Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Microsoft flame war (https://forum.cdrinfo.pl/f113/microsoft-flame-war-89689/)

M@X 20.09.2011 20:04

@sobrus - mysle ze to wlasnie stopien rozbudowania wiedzy powoduje znaczne mylenie pojec. Sadze ze to nie uzytkownicy sa idiotami, lecz forumowicze - fachowcami. Swoich rodzicow tez nazwiesz idiotami, bo nie umieja skompilowac jadra?

Jest 2011 rok - software ma byc dla uzytkownika, a nie vice versa. Bo normalny uzytkownik chce na komputerze wykonac pewne zadanie, a nie glowic sie najpierw przez kilka godzin jak to zrobic...

sobrus 20.09.2011 20:22

Masz oczywiście częsciowo racje, jednak wykonanie mi sie nie podoba.
Krótki i treściwy opis aplikacji stworzony przez twórców bardziej do mnie przemawia niż nic nie znaczące oceny użytkowników, którzy robią bajzel na poziomie onetu.

Oprogramowanie w opensuse instaluje sie dokładnie tak samo. Wchodze w zarządzanie pakietami, wybieram program, zainstaluj i to wszystko.
Mniej kolorowo ale za to przejrzyście. Jasno widze gdzie i jakie pakiety, mam nad tym kontrolę - a przy tym SUSE uchodzi za bardzo łatwy system nawet dla początkującego. Więc jednak się da.

Nawiasem mówiąc Ubuntu bazuje na debianie, który słynie z małej przyjazności dla użytkownika. I nieraz trzeba tam troche podebianować.

Patrix 21.09.2011 23:54

Cytat:

Microsoft znalazł sposób na Linuksa ***8211; na komputerach z logo Windows 8 ***8222;pingwina***8221; łatwo nie zainstalujesz
Choć udział Linuksa na rynku komputerów osobistych nigdy nie był duży, wahając się w zależności od kraju i metod pomiaru od 0,5% do 5%, to jednak sam fakt istnienia pingwina był dla giganta z Redmond zawsze irytujący. Wydawało się jednak, że ostatecznie Microsoft pogodził się z tym, że Linux znalazł swoje miejsce, stając się jednym z trzech liczących się na świecie systemów operacyjnych (tak, wiemy, że zdaniem Richarda Stallmana powinniśmy pisać GNU/Linux). Jednak wygląda na to, że w nowej erze Windows, która zaczęła się w zeszłym tygodniu podczas konferencji BUILD, może już więcej dla ***8222;pingwina***8221; miejsca nie być. Microsoft przedstawił niedawno listę wymogów, jakie postawi OEM-om, aby mogły korzystać z oficjalnego logo Windows 8 ***8211; certyfikatu zgodności z nowym systemem operacyjnym z Redmond. Liście tej przyjrzał się dokładnie Matthew Garret z Red Hata i zauważył tam coś bardzo niepokojącego. Zgodnie z nowymi zasadami, wszystkie komputery z Windows 8 będą musiały porzucić starodawny BIOS, na rzecz interfejsu UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), używanego dziś głównie w komputerach Apple'a i niektórych serwerach. Każda maszyna z logo Windows 8 musi obsługiwać bezpieczny start systemu, czyli ***8222;wszelkie oprogramowanie użyte w procesie startu musi być podpisane przez zaufany Urząd Certyfikacji (CA)***8221;. Wymóg ten jest oczywiście uzasadniony względami bezpieczeństwa ***8211; proces uruchamiania systemu jest chętnie wykorzystywany przez twórców złośliwego oprogramowania do ich niecnych celów. Jednocześnie jednak na takiej maszynie nie da się zainstalować żadnego innego systemu operacyjnego.
Więcej: http://webhosting.pl/Microsoft.znala....zainstalujesz

Tak długo jak ludzie będą kupować płyty z BIOSem, tak długo będzie na rynku (gotowym kompom mówię NIE - tylko składak).
Martwi mnie za to segment laptopów... :ysz::sciana:

nemka 21.09.2011 23:59

No, pojechali niestety :( Wniosek - nie kupować tych z logiem. Składaki rządzą. Oby na płytach głównych UEFI się nie pojawiło. Jeśli się pojawi...
Dam głowę, że szybciutko znajdzie się obejście problemu ;) HDMI też ponoć było nie do złamania ;)

No i... Zostają jeszcze... nie no, nie przejdzie mi przez klawiaturę w tym konteksćie... Ale BootCamp póki co nie blokuje jeszcze linuksów.

M@X 22.09.2011 00:01

No wreszcie :-)! Apple dawno dojrzalo do EFI, czas juz na PC! :-)

nemka 22.09.2011 00:09

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1182345)
No wreszcie :-)! Apple dawno dojrzalo do EFI, czas juz na PC! :-)

Nie myl EFI z UEFI :) Niby podobne, ale certyfikaty zupełnie inne. Pomysł ogólnie ciekawy, ale mam nadzieję, że takie certyfikaty zdobędą też developerzy linuksów i to szybko :)
Jeśli nie... Wszyscy zostaniemy makuserami k***a

Patrix 22.09.2011 00:09

Jak w CA nie podpiszą linuksa to świat im urwie jaja u samej dupy.
Druga sprawa, nie podoba mi się DRM w moim własnym komputerze...

Berion 22.09.2011 00:36

Ja nie widzę w EFI/UEFI korzyści, które przyćmiewałyby zagrożenia.

sobrus 22.09.2011 07:55

Bo dla użytkownika korzyści nie ma.
M@X, skoro się tak cieszysz to wymień zalety ;)
Żebyśmy się też ucieszyli.

Co do certyfikatów to jestem raczej pewien że Linux takie zdobędzie.
Linux to też biznes i wielkie korporacje: Oracle, RedHat, Novell, Canonical.

Novell ma podpisane różne umowy z Microsoftem o nieagresji, więc nie sądze żeby M$ chciał położyć np. SUSE.

M@X 22.09.2011 09:41

Glownie chodzi mi o obsluge sprzetu zaszyta na poziomie sprzetowym. Do BIOS nie moge np. wejsc klawiatura bluetooth, bo jest przestarzaly - do EFI dodaje obsluge BT i mam. To tylko przyklad, ale obrazuje sytuacje ;-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 22.09.2011 09:54

No to jest jakiś argument :taktak:.

Choć z drugiej strony BIOS czy EFI to nie system operacyjny, on ma za zadanie tylko ten system uruchomić. Nie wiem czy jest sens pakowania do środka obsługi całego sprzętu i przeglądarki internetowej ;)

PS. Klawiatura na bluetooth to chyba niezbyt bezpieczne rozwiązanie. Zasięg do kilkudziesięciu metrów i brak szyfrowania. np. moja klawiatura ma szyfrowanie AES.

M@X 22.09.2011 09:58

A moj jest ladna, aluminiowa, i siedze z nia nie dalej niz 6 metrow od TV. Szyfrowanie mi wisi - nikt mi sie nigdy nie wlamal do klawiatury. I raczej nie wlamie ;-)...

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

sobrus 22.09.2011 10:04

nie chodzi o włamanie do klawiatury tylko że ktoś z odbiornikiem BT i odpowiednim programem dostanie Twoje loginy i hasła na tacy.

Ja też sobie siedze 6 metrów od TV, ale połączenie jest szyfrowane :taktak:

M@X 22.09.2011 10:13

Ciekawe jak bez sparowania urzadzenia ;-).

Robisz sie paranoik jak Berionu...

sobrus 22.09.2011 10:30

Urządzenie jest sparowane ze swoim odbiornikiem (obsługuje do 6 urządzeń).
Nie jestem paranoik.

Ale jeżeli mam do wyboru...to jak myślisz co wybiorę?

Jak używasz komputera obszyfrowanego przez producenta DRMami i innymi takimi ile sie da to jest OK, jak samemu chcesz się zabezpieczyć to źle ? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:10.