepress/multimedialne (quark, photoshop, indesign, flash, dreamweaver)
nikomu nawet przez glowe by nie przezszlo otwieranie ich na pececie choc istnieje taka mozliwosc - wymiana plikow jest mozliwa ale ...
dlatego materialy zapisane na mac'u edytujemy na mac'u - a w dtp beda krolowac macintoshe i wcale nie dlatego ze sa do tego najlepsze ...

jak to ktos napisal przybijamy gwozdzie mlotkiem - nie dlatego ze jest ladny a ze wygodniej ...
Stary 28.03.2007, 08:31   #60
REi
ClassicGOD

Cytat:
widze ze nadal nie rozumiesz co piszesz wiec poczytaj
co to:
- unicode
- opentype
- truetype
- Type1
a potem zadaj pytanie raz jeszcze bo cos ci sie chyba pomylilo ze strona kodowa
Widze ze ty nie rozumiesz - cytat z Unicode.org:
The Unicode Standard is not a software program, nor is it a font.

Tak - nie wszystkie czcionki sa w 100% kompatybilne z Unicode (maly odsetek). Nie - nie ma czegos takiego jak czcionka Unicode, pozostale 3 to rodzaje czcionek. - Poczytaj jak nie rozumiesz?

Cytat:
a wiec nic do mac'kintoshuf nie mam tylko do zajadlych ich uzytkownikow
ktorzy nie widza wad swych systemow a ich same plusy ...
Tu takich nie ma sa tu natomiast tacy co wytykaja niektorym bledy w rozumowaniu i wiedzy a pozniej sie nanich naskakuje bo maja Maka i to tego wina.

Cytat:
nikomu nawet przez glowe by nie przezszlo otwieranie ich na pececie choc istnieje taka mozliwosc - wymiana plikow jest mozliwa ale ...
Wczesniej pisales ze zupelnie takiej mozliwosci nie ma - ciekawe...
Cytat:
dlatego materialy zapisane na mac'u edytujemy na mac'u
Dlaczego? Jak pisalem problemy z przenoszeniem nie sa monstrualne i da sie je latwo obejsc...
Cytat:
- a w dtp beda krolowac macintoshe i wcale nie dlatego ze sa do tego najlepsze ...
A dlatego ze sa drozsze i firmy kupuja je dla szpanu?
Cytat:
jak to ktos napisal przybijamy gwozdzie mlotkiem - nie dlatego ze jest ladny a ze wygodniej ...
Jak to sie ma do tematu? Uzywa sie maka bo wygodniej, stabilniej i szybciej nie dlatego ze ladny...

PS. AleX - Quadra biegala zdaje sie na Mac OS 8.1 - w tamtych czasach byly problemy z przenoszeniem danych itp ale przypominam ze my mowimy o dziejach dzisiejszych o systemie 10.4.9 a niedlugo o 10.5 wiec jezeli opierasz swoje doswiadczenia na systemie Classic to nie ma sensu tu dyskutowac.

Ostatnio zmieniany przez REi : 28.03.2007 o godz. 09:03
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: